Брифинг - 6 юли 1992

РЕДОВЕН БРИФИНГ НА БДЦ

 

ПРОВЕДЕН НА 06.07.1992 г.

 

Присъстват:С. Гайтанджиев, В. Церовски, С. Шаренкова, Б. Колев

 

Л. СТЕФАНОВ: Поради отсъствието на говорителя на БДЦ Стелиян Стойчев, който днес е на защита на дипломна работа, пресконференцията ще водя аз. За някои от решенията на БДЦ през изтеклата седмица и за тази работа, която сме свършили, и по актуални въпроси, по които ние имаме становище, давам думата на г-н С. Гайтанджиев.

 

С. ГАЙТАНДЖИЕВ: В сряда и петък на редовни свои заседания НПС1 на БДЦ разгледа някои събития във вътрешнополитическия живот, преценени от ПС2 като един опит за повишаване на напрежението в страната. HПC анализира внимателно конфликтните ситуации, създадени около прилагането на закона за земята и криминалния случай за убийството в с. Цалапица, представено като политическо.

Продължаващата окупация на Светия Синод3 и решението на Върховния съд. Искането за отнемане на депутатския имунитет на г-н А. Луканов и свързаните с това опити за провеждане на митинги "за" или "против". Запечатването на сградата на запасните офицери и сержантите. Тези и редица други събития дадоха основание на Политическия съвет да излезе със свое становище по въпроса и аз съм упълномощен да го изложа накратко.

Повишаването на политическото напрежение в момента явно цели изгоди и за двете основни политически сили, но особено за СДС. Че става дума за съзнатален опит, личи от внимателен анализ на фактите, например около случая за убийството на Красимир Ламбев в с. Цалапица. Това е случай, който ние много добре изучихме. Лично аз съм бил неколкократно в това село и познавам добре проблемите.

Зная, че опита да се представи лицето К. Ламбев като привърженик и приложител на аграрната реформа в това село и като привърженик на СДС, нямат абсолютно никакво основание. От един криминален случай, от един характер, който винаги влиза в конфликти, СДС направи опит да го превърне в един нов Хорс Весел. Хорс Весел, както някои може би знаят, има такъв марш, е привърженик на нацизма, съвсем не с брилянтно обществено и социално поведение, който загива в едно пиянско сборище в Китай и от тогава бива обявен едва ли не за светец и борец за установяване на нацистката истина4. Подобен е случая и с К. Ламбев. Въпреки, че при нас имаше мнение, че и двата случая чудесно представляват основните политически сили. Ето привърженика на СДС, съден за хомосексуализъм, за изнасилване, за кражби, за грабежи, за сбивания.

Другият пък е типичен представител на БСП, кътащ пищова вкъщи, заедно с цяла друга подобна колекция и опитал се да го използва, отнемайки човешки живот. За това криминално деяние ние осъждаме преди всичко опита то да се политизира до крайност и оттам да се повиши напрежението.

Подобен е случаят и със запечатването на Централния съвет на запасните офицери. Там съзнателно беше натикано и правителството, и министерството, и този съюз, в един конфликт с ДПС, никому ненужен конфликт, но явно някой има интерес и там също да съществува огнище на напрежение.

Подобен е случаят и с опита за отнемане на депутатския имунитет на Андрей Луканов. Аз съм бил два пъти противник на Андрей Луканов в избори в едномандатни и многомандатни райони. Лично аз съм ровил доста документи, за да установя вината на Андрей Луканов.

Политическият съвет на БДЦ безспорно счита, че Луканов носи отговорност за тази политика и вероятно за деяния, които трябва да бъдат внимателно преценени. Но това, което бе представено от главният прокурор и което бе разгледано от наши експерти, за сега не дават сериозни основания, че подобна атака ще успее пред който и да било съд5. Тъй като конкретно преценено правни основания за сваляне имунитета и осъждане на Луканов са малко вероятни на базата на тази гледна точка6.

Какво остава тогава? Да сметнем, че опитите да бъде предаден Луканов на правосъдието целят именно повишаване на общественото напрежение7. Два-три пъти, по наши оперативни данни, ние засякохме инструкциите на СДС и на БСП, които трябваше да свикат своите митинги и контра-митинги, за да могат от една страна да приветстват извеждането на Луканов с белезници, а от друга страна да попречат на това. Тези няколко опита за сега нямаха особен успех, но явно СДС реши да направи нещо повече, след като е свиквал митинг във вторник от 14 часа, в най-голямата жега пред "Александър Невски" под името "Виновните под съд"8.

