Седмична поща – 1994, бр. 78

/7.10. – 11.101994 г./

СЪДЪРЖАНИЕ
1. Пресконференция на БПЛ
2. Пресконференции на политическите партии
- CMC
- ФЦБ
- БСДП
- КФ
- БСП
- ХАП
- ОПТ
- ОСД
- ДАР
- ПНБ
- CТK
3.БПЛ в централната преса
4. Документи на БПЛ
 - Декларация
 - Писмо до президента
5.Информация за семинара на МРИ

 

1. РЕДОВНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ - 12.10.1994 г.

Участват: Петко Симеонов, Светлана Шаренкова

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Вече ви е известно за Декларацията, която подписахме миналия петък тук, в София Прес.
Моята колежка от Пресцентъра на БПЛ ще ви раздаде две питания, които днес в качеството си на общински съветник в СГО бяха отправени към кмета Янчулев, но независимо от това, че Законът за местно самоуправление и местната администрация го задължава той да даде отговор на тези питания, той не пожела да отговори и не мотивира нежеланието си да отговори на тях. Двете питания са свързани с БПЦ, едното, а второто - с проблема с учебниците за децата от първи до осми клас в София.
Преди няколко дена директорът на Дирекцията по вероизповеданията към МС съобщи, че Янчулев си е позволил да регистрира софийския митрополит Инокентий от Синода на Пимен. Янчулев няма нито правни, нито фактически основания да прави това нещо и да извършва този акт на регистрация и той, извършвайки акта на регистрация, иззема функциите на Светия синод - той си назначава митрополит, без да има каквито и да е основания. И по този начин той действа злонамерено с цел разкол в БПЦ и той иззема функциите на БПЦ.
Второто питане е свързано с това, че по Конституция и законодателната уредба на страната се предполага средното и основното образование да са безплатни, съответно и учебниците. Има специална наредба за това. От 275 общини в България единствено СГО не е закупила учебниците от първи до осми клас. Независимо от финансовите проблеми в много от другите общини, кметовете са направили абсолютно всичко -взимали са безлихвени кредити от частни фирми, дори са правили връзка с родителите на децата, за да осигурят учебниците и след това са възстановявали сумите от бюджета. Държавният бюджет е осигурил парите за учебници на софийските ученици, но Янчулев под много, много различни предлози направи така, че софийските ученици да започнат на 15-ти без предлози направи така, че софийските ученици да започнат на 15 без учебници и както върви процеса, едва ли до Нова година ще бъдат предоставени всичките учебници на децата от СП. Както виждате той не отговаря нито пред Закона, нито пред Общинския съвет, който единствен може да го контролира, за това са тези питания. Липсва областен управител, липсва Административен съд, абсолютно никъде не могат да бъдат обжалвани неговите решения и разпоредби. Той става по този начин единствен разпоредител и с духовната, и с изпълнителната власт. Това аз като представител на БПЛ мога отговорно да ви заявя, надявам се, че и моите колеги ще работим за създаването на една печеливша коалиция, която да бъде представена в следващото Народно събрание, в следващото правителство, излъчено от това Народно събрание и едно от първите решения, които трябва да бъде взето трябва за бъде свързано с назначаването на областен управител, който да озапти градоначалника Янчулев.
Също бих искала да ви кажа за едно мероприятие, ако може изобщо така да се нарече на Изпълнителното бюро:
В петък, на 14-ти октомври Изпълнителното бюро и представители на Българска партия ЛИБЕРАЛИ ще присъстват на освещаването на Храма в Рупите "Света Петка" - Храма на леля Ванга. Там от името на партията и със съгласието на автора на книгата - г-н Симеонов - ще дарим равностойността на сумата на 1 000 екземпляра от книгата "Св.Петка Българска" и ще оставим още 500 книги като дарение на църквата.
На другия ден, в събота, Бюрото ще присъства на учредяване на общинските структури на Българска партия ЛИБЕРАЛИ в гр. Сандански и гр.Петрич, където също ще се проведе от отдел "Национална координация" инструктаж във връзка с изграждането на слекторалната структура на партията и патриотичния съюз.
Благодаря ви, колеги.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Г-жа Шаренкова пропусна да съобщи за едно наше писмо от вчера (нали вчера го изпратихме), от вчера вечер до Президента на Републиката, с което настояваме пред него едновременно с указа, който ще бъде издаден за разпускане на Народното събрание, назначаване на служебното правителство, едновременно със този текст да бъде съобщено откога започва да функционира ЦИК, кога ще бъде създаден той, къде ще бъде неговото седалище, кога ще бъде открита регистрацията на партии и коалиции, точния адрес и редица други технически детайли, свързани с регистрацията на партии и коалиции, участвуващи в изборите. Това наше писмо е свързано с опита ни от 1991 г., когато в една стая, в една сграда една служителка в друго учреждение, започна в една тетрадка, която може би сама беше купила, а после се оказа официалния регистър, да регистрира партиите и коалициите и когато нашите хора от сутринта бяха пред нейната врата и тя каза, че на обяд ще отвори, а те бяха пред вратата й преди тя да отиде на работа. Когато тя отвори на обяд се оказа, че вече ние сме били изпреварени от други коалиции, които са регистрирали съответно цвят, записали са се и т.н. Случаят е с Анжелика. Тя после стана началник - кабинета на министъра на външните работи. Сега ние не искаме следващия началник - кабинет на някой министър да стане по такъв начин - като си купи тетрадка от книжарницата. Бихме искали това да бъде ясно казано и съгласно с изискванията на закона. Ако тази цялата история с регистрацията от 1991 г. се разрови, това Народно събрание може да се окаже неконституционно. Ние не сме ровили в тази история, защото е достатъчна разсипията, която съществува в държавата, за да започваме и ние по тази линия да атакуваме една висша държавна институция. Ако някой вестник проявява интерес към пълния текст на писмото да се обади след брифинга и да ни каже факса, на който да го факсираме.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Благодаря на г-н Симеонов за уточнението. Заповядайте, колеги за въпроси към нас. Г-н Костов, заповядайте.

Г-Н КОСТОВ:- Г-н Симеонов, как преценявате отгласа от този съюз, чийто документ подписахте миналата седмица, имам предвид отгласа в различните политически среди и спекулациите с този факт ?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Оценявам отгласа положително. Колкото е по-широк отгласа, толкова по-хубаво, независимо от спекулациите, независимо от неверните неща, които се пишат по повод на Патриотичния съюз. Ние сме доволни, защото това е реклама. А пък, когато един вестник или един автор пише нещо лошо за някого, това веднага означава, че той произнася хвалба пред значителна група от населението. Така, че няма еднозначни отрицания, в нашия живот вече няма такива неща. Последна инстанция за това какъв е бил отгласът в крайна сметка са изборите.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Г-жа Донева, заповядайте.

Г-ЖА ДОНЕВА:- Г-н Симеонов, вчера на пресконференцията д-р Дертлиев, изразявайки мнението си за Съюза на шестте, аз така го наричам, извинете, вие го наричате Патриотичен съюз, изрази мнение, че вие самостоятелно не може да имате успех, трябва да бъдете в коалиция с някой друг и отвори вратичка за Вас, за Вашата партия ЛИБЕРАЛИ, като каза, че от шестте вие сте единствената партия, която би могла да намери мястото си в ДАР. Ще се възползвате ли от тази негова оферта?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Ние всички чухме, че Президентът на Републиката в понеделник ще издаде указ, с който ще определи служебния кабинет и всъщност ще останат 60 дни до изборите. Да ни се отваря вратичка 67 дни преди изборите за някакво коалиране е просто несериозно. Това говори просто за подигравка с изборното състезание и демагогско желание за демонстрация на добра воля. Ако имаше добра воля, това трябваше да стане през лятото, когато участвувахме всичките, ние участвувахме, нашата партия участвуваше в създаването на тази коалиция, нямахме нищо против участието си в нея, заедно участвувахме в изборите във Велико Търново. После изведнъж се оказа, че там нещо си имат, така че не биха искали ние да участвуваме. Веднага потърсихме друг вариант. Смятаме нашия вариант - Патриотичната коалиция - за по-добър вариант от ДАР, по-добър и от електорална гледна точка, измерили сме го вече. Имаме методика за измерване на тези неща и тази методика е пробвана, тя не е усъвършенстваната методика на проф. Лесли Киш. Тя е по - неусъвършенствана методика, по която се измерват шансовете, политическите шансове на партии и коалиции от началото на века до сега. И нашите шансове значително превишават шансовете на ДАР. Разбира се, ние бихме желали, аз винаги съм казвал, че най-доброто е всички стари-нови люспи да се обединят. Колко пъти съм ви го казвал това тук. Говоря от 13.10.1991 г. непрекъснато, непрекъснато, непрекъснато... И на тях при срещи - винаги това сме говорели. Хората се оказаха, че разбират по друг начин нещата. Хубаво. Ще се състезаваме. В крайна сметка на изборите през декември ще видим кой кон ще бъде по-напред.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Ако мога да направя едно уточнение във връзка с двете коалиции. Доколкото са ни известни документите на ДАР - това е една доста капсулирана коалиция и аз не знам как г-н Дертлиев отваря широко вратите в една коалиция, в която си има учредители и тези учредители си имат някакви свои квоти. Ние преди няколко дена подписахме Декларация за политическа воля за създаване на патриотичен съюз. Това по принцип си е една заявена коалиция, но нарочно подписахме декларация, за да се разбере, че това е отворен политически съюз, за да могат всички национално отговорни политически партии да се присъединят към нас и да започнем заедно да градим вътрешните си правила на функциониране, а не да има партии и организации, които са основатели, привилегировани и т.н. От тази гледна точка нищо чудно някои от партиите на ДАР, осъзнавайки се като национално отговорни да дойдат и заедно да направим Патриотичния съюз. Това би било добре. Коалициите, последните, крайните, които ще се явят, те ще бъдат ясни преди изборите. Така че има още време за всички, които се самоизживяват и работят за България.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Не да се присъединят към нас, а да се присъединят към този документ, който ние подписахме. Не присъединяване към организации. Просто да изразят съгласието си със съдържанието на документа. Затова, че държавните интереси трябва да бъдат приоритетни, а не партийните.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Заповядайте, други въпроси имате ли към нас? Г-жа Донева, ако имате заповядайте, ако ли не да закрием.

Г-ЖА ДОНЕВА:- Като най-любопитна от всички, знам, че ръководството ви имаше заседание. Обаче нищо не изнесохте от него. Какви въпроси обсъждахте? Ако може нещо повече да ни кажете.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Ние изграждаме електоралната структура на Патриотичния съюз. Патриотичният съюз върви към предизборна коалиция, започва да се върти вече машината. Остават някои неща да се доработят, за да обявим всичко пред вас в неговия окончателен вид така, както ще бъде. Включително и тези, които ще участват в Патриотичния съюз. В Патриотичният съюз е много вероятно да участват /като вероятност го казвам/ ПК "Екогласност" и НСД от парламента.

ВЕСЕЛА ДОНЕВА:- Такъв съюз няма.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Има и си има регистрация. Формация, парламентарна формация НСД има. То не е група, защото не са достатъчно хора. Те са петима души депутати, но такова нещо има - НСД. Очакваме тази парламентарна формация и е възможно присъединяването на други парламентаристи или групи парламентаристи. Възможно е. Но основната ни работа е текуща предизборна работа. Предполагам, че от следващата седмица вече нашите брифинги ще бъдат изцяло в рамките на предизборна кампания. И не 30 дни преди това са ясни коалициите, а 45 дни преди това ще бъдат регистрирани коалициите, а 30 дни ще бъдат ясни листите. Регистрация на листите.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Да, заповядайте. Ако може да се представите?

Момчил Минев - в."Труд":
- Споменахте за вашата неподобрена методика, поне на каква подкрепа ще разчитате, на какви слоеве сред населението и ако може -някакви цифри?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Изразът не с "неподобрена", а "класическа". Класически методики за изчисляване. Мога да Ви кажа не проценти, защото това си е все пак наша работа, ние разчитаме на тези, които не желаят да гласуват за БСП и са отблъснати от СДС. Това е нашият електорат. А процентите, ще ви кажа какви ще бъдат изборните резултати... Да поемем ли такъв ангажимент, а? Ще ви кажа какви ще бъдат изборните резултати 25 дни преди изборите.
...:- Бихте ли уточнили като казвате за нас, имате предвид БПЛ или Патриотичния съюз?

