Факти - 1994, бр. 5

СЪДЪРЖАНИЕ

ЧАСТ I.  Хроники
Българска социалистическа партия 
Съюз ма демократичните сили
Обединение за социална демокрация
Движение за права и свободи
Център за нова политика
Алтернативна социаллиберална партия
Зелена партия
Български бизнес блок стр
Земеделска съюзи
Международна хроника на България

ЧАСТ II. Обобщения на политическите изяви на партиите през месец май
Българска социалистическа партия
Съюз па демократичните сили
Обединение за социална демокрация
Движение за права и свободи
Гражданско обединение за Републиката
Зелена партия
Български бизнесблок

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

01.05.1994 г. - митинг на БСП на площад "България" в София по случай международния ден на труда. Ал. Маринов заявява, че до 30-45 дни БСП трябва да свали доверието си от правителството, ако в този срок то не предприеме очакваните незабавни мерки. Жан Виденов изразява солидарността на БСП със стачката на КНСБ.

-Празник на вестник "Дума" в Борисовата градина

-местните организации на БСП отбелязват празника на труда чрез шествия и митинги

03.05.1994 г. - пред журналисти Д. Конакчиев заявява, че БСП подкрепя исканията на КНСБ, при условие, че те не се политизират.

•Лидерът на Обединения ромски съюз в Южна България заявява, че при определени условия ромите биха гласували за БСП.

04.05.1994 г. - заседание на комисията по проектопрограмата на ВПС. В хода на дебатите по готовността на БСП да приеме окончателна програма се открояват две становища:

1.на конгреса да се приеме окончателна програма

2.след конгреса да продължи работата по дългосрочна програма, която да бъде приета на специална конференция или утвърдена чрез общопартиен референдум.

05.05.1994 г. Организационният секретар на АСП Васил Велинов заявява, че НСД няма да бъде в залата, ако премиерът отстъпи пред всички искания на БСП по ремонта на правителството.

- проектът "Нови времена, нова България, нова БСП", разработена от Центъра за стратегически изследвания на Александър Лилов е утвърден като основа за по-нататъшна работа върху програмата на БСП.

08.05.1994 г. ВПС и депутатите на БСП поднасят цветя пред паметника на Съветската армия в София въпреки забраната на кмета Янчулев. В пресата /"Отечествен вестник", "Демокрация"/ се появява съобщение, че "бръснати глави" пребивават безнаказано в централата на БСП на "Позитано 20".

-провежда се пленум на ВПС, съвместно с депутатите на БСП с единствена точка в дневния ред - разглеждане на проект за изменение и допълнение на Устава на партията. В изказването си на пленума Ал. Маринов пледира за приемането на нов Устав и подкрепя идеите 50% от състава на ВПС да бъдат делегирани представители на различни общини и извънредният конгрес да може да свика по искане на една трета от общинските съвети, а не на повече от половината.

-обръщение на Георги Първанов по БНТ от името на БСП по случай 9 май.

09.05.1994 г. - в изказването си пред конференцията на БСП в Шумен Ал. Маринов лансира акцията си "чисти ръце" и призовава БСП да поеме отговорността си за подкрепата си на правителството.

-Янчулев заявява, че шествието на ВПС и депутатите от БСП от 8 май във връзка с полагането на венци пред паметника на Съветската армия е незаконно.

-митинг, организиран от ГС на БСП пред паметника на Съветската армия. Нора Ананиева призовава присъстващите към мъжество, въпреки трудностите в името на хуманното бъдеще. Сблъсъци с контра митинг, организиран от СДС.

-в статия "Ф.Д. ще победи и на тази конференция" във в. "168 часа" се сочи анонимен източник от Позитано 20, според който БСП подкрепя усилията на Сугарев за опазване поста на Димитров.

10.05.1994 г. - на брифинг на БСП К. Премянов заявява, че БСП не отстъпва от позицията на ВПС от 3 април за ремонта на правителството и че БСП продължава да има резерви към оставането на В. Александров в кабинета.

-заседание на ПССД, на което се изяснява какви са възможностите на правителството на Беров

-среща на Жан Виденов с проф. Беров.

11.05.1994 г. - заседание на депутатите от БСП - обсъждане на законодателната програма на НС.

-решение за извънреден племум по правителствената криза

12.05.1994 г. - в интервю за в. "Новинар" Йордан Василев подчертава, че БСП и нейни бивши и настоящи членове са все още в полицията и органите на реда и предвижда, че битката за надмощие между сталинистите от БСП и свързания с партията едър капитал ще завърши с победа на капитала.

-Георги Костов от НСД в статия във вестник "Начало" - "Кабинетът "Беров" се изчерпа" заявява:

"С БСП коалиция не сме правили и няма да правим"

- след среща с Беров лидерът на БСП декларира, че Стоян Александров е неприемлив като вицепремиер

-Осман Октай заявява, че Румен Гечев вече го няма в списъка на премиера

-предложеният от Беров за вицепремиер проф. Т. Вълчев е неприемлив за Лилов.

13.05.1994 г. - в интервю за в. "Земя" В. Вълканов окачествява проекто-решението на Ал. Йорданов за саморазпускане на НС като правен абсурд.

-Беров внася в НС актуализираната програма на правителството

-членове на ИБ на ВПС заявяват, че има вероятност времето до конгреса да не стигне за ремонт на кабинета
-премиерът заявява, че не е предлагал вицепремиерски пост на проф. Вълчев

14.05.1994 г. - в интервю за в. "Новини" във връзка с конференцията на Софийската организация на БСП Ал. Маринов настоява за "по-ясно и работещо отношение на БСП и Софийската организация към проблемите на властта" и заявява намерението си да наложи на конференцията да подкрепи проекта за програма на Лилов.

-Провежда се конференция на Градската организация на БСП в София. В доклада си на конференцията Маринов отново лансира инициативата си "чисти ръце" и съобщава, че числеността на организацията е 50 000. Маринов е преизбран за председател на ГС. Приета е резолюция изпълнена с популистки оценки и съдържаща косвен упрек към ВПС за подкрепата на правителството. В изказването си на конференцията Жан Виденов посочва пет основания за запазване на парламента и ремонт на кабинета.

1.укрепване на конституционния ред в страната

2.консолидиране на левицата и центъра

3.превръщане на социалния подход към приватизацията в необратим

4.запазване и развитие на кооперациите

5.сключване на такава сделка по външния дълг, която да не е "мина със закъснител в основата на българската икономика".

Виденов намеква, че предсрочните избори може и да не бъдат тази година. Предложенията на конференцията се свеждат до: търсене на партньори за разрешаване на проблемите на София; конгресът да приеме проекта на Лилов за програма на партията; конгресът да приеме предизборна платформа на партията; всички членове на БСП, замесени във финансови афери, да бъдат отстранени от ръководни постове в партията.

-среща на Жан Виденов с члена на ръководството на Социалистическата партия на Сърбия Жарко Обрадович.

-Ал. Маринов излиза с инициатива за народна дипломация и изразява готовност за посредничество на ГС на БСП между българските и сръбски делови среди след падане на ембаргото.

15.05.1994 г. - в Момчилград Ахмед Доган заявява, че ДПС ще "оттегли мандата си, ако БСП не се откаже от претенциите си за кресло в правителството".
-проф. Вълчев отрича някой да му е предлагал поста на вицепремиер

-в Пазарджик Жан Виденов декларира, че БСП може и да не гласува промените в кабинета, ако премиерът не остане верен на програмната си декларация от 27 април.

16.05.1994 г. - среща на Жан Виденов с Кръстьо Петков на Позитано 20 - според шефа на КНСБ Виденов "нямал нито един упрек към стачката".

-Жан Виденов отклонява искането на лидера на ГОР за среща.

-В Циговчарк Иван Палчев, депутат от ДПС, заявава, че целта на ДПС е да отклони желанието на социалистите да имат свой премиер.

-на Общинската партийна конференция в Плевен Ал. Луканов заявява, че СДС чрез президента и местната власт ще фалшифицира изборите в своя полза, дори и да спечели БСП.

17.05.1994 г. - в отговор на въпрос на Радио "Свободна Европа" Жан Виденов окачествява обвиненията в резолюцията на столичните социалисти от 14 май като "пуста фраза, нуждаеща се от подминаване" и заявява очакванията си вътрешнопартийните му опоненти да го обвържат персонално с подкрепата за кабинета. В същото интервю лидерът на БСП заявява, че мотивите на социалистите за подкрепа на социалистите не са големи, но могат да са достатъчни, ако се подплатят със солидни гаранции и промени в социалната сфера.

-на редовна пресконференция на БСП е оповестено, че предстоящите избори за кмет на Велико Търново БСП ще поддържа кандидатурата на Петко Георгиев. На същата Д. Конакчиев и Жан Виденов изразяват сериозни резерви към предложения от премиера актуализиран и детайлизиран вариант за програма за дейността на МС до края на годината.

-Ал. Маринов заявява за "Труд", че натискът на общинските съвети против правителството се засилват
18.05.1994 г. - премиерът депозира в НС предложение за структурни и персонални промени в правителството. Въпреки нежеланието на БСП, според проекта Е.Матинчев и В.Александров запазват постовете си. За кандидати за членове на МС са предложени: Кирил Цочев-за министър на търговията (лансиран от БСП), Румен Гечев - за вицепремиер (лансиран от БСП).

-Жан Виденов окачествява новите хора като добри профисионалисти.

-В изявление по БНТ Христо Иванов, депутат от НСД декларира, че НСД и ДПС са против внесеното предложение за персонални и структурни промени на МС и няма да учавства в гласуването му в НС.

-Под предполагаемия натиск на БСП са уволнени трима заместник-министри.

-В интервю за "Отечествен вествик" Ал. Маринов настоява за усилване на ръководството на всички нива и за персонификация на грешките на БСП от 30 декември 1992 г.

19.05.1994 г. - шестият вот на недоверие към правителството е отхвърлен с 65 гласа "за" и 25 "против" (за приемането му според Конституцията са необходими 121 гласа "за"). ПССД не участва официално в гласуването с аргумента, че не желаят да реализират плановете на СДС. Ал. Маринов (с още няколко депутати от БСП) участва в гласуването, въпреки решението на ПССД.

-Пленум на ВПС - взето е решение БСП да подкрепи ремонта. Решението на ВПС е прието единодушно, като Ал. Лилов и Ал. Маринов се въздържат. В своето експозе пред пленума (в. "Дума", брой от 20 май 1994 г.) Ж. Виденов стига до извода, че министър-председателят не се е съобразил с някои от важните им аргументи, че единственият смисъл за ДПС и НСД е бил в протакането и в случай на неуспех при ремонта на кабинета трябва да се ориентират към варианта да търсят договореност за свободни и честни избори на есен, при запазване на сегашния кабинет до създаване на служебен.

Социалистическият печат (в."Новини") се опитва да лансира тезата, че Гечев е кандидат на премиера, а не на БСП.

-В интервю по БНР лидерът на БСП заявява: "Ако правителството падне и трябва да съставим кабинет, можем да се съгласим само, ако получим нечия подкрепа" и изразява готовност, след избори БСП да поеме управлението на страната.

20.05.1994 г. - при явно гласуване с 108 "за" и 116 "против", НС отхвърля проекторешението на министър-председателя за структурни промени в МС. Проекто-решението за персонални промени не се гласува. БСП застава плътно зад премиера при гласуването. В интервю за в-к "Труд" Ж. Виденов подчертава,че промените, предложени от Беров, не удовлетворяват съвсем социалистите и че е възможно, дори напълно вероятно 41 конгрес на БСП да вземе решение за предсрочни избори. В кулоарите на парламента А. Луканов заявява, че социалистите трябва да поискат мандат да управляват като единствено способна сила. От трибуната на НС Ал. Томов твърди, че социалистите решават вътрешно-партийните си проблеми чрез игри в НС. Н. Ананиева отказва поканата на Президента за консултации за излизане от правителствената криза.Виденов окачествява като неморални консултациите на Президента, поради обсъждането на въпроси на правителството зад гърба на премиера.

-В НС премиерът заявява, че ще поиска вот на доверие в сряда.

-В декларация, разпространена от пресцентъра на МС, Беров призовава парламентарните групи към постигане на рамково споразумение помежду им.

-В обръщение към нацията по БНТ, Президентът предлага парламентарните сили да сключат споразумение,с което да определят дата за предсрочни избори, излъчат ново правителство и гарантират приемането до изборите на необходимите за реформата закони.

-В телевизионното предаване "Отзвук" Н. Койчев обосновава нежеланието на БСП за предсрочни парламентарни избори с липсата на политически партньори.

-В-к "Новини" публикува изследване на "Галъп", според което за БСП биха гласували 28,8%.

21.05.1994 г. - пленум на ВПС - Я. Стоилов и Ал. Лилов настояват БСП да декларира, че изборите са радикален изход от кризата. Ж. Виденов заявява, че предложените от премиера кандидати за министри са негов личен избор. Според Ал. Маринов такава позиция преговорите за възстановяване на мнозинството. Н. Ананиева декларира, че също не вижда мотив за по-нататъшна подкрепа на това правителство. В приетото решение ВПС дава мандат на ПГ за подкрепа или отхвърляне на вота на доверие, поискан от министър- председателя в зависимост от това, дали ще бъдат направени приемливи промени в политиката и състава на кабинета и предлага в рамковото споразумение да бъдат включени редица конкретни ангажименти в социалната сфера, приватизацията, отбраната, икономическото и избирателно законодателство.

-В "Панорама" Виденов заявява: "Неуспех за БСП би било да се отиде на радикална политическа промяна".

-В интервю за в-к"Стандарт" Ал. Маринов потвърждава тезата си от 18 май, че структурните и персонални промени не са гаранции за реализацията на политиката, заявява, че БСП няма интерес да свали правителството без да снеме отговорността си за изминалата година и половина, твърди че няма амбиции за председателското място, но че е "готов да изпълни функциите, които му повери партията" и настоява социалдемократизацията да не монополизира политическите реформи в БСП.

-Пред "Отечествен вестник" Андрей Луканов охарактерезира разликата в позициите на ГС в София и ВС като израз на една борба за власт, а Ал. Маринов - като лице, поело главната роля в борбата срещу националното ръководство.

23.05.1994 г. - парламентарните сили, подкрепящи правителството получават от премиера проект за рамково споразумение, който предвижда: правителството да работи до есента под формулата "целеви кабинет"; в кабинета трябва да се изберат трима вицепремиери от ПГ, подкрепящи правителството и някои нови министри; МС да подаде оставка преди началото на есенната сесия, ако до тогава парламента приеме някои важни закони на икономическата реформа, за изборите, за отбраната и въоръжените сили и се постигне съгласие по сделката за външния дълг; изборите за парламент да се проведат през октомври - ноември едновременно с тези за местни органи на власт.

Среща между депутати от ДПС и БСП

24.05.1994 г. - консултации между представители на БСП и ДПС в сградата на НС.

25.05.1994 г. - на насроченото в НС подписване на рамковото споразумение между политическите сили, подкрепящи правителството, се явяват само представители на БСП.

-Пред в. "Новини" Жан Виденов декларира, че "партията е готова за избори" и въпросът е само в това кога ще бъдат - през юли или през октомври.

26.05.1994 г. - премиерът внася в НС на МС за гласуване на вот на доверие. При гласуването на вота 125 депутата са "за", а 95 са "против". ПССД подкрепя правителството след драматично заседание на ПГ на БСП, на което с 55 "за" срещу 40 "против" се решава да се подкрепи кабинета. Против гласуват Жан Виденов, Александър Лилов, К. Премянов, Д. Конакчиев, Ю. Борисив, а в подкрепа на решението Н. Ананиева," А. Луканов, Ал. Маринов и депутатите от ОСД. Преди гласуването Жан Виденов заявява неудовлетворение от предложените от премиера промени в състава и правителствени намерения.

