Прокурори погнаха Костовите РМД-та

 

В. "СТАНДАРТ"

1 юли 2002


Магистрати откриха нарушения в 7 сделки, на ход е Агенцията за следприватизационен контрол

Скандали съпътстват продажбите на "Хлебна мая" и ОЦК - Кърджали, от самото начало

Скандал със 7 приватизационни сделки разтресе държавата. Прокуратурата ги върна на Агенцията за приватизация (АП), след като е разгледала сигнали за нарушения в тях. Става въпрос за едни от най-големите български предприятия - "Арсенал"-Казанлък, "Хлебна мая"-Русе, ОЦК-Кърджали. В списъка са още дружествата "Хемус ер"-София, "Елените"-Несебър", и 2 хотела - "Санкт Петербург" в Пловдив и "Средец" в Слънчев бряг. Съгласно процедурата след решение на Надзорния съвет на АП те ще бъдат разгледани от новосформираната Агенция за следприватизационен контрол. Тя е органът, който трябва да реши бъдещето на сделките. Ведомството обаче втора седмица не може да се сдобие с Надзорен съвет.

 

Така става с братовчедската приватизация под масата.

Рано или късно по петите на хората, купували в нарушение големи предприятия, хукват прокурори. Както се случи миналата седмица с участниците в 7 крупни сделки от времето на синята власт. Магистратите погнаха Костовите РМД-та.

Обявиха, че са открили неспазване на нормативната уредба още при сключването на договорите за продажба. Ако действието се развиваше преди години, прокуратурата можеше направо да развали скандалните договори. Днес обаче това е невъзможно. Защото по Костово време Законът за приватизацията бе променен. Сега магистратите могат само да бият тъпана, че са открили нарушения. И да чакат Агенцията за следприватизационен контрол да заработи някога.

Скандали съпровождат 4 от атакуваните сделки още от старта на приватизацията им. Още в началото за единственото ни предприятие за производство на мая "Хлебна мая" - Русе, стана ясно, че се правят опити за незаконна продажба. Замесени бяха имената на лидерите на СДС и "Подкрепа" в Русе Юлиян Гарелов и Валентин Димитров, както и на тогавашния регионален координатор на НИС на СДС за Русенска и Хасковска област Йордан Георгиев.

Тримата бяха показно арестувани.

В навечерието на един от етапите за приватизация в столичния парк-хотел "Москва" пък бе намерен мъртъв тогавашният изпълнителен директор на дружеството Кръстан Радев. Следствието забави сделката и отказа белгийския кандидат - концерна "Пуратос". На 26 юни 1998 г. обаче Агенцията за приватизация продаде 78% от дружеството на РМД "Хлебна мая инвест". Мажоритарен дял в него притежава търговското дружество на Федерацията на хлебопроизводителите - "Български хляб" АД с управител Венцислав Атанасов. С по-малък брой акции са 217 души - бивши и настоящи служители на фирмата.

Купувачът пое 1 млрд. тогавашни лева задължения към доставчици. И бе задължен да инвестира за 3 г. $1 250 000 в нови технологии. През март 2001 г. част от акционерите настояха в писмо до АП за разваляне на приватизационния договор. Твърдяха, че дружеството е пред фалит.

Невероятно, но факт, изведнъж и продажбата на "Хемус ер" стана след най-разследваните сделки. Процедурата за раздържавяване бе обявена през 2000 г. Тя завари изпълнителния директор Димитър Павлов в Китай, където договаряше наемането на самолети Ту-154 М. Излязлата в пресата информация за продажбата провали преговорите и Павлов се завърна с празни ръце. Търгът за продажбата тръгна чак в началото на 2001 г. След неколкомесечно мотане от 17-те кандидати бяха избрани 3-ма, от които АП се спря на "Пирин турист".

Класираният на второ място кандидат-купувач "Лизингово дружество", София, обжалва сделката. Преди десетина дни обаче оттегли жалбата си.

ОЦК АД - Кърджали, бе продадено през май 1999 г. Първоначалната цена бе $19 млн. и постепенно слезе на $5 млн. РМД "Оловно-цинков комплекс-98" АД стана собственик на 52% от капитала на дружеството, а "Кърджали инвест" АД закупи 5%. За 10 години РМД трябваше да изплати $4 561 390, а "Кърджали инвест" - $438 610. През февруари 2002 г. в ОЦК бяха съкратени близо 250 души.

Това бе извършено във връзка със спирането на оловния завод заради неблагоприятна конюнктура на световния пазар. Сега в комбината работят около 1000 души.

Според неофициална информация, ако в този момент държавата развали сделката, ще трябва да заплати на сегашните собственици около $6,5 млн.

Пловдивският х. "Санкт Петербург" бе продаден със скандали на 16 март 1999 г. Друго РМД, кандидат за хотела, оспори сделката в съда. Според отхвърления конкурент правоимащите участници в "Санкт Петербург груп РМД" АД са под 20% от щатните служители в хотела и това противоречи на Закона за приватизация.

Учредително събрание не е провеждано, а текстът към подписите на акционерите е монтиран допълнително, се казва в исковата молба до магистратите. Два месеца след като "Санкт Петербург груп РМД" става собственик на комплекса, капиталът е увеличен под условие от 5000 на 50 000 лева и всички нови акции са изкупени по номинал от едно лице. Сделката е обект на постоянни проверки, тя също е в Бялата книга на правителството.

Екип на "Стандарт"

https://paper.standartnews.com/archive/2002/07/01/society/s3411_4.htm