10 октомври 1995


София, 10 октомври 1995 години
Брой 198 /1499/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ МИНЧО МИНЧЕВ.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

Наближават изборите за местна администрация. Условията, при които ще протекат те, са отчайващи: разслоено общество, инфлация, корупция, безработица, социална и лична несигурност, голяма част от хората живеят под жизнения минимум, лавинообразно нарастваща престъпност, рухнали морални ценности, национален нихилизъм, нестабилност на държавните структури и нарушен държавен суверенитет в редица райони на България.

И всичко това някои наричат демократичен преход. А в действителност сме свидетели на преход към хаоса: нали когато демокрацията се превръща в абсолют, комуто всичко трябва да бъде принесено в жертва, тя неизбежно се превръща в насилие. Демокрация, издигнала във върховенство индивидуализма, личното преуспяване, без оглед цената на този успех за една голяма част от обществото, влиза в непреодолимо противоречие с изконните стремежи на човешкия дух.

В тези условия Отечествената партия на труда /ОПТ/ ще участва в изборите самостоятелно с определени амбиции за активно участие в управлението на много райони в страната.

ОПТ е модерна, националистическа организация. Тя е партия, изградена и съществуваща на принципите на националната демокрация, които гарантират осъществяването в единство на националната идея за социална справедливост.

ОПТ е против реставрацията на капитализма под формата на "либерална демокрация", както и против тоталитарно-административната система.

ОПТ е партия, обединяваща интересите на всички прослойки от българското общество, които поставят националните интереси над партийните, груповите и личните. Тя е партия, обединяваща национално мислещите хора, хората, на които са скъпи суверенитетът и националната цялост на нашата родина. ОПТ е партия на хората, които изградиха България и уважават нейната история, мислят за бъдещето й.

Обръщаме се към вас, драги съотечественици, поставили интересите на България над всичко, да гласувате за кандидатите на Отечествената партия на труда.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА 3", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СЛАВОМИР ЦАНКОВ.


ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,

Честност, смелост, разбиране и човечност. Започвам с тези кратки думи предизборната кампания, думи непознати или забравени от настоящите управници в страната. Използвам времето да поздравя всички членове и симпатизанти на "ЕРА-3", дали й вот на доверие в преминалите парламентарни избори. Тази партия със съвременно и странно име съчетава в себе си велик откъс от времето и символа на живота - триединството - основен път към третата ера, в която влизаме всички. Тя е най-бойката и смела партия    в страната ни, която отстояваше докрай своите идеи и не се огъна пред никого, поставяйки пред закона ръководствата и на СДС, и на БСП и печелейки срещу тях. Всички нейни поддръжници могат с достойнство да се изправят пред другите със силната и борческа история на "ЕРА-3" и основния й орган - вестник "Нова ера".

Издигаме честни и компетентни хора в отделни кметства и общини в страната. Минутите са твърде малко, за да чуете обстойна програма. Ще бъда конкретен с имената на част от кандидатите за кметове:

София - Добри Добрев, главен редактор на вестник "Нова ера". Коментарът е излишен. Община "Триадица" - инж. Александър Бончев;

Варна - Михаил Милушев, военен полковник от запаса, ръководител на международни турнири по спортен бридж. Човек с характер и със замах;

Враца - Нинко Христов, юрист и богослов;

Казанлък - Георги Ганчев, председател на комитет на "ЕРА-3";

Община Сатовча - с.Жижево - Бисер Бельов, бивш кмет на селото, свален през 1986 г. по време на възродителния процес;

с. Бръщен - Атанас Щерев, учител в техникума в Доспат;

с. Кочен - Невен Карасмилев, счетоводител, съветник Светослав Сибилов;

Жени кандидатки - смели и сърдечни:

София, община "Витоша" - Емилия Савова, инж. химик и маркетинг и мениджмънт;

Мездра - инж. Надежда Михайлова;

Зориград - Мария Цекова - икономист;

Павликени - Мария Тодорова - главен счетоводител,

Враца - за общински съветници - Галина Кирилова, Наталия Василева, Антоанета Георгиева.

