Път: : Партии : НДСВ

Цялото царско войнство


Дияна Костова

20.08.2014

Дори партията да послуша гласа на разума и да се саморазпусне още днес, едно нещо не може да се отрече. За добро или за лошо - НДСВ изпълни мисията си. Даваме ли си сметка какво остана в наследство от НДСВ?

Соломон Паси не можеше да го каже по-точно.

От НДСВ отдавна не остана нищо. Даже марка не остана - бившият й лидер си прибра царското име от абревиатурата при напускането на политическия живот.

Но дори партията да послуша гласа на разума и да се саморазпусне още днес, едно нещо не може да се отрече.

За добро или за лошо - НДСВ изпълни мисията си.

Да счупиш матрицата на прехода

Дали си даваме сметка колко много от днешните събития се ръководят от хора, свързани с НДСВ, или произтичат от решения, взети по времето на царското управление.

От юристите, през икономистите, от "нововремците" до "панайотките" - до ден днешен България се управлява, финансира или консултира от бивши съпартийци на Симеон Сакскобургготски - с умерен (не)успех.

Малко хора още си спомнят, че омбудсманът и бивш председател на Върховният административен съд Константин Пенчев беше депутат в първата парламентарна група на НДСВ.

Такъв беше и Иван Искров, преди да бъде избран за гуверньор на Българската народна банка. Същото се отнася и до проф. Валери Димитров, който ръководеше 9 години ключова институция като Сметната палата, а сега е член на групата за натиск по КТБ.

Несменяемият до ден-днешен председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов беше назначен по времето на НДСВ.

Бившият финансов министър Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев оглавиха българския клон на инвестиционното дружество на руската "Внешторгбанк". Чрез него вкараха руските капитали в КТБ в разцвета на силите й и приватизираха БТК и "Булгартабак" след дългогодишна сага (сложила началото на края на отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев).

Бившият енергиен министър Милко Ковачев стана вицепрезидент на експортното подразделение на руската дръжавна корпорация "Росатом" - компанията, която в момента съди България за над 1 млрд. евро заради спирането на АЕЦ "Белене".

Самият проект "Белене" беше рестартиран от правителството на НДСВ през 2002 г. след 12 годишно замразяване.

Бяха нужни само след няколко срещи между Владимир Путин и Симеон Сакскобургготски в Москва - където той буквално бе посрещнат като "цар на българите" от руската православна църква - и между Путин и Първанов в президентската резиденция "Бочаров ручей" в Сочи.

Краят на идеологиите, краят на историята.

НДСВ беше онзи форсмажор, който за по-малко от 800 дни разби географията на цялата политическа система, изграждана в продължение на десетилетие.

Наследникът на царската династия се съюзи с наследниците на преврата срещу монархията. Единственият дотогава десен полюс СДС направи всичко по силите си да не допусне появата на конкурент в своето поле - както чрез съдебни спънки на регистрацията на новото движение, така и чрез блокиране на опитите на НДСВ да влезе в Европейската народна партия.

Резултатът от стратегията на тоталната синя война е известен - от СДС останаха отломки, които дори сега - едно политическо поколение по-късно - не могат да преодолеят грешките на миналото. Десницата загина, след като постигна първи пълен правителствен мандат от 1989 г.

Петър Стоянов ще си спомня цял живот 18 ноември 2001 г., балотажът на президентските избори. Премиерът Симеон Сакскобургготски - уж изразил политическа подкрепа за кандидатурата на действащия прездидент - публично го унизи в най-ключовия момент, като демонстрира нежеланието си да гласува, защото не искал да харчи пари за бензин до с. Баня (където бе адресно регистриран) и обратно...

Няма вечни врагове, има вечни интереси

По ирония на съдбата, точно царската партия подейства като адреналин в спрялото сърце на БСП.

Едва четири години бяха минали след разрухата на Виденов, когато левицата най-изненадващо възкръсна във властта чрез НДСВ - и се сдоби с двама ключови министри (Костадин Паскалев и Димитър Калчев) и с цял президент (Георги Първанов).

За сметка на това ДПС се окопа стабилно във властта, либерално отвори капсулата на етническата партия към всеки, който умее да прави бизнес от политиката, и развъртя обръчите от фирми.

След като приюти Христо Бисеров и Йордан Цонев от СДС, Ахмед Доган напазарува солидно количество звезди от кадровата банка на НДСВ.

Депутатите-нововремци за малко не свалиха правителството на Симеон Сакскобургготски, когато икономическият вицепремиер Лидия Шулева направи опит да продаде "Булгартабак" на западен инвеститор против волята на ДПС.

