1 ноември 1995


София, 1 ноември 1995 година
Брой 214 /1515/

Редактор: Нина Гаврилова

 

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР ВЛАДИМИР СПАСОВ.


УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,
ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

Ще позволите ли отново да ви излъжат новите капиталисти да гласувате за тях? Ако допуснете тази гавра със себе си, никой няма да ви е виновен. Сега в цялата страна са се юрнали разбойници и провокатори, които ви лъжат, че ме били сменили като генерален секретар на Българската комунистическа партия /БКП/. Та как могат да направят това типове, които нямат нищо общо с БКП? Едни са изключени като врагове на БКП, а Александър Паунов и Георги Захариев не са били членове на БКП. Защо не сменят например ръководствата на Българската социалистическа партия /БСП/, Българския земеделски народен съюз /БЗНС/, Съюза на демократичните сили /СДС/, Българския бизнес блок /БББ/, Движението за права и свободи и пр. Не могат, нали? Случаят е идентичен и с БКП. Те ви заблуждават и ви лъжат по местните радиовъзли да гласувате за кандидатите на БСП, защото лочат като кучета от коритото на "Позитано" 20. Не ги слушайте, а гласувайте само за кандидатите на БКП. Където няма кандидати на БКП, бойкотирайте изборите. Не допускайте вече никой да ви лъже. Гонете враговете на БКП. Ние не сме постигали никъде договорености с БСП и със СДС за издигане на общи кандидати. Тази пропаганда е вражеска. БСП почти навсякъде издигна кандидати бизнесмени, милионери, милиардери и банкери. Вие вземате подкупите, които ви предлагат, но пак гласувайте против тях, за БКП. Само БКП е в състояние да ни подсигури вода без режим, безплатен градски транспорт за всички пенсионери, учащи се и безработни, безплатно образование и медицинско обслужване, възстановяване на всички социални придобивки, които имахме, работа за всички, жилища за всички нуждаещи се, чиста и приветлива София и другите населени места, правов ред, законност и сигурност. БКП ще ликвидира черната борса, спекулата, рекета, подкупите, корупцията, организираната престъпност, антиправославните секти, престъпността. БСП и СДС с приличат като две капки вода. Те провеждат еднаква политика за реституция, приватизация, за включване на България в НАТО, в реставрирането на капитализма. Ето защо не гласувайте против себе си. Постъпете разумно. Уверяваме ви, че няма друга партия освен БКП, която ще води политика само в интерес на трудовия народ, против грабителите и рушителите на България. Ще постъпите умно и разумно, ако изберете бюлетините на БКП. БКП е в коалиция с Отечествения фронт и Димитровския комунистически младежки съюз. Желая ви благоразумие, ако искате да бъдете щастливи. В София гласувайте за кандидата на БКП о.з.полковник, инженер Вене Стойчев.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ АНГЕЛ ЦОНЕВ.


2,5 милиона са пенсионерите в България.

350 хиляди са инвалидите.

400 хиляди са психично болните.

14 хиляди деца годишно се изоставят в дом "Майка и дете".

На първо място сме по разпространение на кретенизма сред децата, болестта застрашително обхваща и възрастните.

250 хиляди български семейства са безплодни.

Регистрирано е генетично изменение на растителния, животинския и човешкия вид.

САЩ, Англия и Франция водят срещу България жестока психотронна война с цел физическо и духовно унищожение на българската нация, разтуряне и заличаване на българската държава.

"Не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият, а бойте се повече от Оногова, който може и душата и тялото да погуби в пъкъла." /Матея, 10:28/.

Уважаеми сънародници,

Лошо е да живееш в страна, нещо подобно на държава!

Лошо е да си население, а не народ!

Много е лошо да не си подрежеш ноктите на краката и да виниш обущаря, че не е направил добре обущата ти!

Много е лошо да ходиш неумит, небръснат, с мръсни обуща и неизгладена риза; да си беден и да бъдеш мързелив - и да виниш за всичко това Системата!

Много е лошо да тъпчеш фекалии по улиците и да виниш кучетата, а не стопаните им!

