Път: : Имена

Славчо Кънчев: Ирена Кръстева и Делян са верни само на изгодата си

Бившият зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски в действие.

Вече трябва да падне прокурорският чадър над тях двамата, казва бащата на депутата от ДПС Делян Пеевски Славчо Кънчев. Според него Делян може да пребори корупцията, ако е наясно колко ще вземе за това, а наследниците на Държавна сигурност казват на Доган кой може да работи за него.

 

- Г-н Кънчев, вярно ли е, че бившата ви съпруга Ирена Кръстева е съдена за укриване на данъци?

- В прокуратурата има документация, от която е видно, че през 1991-95 г. тя е имала собствена фирма, която не е регистрирала в данъчното, за да укрива доходи. Но прокуратурата прикри това, понеже в периода 2001-2009 бяха на власт НДСВ. Беше осигурен политически чадър над Кръстева. Затова досъдебното производство беше прекратено. Кръстева трябваше да бъде съдена за укриване на данъци, защото имаше фирма, която е регистрирана в съда, след това отрегистрирана, но никога не е била регистрирана в дънъчното! В прокуратурата се позовават на формален отговор на НАП-“Изгрев”-София, че фирма ЕТ “Бонус-Евентус Ирена Кръстева” не дължи данъци. Естествено - фирма, която никога не е данъчно регистрирана, не дължи данъци. Та Кръстева беше прикрита още тогава.

- Как тя стана шеф на тотото?

- Кръстева беше свързана с гръцкия милионер Сократис Кокалис. Той е голям икономически играч на Балканите. В Румъния притежава тотото чрез фирма “Интраком”. Това всъщност е голям холдинг. Кокалис стартира още в ГДР, където следва. Там се жени за дъщерята на заместника на Конрад Волф - шефа на ЩАЗИ. И след време, когато завършва и се връща в Гърция, гедерманците му предоставят ноу хауто на най-добрата немска електроника - конкурентна на световния пазар. Той почва да прави пари, като се движи по ръба и малко извън закона. Неслучайно му е забранено влизането в САЩ. Той няколко пъти е разследван от гръцката прокуратура за корупция, но все се измъква. Та този Кокалис проявява интерес и към нашия тотализатор. Имам информация, че Симеон Сакскобургготски е получил от Кокалис към 50 000 долара за финансиране на предизборната кампания през 2001 г. Съответно гъркът иска тотото ни. Така Кръстева става шеф на тотото. Тогава имаше идея то да се приватизира. Кокалис кандидатства, но не успя. Милен Велчев каза, че тази процедура се прекратява. Вероятно е имало други интереси.

- Каква става по-нататък?

- След като БСП дойде на власт, те / Ирена Кръстева и Делян / се свързаха вече с ДПС. Усетиха, че НДСВ потъва и се отдръпнаха.

- Според вас Кръстева медийно явление ли е?

- Какво медийно явление може да бъде тя?! В живота си не е написала един материал! А и от икономика бъкел не разбира...

- Как тогава битува мнението, че разбира от бизнес?

- Какъв ти тук бизнес! Тя разбира от така наречените статусни манипулации – това означава – свързване на хора, които имат общи интереси. Примерно чужди инвеститори осъществяват връзка с държавни чиновници … да кажем, в приватизацията. Тези връзки не са регламентирани, те са в частен порядък. Ирена е само едно отделно “явление”. Такива като нея има доста – например такъв е Данчо Ментата /депутатът от ДПС Йордан Цонев, б.а./. Тя, той и други подобни са много. Въпросът е да направим така, че такива хора да спрат да се множат!

- Как ще коментирате твърдението на Весела Лечева, че държавата се е управлявала от Делян Пеевски и от Росен Карадимов, съветника на Сергей Станишев?

- Лечева вижда нещата като краен резултат. Възможно е те двамата да са имали голямо влияние, но те са крайното звено на верига, която налага удачни за себе си решения в държавния апарат. Делян не е самостоятелен играч. Самостоятелен играч е човек, който притежава лично голяма собственост. Да кажем, купил е “Кремиковци” и предприятието работи успешно. Значи този човек има икономическа тежест – дали в момента е в падение, или във възход, няма значение. Но е ясно какво и кой стои зад него. Това са хора /Делян и Росен/, които извършват някакви манипулативни, преразпределителни операции, който са свързани с възможности за политическо влияние - иначе няма да могат да бъдат осъществявани. Но тези хора не са реални икономически субекти. Те /Делян и Росен / са с някакви моментни възможности за финансови операции – могат да повлияят примерно кой да спечели някой търг. Но това не са реалните икономически играчи.

- Не ви ли се струва, че Делян е доста млад/ 25 г/ , за да влияе, да оказва натиск върху министерства, да е милионер?