ПЕТКО СИМЕОНОВ: За Патриотичния съюз - Патриотичния съюз, неговият електорат е този. Разбира се, сега няма да издавам повече - защо те ще дойдат при нас. Това ще разберете следващата седмица.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Заповядайте, г-н Костов и след това другите.

Костов:- Моят въпрос е такъв от това, което току-що казахте, г-н Симеонов, следва ли да разбирам, че вие сте предрешили самостоятелното участие на Патриотичния съюз в изборите или пред вас стоят още решения и още възможности преждевременно да оповестявате?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Нищо няма предрешено. На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което е готово да работи за държавата и за отделния човек. Необходима е силна изпълнителна власт, за да се сложи ред в страната, защото ние излязохме от руслото на прехода от тоталитаризъм към демокрация и влязохме в проблемната ситуация как да се оправим от хаоса да направим демократично общество. В момента ние вече спряхме да вървим от прехода от тоталитаризъм към демокрация и пред нас застана проблема - хаоса може ли да стане демокрация.

Ганчо Соколов - бивш сътрудник на "Куриер":
- Ами този електорат, които няма да гласуват за БСП и отблъснатите от СДС, разочарованите, имат ли някакви общи черти, някакви общи идеологически черти този електорат, според вас? И по какъв начин г-н Стефан Николов ще успее да привлече този електорат, да направи и себе си лицеприятен и симпатичен за този електорат, за да може те да гласуват, и по този начин и за самата национално-патриотична коалиция и за личността на Стефан Николов, която не е за пренебрегване?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Ако личността на Стефан Николов събужда във Вас някакви резерви, други я възприемат безрезервно и освен това той е един от лидерите, един от председателите на партиите, които образуват Патриотичния съюз. Това са група хора, всеки, от които е част от общата багра на Патриотичния съюз. Навремето аз съм чувал /връщам се към спомените си/, навремето съм чувал - 1990 година, че "тоя бай Милан -махнете го, много е стар, никой няма да гласува заради него за СДС" и т.н., и т.н. Но аз съм бил с бай Милан по селата и съм виждал как като слезем от колите не покрай Желев, не покрай Берон, не покрай мен, не покрай някой друг /Тренчев, да кажем/, а покрай бай Милан се събират селяните и започват да разговарят с него. Така че ... За всеки влак си има пътници.

- А електората, отблъснатите и другите, които няма да гласуват?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Е, Вие искате сега пък всичко да Ви издавам. Е, няма да ви го кажа. Как ще ви го кажа? В народа има формирани потребности. Тези потребности много ясно говорят на политическите сили какво е необходимо. Въпросът е как ще бъде казано, кога ще бъде казано и кой ще гарантира, че казаното ще бъде изпълнено. Това са въпросите всъщност, които ще стоят пред гражданина на страната преди да отиде да гласува. Когато българският гражданин вземе решение за кого и как да гласува, той неволно, подсъзнателно си отговаря на тези въпроси. Може да застане отпред, примерно, да назовавам ли имена ... Лучников и да започне да говори за защита на семейството, затова, че семейството трябва да се укрепва, за проблема на жените и т.н. Той може да каже същите думи, които, примерно, ги казва Емилия Масларова. Значи, той говори тези неща, думите са едни и същи, но съдържанието е различно. Така, че въпросът е не само какво се казва, а кой го казва, кога го казва и с какво гарантира, че това казано ще бъде реализуемо.
.... Но мога да дам примери, други примери с евентуални участници в предизборното състезание, които ще бъдат изправени пред този проблем, пред същия проблем - че ще трябва да говорят неща, от които хората имат потребност, но те не стоят, не олицетворяват тази потребност. Така, че всичко ви казах за нашата тактика.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Други въпроси имате ли?

Въпрос:- Искам да задам следния въпрос - ако президентът не се съобрази с вашето желание да посочи деня, когато ще се създаде ЦИК и с действие или бездействие допусне отново да се повтори старата история с регистрацията, как ще реагирате в този случай? И втори въпрос - ако президентът по време на предизборната борба се отклони от своя статус на държавен глава - обединител на нацията - и си позволи да се намесва в полза на една или друга сила с оглед спечелване на изборите от тази сила?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Първо по втория въпрос. Не вярвам президентът да се ангажира в предизборната борба с една или друга политическа сила, но ако го направи, ще допусне непоправима грешка.
По вторият въпрос - ако се повторят безобразията от 1991 година, ние като вече парламентарна партия в 37-то Народно събрание, ще имаме механизми да потърсим разяснения по въпроса.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА;- Заповядайте, г-жо! Ако може да се представите.

Евелина Иванова - Канал 1 "По света и у нас":
- След като имате такава усъвършенствана методика за изследване, можете ли да прогнозирате как ще бъдат подредени политическите сили при евентуалните следващи избори?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Аз казах, че 25 дни преди изборите ще кажа какви ще бъдат изборните резултати.

Евелина Иванова:- Аз разбрах, че само за вас ще кажете тогава.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Не. 25 дни преди изборите ще съобщя какви ще бъдат изборните резултати.

Въпрос:- Споменахте, че на България е нужно едно стабилно парламентарно мнозинство. Във връзка с това като чуваме за увереността ви, че ще влезете, какви коалиционни партньори в партиите мастодонти - т.нар. големи парламентарни сили, биха могли да влязат в някакъв диалог с вас?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- При подписването на първия документ на Патриотичния съюз ние се обърнахме към всички политически сили. Реагираха някои, които не са в тази категория "мастодонти". Има положителна реакция от страна на БСП, поне така разбрахме, за следизборно сътрудничество. Ние сме готови за такова сътрудничество. На страната е нужна стабилност, нужен е ред. На страната е нужна силна изпълнителна власт. На гражданина е необходима сигурност и за живота му, и за имота му. Сигурност за начините, по които може да успява. Това може да бъде гарантирано само от силно мнозинство в парламента и ние ще работим за създаване на такова мнозинство, като смятаме, че не само БСП, но и други политически сили, които бъдат представени в 37-то НС, ще разберат необходимостта от общо действие за укрепване на българската държавност и за гарантирането на живота и имота на отделния човек. Знаете в момента какво става в страната. Знаете. Просто пред очите ви е. Аз имам един случай от всекидневието от вчерашна дата. Вчера в "Люлин” са направили тараш по всички асансьори и са свалили таблата, които покриват копчетата на етажите, за да ги дават за претопяване. Просто отвсякъде са измъкнати. Разбирате ли? Това вече стига до такива размери, до такива равнища онова, което става в държавата, че то е вън от всякакво въображение. Кога сме си представяли, че ще стигне дотам? Ще цитирам оплакване на прокурор /няма да споменавам името му/ от корупцията. С много цветисти изрази той се възмутил от това, че катаджията, който го спира, му иска на ръка 300 лева. за да не го глоби с по-голяма сума, да не му напише акт или за да не му вземе книжката, не зная точно каква е била следващата заплаха. Прокурорът извадил, дал 300 лева. Това се разказва с много цветисти изрази каква корупция има в полицията, не знам какво, не знам що. И на въпроса: "Защо той искаше този подкуп?" - "Ами защото бях на три ракии". Това са елементарни неща, но в социологията има едно направление, което прави анализ по случаи, може да направи анализ - феноменологнчното направление в социологията. То прави анализ на отделни случаи. Хваща отделния случай и в него може да изведе основни закономерности в обществото, затова, което става. Вземете само тези два случая, за които ви казах - таблата по асансьорите в един жилищен квартал или да кажем част от него и оплакването на един прокурор за едно нещо. Това при един внимателен социологически анализ, разбира се със съответния категориален апарат, може да ни разкрие такава картина, от която да ни настръхнат косите.
На България е нужно силно правителство. Необходимо е мнозинство в парламента. което да гарантира тази силна изпълнителна власт. БСП след два свободно проведени парламентарни избори се утвърди като реална политическа сила в условията на демократичните процедури. БСП не може да бъде подминавана. Без БСП не може да се извърши прехода и да се излезе от хаоса, и да се създаде демокрацията. Абсурдна е мисълта, че може да се заобиколи.  Тук мога много да говоря.

Въпрос:- Г-н Симеонов, вчера г-н Румен Попов каза, че по съвет и по идея на ОПТ Патриотичния съюз е изпратил писмо - предложение до БСП за сътрудничество. Има ли изпратено такова писмо и има ли официален отговор на това писмо? Благодаря.

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Такива писма са изпратени на всички политически сили.

Въпрос:- А отговор имате ли?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Отговор, писмен отговор, като писмо, на мен не ми е известно да има. Като информация от вестници и от контакти знаем, че има готовност за сътрудничество. Очакваме да видим как ще реагират и другите политически сили.

Въпрос:- Г-н Петко Симеонов, това, което казахте е много показателно - за асансьорите и прокурора, но това издава една много опасна тенденция, че тоталитаризмът продължава на местни нива - старшински, полицейски, тоест милиционерската психика продължава и БСП се дистанцира с 10-ти ноември от тази психика, но ако има опасност и сега? А те са на двата полюса - или корупция, подкупи и старшини-милиционери, или отново тоталитаризъм - т.е. прилагане на такова безскрупулно живковистко отношение, както преди 10-ти. Според вас БСП не се ли страхува точно от тези долни слоеве на изпълнителна власт, които компрометираха партията им и преди 10-ти, извратиха идеологията и политиката? Не се ли страхува точно от тези местни нива, ниски слоеве, които ще държат властта?
А другият ми въпрос е - смятате ли, че може да се стигне до модел на имитация на унгарския вариант за социалисти в управления с коалиция, поканени от либералите? Тук да се стигне до повторение на този унгарски вариант?

ПЕТКО СИМЕОНОВ:- Защо? Унгарският вариант е един добър пример. Един добър пример и ние сме изпратили писмо до унгарските либерали, за да може и срещи да имаме с тях, за да можем да разберем точно как е станало и как се формира тяхното сътрудничество.
По първия Ви въпрос. Аз съжалявам, може би не бях достатъчно съсредоточен, но разбрах, че хаосът и тоталитаризмът са на двата полюса и ако искаме да избягаме от хаоса, ще попаднем в тоталитаризма. Нещо такова разбрах. Нещата не стоят така. Хаосът, в който се намираме и разрухата, която цари в страната, съвсем не означава връщането към някакви стари методи на управление. Ние необратимо сме скъсали с тоталитаризма. Необратимо. България необратимо е скъсала с комунизма. На България е нужен ред, демократичен ред и този демократичен ред съществува във всички западни общества, които съвсем не са това, което изглеждат по филмите на видеото, дето ги гледаме и по телевизията някой път, дето пускат./ Аз поне много рядко гледам и двете, само по разкази на други хора правя преценки./ Обществата, в които има ред, в които има законност, където са изградени институциите - те са правови държави. Защо забравихме, че се стремим да бъдем правова държава? Спомнете си само как от лексиката, която тръгна от 10-ти ноември, изпадна израза "правова държава". Защо изпадна този израз? Останаха други. Така че демократичен ред, законност, правова държава - това е изходът от хаоса и съвсем не означава, че разбира се, всички въпроси ще могат да бъдат решени с магическа пръчка. На нас ни предстои и това трябва да бъде ясно казано и на народа, предстоят ни години на изпитания, за да стигнем до благополучието. Лъжа са Канарските острови.

СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА:- Колеги, благодаря ви за участието в днешната пресконференция. До следващата сряда.

