6 май 1997


София, 6 май 1997 година
Брой 34 (1730)

 

София, 6 май - Следва предостаният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРИЕМАНЕТО НА ПАРТИЯТА ЗА РЕДОВЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ


Като партия Съюзът на демократичните сили (СДС) е приет за редовен член на Европейския християндемократически съюз (ЕХДС).

Това е израз на изключително доверие към СДС, тъй като съобразно статута на организацията, преди да бъде приета дадена партия за редовен член, трябва да бъде приета за наблюдател. Безпрецедентно за практиката на ЕХДС е една политическа организация, създадена преди два месеца, да бъде приета за редовен член, без да е била преди това наблюдател. Васил Гоцев е представил кандидатурата и е посочил, че програмата на СДС е основана на принципите на християндемокрацията, свободата и приоритета на личността, социалната пазарна икономика и установяването на правова държава. Фактът, че бяхме приети, е израз на доверието на християндемократическите партии в Европа, която се управлява от тях, към СДС в реформите, които ще проведе бъдещото негово правителство в България.

Изказалите се повече от десет души подкрепиха кандидатурата, посочиха добрите стъпки на президента Петър Стоянов и назначеното от него правителство, като Васил Гоцев увери, че бъдещото правителство, съставено от новото парламентарно мнозинство, ще продължи същата политика. Много от участниците във форума бяха посетили България през януари по време на масовите протести и се бяха запознали на място с тежката обстановка в страната.

София, 18 април 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЛОВО "ПЪРВИ МАЙ Е ВЕЛИКДЕН НА ТРУДОВИТЕ ХОРА" НА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО НА ПЪРВОМАЙСКИЯ МИТИНГ В СОФИЯ - 1997 ГОДИНА


        Уважаеми другарки и другари!

Не ползвам друго обръщение, защото на този ден просто не може да има друго обръщение.

Преди повече от век - в един бурен ден на 1890 година, група мечтатели излязоха за първи път на български площад, за да отбележат Деня на международната пролетарска солидарност. Излязоха със своята вяра в труда и в човека, със своята вяра, че животът може да бъде по-справедлив, по-хубав, по-достоен. Оттогава до днес 1 май и първомайските чествания имат една богата история, в която по забележителен начин се проектира цялата история на българското работническо и социалистическо движение - от времето, когато бяха разгонени, със силата на полицейските палки печатарите, инициатори на това събитие, през онези бурни грандиозни манифестации от началото на века, манифестациите, от които се помнят пламенните пролетарски трибуни, помнят се Димитър Благоев, Георги Димитров, Георги Кирков, Никола Габровски, Васил Коларов и Янко Сакъзов. Богата е, широка е географията на този празник, необхватна е тя. И все пак длъжни сме днес, когато мнозина се опитват да ни ограбят - и икономически, и духовно, когато мнозина се опитват да окрадат дори българската история и култура, да припомним, че преди повече от девет десетилетия в пределите на поробена Македония, в стенещите под турско робство градове като Солун и Одрин, като Скопие и Битоля българските работнически синдикати, българските социалистически организации за първи път отбелязаха първомайския празник.

Днес мнозина сигурно са обезверени, разочаровани. На тях искам да припомня, че 1 май освен всичко друго е и празник на вярата и на надеждата, че той се отбелязва и в най-тежки, най-трудни условия - празнували са го в окопите на Първата световна война и в условията на най-свиреп, най-жесток терор в годините между войните.

Днес ние отново сме се събрали, за да отбележим достойно този празник. Защото в условията на тежки исторически изпитания, във време, каквото е днешното, ние повече от всякога имаме нужда да си припомним, че това е празник на солидарността, на надеждата, на самочувствието. Да си припомним, че това е празник на вярата в утрешния ден.

