Иван Станчов - биография

Иван Станчов
Иван Станчов
Снимка: архив Омда
Към албума...

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 година в София. Има трима братя и три сестри. Той е син на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Семейство Станчови са били в традиционна връзка с двора на Кобургите. Заради антихитлеристката си ориентация семейството е принудено да емигрира от България през 1943 година.

Завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ. Служи в Американската армия (в Българската рота на НАТО в Германия). Работи за Световната търговска корпорация Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъджи в Лондон.

През 1980 г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг (регистрирана в Женева).

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990 г. (27 март) се завръща в България за пръв път след 47 години и се включва активно в предизборната кампания на СДС.

През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).

През 1994 г. става посланик за специални поръчения и министър на външните работи. През м. януари 1999 г. президентът на Република България Петър Стоянов назначава г-н Станчов за свой съветник по външнополитическите въпроси. (Г-н Станчов е съветник по външнополитическите въпроси и на президента Георги Първанов.)


През 1995 г. Иван Станчов се връща към бизнеса като главен изпълнителен директор на Креста Маркетинг С.А. (с офиси в София, Варна, Лондон и Женева) - компанията, която успешно консултира УниКредито Италиано при сделката за приватизацията на Булбанк; председател на борда на директорите на компанията ССКО и на фонда Фрамлингтън България. Компанията Креста се занимава активно с привличане на чуждестранни инвестиции в региона, като се концентрира върху инфраструктура, приватизация и проекти с частно и държавно финансиране.

От 1995 г. Иван Станчов е съдружник и председател на борда на директорите на компанията Stancioff, Sevlievski & Co., занимаваща се с финансови анализи /www.ssco.bg/. Той е председател и на фонда Фрамлингтън България, първият инвестиционен фонд, насочен към новосъздадената българска фондова борса. Фондът е регистриран на Дъблинската фондова борса.

Г-н Станчов е българският представител в Консултативния съвет по въпросите на бизнес към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (SECI), подкрепяна от правителствата на САЩ, Австрия, Италия и Швейцария, чиято цел е улесняване на презгранични търговски контакти, намаляване на престъпността, развитие на регионалната инфраструктура и следвоенното развитие на региона. SECI разработва своите инициативи в сътрудничество с ООН, Световната банка и Пакта за стабилност.

Участие в директорски бордове: Креста Маркетинг С.А.; основател и председател на фондация “Карин дом” – Варна; основател и директор на ИМИР – София; Нов български университет; Американски университет/Благоевград, България – (1995-98); Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-95); Българо-американски предприемачески фонд – консултативен съвет.

Иван Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Основател и председател на фондация “Карин дом” – Варна; основател и директор на ИМИР; основател и член на Дом “Гаврош” – Варна; Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-95).

Членува в: Атлантически клуб – София, Българския антарктически институт, Memberships: Atlantic Club-Sofia, Bulgarian Antarctic Institute, IISS- Лондон, Кралското географско общество – Лондон.

Кавалер на Ордена на Почетния Легион на Франция (1995 г.); Орден на Големия Кръст на Рио Бранко, Бразилия (2002 г.); Good Conduct Medal, USA Army (1956 г.).

Пътешественик.

Владее – български, английски, френски, немски, италиански, португалски, гръцки, испански.