* * *


2. СЕДМИЧНИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ


Пресконференция на Съюза на монархическите сили

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Силвия Петрова Нейчева
Дата: 07.10.1994 час от: 11 до 12

Участващи: Величко Тодоров (председател на Народната партия), доц Иван Ганев (член на Националния политически съвет на CMC), адв.Антон Сираков (председател на Естествена монархическа партия), Пламен Стефанов (Български национален фронт), проф. Александър Садовски (член н Националния политически съвет на ФЦБ), Слави Михов (юридически експ. на ФЦБ)
Пресконференцията бе открита от Пламен Стефанов, заявявайки, че Съюзът на монархическите сили ще се регистрира като коалиция в предстоящите избори, независимо кога те ще се проведат. Това, което отличава CMC от другите политически сили е фактът, че те изразяват една исторически, юридически и народопсихологически обоснована доктрина. А това е възстановяването на коронованата демокрация чрез Търновската конституция и правата на негово величество Симеон II като държавен глава. Тази коалиция е изградена на нравствените устои на православието. Г-н Стефанов заяви, че CMC е един храм, една църква. И опирайки се на мъдростта на Атанас Буров, той уточни,че коалицията: "Не е църква на тази или онази доктринерска партия, не е църква на някаква идеология - ограничена и безжизнена, която няма нито гъвкавостта на живота, нито широтата за да го побере в своите рамки. А църква, в която народът може да влее всичките си добри сили, които да управлява чрез народа, за народа, в името на свободата и законността, в името на социалния стопански прогрес, в името на създаването на благоденствие за колкото се може повече хора. Пламен Стефанов съобщи, че вече е готов с предизборния девиз на CMC, като той отново е взаимстван от Атанас Буров: "Да живее свободата, да живее културата. Долу корупцията, долу диктатурата."
След него думата взе Антон Сираков- председател на Естествена монархическа партия, който потвърди прерастването на CMC от обикновена коалиция в предизборна такава по всички изисквания на съществуващия Избирателен закон, независимо от факта дали той им харесва или не. По този начин монархистите от цялата страна имат възможността на следващите парламентарни избори да се явят с единна, самостоятелна бюлетина. Той добави, че тяхната коалиция остава отворена до обявяването на изборния ден по смисъла на Избирателния закон. Което означава, че те ще приемат други политически организации като пълноправни партньори, ако са изрядно регистрирани, според действащото законодателство. За тях е важна доминацията на идеята, а не задоволяването на лидеромански амбиции. На поставен въпрос за разликите между CMC и Федерация Царство България, водещият Пл.Стефанов заяви, че ФЦБ е просветна организация със съюзи регистрирани по Закона за лицата и семействата. Отношенията им са отношения на единомишленици. В момента се водят преговори с регистриралия партия "Съюз на патриотичните сили" Христо Куртев за излизане с единна монархическа бюлетина. Имайки предвид отношенията на г-н Куртев със СДС и по-специално с Филип Димитров, Пламен Стефанов се надява, че Синята коалиция ще се съгласи заедно да издигнат Търновската конституция и негово величество цар Симеон като стожери на българската демокрация.
Г-н Стефанов отговори и на журналистически въпрос за финансирането на CMC декларирайки, че CMC сам се издържа и никой не го финансира или спонсорира. Но коалицията има поддръжката на болшинството от българския народ и особено на онази част от интелигенцията и младежта за която се внушава, че няма да гласува. Пламен Стефанов се позова на скромните им социологически изследвания, които показват, че тези групи ще гласуват именно за възстановяване на легитимността и връщане на негово величество. Журналистите се интересуваха и от взаимоотношенията между Български национален фронт и Български демократичния форум на Васил Златаров. Отново водещият пресконференцията поясни, че и двата са последователи на съществуващия преди 9.09.44 г. Съюз на българските национални легиони, който вече е възстановен и като име от г-н Часовникаров. Разликата между тях е в това. че Васил Златаров смята, че може да се излезе от кризата само със собствени усилия, без помощта на негово величество цар Симеон II. Докато БНФ счита, че без личност като Симеон II на България ще й бъде много трудно. Антон Сираков изказа желанието си. за съвместно излизане на CMC с "Федерация Царство България" в предстоящите избори, но дали това ще стане, зависи изцяло от Христо Курте в- секретар на ФЦБ. Председателят на Естествена монархическа партия- г-н Сираков съобщи, че CMC и отделните партии, членуващи в нея, имат програми. Но общата цел, обединяваща всички, е: Първият гласуван законопроект да бъде за отмяна на Закона за референдума от 1946 г., което автоматически означава възстановяването на единственото юридически вярно статукво - Търновската конституция и Симеон II, единствен легитимен държавен глава. От това ще следва, че в ръцете на негово величество ще бъде решението за бъдещето на Парламента.
Г-н Сираков обвини Васил Златаров за несъвместимото му с легионерската идеология поведение във връзка с опитите му за коалиране с една републиканска по своята същност партия, каквато е СДС. Той не може да се съгласи, че легионерите трябва да помагат и на лявоориентирани формации.
Г-н Стефанов заяви, че CMC е за мажоритарна избирателна система, при която качествата на личността ще са от първостепенно значение. А програмата на коалицията ще бъде предоставена след обявяването на изборите. Проф. Садовски, член на Националния политически съвет на CMC, заяви, че в момента алтернативата не е демокрация или комунизъм. Комунизмът като идеология е вече минало, но последиците от него все още са налице, а именно тоталитарното републиканско управление. И ако в Европа има републики, които са тоталитарни, то всички монархии са демократични и проспернращи. Т.е. алтернативата е република или монархия.
На пресконференцията стана ясно, че в момента е декларирана като намерение инициативата Движение за коронована демокрация, но все още основните документи не са готови, както не е ясно и кои ще са членовет му. Надеждата им е то да приобщи онези групи, които са заявили нежеланието си да гласуват за големите политически сили- БСП и СДС.
Г-н Стефанов цитира по памет едно изказване на Ф.Димитров: "Негово величество е наша морална опора. Когато той дойде и бъде реална държавна опора, нещата сме убедени, че ще тръгнат добре."
Доцент Ганев, член на Националния политически съвет на CMC, предполага, че има надежда за обединението им с ФЦБ в една чисто монархическа коалиция. Особено след изказването на Ф.Димитров на миналия им брифинг за невъзможността на СДС да излезе с една бюлетина с имената на СДС и ФЦБ.


* * *

Пресконференция на Федерация " Царство България" - ФЦБ

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Силвия Петрова Нейчева
Дата: 07.10.1994 час от: 13 до 14
Участващи: Христо Куртев (генерален секретар на ФЦБ), Василен Васев (главен редактор на в-к "Царски вести"), Константин Тошев, Мариус Донкин от Предизборния щаб на ФЦБ, актьор в Народния театър), Симона Куртева (пресаташе на ФЦБ).

Резюме на текста:
- Георги Таков откри пресконференцията с информация за Втората национална конференция на ФЦБ. Той съобщи, че в НДК са се събрали 300 депутати, за да разгледат най-актуалните проблеми на Федерацията.
В тази връзка г-н В. Васев допълни, че ФЦБ е най- многолюдната, най- авторитетната и най- значителната монархическа организация в България. Решението на конференцията е Федерацията да отиде на избори в коалиция с други демократични, некомунистически организации за формирането на един силен и авторитетен блок. Също така конференцията е дала правомощия на Федеративния съвет да води преговори, да взема моментни решения в съответствие с предначертаната от нея линия. Г-н Васев отбеляза, че досегашните опити на ФЦБ за обединение на монархистите са завършили с неуспех, просто защото нямало кого да обединят. Това е така поради факта, че днес се създадоха много партии и коалиции без членски състав и които по своята същност са фиктивни. По този начин у политиците (а дори и сред самите монархисти), с които Федерацията контактува се създава едно объркване относно разположението на монархическите организации. Затова Федерацията напомня своя призив за обединение на монархическите организации, като се слеят в нея. Тя е отворена за всички партии, клубове и комитети, които все пак отговарят на следните три условия : 1. Председателите им да са представители на реално действаща организация с не по-малко от 1000 члена: 2. Да могат да подпишат декларация, че не са членове на БКП или БСП и 3. Да не са бивши членове в Държавна сигурност. За съжаление според г-н Васев много мними монархисти не са в състояние да подпишат такива декларации, което определя и невъзможността за включването им в ФЦБ.
В момента те са склонни да разширят коалицията cи и са готови да преговарят с всички желаещи кандидати. Разговорите с големите политически сили СДС, БЗНС и ДП показват, че ФЦБ трябва да престанат да бъдат просто монархисти, а Федерация ''Царство България". Но за това е необходимо първо да се осъществи обединението им. Тук се включи г-н Христо Куртев, като заяви, че това ще е доста трудно при съществуващата лидеромания. За целта ФЦБ ще изисква от председателите на отделните организации да декларират, че няма да се кандидатират за народни представители, а те ще бъдат излъчени от редовите им членове. По същия начин и ръководството на Федерацията след обединението е готова да поеме това задължение. Другата форма на обединение, която вече се използва, е създаването на Районни центрове по места, в които се вливат такива групи, неможещи да влязат като пълноправни членове в ФЦБ.
Г-н Куртев уведоми, че се водят преговори с Ф. Димитров, Стефан Савов, Анастасия Мозер. Дори на 27.10.1994 г. те са получили писмо от БЗНС, подписано от Анастасия Мозер, в което се изпраща проектопрограма на демократичните организации за спасение на България и покана за среща. ФЦБ в съответно писмо изявява готовността си за разговори с БЗНС. Освен това Христо Куртев заедно с неговия коалиционен партньор Иван Глушков са поканили Ф.Димитров на обяд днес.
Георги Таков заяви, че демокрацията означава свобода на избора - република или монархия и ФЦБ няма да се конфронтира с републиканците. Те са за парламентарна монархия, за един парламент, който да решава съдбините на България.
Василен Васев допълни, че българските политици със своя егоизъм, себичност и пълно отсъствие на мисъл за България, доведоха страната до това положение. В същото време Симеон II не каза една грешна дума, не направи една погрешна стъпка. Пример за това е мъжеството му да не си позволи да стъпи на българска земя, за да не даде основания за още един конфликт.
Хр. Куртев обясни, че монарсите винаги са били полезни за своите държави. Това са бизнесмени, които работят денонощно за страната си, това са пъблик рилейшъни от най-голяма класа.
На въпроса какви условия ще постави ФЦБ пред СДС и БЗНС, Хр. Куртев заяви, че такива няма. Целта им не е да заемат две, три места в парламента, а да дадат своя принос за обединението на демократичните сили. Защо да чакат влизането си в НС и тогава да се обединят с останалите демократични сили, когато могат да направят това преди изборите. А на поставен въпрос за отношенията Ф.Димитров - Савов, той заяви, че това е нещо съвсем нормално. Само в комунистически парламент всичко е наред. В заключение Константин Тошев уточни, че негово величество Симеон II ще дойде в България, само когато бъде повикан. Той не е турист и когато дойде, то ще е завинаги.


* * *

Редовен брифинг на БСДП

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Илияна Ракиловска
Дата: 10.10.1994 г.
Участващи: П. Дертлиев, Анг. Ахрянов, Т. Дечев, Т. Явашева
Засегнати проблеми:
1. Правителство с мандата на "Нов избор", парламентарни избори
2. Резултати от посещението на Анг. Ахрянов в Германия за предизборната кампания на СДП.
3. Отношение на БСДП към новия патриотичен съюз на Г. Ганев, БПЛ, ПК"Екогласност" и другите.
4. Предизборна стратегия на съюз ДАР.

Резюме на текста:
Председателят на БСДП д-р П. Дертлиев коментира правителствената програма, предложена от кандидат-премиера Луджев в НС. Тя съдържала много "пекрасни неща" в областта на икономиката, ставало въпрос дори за масова приватизация. Според г-н Дертлиев кабинетът на "Нов избор" няма да мине в НС. Въпреки това офертата на Луджев за следащите избори вече ще е направена. В тази връзка председателят на БСДП коментира, че президентът желае да управлява страната без нови идеи и със стари позиции. Народът обаче нямало да даде шанс на Желев.
По отношение на СДС, г-н Дертлиев не вижда нищо конструктивно като процес. СДС се е превърнало в "стена на плача" - плачел сега Чирков, В. Велчева, пак плачел Софиянски. Намаляването на състава на "синята коалиция" не се съпровождало с помъдряване, а това можело да има за последица само едно - прогнозира Дертлиев - неконтрулируем превес на БСП в следващия парламент. В сила влизали отново компроматите в СДС, което означавало, че от коалицията няма да остане дори "кочана на зелката".
Ангел Ахрянов съобщи за българското присъствие по време на парламентарните избори в Германия. Като наблюдатели от България са участвували Анг. Ахрянов, Юрий Борисов на мястото на проф. Ананиева от БСП и проф. Петър Марков. Имали са среща с председателя на интерпарламентарната комисия "България - Германия" - депутат от Бундестага. Г-н Ахрянов разказа и за доброто сътрудничество между германските зелени и социалдемократите.
На въпрос за отношението на ръководството на ДАР към новия патриотичен съюз на Г. Ганев и Масларова, председателят на БСДП отговори, че в тази формация се намирали все добри българи и приятели със социално мислене. Той окачестви начинанието им като несполука - самостоятелно това формирование от ярки личности нямало шансове за успех. Г-н Дертлиев бил чел в пресата офертите на Г. Ганев към БСП. Ставало въпрос за личен избор и в този смисъл морални оценки Дертлиев не се наемал да дава. Но не вярвал на приказките за 500-те хил. души членска маса на Съюза на отечеството на Гиньо Ганев. Председателят на БСДП смята за малко вероятно този нов патриотичен съюз да избере ДАР за съюзник в изборите. Някои от 6-те партии обаче можели да намерят място в ДАР и да се сработят с тях. Между тях нямало да бъде ПНБ поради дясноцентристките концепции на Ст. Николов. Всъщност, според Дертлиев, повечето от партиите и организациите, влизащи в състава на този патриотичен съюз, били неизвестни като такива. Имало само известни личности - Ст. Николов като заместник на Буров, Г. Ганев, Масларова - като личности, "Воля за България" - също като личности. За други г-н Дертлиев не се сети.
Репортерката на "Дума" В. Донева подсказа за БПЛ и това бе повода председателят на ДАР да си припомни и за "своя приятел“ Петко Симеонов, който отишъл във въпросния патриотичен съюз поради несъгласувананост с ДАР и от желание за по-голямо представителство. Г-н Дертлиев се надява П. Симеонов все пак да припознае мястото си в "Демократичната алтелнатива".
ДАР нямало да се коалира с хора като гъвкавия Луканов или с Лилов, когото Дертлиев уважавал като интелект, но позициите на двамата били различни. Лидерът на БСДП призна, че по друг начин си е представял съюза ДАР - с Дертлиев и Кюранов в него. Но се оказало, че Томов е "по-бамбашка момче". А проф. Кюранов, с когото Дертлиев се разбирал по всички въпроси, имал друго разбиране за мястото и ролята на АСО. За доктора било ясно, че единият от тях няма да познае къде е полезността -от коректност Дертлиев се надява, прогнозата на приятеля му Кюранов да е вярната.