От края на XIX век до днес 1 май е и ден на справедливия социален протест срещу общественото неравенство. Затова много ми се иска всички ние, от студента до пенсионера, да издигнем своя глас срещу опитите да се отнемат справедливите конституционни социални придобивки на обикновените граждани. Днес, когато си припомняме традиционните искания на европейската и на световната левица за свобода, солидарност и справедливост, ние категорично ги допълваме със своето "не" на спекулата, на корупцията, на организираната престъпност; със своето "не" на демагогията.

И със своето решително "да" на отговорната политика в името на националния интерес и социалните права на обикновения човек.

Днес ние сме длъжни да издигнем високо своя глас за защитни мерки срещу новата вълна от безработица, която се задава. За една нова, активна социална реформа, със закони за здравното, социалното, пенсионното осигуряване.

Днес, когато си припомняме традиционните искания на световната левица, ние знаем как простичко, по човешки да ги изразим. Искаме работа за всички, хляб за всеки и демокрация за цялото българско общество.

Благодаря ви, уважаеми другарки и другари, за това, че вие избрахте не безплатната бира и скара, които някои цинично ви предлагаха, а избрахте личния призив на малкия съвременен Гаврош от нашия първомайски плакат. Благодаря ви!

Трябва да помним, че 1 май е не просто ден на единението и сплотеността на всички леви и социални сили, партии и организации. 1 май е един Великден на труда и на трудовите хора, на творците на благата.

Затова тук, пред вас, искам да заявя високо и ясно, че независимо от нашия изборен неуспех ние, народните представители от българската Демократична левица, няма да ви подведем, няма да изневерим на онези предизборни ангажименти, които сме поели тук, пред вас, и в името на които ние получихме вашия вот.

Искам да припомня, че днес освен че отбелязваме Международния ден на солидарността, ние ще отбележим и годишнината от Априлското въстание. Така, както на 2 август ние отбелязваме и годишнината от учредителния Бузлуджански конгрес, и от началото на Илинденско-Преображенското въстание.

Уважаеми другарки и другари!
И тогава, когато издигаме високо червеното знаме на труда, и тогава, когато свеждаме глави в знак на признателност пред подвига на априлци, нека да помним, че в това забележително съчетание наистина имаме върховете на десетилетната българска борба за национална независимост и за социална справедливост. Тъкмо заради това нека днес, на 1 май, високо да отекнат и "Стани, стани, юнак балкански", и "Вятър ечи, Балкан стене", и "Дружна песен", и "Интернационалът" - химн на европейската и на световната левица.

Нека днес, уважаеми другарки и другари, скъпи братя и сестри, на този чудесен празник, да си пожелаем и много здраве и сила, и много воля и самочувствие, и много решимост и единство, за да можем заедно да посрещнем и заедно да преодолеем онези тежки изпитания, които ни очакват.

Честит празник и за много години!

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР СТОЯНОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ. Документът е огласен от пресцентъра на БСП.


Републиканската форма на държавно управление на България е установена убедително и трайно с референдума от септември 1946 година. Съответствието на републиканските принципи с волята на огромното мнозинство на българския народ е получавало многократно потвърждение, включително и в изборите през последните седем години.

Буди недоумение подкрепата на президента на Републиката да се поставя под съмнение основният принцип на Конституцията и да се иска референдум за формата на държавно управление. В сегашната крайно трудна за страната икономическа ситуация, в която се изисква съсредоточаването на усилията на всички политически сили, държавни институции и структури на гражданското общество за преодоляване на кризата и за възстановяване на стопанската и финансовата стабилност, държавният глава става съучастник в политически опити за излишно пилеене на емоционална енергия, в ненужен дебат за българското общество.

Само след три дни ще се произведат парламентарни избори, в които за пръв път бившият монарх взема пряко участие. Той обаче продължава да бъде длъжник на общественото мнение, избягвайки ясни отговори на такива важни въпроси като:

- приема ли, че сега действащата Конституция е верен израз на политическата воля на българския народ;

- признава ли отговорността на Кобургготската династия за националните катастрофи, за загубените територии, за стотиците хиляди бежанци и за тежките репарации, за изострените граждански конфликти и десетките хиляди жертви на братоубийствени противопоставяния в българското общество.

