Брифинг - 7 юли 1992 г.

РЕДОВНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ИБ НА ВС НА БСП И ПССД 07.07.92 год.

 

ПРИСЪСТВАТ: Кл.Маринова, Ел.Миленова, Кр.Премянов и В.Вълканов

 

ЕКСПОЗЕ на Кр.Премянов - Иб на ВПС обсъди кампанията за отнемане на депутатския имунитет на А.Луканов и я оцени като поредно доказателство за налагащата се тенденция в политическия живот на България, която застрашава младата ни демокрация. Ако действително бъде създаден такъв прецедент в този парламент конструктивното опозиционно поведение на БСП ще претърпи радикална промяна.

 

ВЪПРОСИ НА ЖУРНАЛИСТИ:

 

1. Н.Спасова - БНР

-в какво ще се изразява тази радикална промяна?

 

Кр.Премянов - това ще бъдат действия, подчинени на закона и изискванията на демокрацията. ПССД ще взема участие само по въпросите на дневния ред на НС, които имат приоритетен характер за решаване проблемите на страната. В останалите случаи ще се ограничава с конструктивна критика и несолидарност.

В.Вълканов -в ПССД са били обсъждани варианти от напускане на НС, временно излизане до твърдо опозиционно поведение в НС. Това са въпроси, които тепърва ще търсят разрешение. Ако обаче се стигне до отнемането на имунитета на един абсолютно невиновен човек той лично ще престане да поздравява депутатите от дясната страна на парламента, няма да ги уважава и ще престане да им сътрудничи в парламентарните комисии.

 

2. Ив.Такев - РСЕ

-дали наистина става дума за един "абсолютно невиновен човек"?

 

В.Вълканов -в писмото си до НС г-н Татарчев развива една абсолютно неприемлива теза, което е подигравка с народното представителство. Посочени са 27 нецелесъобразни решения на МС за отпускане на кредити, но те в никакъв случай не са неправосъобразни.

 

 

В наказателното право е абсолютно недопустима тезата за колективната вина, а МС е колективен орган. Субект на престъплението може да бъде само длъжностно лице. Наред с това не съществува извършено инкриминирано деяние. Логиката на г-н Татарчев е "това не ми харесва, следователно е престъпление!" Две изречения визират Луканов в писмото - че е бил заместник премиер в правителството на Г.Атанасов и че бидейки такъв е отговорен за дейността на това правителство. Възниква въпросът защо е обвиняван само A. Луканов и може ли отговорността на едно лице да се определя от отговорността на един колективен орган. Прокурорът твърди, че към държавния дълг от 400 млн долара правителството на Г.Атанасов е прибавило 300 млн и общо са станали 10 млрд... Тези кредити се обявяват за несъбираеми. "Кой си ти та да ги обявяваш за несъбираеми?" Имаме си МС, нека да ги събира!

А митингът на площада е най-сигурното доказателство за политическия характер на процеса.

 

3. Иванова - в."Зора"

-след като БСП е на едно мнение с БДЦ относно фалита на политиката на СДС, защо не напуснат НС?

 

B. Вълканов - това е въпрос на много точно премерен момент и се съмнява, че настоящият е такъв.

 

4. Т.Вагсберг - РСЕ

-дали ръководството на БСП е водило преговори със СДС по повод А.Луканов?

 

Кр.Премянов - категорично не.

 

5. Г.Кирилова - в."България"

-дали са водили преговори с БДЦ за Луканов?

 

Кр.Премянов - преговори не, но са разговаряли и са срещнали пълна солидарност за начина на поставяне на въпроса, макар не конкретно за Луканов.

 

Вл. Бояджиев