* * *

Пресконференция на "Конституционен форум " - КФ

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Силвия Петрова Нейчева
Дата: 10.10.1994 час от: 13 до 14
Участващи: Васил Иванов, Михаил Дянков, Иван Анчев

Резюме на текста:
Васил Иванов откри пресконференцията, уточнявайки защо Конституционен форум излиза с предложение именно за патриотичен съюз. Това се е наложило поради зачестилите обвинения в национализъм от страна на журналистите. КФ смята, че съществуващата политическа конфронтация е бедствие за България и точно затова именно патриотичната идея ще бъде в състояние да се превърне в обединяваща срещу разрухата.
Г-н Иванов припомни, че навремето, когато се опитвали да създадат Либерално - консервативния съюз, ръководителят на "Нова България" Стефан Николов обвинил КФ в национализъм, когато той защитавал патриотичната идея. А в момента същия този човек проповядва от тези патриотични позициии. И дори проф. Иванов открива цели пасажи директно взети от тяхната идея, което показва, че това е политическа спекулация с една чиста кауза. Показателен е и фактът, че те дори не могат да се изкажат със свои думи по тези въпроси. Ако някой е узрял за тази идея, КФ няма нищо против тя да бъде отстоявана от него, но в случая са свидетели само на една спекулация.
Един от журналистите попита, защо след като шест организации са решили да се обединят и следват тази патриотична идея,  КФ не се присъедини към тях. На този въпрос Васил Иванов заяви, че не е убеден дали това е организацията, която най-добре ще отстоява патриотичната идея. Защото вътре няма нито една патриотична организация, особено от онези, с които преди ЛКС работел, въпреки че не отричали дейността в тази насока на ОПТ и "Воля за България". Михаил Дянков допълни.че някои от обединилите се организации обявяват себе си за центристки, което е твърде далече от това да са патриотични. А други са регистрирани по Закона за лицата и семействата и които не би трябвало да имат нещо общо с политиката. Като цяло този съюз не бил регистриран и не би следвало да участва в избори в този състав.
Репортер от в-к "Дума" върна дискусиите към сформирания от КФ Български патриотичен съюз. Васил Иванов не пожела да уточни имената на бъдещите им коалиционни партньори. Само спомена, че в момента работят над списък с личности, които евентуално биха могли да бъдат привлечени. Работи се и по места в провинцията, където е станало видно, че няма противоречия, а се е появила надежда за създаването на алтернатива на двуполюсния модел. В настоящия момент имали покана и от ДАР за преговори.
Журналист от "Демокрация" отново поиска уточнение относно въпроса какво все пак обединява коалицията на шестте, ако не е патриотичната идея. Васил Иванов отговори, че му направили впечатление различните позиции на Ст. Николов и г-жа Масларова в проведения с тях разговор в "Панорама" на 08.10.1994 г. Очевидно е, че единствено амбицията за власт е обединяваща за този съюз. Същият журналист попита дали е вярно, че Ст. Николов е бил натоварен да оформи широката коалиция на БСП. Г-н Иванов заяви, че това е напълно възможно, тъй като всички са свидетели на различното виждане на Николов за Либерално -консервативния съюз. Нещо повече, на него му се струва, че съюзът няма почти никаква електорална база. Михаил Дянков припомни, че докато е съюз, а не се регистрира по Закона за политическите партии, той е само една декларацията не реална коалиция.
Васил Иванов заяви, че ако трябва, КФ ще отидат и в тесен съюз в предизборната борба. За тях по-важно е да бъдат открити такива личности, които ще се ангажират с идеята и ще изпълнят обещаното.
Михаил Дянков сподели тревогата си от все по-голямото вливане на пари в политическия живот. Още повече, че някои лидери са служители на определени финансови групировки, което е сигнал за опитите за директно вливане на пари във властта.
Зададен бе и въпрос за възможностите КФ да бъде изместен от Ст. Николов и другите патриотични организации. Според Васил Иванов такава опасност има, но тя не идва само от страна на г-н Николов, а и от дясно.
Всички би трябвало да знаят, че често се получава така -един дава идеята, а други се възползват от нея. За КФ обаче е важно, че досега не им се е налагало да правят компромиси със съвестта си, независимо от последствията за тях. В последните минути М. Дянков провокира журналистите с въпроса: "Как е възможно някой да служи на определена кауза след като работи за някой друг на заплата."


* * *

Редовна пресконференция на ИБ на ВС на БСП и на БСП.

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Николай Николов
Дата: 11.10.1994 час от: 13 до: 14
Връзка с други събития:
Възлагане на мандат на Д. Луджев за съставяне на правителство, пленум на ВС на БСП от 9.10., интервю на Ал. Маринов във в."24 часа".
Участници в събитието:
Клара Маринова, Дончо Конакчиев, Янаки Стоилов, Росен Хубенов. Засегнати лица и организации:
БСП, ОПТ, СДС, Патриотичен съюз, КС, МС, Желю Желев, Жан Виденов, Димитър Луджев, Александър Маринов.
Засегнати проблеми:
1. Позиция на БСП по проектите за изменение на Конституцията.
2. Законодателни приоритети на БСП.
3. Аргументи против подкрепата на правителство на Д. Луджев.
4. Оценка на интервюто на Ал. Маринов пред в."24 часа".
5. Отношение на БСП към Патриотичния съюз. 6. Становище на БСП по формите на взаимодействие с ОПТ.

Резюме на текста:
В началото Кл. Маринова съобщи, че основни теми на последното заседание на ИБ на ВС са били - анализ на внесените предложения за промени в Конституцията, избор на нови конституционни съдии, аргументи на БСП за неподкрепа на правителство с мандата на ПГ"Нов избор" и коалиционни партньори на социалистическата партия в парламентарните избори.
В своето експозе Я. Стоилов се спря на съществуващите два основни проекта за изменение на основния закон. Според зам.-председателя на БСП първият проект, подкрепян от БСП, предвижда, че НС продължава да изпълнява функциите си до избор на ново, а вторият, лансиран от СДС, се състои в продължаване на функциите на НС до избор на ново, но НС заседава само при наличие на извънредно положение и то при условие, че е свикано от президента. Стоилов изрази склонността на БСП да подкрепи варианта на СДС, но при условие, че НС се свиква не от държавния глава, а по реда, установен в конституцията. Не трябва да отиваме към промяна в Конституцията, която засилва правомощията на държавния глава, подчерта зам.-председателят на ВС на БСП. Стоилов изказа предположение, че се готви сделка между ДПС и СДС, която предвиждала "имунитети срещу членове на КС".
На днешното заседание на Председателския съвет на НС ще предложим НС да заседава без прекъсване до 17.10., съобщи Р. Хубенов. Зам.-председателят на ПССД аргументира това предложение с необходимостта от създаване на всички условия за избори. Стана ясно, че ПССД определя като свои законодателни приоритети поправката в конституцията и поправките в избирателния закон. Заявена бе готовността на ПССД да бъде продължена работата по ЗОВС и да бъде гласуван на второ четене закона за спекулата.
В изложението си Д. Конакчиев потвърди решението на ВС на БСП за неподкрепа на правителството на Д. Луджев и посочи някои от аргументите за това - 1. ПГ"Нов избор" не предлага избор на България, не е този моделът, от който се нуждае страната; 2. Всички политически сили са единодушни, че възможността за формиране на друго непартийно правителство и на друго динамично парламентарно мнозинство в рамките на този парламент е изчерпана; 3. Очевиден е кадровият дефицит на предлаганото правителство.
В отговор на въпрос - как бихте коментирали извода на Ж. Виденов, направен в доклада му от последния пленум, че членовете на БСП лекомислено се надяват на голяма изборна победа и, че БСП трябва да се погрижи за себе си и твърдението на Ал. Маринов в интервюто му във в."24 часа", че БСП не знае какво да прави след изборите - Кл. Маринова заяви, че казаното от Ж. Виденов е извадено от контекста на доклада и, че в интервюто на Маринов такава фраза няма. Д. Конакчиев допълни, че БСП е партията, която най-добре знае какво да прави след изборите.
В отговор на въпрос - какво е отношението на БСП към искането на СДС за изменение на бюджета - Д. Конакчиев потвърди, че състоянието на бюджета действително не съответства на макрорамката на икономиката, заложена в закона и съобщи, че са водени разговори с премиера по този въпрос. Зам.-председателят на ВС на БСП изрази мнение, че това едва ли е реалистично в момента. Ако правителството внесе такъв законопроект, той трябва да е приоритетен, заключи Конакчиев.
Я. Стоилов отбеляза, че под една или друга форма БСП е готова да продължи партньорството си с тези от партиите, влизащи в ПССД, които имат необходимата социална и политическа основа.
В отговор на въпрос Я. Стоилов заяви, че в БСП се води дискусия към коя форма на коалиция да се ориентира БСП - сътрудничество с други предизборни съюзи или малка хомогенна коалиция, която да включва партии със своя физиономия.
Р. Хубенов обясни невключването на измененията в избирателния закон в дневния ред на НС с нежеланието на останалите парламентарни групи във всичките им разновидности да бъде вкючен мажоритарен елемент в избирателната система. Зам.-председателят на ПССД съобщи, че и в момента текат преговори и прогнозира, че най-вероятно ще има съвсем несъществени промени в избирателния закон.
В отговор на въпрос за бъдещето на отношенията между БСП и ОПТ Я. Стоилов поясни, че обявения миналата седмица Патриотичен съюз се състои от 6 самостоятелни формации и съобщи, че ОПТ е изразила желание да участва съвместно с БСП в изборите, включително в една коалиция. Принципно е изразена воля за сътрудничество. Начинът и формата за това (в коалиция с БСП или в патриотичния съюз) ще се уточнява по-късно.