Уважаеми граждани и гражданки. Вашите изказвания говорят, че желаете личности, а не партийни принадлежности. Ние ви предоставяме хора честни, компетентни и човечни. Те носят в себе си известната в цял свят смелост на младия, но бояк съюз "ЕРА-3".

Пълен вот на доверие за кандидатите на "ЕРА-3" и с любов към вас..

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЯН ЧУКОВ.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,
ДРАГИ РАДЕТЕЛИ НА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА,

Партия "Нова България" ви призовава активно да участвате в предстоящите избори за местна власт. Нека бюлетината, избрана лично от вас, да определи кмета и общинските съветници във вашата община за следващите четири години.

Партия "Нова България" разчита на вас, хората на свободния предприемачески труд и частната инициатива на младежката решителност и новаторство. Подкрепете нашите кандидати - строители на съвременна капиталистическа България! Те са преуспели личности-професионалисти, вече доказали своята предприемчивост, организаторски талант и национална отговорност. Кандидатите на "Нова България" са осигурили хиляди работни места в частния сектор, създали са условия за старт в живота на множество млади хора. Те са уважавани бизнесмени, банкери и предприемачи - модел за професионална и обществена реализация на българската младеж. Тяхното благосъстояние не се дължи на сянката на някоя партийна централа, а на ежедневна упорита борба в стопанския хаос, наречен "българска пазарна икономика". Само такива личности са в състояние да спрат рушителите на българските общини, да се противопоставят на авторитаризма на самозабравили се местни партийни функционери и да парират домогванията на етнически сепаратисти. Ако ги изберете, те ще положат усилия да ви предложат работа, да се борят срещу тормозещата ви престъпност и корупция, да променят облика на селището ви.

Нашите кандидати за кметове и общински съветници са строителите на капитализма в силна, национална и нова България.

С бюлетината на партия "Нова България" гласувате за самите вас и за децата ви!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ ГОВОРИТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА ХАРИ ХАЙВЕРОВ ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 29 СЕПТЕМВРИ 1995 Г.


Движението "Напред, България!" и в предизборната ситуация стои на позициите и целите, които си е поставило от самото начало на учредяването си: привличане на широк кръг личности, граждански формации и обществени слоеве за ефективни действия в посока на решаване на актуалните проблеми на страната в реално време и с приложими средства.

Ето защо заставаме твърдо зад кандидатурите за местни избори, които запълват със съдържание и смисъл нуждите на хората, в защита на парламента, на държавата и общините, за икономическа стабилност, произтичаща от правилната и строга данъчна политика, за безпристрастни национални отношения, за стабилизиране на националната ни сигурност.

За съжаление се затвърдява бедността. Загиват селското стопанство, промишлеността... Разбити са структурите не за да се извършат промените, а за да се настанят с господстващо присъствие чуждите стоки на нашите пазари.

"Напред, България!" и неговите симпатизанти застават срещу разрухата и зад достойните кандидати за местната власт без оглед на тяхната политическа принадлежност!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ Д-Р ОРЛИН ДРАГАНОВ, НАПУСНАЛ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК, ВЪВ ВРЪЗКА С НАРУШЕНИЯ НА ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В СИСТЕМАТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. Документът е огласен пред Народното събрание на 3 октомври 1995 г.


УВАЖАЕМИ, ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ!
УВАЖАЕМИ, ДАМИ И ГОСПОДА!

Тема на настоящата декларация е сериозното ми безпокойство във връзка със зараждащото се социално напрежение в немалък брой общини, породено от неизплатени работни заплати и социални плащания на работещите в системата на средното образование.

Абсолютно всички сме убедени в изключителната роля, място и значение на българския учител. Учителят е нещо свято и отношението към него в дадено общество е от изключително значене. Той не може да продължава да стои в ъгъла и да получава значително по-малко от полагащото му се.