Страшно е да имаш жалка и продажна интелигенция, завряла се в дупката си, вместо да бъде начело на народа в най-тежките му дни!

Ужасно е да гледаш омазан с изпражнения бюста на Христо Ботев и да мълчиш!

Страшно е, когато политическата власт се съюзява с финансовия капитал, когато държавата стремително се социалфашизира!

Лошо е да заявяваш, че не се интересуваш от политика, а като излезеш от магазина, да псуваш този, когото си избрал!

Лошо е да избираш държавния си глава с възгласи "Обичам те!", а месец по-късно да скандираш "Мръсен агент на КГБ!"

Страшно е да не знаеш какво искаш!

Смятах да ви пожелая спокоен изборен ден, но спокойствие се пожелава, когато има буря или най-малко полъх, нещо като ветрец, който носи новото мислене, предупреждение, ред, някаква малка поне частица от желание.


Уви!

Страшно е спокойствието, което цари сред вас!

Ужасяващо е примирението, което ви е победило!

Питам ви, скъпи сънародници:

Щом не се борите, щом не желаете свободата си - защо ви е тя?!

- Останете си роби!

Уважаеми сънародници,
От името на новото поколение на България, което изоставихте и предадохте, желая ви НАДЕЖДА!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИЛИЯ СТЕФАНОВ.


ДРАГИ ИЗБИРАТЕЛИ,

Колко пъти трябва да ви подсказвам как да си извоювате нормален човешки живот!

Когато ви говоря за справедливо преразпределяне на собствеността, мнозина казват: "Стига сте ни лъгали!"

Аз никого не съм лъгал, господа.

Когато ви предлагам да си поискате имоти на стойност от по 40 000 долара за всяко българско семейство, мнозина се подхилват иронично.

Мнозина смесват името ми с недостойната оранжева професорка. Малцина знаят, че тя беше подставено лице. На нея беше възложено да предизвиква смях и недоверие по отношение на единствената изгодна за вас алтернатива: "Преображенската".

Затова вие досега не разбрахте, че имоти в България има за всяко семейство. Пресметнете сами: 3% от територията ни са достатъчни, за да се раздадат по 1000 кв. м. земя за строеж за 3 милиона семейства. Само тази земя струва повече от 10 000 долара. Очевидно има много повече за раздаване.

Но господата, които са подкупили самозваната професорка, имаше от какво да се страхуват: ако ви бяха върнали имотите на общо стойност 120 млрд. долара, какво щяха да купуват с откраднатите милиарди?

Очевидно е, че всички издевателства по време на тоталитарния режим са имали за крайна цел присвояването именно на тези ваши имоти. Така че вие няма за какво да иронизирате Форум "Преображение".

Аз се страхувам, че ако правителството започне разпродажба на приватизационни бонове, преди да е обезщетило всички български семейства с имоти от по 40 000 долара, може да се появят хора, които да обвинят българските власти в съучастничество в едно извършено вече страшно престъпление срещу народа ни и срещу цялото човечество.

Ваш дълг е, драги избиратели, да защитите името и честта на България. Това е единственият смисъл на сегашните избори. Не е трудно. Достатъчно е всеки да си подготви вкъщи бели листчета с надпис: "Искаме преображение". Тях ще пускате в избирателните урни. Така ще принудите министър-председателя да се яви на публичен дебат с мен пред вас. Тогава ще се изяснят всички въпроси, заради които вие загубихте доверие в държавните институции.

Напомням ви това днес за последен, дванадесети път.

Ако вашите листчета се окажат недостатъчни сега, следващата ви стъпка ще бъде по-трудна: ще трябва да се правят протестни преображенски митинги из цялата страна. Най-подходящата дата за тях ще бъде 29 февруари на идващата високосна година. Излезте спонтанно всички от къщите си този ден, точно в 8 часа сутринта. Съберете се до обяд пред кметствата си и скандализирайте, докато властите се съгласят на публичен дебат между министър-председателя и мен.

Властта в държавата е ваша. Упражнете я поне веднъж!