Явно, че това цели да се предизвикат симпатизанти и на едната, и на другата сила, и от там да се получи, ако не такъв трагичен резултата, както в Цалапица, то поне се търси едно отклоняване на общественото мнение от масата непопулярни мерки на правителството, от неговото бездействие, от неговата некадърност. От тъпчещият диалог със синдикатите, пълната безпомощност да се решават структурните и инвестиционни проблеми на нашата страна. От пълната безпомощност да се решат жизнено важни проблеми на болшинството от населението.

ПС на БДЦ счита това за основен грях на главните политически сили, че те зад гърба на обществото и заобикаляйки важните проблеми, се мъчат с псевдо циркови номера от типа на досиета, Луканов под съд или не, той е страшно невинен, да прикрият истинските проблеми.

Подобен повод ние виждаме също и в продължаващият скандал със Светия синод. БДЦ прие декларация, но тя е била изпращана по времето, когато (както) разбрахме в комплекса Благоев9 не е имало ток. Ще предам с няколко думи.

Ние с тревога научихме за неправилното и половинчато решение на Върховния съд. То за нас е още едно доказателство за опитите за упражняване на политически натиск върху съдебната власт. Отговорност за това носи правителството и незабавно трябва да бъде уволнен Методи Спасов10. Убедени сме, че народа няма да приеме псевдо Синода на Христофор Събев. Ние също няма да допуснем гавра с най-старата национална институция - Църквата.

Това което османци и комунисти не успяха да сторят, сега се опитват да го направят Синята идея и Втори адвокатски колектив11. Вържи йеромонаха да е мирна църквата. Бог да пази България от сини и червени. Това в петък беше изпратено, в събота събитията показаха, че действително в избраната си групичка имаме възможност, но за сега не можахме технически да го изпълниме, да ви покажем и един видео репортаж.

Това днеска няма да стане. Искахме да го ползваме. Не е от нас заснет, където личи нивото на интелектуални и социални претенции и култура около групичката от стотина човека, които в събота бяха обкръжили църквата. Даже и хората , които лично като мислене са свободомислещи изпитват отвращение от този начин на решаване на проблеми,които трябва вярващите по съвест, по канон да си ги решават.

Другият проблем, по който държа да дам кратка информация е организираната в събота и в неделя честване на първата годишнина от приемането на Конституцията на Република България. Събитие което някак си се заобикаля.

Дванадесети юли е дата в която бяха предрешени много от ходовете и пътищата на бъдещето на България. Инициативният комитет съставен от 20 депутати ще събере тези хора, за сега във втора зала на НДК. Ще поканим официални лица и президент, и министър - председателя.

По желание на някои наши организации и граждани, след това ще (бъдем) отвън - бихме желали да го наречем не митинг, а просто едно тържество , без никакво партийно оцветяване , в пространството пред НДК, където с хумор, настроение с чувство за нормално гражданско разбирателство хората да се опитат да поговорят и да изразят своето отношение по нашия призив , под който ние провеждаме това честване. А то е "За конституционализъм и за демокрация". Това искаме ние и бихме желали всички граждани от София и от страната да дойдат сутринта от десет часа пред НДК , където надявам се, ще могат да се повеселят.В процес на издаване е в момента конституцията на България, нещо което трябва да седи във всеки български дом така както и Библията.Това трябва да е призива. Тогава надявам се и конституцията ще бъде правена и тези, които не са успели да си сгънат и запазят някои от трите вестника, които тогава публикуваха конституцията. Това бяха "Дума", "Отечествен вестник" и "Земеделско знаме" биха могли да си купят на една скромна цена -пет лева. Конституцията както знаете беше подписана от три четвърти - това са както знаете 313 души. Имаме техният списък, оказа се че някои от депутатите на БСП не са я подписали - това няма значение.В мене е доклада на американският сенат по спазване на човешките права,почти във всеки пункт по тяхното спазване, американската комисия се позовава на Конституцията. Там този проблем да е нарушаване някое човешко право имаме само категорично текста, че в Конституцията това е решено.В заключението на тази комисия, а от нея зависи изключително много до каква степен ще се отпускат помощи за България е основан именно на това, че е приета една Конституция,която спазва и отстоява човешките права. Надяваме се че тези проблеми ще бъдат отразени. Благодаря.

 

Л.СТЕФАНОВ: През изтеклата седмица, по точно през събота и неделя по инициатива на партия ЛИБЕРАЛИ се проведе двудневен семинар с общинските съветници. Темата беше - "Общинският съветник от опозицията и ролята му в органите на местното самоуправление".

По тези въпроси за по-точна информация давам думата на г-жа Светлана Шаренкова.

