Май 1994 г.


В хрониката е използвана информация от бюлетините на
БТА, БНТ, CNN, Sky news, в."Стандарт", "Отечествен вестник", в. "24 часа".
*****************************************************


03.05.1994 г. - В писмо до премиера Беров, Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Емилио Габалио протестира срещу едностранното решение на българското правителство да анулира договореностите за компенсации на учители, лекари и държавни служители. Европейските синдикати са недоволни от отказа на кабинета да преговаря по браншовите договори с профсъюзните организации и от масовото затваряне на български предприятия без преговори с работнически представители.

04.05.1994 г. - В интервю за в. "Стандарт" министърът на външните работи на Армения г-н Вахан Папазян обобщава резултатите от посещението си в България. Подписани са двустранни спогодби в търговско-икономическата област, културата, науката и образованието. Той заявява, че по отношение на Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/ очакванията на Армения не са се оправдали напълно.

- Посланикът на СР Югославия в София протестира пред МВнР срещу съдържащите се в словото на албанския президент Бериша пред българския парламент нападки срещу "СР Югославия и нейните народи". Той изразява съжаление, че в синхрон с тези нападки са прозвучали и думите на председателя на НС Ал. Йорданов.

05.05.1994 г. - МС решава да сезира Конституционния съд с искане за тълкувание на конституционните разпоредби относно правото на кабинета да разрешава транзитно преминаване и временно пребиваване на чужди самолети и кораби.

06.05.1994 г. - Позовавайки се на съобщение от Посолството на Република Македония, Агенция "Балкан" информира за отлагането на посещението на председателя на македонския парламент Стоян Андов в България.

09.05.1994 г. - България получава засилен статут в Западно-европийския съюз /ЗЕС/.

10.05.1994 г. - "Езиковият проблем между Македония и България, който ескалира пре посещението на президента Глигоров в София, е изкуствено измислен, за да създаде пречки пред по-усиленото икономическо сътрудничество между двете страни и за да се отложи изграждането на транспортна мрежа Изток-Запад", заявява пред македонската телевизия зам.-председателката на ВМРО-ДПМНЕ Доста Димовска.

11.05.1994 г. - България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа за следващите 6 месаца.

- България се присъединява към Протокол 11 към Европейската конвенция по правата на човека, с който се създава единен Европейски съд по правата на човека и се ускорява процедурата по разглеждане на жалбите.

- Във Виена албанският президент Сали Бериша заявява, че България е предотвратила сериозна балканска криза с отказа си да участва в тайна тристранна среща с Гърция и Сърбия през 1991 г. Според него на тази среща е трябвало да се определи съдбата на Македония.

- Българската преса информира за публикацията на Виржиния Марш във "FINANCIAL TIMES", в която се лансира тезата, че икономическите групировки от Г-13 са създадени от комунистическата номенклатура и структурите на секретните служби. Визиран е конкретно Илия Павлов и Мултигруп. Няколко дни по-късно статия с подобна насоченост се появява и в "International Herald Tribune". В българския печат се появяват две версии:
а/ че тези публикации са индикация за борбата между групировките, зад които стои Луканов, и тези, чийто "кръстник" е Огнян Дойнов;
б/ че е налице атака на чуждестранния капитал срещу българските предприемачи;

- При завръщането си от съвещанието на Постоянния съвет на ЗЕС в Люксембург, военният министър В. Александров съобщава, английските министри на отбраната и външните работи са предложили създаването на Европейска армия под названието Обединени бойни части.

12.05.1994 г. - При посещението си в България лидерът на опозиционната гръцка партия Нова демокрация Милтиадис Еверт заявява, че е необходимо балканските държави да подпишат договор за ненарушимостта на сегашните граници. Според него подписването може да стане на обща балканска конференция под егидата на ООН и с участието на САЩ и Русия, като за целта Гърция и България трябва да поемат инициативата, защото са единствените гаранти за сигурността на полуострова.

- Завършва посещението на делегацията на Европейския християндемократически съюз /ЕХДС/ в България по покана на ХДС извън СДС. Представителите на ЕХДС се срещнали и с ръководството на БЗНС-Мозер.

13.05.1994 г. - От канцеларията на президента Желев съобщават, че поради натоварената си програма той няма да приеме сръбския президент Зоран Лилич, който пристига на 15 май в София от Йоханесбург, за да се прибере в Белград. Срещата е официално поискана от сръбското посолство.

