Хроника на БСП за м. януари 1996 г.


04.01.1996 - "Дума" - На редовен брифинг на ОСД Георги Близнашки заявява, че е крайно време виновниците за зърнената криза да престанат да се покриват с одеалото на "колективната отговорност". Министър Чичибаба трябва да подаде оставка заради зърнената афера, а не да ангажира цялото правителство с отговорността за това, което става в неговото ведомство.

05.01.1996 - "Дума" - в интервю за вестника по повод преценката на ловешкия търговец Кривошиев, че г-жа Нора Ананиева е "случайно, времено явление" в БСП, зам.-председателка на Народното събрание и водачка на листата на БСП и коалиция в 11-и Ловешки избирателен район, заявява, че се интересува от въпросът "кога се пръкна тази категория хора, които брутално, арогантно и почти в мафиотски стил се опитват да се намесят в политиката и да критикуват".

06.01.1996 - "Дума" - Едно от първите сериозни заседания на Висшия съвет на БСП през 1996г. ще е съвместно с ПГДЛ, ръководството на партиите от коалицията и кабинета и ще е посветено на анализа на едногодишното управление на Демократичната левица. Пред журналисти Клара Маринова заявява, че пленумът ще се проведе най-вероятно през февруари или март и ще предхожда пълния цикъл отчетно-изборна кампания в соцпартията.


08.01.1996 - "Дума" - при гласуването на вота на недоверие към правителството, предложен от опозицията, ПГДЛ няма да прилага чл.11 от вътрешния правилник, който при особено важни гласувания изисква единна позиция от цялата група. По БНТ председателят на ПГДЛ Красимир Премянов заявява, че лично ще е против прилагането на члена и ще настоява за тайно гласуване, тъй като народните представители от левицата "не са наблюдатели на политическия процес и поемат отговорността си".

09.01.1996 - "Дума" - след заседанията на ПГДЛ и ИБ става ясно, че левицата ще настоява парламентарните дебати по вота на недоверие за зърнената криза да се излъчват пряко по БНТ и БНР без никакви ограничения в изказванията на отделните групи. Групата на левицата е решила, че ще настоява за тайно гласуване и няма да прилага изискването си за задължителна единна позиция.
- "Континент" - Депутатите от ПГДЛ единодушно са решили да гласуват против вота на недоверие на правителството, поискан от три парламентарни групи - на СДС, на Народен съюз и на ДПС. Заместник-председателя на ПГДЛ заявява, че БСП може сама да се справи с проблема за зърнената криза.

10.01.1996 - "Континент" - на градската конференция на БСП Александър Маринов получава вот на доверие със 149 "за", 18 гласа "не" и 30 "въздържали се". Делегатите на конференцията решили кандидатът на БСП за президент да се определи чрез вътрешнопартийни избори. През април Висшият съвет на БСП трябва да реши дали ще приеме решението на конференцията.

16.01.1996 - "Дума" - на заседание на Политическия консултативен съвет на партиите от Демократичната левица са обсъждани подходите за решаване на проблемите, свързани с освободените министерски постове и управлението. Конкретни имена не са посочвани. Предстояло ситуацията да се анализира от ръководствата на трите партии поотделно.
- "Труд" - в интервю за вестника Владимир Топенчаров, член на ИБ на ВС на БСП споделя, че през тежките дни на първото полугодие на 1992 г. комсомолското поколение се е справило със събитията успешно, но сега обаче ставало ясно, че икономиката не се управлява с ентусиазъм, волево или със силата на духа. Потенциалът на БСП далеч не е изчерпан, нито да попълни едно правителство, нито да овладее ясно очертаващото се намаляване на доверието към нея, се казва в интервюто. Според г-н Топенчаров бедата на Виденов била, че надценил административно-управленските функции на министър-председателя за сметка на политическите. Независимо от всичко проф. Топенчаров твърдо поддържал неговата личност, кандидатура и място в партията. Според него, ако се отправяли критики към Виденов и към правителството, трябвало да се отбележи, че и ИБ и ВПС, които имали самостоятелност също не са били адекватни на обстановката.

17.01.1996 - "Труд" - Никола Койчев съобщил, че изпълнителното бюро на ВПС на БСП на заседание специално се е занимавало с акция за осигуряване на достатъчно хлебно зърно. До края на януари се препоръчва на правителството да приеме защитните изкупни цени на пшеницата от реколта 96.
- "Труд" - пред журналисти Клара Маринова е заявила, че "Симеон Кобурготски няма друга възможност да дойде в България освен като турист, а БСП го очаква точно като такъв".
- "Дума" - в отговор на послание за съвместни действия БСП-Пловдив изпраща официално писмо до кмета Спас Гърневски, в което изразява готовността си да работи заедно със СДС в името на общите проблеми на града.
- "Континент" - на последното заседание на Изпълнителното бюро на ВС на БСП Жан Виденов заплашил, че ще извади някои от членовете му от ръководството на партията заради безотговорни изявления в медиите. Повод за това изявление били интервютата за няколко вестника и по "Свободна Европа" на проф. Владимир Топенчаров, в които отправял критики към кабинета заради зърнената криза и апелирал за сериозен кадрови ремонт в него. Според Виденов подобни изказвания създавали лош климат в МС и разстройвали работата на министрите.
/Членовете на ИБ се избират от Висшия съвет на БСП и могат да бъдат сменяни/