Принципната и неотклонна позиция на Българската социалистическа партия за утвърждаване на републиканските принципи в държавното управление е добре известна на нашата общественост. Тази позиция не подлежи на съмнения въпреки многобройните клеветнически отношения в различни периоди за някакви мними заигравания с монархическата карта. Българското общество има възможността ясно да види кои са играчите в това безсмислено раздаване.

София, 16 април 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 60-ГОДИШНИНАТА НА СИМЕОН ВТОРИ


На 3 май 1997 година в София беше учреден Инициативен комитет за честване на 60-годишнината на Н.В. цар Симеон Втори (на 16 юни т.г.)

За председател на комитета беше избран Богдан Борисов Йоцов.

Инициативният комитет е отворен за присъединяване от всички желаещи.

Честванията на годишнината ще се проведат между 7 и 16 юни 1997 г. в цялата страна.

София, 5 май 1997 г.

За инициативния комитет:

ИВАН ВЕСЕЛИНОВ

(Пресслужба "Куриер”)


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЖАЛБА НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИЗБОР НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ. Документът е адресиран до ЦИК и до средства за масово осведомяване.


Днес, 14 април 1997 г., научаваме, че отпечатаните бюлетини на Българската работническо-селска партия (БРСП) са бели с една розова и една червена ивица вместо с една червена и една зелена ивица съгласно решението ви при регистрирането на партията.

Това е груба грешка на Централната избирателна комисия и тъй като досега проведохме цялата си кампания с агитация за бяла бюлетина с червена и зелена ивица, молим да бъде осигурено допълнително време по телевизията и радиото, за да съобщим промяната, ако е невъзможно вече изправянето на грешката.

Съгласни сме на трикратно съобщение в новините по Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Надяваме се и вие да ни предложите изход.

В противен случай смятаме, че изборите ще бъдат опорочени!

София, 14 април 1997 г.

Председател на Националния комитет на БРСП:

Георги Иванов

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФРОНТА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 38-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 17 АПРИЛ 1997 ГОДИНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА ИГНАТ ИГНАТОВ


Дами и господа,

Завърши още един етап от нашето общо обучение по самостоятелно и съзнателно вземане на решение, от което зависи нашето бъдеще и бъдещето на тези, които идват след нас.

Едва ли нашите пристрастия ще ни позволят да оценим дали сме направили нашия правилен избор. Историята ще бъде тази, която ще отсъди обективно дали сме били поколение без национално и човешко достойнство или хора, които са търсили верния път в смутните времена в края на двадесетия век.

Изминалите седем години поставят пред всеки от нас един неудобен въпрос: наистина ли сме нация от безумци, които са неспособни да се управляват, които сами доведоха страната си до унизителното положение на просяк?

Въпрос, в чийто отговор трябва да потърсим и да намерим своята малка частица срам за своето безхаберие или съучастие в общата разруха.

Защото между безхаберието и цветовия фанатизъм се намира областта на разума. Там, където могат да се намерят решенията на всеки проблем на обществото ни, колкото и тежки да са те.

Там, в тази област, се намират и хилядолетният разум на нацията, и плодовете на висшия продукт на човешкото битие - научното познание.

Нашият народ притежава и двете. Последиците от това, че не ги използва, са налице.

Именно в използването на тези облаги на разума за намиране на верния път за нацията фронтът на прогресивните сили намира основание за своето съществуване. Това определя неговите задачи:

- да мобилизира умствения труд и трудовия потенциал на нацията за участие в обществения живот;

- да дава възможност на действително кадърни и честни хора да управляват страната.