* * *

Пресконференция на ХАП

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Силвия Петрова Нейчева
Дата: 11.10.1994 час от: 14 до: 15
Участващи:
Иван Глушков, Иван Яхнаджиев, Сотиров, Спиров, Колев

Резюме на текста:
Г-н Глушков откри пресконференцията с кратък анализ на предизборната ситуация. Според него изборите ще се проведат на 11 или 18 декември. Като по-вероятно е датата да е 11-ти, тъй като 18-ти е извън законовия срок от 60 дни за провеждане на избори след евентуалното разпускане на парламента.
Той заяви, че планираните за днес поправки в Конституцията са позорна проява, тъй като целта на депутатите е да си запазят заплатите и имунитета. Дори обясненията на Савов, че същността на поправката била да се даде възможност на президента да свиква НС при нужда звучи несериозно, тъй като това положение е заложено в Конституцията. Користните намерения били очевидни.
Според Глушков се спекулира и с въпроса откъде ще бъдат намерени пари за избори. Това било ясно - ще бъде направен заем от БНБ, който ще бъде погасен от предвидените пари за редовни избори в бюджета за 1995 г.
Лидерът на ХАП заяви, че те ще участват в избри в коалиция със СДС. ФЦБ, Съюза "Истина", Комитета "Съединение", ВМРО, Българския женски съюз. По този начин те ще бъдат една силна преграда пред неосоциализма. Той е убеден, че сред колебаещите се избиратели двама от трима ще гласуват за тази коалиция. Г-н Глушков уведоми журналистите, че в събота, в 10.00 часа, в НДК ще започне заседание на Националния ръководен съвет на ХАП, където ще бъде обсъдена политическата обстановка и възможностите за участие в избори. Там те ще поискат мандат за водене на преговори с евентуалните коалиционни партньори.
Някои журналисти бяха обезпокоени от факта, че в коалицията са включени организации, регистрирани по Закона за лицата и семействата, което определя и невъзможността от участието им в избори. Иван Глушков обясни, че Съюз "Истина" и Комитет "Съединение" не са регистрирани по Закона за политическите партии, но те няма да участват самостоятелно в избори, а ще подкрепят коалицията.
Г-н Глушков бе убеден, че правителството няма да мине. Той много ce учудвал на факта, че всички говорят за необходимостта от силно правителство, а никой не се замисля как ще бъде формирано при слаб парламент. Той обобщи, че явно демокрацията не е съвършена, но досега никой не е измислил нещо по-добро. Глушков с учудване следял изявлението на Д. Луджев на 10.10.94 г. по телевизията, в което той заявил, че него народът го бил избрал. Защото през 1992 г. тези избиратели са гласували синята бюлетина, а не за "Нов избор".
Християн-аграрният лидер бил поразен от факта, че никой от депутатите, след като напуснел групата, с която е влязъл в НС, не си е подал оставката, а напротив, обявяват се за политически сили.
На поставен въпрос не се ли притесняват от становището на Ф. Димитров върху бюлетината да има само едно име, Глушков обяви,че подобни тревоги нямат. За ХАП по-важно било да бъде подписан официално предизборният съюз със СДС, а не воденето на бакалски сметки за местата в НС.
Журналист се поинтересува от позицията на ХАП при положение, че 6-те обединени земеделци начело с Георги Андреев влязат в СДС. Според Глушков такава коалиция не съществува, тъй като слуховете говорели, че земеделците още с излизането си от Президентството вече били разединени. Но едно било ясно, Глушков няма да седне на една маса с Георги Андреев, тъй като всички знаели какъв е той. Г-н Глушков коментира и липсата на условия за развитие на трета сила. Той припомни думите на проф. Генчев, че в момента се поставял въпросът демокрация или социализъм. Да, все още имало опасност от един нов вид социализъм и затова отново силите са силно поляризирани. Много малко хора щели да гласуват за трета сила и той не бил сигурен, че ДАР, Савов и Мозер ще успеят самостоятелно да надскочат 4-процентовата бариера, тъй като няма да имат време да се утвърдят като нещо стабилно. За съжаление, така оставала моралната отговорност, че се разпиляват гласовете и демократичната идея би загубила. Иван Глушков заяви, че целта на ХАП е първо да се утвърди, да влезе в парламента и тогава ще кандидатствуват в Христиандемократическия интернационал. Тъй като преди там се приемали за членове партии, които са парламентарно представени. Доказателство за това е фактът, че партия "Либерали" са отишли в Рейкявик, но не са ги приели за наблюдатели.

* * *

Редовен брифинг на ОПТ

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Зорница Христова
Дата: 11.10.1994
Участници в събитието: Р. Попов, Загорски, Минчев, Боян Попов /ДДД/, Никола Пасков /ДДД/
Засегнати проблеми:
1. Изборни и предизборни споразумения, оферти за изборни коалиции.
2. Евентуални коалиционни партньори на Дясното демократично движение.

Резюме на текста:
Румен Попов каза, че всички предизборни споразумения са подписани, но ОПТ все още няма подписано изборно споразумение. В партията са получили две коалиционни предложения - от Патриотичния съюз /към чиято декларация партията се присъедини/ и БЗНС "Ал. Стамболийски". От своя страна са отправили оферта към БСП, а именно да участват в единна листа с обща бюлетина. .Нямат информация дали пленумът на БСП е взел решение на тяхното писмо. Отговор до този момент не са получили. На въпроса, какво показват личните контакти с ръководните хора от БСП, отговориха, че на пленума на социалистите са отдали дължимото, отчели са ролята на ОПТ и са изразили желанието си коалиционното партньорство с ОПТ да продължи, като отново подчертаха -официално потвърждение за това не са получили.
Прочетено бе писмото, изпратено до БСП. В него се казва, че нямат основание да предпочетат друг съюзник пред БСП. Г-н Минчев изказа мнение, че на плещите на БСП лежи много важно решение. При евентуално разваляне на досегашната коалиция ще се разединят хората в смесените райони, като пример г-н Попов посочи Сатовча, където ясно се вижда разпиляването на гласове.
ОПТ се е съгласила на сътрудничество с Патриотичния съюз и този ангажимент ще се запази, дори и да останат в коалиция с БСП, каза председателят на партията. Патриотичните сили са изпратили писмо до БСП за предизборно и следизборно сътрудничество. По данни от ОПТ социалистите са взели решение за сътрудничество с патриотичните сили, а също и с БЗНС.
Румен Попов от името на ОПТ заяви, че могат да предложат съюз на СДС, но не и докато Мехмед Ходжа е там, на ДАР, на Стефан Савов и
Мозер - в името на патриотичните интереси. От БЗНС-тата приоритет има "Александър Стамболийски". Според личното мнение на г-н Попов целта е да се обединят българите около национални задачи, които трябва да се решат в парламента. Затова не гледат на тези избори, като самоцел, а само като стъпка от пътя - завърши той.
ОПТ държат на промените в Конституцията. За тях не може парламентарна република да се управлява от президента и служебно правителство, ползващо се с ограничени пълномощия.
Като гости на пресконференцията бяха представени лидерите на Дясно демократичното движение /ДДД/ - Боян Попов /председател/ и Никола Пасков /ръководител на ИО/. Боян Попов каза, че Движението се намира в труден период, затова може да замразят политическата си дейност за известно време. Имат структури в София, Варна, Пловдив, Русе. Издръжката на тези структури е непосилна за Движението и търсят партньор, на който да предоставят структурите си и с който да слеят патриотичните си идеали. Ако бъдат поканени от патриотична коалиция, като ОПТ или ПК "Зора", може би ще приемат. От евентуалните си партньори твърдо изключват БНРП и партията на отец Георги Гелеменов. Не желаят Гелеменов, защото неговата политика е тясно свързана с националсоциализма. С БНРП трудно могат да си представят да градят нещо с организация от пет човека, каза Никола Пасков. По-големият въпрос, свързан с БНРП е, че те нямат ясна националистична политика.

* * *

Редовна пресконференция на ОСД

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Николай Николов
Дата: 12.10.1994 час от: 13 до: 14
Връзка с други събития: Заседание на ВС на БСП от 9.10.1994г., обявяване на създаването на Патриотичния съюз.
Участници в събитието: Велислава Дърева, Чавдар Кюранов, Петър Балабанов, Димитър Йончев, Росен Карадимов.
Засегнати лица и организации:БСП, ОСД, ОПТ, Патриотичен съюз, Александър Маринов, Гиньо Ганев, Петко Симеонов, Стефан Николов.
 Засегнати проблеми: Позиция на ОСД по кабинета "Луджев", причини за изборите, перспективи пред обединението след изборите.

Резюме на текста:
В своето експозе Ч. Кюранов обясни нагласата за избори у хората с 2 фактора: 1. тежко положение на населението и 2. агитация, която се води от някои парламентарни групи. Едва ли друг път политическите сили са се явявали толкова неподготвени на избори. Кюранов аргументира тази неподготвеност с отсъствието на избирателен закон, който да не буди съмнение у ЦИК или КС след изборите, създаването на бързи коалиции без общи цели, неяснотата по служебното правителство и др. Всичко това не означава, че избори не трябва да има. Този въпрос е решен, подчерта Кюранов. Въпреки оптимистичните резултати от социологическите проучвания, не можем да бъдем сигурни, че изборите ще бъдат спечелени от БСП. Не бива да си правим илюзии, че след изборите ще бъде променено положението на хората, заяви Кюранов. Председателят на ОСД повтори позицията на обединението по правителството на ПГ "Нов избор" - правителството на Д. Луджев не отговаря на нашата представа за правителство на националното съгласие. При това положение не ни остава нищо друго, освен да се явим на ринга, изрази се Кюранов, визирайки предсрочните парламентарни избори. Припомнена бе и готовността на обединението да направи всичко възможно, за да бъдат изборите спечелени от БСП. ♦
П. Балабанов заяви, че за голяма част от политическите сили изборите са самоцел и подчерта, че ОСД защитава идеята, че изборите могат да бъдат само средство за реализиране на една нова политика в страната. Начинът на създаване на първите политически коалиции издава една крещяща безпринципност, подчерта Балабанов.
Ч. Кюранов изтъкна като основна тема на последния пленум на ВС на БСП коалиционната политика на БСП. Кюранов съобщи, че на пленума са били застъпени две становища за коалиционната политика на БСП:
1. Тясна лява коалиция на БСП до изборите;
2. По-широка коалиция след изборите.
Според Кюранов първият вариант води до затваряне на БСП, а втория води до една по-отворена позиция на БСП.
В отговор на въпрос може ли да се очаква, че среди в БСП са готови да инспирират някакъв провал на социалистическата партия с цел предотвратяване на изборна победа на БСП - П. Балабанов заяви, че общото настроение сред средния кадър на БСП е, че социалистическата партия ще спечели изборите. Балабанов подчерта, че тези, които разчитат на този начин за предотвратяване на победата на БСП, трябва да се ориентират към друг.
В отговор на въпрос, с какъв потенциал е зареден Патриотичен съюз - Ч. Кюранов посочи, че на пленума са били защитени две мнения - 1. Патриотичния  съюз е голяма опора на БСП преди изборите; 2. избирателите, които би донесъл Патриотичният съюз всъщност са наши избиратели; 3. смисълът от сътрудничеството с Патриотичния съюз е че там има хора, които като личности имат тежест в обществото.
Кюранов защити тезата, че ако ОПТ е извън Патриотичния съюз, избирателната тежест на последния ще намалее.
В отговор на въпрос - как бихте коментирали интервюто на Ал. Маринов пред в. "24 часа" "- Ч. Кюранов заяви, че в интервюто има и верни констатации. Ние поставяхме тези проблеми и на конгреса, и преди конгреса. Сега задачата е друга - спечелвнето на изборите, подчерта председателят на обединението.
Ч. Кюранов отбеляза, че ОСД не се срамува от това, че иска да има представители в следващия парламент. Според Кюранов това зависи от два фактора - избирателите и ръководството на партията.
В отговор на въпрос какво вещае Патриотичният съюз с централна фигура Г. Ганев, обграден отдясно от Ст. Николов и от доста ляво от П. Симеонов - Д. Йончев защити тезата, че от обективна гледна точка това е спонтанна реакция на безплодието на българския политически елит. Не чуствам никаква особена конкуренция от страна на новото обединение, заяви зам.-председателят на ОСД. То е индикация, че сме влезли в кризата, допълни той. Хората в Патриотичния съюз са различни, заключи Йончев.
В отговор на въпрос - имате ли намерение да свикате национална конференция преди изборите - Д. Йончев информира, че около 11 октомври ще се състои Политически съвет на обединението, който ще разгледа и този въпрос.