-Пред в. "Дума" Г. Първанов аргументира утвърждаването на проекта на ЦСИ за програма на партията за основен, с предпочитанията за него в Общинските организации и изразява опасенията си, че под прикритието на идеен спор в партията се води борба за власт.

27.05.1994 г. - в НС В. Вълканов организира подписка за подкрепа на проекто-решението си за освобождаване на председателя на парламента.

-На среща със симпатизанти във Видин Ал. Лилов заявява, че депутатите от БСП са гласували вота, подчинявайки се на партийната си дисциплина.

-В интервю за в. "Дума" Ф. Косев съобщава за готовността на ФБСМ и CMC да създадат конфедерация на младите социалисти и призовава младежта да се изведе като акцент в политиката на БСП.

29.05.1994 г. - пленум на ВПС. Председателят на ВПС предлага, предстоящият конгрес да насочи дейността на ПГ към избори през октомври- ноември т.г., депутатите социалисти да отхвърлят евентуални предложения за промени в състава на МС и да не поемат отговорност за дейността на министрите, БСП съвместно със синдикатите да предприеме действия спрямо НС, за да даде обещаните компенсации. Виденов иска мандат за преговор с парламентарните сили за промяна на Конституцията и избирателния закон. В решението си ВПС потвърждава правилността на гласуването на депутатите от БСП по вота, приема предложенията на Виденов и възлага на председателят на ПССД да проведе преговори с останалите парламентарни групи за осигуряване на окончателно приемане на редица закони.

-Лидерът на "Младите леви" Стилиян Иванов внася в пленума проект за решение ПГ да гласува недоверие на Нора Ананиева като председател на ПССД. Предложението не се обсъжда.

-Пред журналисти Виденов окачествява програмата на премиера, внесена преди вота, като "пълен боклук".
-На Националния си форум CMC декларира, че ПГ на БСП е престанала да изразява каквито и да социални интереси и че ще стане излишна, ако не поиска вот на недоверие на правителството.

30.05.1994 г. - среща на Жан Виденов с Любен Беров, на която лидерът на БСП настоява за изплащане на компенсации за ценовия шок от правителството и заявява на премиера, че правителството му може да действа и без нови министри.

-В интервю за в. "Земя", Нора Ананиева изразява разочорованието на своите колеги от напразните им усилия да променят съществено съдържанието и начина на работа на правителството и предявава към премиера претенции да направи възможно съхраняването на социалния мир, да направи диалог със синдикатите и да започне подготовка за избори.

-Среща на Жан Виденов с Кр. Петков - двамата се споразумяват за координиране на действията си при искане на предсрочни избори и формулират общи претенции към правителството за неувеличаване на цените на електричеството, топлоенергията и цените на стоките от първа необходимост и за отказ от замразяване на заплатите в бюджетната сфера.

31.05.1994 г. - пред журналисти Д. Конакчиев декларира, че няма гаранции, че премиерът ще подаде оставка в началото на септември и че БСП си запазва правото да упражни подходяща форма на парламентарен контрол в случаи на неизпълнение на поетите от правителството ангажименти.

-На заседание на ИБ на ВПС, съвместно с ръководството на ПССД е изслушан доклад за ръководните органи на конгреса, международното присъствие на форума и статистиката на делегетския корпус.

-В телефонен разговор с министър-председателя Нора Ананиева постига споразумение в близките дни правителството да представи в парламента информация за ресурсите на страната и за исканията на банките-кредиторки във връзка със сключването на споразумение за външния дълг и за започване обсъждането в пленарна зала на поправките в Закона за приватизацията.


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

03.05.1994 г. - "Демокрация" - в интервю за вестника г-н Лучников излага позииците на НКД, които ще бъдат предложени за обсъждане на конференцията. Според НКД по всички болезнени въпроси /социална политика, приватизация, престъпност/ трябва да има конкретна политика на СДС. Според Лучников главната задача на VI конференция на СДС е да осигури и преутвърди единството на СДС.

- "Стандарт" - заместник-председателят на НКС на СДС Асен Агов и депутатът Павел Шопов не са съответно политически и организационен секретар на Християндемократическия съюз, станало ясно от издадено миналата седмица съдебно удостоверение. Фирмено отделение на Софийски градски съд доказал, че според последните юридически регистрирани промени в партията от 30.04.1993 г. на съответните длъжности фигурират д-р Светлана Спасова и г-н Христо Генев.

04.05.1994 г. - "Демокрация" - в интервю за вестника Ленко Русанов, председател на Републиканската партия заявява, че неговата партия не е съгласна конференциите на СДС да вземат решения, които стават част от статута на СДС и да имат задължителен характер. По този начин се нарушавал коалиционния принцип. РП поддържала становището, че не трябва да се напуска парламента, а да се избере междинно решение - парламентарен бойкот в сполучливо избран момент. В никакъв случай обаче не трябва да се натрапва решение на парламентарната група - депутатите би следвало сами да определят своите действия - е становището на Републиканската партия, изразено от Ленко Русанов.

-"Демокрация" - среща на шестимата депутати - Филип Димитров, Иван Куртев, Едвин Сугарев, Валентин Василев, Георги Панев и Димитър Куманов с избиратели от община "Лозенец". Според г-н Димитров страната ни се нуждае от двуполюсен модел, защото само чрез него може да има стабилно парламентарно мнозинство на синята коалиция, което да излъчи работещо правителство. Куртев споделил, че СДП ще предложи избирането на кандидат-депутатите да става публично. Ф. Димитров заявил в отговор на въпрос, че изборите трябва да бъдат произведени незабавно, независимо по каква система, защото от тях зависи съдбата на България.

-"Демокрация" - под заглавие "Не са ни нужни диспути, а анализи и разум" Стефан Савов отговаря на откритото писмо на Едвин Сугарев. Лидерът на Демократическата партия твърди, че като председател на НС е отишъл в МВР и е поискал да се запознае с досието на Георги Марков. Стефан Савов не е открил основа за предявените обвинения срещу Георги Марков. Председателят на парламентарната група на СДС е искал в НКС да се направи анализ на действията и бездействията на коалицията. Според Стефан Савов Едвин Сугарев нарушава решенията на V-та конференция на СДС. В писмото си Савов заявява, че няма да участва в публичен диспут, докато разреши това предстоящата конференция.

05.05.1994 г. - "Континент" - в статия вестника съобщава, че Филип Димитров ще се срещне с депутатите, напуснали парламентарната група на ДПС. Лидерът на СДС заедно с доскорошния председател на ДПС в Смолян Мурафан Фелепи, сегашния лидер иа възродената турска партия в Асеновград Ибрахим Али, независимия депутат Мехмед Ходжа и  Сабри Хюсеин щели да разговарят за алтернативно ДПС. На срещата трябвало да се вземе окончателно решение за създаване на нова формация ДПС в СДС.

- "Демокрация" - в статия се уточнява, че 1993 делегата имат право на участие в конференцията. Право на участие има и по един упълномощен представител от общинска организация на всяка партия, която е пълноправен член на СДС. ОТ тези местни структури на партиите разпределението на делегатите в конференцията е:
ДП - 185 души
СДП - 184
БЗНС "Н. Петков" - 160
РДП - 131
КЕП - 116
НД "Екогласност" - 106
НКД - 96
БДФ - 84
ОХДЦ - 81
ХДС - 52
ДГИ - 48
РП - 38
НСДП - 37
ХСС - 35
НСД - 9
Партийните структури, създадени след 20 март 1994 г., нямат право на делегати. С право на съвещателен глас ще бъдат по пет представители от партиите със статут на наблюдатели в НКС, както и кметовете, избрани с листата иа СДС и кметските наместници на ТОА в София.
06.05.1994 г. - "24 часа“ - Шестата конференция на СДС да бъде открита, предложили регионални координатори на съвместното заседание на синята централа и местните ръководства.

-"Век 21" - на 7 и 8 май в Габрово се провежда среща на Изпълнителния съвет на Младежката радикалдемократическа федерация с представители от Северна България.

-"Демокрация" - на "Раковска 134" се е провело работно съвещание  по искане на Варна, Шумен, Добрич и Търговище. Участвали са председателите на координационните съвети на СДС на окръжните градове, окръжните и областните координатори, Филип Димитров, Васил Гоцев и Иван Куртев. Информация за състоянието на местните структури и предложения за конкретни тактически действия направили участниците в съвещанието.

-"Демокрация" - в интервю за вестника Васил Златаров заявява, че е важно да не се създават антикомунистически центрове извън СДС, тъй като това само ще увеличи шансовете на БСП. Според лидера на БДФ на предишните избори комунистите си послужили с метода на раздробяването на политическите си противници, за да получат почти половината от гласовете на останалите партии. БДФ ще настоява да се изисква документ от кандидатите на СДС за депутати, че не са били агенти на Държавна сигурност. Васил Златаров нямало да присъства на конференцията, защото ще оглавява 12-членна делегация на БДФ за участие в Канада на XXIV когрес на Българския национален фронт.

07.05.1994 г. - в. "Новини" - в статия се твърди, че Радикалдемократическата партия е получила препоръка от Либералния интернационал да се оттегли от СДС, когото смята за компрометирала се формация и да потърси други сродни по идеология съюзници.

08.05.1994 г. - Демократическата партия провежда заседание на Върховния партиен съвет . В Декларацията, която приема, се обявява за бойкот на парламента, но само при определени условия. Участниците в заседанието смятат, че предложената км проектопрограма на СДС е непълна.

-Провежда се заседание на Софийския регионален координационен съвет. Решава да не подкрепя бойкотирането на парламента.

09.05.1994 г. - Едвин Сугарев в интервю за в. „Труд“ заявява, че не е привърженик на идеята СДС да се превърне в синя партия. Според лидера СДС не е коалиция и никога не е бил. Сугарев споделя, че партиите трябвало да се развиват.

-"Демокрация" - проведено разширено национално съвещание на ОХДЦ. Сред присъстващите преобладавало мнението, че сините депутати не бива да излизат от Народното събрание. Според ОХДЦ СДС не трябва да участва в служебно правителство.

-"Демокрация" - ДГИ се разцепва на две след скандал. В НДК се провели две алтернативни конференции на организацията. Тодор Гагалов напускал конференцията в знак на протест срещу нелегитимността на организации, изпратили делегати. Конференцията на Гагалов приела декларация, в която се казва, че депутатите от СДС трябва да напуснат парламента.

Паралелният форум гласувал промени в Устава и приел ДГИ да има 3-ма съпредседатели - Лорета Николова /депутат/, Захари Кръстев и Станислав Икономов.

-"Демокрация" - На заседание на своята национална камара КЕП приема, че единственото реално средство, което може да спре сегашната агония, е бойкот на парламента, съчетан със силен извънпарламентарен натиск.

10.05.1994 г. - "Демокрация" - в интервю Едвин Сугарев споделя, че е разтревожен, че може да се повторят ситуации от 1991 г., когато СДС се разцепи.

- "Дума" - На своето разширено заседание Изпълнителният съвет на РДП одобрил пространен анализ на своя председател. РДП няма да откаже диалог с президента, макар да не изповядва марксистките му възгледи - се казва в партийната стратегия, която лидерът Александър Йорданов представил.

11.05.1994 г. - "Демокрация" - в интервю г-н Георги Петров заявява, че БЗНС "Н. Петков в СДС" е против на конференцията да се приемат решения, които да станат част от статута на СДС и да имат задължителен характер, защото ще бъде нарушен коалиционният принцип и на практика СДС ще се превърне в синя партия. БЗНС "Н. Петков в СДС" били за образуване на антикомунистически блок. Земеделския съюз бил готов да отстъпи на коалиционните партньори извън СДС от своите депутатски места.

12.05.1994 г. - "Демокрация" - в интервю Христофор Събев заявява, че Християнски съюз "Спасение" е за комбиниране на парламентарни и извънпарламентарни действия. Според ХСС обаче, решенията на конференцията не би трябвало да имат задължителен характер поне относно излизането от парламента.

-"Демокрация" - в интервю г-н Васил Михайлов споделя позицията на неговата партия, която е за парламентарен бойкот, но напускането на депутатите трябва да е последна възможност, защото крие много рискове. Според НСДП конференцията не трябва да обсъжда теоретични постановки и предизборни програми.

-лидерът на "Нова демократия" разговаря с политици от СДС

Председателят на НС огласява пред ПГ на СДС проекторешение за предсрочно прекратяване на 1 август 1994 г. пълномощията на 36-то Народно събрание. Същият ден преди това Едвин Сугарев пуска в кулоарите на парламента подписка за саморазпускане на парламента. ПГ на СДС след бурно заседание отхвърля и двете предложения.

14.05.1994 г. - провежда се среща между лидера на СДС Филип Димитров и Президента на Републиката Желю Желев.

-в интервю за вестник "Демокрация" г-н Александър Йорданов заявява, че РДП е за мораториум върху претенциите на отделни организации да говорят от името на целия съюз. РДП подготвила пакет от конкретни предложения за предизвикване на предсрочни избори. РДП била инициатор на политиката да се иска вот на недоверие на правителството на Любен Беров. РДП била за разпускане на парламента, което гарантирало сигурен изборен успех на СДС. Йорданов заявява, че неговата партия приемала системата за точкуване, по която да се определят бъдещите кандидати на СДС. РДП била против квотите, защото не приемала теорията за малки и големи партии.

15.05. 1994 г. - започва VI национална конференция на СДС. В доклада си пред делегатите Филип Димитров заявява, че вярва в биполярния модел. Г-н Савов защитава тезата, че не бива да се напуска парламента.
16.05.1994 г. - приключва VI-та национална конференция на СДС. Форумът взема решение НКС и конференцията да са политическите ръководни органи, чийто решения за задължителни за всички институции иа коалицията. Към бъдещите кандидатите на СДС, членове на НКС се налагат ограничения.

17.05.1994 г. - в. "Отечествен вестник" - интервю на г-н Филип Димитров - лидерът на СДС заявява, че не е привърженик на точковата система за определяне на бъдещите кандидати на СДС.

-"Континент" - КНСБ ще предостави на ръководството на СДС информация, разкриваща корупцията на висшия ешелон във властта на оръжейния бизнес, туризма и други сфери , обещал Кръстьо Петков на срещата си с Ф. Димитров и други сини лидери. На срещата Кръстьо Петков е информирал ръководството на СДС за хода на преговорите с министрите и за подготвяния от синдиката национален апел в случай, че парламентът потвърди формулата иа сегашното правителство. За същото е информиран и Жан Виденов в сградата на "Позитано" 20.

18.05.1994 г. - "Новинар" - в интервю Любомир Павлов споделя, че решението на конференцията на СДС, с което се налагат някои забрани за бъдещи кандидати на коалицията е акция предварително планирана от Аспарух Панов, Георги Панев и Стефан Хаджитодоров. Целта била да се отстранят няколко души, които отстояват твърдата и безкомпромисна линия на СДС и са последователи на Ф. Димитров. Павлов твърди, че по време на конкуренцията имало и планирана сделка - идвали хора от ДП и РДП, които казвали, че ако не се гласува за бойкот на парламента и те няма да гласуват за тези ограничения.

-"Демокрация" - Членовете на НКС на СДС ще декларират писмено дали отговарят на приетите от VI конференция изисквания. На 18.05.1994 г. декларациите трябва да бъдат попълнени и да се представят на комисия, в която ще участва по един представител на всяка партия, членуваща в СДС. Комисията ще прегледа декларациите и ще направи предложения Лидерите на коалицията, неотговарящи на приетите изисквания, ще трябва да напуснат НКС.