Създаден преди пет години като опит да бъде подаден сигнал към обществото, че страната ни тръгва по гибелен път, фронтът на прогресивните сили в България в сегашния момент е още по-актуален и необходим.

Защото и тази предизборна кампания показва, че родните политикани нито са научили за изминалите седем години нещо ново, нито имат намерение и умствени възможности да направят това.

Защото обществото ни опасно се предоверява на лъскавата фасада политици, зад която няма дълбоко разбиране на сложността на проблемите в края на века и произтичащите от това последици за България.

Жонглирането с безсъдържателни понятия, поднасяни като панацея, е повече признак на управленско скудоумие, отколкото на управленско умение.

Спестявам като критика всичко онова, което е вече публична тайна. Както е публична тайна и че тези избори са един фарс, че резултатите от тях са предварително известни.

Президентът предварително посочи бъдещия министър-председател десет дни преди изборите. Новата котерия вече е приготвила своя пир. Целите са ясни - всичко за продан. Те знаят - след разпродажбата чуждестранните господари винаги ще намерят място на трапезата за лакеите си.

Ние се обръщаме към вас, трезвомислещи трудови хора на България - не ставайте техни съучастници! Не се притеснявайте от това, че парламентарните котерии ще присвоят вашите гласове. Това е техен стил - да присвояват всичко.

Но този път откраднатите гласове няма да им помогнат.

След тези избори наистина фабриката за илюзии ще спре. Ще угасне най-сетне и последната цветна илюзия. Но и това угасване може би ще заплатим скъпо. За да започнем отначало.

Фронтът на прогресивните сили в България се обръща към всички мислещи за страната си хора - времето за помагане е сега!

Бюлетината на фронта е бяла с една зелена и една лилава хоризонтална ивица и надпис "Фронт на прогресивните сили в България" - т.е. - фронт на разума и съвестта срещу националното безумие!

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА НА КОНТРАРАЗУЗНАВАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С УВОЛНЕНИЯ В ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ. Документът е адресиран до президента на Република България, до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до министъра на отбраната и до средства за масово осведомяване.


Уважаеми господа,

Обръщаме се към вас с вярата, че доброто за България е в основата на вашите мисли и действия.

Силно сме обезпокоени от развитието на събитията в органите за сигурност на Република България, където през последните седем години непрекъснато има партийни уволнения: бяха освобождавани доказани специалисти все "в името на гражданския мир", в "интерес на работата", поради "съкращаване на щата" и т. н.

В резултат на това хората, които трябва да защищават сигурността на страната, работят и живеят в условията на неопределеност и тревога.

Надяваме се, че след седем години политически пристрастия най-после под ваше ръководство ще се създадат условия професионалистите да носят службата си само и единствено в интерес на България, като водят борба срещу шпионажа, тероризма, наркотрафика, икономическите престъпления, забранените от закона религиозни секти и др.

Апелираме към вас за действия, които да дадат възможност на професионалистите в Министерството на вътрешните работи да си вършат работата независимо от това кое правителство е на власт, защото партизанските пристрастия довеждат единствено до нови репресии и разделяне на хората, което неведнъж е ставало в историята на държавата ни. Службите за сигурност добре познават междуличностните игри на представителите на различни политически сили и са изпитали на гърба си партийните пристрастия и нетърпимост.

Ние поддържаме становището, че по отношение на сигурността на държавата всички трябва да бъдем само българи, а не цветово разделени и враждуващи групи.

Интересите на България стоят над всичко!

В тези тежки кризисни години всички сме еднакво отговорни пред олтара на Отечеството и считаме, че нашата тревога за бъдещето на органите за сигурност не е лишена от основания.

С вяра във вашия здрав разум и чувство за сраведливост ние разчитаме на вашата подкрепа.

София, 22 април 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА У НАС. Документът е адресиран до президента на Република България, до главния прокурор, до Висшия съдебен съвет и до средства за масово осведомяване.


