Брифинг - 15 юли 1992 г.

РЕДОВЕН БРИФИНГ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ

 

ПРОВЕДЕН НА 15.07.1992 г.

 

Присъстват: Петко Симеонов. Еленко Божков, Александър Бояджиев, Христо Петров, Славян Сапарев

 

 

 

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Добре дошли на редовния брифинг на партия ЛИБЕРАЛИ. Тук присъстват хора, които вие вече познавате. Бих искал само да ви представя Пламен Димитров и Динко Хаджиев,момчета от стачният комитет на Варненския Своводен Университет "Черноризец Храбър". Ще им дам думата.

Бих искал да започна с това, че в морето от процеси и събития, спокойно и планомерно ще доведат най—вероятно до хаос ибезредие. През уикенда се проведе празник на закоността. Поводът беше една година от подписването на Конституцията. Конституцията бе подписана от редица депутати от парламентарната група на бившия СДС с различни мотиви. Основният,доминиращият сред тях бе желанието да се предотврати действието и на закона на революцията, на революционната законност. Може би с това щях да свърша по повод това събитие, ако не се бе получило нещо особено интересно. Нито една държавна институция, нито един държавен орган, въпреки, че вяха поканени да участват в честването нагодишнината от Конституцията,не присъства, освен официалните представители на Президента. Всички знаете отношението на властимеющите към тази Конституция. Може би ви направи впечатление, че за една година те претърпяха разбитие и повече не наричат Конституцията комунистическа, а наричат своя протест срещу нея "печеливш политически ход".

За кого бе печеливш е ясно. Ясно е също, че не спечели законността и демокрацията. Може би само трябва да отбележа, че първата годишнина от подписването на Конституцията бе чествана и от БСП. Хора, които не присъстваха в парламента, т.е. отново не бяха спазили парламентарната игра.

Злите езици говорят, че в момента в парламента има кворум намагнитните карти, но не и на лицата. В случая с мнозинството предполагам, че магнитните карти имат многопо-голямо значение отколкото лицата. Първо бих искал да дам думата на г-н Симеонов за кратка експозе.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Повече илипo-малко справедливите искания на различни професионални групи, организирани в поредната стачка отбелязват не само политическото фиаско на 39-те и Втори адвокатски колектив. Това е провал на СДС. Пред Българските избиратели СДС пое ангажимент за незабавна смяна на системата. С поредица от утопични и опасни лозунги, по същество реваншистки, СДС получи подкрепата на 1/3 от избирателите. Изпълнителната власт— от МС до най—малкото селище— със систематични действия за по—малко от една година още повече стесниха социалната база на своята политика. Вчерашната декларация на НКС на СДС констатира фактическото разделение на политическите формации, апарата и електората на СДС. Едната част, пo-малката, продължава да подкрепят ръководството на парламентарната група на мнозинството. Другата част е пo-голяма и тя е на обратнапoзиция. Това противостоене се изразява в синдикални действия, има си синдикална мотивация, но има политическо значение.То може да доведе до смяна на правителството и на ръководството на парламентарната група, да доведе до прегрупиране или до организационно разцепване на СДС. Това е вероятно като събитие.

Структуриращите се нови сили, които е възможно да вземат връх в синьото движение, имат значително по-голямо влияние върху електората на СДС. Както и да се сменя правителството или ръководството на управляващите структури на СДС, не може да се избяга от факта, че СДС представлява в резултат на изборите, 1/3 от избирателите, а в резултат на практическата си дейност и предстоящото разцепление значителна по—малко. Бедата е, че СДС няма подкрепа от народа каквито и промени да се извършват там и от този факт не може да се извяга. Това ще си остане политика на малцинството, която ще продължи да поставя необходимостта от избори. Още в нощта на 13 октомври, когато станаха известни предварителните резултатите от парламентарни избори , заявих, че ние сме за диалог и сътрудничества със СДС при извършването на тази реформа с историческо значение за страната.