По логично стечение на обстоятелствата, Емил Кошлуков капитализира политическата си кариера с медийно-аристократичната титла "Фактор" и едноименно предаване в ТВ7. В същата телевизия акостира колежката му от 39-тото Народно събрание Юлияна Дончева, а Институтът за модерна политика на друг депутат-нововремец Борислав Цеков подплати политическия проект на Николай Бареков със собствената си представа за социология.

По това време Ирена Кръстева стана директор на Държавния спортен тотализатор, назначена от царския министър Васил Иванов-Лучано. Синът й Делян Пеевски още нямаше 25 години, но вече беше усетил либерално-политическия си порив и създаде младежката организация на НДСВ.

А в края на 2001 г., на първата година от управлението на НДСВ, КТБ за първи път получи награда за най-динамично развиваща се банка на годината...

Генерали, бригадири

Правителството на Симеон Сакскобургготски беше първата платформа на политическия проект "Бойко Борисов".

От пожарникар с неосъществена амбиция за кариера в Държавна сигурност, през честен частник с охранителен бизнес, до главен секретар на МВР със статут на суперзвезда, пълководецът на армия от криминални репортерки (прекатегоризирали се по-късно на общински, а след това - правителствени) - Бойко Борисов стана политик с благоволението на Царя.

Именно него преди време в интервю за сп. Playboy Борисов посочи като един от двамата си учители в политиката. Вторият е Тодор Живков.

Впрочем, години по-късно се оказа, че Борисов трябва да благодари и на още един свой откривател - ген. Бриго Аспарухов.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба всъщност е бил човекът, който е представил Борисов на Сакскобургготски, и преди избори Аспарухов обича да припомня този факт пред камера и микрофон, намеквайки, че службите са сигурност са орисали политическото бъдеще на Борисов от първия ден.

Аспарухов се ползваше с доверието на лидера на НДСВ, който дори се опита да институционализира бившия кадър на ДС като правителствен съветник по национална сигурност - с което предизвика бурна реакция от западните служби.

„Жълти тикви с червени семки"

Бриго Аспарухов не беше единственият спорен кадър, който направи изненадващ рестарт на кариерата си през управлението на НДСВ. В него се появи и бившият външен министър Стоян Ганев, който оглавяваше кабинета на премиера Сакскобургготски.

Личният съветник на Царя - Спас Русев пък вкара управлението в един от най-шумните скандали - заради прословутата снимка с неговата яхта в Монако, на чийто борд Русев бе поканил едновременно министъра на финасите Милен Велчев и депутата Мирослав Севлиевски, и двама "добре облечени бизнесмени" - Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Амигоса.

Едно дребно съвпадение - спомняте ли си кога се завърна на екран "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян, автор на прословутото първо интервю със Симеон II от Мадрид? На 6 май 2002 г., година след "завръщането" на царя.

Медиите и полититката се преплетоха червата си за първи път при възхода на кабинета на Сакскобургготски.

Телевизионни говорители преляха в правителствени гласове (Цветелина Узунова и Димитър Цонев), други като Милена Милотинова и Юлияна Дончева попълниха армията от жълти народни представители, свикани по спешност под царските знамена след 6 април 2001 г.

Попфолк политиката и имиджовото позициониране помете всеки смислен опит за дебат.

ГЕРБ може би дадоха нов смисъл на понятието "калинка" благодарение на провалите си в кадровата си политика, но истината е, че първо НДСВ отвори път на хората в неравностойно интелектуално положение към властта.

Така Георги Петров, по-известен като "Гошо Обратното-на-острото", пое Комисията по хазарта, докато жена му приемаше закони по команда с вдигане на зелен или червен маркер от Пламен Панайотов.

Мислите си, че Страхил Ангелов и Малката тухла са феномен на 42-то Народно събрание?

Спомнете си звездната плеяда жълти законодатели като Весела Драганова, Камен Влахов, Стела Банкова или Васил Иванов-Лучано (заради когото отпадна изискването за образователен ценз при назначаване на председатели на държавни агенции).

Да не забравяме, че първият депутат на Бойко Борисов беше Лъчезар Иванов-Мозъка - отцепник от царското движение още в 40-тото Народно събрание.

Накрая всичко приключи показателно с раздаването на телевизори и стереоуредби в томбола за повишаване на избирателната активност...

Непосилната лекота на разпада

Разпадът се случи още преди движението да остърже дъното с коалиционните си приумици (първо - на избори с Илияна Раева, след това - "изненада" от "политическата култура" на Николай Бареков).

Затова вече няма значение кой последен ще затвори вратата на партийната централа.

Мисията е изпълнена.

 

https://www.webcafe.bg/