Асоциацията на прокурорите в България, след като се запозна с изнесените в пресата материали и с декларацията на прокурорите от Окръжна прокуратура - Стара Загора, декларира своята подкрепа за нея.

Асоциацията твърдо застава зад борбата с корупцията във всичките й форми и във всички власти - законодателна, съдебна и изпълнителна. Разбираме необходимоста от спешни мерки за изкореняване на корупцията във всички сфери на живота. Подкрепяме министъра на вътрешните работи в усилията му да се разгроми организираната престъпност.

В същото време изразяваме тревогата си от квалификациите, които се правят по отношение на цялата прокурорска система и прибързаните оценки, касаещи всички прокурори. Прибързано се изнасят в пресата данни от оперативна разработка, които не са доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс. Само въз основа на такива доказателства може да се правят изводи за наличие на корупция в съответния държавен орган. Апелираме за съобразяване с действащите закони, като всички данни се преценяват с оглед на тяхната доказаност.

София, 23 април 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СИНДИКАЛНАТА СЕКЦИЯ "ПОДКРЕПА" ПРИ ТЕРИТОРИАЛНО УПРАВЛЕНИЕ "СОФИЙСКИ ТЕЛЕФОННИ И ТЕЛЕГРАФНИ СЪОБЩЕНИЯ" ВЪВ ВРЪЗКА С ПОГАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ. Документът е адресиран до президента на Република Македония Киро Глигоров, до министър-председателя на Република Македония Бранко Цървенковски, до президента на Унията на независимите и автономни синдикати на Македония Благой Ивановски, до Международната строителна федерация, до федерацията на Съобщенията "Подкрепа" в България, до Конфедерацията на труда "Подкрепа" и до средства за масово осведомяване.


Уважаеми господа,

На Разпети петък, 25 април 1997 г., в 2.15 часа сутринта е бил разбит от 100 полицаи палатковият лагер на стачкуващите колеги от Унията на независимите и автономни синидкати на Македония (УНАСМ).

В комунистическа Македония не е разрешено да се протестира. Колегите ни нямат право да търсят социална справедливост.

Ние не можем да приемем това грубо погазване на основните човешки права.

Протестираме срещу античовешкия произвол на властимащите в Република Македония.

Призоваваме всички международни организации да подкрепят справеливите искания на гладната стачка в УНАСМ.

София, 27 април 1997 г.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) НА ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ" ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 38-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ


IV. ПРОЕКТЪТ НА ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ"

Създаденият от нас преди 20 години проект за преобразяване на България съдържа аргументирани отговори на всички горепоставени въпроси. За да тръгнем по пътя на благоденствието, необходимо е да премахнем причините, които създават хаоса, разрухата, корупцията и престъпността.

Тези причини са само три:

1. Неразумният начин на заплащане на човешкия труд;

2. Несправедливите закони за преразпределяне на собствеността; и

3. Безработицата.

За преодоляването на тези три препятствия нашият проект предвижда пакет от три програми, състоящи се от по 3 реформи, органично свързани помежду си чрез новия обществен договор, на който сме дали за краткост наименованието "Преображение". Това е резултатът от нашите изследвания в Източна и Западна Европа. Успели сме да съчетаем главните предимства на досегашните две политически системи в Европа (а не само недостатъците, както направиха в България лидерите на привилегированите партии).

Нашият проект от реформи се състои от:

А. Техническа програма, която съдържа:

1. Реформа на жилищното строителство. Строителството е основният сектор на икономиката на всяка държава. То може да се организира с наличните ресурси на България дори без външна помощ. За сметка на това жилищното строителство неизбежно раздвижва развитието на предприятията за производство на строителни материали и транспорт. А тези два сектора от своя страна изискват възстановяване на машиностроенето и търговията на едро. Чрез тези високопроизводителни сектори на икономиката могат да се осигурят средства за субсидиране на селското стопанство, докато обратното не е възможно. А за да могат хората да предприемат строителство на нови жилища, държавата трябва да им предостави места за строеж на стойност от по 40 000 долара на семейство. Това е много по-лесно осъществимо и по-перспективно от раздаването на фиктивни приватизационни бонове, каквито се полагат единствено на бившите собственици и на техните наследници. От своя страна всички български семейства са понесли щети от по 40 000 долара по време на тоталитаризма и не е редно те да бъдат залъгвани с безразсъдно раздаване на индулгенции. А ние предлагаме на хората земя, за да могат да започнат да строят. И в същото време незабавно се откриват стотици хиляди работни места в секторите на икономиката, задвижени от строителството чрез подходяща кредитна система.

2. Реформа на материалното снабдяване, или по-точно казано - централизирано координиране на движението на потоците от хора, документи, информация, суровини, стоки и енергия, за да не се разхищават произволно силите и парите на българското население.

3. Реформа за извършване на тотална (а не масова) комплексна поетапна приватизация, която да върне национализираните капитали (а не имоти) на всички бивши собственици, вместо да се предизвиква корупция чрез ощетяване на правоимащите и насърчаване на виновниците за икономическата криза. А връщането на земята на селяните, без да се връщат капиталите на бившите индустриалци, е върхът на безумството. Ние се борим за връщане на всички национализирани капитали на бившите собственици. Това е първото условие за прекратяване на престъпността и освобождаване на държавните служители от функцията да раздават неоснователни кредити на неправоимащи лица. Само бившите собственици имат интерес от назначаване в управлението на техните предприятия на способни и подходящи специалисти. Кредитните милионери наемат само роби и разбойници. А държавата ще осигури нормално протичане на приватизационния процес, като задължи бившите собственици да отстъпят половината от своите капитали на селекционираните от тях най-добри български специалисти. Това можеше да стане за по-малко от 3 години, вместо да се чака досега.


Б. СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА:

4. Реформа на социалното осигуряване, която да осигури обществено гарантиране на образованието, здравеопазването и спокойните старини на всички граждани, за да може всеки да се включи най-активно и без страх в процеса на преобразяването на България.

5. Реформа на системата на заплащане на човешкия труд - тя има за цел да внедри в България преображенската концепция за разпределяне на доходите и труда, създадена от нашия сънародник инж. Илия Стефанов през 1977 година. Чрез "преображенските щатни таблици" ние въвеждаме нов обществен договор, който ни освобождава от антагонизма между работодатели и наемни работници, служители и селяни.

6. Реформа на данъчната система - за осъществяване на строг контрол в икономиката чрез диференцирано събиране на данъците.


В. ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

7. Реформа на административно-териториалното селищно устройство на България в съответствие с предходните 6 реформи.

8. Реформа на системата за провеждане на политическите избори, за да не се получава, както досега, да се достига до предсрочни избори за четвърти пореден път. Критериите на новия обществен договор тук се явяват решаващи, за да стане възможно за избирателите да гласуват по съвест, а не със затворени очи, както досега.

9. Реформа за възстановяване на моралните ценности - за създаване на материални условия за осигуряване на действителна политическа и религиозна принадлежност, без да се допуска странични лица да упражняват върху тях какъвто и да било политически, икономически или морален натиск.

Този проект от 9 реформи е първото нещо, за което трябваше да се мисли още преди свалянето на бившата власт.

А законите щяхме да променим само дотолкова, доколкото е необходимо, за да осъществим онова, което иска от нас нашият народ по схемата на гореизброените програми и реформи.

Парламентарните партии направиха точно обратното: първо смениха законите, без да се съобразяват нито с исканията на нашия народ, нито с някакъв стратегически проект, който да покаже какво е възможно да се направи и какво не. А сега законите им пречат, за да изработят осъществимо и подходящо решение за излизане от кризата. С това те сложиха край на възможността България да води своя независима външна политика.