За съжаление 39-те и Втори адвокатски колектив се оказаха хора, които не разбират нуждата от широка политическа подкрепа на своята дейност. Те са силно амбицирани да си върнат собствените имоти. Диалог няма. Към диалог продължаваме да се стремим. За нас няма съмнение, че стачката ще има и политически последствия. Тя може да се окаже началото на съществен политически процес. Много е вероятно връх в синьото движение да заемат нови хора.

По този повод отново подчертаваме, че сме готови за политически диалог и политическо взаимодействие в интерес на България. Готови сме да разговаряме и с тези нови хора, макар че те ще имат също подкрепата на по-малко от 1/3 от избирателите. Това, оваче, няма да отмени нуждата от провеждането на предсрочни и избори. Спомнете си откога върви тази стачка и перипетиите, докато стигнем донея. Различни комисии, обещания на правителството, разтурване на комисии и т.н.

Хората имат право. Хората, които стачкуват имат право. Правителството се оказа негодно. Излишна е сложната мисъл на г-н Ф.Димитров- "ако не се провалим,ще успеем". Те се провалиха.

 

 

СЛАВЯН САПАРЕВ: Аз искам да кажа няколко думи за "Движението за защита на Конституцията", което се опитах да прокламирам на тържеството по случай годишнината от подписването на Конституцията. Започвам отзад напред. Дали трябва ца се нарече "Движение за защита на Конституцията" или "Движение за законност и конституционализъм" ще се реши в момента, когато бъде събрано това движение. В момента нашето обръщение беше за такова движение, за създаване на комитети по места. Тези комитети задължително трябва да бъдат непартийни или многопартийни. В тях трябва да участват хора с добра правна култура, добри професионалисти, които не са съгласни България след пълна финансова и икономическа разруха, да бъде разпродадена на безценица като европейско бунище. Бих се радвал на широкото участие на безпартийния елит в страната. Необходими са привърженици на закона, а не на правдата. Просто нямаме нужда от криминални престъпници. Необходима е гражданска опозиция - коректив на всяко сегашно или бъдещо правителство, което няма намерение да спазва законите.

Впрочем, да не забравяме, че на 12 юли твърде много от законите престанаха да действат. Те не съществуват вече.

Местните комитети ще обсъждат всички нарушения на Конституцията и законността, включително и случаите на стихийна приватизация, т.е. разграбване на промишлеността, ще сезират местните органи, прокуратурата ще огласяват в местната преса тези случаи. Ако не бъдат взети мерки ще се действа чрез националната структура, която през октомври ще бъде напълно изградена. Основното задължение на това движение трябва да бъде проверка и огласяване на всички случаи на незачитане на Конституцията.

Защо сега се мъчим да направим такова движение, а не преди една година? Просто, защото мина една година от реалната смяна на системата, т.е. 12 юли миналата година беше реалната смяна на системата. Дотогава всичко беше просто анархия. За съжаление в края на ВНС машинациите между тъмносини и тъмночервени предопредели сегашното състояние на нещата. Както виждате в момента депутатите се кълнат в Конституцията и правят всичко възможна да не я спазват. Друг въпрос е, че комуто не се харесва Конституцията ще трябва по законен път да свика ново ВНС или да събере необходимия кворум и да я промени. Имаме в момента едно слабо и безпомощно в реалната си дейност правителство и един щизофреничен парламент. Когато не можеш да се справиш с необходимите ти задачи единствен изход е диктатурата. Мен от това ме е страх.За мен сегашното състояние на нещата е успех на БСП, които беше предопределен в края на ВНС.

С тези тайнствени уговорки бяха продадени и предадени всички, които наистина не искаха тайни зад завеса. Това е по—дълъг въпрос.

