Само 7.4 млрд. лв. са приходите от приватизацията за 20 години

 

Вицепремиерът Симеон Дянков смята, че икономическият преход у нас е започнал с идването на ГЕРБ на власт.

Юлиана БОНЧЕВА, Дина ХРИСТОВА, Румяна ГОЧЕВА

За 20 години белязаната с много скандали, корупционни обвинения и екзотични инвеститори приватизация е донесла точно 7.4 млрд. лева приходи на държавата. Равносметката направи вицепремиерът Симеон Дянков в парламента. Той отговори съвсем лаконично на въпроса на Десислав Чуколов от "Атака" за финансовата полза от раздържавяването, без да стане ясно дали смята сумата за удовлетворителна или за смешно малка.

Министърът посочи, че за периода 1993 - 2002 г. държавата е получила 2.2 млрд. лв. от приватизационни сделки, а през 2002 - 2012 г. приходите са били 5.2 млрд. лв. Така за 20 години резултатът е 7.4 млрд. лв. - парични и непарични средства за приватизираните дотук предприятия, обобщи министърът на финансите. Той не можа да каже каква част от сумата са бонове от масовата приватизация, с които бяха платени голям брой сделки в началния период на раздържавяването, но уточни, че в нея не влизат инвестициите, които са били обещавани в приватизационните договори. Министърът не предостави информация и активи на каква стойност са били прехвърлени срещу тази сума.

Чуколов обяви, че България е била разграбена в изпълнение на плана на кабинета "Луканов" за приватизация. "Тази денационализация бе извършена по най-варварския начин в Европа и света", коментира той. На същото мнение е и президентът Росен Плевнелиев, който миналата есен обяви пред в. "Дер Щандарт", че България е извършила "най-лошата приватизация в цяла Европа, защото е разпродала активи, струващи 30 млрд. евро, само за 3 милиарда". Тогава бившият премиер Иван Костов прие лично тази оценка и в гневно писмо обвини държавния глава, че повтаря пропагандни тези на бившия главен прокурор Никола Филчев и на БСП.

В писмото си до президента Костов обясни, че през 1995 г. правителството на Жан Виденов, използвайки методика на Световната банка, е установило, че стойността на всички държавни активи, като се приспаднат загубите, е едва 580 млн. лева. При масовата приватизация, когато бяха раздържавени сравнително стабилни предприятия, акциите им са оценени на 250 млн. лева, твърди още лидерът на ДСБ. А реално касовата приватизация у нас стартира едва в края на 1997 г. - след два държавни банкрута, причинени от БКП /БСП, и към 1996 г. според Костов източените държавни предприятия са отчели загуби от 583 млн. долара и 15% отрицателна рентабилност.

Чуколов призова вицепремиера, ако разполага с данни за злоупотреби при разпродажба на държавна собственост, да ги предаде в прокуратурата. Дянков отмина призива с мълчание.

Откакто започна, приватизацията върви под сянката на обвинения за корупция. Дори бившият главен прокурор Никола Филчев, който бе върл враг на кабинета "Костов" и на приватизацията, не успя да намери колосални далавери и да вкара в затвора министър или шеф на Агенцията за приватизация за увреждащи държавния интерес сделки. Сделките за титани като "Нефтохим", БТК и "Булгартабак" се коментират и днес като емблеми за корупция и неизгодна приватизация, но обвинения и дела за тях няма.

През август 2009 г. шефът на икономическата комисия в НС Мартин Димитров (СДС) откри, че държавата пропуска да запълни голяма дупка в бюджета, защото по линия на т.нар. следприватизационен контрол има несъбрани над 1.5 млрд. лева - неустойки, глоби и лихви заради неизпълнени инвестиции, изгубени работни места и други грехове на купувачите. После се оказа, че голяма част от сумата е несъбираема - държавата е изпуснала срокове, изгубила е дела или води тежки съдебни спорове, вкл. и в чужбина.

Преди да отчете приватизацията, вчера сутринта министър Симеон Дянков за пореден път сложи край на кризата и даде да се разбере, че всичко положително в родната икономика е станало по времето на ГЕРБ. "В България голямата криза ще отмине, когато икономическият преход, който за разлика от политическия започна едва 2009 г., наистина завърши. А за това трябват според мен още два мандата на десноцентристки правителства", заяви Дянков пред ТВ7.

Според него през 2013 г. сред основните световни проблеми вече няма да са икономическите на Европа и еврозоната, а финансовите проблеми в САЩ и продължаващите сътресения в Близкия изток. "Може би след доста забавяне политическите лидери на Европа решиха две-три основни задачи, които правят 2013 г. много по-спокойна от предишните няколко", смята той. Дянков явно забравя, че голямата икономическа криза тръгна точно заради финансови проблеми в САЩ и евентуална нова рецесия там ще увеличи агонията и на Европа.

Дянков обясни, че въпреки че бюджетът е завършил годината със 700 млн. лв. дефицит под планираното, не са отпуснати повече пари за пенсионерите и за майките, както настояват от БСП, защото бюджетните закони трябва да се спазват. "Пак показва БСП, от една страна, популизъм, от друга страна, незнание как се прави бюджет. Всеки бюджет си е за определената година. Той е гласуван в парламента. Нито финансовият министър, нито който и да било друг има право да казва - ние сега обаче, понеже завършихме предишната година по-добре, това наистина е факт, сега вече тази година можем да си позволим по-големи харчове", посочи Дянков. Думите му се разминават с действията, тъй като въпреки Закона за бюджета точно преди изборите 2011 г. това правителство непредвидено увеличи вдовишките добавки и минималната заплата. По-късно вчера в парламента Дянков вече имаше друго обяснение - той бил готов да даде добавки само при излишък, но бюджетът, въпреки по-доброто изпълнение със 700 млн. лв. пак остава на дефицит с 350 млн. лв.

https://www.segabg.com/article.php?id=632941