 

ШАРЕНКОВА: Дами и господа, аз искам да разкажа по-подробно за това мероприятие организирано от партия ЛИБЕРАЛИ , за да разсея във Вас образа на БДЦ и другите партии от опозицията, който вие сами създавате на партии, които само критикуват, без да предлагат абсолютна никаква алтернатива на управляващите. Това което правихме ние два дена на Витоша беше един семинар на обучаване в законност. Ние създаваме кадри, които да могат , да знаят как да управляват тази страна на базата на законите. Това е нещо, което много липсва според мен на сегашната управляваща коалиция и бих посъветвала кмета Янчулев , в чийто общински съвет аз работя, да направи подобно нещо с неговата администрация. Хора от неговите кадри ми казват, "г-жа аз не съм чела закона за местното самоуправление и ми е любопитно и искам да знам какви са правата ми". Това е една абсурдна ситуация. Хора, които трябва да съблюдават тази законност, те нямат представа от нея. На семинар, който ние проведохме присъстваха общински съветници от партиите от полит. център - от партия ЛИБЕРАЛИ, ПК"Екогласност" , БСДП. Това бяха хора от цялата страна , хора натрупали опит. Те споделиха своя опит, разговаряха по проблемите. Горе на Витоша се събраха и тримата лидери -г-н Петко Симеонов, Каракачанов и Дертлиев. Имаше представители на БЗНС/е/.

Заедно работихме и обучавахме своите хора, като основният знак на семинара беше знака на съзиданието. Разискваха се много проблеми във връзка с екологията и ролята на местните общини, за реституционните закони, за приватизацията. За проблемите, които възникват при градоустройството , но това са проблеми на поконкретно ниво. Благодаря ви.

 

ПАВЛОВ: Г-н Гайтанджиев тук чухме едни много високо думи за Конституцията, което мисля е несправедливо, защото има пет-шест групи големи недостатъци. Най-важното което е - ще ви кажа е свързано с правата на човека. Член 56 от старата Конституция казва, че когато са ми нарушени правата пряко мога да атакувам съответното длъжностно лице - прокурор и т.н. А в новата Конституция, когато са ми нарушени правата аз сигнализирам. Моите права като гражданин са много по-силни в старата Конституция. Но това е между другото. Сега , във връзка с това, БДЦ заяви, че този референдум има нещо твърде съмнително. Т.е. 46 година не е бил правилно проведен референдума и следва да се направи нов. Освен това, признавайки това ние казваме , че тази Конституция все така не е легитимна. Т.е. има едно вътрешно противоречие, противоречие на БДЦ. От една страна казваме не е много правилна новата, защото не се знае референдума какво ще реши, а от друга страна казваме, че конституцията е много добра. Някак си продължава да седи въпроса за референдума или имате някакво друго становище. Другият въпрос- Вие казвате , че за Луканов няма достатъчно данни. Ами какво по-просто от това. Нека с тези данни отиде в съда и стане провал на Татарчев и на всичко. И тогава вие ще кажете ето на, ние казвахме...

Подкрепете свалянето на имунитета на Луканов, да отиде на подсъдимата скамейка и да стане провал на всичко.И един последен въпрос ако не ви затруднява. Тук г-н Симеонов каза за колчето12 за което е забит и около него се въртят. Г-н Дертлиев каза , че не вижда такива хора и той лично не се върти. Бихте ли уточнили кои се въртят около това копче, около БДЦ.

 

ГАЙТАНДЖИЕВ: Безспорно г-н Павлов има право да счита, че старата Живковска Конституция защитава по-добре неговите права. Изразявам и моето лично мнение и мнението на всички по-видни конституционаписти и български и чужди, които дадоха своята оценка. Тази конституция в много по-пълен вид и по—добре защитава правата на човека. Дори и от Търновската конституция. Това е категоричното мнение и като все пак като близък до тази проблематика го казвам. Сега за проблема за референдума. Самата конституция не допуска такъв механизъм за одобрение на референдума. По време на ВНС беше предложено от наша страна да е проведе референдум по формата за държавно управление по член 1 - дали да бъде парламентарна република или някаква друга форма.

В последствие се отказахме, поради категоричните заявление на всички основни полит. сили, че те неподдържали монархичната форма на управление и били за републиката. Такъв референдум щял да изостри обстановката в страната. Това бяха нашите мотиви да оттеглим това искане след като видяхме, че всички застанаха в защита на член 1. Така че референдум в бъдеще не може да има, защото той е противоконституционен. В Конституцията е указано в преходните разпоредби по какъв начин тя се приема.

