Факти -1994, бр. 7

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ЧАСТ I.  Хроники

 • Българска социалистическа партия
 • Обединение за социална демокрация
 • Съюз на демократичните сили
 • Център за нова политика
 • Сбор за демокрация
 • Алтернативна социаллиберална партия
 • Българска партия ЛИБЕРАЛИ
 • Българска социалдемократическа партия
 • Партия "Нова България"
 • Български бизнес блок
 • Български земеделски съюзи
 • "Воля за България"
 • Местни избори
 • Българска православна църква
 • Международна хроника "България"

ЧАСТ II. Обобщения на политическите изяви на партиите

 • Българска социалистическа партия
 • Обединение за социална демокрация
 • Съюз на демократичните сили
 • Движение за права и свободи
 • Българска социалдемократическа партия
 • Български земеделски съюз
 • Гражданско обединение за републиката

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

02.07.1994 - "Дума" - състояла се е среща на Ж. Виденов с У. Монтгомъри, по искане на последния , на "Позитано". Според лидера на БСП, предмет на обсъждане са били българо-американските отношения и политическата обстановка в страната. По-специално, американският посланник се е интересувал какво мислят в БСП около сделката по външния дълг и ще бъде ли тя ратифицирана от НС.

- "Стандарт" - среща на делегация на ПССД в състав Н. Ананисва.М. Митева, А. Караиванова, Я. Стоилов, Р. Хубенов и Д. Георгиев с Президента. Двете страни изясняват становището си по Закона за съдебната власт.

- "Дума" - провежда се предизборна среща на кандидата за кмет на Сандански К. Бузов, подкрепян от БСП, ОПТ и ХЖД, с участието на депутатите от БСП Ал. Маринов, Ст. Продев и Ем. Костадинов.

- На 5-дневно посещение в Полша, по покана на партия Социалдемокрация на Република Полша, заминава делегация на ВПС в състав Ж. Виденов, Д. Конакчиев и Вл. Топенчаров.

04.07.1994 - "Дума“1 - на повторно проведените частични местни избори в община Велико Търново, Петко Георгиев, кандидат подкрепян от БСП и ОПТ, получава 53,69% от подадените гласове. В изборите участват едва 33,31% от имащите право на глас. За Георгиев гласуват около 3/4 от земеделците и 2000 избиратели повече в сравнение с провалилото се първо гласуване.

- "Новини" - При участието си в предаването на БНР Кр. Премянов заявява, че доколкото зависи от БСП не може да има съмнение, че изборите ще бъдат през есента.

05.07.1994 - "Дума" - П. Георгиев е обявен от Общинската избирателна комисия за кмет на община Велико Търново.

- "Стандарт" - Президентът Желев налага отлагателно вето върху 11 члена, 9 алинеи и 3 параграфа от ЗСВ.

06.07.1994 - "Новини" - Пред журналисти Кр. Премянов обяснява неучастието на избирателите в изборите във Велико Търново с провала на политиката предлагана от основния опонент на БСП. Депутатът Димитър Георгиев окачествява като неубедителни и несъстоятелни мотивите, изтъкнати от д-р Желев в писмото, придружаващо върнатия Закон за съдебната власт. Според Георгиев, поправките в закона при допълнителното му разглеждане ще се ограничат само до редакционни.

- Среща в НС на депутати от БСП и ДПС, по повод отлагателното вето на Президента на текстове от ЗСВ.

- Започва участието на Н. Ананиева в работата на III сесия на Парламентарната асамблея на СССЕ, като член на българската делегация.

- В интервю за "Новини", Мирослав Попов, член на ИБ на ВПС, посочва като нова задача на ИБ непосредственото ангажиране на БСП с изпълнителната власт и осигуряването на доминиращо влияние на социалистическата партия в Парламента и фиксира като свой предмет на дейност в ИБ избирателната система и демоскопските изследвания. Според Попов страната се нуждае от форма на смесена система, подобна на тази от 1990 г.

08.07.1994 - "Дума" - А. Луканов депозира писмо до председателя на НС и председателите на 5-те парламентарни групи. В писмото Луканов иска съставяне на анкетна комисия, която да разгледа отнемането на депутатския му имунитет и обвинява Президента и Главния Прокурор за отправени от тях заплахи за разправа с депутати, в случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на НС. На пресконференция, Луканов заявява, че е дошло време НС да преразгледа решението си от преди 2 г. за отнемане на депутатския му имунитет. Във връзка с нашумялата банкова афера, в която е замесено и неговото име, бившият министър-председател признава, че се познава с палестинеца Акрам и твърди, че появяването на скандала на бял свят е плод на партийни интриги.

- "Дума" - с митинг-концерт в гр. Сандански завършва предизборната кампания на кандидата за кмет К. Бузов, подкрепян от БСП, ОПТ и ХЖД. На митинга присъства и Ж. Виденов.

- в интервю за "Новини" Ж. Виденов посочва като цел на завършилото посещение на делегация на БСП в Полша получаване на представа за това как функционира една лявоцентристка коалиция и информира за осъществените срещи с маршала на полския Сейм, вицепремиера, министъра на труда, ръководството на партия Социалдемокрация на Република Полша и представители на леви и центристки партии в Полша.

- в интервю за "Земя" Ж. Виденов заявява, че е бил изненадан от добрите резултати в полската икономика и от социалния оптимизъм на хората и декларира, че в България е възможно създаване на крайно ефективно и стабилно лявоцентристко управление на базата на взаимодействие между социалистически партии земеделското движение и синдикатите.