За какво става въпрос? Към края на септември 1995 г. не са изплатени работните заплати от месец юли в общините: Велико Търново, Банско, Гоце Делчев, Доспат, Кърджали, Белица, Лом, Никопол, Оряхово, Рудозем, Силистра, Самоков, Свиленград, Тервел, Тутракан, Шумен, Якоруда и много други. Със силно и смущаващо закъснение се изплащат работните заплати и компенсации в Красна поляна, Красно село, Нови Искър, Оборище, Овча купел, Триадица и Слатина в столицата. За системата на средното образование в около 90 на сто от общините не се изпълняват социалните плащания /като транспортните разходи на пътуващите учители и други подобни/. Това е причината в редица училища като 8-о и 55-о от София, гимназията в Рудозем и други - учителите да започнат протестни действия. Не по различно е положението на учителите от Велико Търново. Учителското съсловие е на колене пред своите работодатели в лицето на общините.

От съществено значение е гарантирането на материална издръжка за храна, отопление и осветление в детските градини и учебните заведения през есенно-зимния период на 1995-1996 г. Необходимо е централизиране на фонд "Работна заплата" от новата календарна година. Трябва да бъде коригиран размерът на средствата за социално-битово и културно обслужване в организациите и органите на бюджетна издръжка с промяна на чл.12 от постановление N 37 на Министерски съвет от 1991 г. Необходимо е също да се отмени облагането с данък върху общия доход на средствата за социално-битово и културно обслужване. Наложително е целево осигуряване на средствата за работна заплата и за социални разходи в специална сметка на общините за училищата, детските градини и обслужващите звена в системата на средното образование.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА!
Необходимо е незабавно да бъдат осигурени нормални условия за работа на българските учители. Странно е, че в края на XX век хората, поставящи фундамента на знанието, имат тежки социални проблеми, проблеми, свързани с учебните заведения, които влияят на учебно-възпитателния процес. България е на над 1300 години и през всички тези векове училището заедно с църквата е било спасителният остров за оцеляването на народността и душевността ни. Следва ли днес да отстъпваме в голяма степен от всичко това?

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ПО ВЪПРОСА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.


Политическата, икономическата и личната свобода са комплексни елементи на единната демократична система. Всеки български политик трябва да осъзнае своето задължение след годините на тирания отново да бъде предоставена истинска свобода на хората.

Единствено свободната конкуренция на пазара осигурява освен икономически, така също политически и граждански свободи. Държавата защитава свободната конкуренция чрез строго прилагане на закона за защита на конкуренцията, защото нито една група няма право на специални привилегии или защита, тъй като привилегиите разрушават пазара и неговата свобода.

Главната причина за неуспешния български преход към пазарна икономика и гражданско общество е провежданата от Българската социалистическа партия монополистична политика в обществените отношения и в икономиката. В резултат от това в България няма нито политически, нито икономически свободи.

Привилегировани от бившите комунисти картели съсипаха българското производство и унищожиха зараждащия се свободен пазар. Узурпирали властта и медиите, групировките лишиха обикновените хора от правото да печелят за себе си и за своите семейства.

Отговорността за икономическата политика се носи изцяло от правителството. Запазването на свободната конкуренция е израз на социална политика.

Партия Либерален конгрес предлага на вниманието на българската общественост, на народните представители и на правителството програма за демонополизация на пазарните отношения. Като първа точка в нашата програма е записано: Включване в списъка за масова приватизация на учредените с държавен капитал финансово-икономически групировки и банки - "Мултиинтернешънъл холдинг", "Мултигруп България"АД, "Мултигруп-Цуг" - Швейцария, и техните акционерни дружества, Първа частна банка, Турист-спорт-банк АД, Българо-руската инвестиционна банка, "Трон", "Фърст файненшъл" и др. в приложен списък.

София, 30 септември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Янко Янков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 10 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪЕДИНЕНИЕ.


ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,
БРАТЯ И СЕСТРИ, СЪНАРОДНИЦИ,

След 45 години болшивизация и след 5 години еуфорични словонатрупвания за демокрация народът ни продължава да затъва в икономическо, социално и бездуховно тресавище с безперспективност и обреченост. Тоталното обедняване на населението и спекулативното противо- и надзаконно обогатяване на отделни лица и групи е безпрецедентно и нямащо нищо общо с принципите на пазарната икономика. Нарастващият икономически хаос, акумулиращ суперрецесията, и тоталният социален срив са извори на непозната досега по размери престъпност. Безпримерни са и политическата нетърпимост, и конфронтацията не само между партизанстващи формации, но, което е и най-гибелното - омерзението между българските граждани!