Ново ВНС може да приеме нова Конституция. ОНС може да направи някои промени в нея. Но референдума би имал силата на консултация, но не и на отхвърляне или не, на тази Конституция. Но повод на това на всяка цена г-н Луканов да отиде в съда, вижте самото искане на прокуратурата трябва да бъде мотивирано. Трябва да има действително убедеността , че той е прекрачил действително норми на Наказателния кодекс. Възможно е прокуратурата да има и други неща, които не ги казва , но това което е в доклада, който аз прочетох много внимателно и не останах много убеден , че това са сериозни основания. Това са просто решения на МС, които според (него - Татарчев, бел.м. П.С.)не са много целесъобразни и в крайна сметка са влошили макар и не много , но са влошили икономическото състояние на страната. Този механизъм , като биде препоръчан и по който действа сега главната прокуратура да се съди за политическите решения, много от участниците в БДЦ смятат за много интересен прецедент. Внимателно го изучаваме, защото можем да го приложим спрямо сегашното правителство на г-н Димитров. Що се касае до полит. движения или партии, които се въртят около това условно колче. Ами вижте провежда се един семинар. Той се прави от една от партиите на БДЦ. На него идват лидерите, центр. апарат и съветници от БСДП и Зелената партия, които формално не принадлежат към организационните структури. На него присъстват и представители на БЗНС -единен. Ние правим и много контакти, където и други полит. партии и движения масово участват. Ние давахме много примери, където в регионален или национален мащаб, партии, които са представяни като центристки и желаят сътрудничество и дали то ще бъде само сътрудничество преди избори или с участие и в структури за нас това няма значение. Важното е че то съществува.

 

.....13: Г—н Павлов, има и нещо друго по отношение на правата. Член 5 ал.3 казва следното, то се отнася и до Луканов това. Цитирам — Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му. Ал.4 от същия член казва също че: Межд. договори ратифицирани по съответния ред обнародвани и влезли в сила са част от вътрешното право на страната . Те имат предимство пред тези норми от вътрешното законодателство, които им противоречат. Така че правата ви са още повече разширени благодарение на тези разпоредби. По въпроса за конституционността на Конституцията, ами в момента ние имаме втора българска република. Първата според мене е нелегитимна. Но ВНС, което беше свикано и избрано по инициатива от СДС14 в резултат от разговорите на Кръглата маса , която изигра ролята на учредително или конституционно събрание, което постави основите на новия тип държавност в България. Така че нещата са перфектни.

 

ЕЛЕНА ДЮЛГЕРОВА "КОНТИНЕНТ"- Социалното напрежение се покачва напоследък , искам да задам един въпрос как реагират вашите членове симпатизанти на тези стачки , по-специално лекарските. Ако ви е удобно бихте могли да коментирате варианта студентска стачка...

 

ЦЕРОВСКИ: Зависи от каква гледна точка поглеждаме нещата.

Ако трябва да бъдем реалисти всяка една стачка малко или много дърпа страната все по-надолу. Въпроса е следния - защо в края на краищата въпреки тотално спечелената власт от СДС, въпреки прекрасната, според мен популистичната платформа, с която тя спечели, те не започнаха да реализират тези обещания, които щедро се сипеха. В началото на месец февруари когато правихме оценка на правителството, ние бяхме категорични. СДС спечели властта: правителството, което излъчи е некомпетентно, е неграмотно и не е в състояние грамотно да управлява тази страна.

Поради което ние препоръчахме на СДС да излъчи втори кабинет. Те се изправиха пред огледалото и сложиха още два пръста помада. В резултат на тази помада е и стачната вълна. Вие често ни питахте, понеже сте едни и същи хората, които ни посещавахте, кога ще поискаме правителството да падне. Ние казахме, че няма да поискаме такова нещо, защото цифричките ще свалят правителството.

В-к "Демокрация" като девойка с две редчета беше попитал - кой е този Церовски, който ще ни учи, как да правим приватизация. Аз бих препоръчал на в."Демокрация" да види бащите на икономическата реформа на СДС и да каже колко от тях не са били делегати на последния конгрес на БКП. Започвайки с Мичковски, минавайки покрай Карабашев и др. Само че трябва да се чете и да се мисли.

Стопроцентовият комунизъм, който управлява в момента в България, влиза в абсолютно противоречие с елементарните заченки на някаква си пазарна икономика, която се мъчим да симулираме. Този стопроцентов комунизъм го докара СДС. Затова ще стачкуват хората.

