Брифинг - 9 август 1992 г.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПРАВОСЛАВНОТО СВЕЩЕНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ЕДИНЕНИЕ НА БПЦ

/09.08.1992 год./

 

Присъстващи: епископ Неофит, епископ Нестор и дядо Иосиф - архимандрит на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия

Движението е създадено отскоро и неговата цел е да преодолее колкото се може по-бързо разкола в БПЦ. На Учредителния конгрес на Движението са присъствали 128 представители от БПЦ от цяла България. Разколът трябва да бъде преодолян чрез ясно разграничаване на църковната дейност от политическата и от изострящата се политическа поляризация в страната. Изтъкнато бе, че БПЦ е на всички българи и тя стои над всички партии, независимо в кой край на политическия спектър те са разположени. Ръководството на Движението е от млади свещеници, но силните фигури в него са Неофит, отец Амбарев и епископ Нестор.

Пресконференцията започна с прочитането на декларация от дядо Нестор, с която се изразява остър протест срещу случилото се на 7 юли пред храм-паметника "Ал. Невски" и вътре в него. Във връзка с тържеството по случай 21-годишнината от интронацията на патриарх Максим. Декларацията била адресирана до президента, мин.-председателя, председателя на НС, министри, ръководствата на политически партии в България, чужди посолства в България и др. За илюстрация на протеста беше прожектиран видеоматериал от случилото се на 4 юли. Паралелен коментар на материала направи епископ Неофит.

Основни моменти от пресконференцията:

1. БПЦ и нейните служители са били едни от най-преследваните и малтретираните след 09.09.1944 г. Независимо от всичко БПЦ е оцеляла и може да заема достойно място в обществения живот. Борбата на БПЦ с тоталитаризма не може да се сравнява с борбата на католическата църква в Полша, но БПЦ има своите мъченици от ранга на Попелушко в Полша.

2. Разколът в БПЦ се свързва с четири главни причини:

- прехвърлянето на политическата поляризация в страната и в църквата

- грубата намеса на административната власт в църковните дела

- необузданите лични амбиции и жаждата за власт на някои църковни служители начело с Христофор Събев

- предполагаема намеса на външни сили, които отдавна са планирали разкола, който сега се реализира. Тези сили не бяха идентифицирани. Тази теза бе изтъкната във връзка с въпрос, свързан с Католическата църква. Не се изключват подкупи, рушвети, подставени лица и др...

Други основни моменти:

Аргументирано беше защитена тезата за легитимността на патриарх Максим и Светия синод. Представени бяха доказателства, че според църковния правилник при невъзможност да се свика събор изборът се извършва по начин, по който е бил избран патриарх Максим. Дядо Йосиф /САЩ, Канада и Австралия/ разказа спомени от избора на Максим и решително защити легитимността на Максим. Той заяви, че ще покаже касетата на всички Български общини в САЩ и Канада. При интронацията на Максим са присъствали и чужди делегации начело с главите на църквите.

Заявено бе, че на Движението се отказва достъп до СМИ съвсем съзнателно и целенасочено. Такъв достъп се предоставя на Хр. Събев. Движението насочи своята атака главно срещу М. Спасов и Хр. Събев. Дядо Неофит прочете писмо от Българска община в щата Илинойс, в която той1 се обвинява в непознаване на църковните дела, некомпетентност и грубо администриране. Хр. Събев беше разобличен като кариерист, антихрист и нелигитимен епископ. Накрая беше отправен апел към журналистите да не се обръщат с църковен сан към Хр. Събев, защото бил отлъчен от БПЦ.

Силно впечатление направи позицията на отец Амбарев. Той потвърди факта, че лицата пред "Ал. Невски" са същите при подпалването на Партийния дом. Пак той прочете декларация, подписана от Хр. Събев при задържането му в ДС през 1989 г. Подкрепи енергично позициите на Движението.

В защита на Движението застана и съветникът на д-р Тренчев. Обърнато бе внимание на поведението на полицията на 4 юли - пасивно и безучастно, както при подпалването на Партийния дом. Полицията непрекъснато се е съветвала с Кметството. Движението ще активизира своите действия чрез лични срещи с мин.- председателя, президента, парламентарните групи, партии и т.н. Ще търси публични изяви.  Касетата ще бъде предоставена на парламентарните групи, правителството , чужди посолства, както и на Френската телевизия.

Легитимният Български Свети синод, начело с Движението преминават в настъпление. На пресконференцията кореспондентката на в-к "Демокрация" остана в изолация.

Личеше силно раздразнение от загубата на отец Амбарев.

 

Камен Минчев

---------------
 1 Христофор Събев