А поетите Дамян Дамянов и Стефан Цанев би трябвало да ви насърчат. Не е достатъчно да се хвалят демагогски, че нямало да гласуват. Ако наистина желаят да бъдат неудобната съвест на нацията, нека да го покажат като Ботев, с дела!

А ако вие сте ме слушали внимателно, България ще влезе в Европа преди Полша.

Бюлетината ни в София е номер 10, в Севлиево - номер 5, във Велико Търново 23 и т.н. Там, където я няма, пускайте бели листчета с надпис "Искаме преображение!". А аз ще поканя в четвъртък всички партии и още веднъж ще се опитам да ги обединя.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ РЕНЕТА ИНДЖОВА, ИЗДИГНАТА ОТ НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НАПРАВЕНО НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В НАРОДНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА СЛЕД ОГЛАСЯВАНЕТО НА ПЪРВИТЕ ДАННИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА МЕСТНА ВЛАСТ НА 29 ОКТОМВРИ 1995 Г.


Благодаря на всички мои съграждани. Моята позиция е морална и политически последователна от началото на предизборната кампания. Искам да подчертая, че имам намерение да се оттегля от участие във втория тур на изборите за кмет на град София. Благодаря на всички, които ми се довериха и гласуваха за мен. Надявам се и в бъдеще да останем заедно.

София, 30 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА 6 ФАРМАЦЕВТИЧНИ ПРЕДПРИЯТИЯ "СОФАРМА" ЕАД, "ТРОЯФАРМ" ЕАД, "МЕДИКА" ЕАД, НИХФИ ЕООД, "ФАРМАЦИЯ" ЕАД И "АНТИБИОТИК" ЕАД ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЖАН ВИДЕНОВ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕ НА ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО ДА ДАДЕ ТЪРГОВСКАТА МАРКА НА АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО "ФАРМАХИМ" ЕАД. Документът е адресиран и до министрите на промишлеността и на здравеопазването, до председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България и до президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа".


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ние, синдикалните организации при фармацевтичните фирми, сме сериозно обезпокоени от липсата на решения по търговска марка "Фармахим" и всички последици по оцеляването на тези фирми и техните колективи.

Решението на Патентното ведомство относно търговската марка е незаконосъобразно по същество, защото марката е прехвърлена само на един от съпритежателите й и без знанието на останалите.

Търговска марка "Фармахим" е регистрирана като марка на производители на стоки, а не като юридическо лице, извършващо търговска дейност. За нейното налагане на нашия и на международния пазар сме работили ние, фармацевтичните и парфюмерийни предприятия на Република България, обединени съгласно съществуващата тогава структура в производствено-търговско обединения /ПТО/. В течение на години нашите клиенти в страната и чужбина приемат и се доверяват на нашата продукция именно под тази марка. С отнемането й патентното ведомство въвежда в заблуждение нашите клиенти, тъй като "Фармахим” ЕАД не реализира нашата продукция.

"Фармахим" ЕАД за последните 4 години със своето бездействие от крупен и единствен износител на фармацевтични продукти стигна до състояние на дребен комисионер, който минимизира собствената си дейност и загуби доверието на фирмите-производители, като същевременно ги изолира от международните пазари и особено бившите социалистически страни и страните от ОНД.

Същевременно от 1991 г. до сега "Фармахим" ЕАД дължи десетки милиони долари за изнесена от него продукция.

Всичко това рефлектира на финансовото състояние на фирмите и трудовата заетост на колективите.

Г-н министър-председател,
Най-настоятелно Ви молим до края на октомври 1995 г. за даване правото за ползване на марката и досегашните регистрации на фирмите-производители правоприемници на ПТО "Фармахим". В противен случай всички досегашни регистрации на български лекарствени средства в Русия ще отпаднат от 31 декември 1995 г. Това на практика означава пълно спиране на всякакви възможности за износ в Русия за период от 5 до 10 години и пълен срив на българските пазари.

Смятаме за недопустимо интересите на 15 000 работещи във фармацевтичната промишленост да бъдат нарушени от комерсиалните настроения на група администратори.

Надяваме се, че Министерският съвет с бързите си действия ще вземе окончателно, категорично и законосъобразно решение по този жизненоважен за нашите дружества проблем и няма да допусне да ни бъде отнета индустриалната собственост, формирана от нас в продължение на години.