Госпожи и господа, всичките ни надежди са в демокрацията, но има два въпроса на които трябва да си отговорим. Ако съберете 400 или 2 000 души правоверни и ги накарате по най—демократичен път ги накарате да си избират ръководство, те ще изберат именно най—правоверния. Не най-умния, не най—способния, не този, който има път, те ще изберат просто най-правоверния. Никои народ не е застрахован при добра манипулация да бъде избран парламент от палячовци. Друг въпрос е този парламент колко време ще съществува и какви вреди ще нанесе. Демокрацията е крехка.

Необходим е коректив, необходима е обратната връзка от страна на народа за избори. Аз не зная кога трябва да има избори. Те вероятно ще бъдат проведени през пролетта. Дотогава вече ще има пълен провал на всички опити на правителството. Аз съм дълбоко убеден, че тази зима ще има поне 50 000 души умрели от глад и от студ. И ние като Българи сме длъжни просто да го заявим това нещо ясно. Не може да има заплащане на парното отопление 1 000 лв., а 400 лв. пенсия. Ще има страшни моменти.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Официозът днес по особен начин осветлява няколко от конфликтите, в които са замесени правителството и парламентът. За няколко бележки по истинността на една от тези информации имат думата представителите на стачният комитет на студентите от ВСУ.

 

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: Ние сме от студентите които от събота са на палатки пред Народното, предизвикани от изказването на министъра на образованието, че ние не сме български граждани. Това ни накара да останем пред Народното събрание и второто- самото министерство не си е свършило работата и прехвърля вината на нас. Днес в официоза на СДС има една хувава статия от г-жа Виолета Къшлова, озаглавена "Кръстникът е Александър Лилов. Далаверата е Своводен Университет". Най-отговорно казвам пред вас, че тази статия е абсолютна лъжа. Тя открай докрай е една измислица, която според нас е написана по партийно поръчение, но от кого е написана, госпожата най—добре знае. Тук е написано, че ще пристигат студенти от Куба и от Югославия. Това е абсолютна лъжа.

В момента има 40 студенти от една бивша съветска република, за които са платени 700 000 лв. да се обучават при нас специалност "Мениджмънт". Това е записано в договора. В момента те са във Варна и учат. Пише, че Университетът е окупиран. Това също е лъжа. В момента има сесия на задочниците. Сесия на редовните студенти е прекратена. При нас има много нови специалности и ги защитаваме точно, защото това са нови. Това е нещо ново, независимо от държавата, което не й се подчинява и не може да бъде управлявано по партиен начин.

 

ДИНКО ХАДЖИЕВ: Искам само нещо да допълни към това, което каза колегата. Най-много ме подразни изказването преди да излезе тази статия, че нашите преподаватели ни обучавали по марксизъм и ленинизъм. За всеки стана ясно, че партийните дисциплини не могат да бъдат вмествани в програмите на учебните заведения.

Преподаватели като професор Владев- български представител в ООН по проблемите на икономиката— беше наречен преподавател по марксизъм. Други преподаватели от СУ "Климент Охридски" също бяха наричани така. Това е лъжа. Най-лошото е, че господата като Александър Йорданов използват трибуната на Народно събрание, за да заблудят, че сме синове на комунисти и сме се обучавали по същите дисциплини както и нашите родители, които са били в АОНСУ.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ:Това са очевидно много чувствителни млади хора,щом като отбелязват тези дребни пропуски на "Демокрация".

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:Ако си спомняте миналата година ВНС даде статут на Университет на Бургаския и Софийския университети. Причините бяха изключително емоционални и свързани с наближаващата предизборна кампания. Варненският университет тогава не можа да се дореди. Когато беше взето това решение и двата университета не вяха представили програми за финансиране, учебни програми и всичко, което е свързано с бъдещето за изграждането на едно висше учебно заведение. Варненският, както ви казах, не можа да се дореди. В резултат на това сегатойнe е узаконен и не бе издаден лиценз отНародното събрание.Зa това в никакъв случаи не са виновни студентите. Политиката, която провежда днешното правителство, свързана с образованието, е много показателна. В България съществуват над 30 ВУЗ—а. Световната практика показва, че на един милион жители има един университет, т.е. ние би тряввало да имаме 8-9 университета според световните стандарти. Въпреки тези 30 университета ние сме едва на 20 мястов света по брои на висшисти на 10 000 жители. Това показваизключителната неефективност на нашите университети. Накрая искамда ви кажа, че ние тук вече имаме 4 частни висши училища сВарненския университет, а в една страна като Германия, която езначително по—развита, няма нито едно частно висше учебнозаведение.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Колеги, имате думата за въпроси.