- Е, има доста млади хора милионери по света… Годините нямат нищо общо. Има младежи на по 18-19 години на Запад милионери. Но те са направили нещо! Примерно създали са една марка /компютри, сладкиши…/. Това нещо излиза на пазара и на 27-29 години примерно един Стив Джобс притежава десетки милиони долари! Но Джобс е реален икономически субект, а Делян - не. Реалните икономически субекти са тези, които са давали проценти на Делян Пеевски и на управляващите партии, за да печелят те /субектите/ големите пари. Те са реалните субекти. Питате ме кои са? И къде са реалните центрове на властта? Ако ги откриете, ще спечелите Пулицър. Или ще ви гръмнат!

- Как приемате факта, че Делян Пеевски беше излъчен от ДПС да работи в парламентарната комисия за борба с корупцията?

- Той е подходящ, той може да пребори корупцията в България! Но първо трябва да се спазарят с него колко иска да му се плати. Нали има такъв виц: от Брюксел попитали нашите депутати защо в България не можем да преборим корупцията. Те казали: не са ни бутнали достатъчно!

- Настина ли като дете синът ви се е заклел пред вас, че на 25 години ще стане милионер?

- Да, да! Делян е сериозен човек. /Смее се./ Е, в България е лесно да станеш милионер - трудно е да станеш милионер на Запад. Там е трудно да станеш медиен магнат примерно, защото не може да започнеш да играеш с разни комбинации както тук. Пътят нагоре там е по-труден.

- Говори се за богатствата на Ирена Кръстева. Тя има доста имоти?

- Разбира се, че има имоти. Тя получава за това, което прави, възнаграждения и те не са във вид на заплати… А и все пак има някакви дялови участия тук-таме. Ако е само на заплата, не може да бъде мотивирана да действа.

- Делян Пеевски обажда ли ви се?

- Не, ние със сина ми не контактуваме.

- Добре, непрекъснато се пише и говори за Делян Пеевски и Ирена Кръстева? Толкова важни личности ли са те в България?

- Не, не са важни. Те са важни дотолкова, доколкото има едни 300-500 човека, които са като тях. Навремето Йордан Цонев беше купувал предварително с някакви машинации имоти покрай някакви шосета, след това ги препродавал с голяма печалба. Цонев беше спечелил и по САПАРД хиляди долари с някакви не много коректни закупувания на общински имоти. Голям скандал стана. Но всичко се покри, когато Доган го покани в ДПС. Аз вече казах нещо, на което държа – за да разберем истината, трябва да научим всичко за връзките на ДПС с Държавна сигурност и с тайните служби след нея!

- Вече се лансира тезата, че бащата на Ирена Кръстева е бил офицер от ДС?

- Не съм проверявал това. Бил е председател на Окръжния народен съвет в Плевен. Възможно е да е бил човек на службите. Имат значение тези неща. Ако Делян Пеевски и Йордан Цонев сами са отишли при Ахмед Доган, той едва ли щеше да прибегне до техните услуги. Това няма как да стане. За да покани Доган някого, трябва да има информация от службите. И от тях да е разбрал, че тези двамата /Делян и Цонев/ правят някакви далавери и ги бива за определени неща. Затова Доган ги е взел. Има някакво захранване и преливане на информация в ДПС за тях. Защото Доган не може да знае дали всеки далавераджия го бива да стане кадър на ДПС. Доган няма да приеме някой, който отива при него само защото искал да стане кадър на ДПС. Той не му знае мотивацията - няма ли да е при него, за да го шпионира, примерно?!

- А дали Ирена Кръстева и Делян Пеевски са верни на Доган?

- Те са верни само на интересите си! Човек, който обича парите, може да направи всичко за пари. Няма вечни приятели, има вечни интереси...

 

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА

Досие:

Според Славчо Кънчев двамата с Ирена Кръстева се запознали преди няколко десетилетия. Живеели на не повече от стотина метра на столичната ул. "Незабравка". Тя била много интелигентна, знаела 5 езика, постоянно четяла. Била завършила английска гимназия, почнала да следва икономика, но математиката я препънала и се прехвърлила класическа филология. Оженили се, тя забременяла, но го напуснала, казала му, че е свободен човек и ще прави каквото си иска.

Въпреки че се разделили, те поддържали връзка. Тя работела като коректорка в БТА, но не харесвала работата си. Кънчев започнал да издава брошури на английски с бизнес информация за България. Не му се ходело по срещи с клиенти и пращал Ирена. Така тя се запознала с богати гърци и им влязла под кожата. Единият от тях - бивш управител на Северна Гърция, се разплакал, като видял Делян Пеевски. Оказало се, че е пълно копие на починалия му от рак син. Бил готов да направи всичко за момчето и майка му. Така Кръстева се запознала с Кокалис и Вардиноянис.

https://www.blitz.bg/news/article/58110