Вярваме, че с Вашето решение ще предотвратите необходимостта от влизането ни в процедура по Закона за трудовите конфликти.

София, 23 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА НЕЗАВИСИМИЯ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ.


Илюзиите свършиха!

На тези избори се решава дали София ще бъде чист, спокоен и подреден град за всички, или само за тези, които имат много пари.
Целта на тази програма е подобряване живота на столичани и преди всичко на тези, които дават по-голямата част от доходите си за храна, а с останалата се опитват да покрият сметките за ток, вода наем...

Същото съм преследвал и през 12-те месеца работа като кмет на София. Кои от нещата, започнати тогава, ще продължа и през този мандат?


1. НОВ ГЕНЕРАЛЕН ПЛАН НА СОФИЯ /СРОК 18 МЕСЕЦА/

Негови цели ще бъдат:

- насочване на бюджетните инвестиции към крайните квартали /т.нар. спални/ с цел превръщането им в пълноценни "малки градове", както и да привлекат малкия и средния бизнес. Едрият бизнес трябва да бъде поставен в ситуация да финансира благоустройството на центъра на София, а не само да експлоатира общинските имоти;

- прекратяване на "нашествието" срещу зелените площи и спортните и детски площадки /срок 18 месеца/.
Той бе започнат през 1991 г., но бе спрян от следващата управа, тъй като би я ограничил в своеволното боравене с общинските терени.


2. ПРИВАТИЗАЦИЯТА

Под моето ръководство столичната община бе първата, която реално приватизира обекти за над 30 млн.лв. /по цени от 1991 г./ - показател, недостигнат от следващата управа. Още тогава, както и сега, ние имаме ясна концепция:
- "Не" на продажбата на общинска земя и на бази на културата /домове и читалища/.
- Приватизация само на дребни и средни обекти, неизгодни за управление от общината.
- Участие във всички печеливши едри обекти с минимум 25 процента.
- Приватизация без увеличаване на безработицата чрез предоставяне на обекти на работещите срещу бъдещи дивиденти и под други форми.


3. ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

Проведохме ред законодателни инициативи, спрени впоследствие, които да дадат възможност за собствена политика на общината с основна цел, която остава и сега:
- 50 на сто разлика в данъчното бреме върху гражданите според техните доходи.
- Пресичане на спекулата. За целта бе създадено специално звено.
- Стимулиране на дребния и средния бизнес.


4. ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ЗА ЕКОЛОГИЗАЦИЯ НА СОФИЯ

Включваща:
- Намаляване замърсяването от транспорта чрез максимално извеждане на тежкотоварните и леките коли от центъра, както и построяване на паркинги в крайградските зони /срок 24 месеца/.
- Система за преработка на строителните отпадъци.
- Рекултивация на земите около промишлените зони, както и екологизация на производствата /срок 48 месеца/.
- Специален статут за екологично ценните райони като Витоша, поречието на р.Искър, минералните извори и т.н.
- Завод за преработка на твърдите битови отпадъци и ограничаване на сметищата /срок 48 месеца/.


5. ВОДОСНАБДЯВАНЕ

Още през 1991 г. започнахме разработването на нова система за инвестиране и управление на водите. Ако работата бе продължила и след нас, София нямаше да стигне до режим. В момента столичани не получават 50% от водата, която си плащат и която се източва от яз. "Искър". Едновременно с това заинтересовани групировки искат да заровят милиарди левове по рилските чукари. Ние казваме: "Не, парите трябва да бъдат инвестирани в София", което значи:
- подмяна на водопроводната мрежа, както и система за контрол върху кражбите и разхищението на вода;
- по-евтина вода и прекратяване на опасността от режим /срок 48 месеца/.

За съжаление от 1991 г. проблемите на града се задълбочиха още повече. Това изисква кардинално нов подход към тях.

Какво ще направя?


София - чиста и благоустроена

Откриване на 5 хиляди нови работни места за общинското благоустрояване. Осигуряването на средствата ще стане от фонд ПКБ, а не от общинския бюджет.