Двата парламента и шестте правителства, управлявали страната ни през последните 5 години след инсценирания камуфлажен и вътрешнокомунистически преврат, се оказаха държавнически безпомощни, защото пренебрегнаха безалтернативната формула - "Съединението прави силата", формулата, която ни е опазвала и съхранила като народ през изминалите столетия. Този мъдър девиз, изписан върху фасадата на Народното ни събрание, не е случайно хрумване на нашите предци. Цялата ни хилядолетна история доказва, че народът е изпаднал в беди именно когато не се е съобразявал със същността на този девиз. А днес нашият народ, нашето общество е разединено повече от всеки друг път! Това разединение е естествената реакция на измамените надежди, на разочарованието и на отчаянието от петгодишното управление на партизански политикани, които чрез митингаджииска лозунгова фасада за демокрация се домогваха до властта за лично облагодетелстване. Ето защо днес в нашата държава повече от шест милиона българи вегетират на границата на глада! Противоборството и разединението в държавните и в управленските институции и най-вече в съдебната провокират безпрецедентна престъпност и днес на никой българин не са гарантирани животът и здравето! Днес по улиците на България, в домовете на гражданите се стреля и убива, както никога досега! В днешната ни държава се закриват болници и социални заведения, а лекарствените средства са превърнати в стока за печалба! В днешната ни държава престъпността, наркоманията и проституцията са в своя златен век! В днешната ни държава все повече граждани умират и все по-малко се раждат! В днешната ни държава все по-рядко се развява българското знаме и все по-често се издигат партийни знамена! В днешната ни държава се насажда омразата на човека срещу човека и все по-малко се възпитават християнските добродетели. В днешната ни държава за първи път в цялата ни хилядолетна история Българската православна църква е превърната в арена на противоборства, нещо, което натори духовната ни почва за покълване и избуяване на престъпни секти! За съжаление тази срамна поредица от делниците на започналата шеста година от следтоталитарното държавно управление е неизчерпаема! Стоте дни от управлението от идеологическите и духовните приемници на комунистите - социалистите, потвърждава, че апокалиптичната панорама на състоянието на народа и държавата не само няма да се подобри, но върви към непредсказуемост за гражданския мир и са реална опасност за националния ни авторитет! И големият въпрос, неотложният въпрос към всеки гражданин на отечеството ни е:

Ще оставаме ли безучастни пред собствената си гибел?

Братя и сестри, граждани на България,
От нас вече зависи ще ни бъде ли като народ, ще оцелеем ли като държава?! Нека да не се срамуваме пред историята си и пред бъдните поколения като съучастници или пасивни наблюдатели пред гибелта на тринадесетвековното ни отечество, пред която сме изправени! Изминалите пет и започналата шеста следтоталитарна година показаха и доказват, че на вахта на държавното ни управление трябва да застават необременени с партийни пристрастия и партийни поръчения политици, личности, потискащи теснопартийните си интереси в името на надпартийното национално плуралистично единение в името на общонационални, народни и държавни интереси, в името на демокрацията, в нейния общочовешки цивилизован интерес.

Братя и сестри, граждани на България,
Ние имаме последния шанс да докажем, че националните ценности стоят над партийните интереси!

Ние имаме последния шанс да възстановим България като цивилизована и демократична страна!

Нека да останем верни и отговорни пред историята и предците ни, които са ни съхранили; нека да осъзнаем и отговорността си пред бъдните поколения и независимо от политическа, етническа, верска и социална принадлежност да съживим и да направим реален и действен националния и държавния девиз: "Съединението прави силата", като станем съучредители на спасителното за България - ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪЕДИНЕНИЕ.

София, 22 март, 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ:

Владимир Никифоров

/Пресслужба "Куриер"/


15:00:00
10.10.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Иванка Тошева
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

-------------------------------------------------------------------------------------
 
    
АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


>> За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>> За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

--------------------------------------------------------------------------------------


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!