Защото те инстинктивно чувстват, че не е така, както им се обещаваше. А те го чувстват с първосигналната си система. Хората започват да гладуват. Тогава комунистическата пропаганда, че си сит, не минава. Тогава тези цифрички започват да действат и колкото и да се напъват, че са действащо правителство, ще дойде момента, в който просто трябва да си сменят екипа. Тренчев почна да им го казва, сега Тренчев е комунист. Който им го каже в лицето открито, честно, вместо да извлекат някакви поуки, те започват да се крият като девойки и да се чудят какво става. Ами неграмотни са, не могат да управляват. Да се махнат. Спечелиха властта, твърдят, че имат капацитет, да го покажат този капацитет. Или трябва да ви припомняме цифрите на инфлацията. От 1 май до 20 май всеки един по един процент инфлация се нагнетяваше. Ние наистина сме далеч от мисълта да учим някого какво трябва да прави. Няма и защо да го учим, защото се оказа, че комунистите, колкото и да ги учиш, те си остават комунисти.

Независимо как са се боядисали. Сто процента болшевизъм, 95% държавна собственост, трета година. Луканов виновен, виновен е да го докажат. Осъден ли е Живков, осъден ли е някой от тяхната мафия - нито един. Аз и Драгомир Драганов като вървим по улицата, ще ни пребият. Аз гледам онзи ден , не греша, Филипов, ами другия по телевизията на Ку-ку лидер- Станко Тодоров. Какво представлява БТ? Разбрахте ли, че в петък беше окупирана магистралата Пловдив. Някой знае ли какво става в страната?

Никой. Защото ни е страх да си кажем. Преди ни беше страх от червените, сега от сините. И после , ама какво става със стачните вълни. Ами ще има. А , знаете ли, че преди няколко дни бойните пилоти не се качиха в самолетите. Знаете ли какво значи това?

И Алексиев ми приказва за разруха във военния комплекс и спекулира в "Панорама", че Костов разбил Нефтохима и щял да бъде на колене военният комплекс. Кой разсипа "Арсенал" в Казанлък.Защо мълчите? Но след като и лекарите не могат вече да търпят! Имайте в предвид , че и железниците вече са пред банкрут. Преди, няколко месеца бяхме говорили за фундамента на българската икономика...

Онзи ден чух, че онази велика партия на Стефан Савов най-сетне била решила, че военният комплекс трябвало да бъде държавен и за три години препоръчали мораториум за приватизацията. Само , че при 100% държ. банки в един прекрасен момент някоя от финансовите групировки стояща зад международен валутен фонд, ако реши да изкупи например дълга на Биохим банката ще се окаже собственост на машиностроителните заводи. Както г-н Савов твърди ,че няма да има приватизация. Защото закона за приватизация , който е абсолютно негоден и това също им го бяхме казали е направен от хора, които знаят само марксизъм—ленинизъм и нищо друго.Закон за който трябват още 13 нормативни документа, които трябва да бъдат издадени от три ведомства, за да бъдат облечен правно, този процес на приватизацията. Е, как ще сменяме системата и ще ми се задават тука тъпи въпроси за конституцията от хора, които сигурно не са и чели. Че прочетете докладите на американският сенат и после го публикувайте ако имате кураж. Те сигурно не са комунисти. Оня ден цирк. Не знаят под какво се подписват. Ами такива са ги избрали и срещу такива ще стачкуват.Защото народа един път може да бъде излъган.

Сега също хората не ни вярват. Аз твърдя , че ще ни повярват хората като огладнеят хубаво. И "Демокрация" може да пише колкото си иска.И тоз вестник опорочиха. Луканов ще ми говори за пране на мръсни пари. До там я докараха. Докараха я до там комунистите да ни говорят за демокрация. Докараха я до там да ни управляват ченгета. И да ни учат как се прави демокрация. Докараха я до там хора от АСП, БКП, БСП, СДС да ни управляват.

Докараха я до там хора , които отричат основен закон Конституцията да управляват страната и да управляват по закона. И Едвин Сугарев излиза с ехидна усмивка по телевизията да казва, че не го интересува решението на съда. Преди с тази ехидна усмивка разправяше, че не го интересува конституцията и го избраха да управлява.

 

СТЕФАНОВ: Въпреки мрачната картина, която нарисува пред вас г—н Церовски ние имаме и чувство за хумор. Може и някои неща по-светло да прозвучат. Не се стряскайте имате думата за въпроси.

Вижте, целият български народ да се вдигне да стачкува и това, което ни е спуснал МВФ и другите межд. институции , които в момента ни курират /дето викат руснаците/ няма да разрешат по-голям дефицит в бюджета.Аз нямам представа дали няма да отново да се стигне до някакво изменение в Закона за държавния бюджет. Но ние сме със закован дефицит. И всички да се вдигнем да искаме повишение на заплатите и т.н. просто няма от къде да дойдат.