-Александър Йорданов депозира в НС свой проект за закон за държавен герб на Република България

20.05.1994 г. - "Труд" в новата поредица на вестника "Строители на днешна България" е представено интервю с Александър Йорданов. В интервюто председателят на РДП заявява, че той поддържа мажоритарната система, защото тя е вариантът в България да се получи двуполюсен модел. Йорданов споделя, че вероятно ще се кандидатира на следващите избори и допълва, че "почти съм сигурен, че ще бъда избран". Според председателя на НС затоплянето на отношенията с президента вероятно се дължи на факта, че президентът е променил позицията си по отношение на правителството. Александър Йорданов смята, че е тревожно, че конференцията на СДС е била насочена навътре в себе си, вместо да се вслуша в гласа на разума. От решението иа конференцията следвало една кампания надолу по структурите и хората ще бъдат заети с вътрешнопартийни чистки вместо с подготовка на изборите. Йорданов твърди, че не води полемика с Едвин Сугарев. Споровете били по-скоро политически, тъй като Екогласност била неизбежно лява, а РДП като либерална партия била вдясно от центъра.

21.05.1994 г. - Веселин Георгиев - кандидатът за кмет от СДС е регистриран в общинската избирателна комисия. Той е регистриран като независим кандидат с бяла бюлетина. Кандидатът на СДС е попълнил необходимата декларация, която попълват и членовете на НКС, в съответствие с решенията на VI национална конференция.
-в Комисията, която ще разгледа декларациите във връзка с решенията на VI конференция ще влязат: от ХДС Камен Бараков, от СДП Николай Кацарски, от РДП Стефан Хаджидимитровров.

-"Век 21" статия на Александър Йорданов "Не мога да мълча, или за позицията, която никой не атакува", в която председателят на РДП "разсъждава" върху поведението на Едвин Сугарев. Йорданов твърди, че конфликтна ситуация около неговият избор за председател на НС не е имало.

25.05.1994 I. - "Континент" - Алтернативно движение за гражданска инициатива ще създават отлюспените от движението на национална конференция, която ще се проведе в местността Етъра край Габрово, съобщил от Стара Загора Тодор Гагалов.

-решение за напускане на пленарната зала с цел предизвикване оставката иа Беров е гласувано единодушно на заседание на НКС на СДС. Възможността депутатите от СДС да внесат предложение за саморазпускане на парламента също е обсъдена като евентуален вариант за действие. Членове на НКС на СДС вече са и Евгений Михайлов и Венко Бошков, които в събота са били избрани за заместник-председатели на НД "Екогласност".

-"Демокрация" - НД "Екогласност" отхвърля идеята на президента за коалиционно правителство. Общото събрание на движението, проведено на 29.05., призовава ПГ на СДС да предприеме незабавен бойкот на парламента, ако правителството на Беров остане на власт. За председател на НД "Екогласност" е преизбран Едвин Сугарев, за секретар Лъчезар Тошев. Зам.- председател по политическата част е Евгений Михайлов, а за екологичната дейност на движението ще отговаря Венко Бешков. В приетата декларация се заявява, че е нарушен конституционният ред в страната.

-"Новинар" - в интервю за вестника Николай Слатински заявява, че неговото решение да напусне ръководството на РДП е продиктувано от несъгласието му с политиката, която налагат в РДП Аспарух Панов, Георги Панев и Георги Карев. Слатински информира, че според гласуваното решение на конференцията той фактически вече е отстранен от СДС поради факта, че на 21 години е подавал молба за членство в БКП. Слатински определя решението на конференцията за бойкот на парламента като "неудачен и недостатъчно почтен компромис". Убеждание било на Слатински, че СДС се нуждае от радикални, идейни, организационни, структурни и персонални промени.

26.05.1994 г. - в Законодателната комисия са внасят три проекта за промяна на конституцията. И трите са за удължаване на правомощията на Народното събрание по време на служебно правителство. Два от документите са внесени от Лъчезар Тошев и Веселина Рашеева от СДС, третият от Елисавето Миленова от БСП и коалиция.

27.05.1994 г. - СДС провежда митинг на площад "Св. Александър Невски" под надслов "В защита на демокрацията и конституционализма". Изказват се Златка Русева, Георги Петров, Ася Грънчарова, Георги Карев, Васил Михайлов, Светослав Лучников и Филип Димитров.

Декларация на НКС и ПГ на СДС "Безпрецедентно насилие". В документа се твърди, че на 25 май 1994 г. общински съветници на БСП заедно с охранителна фирма "Кеми" извършили безпрецедентен акт на насилие срещу законно избрания председател на общинския съвет в Раднево г-н Стоян Кадиев, председател на КС на СДС в Раднево и общински съветник д-р Нино Нейков и други съветници. Двамата са приети по спешно в работническата болница в Раднево. "СДС няма да допусне насилниците и техните подбудители да останат ненаказани и ще настоява пред правозащитните органи да предприемат необходимите мерки за възстановяване на закона" - завършва декларацията.

30.05.1994 г. - на "Раковска 134" се провежда среща на Филип Димитров, Васил Гоцев, Стефан Софиянски и Асен Агов с интелектуалци - привърженици на СДС.

-"Демокрация" - продължават предизборните срещи на кандидата на синята коалиция за кмет на община Велико Търново Веселин Георгиев. Той гостува на жителите на Килифарево и Дебелец.

-"Демокрация" - РДП възстанови пловдивската си организация - преди пет месеца Изпълнителният комитет на РДП замрази представителството на пловдивската партийна организация в местния КС до избор на градско ръководство. На 29 май признатите за легитимни от ИК три квартални организации провели конференция за структуриране на градско ръководство. Пред журналисти г-н Капудалиев казал, че проверката на непризнатите за легитимни квартални организации е показала сериозни документални и финансови нарушения, за които е уведомена районната прокуратура. Лидерите на 7 непризнати за легитимни квартални организации обяснили, че става дума за технически и формални нарушения. Бившият председател на пловдивските радикалдемократи Петър Атанасов заявил, че 2/3 от членовете на РДП в града на практика останали извън партията. Той не изключвал възможността от създаване на паралелна радикалдемократическа партия. За председател на градското ръководство на РДП в Пловдив е избран г-н Лъчезар Филипов.

-"Ново слово" - КС на СДС в Шумен е приключил с попълването на декларациите във връзка с решенията на VI конференция. Проверката ще бъде извършена от специална комисия, съставена от представители на КС. Взето е решение да се замрази членството на РДП в Шумен поради нелоялно поведение и публични изказвания по адрес на съмишленици на председателката на тази партия д-р Янкова.

31 май 1994 г. - "Континент" - Комисията на СДС за разследване на членовете на НКС според решенията на националната конференция се събрала вчера за първи път. Неин председател е Весела Рашеева. Секретар-координатор е Ваня Балатакова от БЗНС "Н. Петков". Механизмът за работа по забранителната клауза тепърва ще се уточнявал.

-"Континент" - очаква се БСП и СДС да сключат споразумение за промени в конституцията за работа на НС по време на служебен кабинет, за приемане на нов избирателен закон и за още няколко важни нормативни документа, съобщил син депутат. Георги Петров заявил, че ще приемем избирателния закон и промените в конституцията заедно с БСП и другите парламентарни групи, след което вече може да вървим на избори. Според него обаче не било нужно да се сключва специално споразумение с БСП за октомврийските избори.

-"24 часа" - Александър Янчулев изпратил писмо, адресирано до Стефан Савов, Иван Куртев, Филип Димитров и Стефан Софиянски, в което поискал да се разгледа списването на "Демокрация" и да се направят кадрови промени в органа. Мотивите на кмета са, че "вестникът продължава своето информационно затъмнение по жизненоважни проблеми на ... . Линията на вестника можела да се окаже пагубна в навечерието на предсрочни избори.

12 млн. лв. са необходими за издръжката на СДС според доклада на Стефан Софиянски. От тях налице били само 4 млн. Като изход г-н Софиянски предложил всяка партия да внася по 50 хил. лв. месечно членски внос. Г-н Софиянски възнамерявал на днешното заседание на НКС отново да постави предложението си на гласуване, но като намали сумата.

"Унижението, което понесе индийският президент в парламента, е третият голям гаф на СДС. Преди това сините калташки се изгавриха с посланик Авдеев и с руския патриарх" - заявил Васил Данев, председател на Федерацията на ромските общности при учредяването на регионална структура в Ловеч. Според председателя 80 % от ромския електорат, който бил около 800 000 гласа е огорчен от СДС. Структурите на федерацията осигурявали най-малко 150 000 гласа, които на националното съвещание на 11 юни в Плевен щели да решат кому да ги дадат в предстоящите избори. Тези дни да има разговори с Жан Виденов и Филип Димитров, коалицията с ДПС е абсурд, казал г-н Данев.

-"Демокрация" - ПГ на СДС да внесе в парламента проекторешение за неговото саморазпускане и конкретизиране датата на новите предсрочни избори не по-късно от октомври, решил на свое заседание в Благоевград Националният съвет на Българския демократичен форум. Нови членове на НС на БДФ стават Георги Радев от Пловдив и Димитър Дачков от Разград на местата на починалия Васил Узунов и включилия се в ръководството на КТ "Подкрепа" Тодор Бъчваров.

- "Отечествен вестник" - лидерът на СДС Филип Димитров се срещна с представители на посолствата на европейските страни, САЩ и Русия, за да ги уведоми за нарушенията на Конституцията и принципите на разделението на властите през последната седмица. Срещата е проведена на Раковска 134. Лидерът уверил гостите, че при сегашното мнозинство едва ли може да бъде променена както Конституцията, така и избирателния закон. Представителите на посолствата на Германия, Франция, Белгия, САЩ, Русия, Полша, Словакия, Унгария и Румъния задали въпроси за предлаганото политическо споразумение за предсрочните парламентарни избори и за избирателния закон. Ако политическите сили наистина желаят избори наесен, не са нужни никакви споразумения, достатъчно е правителството да бъде свалено, отговорил Димитров.


ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

04.05.1994 г. - на заседание на комисията по проекто-програмата Чавдар Кюранов настоява да се излъчи пет членна комисия, която да напише нов проект на базата на депозираните. На същото заседание Г. Пирински лансира идеята за програмна декларация на БСП, в която да се извлекът общите неща от всички проекти.

11.05.1994 г. - на пресконференция на ОСД Георги Тамбуев съобщава за голяма банкова афера, в която с помощта на документи, изработени от група специалисти от бившите специални служби и чрез Косев, член на ВС на БСП и председател на общинския съвет в Дряново, от страната са изнесени милиони левове, взети под формата на кредити от търговски банки. В дъното на всичко стои палестинецът Акрам. Журналистът съобщава, че в аферата са замесени имена на членове на ОСД. В специална декларация ръководството на обединението оценява това като целенасочен удар срещу ОСД.

16.05.1994 г. - за "Отечествен вестник" Димитър Йончев заявява, че това което Тамбуев ще изнесе с публикациите си е по-скоро неприятно за общопартийната контролна комисия, отколкото за него, че на предстоящия конгрес пред БСП ще има само два пътя - или да осъзнае, че трябва да се ангажира активно с реформите, или застой и че определени среди в БСП и от бившите служби активно движат подмолни икономически лостове, което само по себе си според него е нещастие за страната.

18.05.1994 г. - на пресконференция на ОСД лидерите на обединението заявяват, че има опасност Софийската организация на БСП да се превърне във втори център в партията. Изразено е твърдото им намерение да подкрепят на конгреса Жан Виденов, атаките срещу когото започват след изявите му като самостоятелен политик. Според ОСД БСП трябва да се очисти от словесната риторика и да се легитимира като партия, защищаваща бедните и ангажирана с реформата.

21.05.1994 г. - в интервю за в. "Стандарт" Росен Карадимов декларира, че ОСД стои близко до позицията на ръководството и че ангажирането на БСП с правителството на Беров показва, че тя е готова да върви по пътя на левите формации в Източна Европа и твърди, че има информация, но няма доказателства за издигане от Ал. Лилов сред местни структури на БСП на лозунга "Избори".

Пред в. "Континент" Велислава Дърева обосновава промяна в отношението на ОСД към Виденов с израстването му като политик и подчертава важността на необходимостта БСП да намери коалиционен партньор за предстоящите избори.

В зала 3 на НДК е открита Втората национална конференция на ОСД - регистрирани са 264 делегати от 291 избрани. В доклада си Чавдар Кюранов определя обединението като "институционализирана самокритика на БСП", посочва, че в партията се наблюдава втвърдяване и че хора от миналото искат да излязат отново и подчертава, че правителството на Беров е гарант за осъществяване на масовата приватизация.

22.05.1994 г. - завършва конференцията на ОСД. Приема се резолюция, в която се казва, че ОСД е за национално отговорна политика, свързана с провеждане на реформите в икономиката и приватизацията, строг контрол върху финансовите процеси в страната, връщане на земята докрай на нейните собственици, възстановяване на българската държавност и гаранции за националния суверенитет. Според резолюцията ОСД е убедено, че единствено верният път за БСП е пътят на поемане на реална отговорност за реформата на България. В документа не е включено предложението на Ал. Луканов за квалифициране на действията на президента като бонапартистки настроения. За председател на ОСД е преизбран Чавдар Кюранов. Избран е политически съвет от 37 души и 3 заместник-председатели /Димитър Йончев, Георги Пирински, Росен Карадимов/. Утвърдени са уставните правила на ОСД.

26.05.1994 г. - при гласуване в ПГ на БСП за определяне на отношението по вота на доверие към правителството, депутатите от ОСД гласуват за подкрепа на вота.

30.05.1994 г. - в интервю за в. "Труд" Чавдар Кюранов аргументира гласуването на БСП по вота с изричното решение на 39-я конгрес, че отношенията между ВПС и ПГ не могат и не трябва да бъдат йерархически, с надеждата да бъде приет закона за масовата приватизация, да бъде осъществена сделката по външния дълг и с възможността СДС да направи едно правтелство, което да задоволява НСД, ДПС и независимите. Председателя на ОСД смята, че борбата на конгреса ще се сведе до борба за власт, а не борба за идеи и изразява резерви относно възможността конгреса да вземе решение за предсрочни избори.

31.05.1994 г. - пред в. "Новини" Ч. Кюранов определя като главни въпроси, които конгресът трябва да обсъжда, излизането от кризата, разглеждането на варианта за програмен документ, представен от комисията и решаването на по-нататъшната работа за програмата на БСП. Според Кюранов конгресът сега не може да приеме програма поради недостатъчната всеобхватност на дискусията.


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Лидерът на ДПС Ахмед Доган и членове на ръководството му бяха поканени на събор на ромите в село Росен, Бургаско, по случай 6 май-първият ден на мюсюлманската пролет. Празникът, наречен Хъдреллез се чества по традиция от изповядващите исляма и отбелязва началото на усилената земеделска работа.

На 14 май с персонално дюдюкане в полупразна зала започна 4-дневния политически маратон на Ахмед Доган в Кърджалийския регион. Освен лидера на ДПС избирателите посрещнаха с мрачно недоволство и придружаващия го Осман Октай. По време на срещата стана ясно, че в Кърджали не харесват и Юнал Лютфи и Ибрахим Татарлъ. Кърджалийският електорат недоволства от тежкото положение иа тютюнопроизводителите. Пред своя електорат в Кържали и Момчилград Доган подчерта, че се надява на политически промени в СДС, които да възвърнат сътрудничеството между двете партии.

На 20 май, на възпоменателен митинг по случай 5-годишнината от майските събития през 1989 година в Шуменското село Пристое, зам.- председателят на парламентарната група на ДПС Ибрахим Татарлъ заяви, че ДПС ще подкрепя правителството на проф. Беров, но с известни условия, доколкото отделните пунктове от програмата на кабинета не накърняват интересите на електората. Лидерът на ДПС откри паметна плоча.