 

ВЪПРОС: Моето не е въпрос, а просто едно мнение по поводизказването на студентите от Варненския университет. Бях напредишната пресконференция и чух с какво се занимават, чух затехните програми. Питам сеаз, от всички учебни заведения в страната с какво се занимават преподавателите по марксизъм иленинизъм.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Тези по политикономия са в Министерството и вие го знаете прекрасно.

 

СТУДЕНТ:Нас решиха да ни пратят във ВИНС, а във Варна му се носи славата на червения бастион.

 

АНГЕЛ АНДРЕЕВСКИ,"Отечествен вестник": Имам въпрос към г-н Симеонов. Вие казахте, че сте готови да поддържате връзки със СДС и това сте го заявили ощена 13 октомври. Сега, ако дойде ново правителство отново ли сте готови да поддържате връзки с него, питам тогава, какво ще стане с БДЦ? Изобщо тукмалко не съвпадат двете институции.

Вчера минах покрай студентите и видях пред палатките карета с карти. Когато те защитават свои искания трявва не с игра на карти това да става, а има много други средства. Софийските младежи показаха своите хумористични шоу-програми да осмивате А. Йорданов, който толкова много ви обижда. Има и други форми.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ:Не виждам никакво противоречие в нашата готовност за диалог с политическите сили, които в момента са представени в Парламента и нашета участие в БДЦ. Естествено е една партия да е в диалогичниотношения с останалите партии в страната. Липсва ли диалог, то няма демокрация, другото име на демокрацията е "диалог". Това, че сме в коалицията БДЦ е съвсем друга работа. Там имаме съюзнически отношения, взаимни задължения. Аз не съм казал, че ние ще бъдем в коалиция със СДС,казах, че ще бъдем в диалог. По този повод искам да отбележа, чеопитът на г—н Филип Димитров във вчерашното изявление да отъждествисебе си и правителството с демокрацията много прилича напознатата история, проповядвана ни в продължение на 45 години.Който беше против Тодор Живков, който е против ЦК той е противБългария, против народа. Самочувствието на г-н Димитров е леснообяснимо, защото в средата, в която се намира изглежда катоХегел. М.Неделчев е като Гьоте, не, като Рабле, щом предпочитанего, Ал. Йорданов е като Гьоте. Това са естествени прояви начовешко самочувствие. Средата го предизвиква.

Отначало мислих вие да предложите някаква форма за стачкуване на студентите. Например да приемат един план за масова работа и да започнат да се провеждат мероприятия в палатките и изобщо да кипи един организиран и осмислен живот. Като казахте да осмиват А. Йорданов, аз вече разбирам в каква насока трябва да бъде този план за културно- масова работа. Мисля, че той трябва да е издържан в идеите на партия ЛИБЕРАЛИ и идеите на центризма. В този смисъл аз съм съгласен с посоката на вашите разсъждения.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ: Може да се прегледат вестниците "Демокрация" от миналата година по това време. Там се вижда много хубаво какво се прави на палатков лагер. Примерът на 39-те. Всекидневни оперативки; майка-кураж настолчето. Имаме доста наблюдения и спомени в това отношение и можем да бъдем полезни на студентите.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Имам един въпрос- дежурна кола от "Пирогов"има ли при тях?

 

СТУДЕНТ: По въпроса заплана за културно—масова дейност-няма план, но осмиване нагоспода-депутатите и най-вече на г нЙорданов може да видите, ако гледате в неделя предаването "Ку-Ку". Не знам дали няма материалът да бъде остарял след като днес бъде разгледан отново проблема ни в Народното събрание.Когато депутатите са вътре, скандиранията ги има.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Това очевидно са несериозни стихийнидействия. Трябва да помислите за планомерността.