Това означава:
- Чисти улици, поддържани паркове и градини /срок 3 месеца/.
- Улици без ями и дупки /срок 4 месеца/.
- Изправно и работещо осветление на града /срок 6 месеца/.

Дейността по поддръжка ще бъде поставена на конкурсно начало при строг контрол от общината.


Удобен градски транспорт

Запазване цените на билетите за 2 години. Необосновано е вдигането на цените им без подобряване на качеството на обслужване. Дотогава ще постигна:
- подменяне на износените коли. Това трябва да стане на основата на автобусите "Икарус", както и автобусите българско производство;
- практически премахване на задимеността, шум в екологични норми;
- точен минутен график на транспорта. Той ще бъде осъществен чрез осъвременяване организацията на движението, както и разтоварване на централните части на града чрез отваряне на пробива на бул. "Пенчо Славейков" при институт "Пирогов", пускане на бул. "Найчо Цанов" над трасето на метрото и създаване на трети ринг на София.


Спокойствие на улицата и у дома

За осигуряването им предвиждам:
- Квартална полиция, охраняваща района си, до която всеки ще има достъп /срок 12 месеца/.
- Материално осигуряване инициативите на гражданите за взаимопомощ и сигурност /срок постоянен/.
- В резултат на работата ми престъпността ще намалее с над 30% /срок края на мандата/.


Фирмено здравеопазване и профилактика
/срок 24 месеца/

Всеки работещ на територията на общината ще има личен лекар.

За по-големите фирми - там, където работи. Изпълнението на тази програма ще започне от общинските фирми. Това ще осигури безплатни:
- специализирани кабинети;
- медикаменти.

До края на мандата тази система ще включва и семействата на работниците.

За пенсионерите - редовно и гарантирано изплащане на компенсациите за лекарствени средства чрез нов ред за изплащането им.


Училищни настоятелства с финансови правомощия
/срок 6 месеца/

Това означава:
- прекратяване на спекулата и 20% намаляване цените на учебници и пособия чрез откриване на пунктове за продажба в самите училища под контрола на настоятелствата;
- допълнителни средства за преподавателите;
- охрана от престъпници, секти и пласьори на наркотици;
- осигуряване от общината на средства за работно облекло, както и средства от фонд СБКО.


Култура, спорт и отдих

Това са сферите, които най-много се нуждаят от помощта на общината:
- Опазване паметниците на културата, независимо от времето на тяхното създаване.
- Съхраняване като общинска собственост на кината, театрите, домовете на културата и читалищата.
- Възстановяване на съществуващата и създаване на нова база за масов спорт /срок постоянен/.


Жилищна политика

- Премахване на всички бюрократични пречки пред правото на гражданите да строят, надстрояват и подобряват жилищата си.

- Кредитиране на жилищното строителство от общината.

- Данъчни регулатори с цел понижаване цените на наемите.

- Строеж на общински жилища за социално слаби.


По-ниски цени на хранителните стоки
/срок постоянен/

Цените в София изкуствено се завишават от огромната система от прекупвачи, както и от подозрителното нежелание на общинската управа да контролира тържищата и пазарите.

Това предполага:
- скъсяване на веригата от прекупвачи;
- директно управляване от общината на тържищата и пазарите;
- възстановяване и стимулиране на селското стопанство около София;
- общинска система за борба със спекулата и контрол върху цените.

Моята програма е насочена към вас, уважаеми съграждани, гаранция за нейното изпълнение са опитът, който имам, и конкретността на задачите, които си поставям.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 1 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА /ЧАСТ ШЕСТА/ "ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ПРЕЗ МАНДАТА 1995-1999 ГОДИНА" НА КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ СТЕФАН СОФИЯНСКИ, ИЗДИГНАТ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


2.5. Жилищно и обществено строителство.

Програмата за развитието на жилищното строителство на територията на София предвижда две основни направления.