До края на месеца централното ръководство на ДПС трябва да разгледа скандала със заключеното кметство в Якоруда, съобщи местният депутат Ариф Мустаклъ. Предишния месец на окръжно съвещание бе снето доверието от Найла Салих, избрана с бюлетина на ДПС. ДПС било на страната на съветниците, начело с председателя на съвета Наджиб Муртев и подкрепяло настоятелните им искания за оставката на г-жа Салих.

На 28 май в София бе учредена партия, алтернативна на ДПС, тя бе наречена Партия на демократичните промени и я углави напусналият ДПС Мехмед Ходжа. Новосъздадената организация си е поставила за цел "да преодолее групирането на българи в етнически партии".В предаването "Неделя-150" Юнал Лютфи каза, че е несериозно да се създава партия, само на базата на недоволство от движението.

На 26 май, след разговор между Доган и Тренчев, лидерът на синдиката съобщи, че ще преразгледа положителното си досега отношение към ДПС.

В края на месеца общинското ръководство на ДПС сне политическото си доверие от председателя на общинския съвет в Ардино Али Дормуш, избран с листата на движението. Една от причините за това били слабите резултати от неговата работа.

На 27 май на окръжна конференция на ДПС в Кърджали се каза, че изучаването на турски става все по-трудно.В Момчилград в присъствието на група депутати на ДПС, главният редактор на "Права и свободи"Гюнер Тахир, съобщи, че от следващата учебна година турският език ще стане задържителен предмет.

Там. се срещнаха Ахмед Доган и посланникът на САЩ у нас Монтгомъри. Лидерът на ДПС отрича да е обсъждал вътрешнополитически въпроси с него, докато в пленарната зала течеше вотът за Беров.


ЦЕНТЪР ЗА НОВА ПОЛИТИКА

07.05.1994 г. - "24 часа" - Луджев съобщил в Бургас пред журналисти, че ЦНП и още 4 партии и организации възнамеряват да създадат либерална формация с обща платформа. Формацията вероятно щяла да участва с единна листа при евентуални избори. Окончателното решения щяло да бъде взето от Националния съвет на ЦНП във Велико Търново. Според ЦНП в парламента трябва да се формира ново мнозинство, което да включва "новите умерени в СДС", независимите, ДПС и НСД. Това мнозинство щяло да бъде в състояние да състави правителство.

10.05.1994 г. - "Демокрация" - Националният съвет на ЦНП взело решение да оттегли подкрепата си за кабинета на проф. Беров. Националният съвет упълномощил депутатите от НСД заедно с ПГ "Независимост" да се обърнат към парламентарните групи на СДС и ДПС за започване на преговори с цел споразумение за ново мнозинство, което да излъчи стабилен политически кабинет с ясен мандат. Това споразумение трябвало да бъде само в границите на парламента.


АЛТЕРНАТИВНА СОЦИАЛ-ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ

25.05.1994 г. - ръководството на АСП заминава за Москва по покана на Руското демократично движение за реформи. АСП ще участва в прием и ред политически срещи по повод четвъртата годишнина от създаването на коалицията. АСП се надява на специален разговор с Борис Елцин. Официална покана за такава среща още не получена, тя ще се проведе вероятно неофициално на приема.


ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

21.05.1994 г. - Подписана декларация във Варна, от осем партии - ЗП, БЗНС "Ал. Стамболийски", БББ, ПНБ, Отечествен съюз, ОПТ и БСП, в която заявяват негативната си оценка за управлението на местната администрация и желянието си да реализират кръгла маса по проблемите на местното управление, по-точно в областта на законността, екологията, приватизацията, културата, науката, оброзованието, строителната политика, транспорта и др.

14.05.1994 г. - Учредяване на клуб "Екополитика", в кафето на вестник "24 часа" и избиране на временно ръководство.

Внасяне на клубния статут за одобрение в Националния съвет.

14/15.05.1994 г. - Национален съвет - първият след IV-та Национална конференция на Зелената партия. Избиране на: човек отговарящ за външните връзки на партията, бизнеса; изпълнителен директор; председатели на екологичната, социалната комисии и комисията по национална сигурност; политически, екологичен, организационен секретер. Избиране членове на Бюрото.

След бурно обсъждане статута на "Екополитика", вносителят го изтегля. Статутът ще бъде внесен за разглеждане на следващото заседание на Националния съвет - в края на юни.


БЪЛГАРСКИ БИЗНБСБЛОК

18/25.04.94 г. - Нови Пазар, с. Нова Каменица, с. Каблешково, Тервил, Добрич, Албена, Ботевград, с. Земен, с. Костенец, Горна Баня, Монтана, Грамада, Брегово

21.04.94 г. - Подписана Декларация във Варна, от осем партии - ЗП, БЗНС "Ал. Стамболийски", БББ, ПНБ, Отечествен съюз, ОПТ и БСП, в която заявяват негативната си оценка за управлението на местната администрация и желанието си да реализират кръгла маса по проблемите на местното управление, по-точно в областта на законността, екологията, приватизацията, културата, науката, образованието, строителната политика, транспорта и др.

23.04.94 г. - Проблеми с Варненската организация на Бизнесблока. Жорж Ганчев отнема /къса/ правомощията на Мавродинов;

Участие на Жорж Ганчев в "Панорама".

26.04.94 г. - Бизнесблокът можел да покани ВМРО, Тракийските дружества, Родолюбие, едно от БЗНС-тата, да участват със свои програми при тях /Ж. Ганчев - пресконф. от 26.04./;

За пет-седем години 40 процента от заводските сфери и мощности трябва да се приватизират /Тепавичаров - пресконф. от 26.04./;

27/30.04.94 г. - Монтана, Видин, Грамада, Брегово

началото на май - Ж. Ганчев има покана за посещение в Гърция от "Пасох" и г-н Еверт - "Нова демокрация"

03.05.94 г. - Правителството е без парламентарна подкрепа - кой го "държи"? /Ганчев - пресконф. от 3.05./;

-В България се развива грешна тенденция за обособяване на малцинства по различни принципи - религиозни, етнически, образователни. Това население трябва да се асимилира - те /цигани, мюсолмани и др./ трябва да се развиват  като български граждани /Ганчев - пресконф. от 3.05./;

-В Бизнесблока всичко е координирано и не могат "самодейци", членове на БББ, да си правят политически споразумения, без това да е координирано с централното ръководство /Ганчев - пресконф. от 3.05./

06.05.94 г. - с. Русалия, Великотърновско - посрещали са Гергьовден

-Участие на проф. Бехар в пресконференция, проведена в Истанбул

16.05.94 г. - Участие на Жорж Ганчев в пресконференция в сградата на ООН, председателствана от г-н Бенбела /бивш президент на Алжир/, от където ще апелират за вдигане на ембаргото от Ирак

17.05.94 г. - Няма нито един сериозен аргумент, поддържащ това правителство, но то може да оцелее - с или без ремонт /Тепавичаров - пресконф. от 17.05./;

-Трябва да се спре антибългарската пропаганда от страна на Македония. В евентуална инициатива за промяна на държавните граници България трябва да подкрепи Хелзинския принцип - не промяна по насилствен начин, а промяна чрез договаряне /Тепавичаров - пресконф. от 17.05./


БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ

ХРИСТИЯНАГРАРНА ПАРТИЯ

7май 1994 г. - ХАП и Федерация "Царство България" подписаха споразумение за предизборна коалиция. В предстоящите парламентарни избори двете организации ще участват с обща бюлетина. Лидерите се надяват да извоюват третия резултат, след тези на СДС и БСП.

8май 1994 г. - приключи двудневната Национална конференция на ХАП. За председател на партията участниците преизбраха г-н Глушков, а за зам.-председател г-н Спиров.На тази конференция беше обсъдена политическата обстановка в страната, приета бе програма и гласуван съставът на ръководните органи в партията.

 

ЗЕМЕДЕЛСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ

14 май 1994 г. - проведе се заседание на ВМСС и ВКС на 3МС. Присъстваха 28 членове, които изслушаха отчет за дейността на оперативното бюро за изминалия едномесечен срок.

 

БЗНС "Н. Петков"

7 май 1994 г. - Лидерът на земеделския съюз прие поканата от страна на БЗНС-оракжев за участие в събора в с.Водица.Поповско.

 

МЕЖДУНАРОДНА ХРОНИКА "БЪЛГАРИЯ"

03.05.1994 г. - В писмо до премиера Беров, Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Емилио Габалио протестира срещу едностранното решение на българското правителство да анулира договореностите за компенсации на учители, лекари и държавни служители. Европейските синдикати са недоволни от отказа на кабинета да преговаря по браншовите договори с профсъюзните организации и'от масовото затваряне на български предприятия без преговори с работнически представители.

04.05.1994 г. - В интервю за в."Стандарт" министърът на външните работи на Армения г-н Вахан Папазян обобщава резултатите от посещението си в България. Подписани са двустранни спогодби в търговско-икономическата област, културата, науката и образованието. Той заявява, че по отношение на Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/ очакванията на Армения не са се оправдали напълно.

- Посланикът на CP Югославия в София протестира пред МВнР срещу съдържащите се в словото на албанския президент Бериша пред българския парламент нападки срещу "CP Югославия и нейните народи". Той изразява съжаление, че в синхрон с тези нападки са прозвучали и думите на председателя на НС Ал. Йорданов.

05.05.1994 г. - МС решава да сезира Конституционния съд с искане за тълкувание на конституционните разпоредби относно правото на кабинета да разрешава транзитно преминаване и временно пребиваване на чужди самолети и кораби.

06.05.1994 г. - Позовавайки се на съобщение от Посолството на Република Македония, Агенция "Балкан" информира за отлагането на посещението на председателя на македонския парламент Стоян Андов в България.
09.05.1994 г. - България получава засилен статут в Западно-европейския съюз /ЗЕС/.

10.05.1994 г. - "Езиковият проблем между Македония и България, който ескалира при посещението на президента Глигоров в София е изкуствено измислен, за да създаде пречки пред по-усиленото икономическо сътрудничество между двете страни и за да се отложи изграждането на транспортна мрежа Изток-Запад", заявява пред македонската телевизия зам.- председателката на ВМРО-ДПМНЕ Доста Димовска.

11.05.1994 г. - България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа за следващите 6 месеца.

-България се присъединява към Протокол 11 към Европейската конвенция по правата на човека, с който се създава единен Европейски съд по правата на човека и се ускорява процедурата по разглеждане на жалбите.

-Във Виена албанският президент Сали Бериша заявява, че България е предотвратила сериозна балканска криза с отказа си да участва в тайна тристранна среща с Гърция и Сърбия през 1991г. Според него на тази среща е трябвало да се определи съдбата на Македония.

- Българската преса информира за публикацията на Виржиния Марш във "FINANCIAL TIMES", в която се лансира тезата, че икономическите групировки от Г-13 са създадени от комунистическата номенклатура и структурите на секретните служби. Визиран е конкретно Илия Павлов и Мултигруп. Няколко дни по-късно статия с подобна насоченост се появява и в "International Herald Tribune". В българския печат се появяват две версии:

а/ че тези публикации за индикация за борбата между групировките, зад които стои Луканов и тези, чийто "кръстник" е Огнян Дойнов;

б/ че е налице атака на чуждестранния капитал срещу българските предприемачи;

-При завръщането си от съвещанието на Постоянния съвет на ЗЕС в Люксембург, военният министър В. Александров съобщава, английските министри на отбраната и външните работи са предложили създаването на Европейска армия под названието Обединени бойни части.

12.05.1994 г. - При посещението си в България лидерът на опозиционната гръцка партия Нова демокрация Милтиадис Еверт заявява, че е необходимо балканските държави да подпишат договор за ненарушимостта на сегашните граници. Според него подписването може да стане на обща балканска конференция под егидата на ООН и с участието на САЩ и Русия, като за целта Гърция и България трябва да поемат инициативата, защото са единствените гаранти за сигурността на полуострова.

-Завършва посещението на делегацията на Европейския християн-демократически съюз /ЕХДС/ в България по покана на ХДС извън СДС. Представителите на ЕХДС се срещнали и с ръководството на БЗНС-Мозер.

13.05.1994 г. - От канцеларията на президента Желев съобщават, че поради натоварената си програма той няма да приеме сръбския президент Зоран Лилич, който пристига на 15 май в София от Йоханесбург, за да се прибере в Белград. Срещата е официално поискана от сръбското посолство.

-В София се провеждат срещи между ръководствата на БСП и Сръбската социалистическа партия. Обсъждано е развитието на отношенията между България и Сърбия след премахването на ООН санкциите.

15.05.1994 г. - Соломон Паси съобщава, че Атлантическият клуб е приет за асоцииран член на Атлантическата асоциаци.

16.05.1994 г. - При транзитното си преминаване през София на път за Белград, сръбско-черногорският президент Лилич изразява съжалението си поради отказаната от българския президент Желев среща.

-Представителят на Фондация "Науман" за Югоизточна Европа Векбекер обявява, че фондацията изтегля своето бюро в София, за да създаде Център за либерални изследвания /ЦЛС/. Идеята е да бъде създаден и Консултативен съвет, в който влизат представители на всички формации, кандидатствали в Либералния интернационал. Този съвещателен орган ще приема с консенсус приоритетите и конкретните задачи за разработване от ЦЛС, фондацията ще бъде само посредник.

-В София започва конференция на Г-24 по проблемите на социалното осигуряване, заетостта и пазара на труда в България.

17.05.1994 г. - Съветът на министрите на икономиката и финансите на страните от Европейския съюз взимат решение за отпускане на 110 млн. екю на България.

18.05.1994 г. - Полският посланик Тадеуш Василевски съобщава, че през ноември на официално посещение в България ще пристигне Президентът Лех Валенса.

19.05.1994 г. - В София пристига Негово светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Алексий II.

-Парламентът в Скопие решава, че на предстоящото преброяване от 21 юни до 5 юли ще се използват формуляри на 6 езика, сред които не присъства българският.

21.05.1994 г. - От МО заявяват, че нямат никаква информация относно предстоящото посещение на Лин Дейвис - помощник държавен секретар по въпросите нанационалната сигурност на САЩ. От МВнР съобщават, че са информирани за посещението, но програмата ще се уточни по-късно. ЮСИА оповестява, че Дейвис ще има срещи и разговори във военното министрество и Президентството по въпросите на европейската сигурност, сътрудничеството в отбраната и участието на България в инициативата "Партньорство за мир". Някои наши вестници припомнят, че в миналото Дейвис се е занимавала с оръжейния експорт и неупотребата на оръжия за масово унищожение.

25.05.1994 г. - Интервю за радио "Гласът на Америка" на Симеон II, по повод присъдената на цар Борис III от Еврейския национален фронт награда за спасяването на българските евреи. Покойният монарх е първият неевреин, който получава едно от най-големите еврейски отличия.

26.05.1994 г. - На официално посещение в страната пристига индийският президент Шанкар Даял Шарма.

28.05.1994 г. - "24 часа", цитирайки японският вестник "Нихон кейдзай" съобщава, че Матинчев е обвинил Германия за нарушаване на югоембаргото.

29.05.1994 г. - В интервю, излъчено по CNN, българският посланик във Вашингтон Огнян Пишев коментира промените в информационната среда на новите демокрации.

30.05.1994 г. - Филип Димитров заявява, че на насрочената за днес среща с посланиците на САЩ и западноевропейските страни ще даде информация за реалното положение в страната. Възнамерява да зададе на чуждестранните дипломати въпроса защо търпят вече шести ден Беров да узурпира властта в България.

