Статии от вестник "Пари", намерени чрез Апис

 

"АКБ корпорация" и "Химимпорт" в съдебен спор за "Бимас" - Русе
"Химимпорт" е спечелил съдебен спор с "АКБ корпорация" за "Бимас" - Русе.
Като фонд АКБ придоби собственост върху русенската рафинерия по време на масовата приватизация. След решението на магистратите от края на 2002г. обаче "Химимпорт" стопанисва по-голямата част от активите и смята да развива производството, твърди директорът Димитър Калчев.
в. "Пари" от 17.01.2003г., стр. 2
Рубрика"В няколко реда", Димитър Калчев
 
 
Имоти от фалиралото Ваканционно селище "Русалка" са купени на безценица
Синдикът на Ваканционното селище "Русалка" Иван Балабанов иска разваляне на четири сделки за продажба на хотели и ресторанти на поставеното в процедура по несъстоятелност "Каварна турист" АД (правоприемник на Ваканционно селище "Русалка"). Производството по несъстоятелност срещу "Каварна турист" АД е образувано по жалба на "Стопанска и инвестиционна банка" за неизплатен инвестиционен кредит от 1992г. Балабанов претендира да се обявят за нищожни продажбите, тъй като са осъществени след датата на неплатежоспособността на "Каварна турист" АД и увреждат масата на несъстоятелността му и настоява съдът да възстанови във владение на туристическата фирма имотите, продадени под реалната им стойност. Освен това три от сделките изобщо не са плащани, въпреки символичната цена, на която са сключени, става ясно от жалбите. "АКБ - Компания за инвестиции и сигурност" ООД - София получава с нотариален договор от 16 октомври 2000г. 42 обекта с пазарна оценка от 9656871лв. без ДДС, но купувачът не плаща нищо. "Партнърс комерс ЕООД – София придобива два хотела със 169 бунгала, ресторант и административна сграда за 182015лв. при пазарна оценка от 331632лв. На по-ниска от действителната стойност "Агросет" ООД придобива два хотела с общо 22 бунгала. Единствено Нина Георгиева Танчева от Хасково плаща 22620лв. за 4 ваканционни къщички. Според жалбата на синдика обаче реалната стойност на имотите значително надхвърля договорената цена.
Купувачите на недвижимото имущество "АКБ - Компания за инвестиции и сигурност" ООД, "Агросет" ООД и "Партнърс комерс" ЕООД са свързани с мажоритарния собственик на ваканционното селище "АКБ корпорация", посочва изданието. Тя купува 60% от акциите на държавното ваканционно селище "Русалка" ЕАД през 1999г. за 2.1 милиона лв.
в. "Пари" от 02.04.2003г., стр. 10
АКБ корпорация си купила имоти на фалиралото ВС Русалка, Кремена Капралова
 
 
АКБ корпорация предлага да плаща дългове с отстъпка
Фирми, на които троянското акционерно дружество "Елма" е длъжник, са получили писма с предложение дълговете да бъдат платени веднага, но с 20% отстъпка. Писмата са подписани от Николай Банев - шеф на АКБ корпорация - и от един от изпълнителните директори на "Елма"АД, като предложението е задълженията да се погасяват от корпорацията, мажоритарен собственик на троянското дружество. Категоричното си несъгласие с това предложение изразява Деян Иванов - собственик на ЕТ "Лотос кар", предоставил услугата "Рент а кар" на предприятието през септември 2002г. Вестникът съобщава също така, че в "Елма" досегашният генерален директор Георги Гачевски е понижен в длъжност производствен директор, наказана е и главната счетоводителка Валя Радкова. В троянската фирма временно е ангажиран шефът на холдинг "Мотори" към АКБ корпорация Георги Георгиев.
в. "Пари" от 30.04.2003г., стр. 3
АКБ корпорация предлага сконто на кредитори на Елма, Галя Лалева
 
 
"АКБ - Форес" се преструктурира в холдингови дружества
"АКБ - Форес" е преструктурирала концерна в десет мажоритарни, холдингови, акционерни дружества по браншове. Това е съобщил президентът на "АКБ - Форес" Николай Банев. В тях има общо 118 дъщерни фирми.
Във Варна е бил представен химическият холдинг "Полихим България"АД, с директор досегашният шеф на "Полимери" - Димитър Караиванов. В този холдинг са влезли още "Бимас" - Русе, "Панайот Волов" - Шумен, "Никойл трейд", "Електроавтоимпекс" и "Хемолак" - Русе. Водеща фирма в холдинга ще бъде "Полимери" - Девня. Поставено е началото на мащабен инвестиционен процес. От 1 януари ще започне обновяване на машините и съоръженията, като то няма да включва цеха за производство на дихлоретан, който е най-модерният в Европа. Необходимите за това обновяване средства ще са 12-15 млн. евро, като от 25% до 40% ще се поемат от фирмата, а от 60% до 75% - от банката.
Според информация от в. "Дневник" (22.08.2003г., стр. 9, Пламен Енев: "Полимери" ще вложи 15 млн. евро в обновяване на съоръженията си"), собственикът на "Полимери" АКБ "Форес" ще осигури 60% от сумата, а останалите 40% ще бъдат привлечени под формата на банково кредитиране. Финансирането ще бъде от българска банка, която ще си партнира с австрийска лизингова къща, но Караиванов е отказал да посочи името на банката.
"АКБ корпорация" е вложила между 2.5 и 4 млн. долара в инсталация за производство на суров дихлоретан в най-големия петролен концерн във Венецуела Pequiven. До 6 месеца инсталацията ще бъде пусната, а оттам ще се доставя суров дихлоретан, който ще се преработва в "Полимери".
в. "Пари" от 22.08.2003г., стр. 10
В Полихим България АД се обедини химиндустрията на АКБ - Форес, Таня Райчева
 
 
АКБ се интересува от терен над ваканционно селище Русалка
Община Каварна ще предложи на търг отстъпено право на строеж върху терен от 260 дка над ваканционно селище Русалка, съобщава кметът на Каварна Цонко Цонев. Интерес към терена проявява АКБ корпорация с намерението да изгради там арка, наблюдателници и паркинги.
До момента финансово-инвестиционната група АКБ Форес, собственик на вс Русалка, е вложила в обновяването му 15 млн. лв., твърди още Цонев.
в. "Пари" от 29.01.2004г., стр. 9
АКБ иска общинска земя за Русалка, Кремена Капралова