 

НИКОЛА СТОЯНОВ: Въпрос към г-н Церовски. Възхищавам се на слово и на анализ. Но се питам в същото време и си казвам, че и той е чел по същите книги, които са чели и тия, които той нарича комунисти. Пак се връщам към първата фраза, че се възхищавам на логика, преценки и анализи, но и в същата България и той е завършил. Първият въпрос. Второ съгласни ли сте всички с декларацията, която в-к "Дума" публикува тази сутрин за обръщението към межд. общ. мнение, че правителството е корумпирано и че няма свобода на словото, диктатура и прочие. Подкрепяте ли това, което "Дума" публикува? И последният въпрос към Гайтанджиев. Чел бях някъде, че сте били в Цалапица. За какво, за проучване на обстановката от името на БДЦ, лично или прочие.

 

ГАЙТАНДЖИЕВ: Тъй като беше употребено от г-н Церовски, че ето на: "управлявани сме от комунисти". Това което той разказа и този анализ е пречупеното през призмата на сега управляващите с тяхната антикомунистическа пушилка. Това е основната, доминираща в тяхната полит. практика, която непрекъснато ги легитимира. Виждате ли ние сме различни. В този смисъл предполагам , че той употреби термина. Но аз искам да отговоря на въпроса за "Дума".

Аз чувствам, че въпроса е зададен некоректно, тъй като тук присъстващите колеги журналисти по всеки един пункт от засегнатите въпроси са задавали въпроси. И аз все пак не се срамувам да кажа да, това са наши становища. Това са становищата и на [единния] център.Това е позицията на разума, това е конструктивизъм. По всичките пунктове ние сме изказвали и това, че съвпада с позицията на социалистите няма нищо срамно.

 

ЦЕРОВСКИ: Искам само да подчертая, завършил съм радиоелектроника и изчислителна техника, а не политикономия.

Занимавал съм се през целия си съзнателен живот с правенето на работи. Искам да ви кажа, че като влязох в парламента се опитах да прочета малко книжки. Понеже в парламента освен , че помогнах и там да се направи една системка по-бързо да се брои нямаше какво друго да правя по специалността си и се насочих към икономика.

Там стигнах до едно страхотно прозрение.

Ние сме на тоз хал защото никой от управляващите не е изкарал заплатата на някой друг.

Аз съм изкарвал заплати на много хора и когато съм участвал в изготвянето на законопроекти съм мислел долу как ще върви. С други думи човек , който разбира от електроника знае , че най-важното в управлението на една система, е обратната връзка.

Пускаш сигнала и трябва да имаш обратна връзка да коригираш, ако има отклонение от сигнала. И никога не съм бил член на никаква партия, дори и в момента. Макар , че се мъчат да се пазарят с мене да вляза в някоя партия, за да остана заместник председател на БДЦ. Всяка една партия слага едно ограничение. Аз не съм от тези, които търпят ограничения. Благодаря ви.

 

СТЕФАНОВ: Искам да отговоря на вашият въпрос , но като го разширя , тъй като все пак се занимавам с нац. координация на БДЦ. Вижте в тези последни три седмици ние сме посетили не само Цалапица, а сме изминали над три хиляди километра.Мога да кажа , че това са над 120 селища и селца. Един от основните въпроси , който ни занимаваше беше - как върви все пак тази така наречена аграрна реформа. Има ли я, няма ли я.Кои са полит, сили, които присъстват там в селото.Ние бяхме на няколко пъти обвинени от официоза, че правим бунтове, че разхвърляме позиви.

Да има такива позиви.

Вижте каква е тенденцията. Там където в ликвидационни съвет СДС по чисто полит. принцип и мотив назначава хора и там където има точно попадение на професионалист, само след седмица две този професионалист е изхвърлен като чуждо тяло. Причините са ясни. Намират му се там — той бил комунист и т.н. Нищо не правил по смяната на системата. Пример - Софроний. Пример - Крушовене15.

Същият проблем, който може би само след седмица ще бъде факт. Ние си зададохме въпроса — какво целят тези хора. Нима в СДС всички са примитивни и не искат това , което е записано като някаква аграрна реформа да стане. И така ние - това още не е като становище на БДЦ, макар че е споделяно и на Витоша в споменатия семинар — имаме чувството че това са бъдещите бойни групи на СДС.

Това са- хора на държ. заплата , указанията са - те да бъдат разглеждани като държ. чиновници. Това са единственото организирано здраво тяло в тези селища. Не дай си боже в една административна диктатури или в друга обстановка предизборна — това са хората които плашат. Трябва да имате предвид , че тези проучавания, че бълг. народ отново над 35% се страхуват да изказват общ. мнение това са осреднени там. На село те са много повече от тези проценти. И тези бойни групи поставени по чисто полит. принцип са онова бойно ядро, към което си мисля аз, се стреми сега СДС.