 

ПАВЛОВ: Г—н Симеонов, вие сте големи приятели с президента.Президентът си позволява твърда позиция само при екстремалнаситуация. Считате ли , че има екстремална ситуацията и президентав какво може да прояви тази твърда позиция като го познавате лично.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Екстремална или екстремна? Добре, значиекстремална. Вие знаете конституционните права на президента,аз не виждам къде и с какво би могъл да се намеси. Там няманаписано. Няма как да прояви твърда позиция. Какво трябва да направи? Вие имате ли някакво предложение?

 

ПАВЛОВ: Не предложение нямам. Конституцията му дава права.Като имаме предвид, че армията е гарант на вътрешната сигурност,значи той може да използва армията за вътрешнатасила. Това есилна позиция, но не я предлагам аз.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Без кротце и без благо, само со кютек.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Вие предлагате да се въведе военно положение в страната. Мисля, че сме страшно далеч от тези неща. С демократични средства трябва да се решават всички конфликти в България. Има си процедури, по които тази група, която в момента управлява трябва да слезе от кормилото на властта. Това са свободно проведени избори. Смятам, че не е необходимо военно положение, за да има стабилност в страната. В България са нужни едни нови предсрочни избори, чрез които да бъдат представени значително по—голяма част от българските избиратели. В момента 1/3 от Българските избиратели не са представени в парламента и не са защитени. Аз се съмнявам, че много от хората, които са гласували със синята бюлетина ще гласуват пак. Просто парламентът ще има нова конфигурация. Тя, а не войнишките щикове ще бъде гарант за гражданския мир в страната и за нормално протичане на реформата. БДЦ и партия ЛИБЕРАЛИ сме наясно по този въпрос. Ние заявихме позициите си по цветните бюлетини още по времета на ВНС, когато внесохме предложение за изменение на избирателния закон и цветните бюлетини да бъдат премахнати. Нашата позиция по този въпрос не е променена. Смятаме, че цветовата разделение в една допълнителна граница за участие в изборите на партиите. Имаме веднъж 4% граница, втори път се явява цветната граница. Това са червена, синьо, оранжево и зелено. Значи и имаме и четирицветова бариера. За повечето от хората цветът действа на първосигиално равнище. Това е нещо, което се запомня и партиите, които владеят тези цветове влизат в изборите вече с един предварителен аванас. Четирите основни цвята са СДС, БСП, ЛП- Перник, Съюз "Възраждане" на г—жа Георгиева. Те са Филип Димитров, Жан Виденов, Кирил Борисов и Сийка Димитрова. Те влизат в изборите с предимство, защото имат основните цветове. Трябва да се махне това нещо, защото ясно е казано трябва да има някаква процентна бариера и това е друго. Защо трябва да има цветова бариера?

Разбира се ние не си правим илюзии. Ние много добре съзнаваме, че при предстоящи поправки в избирателния закон хората, от които зависи гласуването на този закон ще направят тези поправки, които в най—голяма степен ще ги благоприятстват и ще отежни положението на техните противници. Все пак има някаква мяра в тези неща и трябва да се освободим от цветовете. Те водят до едно допълнително противопоставяне.

Аз съм ви разказвал историята зачервения и синия цвят. Вземете игледайте дълго време презчервено стъкло, махнете го, всичко ще виждате в синьо. Това е особеност на окото, на първосигнално равнище. Човек, които бяга от червеното е естeствено да посегне към синьото. Това е генетична обусловеност на човешкото око. Сега те ще играят с тази работа.