Първото направление е строителството на собствени жилища със средства на предприемачите. Основни проблеми, които трябва да се решат от общината, за да се насърчи това строителството, са ясни и опростени от бюрокрация процедури при издаване на т.нар. строителни книжа, а именно: визи за проектиране, разрешение за строителство, протоколи за строителна линия и т.н. Същевременно ще се увеличи контролът, за да се избегне незаконното строителство. При възможност ще се отстъпват свободни общински терени за строителство.

Второто направление е строителството на общински жилища, с които да се решат жилищните нужди на социално слаби семейства, самотни възрастни хора, и да бъде решен проблемът на 2300 семейства, които трябва да освободят като наематели реституирани жилища. Трябва да бъде справедливо решен и проблемът на гражданите с дългогодишни жилищноспестовни влогове и отчуждени собственици, живеещи над десет години в оборотни жилища.

При липса на свободни финансови ресурси в общинския бюджет за финансиране на втората група обекти ще се ползва възможността за отстъпване на правото на строеж на общинска земя срещу предоставяне на процент от построените жилища за общински жилищен фонд.

В момента в София има започнати и незавършени поради липса на финансиране 79 жилищни блока с общ брой апартаменти в тях 4792. Собствениците на отчуждени имоти, които не са получили жилища, са 4207. В София са картотекирани като нуждаещи се I-V група общо 15 хил.семейства.

За бързото довършване на "замразените" жилищни блокове, намиращи се в крайна фаза на строителство, общината ще прехвърли на ОФ "Домостроителен комбинат" правото на собственост на част от свободните апартаменти срещу задължението за цялостно завършване на тези сгради.

Общината съвместно с Министерство на строителството и териториалното развитие и специализирани институти ще възложи пълна експертиза за състоянието на носещата конструкция и срока на годност на панелните сгради. Ще се разработят технологии за тяхното саниране, оздравяване и рехабилитация при подходящ външен вид и решени проблеми с хидро-, топло- и звукоизолациите.

За да стане София съвременен европейски град, ще се осигурят средства за изграждане на цялостна програма за териториално-устройствено развитие на града. Действащият Общ градоустройствен план /ОГП - План Нейков/ е изготвен през 1961 г. и трябва час по-скоро да се изработи нов, който да отразява сегашното състояние на собствеността и предназначението на терените, както и тяхното бъдещо развитие, при спазване на съвременните европейски нормативи. Градоустройството ще се реши в цялата йерархична последователност: ОГП, подробен застроителен и регулационен план на отделна местност и подробен квартален застроителен и регулационен план. Наличието на цялостна концепция за развитието на града ще даде тласък на проектирането и финансирането от наши и външни предприемачи на жилищни, обществени и промишлени сгради. Ще бъде довършено започнатото през 1995 г. нормализиране на цифровия модел на кадастъра на София. Продължаването на цифровия модел ще създаде като цяло необходимата кадастрална основа в обхвата на ОГП на София. Подготовката и утвърждаването на нов ОГП няма да прекъсне развитието на строителството в града. Разделянето на градоустройствените проблеми в зависимост от обвързването им с по-високите йерархични нива ще позволи с частични разработки да се предвидят за индивидуално, групово и кооперативно строителство териториите, отредени с действащите планове за комплексно /блоково/ строителство. Това ще позволи непрекъснати инвестиционни действия.

Столична община ще извършва в ограничен мащаб и обществено строителство в областта на културата, услугите и производството, което ще спомогне за премахване на диспропорции в тези области.


2.6. Транспорт

Транспортното обслужване на столичното население се затруднява от лошото състояние на основните пътни магистрали, по които минава масовият градски транспорт. Подвижният състав на Столичната компания за градски транспорт /СКГТ/ е силно остарял. Анализът за технологичното им обновление за последните 15 години ясно показва, че ритмичните попълнения на парковете с нови возила постепенно са замлъкнали, а за трамвайния и тролейбусния - са почти преустановени.

За подобряване състоянието на градския транспорт е необходимо да се пристъпи към оптимизиране на транспортната мрежа за трите вида наземен транспорт, изключвайки дублиращите се маршрути. Да се пристъпи към

ускорено обучение на подвижния състав чрез усвояване на производство за преустройство на автобуси и кооперирано производство на тролейбуси и усвояване на нова трамвайна мотриса, предназначена за нормално междурелсие.