Например в Бактачело16 те нищо не правят и слава богу. Те си се събират в стаичката на кантара по цял ден си теглят политика. А всичките проблеми се управляват от един домакин със средно образование, но който знае всичко на това ТКЗС. И затова ние си мислим някъде където те нищо не правят е най- доброто, което не могат да навредят. Те просто ще са на шията на собствениците с не малката си заплата. Нещо повече. Тези ликвидационни са оставени.Т.е. бяха събрани на един инструктаж в четвъртък.

Пример спираме в Крушовене. Понеже сме с една кола, която е с бял номер17 ни казват - ето бе най-после дойдохте. Кажете какво и как да правим. Ами ние сме от БДЦ. Хората чакат някой конкретно да дойде да каже. Или да завърша с едно изречение. За наше съжаление нашето наблюдение е такова. На село полит. сили не присъстват, там има малко членска маса и симпатизанти. И това дето се говори, че се инициатират тия протести. Ами протеста в Софрониево.

Назначен и когато като професионалист се проявява го уволняват цялото село спонтанно, без цвят, без нищо хората отиват да го защитят. Така, че това са нашите притеснения и тревоги. Така, че Гайтанджиев ще допълни по- конкретно.

 

ГАЙТАНДЖИЕВ: Аз бях там, за да установя това, за което говори г-н Стефанов. Той каза следствието, причината беше да установя причината. В Цалапица имаме симпатизанти, членове, Имаме хора, на които желаем да помогнем. Нямахме пълна представа какво става. Може би много от моите приятели от партийните върхушки, които не са стъпвали на село, също имат предубеждения.

Ще продължим да ходим по селата, ще продължим да лепим позиви, да призоваваме хората и да се борим за правата, които са обявени в конституцията. Дори и за това да ме вкарат в затвора, дори и да си загубя работата18.

 

ЖУРНАЛИСТКА: Г-н Гайтанджиев, вие и г-н Аврамов бяхте обвинени, че подбуждате хората към неспазване на закона. Очаквате ли някакви преследвания, наистина?

 

СТЕФАНОВ : Представяте ли си Георги Аврамов на бял кон като селски вожд?

 

ГАЙТАНДЖИЕВ: Конкретно фактите, които комисията на г-н Марков от демокр. партия, преди беше ЗМС, е установила, че ние сме били в Цалапица и сме били причина за смътното настроение там.

Ние бяхме там след опита да се вкара насилствено ликвидационният съвет в сградата на кооперация "Марица". Денят в който попаднахме хората се бяха събрали на площада, тъй като имаше телевизия, която заснемеше мнението на хората по станалия конфликт. От там събраните хора просто ни наобиколиха. Пожелаха да чуят няколко думи. Аз изразих тази позиция, която БДЦ е споделял. ЧЕ това е закон, който е недоразумение, който има много грешки, който не може да бъде спазен и че в крайна сметка са господари на своята земя , на своите машини, на плодовете на тази земя. И труда е също толкова за уважение, колкото и собствеността. Това е което казах. В това няма нищо страшно, нищо бунтовно. И това е единственото основание, тъй като репортаж на предаването, "Бразди" беше там - това е едно от най-тъмно сините предавания, доколкото ми е известно беше там явно, че разглеждането на материала е дало основание на Христо Марков да обясни това. Между впрочем от разговори със самия Марков в частни разговори няколко пъти той е казал /не пред мен/ - "Абе не дейте да ходите в Цалапица. Там ще стане страшно, там човек ще загине, кръв ще се лее." Или с други думи много преди да стане този инцидент членове на СДС , тук слагам и името на г-н Георги Илков Игнатов - също депутат от Пловдив, са предупреждавали: центристите да не ходят там, защото щяло да стане убийство. Аз от къде да знам това?

 

СТЕФАНОВ: Искам само да вметна. Хората от БДЦ не ги посрещат с камъни. Е, не и с печени агнета, но трябва да ви кажа, че във всяко село имаме ятаци. И дори и да затворят някой от нас няма страшно.

 

ЖУРНАЛИСТКА: Във връзка с тържеството, което предвиждате за следващата неделя. Знаете ли кой ще се отзове на поканата. Може ли да кажете.

 

СТЕФАНОВ: Утре ще получим отговор на този въпрос. Дали и президента ще присъства. Естествено държим най-вече тези 313 депутати да присъстват. Те са вече 310. Имаме вече трима починали.

Ще поканим и всички други, които са работили в този парламент. И тези, които тогава не са били, но уважават конституционализма и демокрацията. Ще поканим учени и интелектуалци. Ще поканим и дипломати. И защо не офицери и свещеници. Нека има повече хора. А отвън навярно всеки желаещ може също да участва.