- В София се провеждат срещи между ръководствата на БСП и Сръбската социалистическа партия. Обсъждано е развитието на отношенията между България и Сърбия след премахването на ООН санкциите.


15.05.1994 г. - Соломон Паси съобщава, че Атлантическият клуб е приет за асоцииран член на Атлантическата асоциация.

16.05.1994 г. - При транзитното си преминаване през София на път за Белград, сръбско-черногорският президент Лилич изразява съжалението си поради отказаната от българския президент Желев среща.

- Представителят на Фондация "Науман" за Югоизточна Европа Векбекер обявява, че фондацията изтегля своето бюро в София, за да създаде Център за либерални изследвания /ЦЛС/. Идеята е да бъде създаден и Консултативен съвет, в който влизат представители на всички формации, кандидатствали в Либералния интернационал. Този съвещателен орган ще приема с консенсус приоритетите и конкретните задачи за разработване от ЦЛС, фондацията ще бъде само посредник.

- В София започва конференция на Г-24 по проблемите на социалното осигуряване, заетостта и пазара на труда в България.

17.05.1994 г. - Съветът на министрите на икономиката и финансите на страните от Европейския съюз взимат решение за отпускане на 110 млн. екю на България.

18.05.1994 г. - Полският посланик Тадеуш Василевски съобщава, че през ноември на официално посещение в България ще пристигне Президентът Лех Валенса.

19.05.1994 г. - В София пристига Негово светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Алексий II.

- Парламентът в Скопие решава, че на предстоящото преброяване от 21 юни до 5 юли ще се използват формуляри на 6 езика, сред които не присъства българският.

21.05.1994 г. - От МО заявяват, че нямат никаква информация относно предстоящото посещение на Лин Дейвис - помощник държавен секретар по въпросите на националната сигурност на САЩ. От МВнР съобщават, че са информирани за посещението, но програмата ще се уточни по-късно. ЮСИА оповестява, че Дейвис ще има срещи и разговори във военното министрество и Президентството по въпросите на европейската сигурност, сътрудничеството в отбраната и участието на България в инициативата "Партньорство за мир". Някои наши вестници припомнят, че в миналото Дейвис се е занимавала с оръжейния експорт и неупотребата на оръжия за масово унищожение.

25.05.1994 г. - Интервю за радио "Гласът на Америка" на Симеон II, по повод присъдената на цар Борис III от Еврейския национален фронт награда за спасяването на българските евреи. Покойният монарх е първият неевреин, който получава едно от най-големите еврейски отличия.

26.05.1994 г. - На официално посещение в страната пристига индийският президент Шанкар Даял Шарма.

28.05.1994 г. - "24 часа" , цитирайки японския вестник "Нихон кейдзай", съобщава, че Матинчев е обвинил Германия за нарушаване на югоембаргото.

29.05.1994 г. - В интервю, излъчено по CNN, българският посланик във Вашингтон Огнян Пишев коментира промените в информационната среда на новите демокрации.

30.05.1994 г. - Филип Димитров заявява, че на насрочената за днес среща с посланиците на САЩ и западноевропейските страни ще даде информация за реалното положение в страната. Възнамерява да зададе на чуждестранните дипломати въпроса защо търпят вече шести ден Беров да узурпира властта в България.

- Пресцентърът на МВР категорично отхвърля твърденията на турския в. "Терджуман", че на територията на България има установени структури на Кюрдската работническа партия, а нейни астивисти се били сдружили с полицията.

- Няколко столични ежедневника цитират изявлението на Лука Велчов, председател на Общността на българите "Братство" в Румъния, че българите в северната ни съседка наброяват десетки хиляди, но се определят като сърби поради страх от местните власти. При преброяването през 1992 г. като българи се идентифицирали 9935 души.

- Започват преговори между България и Русия в резиденция "Бояна" за създаване на Консултативен руско-български съвет за сътрудничество в отбранителната промишленост.

- Под заглавие - "Покрай царската династия името на България се произнасяше от Ню Йорк до Лос Анжелис" - "Отечествен вестник" публикува коментар на Николай Колев-Босия за наградата "Морален държавник", получена от Симеон II от най-влиятелните еврейски организации в САЩ. Основната теза е, че световната финансова олигархия по този начин е определила отношението си към българската дилема "монархия или република".

Изтовил: БОРИСЛАВ ЦЕКОВ