Единственият начин да се поправи грешката е да гласуваме на 19 април 1997 година.


V. НАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

Нас не ни интересуват техните слабости и недостатъци, а само техните достойнства и способността им да съдействат за превръщането на България в една благоденстваща и действително демократична държава. Нашият проект за преобразяване на българската икономика е създаден не за осъществяване на лични амбиции, а за да послужи на всички български политически организации да усъвършенстват едновременно с нас своите политически програми.

Демокрацията е едно органическо съчетание от политически партии на хората с добра воля, а не жестока борба за надмощие.

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 6 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА (ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА) НА БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНСКА КОАЛИЦИЯ ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 38-О НАРОДНО СЪБРАНИЕ


IV. СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

* Българската християнска коалиция (БХК) е за държавно ангажирана защита на социално слабите граждани, като на този етап повече от 80 процента от населението са в тази категория.

* БХК е за обособяване от държавния бюджет на пенсионни фондове, които да се управляват и контролират от работодателите и синдикатите.

* БХК е за специални закони, мерки и грижи за инвалидите с цел тяхното оцеляване и достойно съществуване. Използвайки опита, традициите и изградените контакти с международни християнски институции, БХК ще съдейства за осигуряване на жизненоважни хуманитарни доставки, медицинска помощ и специфично оборудване за инвалидите от цял свят.

* БХК ще провежда християнска социална дейност в домовете за сираци и безпризорни, в старческите домове.

* БХК ще съдейства за хуманитарна помощ от цял свят за облекчаване на положението на хилядите безработни в България.

* БХК ще отдели специално внимание на ромското население, намиращо се в най-критично състояние, и ще съдейства в пълна степен за физическото оцеляване на хората.

* БХК поддържа предлаганите от Българския лекарски съюз реформи в здравеопазването, като на този етап е против въвеждането на платено медицинско обслужване, без да са налице защитните социални мерки за това. Във време, когато хората нямат пари за хляб, платеното медицинско обслужване е равно на геноцид.

* БХК ще гарантира спазването и прилагането на международното и българското трудово законодателство в държавните предприятия и учреждения и най-вече в приватизиращите се и частните фирми.

* БХК ще бъде гарант за това посредством силно влиятелните и авторитетни международни християнски синдикални организации.


V. ВЪНШНА ПОЛИТИКА

* БХК е за пълно интегриране и приобщаване към европейските структури.

* БХК е за пълноправно членство в НАТО.

* БХК е за развиване на равноправни и взаимоизгодни отношения с Русия.

* БХК е за добросъседски приятелски отношения с балканските страни.

* БХК е за установяване на трайни и задълбочени връзки със сродни християнски и демократически организации в европейски и световен мащаб за укрепване на християнството и промяна на негативното отношение на благоденстващия християнски свят към България в положителна посока.

Свободният християнски свят ще ни приеме с пълно доверие единствено като християнска България.

* Със своето присъствие в парламента БХК ще спомага за отварянето на България към външния свят и ще допринесе съществено за увеличаване на доверието на международните политически и финансови институции, изграждайки българско християнско лоби сред тях.

* БХК ще подпомага хилядите българи-емигранти в чужбина и ще съдейства за осъществяване на контакти и подпомагането им от християнските общности и организации в много държави по света.


VI. ДУХОВНА ПОЛИТИКА

* БХК е за утвърждаване и съхраняване на българските традиции и култура и тяхното отваряне и приобщаване към световните християнски ценности и постижения.

* БХК ще внесе в парламента и ще отстоява приемането на закон за изучаването в училищата и висшите учебни заведения на вероучение за възпитаване на подрастващите и младежите в християнски морал и добродетели. Властващият 52 години в България атеизъм трябва да остане мрачен спомен от нашата история.

* БХК ще съдейства за обучаването на талантливи, финансово нуждаещи се деца и младежи в страната и чужбина и тяхното завръщане и служене на Родината.

