Призив за единение в ОДС

След изборите на 13.10.1991 година БЗНС "Н. Петков" изпадна в безпътица. Решението на ПП и УС на Съюза за излизаната от структурите на СДС в навечерието на самите избори беше фатална грешка и проява на политическа недалновидност от страна на неговите лидери. Междувпрочем цялото им поведение през двегодишния период от съществуването на Организацията след нейното възстановяване е поредица от грешки по отношение на СДС участието им във ВНС, конкретно въпроса за новата конституция,обединението на двата земеделски съюза и т.н.

Манията на някои хора от окръжно и национално равнище за личиа изява, тяхната жажда за власт и стремеж към печелене на политически дивиденти, предизвикаха катаклизми в структурите на БЗНС "Н.Петков",създадоха негативни настроения,противоречия и негодувание в членската маса.

Нашата организация е в състояние на разруха.

Изборите показаха, че за разлика от своите лидери, обикновените редови членове и симпатизанти на двата земеделски съюза проявиха много по-верен политически усет и спонтанно /около 90% гласуваха за СДС. Масата от обикновени, но ориентирани и честни хора осъзнаха отговорността на политическия момент по време на изборите и дадоха своя вот на доверие на голямата коалиция. Иначе би се получила непоправима грешка.

След изборите, виновните за напускане на ОДС и неудачното представяне в изборната класация, вместо отчет на допуснатите грешки,отново се мъчат да маскира своята вина и поемат нови инициативи. Едни от тях внушават идеята за създаване на ново БЗНС "Никола Петков", а други - водят тайни преговори за обединение на БЗНС "Н.Петков" и БЗНС/е/. И никой не пита обикновения редови член, комуто дотегна от грешки и неудачни решения.

След злополучието решение на УС на БЗНС "Н.Петков"- за самостоятелно участие в парламентарните и местни избори на 13.10. 1991 г. членската маса на организацията на БЗНС *Н.Петков" от община Калояново спонтанно взе решение за оставане в редиците на СДС и участие в изборите със синя бюлетина. Ние бяхме, сме и ще останем верни на синята кауза. Същото направиха по съвест още много редови членове не само на БЗНС "Н. Петков", но и на БЗНС/е/. Това от една страна и обстоятелството,че двете организации бяха опрели пред границата на четирипроцентовата бариера, ясно подсказва на нашите лидери какво искаме всички.

Сега, когато СДС, със своето представителство в Правителството и Парламента, има нужда от подкрепа за утвърждаване на демокрацията в България и излизане от тежката икономическа криза, ние сме длъжни да му я дадем.

Тенденциите на някои лидери за нуждата от политичиски център в настоящия момент са чиста демагогия и водят до разцепление на силите.

Общинската организация на БЗНС “Н. Петков" - с.Калояново призовава всички честни земеделци от БЗНС/е/ и БЗНС ”Н, Петков" към обединение в състава на ОДС и оставане в коалицията дотогава, докато е нужно.