-Пресцентърът на МВР категорично отхвърля твърденията на турския в.Терджу-ман", че на територията иа България има установени структури на Кюрдската работническа партия, а нейни активисти се били сдружили с полицията.
-Няколко столични ежедневника цитират изявлението на Лука Велчов, председател на Общността на българите "Братство" в Румъния, че българите в северната ни съседка наброяват десетки хиляди, но се определят като сърби поради страх от местните власти. При преброяването през 1992г. като българи се идентифицирали 9935 души.

• Започват преговори между България и Русия в резиденция "Бояна" за създаване на Консултативен руско-български съвет за сътрудничество в отбранителната промишленост.

-Под заглавие - "Покрай царската династия името на България се произнасяше от Ню Йорк до Лос Анжелис" - "Отечествен вестник" публикува коментар на Николай Колев-Босия за наградата "Морален държавник", получена от Симеон II от най-влиятелните еврейски организации в САЩ. Основната теза е, че световната финансова олигархия по този начин е определила отношението си към българската дилема "монархия или република".

------------------------------------

* В хрониката е използвана информация от бюлетините на БТА, БНТ, CNN, Sky news, в."Стандарт", "Отечествен вестник", в"24 часа".

 

II ЧАСТ

ОБОБЩЕНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗЯВИ
НА ПАРТИИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

През изминалия период поведението на БСП на политическата сцена и вътрешно партийният й живот се отличаваха с активност и динамика повече от обичайните. Причините за това се свеждат до:

-разразилата се правителствена криза;

-наближаването на конгреса на партията;

-вътрешнопартийната борба за власт, катализирана от горните две. 

 

I. БСП и правителствената криза

След продължилите близо три месеца надхитрявания и консултации между парламентарните сили, подкрепящи правителството, на 19 май премиерът Беров депозира в НС предложение за структурни и персонални промени в кабинета. Всеки от субектите, участващи в динамичното парламентарно мнозинство, в хода на консултациите се стремеше да извлече максимални изгоди с минимални ангажименти за подръжката на непопулярното правителство.

Политическото поведение на БСП във водената каскада от преговири с премиера и партньорите бе детерминирано от два фактора:

1. стремеж да се запази правителството, но не на всяка цена, предизвикан от сравнително благоприятното положение, в което се намира БСП при съществуваващата парламентарна конфигурация

2. желание за пряко въздействие върху правителствената политика чрез лансиране на близки до БСП хора за членове на кабинета /Румен Гечев, Кирил Цочев/, последователни настоявания за освобождаване на някои министри /Валентин Александров, Валентин Карабашев и Стоян Александров/ и на други висши държавни служители, сериозни условия спрямо премиера за подкрепа на правителството и критики към предложените от него програмни документи.

За ръководството на БСП първата детерминанта имаше приоритетно значение, предвид практическата невъзможност за съставяне на социалстически кабинет след евентуалното сваляне на съществуващия, поради липсата на партньори в този парламент и най-вероятното съставяне на коалиционно правителство на всички политически сили, добрали се до следващия парламент с антисоциалистическа насоченост. Това намери изражение в гласуването на вота на недоверие /19 май/ и вота на доверие /26 май/ и в подкрепата на проекто-решението за структурни промени /20 май/. Същевременно тактиката на опазване на сегашното правителство не бе безусловна. Изпълнителното бюро на ВПС, който застъпваше тази линия, си даваше сметка за негативните оценки по отношение на правителството, преобладаващи сред партийната маса и за отговорността, която БСП като политическа сила, осигуряваща най-многобройна парламентарна подкрепа за правителството, носи за неговия провал в сферата на приватизацията и съживяване на производството. Предвид на това се наблюдаваха признаци на резерви към кабинета и склонност за неговото бламиране в случай, че не даде достатъчно гаранции за политика, съответстваща на интересите на електората на БСП. Тези признаци се изразява в следното - неучастие на БСП в гласуването по вота на недоверие, внесен от СДС /19 май/, остри спорове за и против по-нататъшна подкрепа на правителството на заседанията на ВПС, редица уговорки, поставени от представители на БСП в изявления, правени в различните турове на преговорите и най-вече изцяло негативната оценка за правителството на влиятелното крило на Ал. Лилов. Кулминационната точка на този постепеннен завой в отношението на БСП към правителството бе докладът на Жан Виденов и решенията на ВПС от 29 май, в които БСП скъса с правителството и се ориентира към предсрочни избори през есента. Логичното обяснение на промяната в становището на Изпълнителното бюро и най-вече на Жан Виденов, може би се крие в горепосочените настроения сред партийната маса, с оглед на предстоящия конгрес и убеждението на ръководството, че с тези коалиционни партньори не е възможно провеждането на една относително умерена правителствена политика.

Усилията на централното ръководство да се намеси по-радикално в дейността на изпълнителната власт се натъкнаха на противодействие, както от консервативните елементи в партията, така и от ДПС и НСД и съвсем логично претърпяха неуспех. Битката този път само между съпартийци и само за вътрешно партийно влияние ще бъде пренесена на конгреса.

II. Предстоящият конгрес на БСП
На основа формираните комисии за подготовка на конгреса, публикации в пресата и интервюта на партийни лидери най-общо задачите на конгреса могат да бъдат резюмирани до следното:
-приемане на партийна програма;
-избистряне на отношението към правителството и решаването на въпроса за или против избори тази година;
-корекции в Устава на БСП
-решаване на въпроса за властта в партията
Как ще бъде изпълнена всяка от тях, предвид извършената подговителна работа и резултатите от приключващата отчетно-изборна кампания?

1. Програма - представените проекти за програма официално са пет - на ЦСИ, ръководен от Александър Лилов, "Марксистка алтернатива", АСО, ОСД и Движение "Път към Европа". Сред тях още от самото начало, лидиращо място заемаше проектът разработен от ЦСИ - още през първата половина на първата половина на 1993 г. ВПС възложи на ЦСИ разработването на такъв проект, в работата върху него участваха възможно най-компетентните специалисти от средите на БСП, сравнително добрата ресурсна обезпеченост на центъра, предпочитанията на вещо настройваната от крилото на бившия лидер партийна маса за тази разработка. Съвсем естествено дойде и утвърждаването на проекта на групата на Лилов за базисен при обсъжданията на конгреса, въпреки настояванията на председателя на ОСД да няма базисен проект, а 5-членна супер комисия да напише нов вариант върху основата на написаните досега. При това положение утвърждаването на проекта на Лилов "Нови времена, нова България, нова БСП" на конгреса за официална програма на партията, вероятно с дребни корекции., изглежда неминуемо. В политически план това означава задължение за всяко ръководство на партията да провежда политика в рамките и на основата на програмата на партията и възможност за критикуване на тази политика в случай, че не съответства на програмния документ. Сама по себе си тази ситуация означава доминиране в идеен и значително разширяване на влиянието на крилото на Лилов в практически план. Най-вероятно последните опити на ОСД, към които косвено се присъедини и ИБ, да предотвратят това чрез предложението програмата да се приеме по-късно на общопартиен референдум или на специално второ заседание на конгреса, ще претърпят неуспех.

2. Отношение към правителството и изборите - нарастващото социално напрежение в партийните редици и недоумение, защо БСП продължава да подкрепя силно резервираното към поемане и изпълнение на ангажименти в социалната сфера правителство бе своевременно овладяно и канализирано в насока "избори" от групировката на Лилов. Лесно поддаващата се на манипулиране партийна маса, в мнозинството възприе идеята за сваляне на правителството и провеждане на предсрочни избори и е убедена ,че на тях БСП ще спечели с мнозинство достатъчно и да състави самостоятелно правителство.

Такива щяха да бъдат и настроенията на конгреса. Много вероятно беше противниците на ИБ, групирани около Лилов, да използват да използват като основен коз в критиката си спрямо него на конгреса подкрепата за правителството.

ИБ добре се ориентира в масовата нагласа в партията за избори и изглежда е преценило като тактически неизгодна за него позицията да налага на ПГ и ВПС да поддържат едно непопулярно правителство, върху което БСП не може да установи ефективен контрол. Постепенно, но последователно се наблюдаваше охлаждане на ръководството към правителството - резервирана оценка за актуализираната програма на кабинета, преобладаващия негативен тон за възможностите му да управлява в доклада на Виденов пред пленума от 21 май, твърди условия и ултимативен тон в решението, прието на същия, Виденов оцени като "пълен боклук"предложената от Беров програма за действие до есента. Кулминационната точка на това разграничение бе пленумът от 29-30 май-Виденов и сие предложиха, а ВПС утвърди БСП да се ориентира през избори през октомври - ноември, притискане на правителството в социалната сфера и сътрудничество със синдикатите. С този брилянтен политически преди конгреса ръководството реализира много активи - лиши хардлайнерите от основния им коз в критиката спрямо него, де-монстрира възможността на БСП да определи кога да се проведат изборите, осигури си плавен преход към избори чрез едно относително неутрално правителство, показа на партията, че се съобразява с решенията на ВПС (по-специално тези от 3 април и 21 май) и волята на мнозинството от членската маса, създаде си имидж на активен и решителен орган.

Сериозният завой в политиката на БСП спрямо правителството, реализиран по инициатива на ИБ, най-вероятно ще бъде утвърден от конгреса, макар да са възможни критики пост фактум към Виденов и сие за досегашната политика на стабилизиране на правителството и отсрочване на изборите.

3. Промени в устава - предвидените корекции от ръководената от Кр. Премянов комисия в значителната си част могат да бъдат определени като съществени. Някои от тях са - несъгласното малцинство има право да опонира на мнозинството чрез проекти за алтернативни решения, въвеждат се общопартийните референдуми и публично обсъждане на кандидатите за изборни постове, ограничение за народните представители от БСП за съвместяване на депутатските им функции с друга длъжност в публичния и частния сектор, свикване на редовния конгрес на 4 г. и др.

Показателни за БСП са следните детайли - предложение на Ал. Маринов извънредният конгрес да се свиква не по искане на една втора от общинските съвети, а по искане на една трета, настояване на М. Минчев от "Марксистка алтернатива" за възстановяване на Секретариата в ръководните структури на БСП, възстановяване на петолъчката като символ на партията.

На конгреса сблъсъкът между двете оформили се тенденции ще бъде второстепенен в сравнение с този по програмата. Предвид апаратните аргументи, с които разполага,  и фактът, че комисията по устава се ръководи от Премянов, най-вероятно тук сегашното ръководство ше успее да се наложи, доколкото има спорни въпроси.

Отчетно-изборната кампания премина под знака на поколението на 50-70 годишните. Изразени бяха негативни оценки за кабинета, резерви и косвено недоверие към сравнително младото ръководство, желание за скорошни избори и убеждение, че те ще бъдат спечелени. Повечето от председателите на Общинските съвети бяха преизбрани. Кампанията затвърди впечатлението, че партийната маса настоява БСП да се върне на власт.

III. Вътрешно-партийна борба за власт

В общи линии, оформилите се през 1992 г. три течения в партията се запазиха. В последно време към техните основни характеристики се прибавиха някои нови:

1.групата, концентрирана около председателя на партията - предимно млади хора, бивши комсомолски кадри, заемащи в момента различни постове в Изпълнителното бюро и апарата на ВПС, със сериозни амбиции и известен опит. Активи - за последните две години и половина успяха да затегнат партийните редици, да удържат иа открито репресивните мерки, провеждани от правителството на СДС, да стабилизират финансово партията и почти да върнат БСП на власт чрез правителството на Беров. Проблемът на тази по същество управляваща групировка е разнобоят, който съществува между нея като възраст, манталитет, виждания за изход от кризата и сравнително възрастното и спомнящо си с умиление за сталинските си младини мнозинство от членовете на БСП. От септември миналата година националното ръководство се придържа към една по-умерена и по-отговорна политика, което му спечели подкрепата на ОСД. Допълнителни плюсове в предконгресната надпревара за набиране на актив са умело водените преговори с останалите политически сили от динамичното парламентарно мнозинство във връзка с ремонта на правителството, факта че изпълнителното бюро организира конгреса с всички произтичащи от това последици и най-вече перфектно проведения завой в отношението към отношението към правителството.

2.крило на Лилов - би могло да бъде определено като реставрационно; интелектуалният му гръбнак е ЦСИ, а организационният му стълб -  партийните функционери от средните етажи на йерхията /особено в София/; ползва се със значителен авторитет сред партийната маса; в него най-типичните елементи са старите кадри от номенклатурата, които твърдо вярват, че часът на завръщането им е дошъл; още от начало изразяваше резерви спрямо кабинета "Беров", а след разразилата се правителствена криза, настояваше за неговото сваляне и бързи избори; в лицето на един от видните си представители Ал. Маринов заяви, че процесът на реформите като цяло е приключил с приемането на конституцията. Активите на тази групировка изразяват като цяло консервативно настроената по-голяма част от делегатите на конгреса и разглеждането на проекта на центъра като базисен, а пасивите му в бягството от поемане на отговорности.

3.ОСД - има харектер на идейно течение, разполага с най-добре подготвените професионалисти в БСП и широко представителство в парламентарната група /общо около 40 депутати/; лансира тезата за национално съгласие, ангажиране на БСП с властта и реформите, разширяване на електоралната база и запазване на легитимацията й като национална партия. Преди конгреса изрази недвусмислено подкрепата си за председателя на партията и водената от ръководството политическа линия. Силни страни - сериозен интелектулен потенциал и самостоятелни структури. Негативи - хладно приемане сред по-голямата част от членовете на БСП, не добра организация.

За правилна оценка на развитието на битката за власт на предстоящия конгрес трябва да се вземат предвид няколко факта. Както вече бе посочено, от есента на миналата година Виденов и сие се опитваха да провеждат една по-прагматична политика, отърсена от популистки изявления, насочена към постепенно ангажиране на БСП с реформата и търсене на партньор за следващите избори. Този завой спечели на Виденов подкрепата на ОСД, а в последните няколко седмици в интервюта по телевизията и радиото А. Луканов изрази желанието си Виденов да запази поста си след конгреса. Това на практика означава съюзяване на досегашното партийно ръководство и реформистки настроеното ОСД срещу групировката на Лилов.

В последните седмици, протежето на Ал.Лилов, Ал. Маринов, провеждаше активна кампания за овладяване на партийния връх, включваща всички правила на подобна политическа дейност - серия от интервюта в пресата, в които се подчертава необходимостта от засилване на властта в партията на всички нива и се призовава БСП т.е. ръководството да поеме отговорността, която носи пред страната за поддръжката на правителството на Беров; изказвания в популистки тон пред митингите в София , организирани от ГС по повод 1 май и 9 май; инициатива"чисти ръце" - същността й се свежда до призив дейците на партията, за които има слухове , че са замесени във финансови афери, да замразят участието си в ръководни органи, докато не докажат невинността си (успоредно с това протича кампания за замесване на депутати от ОСД и на Луканов в подобни афери); посещение на представители на социалистическата партия на Сърбия, по покана на ГС и предложение на Маринов ГС да посредничи за установяване на връзки между бизнес-средите на двете страни след падане на ембаргото; обиколки в провинцията; упрек към националното ръководство за подкрепата към правителството и" колебливата позиция" спрямо кабинета, отправен в доклада на Маринов пред конференцията на Софийската организация.

На свой ред Виденов и сие също не останаха безучастни - серия от интервюта със заявени претенции на БСП за управление на БСП след изборите и готовност на лидера на партията да приеме премиерския пост; изрично подчертаване в доклада на Виденов пред заседанието на ВПС от 21 май , че при консултациите за ремонта на правителството ИБ и ПГ са вземали решения в рамките на мандат , изработен и предоставен им от ВПС; окачествяване на обвиненията на Маринов пред конференцията като " празна, която трябва да бъде оставена без внимание" и най-вече брилянтният ход от 29 май.