* БХК ще отстоява равнопоставеността и свободата на всички вероизповедания и независимостта им от държавата.

* БХК ще работи с всички сили за утвърждаване на християнския морал и вяра сред българския народ, като използва прекия контакт с хората, християнска публицистика, християнски радио и телевизионни предавания за всеки дом.

България ще посрещне достойно 21-ви век само с парламент от политици с християнски морал и духовни ценности.


VII. ЕКОЛОГИЧНА ПОЛИТИКА

На фона на всеобщата разруха българската природа и животински свят са изоставени на произвола на съдбата. Горите, морето, реките и езерата са в трагично състояние.

Българска християнска коалиция ще настоява за:

1. Строга и силна екологична програма с цел запазване и възстановяване на българските природни дадености.

2. Спазването на всички международни екологични норми в различните видове производства и в селското стопанство.

3. Програма за защита на животинския свят в България с цел неговото запазване и възстановяване.

4. Строга съдебна отговорност за престъпления спрямо природата и животинския свят в България. Бог да пази България!

(Пресслужба "Куриер")

 

* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ 97

Ц Е Н Т Р А Л Н А  И З Б И Р А Т Е Л Н А  К ОМ И С И Я


Р Е Ш Е Н И Е
N 267
София, 24 април 1997 г.

 

На основание чл. 34, ал. 1, т. 7 от ЗИНПОСК Централната избирателна комисия е задължена да извърши проверка по избирателните списъци за установяване има ли гласували повече от един път граждани в изборите за 38 Народно събрание, произведени на 19 април 1997 г.

Въз основа на данните, предоставени на Централната избирателна комисия от Математическия колектив „Избори“ за броя на гласоподавателите на национално ниво, съобразно с представените в ЦИК протоколи от секционните избирателни комисии и в резултат от ограничена проверка на избирателните списъци Централната избирателна комисия констатира наличие на двукратно преброени избиратели.

Във връзка с това Централната избирателна комисия

 Р Е Ш И:

1. Общинските администрации да предоставят избирателните списъци на ГУ „ГРАО“ - МТРС по график с начална дата 12.05.1997 г. срещу разписка и подпис. За констатираните липси на страници или списъци се съставят констативни протоколи по общини.

2. Предлага на ГУ „ГРАО“ - МТРС да представи проект за договор за извършване на проверка по избирателните списъци относно:
      а/ Установяване на гражданите, евентуално гласували повече от един път.
      б/ Установяване на гражданите, ненавършили 18 години според данните от избирателния списък, които са били допуснати до гласуване.
      в/ Установяване на гражданите, допуснати да гласуват, без да са били вписани в избирателния списък към момента на предаването му на СИК.
      г/ Установяване на причините за несъответствието между данните за броя на избиратели по избирателните списъци и протоколите на СИК.

3. Възлага на работна група в състав:

Ана Николова - ръководител,

Александър Петров,

Димитър Димитров,

Иларион Иларионов и

Михаил Константинов

да извърши подготвителните действия за изготвяне на проект за договор по т. 2 и да докладва за това на заседание на ЦИК.

 

У Т О Ч Н Е Н И Е  Н А  Ц И К

В Решение на ЦИК No 266 от 24 април 1997 година е допусната техническа грешка.

Под No 19 в списъка на кандидатите, избрани за народни представители в 38-ото Народно събрание, верният текст е:

19. Николай Недков Ангелов, ЕГН 370809ХХХХ - коалиция “Обединени демократични сили - СДС, ДП, БЗНС, БСДП“ в 31-ви избирателен район - Ямбол, на мястото на Марио Иванов Тагарински - коалиция “Обединени демократични сили - СДС, ДП, БЗНС, БСДП“, избран и в 21-ви избирателен район - Сливен.

 


----------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 6 май 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Нина Гаврилова, Валентина Игнова, Лилия Томова - дежурен редактор
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.