* * *

Редовен брифинг на ДАР

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Илияна Ракиловска
Дата: 13.10.1994
Участващи: П. Дертлиев, П. Шопова, Ал. Каракачанов, Васил Велинов, Николай Бузов/АСП/, Любен Генов - редактор на печатния орган на ДАР

Резюме на текста:
Председателят на БСДП отбеляза, че Луджев останал недооценен както от политиците, така и от обществеността, но от това никой нямало да страда: "Луджев е най-неудачният от неудачните избори". Политическият съюз "ДАР" се готвел за избори - напредвали програмите им за пропаганда, управление и др. П.Шопова и Н. Василев подготвяли в съавторство нов правилник на НС. Предлагали правителството да се избира тайно и други идеи, чиято реализация щяла да осигури възможности парламентарните групи да представят по най-ярък начин интересите на своите избиратели.
ДАР е за служебно правителство с макисмално широко представителство на политическите сили в него или по възможност неутрален. Ръководството на съюза се обявява срущу употребата на компромати и всякакви некоректни методи в предизборната кампания. В този смисъл председателят на ДАР тълкувал и нападките в пресата по адрес на Томов, връзката, която се прави, между неговото име и аферата с износа на петрол за Сърбия с кораба "Хан Кубрат". Лидерите на новата формация призовават към честни избори и тъй като не виждат коректност нито в БСП, нито в СДС, смятат, че именно ДАР ще бъде гарант на коректността в предизборната кампания.
Директорът на Националния предизборен щаб на ДАР Васил Велинов съобщи позицията на съюза във връзка с дейността на правителството в оставка - провеждането на кадрова политика в настоящия момент, смяната на директорски бордове, структурните промени - всичко това будело у тях удивление и крайно неодобрение. Лидерите на ДАР не можели да наблюдават безпристрастно как министрите в оставка бързали да доразрушат и малкото, останало от българската икономика. Г-н Велинов направи разграничение между действията на Румен Биков и позициите на АСП. Той съобщи, че ръководителите на ДАР ще поискат среща с президента, за да му представят своята позиция във връзка със служебното правителство и да се информират за неговите виждания. Г-жа Шопова не приемала термина "правителство на националното съгласие" - предпочитала да говори за коалиционно правителство с широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа - т.е. 70-75 процента от депутатите в новия парламент да застанат зад него.
Николай Бузов- член на Националния политически съвет на ДАР от АСП, заяви, че ДАР смята за първостепенна задача приемането на една национална доктрина, около която да се обединят всички политически сили, като не е задължително единодушие по всички конкретни въпроси, а само по отношение на националната кауза като генерална посока.
Редактор на печатния орган на ДАР ще бъде Любен Генов по предложение на П. Дертлиев. Г-н Генов представи накратко плановете си за вестника - той ще бъде ежедневник от 16 страници /неделният - 32 стр/, ще излиза първоначално в 50 хил. тираж. "ДАР за вички" е най-вероятното наименование на вестника. Надява се да изведе това издание до успеха на "Газета виборча".
Съгласие за сътрудничество г-н Генов е получил вече от някои известни писатели. Имал идея да отделя по една страница за "опозицията". В момента се набира екипа на вестника.

* * *

Редовен брифинг на ПНБ

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Зорница Христова
Дата: 13.10.1994
Участници в събитието: Стефан Николов, Боян Чуков, Владимир Павлов

Резюме на текста:
Стефан Николов каза, че днес отбелязваме много тъжна годишнина. Пред три години на този ден под формата на избори голяма част от българските граждани бяха излъгани и измамени. Тази дата се съчетава, каза лидерът, до някаква степен позитивно с вчерашния последен опит за оставане на българския парламент. Според него вчера Желю Желев си е измил ръцете с Димитър Луджев, който е млад човек с перспективи пред себе си. Финалът на 36-тото Народно събрание е една срамна драма, а г-н Луджев, поползван от президента на Републиката, очевидно не е намерил сили да не бъде използван за кукла в ръцете на българския либерал. И всичко това трябвало да се случи, за да се стигне до дълго чаканите избори. Шансовете за отлагане на изборите са минимални, слелователно на българския народ му предстои да избира, според Стефан Николов.
Партия Нова България ще се яви в рамките на съюза на патриотичните сили. На 12-ти октомври е конкретизирано разпределението на функциите в този колектив. На практика патриотичният съюз ще се ръководи от равнопоставен съвет на политическите партии, участващи в него - на този етап шест. Лидерите на шестте партии са съпредседатели в патриотичния съюз и ще отговарят съответно за:
Румен Попов - организационни въпроси;
Емилия Масларова - по проблемите на труда, социалните грижи и семейството;
Гиньо Ганев - връзки с държавните институции;
Йордан Величков - връзки с българската диаспора зад граница и евентуално ако бъде променен Закона и за провеждане на избори зад граница;
Петко Симеонов - организация на изборната кампания;
Стефан Николов - връзки с политическите партии извън съюза и обществените организации и движения;
Христо Смолянов - ръководител на комисията за изготвяне на предизборната платформа в патриотичния съюз.
Ще се образуват комисии за изготвяне на платформа, за листите на кандидат-депутатите, по структурата на патриотичния съюз, по проблемите на пропагандата и пресцентъра.
Стефан Николов каза, че в рамките на близките дни ще бъде фиксирано окончателното заглавие на съюза. Петко Симеонов, който е ангажиран с това, е направил всичко, за да запази всички възможни имена.
Вчера ръководството на ПНБ е провело официална среща с ХДП, на която било заявено еднозначно, от страна на ХДП, готовност за съдействие в рамките на патриотичния съюз, което не значи присъединяване към съюза. Продължават неофициалните срещи и се подготвя тяхното официализиране. Обществено-политически организации ще съдействат на патриотичния съюз. Става въпрос, уточни Стефан Николов, и за двустранни договори с някои от членовете на съюза. По преценка на Нова България двата месеца са достатъчни за подготвяне и представяне на съюза в изборната кампания.
На въпроса "Ако БСП се съгласи с офертата на ОПТ, последните няма ли да предпочетат излизане от патриотичния съюз и присъединяване към социалистите?" Стефан Николов отговори, че БСП чрез своя ВПС е дала позитивен отговор на молбата за контакти с изграждащия се патриотичен съюз. Предизборният съюз, каза лидерът на ПНБ, ще се явява с отделна бюлетина. Електоратът на патриотичния съюз са хората, нежелаещи да гласуват за БСП и отдръпнали се от СДС.
Стефан Николов каза, че ще направят опит да бъде пуснат отново в-к "България" за предизборния период.

* * *

Пресконференция на Съюза за Търновска конституция - СТК

Сътрудник от ИО, отразил събитието: Силвия Петрова Нейчева
Дата: 13.10.1994 час от: 14 до: 16
Участващи: Йордан Дупаринов- почетен председател на Съюза за Търновска конституция, Димитър Попов- главен секретар на БЗНС "Врабча 1" -Димитър Гичев и член на Националното ръководство на СТК

Резюме на текста:
Димитър Попов съобщи, че политическото ръководство на Съюза за Търновска конституция е взел решение за сформиране на Народен блок за Търновска конституция, включващ всички национално сини и либерално мислещи. Според него Търновската конституция е либерална като идея, а не като форма на управление. СТК са солидарни с мнението на Симеон II, изразено в интервю пред радио "Свободна Европа" - защо през 1946 г. Народното събрание не е запазило Търновската конституция, макар и без частта за монархическото управление на държавата. В Народния блок за Търновска конституция ще бъдат включени някои формации на земеделското движение плюс още едно политическо формирование, което ще бъде оповестено официално до десетина дни. Това ще бъде формация на либералния преход, която до края на месеца ще стане факт.
В момента СТК е в заключителната фаза на подбор на кандидати за народни представители. Димитър Попов обяви и заложените критерии, а те са изисквания за образователен ценз, възраст и силно електорално представителство. Споменати бяха и имената на някои от кандидатите, а именно тези на академиците Крум Крумов, Димитър Аврамов, Благовест Свиленов, Любомир Георгиев и др.
Основният лозунг в тяхната предизборна борба ще бъде „Традиция, достойнство, суверинитет“.
На поставен въпрос : кой спонсорира съюза, г-н Попов отговори, че това е фондация "Св. Помогни си сам за да ти помогне и Господ".
Димитър Попов заяви, че е впечатлен от словото на Д. Луджев пред НС, защото това е била позиция не на огорчен, а на готов да се бори човек

* * *

 
3. БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ В ЦЕНТРАЛНАТА ПРЕСА

 

10.10.1994 г.
в.""168 часа"
Патриотичен съюз праща ДПС в политическите спомени
"Нова България", либералите, ОПТ, партиите на Гиньо Ганев и Емилия Масларова, движение "Воля за България" ще работят за отговорно следизборно управление
Красимир ЦВЕТКОВ

„Когато се защитава една държава в окопа, а ние сме точно в окоп, не се гледа кой е републиканец и кой е монархист, кой е ляв и кой - десен. Гледа само кой я защитава и кой е дезертьор." С тези думи председателят на Партия "Нова България" Стефан Николов изложи на "168 часа" философията на шестте формации, ангажирали се с учредяването на Патриотичен съюз за спасяване на страната. "Нова България", Отечествената партия на труда, Българска партия ЛИБЕРАЛИ, движение "Воля за България", Съюз за Отечеството и Демократичния съюз на жените подписаха декларация за политическо взаимодействие в предстоящите предсрочни парламентарни избори.
Нито един от участниците не се признава за инициатор на новото обединение. "И това не случайно, защото авторското право върху защитата на националните интереси ни е завещано още от основателя на тази държава хан Аспарух. А нашата политическа отговорност днес е да се съобразяваме с този завет", заявява афористично Стефан Николов.
Подписването на декларацията е преддверието на една изборна коалиция, твърди Гиньо Ганев. Как точно ще изглежда тя ще стане ясно след време, когато дозреят и останалите политически сили в страната.
Лидерите на шестте партии са намерили допирни точки, потискайки партизанщината, стремежите си за идейни позиции и различия, за да съсредоточат усилията си върху защитата на националната кауза. Обединява ги съзнанието, че след като страната е изпаднала в критична ситуацая и е застрашена самата държавност, национално отговорните политически партии трябва да се обединяват около националните приоритети и патриотизма.
„Не е възможно, когато се правят вече четири или пет опита за разслояване на българската държава, да не се бездейства и да не се удари тревожната камбана. Тя трябва да събере и волята, и българския дух, усилията и таланта на колкото е възможно повече хора." - казва Гиньо Ганев.
Според Стефан Николов в момента най-важното е да се разбере, че без здрава държавност, без политическа стабилност и общество, в което хората да живеят спокойно и достойно, без национално единство не може да има място за политически живот, разделен на ляв и десен спектър, на център
Шестте партии са обединени и около общата си оценка по отношение на ДПС, твърди лидерът на "Нова България".
"Със своята дейност ДПС показа, че се ръководи не от интересите на българските мюсюлмани, а се стреми да ги изолира и да ги лиши от възможност за самостоятелно политическо поведение. Мюсюлманите както и ВСИЧКИ други хора у нас трябва да имат правото да бъдат и консерватори, и социалисти, и либерали, и центристи, и земеделци...", казва Стефан Николов.
За Гиньо Ганев най-важно е да се сложи край на абсурдната конфронтация, която къса обществото и която никога не е била градивен фактор. "Истинската демокрация иска да се търсят компромиси, да се намира разум и гражданско разбирателство, за да може в един бъдещ парламент да има обща политическа воля, едно подчертано мнозинство. И то да излъчи стабилно правителство, решено да осъществява трайна и радикална политика на социално-икономически реформи", изтъква председателят на Съюза за отечеството.
Разговорите, които партньорите от патриотичния съюз са водили, показват, че в скоро време към тях може да се присъединят Християндемократическата партия начело с г-н Стефан Караджов и депутати от НСД. Тесни контакти се поддържат и с представителите на БЗНС "Ал.Стамболийски", на ПК "Екогласност", на политически кръг "Зора".
На въпрос на "168 часа", как Отечествената партия на труда ще съвместява коалиционните си ангажименти към БСП с тези към новия съюз, председателят й Румен Попов отговори, че партията му не можела да не подкрепи създаването на новата патриотична формация, което съвпадало с идейната й платформа. Освен това не било ясно още дали БСП ще реши отново да се коалира преди изборите. Ако това не стане, ОПТ нямала нищо против да се яви пред електората и с новите си партньори, обясни г-н Попов. Но дори и да остане в коалиция с БСП, ОПТ ще съгласува и ще координира действията си във важни за страната политически моменти с "Нова България", гласи една от точките в двустранно партийно споразумение.
"Структурно сме най-силната коалиция от заявените досега и с организациите си по места покриваме- плътно страната", заяви пред журналисти босът на либералите Петко Симеонов.
"Мисля, че шансовете на коалицията в бъдещите избори са повече от добри. Не само за влизане в парламента, а и за участие в националноотговорна политика и в бъдеще. С това организации като ДПС ще отидат в политическия спомен", прогнозира Стефан Николов.
Текст под снимките на лидерите:
"БСП роди всички. Въпросът е кой кога ще умре", каза лидерът на Отечествената партия на труда Румен Попов.
"За партньорството с БСП ще има различни мнения в патриотичния съюз", предрече либералът Петко Симеонов.
"Ние вече сме влезнали в новия парламент", обяви председателят на "Нова България" Стефан Николов след подписването.
Съпредседателят на "Воля за България" Христо Смоленов нарече досегашните псевдодемократи "демократуни".
Емилия Масларова: "Като майка се надявам и пожелавам от патриотичния съюз да излезе хубаво бебе."
В близките дни ще се обсъждат ръководството и програма на патриотичния съюз, обяви пред "168 часа" Гиньо Ганев.