При липсата на сериозен гаф от страна на досегшното ръководство на БСП и привилигированото положение, в което се намира всеки лидер (внимание на медиите, натрупан опит, възможност за насочване на съответния форум, а в случая и гарантираната подкрепа на ОСД) по- големи шансове в очертаващия се двубой Виденов - Маринов има досегашния председател. Не бива да се подценяват и активите на Маринов,  шеф на най-важната и най-голямата регионална организация - София-град, предварителната кампания, подкрепата на делегатите от по-старото поколение, които ще преобладават и най-вече фактът, че кандидатурата му се лансира от Лилов. Възможно е стратегът да пожертва Маринов в полза на Янаки Стоилов.
Не бива да пропускаме два момента при анализа на борбата за власт в БСП:

1. Очертаващият се двубой Виденов - Маринов е само проявление на повърхността на старата вражда Луканов - Лилов. В момента Луканов заема ролята, която Лилов беше отредил за себе си спрямо Виденов.

2. Не е много ясно коя от трите групировки , чии икономически интериси защитава, но би следвало да приемем, че на конгреса ще се сблъскат по-младото и прагматично настроено поколение ръководни кадри, свързана с т. нар. червени бизнесмени и желаещо БСП да поеме управлението на страната и представителите на старата висша и средна номенклатура, разполагащи с не по-малка икономическа власт и жадуващи да си възвърнат старите позиции в политиката. Ако Виденов бъде преизбран, това ще означава победа за първите, пo-прагматични и умерени решения и сериозна заявка на БСП за властта. Изборът на Маринов предполага успех за вторите, курс към бързи избори и реализиране на разработения от Лилов сценарий (спечелване иа изборите с относително мнозинство, съставяне на антикомунистическо правителство от другите парламентарни сили под егидата на СДС, задълбочаване на икономическата криза и рязък скок на социалното напрежение, на следващите избори БСП печели голяма победа и се установява продължително социалистическо управление. Не е без значение какъв ще бъде състава на ИБ и ВПС.

Основните въпроси, които ще трябва да реши конгресът, изглеждат предварително решени. Въпреки това предстои интересен и може би драматичен сблъсък. Картите са раздадени. От това, как ще бъдат отиграни, зависят много неща в БСП и в политическия живот на страната през следващите няколко години.

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
 ИЛЮЗИИ И КОМПРОМАТИ

За коалицията месец май премина под знака на VI конференция, решенията на която са особено важни за вътрешния живот на СДС. Форумът се предшества от големи усилия на различните групировки да предопределят неговия ход. Подготовката започна още през месец април - провеждаха се регионалните конференции, форумите на различните партии. От тогава започна и размяната на компромати.

Шестата национална конференция на СДС трябваше да разреши няколко жизненоважни въпроса за коалицията:
1.Да се бойкотира ли Народното събрание и каква да бъде формата – напускане на парламента или оставане?
2.Да се участва ли в служебно правителство?
. 3. Начина на издигане на кандидатите:
-да се приеме ли квотния принцип
-да се приеме механизма на издигане
4. Да се обсъди и приеме Декларацията за програмните намерения на СДС за бъдещо управление
В хода на конференцията бе поставен нов въпрос за обсъждане - кои са органите на коалицията, които могат да вземат политическите решения. Този въпрос всъщност бе центърът на обсъжданията и успя да измести всички останали проблеми. За групировката около Филип Димитров това бе и целта на конференцията.
На форумите на всяка партия, членуваща в СДС, бяха приети становища по отделните въпроси. На конференцията конфигурацията по първия въпрос бе следната:
Стефан Савов - в своя доклад като председател на ПГ на СДС заяви, че е против напускане на парламента, тъй като на мястото на депутатите от коалицията ще влязат хора на Луджев и останалите от НСД
БДФ - те са за бойкот на парламента, но чрез неприсъствие в пленарната зала или в комисиите
КЕП - категорично за напускане
БЗНС "Н. Петков" - бойкот на парламента, но само съчетано с извънпарламентарни действия
СДП - напускане на парламента, но само след решение на НКС в най-подходящия момент
НСДП - незабавно бойкот на парламента, но напускането на депутатите трябва да е последна възможност, защото крие много рискове
ДП - да, но не като самоцел, а като част от тактиката на СДС за предизвикване на предсрочни избори
РДП - необходими за едновременно силен извънпарламентарен натиск и парламентарни действия
НД "Екогласност" - да, но да се обвърже с условието, ако се извърши ремонт на кабинета. Тогава ПГ на СДС да напусне НС и да започнат извънпарламентарни действия
РП - да не се напуска НС; това щяло да върне СДС на старта
ОХДЦ - не бива депутатите да излизат от парламента; смятат, че още не са изчерпани средствата за предизвикване на избори
ФНСД - за напускане на депутатите от НС; смятат, че тяхната работа в парламента е безсмислена
ДГИ - за, но добре съчетано с извънпарламентарни действия
ХС "Спасение" - за парламентарен бойкот

Всички партии от СДС бяха за парламентарен бойкот, но вижданията за начина, по който той трябва да бъде извършен бяха различни. Затова бе приета една максимално широка формулировка, която не дава отговор на въпроса, в какво ще се изразява парламентарния бойкот. В контекста на решението, че всички политически решения се взимат от НКС на СДС, детайлите не бяха важни, защото те щяха да се формулират от коалиционния орган.

Въпросът за разпускане на парламента не бе обсъждан на конференцията, макар че някои партии изразиха своите становища. Стефан Савов в своя доклад категорично се дистанцира от такова решение, според него идеята е противоконституционна. ДП също се обяви против. РДП естествено заяви, че подкрепя тази идея и предложиха НКС и ПГ на СДС да предприемат действия за разпускане на парламента. Републиканската партия макар и косвено се произнесе по тази идея - Ленко Русанов заяви, че трябва да се потърсят още възможности за предсрочно прекратяване функциите на парламента. Логично бе да се направи всичко възможно предложението на Александър Йорданов да не се обсъжда на конференцията. На твърдите в НКС на СДС не им е чужда идеята за промени в конституцията, чрез които парламента да продължи да функционира до провеждането на предсрочни избори. Идеята за саморазпускане е в пълен разрез с тази теза. Макар че е възможно лидерите на СДС да се върнат към нея, ако не успеят да се споразумеят с БСП за промените в Конституцията и законите свързани с провеждането иа изборите.

Въпросът за участието на СДС в служебно правителство изобщо не беше дискутиран. В крайна сметка конференцията се задоволи само с най-общи решения, които да са свързани с тактиката на коалицията. Само ОХДЦ изрази своето становище по този въпрос в декларацията си преди конференцията - центърът смята, че СДС не бива да участва в служебен кабинет. Странна е позицията на коалицията при условие, че това правителство ще подготви изборите. Разбира се политическото бъдеще е все още доста неясно и в такава ситуация е трудно да се вземе категорично решение. Възможно е СДС да разчита на някакви споразумения с останалите политически сили, които да й осигурят неафиширано присъствие в такъв кабинет. Възможно е, разбира се, изобщо да не се сформира служебен кабинет, различен от състава на сегашния /ако се приеме предложението на президента/. Възможно е и разбира се СДС да си търси просто оправдания - резултатите от изборите са такива, защото кабинета ни пречеше.

Конференцията също не прие и механизма за издигането на кандидатите. На форума бяха направени следните предложения:

БДФ - кандидатите да са издигнати от местните организации след мажоритарен избор, след което те да бъдат одобрени от централните ръководства иа партиите и от НКС

СДП - да се издигат от местните КС, след което се одобряват от централните ръководства. Партията е против квотите.

НКД - против точковата система. Издигането да става в диалог между местните КС и НКС. Лучников предложи НКС да изготви банка от имена, които да бъдат предлагани на местните организации, които няма да бъдат ограничавани да правят изменения и нови предложения.

Преди конференцията становищата, които изразиха другите партии бяха следните: ДП - предложиха и разработиха точковата система, в която всеки отговор носи определен брой точки.

РДП - подкрепят точковата система. Александър Йорданов направи реверанс към Филип Димитров, заявявайки, че РДП е против квотния принцип, защото не поддържала тезата за големите и малките партии в СДС.

В крайна сметка механизма за издигане на кандидатите също ще бъде решен от НКС. На конференцията бяха приети ограничения пред бъдещите кандидати. Това решение обаче, не може да се разглежда изолирано от решението НКС на СДС и конференцията да бъдат ръководните органи на коалицията, на чийто решения всички институции на съюза са длъжни да се подчиняват. Предложенията за забрани бяха отговор на идеята за пълно върховенство на НКС. Още в края на април, когато Куртев заяви, че неговата партия ще направи предложение на конференцията да се разгледа въпроса за ръководните органи на коалицията, започна реакцията на останалите партии. БЗНС "II Петков" взе решение на своя форум бъдещите кандидати да не са деца на активни борци. БДФ заяви, че трябва да се изисква от бъдещите евентуални депутати удостоверение, че не са били сътрудници на ДС. На самата конференция В. Рашеева от ДП разшири предложението. Всичко това бе предварително замисления отговор на ДП, РДП и БЗНС срещу предложението НКС да е ръководния орган, на чийто решения трябва да се подчинява ПГ на СДС. За съжаление обаче, резултатът ще бъде опустошителен не само за приближените на Ф. Димитров, но и за самата коалиция. Като начало НКС на СДС ще се раздели с някои свои членове. Може би Филип ще трябва да потърси "нови" лица, различни от тези, които лансира в последните месеци. В същото време обаче, СДС оголва своите структури, защото решението важи и за Общински координационни съвети, общински съвети, кметове и областни управители. Александър Йорданов вече изрази своите опасения, че това решение ще доведе до ненужно разпиляване на енергия в уточняване биографиите вместо структурите да се занимават с подготовката на изборите. На конференцията Филип Димитров направи опит да се противопостави и ако може да повлияе на делегатите като гласува против, но решението бе прието със завидно мнозинство.

Решението НКС да бъде ръководен орган бе подготвяно със завидно старание. В края на април лидерът на СДП Иван Куртев заяви, че неговата партия ще постави на обсъждане този проблем и ще направи предложение. Открито против такова решение се обявиха:

ДП - смята, че СДС не трябва да функционира като партия
РП - не са съгласни конференцията на СДС да взема решения, които стават част от статута на СДС и имат задължителен характер.

БЗНС "Н. Петков" - против на конференцията да се приемат решения, които да станат част от статута на СДС и да имат задължителен характер, защото ще бъде нарушен коалиционният принцип и на практика СДС ще се превърне в синя партия.

РДП - не обяви категорична позиция. Ал. Йорданов само деликатно заяви, че неговата партия е против партийни претенции в коалицията.

ХСС - решенията на конференцията не би трябвало да имат задължителен характер, поне относно излизането от парламента.

Макар, че малко трудно позицията на Християнския съюз може да се тълкува като противопоставяне на решението НКС да е ръководния орган, то по същество означава запазване на старото статукво. За съжаление обаче, тази позиция на ХСС не бе поддържана и на конференцията. Христофор Събев там заяви, че "конференцията трябва да реши какво да се предприеме и нейните решения трябва да имат задължителен характер".

СДП, НКД и НД "Екогласност" категорично се обявиха НКС да е ръководния орган, макар че Едвин Сугарев в едно свое интервю заяви, че е против идеята СДС да се превърне в синя партия.

В крайна сметка решението бе прието и това по същество означава, че СДС започва да функционира като партия с единна структура. Само въпрос на време ще бъде пълното обезличаване на партиите в коалицията. Според действащия Статут на Съюза, ако местна структура се противопостави на решение на НКС, тя бива замразявана или изключвана. Същото важи и за партиите, членуващи в СДС. Самостоятелната партийна политика в рамките на коалицията ще се превърне само в спомен.

С това решение ПГ на СДС се поставя в пълна зависимост от НКС на СДС. Сега вече ПГ е само "органът, който изразява политическата воля на СДС в сферата на законодателството и не може да е структура, която взема самостоятелни решения, противоречащи на НКС", както пледира Едвин Сугарев на конференцията. Стефан Савов бе лишен от отлагателно вето и от възможността като лидер на една от умерените партии в СДС да въздейства на политиката на твърдите в коалицията.

Опитите да бъде наложено НКС да е единственият политически орган, на който всички да се подчиняват, не са отскоро. Успешните лавирания на партиите, съзиращи опасността от такава ситуация, дълго време отстояваха противоположната позиция. Още от петата конференция НКС има правомощието да изменя статута, което неведнъж е използвано, както напомни Петър Стоянов. Хората около Ф.Димитров обаче не посмяха да внесат кова изменение в НКС на СДС, защото там гласуването става по партии. Рискът това предложение да бъде отхвърлено и заедно с това да се получи конфронтиране между партиите, накара Ф. Димитров да се възползва от предложението на ОХДЦ за свикване на национална конференция. Форуми от този тип винаги са били лесно манипулируеми и на тях партийната принадлежност се размива. Резултатът бе очакваният - от 1270 гласували, 960 са били за НКС и конференцията да са ръководтни органи, на които всички да се подчиняват. Тази разлика от 310 човека едва ли покрива квотата на ДП, РДП, БЗНС "Н. Петков" и Републиканската партия. Този факт показва, че лидерите на тези партии си имат проблеми в собствените организации. Това е резултат от успешното втърдяване на електората и опитите за постепенно обезличаване на партиите в СДС, към което се стреми от година на сам Ф.Д и хората около него. Съществува обаче голям риск в този капан да попаднат не само Савов и Йорданов, но и самият Филип Димитров, ако реши да направи завой в своята политика. Този електорат става все по-трудно управляем, той дори освирка и самият Филип на конференцията, когато той гласува против ограниченията срещу бъдещите кандитати за депутати и настоящи лидери.

Противоречията в СДС все повече се засилват. Партиите, противостоящи на линията на Ф. Димитров успяха вече да изравнят резултата и върнат позагубени позиции.

Макар и не винаги единни в своите стъпки ДП, РДП, БЗНС "Н. Петков" успяват да удържат позиции. Към тях, макар и неафиширано, но защитавайки същите позиции, се присъединява Републиканската партия. Срещу себе си тези партии имат СДП, КВП, НД "Екогласност", ХДС и за учудване - младежката организация в СДС - ФНСД, които в повече случаи защитават най-твърдите позиции. ОХДЦ засега играе ролята на балансьор, който се опитва да смекчава конфликтите, останалите партии гравитират около двата центъра в коалицията. Това разделение на групировките в СДС е относително, тъй като вътрешно те не са консолидирани и не винаги предприемат общи действия. Така Едвин Сугарев, нетърпелив от развитието на хода на събитията в коалицията, често пъти прави солови изпълнения, които доведоха до известното дистанциране на Филип Димитров от него. Сугарев продължава да се рови в биографиите на лидерите от СДС и непрекъснато предизвиква скандали, обзет от идеята за прочистването на съюза. Филип Димитров е явно недоволен от непрекъснатите конфликти, които предизвиква Сугарев, защото те застрашават и без това крехкото равновесие в коалицията, а в същото време от тях няма явен резултат. В групировката на Савов положението е сравнително същото. Георги Петров е "тежката артилерия", който непрекъснато захранван с компромати, успява вместо Савов да спечели необходимите позиции. Благодарение на Георги Петров Сугарев вече не е директор на в. "Демокрация". Сугарев реши да си го върне като поднови един позабравен конфликт - алтернативната партия БЗНС "Н. Петков" начело с Петър Тодоров. Бе свикан конгрес на тези отцепници, на който като гости присъстваха Едвин Сугарев, Димитър Коруджиев, представители на КЕП, БДФ, на ФНСД и на Асоциацията на независимите студентски дружества. Георги Петров обяви конгреса за нелегитимен и изказа подозрения, че той е организиран с членове на Екогласност и КЕП. Савов открито застана зад Петров, РДП само се обявиха против разцепването на партиите и тяхното отслабване.

