Международния натиск за създаването на ДПС идва от САЩ, Великобритания и Турция

Димитър Попов, министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство на България разказва как се появи Движението за права и свободи на политическата сцена в България

 

Димитър Попов е роден на 25 юни 1927 г. в Кула, област Монтана. Завършил е специалност право в СУ . Работил е като юрисконсулт, член-съдия в Софийски градски съд, зам.-председател на СГС. Секретар на централната избирателна комисия, 1990 г. Министър-председател на първия коалиционен кабинет от 20 декември 1990 до 7 ноември 1991 г. 

 

– Г-н Попов, как бе писана първата историческа страница на ДПС? Като министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство, известна ли ви беше справката, постъпила в МС с дата 19 март 1991 г., в която се вижда, че ДПС е получавало солидна подкрепа от страна на Турция?

– Тази справка ми бе поднесена, доста време след, като бе изготвена от тогавашния министър на вътрешните работи покойният Христо Данов. Получих я година, година и половина преди внасянето й в МС и запознах министрите с нея. 

– Значи, правителството е обсъждало тази справка?

– Нещо повече, тази справка бе поднесена от мен и в т.нар. Комисия по националната сигурност на държавата, чийто председател бе президентът д-р Жельо Желев. 

– По всички белези, които носи, може да се направи изводът, че тя е изготвена от тогавашната служба за контраразузнаване… 

– Това е вън от всякакво съмнение. 

– А имахте ли такива справки, изготвени за БСП, за СДС, за БЗНС?

– Не сме имали, не се е налагало. 

– А какво е наложило да се изготвя за ДПС?

– В някои райони все още имаше поводи за напрежение, например в Родопите. Имаше случаи, при които починали граждани не бяха погребани, защото преди смъртта си не са върнали турските си имена. Това е ставало под влияние на ръководители на ДПС. Имахме заснети кадри. 

– Как реагираха при обсъждането на този документ представителите на БСП, СДС и БЗНС?

– С голям интерес. За първи път в МС се внасяше документ с такова съдържание и в такъв обем. 

– Бяха ли изказани някакви препоръки, набелязани ли бяха някакви политически действия? Например, да не се допусне ДПС до участие в изборите за 36-ото Обикновено народно събрание?

– Това не е въпрос в компетентността на МС. 

– Преди да станете министър-председател вие бяхте секретар на ЦИК за изборите на ВНС и през вас преминаваха регистрациите на партиите за тези избори. Как се регистрира ДПС? 

– ДПС се регистрира като Движение за права и свободи, не като политическа партия. Регистрирано е по нареждане на покойния министър-председател Андрей Луканов. По това време аз бях не само секретар на ЦИК, но и председател на Софийски градски съд, в чието фирмено отделение е направена тази регистрация. Знаех, че няколко дни преди срока за заявяване на участие в избори за ВНС това движение не бе регистрирано и обърнах внимание на тогавашния ръководител на фирменото отделение Илия Кокинов – да направи проверка – има ли то някаква етническа особеност, тъй като  Конституцията забранява регистрирането на партии на религиозна и етническа основа… Един ден, когато се върнах от заседание на комисията, се оказа, че той е издал решение и че регистрацията е направена по нареждане „отгоре“, от кабинета на Луканов. Луканов  пред мен отрече да е издавал такова нареждане. Дословно думите му бяха: „Г-н Попов, как се е получило регистрирането на това движение?“, викам: „По ваше нареждане“, а той: „Как?“ 

– Имаше ли международен натиск за регистрацията на ДПС? 

– Имаше, той се осъществи една година по-късно, 1991 г., през лятото. От ВНС ме информираха, че едно писмо, адресирано до мен, в превод, се раздава на всички народни представители. Твърдеше се, че от тогавашния министър-председател на Република Турция Месут Йълмаз и имаше странно съдържание: „Г-н премиер, ако искате да бъдат решени в кратко време и изгодно за Вас всички висящи въпроси, обявете, че ще приемете моята покана, ще дойдете в Турция и ще се разберем. Трябва да бъде регистрирано ДПС като политическа партия“. После разбрахме, че това писмо е било съставено с помощта на тогавашния посланик на Турция в България г-н Ялчън Орал, един ловък дипломат… Във връзка с тази история, няколко дни по-късно посланикът на Кралство Великобритания помоли да го приема и ми предаде устно, че правителството на Нейно Величество кралицата на Англия ще бъде доволно, „ако г-н Димитър Попов, като номинален председател на Софийския съд използва своето влияние, за да се получи регистриране на това движение като политическа партия“. Аз му казах, че това е невъзможно… 

– Кое направи участието на ДПС в изборите възможно?

– Участието на ДПС в изборите за Народно събрание стана благодарение на факта, че то е взело участие в изборите за Велико народно събрание. Тоест, една инерция, която бе приета.

https://alterinformation.wordpress.com/2015/03/12/928159521/