 

ЖУРНАЛИСТКА: Конст. съд заяви, че няма да се произнася по повод конституционосъобразността на наредбата за народния съд.

По този повод смятате ли да бъде внесена и естествено прогласувана в парламента и от там някакъв отзвук дали ще има в западните страни, ако тя бъде одобрена.

 

ГАЙТАНДЖИЕВ: Конст. съд доколкото знам не е официално сезиран по този въпрос. А той не може да се самосезира. Трябва 1/10 от депутатите, президента или правителството. Ако той бъде принуден да се произнесе, решението му едва ли ще бъде нито толкова в защита, нито против за провеждането на референдум. За нас това е история. Няма ист. факти, които в някаква степен да не са противозаконни. Историята винаги е била синоним на това, което се нарича престъпление. Защото тя нарушава ред. Ние имаме становище по формата на държавно управление. Съгласни сме че наистина е имало нарушение на свободната воля и все пак болшинството от народа по мое лично убеждение се е произнесла свободно, без особен външен натиск. Така че не виждаме особен смисъл да се провежда нов такъв референдум. А що се отнася до това дали ще внесена в парламента това е работа на някоя от парламентарните групи. Ако става дума да се отмени тази Наредба-закон, смятам, че това ще бъде нещо не благоприятно за страната.Там всеки един случай трябва да бъде прегледан конкретно. Ако няма други въпроси, благодаря на всички за участието и заповядайте идния понеделник.

 

1 НПС - Национален политически съвет.

2 ПС - политически съвет, съкратено изписване на НПС.

3 В тези месеци сградата на Светия синод беше окупирана от "отцепници"... Битката им беше на "велика" тема - "да владеят свещоливницата?" и съответно да прибират парите от свещите.

4 Фактите не са верни. Хорст Весел е поет и нацистки активист. Роден е през 1907 в Билефелд. Участва в различни младежки националистически организации. Постъпва в СА и се издига в йерархията. Добива известност с дръзките си акции в комунистическите квартали, което предизвиква комунистите. В края на януари 1930 двама от тях проникват в дома му и правят опит да го убият. Хорст е прострелян в челюстта и след двайсетина дни умира в болницата. Превърнат е в мит по времето на Третия райх. На името му са кръстени улици, площади, армейски части. Негово стихотворение става химн на нацистите.

5 Имунитетът на Луканов е отнет на 7 юли 1992 г. Веднага той е задържан.

6 По повод последвалия арест, Луканов осъди България в Страсбург и му беше изплатено обезщетение.

7 В стенограмата грешно "положение".

8 Не може да се отрече, че правителството на Филип Димитров направи решителни опити за отстраняване от политическата сцена и стопанската сфера на комунистическата номенклатура. Тези опити бяха предварително обречени. Всеки, запознат с българската действителност, си даваше сметка за реалното съотношение на силите и кое доколко е възможно. И до ден-днешен, 2011 година, двайсет години по-късно, шлейфът на тази номенклатура минава като брана през политическата, съдебната и икономическата системи. Онова, което можеше да се направи, беше избягване на обречените персонални сблъсъци, както и на пагубните рушителни действия (например – „ликвидационните съвети”), за сметка на изпреварващо социалната практика развитие на законодателството на либерално-демократичното общество. Закони, закони и политически действия чак когато бившата номенклатура бъде лишена от всякаква нормативна опора.

9 Има предвид района на Полиграфическия комбинат и БТА.

10 Методи Спасов - главна фигура в разцеплението на Църквата. Грубо се намесва в работата на Светия Синод - все в името на демокрацията.

11 Филип Димитров, който е адвокат по професия, се опря в кадровата си политика на Втори адвокатски колектив - имаше такава организация на адвокатите, наричани "колективи".

12 Полушеговит мой израз, че БДЦ (Българският демократичен център), чийто девиз беше „Заедно можем!” (през 1997 година издигнат от ОДС), забива колчето на политическия център.

13 Неразчетено име.

14 Това не е вярно. Идеята за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция беше от периода преди падането на Живков. В последното Народно събрание на тоталитарна България дори имаше специална комисия за основна преработка на конституцията.

15 села

16 Неразчетено. Може би - Бъркачево?

17 Леките коли имаха бели и черни табели-номера. Белите бяха за държавните коли, а черните за частните.

18 Гайтанджиев още с появата си в СДС заяви на заседание на Координационния съвет – „Аз съм левичар и съм по-наляво от БКП.” Но тогава СДС беше широка коалиция, в която имаше хора от целия спектър.