22.01.1996 - "Дума" - на разширено заседание на ВС на БСП, ПГДЛ и политическите ръководства на партиите от коалицията са гласували явно и анблок предложението на Политическия консултативен съвет за приемане на оставките на Цочев и Чичибаба, за подкрепа при гласуването утре в НС на кандидатите за техни приемници, както и окончателната структура и състав на двете министерства да бъдат обсъдени и определени в срок до 2-3 седмици.
Атанас Папаризов и Светослав Шиваров са одобрени официално като кандидати на Демократичната левица за министри на търговията и външноикономическото сътрудничество и на земеделието и хранителната промишленост.
От целия кворум на разширения пленум само двама са се въздържали при гласуването, против е нямало. Алтернативни кандидатури не са били лансирани.
Жан Виденов подчертава, че бъдещите министри са известни политици и държавници с подчертан професионализъм. Освен това сегашното, вече съвсем ясно ангажиране на БЗНС "Ал.Стамболийски" с проблемите на аграрната реформа, било доказателство за голямата политическа отговорност на левите земеделци. Г-н Виденов счита, че е задължително формирането на нови и силни екипи и в двете министерства да стане с участието и отговорността и на трите партии.
- "Континент" - след избирането на Шиваров и Папаризов депутатите от левицата прогнозират, че няма да се наложат нови промени в кабинета на Виденов през февруари, проблемите можели да се решат само със смяна на зам.-министри.
- "Дума" - общо девет членове на Висшия съвет на БСП преустановяват работата си в него поради законова забрана да участват в ръководни органи на политически партии.
Седем от тях са избрани за кметове на общини - Атанас Василев в Хасково, Божидар Малинов в Асеновград, Валентин Вълов в Кюстендил, Валентин Драганов в Ситово, Пламен Еврев в Ловеч, Румен Петков в Плевен и Румен Стоманярски във Враца.
Анжел Вагенщайн и Цветан Минков също напускат ръководния орган на Соцпартията поради преминаването им на дипломатическа работа.
- "Дума" - на заседанието на ВС на БСП Чавдар Шинов, главен редактор на в."Пардон" предлага в дневния ред на всеки пленум на Висшия съвет да има точка "Разговори" за да могат ръководителите да свикнат да чуват за себе си и неприятни неща.
ВС на БСП утвърждава предложението на Чавдар Шинов точка "Актуални въпроси" да бъде включвана в дневния ред на всеки пленум.
- "Дума" - в плана на ВПС за полугодието се предвиждат заседания за аграрната политика на БСП и по проблемите на престъпността. В края на февруари ще бъде направен цялостен анализ на едногодишното управление на левицата.
- "Дума" - заседанието на ВС на БСП дава старт на новата отчетно-изборна кампания в БСП. До месец март своите събрания следва да проведат основните организации. През април са общинските отчетно-изборни конференции. Те ще обсъждат както местната политика, така и управлението на централните органи на изпълнителната власт. Подготовката и участието в президентските избори също ще бъдат обект на анализ. Кампанията ще завърши с разширен пленум на ВС на БСП. Само Чавдар Кюранов поисква и гласува за национална конференция.

23.01.1996 - "Дума" - Центърът за исторически и политологически изследвания към БСП, ръководен от Георги Първанов, и фондация "Фридрих Еберт" организират двудневна конференция " Европейската социалдемокрация и българската левица".
Премиерът и председател на ВС на БСП Жан Виденов открива форума с думите, че интегрирането на България в европейските структури се превръща в основен приоритет на лявата политика. Важен аспект на този процес е приобщаването на българската левица към европейската и световната левица.
Сред гостите са Гернот Ерлер, депутат от ГСДП в Бундестага, Хайнц Тимерман от Института за източноевропейски и международни изследвания в Кьолн, Димитрис Макаридис от Института източна Европа на ПАСОК, представители на Македонската социалдемократическа партия, на Унгарската социалистическа партия и др. От българска страна участват БСП, ПК "Екогласност", БЗНС "Ал.Стамболийски", БСДП, ГОР, ПК "Европа" и СДП в СДС.

24.01.1996 - "Континент" - след 4-часовото извънредно заседание на ИБ на БСП става ясно, че през април ще стане известна персоналната кандидатура на БСП за президент. Той ще бъде определен на разширен пленум на ВПС и ПГДЛ, а не чрез вътрешнопартиен референдум.
/Досега за кандидат-президeнти на БСП са се споменавали имената на Александър Лилов и Георги Пирински. За вицепрезидент най-вероятно ще бъде издигнат Благовест Сендов - прогнозата е на вестника/

27.01.1996 - "Дума" - делегация на Висшия съвет на БСП, водена от Красимир Премянов, зам.-председател на ВПС, заминава на посещение в Индия по покана на Индийския национален конгрес. По време на визитата ще се проведат разговори с ръководството на ИНК, делови срещи в президентството, с членове на правителството и с депутати от двете камари на индийския парламент.
- "Дума" - научно-практическата конференция "Държавата и гражданското общество в условията на прехода", организирана от социалистическите клубове "Темида" и "Свободна мисъл" приключва своята работа с поредица доклади на юристи, философи, историци, педагози.

29.01.1996 - "Дума" - по повод анонсираната президентска пресконференция зам.-председателят на ВС на БСП Георги Първанов заявява, че Желю Желев така и не можел да стане истински национален държавен глава. Сега може би замислял нов антиправителствен метеж в кавички, коментира Първанов.