в."Дума"
БСП ПОТВЪРДИ КУРСА КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ
До края на месеца ще е готова предизборната платформа. Социалистите избират между три модела за коалиране

Предложението обаче не получи достатъчно гласове. Според Жан Виденов проектът на СДС е безсмислен, защото, запазвайки индивидуалните права и имунитета на депутатите, той не запазва правдта на парламента като институция и дори той да се събере, решенията:му биха били оспорими.
ВПС да даде мандат на парламентарната група по цвета на бюлетините и изборния праг настоя Росен Карадимов. Преценено беше, че по тези въпроси промяна в избирателния закон няма да мине, защото малките групи не осъзнават интереса си от нея, а СДС не я желая тъкмо за да не влязат в новото събрание малките партии.
Три модела за политическо коалиране на БСП лансира в доклада по втората точка на пленума председателят на политическа комисия на ВПС Янаки Стоилов.
Самостоятелно участие в изборите с възможност за предизборно и следизборно партньорство с други програмно близки коалиции като новосъздадените Патриотичен съюз и ДАР е първият вариант. Възможни са също участие на БСП в малка левоцентристка коалиция (като приемственост и развитие на сегашната) или широка коалиция, програмно обединена, но идейно нехомогенна. Анализирани бяха плюсовете и минусите и на трите варианта. Конкретното решение за предизборната коалиция според Стоилов трябва да се вземе непосредствено преди регистрацията, когато бъдат готови програмите на БСП и потенциалните й партньори.
Три конкретни оферти пред БСП бяха оповестени на пленума. Предизборен съюз и участие с единна бюлетина предлага ОПТ. Готовност за двустранно споразумение е изразил БЗНС "Александър Стамболийски". Официална среща за обсъждане на предизборни и следизборни отношения с БСП иска Патриотичния съюз. Четири комунистически партии и две обществени организации предлагат консултативна среща за сътрудничество в предстоящите избори. Минчо Минчев от "Марксистка платформа" препоръчва БСП да привлече в сегашната си коалиция поне една от комунистическите партии.
За неширока предизборна коалиция на БСП, БЗНС "Александър Стамболийски" и досегашните партньори след оценка се обяви Александър Лилов. Според него БСП би трябвало също да инициира рамково предизборно споразумение с ДАР и Патриотичния съюз за следизборно сътрудничество. Росен Карадимов изрази скептицизъм по отношение електоралното влияние на Патриотичния съюз, а Владимир Топенчаров мисли, че БСП трудно ще преглътне ДАР заради Александър Томов.
Водещ критерий при коалирането ще бъде политиката, която БСП ще провежда и която обществото очаква от нея, е виждането на Георги Пирински. Според Валентин Вацев базирането само на левоцентристка идеология би довело до максимална обществена подкрепа. Общонационалната заплаха всъщност е новата партийност на държавата, която се управлява от мегапартията "президентство", смята лидерът на АСО.
Обречени сме на коалиция, която да се формира по два критерия -идейна близост и полезност, смята Дончо Конакчиев. Стефан Стоилов търси потенциални партньори за БСП и сред социално-либералните формации. За твърда коалиция с БЗНС "Ал.Стамболийски" и ОПТ се обяви проф. Михайлов.


в."Земеделско знаме"
Коалират се безпартийни комунисти
Иван ПЕТКОВ

Колкото по-наближава стартът на предизборната кампания, толкова по се сгъстяват коалицийките в полза на БСП. В една от тях е и председателката на демократичните жени у нас - баш демократката и вече бивша независима г-жа Масларова. Тази коалицийка ще се нарича Нова България, но ще бъде в орбиталното обкръжение на БСП. Изрече го съвсем съсредоточено и агитационно по националната ни телевизия в предаването "Панорама" самата много независима и ексвелика депутатка. Не се разбра кое искаше да каже с предимство. Дали че демократизиращата се БСП много допадала на днешна България, пък и извън нея, или трибуната бе удобна за личната й аспирация - навярно няма да бъде забравена услугата й. Но г-жа Масларова толкова издайнически се усмихна, че може да се размине с депутатско място в идния парламент. Водещият Гарелов дори малко я поизложи.


13.10.1994 г.
"Денят"
ЛИБЕРАЛИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ПЪЛНА ПРЕДИЗБОРНА ПРОЗРАЗРАЧНОСТ
Васил ВАСИЛЕВ

София. В писмо до президента Желю Желев, изпратено от името на българска партия ЛИБЕРАЛИ, се настоява едновременно с президентския указ за разпускане на Народното събрание и за назначаване на служебно правителство да бъде съобщено кога ще бъде създадена ЦИК, съобщи лидерът на партията Петко Симеонов на вчерашната редовна пресконференция.
Настоява се също да бъде съобщен точния адрес на комисията и датата, от която ще започне регистрацията на партии и коалиции, участващи в предстоящите избори. Г-н Петко Симеонов подчерта, че повод за писмото е опитът от 1991 г. Според лидера на либералите от електорална гледна точка Патриотичният съюз, декларацията за чието създаване подписа БПЛ, е по-добър вариант на коалицията от ДАР. Той е твърдо убеден, че Патриотичният съюз ще бъде представен в 37-мото народно събрание. За него била абсурдна мисълта, че може да се създаде демократично общество без БСП. Петко Симеонов даде да се разбере, че либералите ще приемат сътрудничеството на социалистите след изборите.


13.10.1994 г. в-к "Стандарт"
ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ НАСТОЯВА ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА ЦИК

Партия ЛИБЕРАЛИ е изпратила писмо до президента Желю Желев, в което настоява едновременно с указа за разпускане на парламента и назначаване на служебен кабинет да съобщи кога ще бъде създадена Централната избирателна комисия. Президентът трябва да посочи нейния точен адрес и датата, от когато започва регистрацията на партиите и коалициите.


13.10.1994 г. в-к "Новини"
ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪДЕЩАТА ЦИК ИСКА П. СИМЕОНОВ

На пресконференция лидерът на партия ЛИБЕРАЛИ Петко Симеонов информира журналистите за писмото, което е изпратил до президента Желев. В него се настоява едновременно с Указа на президента за разпускането на Народното събрание и за назначаване на служебно правителство да бъде съобщено кога ще бъде създадена Централната избирателна комисия, нейният точен адрес и датата, от която ще започне регистрацията на партии и коалиции, участвуващи в следващите избори.


13.10.1994 г. в-к "Континент"
ПАТРИОТИЧНИ ФОРМАЦИИ ИЗЛЯЗОХА ОТ НАФТАЛИНА С ЦЕЛ ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА
Шест организации ще са близки на БСП. ВМРО-СМД остава до СДС, по двойки се събират отпаднали от други схеми
Мирослава Белчева

Преди парламентът да бъде предупреден от президента за евентуалната дата на разпускането си, поредна коалиционна активност обзе извънпарламентарния политически спектър. Няма ляво, дясно и център, когато държавността е застрашена, отбелязаха шест политически сили, излизайки от нафталина и подписаха патриотична декларация.
Водени от убеждението, че някой иска да закрие България, да посегне на целостта и суверенитета й, лидерите на шест формации с променлива популярност се споразумяха за общи действия. Румен Попов (ОПТ), Петко Симеонов (Българска партия ЛИБЕРАЛИ), Гиньо Ганев (Съюз за Отечеството), Емилия Масларова (Демократичен съюз на жените), Стефан Николов (Партия Нова България), Христо Смоленов ("Воля за България") заразяха анализите си за политическия спектър и търсенето на място за настаняването си в него. Съобщиха, че са над тези неща, само и само да мотивират някак необходимостта от предизборно коалиране в името на България, което да им осигури заветните места в бъдещия парламент.
Шестте партии си приличат по два признака - в наименованията им е уточнено, че става за дума за българска, а не някаква космополитна партийна величина. Освен това активността им се измерва главно с даване на пресконференции и сърдити забележки към журналистите, че не им се обръща внимание.
Ако тенденциите на патриотичната шесторка се облекат в спечелени мандати, нея няма да я притеснява фактът, че това станало с решителната помощ на БСП. Членуващите в новия съюз поотделно и отдавна контактуват със социалистите и сега се надяват на някакъв вид партньорство с БСП да ги вкара в 37 Народно събрание. Същевременно националистическите формации като ВМРО, БНРП, ЛДП и най-пресните патриоти от "Напред, България" на Иван Славков категорично се разграничиха от новия съюз. Към него обаче се очаква евентуалното присъединяване на неколцина депутати от НСД и партията на Стефан Караджов ХДП, смятат инициаторите. На ОПТ съвсем не и пречи двойното членство - според лидара й напълно естествено е съвместяването на политическа дейност в патриотичния съюз и в БСП. А тя, както е известно, вече се оглежда за предизборни съюзници.
За ПК "Зора", БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност"се предполага, че ще се запишат в патриотичната шесторка, от която нищо добро не може да очаква ДПС, на чието съществуване нито един от лидерите на новия съюз не гледа благосклонно.
Преди шесторката да завие наляво и нагоре към опазването на държавността от неназованите й рушители, шестимата политици поотделно имаха други коалиционни планове. И в техния лагер, както в Народното събрание съюзничеството и каузата са напълно относителни величини. Събирането на дадени партии шумно се обявяваше и после тихомълком се разтуряше. Партия "Нова България" и Конституционният форум подписаха документи за учредяване на Либерално-консервативен съюз (ЛКС), което им отне повече от година пресконференции само на тази тема. Към тях ту се присъединяваше, ту се отдалечаваше Партия Либерали. Така или иначе ЛКС няма. По-рано в коалиционна близост се заклеха КФ и ПК "Зора". Формациите на Стефан Николов и Николай Генчев скандализираха форума на Съвета за сътрудничество на 12-те центристки сили в началото на годината, като просто го провалиха с шумни декларации, те не понесоха присъствието на ДПС. По това време Емилия Масларова вече прекарваше постминистерските си дни в обиколки из сиропиталища, грижейки се за имиджа си в прегръдките на тъжни деца и в компанията на загрижени спонсори, най-често когато телевизията снима. В общата суматоха шефът на бившата ОФ (сега ОС) създаде поредната партия - Съюз на Отечеството. От както се провали като независим кандидат-депутат, "бащата на конституцията" Гиньо Ганев винаги е "наоколо", готов да излезе на сцената с разяснения за нещата от политиката. Масларова разработва майчинския архитип в обществото, Ганев - етническо-държавническия. И двамата не пропускат случай да се издокарат за носители на въпросните ценностни архитипове. Може би тук е обяснението за иначе необяснимо високия рейтинг на Гиньо Ганев и Емилия Масларова. Колчем социолозите се сетят да ги включат в анкетите си, бившият зам.-председател на ВНС все изпреварва политическите мъже от изпълнителната и законодателната власт, а женската част от електората направо е готова да изхвръкне от козметичните салони към изборните урни, за да даде своя глас за обещаната й от Масларова "женственост, нежност и красота".
Белокосият привърженик на максимата, "мярка, разум, разбирателство", преди да се сдружи с жените, гравитираше около ЦНП на Луджев. Гиньо Ганев бе замислил заедно с КФ на Николай Генчев и легия "Раковски" национален сговор на осем формации, но единствената му публична проява бе да поиска декларативно от властите вземане на спешни мерки срещу "опитите за накърняване на националното единство и суверенитет". Сговорът се обиди на аналогиите с Жириновски и изчезна.
Междувременно ВМРО - СМД поднови контакти си със СДС.
Лидерите му посетиха два пъти за последните десет дни "Раковски" 134 и постигнаха известни договорености с Филип Димитров, чиито параметри ще си проличат на изборите. ВМРО засега няма да се записва като член на СДС, но двете сили ще си сътрудничат. Преди година ВМРО упрекна остро СДС, че действа доста разочароващи и безпринципно. "Македонските войводи" предупредиха тогава, че синята бюлетина този път ще мине без тяхната подкрепа. Сега позицията се промени и те се ангажираха със сините за предизборно партньорство. Причината вероятно е внезапното решение на македонската формация да влезе, активно в политиката, вместо критично да я съзерцава.
От патриотични вълнения напоследък бяха обхванати и още две организации - "Демократична България" на Христо Иванов и Конституционният форум на Николай Генчев се сдружиха помежду си в предизборен съюз. Двете сили, изпаднали в самота след поредица провалени партньорства, си обещаха усилена работа по националната кауза в чест за следващото Народно събрание. Все още не е известно в какви взаимоотношения ще бъдат двата най-нови патриотични съюза конкурентни или джентълменски. Още по-неизвестно е, колко време ще просъществуват двете формации. Традицията на българските политически коалиции от последните четири години обаче дава достатъчни основания за скептицизъм.