В опитите да завладяват или отстояват позиции, лидерите на СДС непрекъснато си разменят компромати. Сугарев измъкна документи срещу Георги Петров, Петров срещу Агов, Сугарев срещу Савов и т.н. Александър Йорданов се разписа във "Век 21" за позицията, която никой не критикува /Едвин Сугарев/. Имайки предвид, че изборите наближават, с тях и изготвянето на листите в СДС, все повече ще се разменят компромати и с тях ще си осигуряват постоянно присъствие в медиите.

Дълго продължаващите конфликти в коалицията по отношение линията на СДС стават все по-трудно решими и компромисите невъзможни. Единственият шанс за относителна победа на коалицията в едни избори е в нейното единство. Това добре се осъзнава от всички лидери на коалицията и като резултат от това рядко има бурни конфликти, които биха довели до радикални решения. И двете страни са приели тази политика и независимо от личните противоречия на някои с Филип Димитров, за тях той е най-добрият вариант, защото той не е нито ДП, нито РДП, нито КЕП. Савов и Йорданов с цената на добре пресметнат риск балансират между конфликтите. Евентуалното напускане на коалицията от двете партии ще доведе до автоматичното им разцепване. Аспарух Панов, който загуби срещу Йорданов само с няколко гласа, веднага ще оглави РДП в СДС. Макар и разцепена обаче, РДП би могла да се включи в либералната алтернатива, която е в процес на формиране. За ДП обаче един такъв ход е неприемлив. Савов ще опита да повлече зад себе си повече партии от коалицията, които ще претендират за магическите букви "СДС", за които ключето е все още във Филип Димитров. В медиите се появи слух за една евентуална нова коалиция, която може да се тълкува само като отчаян ход на Савов, ако, разбира се, има доза истина в нея. Предположението е, че в нова предизборна коалиция ще влязат ДП - монархисти и земеделци /Георги Петров и евентуално Мозер/. Едно такова образувание, макар и трудно за политическа идентификация, би имало изборен успех. В този контекст стават доста по-разбираеми ухажванията на Георги Петров към БЗНС-Мозер. В началото когато в НКС се заговори , че евентуален съюзник би могъл да бъде земеделския съюз на Мозер, Георги Петров се противопостави категорично на тази идея. В последствие обаче, той оттегли несъгласието си и дори започна да предлага гласове на Мозер от собствената си организация. Петров се срещна дори и с Христо Куртев. Савов също активизира своите контакти с монархистите. Разбира се всички действия могат да се тълкуват и през опитите на коалицията да привлича съюзници.

Най-вероятно е обаче в СДС да не настъпи никаква организационна промяна до изборите. Компромисите, макар и трудни, са възможни. Малкото време до все по-приб-лижаващите избори не би могло да стигне на евентуално отделили се партии от СДС да сформират и популяризират нова коалиция.

Опитвайки се да привлича нови гласове /а не да разширява своето влияние, което е огромната грешка на СДС/ от съществуващи организации ръководството на СДС от два месеца насам води интензивни разговори с различни обществени организации. Към отдавна познатите ни ХАП, БЗНС "Врабча 1", като последните заявиха, че категорично поддържат без всякакви претенции и условия СДС, се прибавиха много други.

Ръководството на коалицията през месец април и май проведоха срещи със:

Движение "В името на истината" - с председател Дончо Папазов

Общобългарски съюз "Истина"

Християнско движение за духовно и национално възраждане "Митрополит Симеон" - седалище Варна

Федерация "Царство България", които заявиха, че са готови за предизборен и следизборен съюз със СДС

Съюз "Антикомунизъм и демокрация"

Съюз на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и родолюбивото запасно войнство

Лига за свобода и демокрация

Съюз на индустриалците

Съюз "Отец Паисий"

Съюз за българско възраждане

Общонародно сдружение "Мати Болгария"

Съюз на българските жени - Ася Грънчарова от съюза се изказа на митинга на СДС на 27.05.1994 г.

Български лекарски съюз - Георги Карев също участва в този митиг. Чрез всичките тези почти неизвестни организации СДС се опитва да увеличи своите гласове. Големият въпрос за коалицията обаче е, дали се направи предизборен или следизборен съюз с монархистите. В СДС няма ясно становище по този въпрос. Може да се предполага, че това ще се изясни само в една ясна предизборна ситуация, когато "ще се произнесе" Симеон II.
Макар и вече синя партия с единни правила, машинката на СДС все още не действа безотказно. Но да вярваме на Филип Димитров, както си направи синя партия, така и ще поправи дефектите й - с илюзии и компромати разбира се.


ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

При анализиране и оценка на политическото поведение иа ОСД през периода 1-31 май в настоящото се изхожда от няколко пункта - ОСД е част от БСП, ОСД има претенции да социалдемократизира БСП, ОСД не е само идейно течение, а и организационна структура в БСП, ОСД поддържа политиката на ИБ ма ВПС и декларира, че негов приоритет 1 в политиката са националните интереси.

През периода действията иа БСП бяха насочени към резултатно участие в подготовката на конгреса на БСП и изработване иа позиция по основните проблеми, които ще се дискутират на висшия партиен форум. Проведена бе и II-та национална конференция на обединението.

I. Оценка на ОСД за правителствената криза и предсрочни парламентарни избори.

Позициите на ОСД по правителствената криза и изборите като вариант за разрешаването й могат да бъдат сведени до следното:

1.Запазване на правителството и постепенно навлизане на БСП във властта.

2.Търсене на сериозен партньор за предизборна или следнзборна коалиция, която да разшири електоралното влияние на БСП.

3.Необходимо е максимално отсрочване на изборите. Мотиви - необходимо е в новия Парламент да влязат някои нови партии, провеждането им днес само би възпроизвело сега съществуващата парламентарна конфигурация.
ОСД нееднократно подчертаваше, че това правителство има потенциал. Практически депутатите и членовете на ОСД се придържаха към линията на укрепване на кабинета чрез изказванията си на пленумите на ВПС, гласуванията си по двата вота и доклада, изнесен на Националната конференция.

По повод на правителствената криза, продължи тенденцията, очертала се през есента на миналата година на взаимно приближаване на позициите на ИБ и тези иа ОСД.

В същото време вижданията на ОСД за изход от оформилата се ситуация влязоха в рязко противоречие с лансираните от ЦСИ и Ал. Лилов тези за сваляне на правителството иа Беров и незабавни избори. Според лидерите на обединението целта на Лилов е БСП да спечели изборите с мнозинство, недостатъчно за самостоятелно правителство, социалното напрежение от икономическата политика иа правителството на СДС и коалиция да нарастне, а БСП да бъде отново подложена на репресии, а членовете й иа уволнения. При това положение според стратега на изборите през 1998 г. БСП самостоятелно ще спечели абсолютно мнозинство и ще осигури продължително ляво управление, подобно на това в Испания.

За ОСД подобен сценарий на изваждане на най-голямата политическа сила, способна действително да управлява /по оценки на представители на обединението/ е неприемливо и представлява поставяне на тясно партийните интереси над националните.

Интересно е, че ОСД възприе сравнително хладнокръвно и дори се съгласи с /ако съдим по гласуването на решението/ плавния, но все пак радикален завой на ВПС към избори през есента и поддържане на кабинета на Беров до септември тази година, осъществен на пленума от 29-30 май.

II. Конференция на ОСД

На 21-22 май в зала 3 на НДК бе проведена втората национална конференция на обединението. Присъстваха 264 от 291 делегати.
В доклада на Ч. Кюранов и в изказванията бяха направени следните основни изводи:
-ОСД ще продължи да седи зад ръководството, докато то се придържа към умерена и практично ориентирана политика;
-в БСП тече процес на втърдяване, провокиран от връщането на стари кадри по места, формирането на нови капитали и желанието на бившите кадри да навлязат отново в политиката, след като разполагат вече с икономическа власт
-ОСД поддържа активни връзки с редица политически организации и движения /ГОР, БСДП, БЗНС, ПК "Екогласност/, а с други формации трябва да бъдат далеч по-активни;
-реформите се задържат, съществува възможност за накърняване на демократичните завоевания; политическите процеси бележат тенденции към екстремизъм;
-инициативите за разширяване на общественото влияние на ОСД /изграждане на клубове, изработване на алтернативи иа официалните документи/ трябва да бъдат доведени до край и разширени; ОСД трябва да активизира работата си в общинските организации на БСП, общинските съвети и НС;
-ОСД трябва да продължи да бъде производител на политика и идеи,  необходима е по-забележима линия на поведение в партията;
-ОСД се възприема хладно или враждебно от останалите партийни членове и местни ръководства;
-организацията на обединението е слаба.

Приетата резолюция повтори основните моменти от доклада - критика към експлоатацията на неимоверните трудности на прехода, за осъществяване на политическа линия на неангажиране с отговорностите за реформата и неучастие във властта; настояване БСП да поеме ясни и твърди позиции в полза на прехода; развитие на възгледа за лявосоциалдемократически характер на БСП; изложение на ОСД за необходимата политика в сферите на икономиката, държавните финанси, приватизацията, националната сигурност, политическия живот.

По-интересните моменти от приетите правила за работа на ОСД се състоят във възможност в ОСД да членува всеки български гражданин, който има избирателни права; свикване на редовните конференции веднъж на две години; участие на народните пПредставители от ОСД в работата на политическия съвет с право на глас; перо в средствата за финансиране са - дарения от спомоществуватели; широки правомощия на ръководството на ОСД.

Бе избран политически съвет в състав от 37 души. Досегашното ръководство запази позициите си : Ч. Кюранов - председател; Р. Карадимов и Д Йончев - зам. - председатели; Г. Пирински - избран за първи път за зам.- председател, избирането му вероятно е свързано с желанието на ОСД да бъде лансиран за кандидат за министър-председател, ако възникне подобна възможност.
Конференцията премина сравнително спокойно, без излишни прояви от страна на делегатите. Някои от делегатите намекнаха за апатия на конференцията и в обединението като цяло. Цялата атмосфера и изказванията на делегатите свидетелстваха за умора и песимизъм. Липсваше ентусиазмът и бурните изказвания от преди две години.

Организационно ОСД е сравнително зле. Основният коз на ОСД на тази конференция и въобще си остава сериозният интелектуален потенциал, с който разполага.

Конференцията остави впечатление, че макар и изпитващо сериозни организационни проблеми и търпящо изолация в партията, ОСД продължава да бъде онази сила в БСП, която настоява за социалдемократизирането на партията, активното й ангажиране с властта и поемането на ясни отговорности в провеждането на реформата.

III. Позиции на ОСД по основните въпроси, които ще бъдат дискутирани на конгреса на БСП

Тези въпроси са: програма, промени в устава, избор на ръководство, отношение към варианта избори, избор на ръководство.

1.ОСД представи свой проект за програма, който се третира като един от двата основни. Предложението на председателя на ОСД в комисията по програмата на БСП за изработване на общ проект на базата на депозираните пет не бе уважено. За базисен при обсъжданията на конгреса бе утвърден проектът на Лилов и ЦСИ. Въпреки тази предварителна загуба, на висшия форум иа БСП ОСД ще се опита да се пребори за отсрочване на приемането на програмата по-късно на общопартиен референдум или на второ заседание иа конгреса, разчитайки да внесе съществени промени в проекта на Лилов. В противен случай на конгреса ОСД може да разчита най-много на внасянето на някои корекции от непринципиален характер в програмата.

Според Кюранов всички проекти имат недостатъци. Основният такъв, на проекта на екипа на Лилов, според него е преобладаващото статично мислене, а не мисленото на гражданското общество.

В същото време, спечелилият битката Стратег милостиво се съгласи конгресът да внася промени в проекта му, бидейки уверен, че те ще бъдат козметични. Лилов настоява този конгрес да приеме програмата на партията.
Борбата за това чий проект да бъде наложен за основен е провокирана от глобалното значение, което програмата има за определяне на линията на поведение на БСП като политически субект, а оттук и за влияние върху тази линия и власт в партията. Съвсем естествено, ОСД изгуби тази борба.

2.ОСД няма сериозни резерви към предложения от комисията на Премянов проект за нов устав. Най-вероятно на конгреса ще се опита да тушира някои негови ретроградни елементи и да защитава правомощията на изпълнителното бюро.

3.Тактическата цел на ОСД е БСП иа власт и БСП основен стълб на реформите в страната. В доклада на конференцията, в изказвания пред журналисти лидерите на ОСД нееднократно подчертаваха, че следващите парламентарни избори трябва да доведат до влизането на нови политически сили в парламента. В предвид на това ръководството се отнасяше и се отнася резервирано към варианта избори през есента, но от лоялност към председателя на партията, когото открито поддържа, няма да организира на конгреса кампания за ревизиране на решенията на ВПС от 30 май 1994 г.

4.Стана дума за откритата подкрепа на ОСД за Жан Виденов и за причините за това. В изказването си на конференцията Андрей Райчев заяви, че целта на ОСД на конгреса е запазването на Жан Виденов като председател на партията. Известни са ласкавите оценки иа дейци на ОСД /В. Дърева, Карадимов, Ал. Луканов/ за председателя на БСП и квалифицирането на същия като безспорен кандидат за партийния връх. Така че заставането на ОСД зад кандидатурата на Виденов е несъмнена. От друга страна този факт още повече настървява хардлайнерите срещу младия партиен шеф.

За разлика от предишния конгрес /декември 92 г. /, този път се очаква ОСД да издигне свои кандидати за членове на Изпълнителното бюро. Р. Карадимов и Г. Пирински имат реални шансове да бъдат избрани в "партийния конклав".

Като цяло шансовете на ОСД да наложи своите идеи на конгреса са сравнително скромни. Това се дължи на изолацията, недоверието към обединението и третирането му като фракция от жадни за власт бунтари, разцепващи партията. Това,  което е важно за ОСД на този конгрес, е ясно да заяви своите позиции, разчитайки на промени в политическата ситуация след време.


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

В началото на месеца лидерът на ДПС и някои членове на ръководството бяха поканени на ромски събор по случай 6 май - денят на мюсюлманската пролет. Смята се, че ДПС проявява интерес към циганите-мюсюлмани като към потенциални негови избиратели. Причината е, че в последно време ромите се насочвали към БСП и БЗНС,на Мозер, тъй като организацията на Доган не изпълнила обещанията си към тях. В Центъра за анализи и стратегия на ромите в България обаче изследванията показват, че най-голяма защита на интересите ромите срещат в ДПС.

Ахмед Доган направи  4-дневна визита в Кърджали и региона, където обеща на електората си, че ще подкрепи правителството на Беров.Това посещение бе направено само 10 дни, след като окръжният съвет на ДПС изхвърли отцепника Мехмед Ходжа. За самият Ходжа Доган почти нищо не е споменал, но уверявал привържениците си, че алтернативно ДПС е невъзможно. В момента ДПС в Кърджали  е с 6 депутатски места от последните избори, но в следващите те щели да бъдат най-много 4, прогнозира Доган и заявил, че няма да се кандидатира вече в този район. Той отрича движението да се е превърнало в сателит на комунистите и смята, че атаки ще има и от ляво и от дясно.

В село Пристое, Шуменско, Ибрахим Татарлъ изнесе словото си на турски език пред близо 20 000 души, а в това време лидерът на ДПС откри плоча в памет на участниците в майските събития през 1989 година.

На 28 май в София бе учредена Партия на демократичните промени, а за неин председател избраха безспорният лидер на кърджалийските турци Мехмед Ходжа. За заместник-председатели бяха избрани бившият депутат от ДПС Исмаил Исмаил, който има силни позиции в Силистра , и ексвеликият депутат Сабри Хюсейн, учредител в партията на Адем Кенан. Сред участниците в учредителната коференция бяха Реджеп Чинар от Хасково и професор Димитър Сепетлиев. Очаква се ориентираност към СДС от страна на новосъздената партия. Заместник шефът на ДПС направи изказване в "Неделя-150", че тази малка група от хора, опитали се да създадат алтернативна на тяхното движение партия, ще затъне в забвение до няколко месеца. От ръководството на ТДП съобщават, че сътрудничество между партията на Адем Кенан и новата ПДП засега било немислимо.