 

ЦВЯТКО БЕЛЕНСКИ.в— к "Единство": Имам два въпроса към г-н Сапарев. Бихте ли пояснили малко по-подробно за мястото и ролята в това "Движение за защита на Конституцията" на съюзи, организации, непартийни движения. Как те ще участват в това движение. Вторият ми въпрос е може би към г-н Симеонов. Какво ще бъде взаимоотношението на това движение и мястото на БДЦ. Накрая, ако ми разрешите да благодаря от името на в-к "Единство" и на Съюза на запасните офицери на всички журналисти, които подпомогнаха да се реши проблема за сградата на съюза, дом-паметника на загиналите във войните. Особена благодарност и на партия ЛИБЕРАЛИ и на БДЦ.

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Ниесме поласканиот вашите благодарности. Ние се отнасяме с уважение към Българското офицерство - действащо и запасно. Смятаме, че офицерството е един от стълбовете наБългарската държава и към него всеки трябва да се отнася суважение.

По отношение на вашите въпроси аз мис ля, че това всъщностеедин въпрос. Той засяга обявеното от г -н Сапарев "Движение за защита на Конституцията". Това е една идея, по която се провеждатконсултации от няколко активисти на идеята. Ние като хора либерали, като хора свободомислещи,сметнахме, че няма нищо лошо той да сподели пред вас своята идеи. На тази идея предстои дълъг път докато тя стане политическа реалност. Когато стане политическа реалност тогава и БДЦ ще формира своето отношение към движението, а това може да стане и в процеса на консултации. Тогава вече бихме могли да говорим по-определено.

На този етап вие чухте идеята, запознахте се с нея и аз смятам, че бихме се отклонили твърде далеч, акозaпочнем да разискваме на този въпрос. Надявам се, че когато инициаторите в недалечно въдеще напреднат ще направят специални изявления пред журналистите. Ще свикат отделен брифинг и ще запознаят всички с този проблем.

 

СЛАВЯН САПАРЕВ: На тържеството нещата ги казах и сега се налага да ги повтарям. В началото имаше идея да го създадем само от името на партия ЛИБЕРАЛИ, след, което влязохме в разговор с "Обединение за България", които бяха абсолютно съгласни със създаването на това движение. Организаторите след това се събрахме и решихме, че не трябва да правим повече партийни движения. Решихме просто да дадем време да се организират такива клубове, а те ще се организират, ако тези комитети започнат своята дейност. В края на месец септември или началото на месец октомври ще бъде свикано общо събрание, където ще се вземат решения по всички въпроси. Тогава ще бъде гласуван устав и програма. Това е непартийно движение, в което всякакви организации биха могли да участват просто като граждани на тази страна. Ние не държим да се каже непременно партия ЛИБЕРАЛИ организира движението. Ние сме съгласни да помогнем в прощъпулника, но нищо повече. Дай Боже това необходимо движение на страната да тръгне.

 

ВЪПРОС: Искам да попитам г-н Симеонов след стачната вълна и съответните политически последици как вижда новата структура на СДС, кои нови имена би посочил?

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Вашият въпрос ме връща към репликата на г-н Павлов, за която ние преди малко не можахме да си спомним.

Ставаше дума Луджев да стане министър. Известно е, че има една група от хора, които се свързват с името на Д.Луджев и по всяка вероятност тази група ще направи един опит да вземе инициатива в свои ръце. Имаме записи насрещипроведени в провинцията, на които са били Тренчев и Луджев и е била заявена връзката между тях и това, че Д-р Тренчен подкрепя Д.Луджев. Подготовката за тази иницатива на Луджев е свързана с двете интервюта на д-р Тренчев в "Подкрепа". Проф. К.Петков във в-к "Труд", след това и множеството изявления в печата, по телевизията. Те са в посока да подготвят общественото мнение за една офанзива. Информацията,с която разполагаме има неофициален характер, но смятаме, че там някъде трябва да се търсят хората, които биха се опитали да създадат ново лице на СДС. Произнасяйки тези думи аз веднага се сещам за опита на АСО да придаде ново лице на БКП, след това на БСП. Сега опита на ОСД. Не може да се придаде ново лице на една организация, която вече е изградена. Организацията си има собствена логика на развитие, която е сложно обусловена и детерминиращо зависима от членския състав на тази организация.

