Път: : Имена

Борислав Манджуков

През 2014, когато е убит, той е 39-годишен варненски бизнесмен, известен сред престъпните среди.

На 9 декември 2003 г е отвлечена бременната му приятелка – Галя Пеева. Поискан е откуп в размер на 1 000 000 лева. В края на декември Галя е пусната и се прибира невредима.

Приживе срещу него има заведени 48 висящи дела, които са предимно за измами и източване на ДДС.

От 2007 до 2009 година Борислав Манджуков работи с 36 фирми, чрез които са източени милиони от държавната хазна. През 2009 г. Борислав Манджуков е разследван заради схема за източване на ДДС. Петима служители на ТД НАП Варна са наказани дисциплинарно, а четирима - със забележка. Санкциите са наложени след проверка на Инспектората на НАП, след анонимен сигнал с описание на корупционната схема. В сигнала се казва, че през ноември и декември 2007 г. от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков.

Името му нашумя през лятото на 2012 г., когато МВР разби престъпна група за незаконен трафик на цигари.

На 28 юни 2012 г. е арестуван в рамките на провежданата от МВР операция „Цигараджиите”, заедно с още 6 човека - организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари.

По това време в медиите започва да се пише, че инвестира в чейнджбюра, хотели и заведения от развлекателния бизнес, че е собственик на веригата заведения "Булгари" и дискотеки "Еxit" и "Версай". Заедно с това става известно, че е един от големите спонсори на БСП, че е много близък години наред с Петър Димитров от БСП.

През януари 2013 г. срещу него е повдигнато обвинение за заблуда в големи размери – 26 000 долара.

През 2013 година почина от тежка цироза и бившата му съпруга Галина Калудова Манджукова.

Срещу него има десетки висящи дела.

Манджуков е убит с два куршума малко преди 20 часа в жилищен комплекс "Бокар" на столичния булевард "България" на 24 март 2014 г.