* * *

4. ДОКУМЕНТИ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ


На 7 октомври в конферентната зала на София прес с лидерското участие на Българска партия Либерали, Съюз за отечеството, Партия Нова България, Отечествена партия на труда, Демократичен съюз на жените и Движение "Воля за България" бе подписана декларация за патриотично единение и сътрудничество за просперитета на България.
Водещата Емилия Масларова изрази надеждата, че ще се потиснат партийните емоции и пристрастия, като се търси не онова, което ги разединява, а което ги сближава. ДСЖ ще бъде тази сила в съюза, която ще формира националната стратегия в социалната политика.
За Гиньо Ганев демократичният процес в България няма своя необходим обществен ритъм, следователно изборите са единственото категорично искане. Според него избирателният закон няма да бъде радикално променен, защото много трудно ще се снижи четири процентната граница в пропорционалните листи. Затова съединяването на усилията на хора и партии, които мислят в една посока е необходимо. Завършвайки, че това не е документ за регистрация пред ЦИК Гиньо Ганев заяви: "Изразяваме една политическа воля за взаимодействие и за общо участие в изборите".
Йордан Величков сподели, че политическият опит доказва нуждата от създаване на политическа сила на национално-патриотична база, която активно да се намеси в политическия живот на България. Когато се касае за национални идеали няма идеологии, няма партии, няма деления - тогава всички са единни. Й. Величков завърши с думите: "Ако искаме да живеем заедно, трябва да се обединим, а ако не се обединим, всички ще загиваме заедно".
Думите на Христо Смолянов: "Съединението прави силата, а ние ще направим съединението - с човещина и патриотизъм, за да не позволим на тези, които ни разделят, да ни владеят" са изказани с убеждението, че с влизането в политическия живот на взаимодействащи, на патриотична основа, националноотговорни политически сили ще бъде сложен край на парламентарното турско робство.
Петко Симеонов заяви: "Ние подписваме един документ, който е отворен и за други политически партии и организации".
Стефан Николов изказа мнение, че това е първата крачка към формация, способна да преодолее партизанщината в своето политическо поведение.
Според Румен Попов въпросната декларация е воля за създаване на един съюз на патриотичните сили. Програмата на партията винаги ги е карала да подкрепят всякаква идея за такъв тип съюз. От името на ОПТ заяви, че нямат намерение да се отказват от партньорството си с БСП. А формите и начините за съвместни действия /в патриотичната формация/ зависят от това, кога ще има избори, как ще има избори и какви ще бъдат те.
Като други политически формирования, които може би ще влязат в патриотичния съюз, бяха споменати Християндемократическата партия и ПК "Зора". Първите – ХДП, трябвало да минат през определени процедури в НСД, преди да се присъединят. Стефан Николов е твърдо убеден в присъединяването на ПК "Зора" към съюза.
На въпроса, какви взаимоотношения ще има формацията с коалицията, наречена Патриотичен съюз /Конституционен форум и Демократична България/, председателят на ПНБ отговори, цитирайки Бисмарк: "Партиите на този свят се отличават не по своите програми, а по своите лидери". Тъй като във формацията за патриотично взаимодействие са шест /лидери/, то от коалицията трябва да дойдат да ги потърсят, едва .след това ще се изясняват, как възприемат патриотично нещата.
Основните политически сили, които ще търсят за взаимодействие са БСП и СДС, като декларират своята готовност да обединят усилията си не към своята кауза, а към българската кауза. Р. Попов възторжено приема идеята за коалиционно партньорство с БСП, а според П. Симеонов това е въпрос на колективно решение на създадената коалиция - "нито един от нас не може да ангажира новосъздаващата се коалиция, която още не е структурирана с мнение, ангажиращо това, което създава". Що се отнася до идеята за коалиция със СДС, за г-н Попов ОПТ много трудно ще отиде при СДС, докато там е Мехмед Ходжа. На въпроса дали Недим Генджев е канен в патриотичния съюз, Стефан Николов отговори, че при тях такава информация няма. На масата за подписване са се събрали тези,  които са провеждали най-тясно преговорите. Целта на политическия съюз е да се обединят българските граждани около българската национална кауза, без дискриминация за вероизповедание и за усещане на етническа принадлежност. Мюсюлманите в България, каза лидерът на Нова България, трябва да имат свобода да се реализират политически, така, както съответствува на техните разбирания за идеология, философия и политически  спектър. Според Гиньо Ганев за създаването на ДПС пo-голяма отговорност носи БСП като по-голяма сила, макар и СДС да е :помогнал за формирането на Движението. Христо Смолянов подчерта, че обединително звено в патриотичния съюз е решението да не правят ДПС свой партньор. Всички опити за създаване на партии на етническа и верска основа имат своя разрушителен ефект, продължи лидерът, върху националното единство и върху преките интереси на гласувалите за ДПС, защото Движението е изсмукало част от финансовите ресурси на електората.
На въпроса какво ще направи патриотичната коалиция, за да влезе в парламента, Гиньо Ганев отговори, че ще функционират в предизборния период и след него, като една самостоятелна коалиция /според термините на закона/, т.е изборно сътрудничестзо под формата на съюз.
Според Петко Симеонов от заявените до сега коалиции това е структурно най-силната, защото организациите на патриотичния съюз покриват плътно страната.

Отразил събитието: 3. Христова
/сътрудник на ИО/


* * *

ДЕКЛАРАЦИЯ
за патриотично единодействие и сътрудничество

Всеобхватната и непрекъснато задълбочаващата се криза руши устоите на България, подкопава националните интереси и сигурност, поставя под заплаха физическото и социално съществуване на нейните граждани.
Безсилието и неспособността на държавните институции и органите на властта да извършат необходимите демократични промени разклащат доверието на хората във възможностите на самата парламентарна демокрация.
Не спира спадът на производството, расте инфлацията, руши се селското стопанство, разграбва се националното богатство, обедняват хората, окаяно е състоянието на здравеопазването, образованието, науката и културата, шири се престъпност, продажност и спекула. Несигурност, страх и безнадежност владеят хората.

Застрашена е българската държавност! Застрашена е българската нация !
Главната причина е продължаващата погрешна икономическа политика, чрез която цинично се граби българския народ. Налага се бърза, ясна и умна смяна на модела на икономическата реформа. Трябва да се прекрати крайната политическа конфронтация, която разкъсва обществената тъкан и националното единство и няма нищо общо с демокрацията.
Демокрацията не може да се прави от и само за част от народа. Истинската демокрация не разделя хората, тя е начин да живеем заедно.
Демокрацията е немислима извън националния суверенитет и стабилна българска държава.

Днес са нужни политическа воля, национално съгласие и отговорност, като единствено спасителен път:
 - за съхраняване на единната и еднонационалка българска държава;
 - за физическо и социално оцеляване на народа;
 - за изграждането на модерна национална икономика с възродената предприемчивост на българина, с подкрепата на държавата и патриотичния ангажимент на националния капитал;
 -  за опазването на българския дух и националния интелект, на народностните добродетели и общочовешките ценности.
Обществената повеля сега е - нови избори, чрез които народът, като върховен суверен да избере действен парламент, способен да излъчи силно правителство.
Партиите, подписали тази декларация заявяват, че постигането на тези цели е възможно само чрез създаването на патриотичен съюз за съвместни действия и общо участие в изборите. В този съюз всички трябва да са равнопоставени и равноправни, равноотговорни и равнозадължени.
Осъществяването на патриотичните и национално значими цели е възможно само чрез отговорна политическа воля, стабилно парламентарно мнозинство и ясна програма за държавно управление в близките години.
Това наше разбиране, духа на принципите и идеите на националното съгласие, защитата на конституционния ред и парламентаризма, налагат взаимодействие и сътрудничество преди и след изборите с основните политически сили, с други национално отговорни партии и обществени организации.
България стои над партийните интереси и ние призоваваме за сътрудничество всички, които могат да подтиснат идеологическите си различия и партийни страсти и да поискат доверието на избирателите за една националнообединителна и социалноангажирана политика.

София, 7 октомври 1994 година

 
* * *

Изх.№ 20-68/11.10.1994 г.

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

 

Уважаеми г-н Президент,

Развитието на събитията в България в последно време все повече ни кара да мислим, че предсрочните парламентарни избори предстоят. Това означава, че, ако не бъде променен по някакъв начин Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове, в най-скоро време Вие ще трябва, след съответни консултации с политически партии, да издадете указ за назначаване на Централна избирателна комисия (ЦИК). Тази комисия ще трябва да организира и проведе, заедно със служебното правителство, законни, справедливи и демократични избори за народни представители.
Като имаме предвид някои неизяснени обстоятелства от изборите през 1991 година, които доведоха до ред дискриминационни решения на ЦИК и Върховния съд (като пример може да се посочи спорът за синия цвят на бюлетина между СДС-либерали, СДС-център и СДС-движение), Ви молим най-настоятелно при издаване на Вашия указ (в него или едновременно с него) да посочите с нарочен текст:
1.Седалището на ЦИК.
2. Датата и часът, от които започва регистрацията на партиите и коалициите, както датата и часът на създаване на регистъра на ЦИК.
3. Датата и часът за свикване на първото заседание на ЦИК.
4. Помещението в седалището на ЦИК, където ще се съхранява регистъра.
5. Начинът за назначаване на сътрудниците в ЦИК, които ще извършват вписванията в регистрацията, датата и часът, от които ще започнат тези вписвания.
Убедени сме, че навременното изясняване на тези наглед бюрократични процедури, значително ще намали възможностите за злоумишлени действия на различни служители и спекулациите с името на институцията, издала указа, която Вие представлявате.

 С уважение: /......................../
  Петко Симеонов,
  Председател на
  Българска партия ЛИБЕРАЛИ

11.10.1994 г.
Гр. София

Отразил: Елица Димова - Пресцентър


* * *

5. Резюме на семинара на Международния Репуликански институт по проблемите на предизборната кампания

Участници:
БЗНС-Мозер, ДАР, КФ, БПЛ.
Преобладаващото число от присъстващите бяха от БЗНС с 55 души, следвани от БПЛ - 11 души, предимно от клубовете по места.
Лектори:
Мери Дунеа - помощник на Губернатора и Директор по протокола в щата Илинойс и Уейн Адамс - президент на Адаме Греп, Инк.- агенция за реклама и връзки с обществеността със седалище Колумбия, Южна Каролина. Ръководител на американската група беше Скот Мейсън.

Основни теми на семинара бяха:
Комуникационна стратегия и Как да спечелим гласове чрез низовите организации.


Резюме:
В първата проблемна област бяха разисквани:
1. Как да предизвикаме средствата за масова информация да отразят събитието;
2. Как да оформим посланието до избирателите;
3. Възможността от създаване на положителен имидж.
 -Като особено важно за предизборната кампания се набеляза готовността на кандидатите за депутати да отидат при хората и тяхните проблеми. За целта посланието към хората трябва да е кратко, ясно и конкретно, така че да се запомня лесно и да засяга тяхните жизнени интереси.
 -В местните избирателни клубове е нужно да се обособи екип, който при необходимост да снабдява кандидатите с допълнителни материали и да е способен да дава адекватни съвети за поведението на кандидатите пред средствата за масова информация.
Във втората проблемна област: Как да се спечелят гласове чрез низовите организации, беше споделен опита на двамата лектори-г-жа Мери Дунеа и г-н Уейн Адаме в предизборни кампании на САЩ. При уговорката, че нашите условия са много по-различни, интерес представля опита на американците в разпространението на литература от врата на врата, кратки анкетни проучвания, които да ни ориентират за нагласите на хората и организацията на преизборните щабове на принципа на планираността.