юли 1994

04.07.1994 - В Декларация на Великотърновската организация на БПЛ оценява резултата от състоялите се в общината частични избори за кмет като неблагоприятен за демократичния процес. По нататък се подчертава, че вина за предоставяне на изпълнителната власт в ръцете на БСП носи СДС. "Изборният резултат на центристкия кандидат инж. Серафимов, затвърди извода, че се оформя твърд, постоянен слой от гласоподаватели, за които алтернативата в едни избори е реална политическа сила от умерени, демократични, некомунистически организации", се казва в декларацията.

06.07.1994 - На среща между БПЛ, ГОР, АСП и КФ са обсъдени възможностите за създаване на широка коалиция, въз основа на предложените от АСП организационни механизми. Взима се решение за провеждане на по-нататъшни разговори и консултации.
- На редовната пресконференция на БПЛ е оповестено Становище на Изпълнителното бюро на партията относно политиката на българските държавни институции при изграждане на отношенията с Турция. "Между двете държави съществува проблем, който вече пет години не се разрешава. Това е проблемът свързан с голямата изселническа вълна на български турци към Турция през 1989 и след това". По-нататък в декларацията се изразява безпокойство, че запазвайки българското си гражданство, те понастоящем получават и турско, което създава възможност на даден етап стотици хиляди турски граждани да се установят в България и да предявят определени искания.

07.07.1994 - Пресконференция на Инициативният комитет за честване на годишнината от приемането на новата Конституция на Република България. От страна на БПЛ в Инициативния комитет участват г-н Еленко Божков и г-н Марко Тодоров.

09.07.1994 - На заседание на Националният съвет на БПЛ са взети решения за:
- приемане на 15 нови клуба;
- избиране на работна комисия за създаване на предизборна програма на БПЛ;
- продължаване на разговорите за създаване на широка коалиция с партньорите, участвали в местните избори във Велико Търново и преди всичко с БСДП, АСП, ГОР, ЗП, КФ, ЦНП и партиите от НСД.

14.07.1994 - БПЛ получава покана за участие в Конгреса на Либералния Интернационал през септември в Рейкявик, Исландия.

19.07.1994 - Заседание на ИБ на БПЛ:
а/ обсъдени са резултатите от частичните избори в Сандански. Взето е решение за провеждане на разговори с други партии за обединяване около обща кандидатура за кмет.
б/ избрана е работна група за промяна на документите на партията.

- В статия отпечатана във в."24 часа" Председателят на БПЛ г-н Петко Симеонов анализира политическата ситуация в страната. Той изтъква, че ако конформизмът преди 10 ноември е изисквал да се възхвалява БКП, то днес най-удобната позиция за конфирмистите е - "Да живее двуполюсният модел!".

20.07.1994 - БПЛ изпраща открито писмо да Президента, Министър-председателя, Председателя на Върховния съд и Главния прокурор, с което протестира срещу неспазването на пар.3, ал.2 и 3 от Конституцията, изискващ приемане в тригодишен срок на предвидените в нея закони.

21.07.1994 - Представители на БПЛ участват в учредяването на Комитет за борба срещу ксенофобията, расизма и нетолерантността към хора с неравностой социално положение.

26.07.1994 - ИБ на БПЛ продължава обсъждането на разпространените документи за създаване на коалиция. Взети са решения по редица организационни въпроси, отнасящи се до дейността на апарата и местните структури на партията.

27.07.1994 - На редовната пресконференция на БПЛ г-н Еленко Божков запознава средствата за масова информация с продължаващите атаки срещу българския военно-промишлен комплекс.
- Представители на БПЛ участват в работна среща с БСДП, ГОР, АСП и ЗП.