Според лидерът Доган нито една политическа сила, освен НКС на СДС, не иска избори сега. За това той предрича избори през втората половина на месец октомври т.г. Самият кабинет, можел да се провали, ако не спазел условията, поставени от ДПС - да е експертен и да няма хора от БСП в него. Доган не мисли, че има разкол в движението и казва "няма малцинство, което да има такава власт".

ДПС сне доверието си от председателя на общинския съвет в Ардино Али Дормуш, избран с листата на движението. Основният мотив за това бил критичното изказване на ардинския председател на заседание на окръжното ръководство на ДПС в Момчилград, на което той изразил становището, че местните ръководители са по-опасни от диктатори и целта им била единствено свързана с креслата в парламента.

Главният редактор на "Права и свободи" съобщи в Момчилград, че турския ще се изучава  като задължителен предмет през следващата учебна година, същото бе казано и на окръжната конференция на ДПС в Кърджали. Официалните данни сочат, че интересът към изучаването на западни езици се засилва за сметка на майчиния турски, а това предизвиква безспокойство в турските райони.

КТ Подкрепа" смята да преразгледа отношението си към ДПС. Д-р Тренчев намира, че движението е в една колесница с БСП.

Преди гласуването на вота на доверие към правителството на Беров, Доган заяви недвусмисленно, че ДПС ще подкрепи рамковото споразумение, само ако то бъде подписано от най-малко 4 парламентарни групи.

В интервю за вестник"Труд" Ахмед Доган казва, че неговите очаквания са свързани с бъдещия парламент, където ДПС ще заеме достойно своето място и ще има голям брой свои представители. Разбирало се, че ще имат съвсем друга платформа, актуализирана от социалните проблеми - безработицата и икономическата програма. Лидерът на ДПС смята, че докато преди турците се обединявали около предишните репресии, то сега обединяващ фактор трябвало да бъдат икономическите интереси.


ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА

В началото на месец май Гражданското обединение за Република взеха решение членове на тяхната група да не участват в това правителство, като могат обаче да сътрудничат на кабинета, но само на експертно ниво. В края на месеца ГОР излезе с ново решение да не допускат и техни експерти в правителството на Беров. Това бе рефлекс от гласуването на двата вота, които накараха обединението да си мисли, че БСП със своето морално бламиране не спомогнали с нищо за укрепването на сегашното правителство поне до есента на годината, когато вече ГОР ще бъдат готови за новите избори. ГОР се изтъкват, че са единствената политическа сила в парламента, която няма дивиденти в кабинета. Г-н Томов предложи на г-н Виденов среща за разговори, но той доста грубо е отказал, а това накърни честта на горянския лидер и обидено заяви, че от никоя друга политическа партия не е получавал такъв "мил" отзвук. Засега като най-сериозни политически съюзници на ГОР се явяват БСДП, но се очаква те да разширяват политическото си сътрудничество и с други подобни на тяхната формации. Обединението за Република, заедно с БСДП, Зелената партия, Демократическа партия "Консервативен сговор", БПЛ и АСО /независими/ издигнаха заедно кандидатурата за кмет на В.Търново на инж. Емануил Серафимов, бивш кандидат за кмет в изборите през 1991 година и бивш председател на временния общински комитет в града през 1990-91 година.

До 30 юли ГОР смятат да покрият страната с общинските си структури.Те държат Беровото правителство да работи, докато се подпише споразумението за външния дълг.Обявиха се против исканото уволнение на министъра на отбраната Валентин Александров. Сегашното тежко положение в армията  само щяло да се усложни от такава кадрова промяна, освен това този министър бил първият цивилен на поста, което оказвало важно психологическо въздействие върху войската. ГОР щели да настояват на второ четене да мине Закона за армията, като за него отработвали техни допълнения, които смятат да внесат в пленарната зала. На 9 май групата на ГОР поднесе цветя на паметника на Съветската армия и на паметника на Незнайния Воин.


ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

На 14 май бе учреден клуб "Екололитика" от членовете на Зелената партия и от симпатизанти на екологичната идея. Клубът ще бъде алтернатива на политическите интереси, които чрез блокиране на реформата създават условия за заграбване на държавата за лично и групово облагодетелстване. Ще бъдат привлечени безпартийни, както и разочаровани от политическите боричкания в партията зелени /Владимир Сотиров - Учредит. събрание на Клуба/.

Избрано бе временно ръковдство, наречено управителен съвет:

1. Любомир Иванов
2. Владимир Сотиров
3. Д-р Павлина Михайлова
4. Соломон Паси
5. Татяна Буроджиева
6. Александър Александров
7. Сокол Алексиев
8. Герги Копринов
9. Николай Дюлгеров
10. Борислав Виларов
11. Лозан Темелков

По устав председателите, засега временно избрани, ще се въртят на председателския стол ротационно, т.е по един месец всеки от единайсетте ще бъде председател.

Статутът трябва да се внесе от ръководството на Клуба в Националния съвет на Зелената партия за утвърждаване до края на юни. По данни от членове на зелените, на 14 май Владимир Сотиров и Любомир Иванов са внесли статута за разглеждане в Националния съвет, последният се провежда за първи път след IV-та Национална конференция на партията, откъдето са искали неговата промяна. След бурни дебати г-н Сотиров е изтеглил искането си, поради опасност от неприемане на същия. Статутът отново ще бъде внесен за разглеждане на следващия НС, който трябва да се проведе до края на юни. Предвижда се създаването на фондация "Екополитика", осигуряваща финансирането на Клуба.

На Националния съвет, проведен на 14 и 15 май, са избрани:

Евелина Атанасова - изпълнителен директор
Ваньо Стоичков - председател на екологичната комисия
Д-р Павлина Михайлова - председател на социалната комисия
Елеонора Палазова - външни връзки
Членове на Бюрото:
1. Александър Каракачанов - председател на Зелената партия
2. Албена Симеонова - зам. председател
3. Георги Воденичарски - ще се занимава с бизнеса на ЗП
4. Косьо Косев - политически секретар
5. Емил Ненов - екологичен секретар
6. Валентин Симов - организационен секретар
7. Христо Дунчев - председател на комисията по национална сигурност
8. Иван Иванов /Варна/
9. Божан Терзиев /Разлог/
Общия брой на членовете на Бюрото е дванадесет.

От Националната конференция, проведена на 22/23/24 април в НДК, зелените нямат проведена нито една пресконференция.


БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСБЛОК

Компромати, целящи дескредитирането на Жорж Ганчев, се подготвали и в чужбина. Огнян Пишев бил натоварен от президентството и някои хора от СДС, да събира факти срещу г-н Ганчен в Америка и Англия /Ж.Ганчев - пресконф. от 3.V./.

За ромите са необходими образователни, квалификационни, жилищни, далновидни международни програми. Проблемът с ромите не е изчерпаем с едно правителство или с една личност. В България се развива грешна тенденция за обособяване на малцинства, по различни признаци - религиозни, етнически, образователни. Трябва да вървим към асимилация на това население, независимо дали е циганско, мюсолманско и т.н. Те трябва да се развиват, като български граждани /Тепавичаров - пресконф. от 3.V./.

Правитслство. При липса на парламентарна подкрепа правителството трябва да си отиде /Ганчев - пресконф. от 3.V./. Няма нито един сериозен аргумент поддържащ това правителство, но то може да оцелее без или с ремонт /Тепавичаров - просконф. от 17.V./.

На 16.V.I994 година председателят на Бизнесблока е участвал в пресконференция на инициативна група, председателствана от г-н Бенбела /бивш президент на Алжир/. Тя се е състояла в сградата на ООН, преди сесията на Комисията по санкциите. Г-н Ганчев е настоявал за премахване на ембаргото от Ирак, "защото, защитавайки интересите на Ирак, защитаваме и интересите на България, която трябва да си прибере вересиите от арабите" /Ганчев - пресконф. от 10.V./.

За председателя на Бизнесблока е странно, че чужда фондация - "Фридрих Hayман", се заема с изграждането на център за анализи, прогнози и други, а перспективата е в бъдеще да се превърне и в политически такъв.

Подкрепили са обявената на 24 май в зала 1 на НДК национална програма. Първият етап, който е финансиран с 50 млн. екю, е за оптическата програма иа българската телекомуникационна компания. Парите са отпуснати за изграждане на високоскоростна комуникация на информация. Втората част, планирана за 55 млн. екю, е свързана с осигуряването, от детски градини до висши училища, на мултимедийно образование. За БББ тази програма е осъществима, дори и при сегашното състояние на икономиката ни /Тепавичаров - пресконф. от 17.V./.


БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ БЗНС-ОРАНЖЕВ

На заседание на управителния съвет на БЗНС-оранжев на 14 май беше обсъдена дейността на съюза от учредяването му досега, някои организационни въпроси, както и участието му в предстоящите избори. Управителният съвет упълномощи Постоянното присъствие да води официални разговори с демократичните политически сили. Техните намерения са да защитават идеята си за земеделска коалиция, но ако тя не се осъществи, ще търсят разговори с всички демократични организации, изключват от това само БСП и нейните сателити. За оранжевия съюз изборите вече чукат на вратата, въпреки че те самите не са съвсем готови за това, защото за много от дружбите, готови за де включат в съюза, нямало ла стигне времето да ги обединят около себе си. БЗНС-оранжев имат намерение да си направят Софийска градска дружба, съставена предимно от млади и интелигентни хора. В съюза знаят, че със самостоятелна бюлетина не могат да влязат в бъдещия парламент, те търсят земеделско обединение, без лидерство, всички организации в него да бъдат максимално равнопоставени и взаимодопълващи се.


БЗНС "Н.ПЕТКОВ"

БЗНС "Н.Петков" подкрепя идеята на инициативната група от десетина бивши депутати от ВНС за създаване на общ земеделски съюз на кофедеративен принцип. За г-н Милан Дренчев едно такова съвместно участие в предстоящите избори, което не нарушава самостоятелното съществуване на отделните съюзи, е благоприятно за земеделската кауза. Единственият проблем за осъществяването на идеята, според николапетковистите бил присъединяването на БЗНС с главен секретар г-жа Мозер. Г-н Дренчев прие поканата на оранжевият съюз за участие в събора в село Водица, Поповско, като подчерта, че "не гергьовденската трапеза, а възможността за съвместни разговори" е била главната подбуда за срещата.

На пресконференция г-н Дренчев съобщи, че ръководството на съюза е взело решение за известен период от време да прекрати редовните си брифинги. С поред тях е безсмислено да говорят пред журналисти важни за тях самите неща, а нищо да не се отразява в пресата и отправиха обвинение към медиите, които тенденциозно затъмнявали техните изяви.

Според БЗНС"Н.Петков" не без значение за политическия живот на страната била наскоро провелата се Национална конференция на СДС, която в земеделския съюз получи негативна оценка, тъй като тя не отговорила на въпроси, свързани с нуждите и непосредствените задачи, които предстоели на страната.

Земеделският съюз "Н.Петков" бе сериозно възмутен от събарянето на старата библиотека в столицата и като аналог за такова безумство те посочиха комунистическата идея преди години за разрушаването на двореца на Царя, но този акт все пак бил спрян от здравомислещи хора, докато сега не могли да се намерят такива българи.


ЗЕМЕДЕЛСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ

На 14май се проведе заседание на ВМСС и ВКС на ЗМС. На него бе представен отчет за дейността на оперативното бюро. Обсъдени бяха въпроси, важни за ЗМС дейности, за изработването на членски карти и за създаването на окръжни ... . Отделиха специално внимание на честването на Ал.Стамболийски в ... .

Окръжните предсавители направиха отчет за състоянието на местните организации - членска маса, клубна дейност, организационен живот и финансови въпроси Започва изработването на графици за срещи на членовете на оперативното бюро с ръководствата на ЗМС по места. ВКС направи отчет за извършената проверка на документацията на ЗМС. Младите хора се запознаха и с техния настоящ преставител за избор на кмет в град Велико Търново -  доц. Николай Даскалов.

ХРИСТИЯНАГРАРНА ПАРТИЯ

На 3 май ХАП и Федерация "Царство България" подписаха споразумение за предизборна коалиция. В предстоящите избори двете организации ще участват с обща бюлетина.Под никаква форма двете организации няма да участват в парламентарна или правителствена коалиция с БСП. По места ХАП и ФЦБ работят за една по-широка предизборна коалиция, в чиято база влизат също БЗНС и СДС. В град Русе е подписан документ с участието на представители на БББ, Съюза на репресираните и на други организации.

От 6 до 8 май се проведе Национална Конференция на ХАП. За председател на партията отново бе избран Иван Глушков и за негов заместник - Борис Спиров. В програмата на тази двудневна коференция бе предвидено да разгледат някои проблеми, свързани с политическата обстановка в сраната и се гласува за избор на ръководния състав в организацията. На тази конференция г-н Глушков характеризира правителството като "невзрачно, марионетно и лишено от възможности реално да осъществи реформата". С политическата си декларация ХАП призова към предсрочни избори, а от името на СДС приветствие към това събитие поднесе лично г-н Филип Димитров и апелира за обединяване на усилията за предизборен антикомунистически блок.

Лидерът на ХАП намира за изпълнени очакванията му, свързани с Шестата Национална Коференция на СДС. Той одобрява политическата позиция на СДС за свалянето на Беровото правителство и насрочването на спешни избори. ХАП имат план, ако влязат в слесващото правителство, да насочат усилията си главно към българското село.


БЗНС

В БЗНС с главен секретар г-жа Анастасия Мозер желаят консолидиране на земеделските сили и намират, че единодействието е основен Закон за повечето техни съмишленици.Те са за дейност с ясни форми за организиране на духовните и икономически връзки между хората. В съюза не търсят старата зависимост от бившата генерация на земеделските сили, които били увлечени от собствените си спомени и заслуги, имали доверие на младите хора, които с младежкия си ентусиазъм щс действат за изправяне на земеделието. Органичната близост между БЗНС и СДС според общественото мнение има своето обяснение - БЗНС изразява интересите на дребните и средни собственици or селото и града, а част от партиите в СДС имат своята социална опора именно в средната класа, и социологично проучване по поръчка на земеделския съюз се оказва, че 10,4 процента oт българомохамеданите ще гласуват за БЗНС.

За БЗНС начало на битката срещу нсокомунизма в страната са частичните избори за кмет във Велико Тьрново. За съюза било трудно да повярват, че кандидатът иа СДС ще спечели, за това те издигнаха  свой. Земеделският съюз твърди, че може да се противопостави на тенденциите, които рушат политическия център. Имат претенцията oт една страна да запълнят пропастта между центъра и десницата, а от друга - да не допуснат зентристите да станат патерица на левицата.


БЗНС "Александър Стамболийски"

На заседание в края на месеца съюзът утвърди програми за управление на страната. Упрвителния съвет прие решение да бъдат обхванати въпросите, свързани с реформите в икономиката, селското стопанство, социалното осигуряване и законодателството. За това били мобилизирани широк кръг or специалисти, които да действат, когато съюзът се нареди сред управляващите  в страната. В земеделието БЗНС "Ал.Стамболийски" ще се застъпва за данъчни преференции, държавните субсидии, кооперативизъм на основата на частната собственост и защита на родната селскостопанска наука.

--------------------------

*Изготвили: Даниела Михалкова, Николай Николов, Ралица Луканова, Зорница Христова, Борислав Цеков
Техническо оформление: Ирена Петрова