Увеличаването на субсидиите за градския транспорт ще се постигне чрез увеличаване дела на приходите от допълнителни дейности като:
- концесионно изграждане, експлоатация и поддържане на транспортни спирки, крайни станции и др. транспортни обекти;
- извършване на специализирана транспортна дейност:
- бартерни сделки за задоволяване потребностите от горива и резервни части;
- използване на наличната сервизна база за ремонт на чужди превозни средства;
- ефективно използване на почивната и социална база на градския транспорт.

Необходимо е да се разработи програма за издигане на обществения статус на 9-хилядния персонал на компанията. Тя трябва да обхване повишаването на образователното и квалификационното ниво на персонала, подобряване на условията на работа на водачи и на сервизни работници, намаляване на тежкия и непривлекателен труд. Ще се обърне особено внимание на външния и вътрешния вид на возилата и на информационното обслужване на пътниците.

Ще се гарантира преоборудването на транспортни поделения със съвременни съоръжения за контрол, диагностика и производство.

Преимущественото развитие на трамвайната мрежа ще се реализира за нормално междурелсие по направленията бул. "Ботевградско шосе", гара Искър-"Младост", Съдебна палата - Княжево.

Ще се създаде организация за връзка с новопостроеното метро от жк "Обеля" до бул. "Константин Величков" с оглед интегриране на пътникопотока от метрото с останалата мрежа на градския транспорт. Строителството на метрото ще продължи само в рамките на субсидията от Републиканския бюджет, без да се отделят общински средства. Ще бъдат потърсени по извънбюджетен път необходимите 90 млн.лева за възстановяване на инженерната структура по досега изграденото трасе на метрото.

В автобусния транспорт от периферните линии ще бъдат продадени на търг на частни превозвачи.

Ще се пристъпи към подготовка за въвеждане на диференцирани тарифи в зависимост от пропътуваното разстояние, които да заменят сега действащатата тарифа.


2.7. Образование

Основни задачи в областта на образованието - да бъдат осигурени заплатите на заетите 20 400 души персонал, които представляват 70% от разходите на общината за образование.

Следващи по значение са осигуряване на средства за стипендии и храна и за ремонт на училищни сгради. Спешно се нуждаят от основен и текущ ремонт около 30 учебни сгради.

Постепенно ще се премине към откриване и увеличаване на дела на частни училища от всички степени на образованието.

Паралелно с това след анализ на посещаемостта и интереса с цел икономия на разходи ще се пристъпи към закриване на полуинтернати, Центрове за работа с деца, Междуучилищни центрове за производствено обучение и Ученически спортни школи, остатък от тоталитарно време.

Общинското ръководство ще положи усилия за свеждане до минимум на неблагоприятните последици от двойното подчинение на управление Просвета чрез точно регламентиране на отношенията с Министерство на просветата и образованието.


2.8. Култура

В областта на културата Столична община има за задача да осигури необходимите условия за функционирането на културните институти на общинско подчинение и да формира културната политика, която се осъществява на територията на общината.

Към групата на културните институти на общинско подчинение се отнасят: Музей за история на София, Столична библиотека, Малък градски театър, Драматичен театър "София", театър "Възраждане", Централен куклен театър, парк-музей "Врана", Софийска художествена галерия, читалища, зоопарк и траурен дом.

За допълване на недостатъчните средства за нормалното функциониране и поддържане на тези културни институти ще бъдат търсени спонсори срещу предоставяне за ползване на общинско имущество за рекламиране на тяхната дейност.

За осъществяване на културната политика в столицата общинското ръководство ще се опира на широк кръг демократично мислещи интелектуалци и ще потърси международно присъствие на чуждестранни творчески колективи, както и популяризирането на постиженията на софийските творци на изкуството и културата зад пределите на страната.

/Пресслужба "Куриер"/


14:00:00    
01.11.1995 г.    


Технически изпълнители: Галина Дамянова
                                           Павлина Стефанова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка:  Издателски комплекс БТА


------------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

ЧЕТЕТЕ

ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв
.

------------------------------------------------------


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук