Независимото дружество "Екогласност"

 

Александър Каракачанов

 

„ЕКОГЛАСНОСТ“. ЗА ЦЕЛТА И СРЕДСТВАТА.

Факт е, че първите открити обществени прояви, несанкционирани от властта след повече от 40 години тоталитарно управление, бяха подписката, събранията и шествието на „Екогласност“.

С риск да бъдем досадно пристрастни, бихме могли да добавим и първата акция с масово разлепване на плакати (около 1000 бр.), първата международна пресконференция с над 20 чужди журналисти и т.н.. Но, естествено, първите три бяха тези, които изиграха огромна роля за разкрепостяването на общественото съзнание. И това не е надценяване. Аз съм убеден, че тяхното значение е по-голямо от свалянето на Живков на 10 ноември! Защото тези, „наивни“ за някои тогавашни „мъдреци“, действия на „Екогласност“, отприщиха насъбралата се социална енергия. Без този „пробив“ свалянето на Живков щеше да бъде само едно преразпределение на властта в партийната върхушка, след което казионните медии щяха да надуят фанфарите в чест на новия цар.

Защото падането на диктатора не означава падането на диктатурата.

Веднага искам да уточня, че не си правя илюзии и не „Екогласност“ свали комунизма в България. Това беше един неизбежен исторически процес.

Но то го ускори!

Документирана история на "Екогласност" в pdf