Хората, които в момента представляват СДС са или пряко свързани с реституцията, или пъкговорят с езика на реститутите, езика на тази прослойка. Това е вече е едно единомишлено цяло. Пред него не може да застане едно лице и да каже дайте сега да работим за социална справедливост, дайте това да бъде нещото, което най- много да ни вдъхновява... и ние за него да се грижим. Нелепо е да се, мисли, че би мотло да стане.

Така, че пред нас е един процес, политически, ние сме в самото му начало. Смятам, че началото му започва с елиминирането на Д.Луджев като министър на отвраната.

Това е една група от хора, които желаят по този начин да компенсират онова, което е пропуснато. Аз пак ви връщам към моето изявление в началото. Самият факт, че нямаше никакъв въпрос към него подсказва, че по формулата на Димитър Михалчев: аз съм постигнал безвъпросна яснота на позицията си. В това изявление аз казах, че каквито и промени да стават във всички случаи тази група не би могла да разчита на повече от 1/3 от подкрепата на българския избирател, даже и на по-малко. Това ще бъде вече резултат на на разцепване на гласовете на тези, които са подкрепили СДС в последните избори. Новият опит, които ще бъде направен е следващата крачка към стесняване на социалната база на реформата. Реформата се нуждае oт социална база, от подкрепата на широки социална слоеве. Няма ли я тази подкрепа, реформата не може да бъде извършена...

Не го разбират. Това е невероятно.

Реформата бърка в джова на всеки човек. Буквално всеки българин трябва да бъде съгласен да му бъде бръкнато в джоба, защото това има един предел. Джоба се къса в един момент...

Трябва да се постигне широка социална подкрепа. В резултат на тези стачки просто тази политическа група ще се опита да измъкне максимален дивидент. При това положение ще стане отново свиване на социалната база на реформата. Така, че не гледам оптимистично на този вариант на развитие. Оптимизмът за мен в перспектива е свързан с развитието на центристките формации. Казвам го не само защото аз самият съм центрист, а и защото до сега не беше изнесен нито един разумен политически и идеологически аргумент против центристката позиция.

Единственото,което се казва са заклеймявания. Шамански клетви. Това не става така. Политиката е сериозно нещо. Ние сме поели отговорност къмнацията. Винаги трябва да изхождаме от това. Да сме стъпили нанационалните интереси и от тази гледна точка да работим и да мислим, а не от гледна точка на собствен или групов интерес.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ: Ние до сега бяхме свидетели на един процес,който условно може да се нарече "от палатките в министерствата".Това вече завършва. Основна роля тук играеха 39-те. Сега нашиятвъпрос горе-долу беше- кой ще играе роля в обратния процес- "отминистерствата в...". Основната роля в този процес не е толковаважна, важен е процеса.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Имаме буквално няколко минути. Имавреме за още един въпрос.

 

ВЪПРОС: Съжалявам, че го задавам чак накрая този въпрос.Като си мисля, че едни нови избори означават най-малко три месецаи зная вашата позиция за икономическото положение в страната.

Смятате ли, че за тези няколко месеца няма да настъпят необратимиизменения и дори да изберат социално правителство то няма даможе да ни изкара от това положение.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Отговорът е много кратък- "Иначе са тригодини".

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ: Ако продължи тази политика, която се води вмомента България до края на годината ще навлезе в необратима фазаи ще бъдат необходими след това много, много години, за да сеизведе отново страната по пътя на една еволюция, по пътя наразвитието. Да се надяваме, че правителството ще се опита данаправи някои ходове, които да задържат някак положението. Туксте журналисти. По този въпрос очаквайте интересни разискваниявъв връзка с вюджета и състоянието на БНБ в парламента, разбирасе.

 

АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ: Благодаря ви за вниманието. Всичко доброви желая.