- според публикувано в "Новини" становище на Ж. Виденов по въпроса необходими ли са частни медии, социалистическата партия не приема да се форсира разпределянето на националния ТВ ефир, при условие, че законът е почти готов и заявява, че ще предложи в комисията по радио и телевизия да се преустанови раздаването на честоти и да се ускори приемането на закона за радио и телевизия.

- в интервю за "Новини" Кл. Маринова заявява, че като член на коми-сията по радио и телевизия , при едни есенни избори,не би се ангажирала с продължаване на процедурите за издаване на лицензи за частни ТВ канали.
- В НС се провежда почти тричасова среща между премиера и представители на ПССД (Ж. Виденов, Кр. Премянов, Д. Йончев, М. Дърмов). Предмет на обсъждане е налагането на мораториум върху уволненията и пенсиониранията в армията.

09.07.1994 - "Отечествен вестник" - Предложеният от депутатите от ПССД мораториум върху уволненията и пенсиониранията в армията не е гласуван, поради липса на кворум.

- "Отечествен вестник" - Пред журналисти депутатът от ПССД Ив. Генов квалифицира като "инсинуации" публикации в пресата, според които "Позитано" 20 ще сменя посланици.

- в "Новини" - публикувано интервю с Никола Койчев, в което депутатът от ПССД пледира за актуализация на държавния бюджет за 1994г.

- "Дума" - на заседание на ИБ се обсъжда подготовката за изграждане на младежка организация на БСП. Разглежда се специална докладна записка, в която организацията се определя като "резерв на партията" и "опит за възстановяване на социалистическата идея сред младежта".

10.07.1994 - "Дума" - на закрит пленум на ВПС е приет план за работа до края на годината, формирани са ръководствата и съставите на комисиите към ВПС, разрешават се финансови въпроси, разглежда се подготовката за общопартийния референдум за програма през септември. Я. Стоилов предлага план за работа във връзка с предсрочните избори. Въпреки предизборните съобщения пленумът не формира предизборен щаб.

11.07.1994 - "Дума" - на заседание на Общопартийната контролна комисия е взето решение за цялостна ревизия на партийната организация в Плевен.

- "Дума" - в НДК се провежда извънредна конференция на CMC, във връзка с подготовката за изграждане на младежка организация на БСП. Съюзът се самообявява за такава.

- "Дума" - на частичните местни избори в град Сандански кандидатът за кмет подкрепян от БСП получава 48,6% от подадените гласове. Изборите са обявени за недействителни, поради участие в тях на 31,38% от регистрираните 33867 гласоподаватели.

- в интервю за "Дума", депутатът от ПССД Иван Генов се изказва положително за дейността на външния министър Станислав Даскалов, в качеството му на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

12.07.1994 - "Новини" - на заседание на ИБ е взето окончателно решение за изграждане на младежка организация. Утвърдени са плановете за организационно изграждане и за пропагандно-информационното осигуряване на организацията. Възложено е на членовете на ИБ Н. Добрев, Л. Коларов , Ю. Борисов и К. Желев да създадат предпоставки за издаване на печатен седмичник на организацията. Според плана, учредителният конгрес трябва да се проведе през септември.

- "Дума" - в интервю за вестника, Я. Стоилов посочва като най-големи проблемите, свързани с действието на Конституцията, организацията на съдебната власт и квалифицира предсрочните избори като път към укрепване на институциите и на доверието в тях.

- "Дума" - във вестника е публикувана статия на Кл. Маринова "За националното достойнство и още нещо", в която авторката критикува президента за "практиката" да прави отговорни оценки за българската политика в чужбина.

14.07.1994 - със 129 гласа НС отхвърля отлагателното вето на Президента върху текстове от ЗСВ. Против ветото гласуват ПГ на БСП и на ДПС, както и някои независими депутати.

15.07.1994 - в статия в "Стандарт" депутатът от БСП Иво Атанасов изтъква редица аргументи против мажоритарната избирателна система.

16.07.1994 - "Континент" - на заседание на комисията по обществено-политическата система към ВПС, под ръководството на Я. Стоилов е препоръчано на ИБ БСП да поеме курс към предизвикване на предсрочни избори, изразена е ориентацията на БСП към смесена избирателна система и е решено БСП да подготви споразумение за предсрочни избори, което да бъде предложено на другите парламентарни сили. Стоилов подчертава, че за БСП решението на конгреса за избори е еднозначно, макар че вътрешно¬партийните спорове продължават.

- "Новини" - в интервю за предаването на БНР "Разговор с Вас", Ж. Виденов обосновава необходимостта от избори през тази година с необходимостта от нов обществен ред, ново по характера си управление и предизборна подготовка, в която да се поемат съответни ангажименти пред нацията. Виденов квалифицира като фантасмагория появили се в пресата твърдения, според които БСП разполага с 300 милиона в Първа Източна международна банка.

- "Демокрация" - В предаването на БНР "Разговор с Вас" Ф. Димитров отрича твърденията, че се е договарял за нещо с Ж. Виденов по време на юнската им среща в НС.

- "Континент" - председателят на комисията за национална сигурност Николай Слатински заявява, че БСП е загубила интерес към приемането на Закона за отбраната и въоръжените сили, след като предложила мораториум върху уволненията на полковниците в армията.

- в "Денят" е публикувана статията "БСП и ДПС спазариха закона Анти-Татарчев", според която БСП е получила съдействие от ДПС за преодоляване на президентското вето върху отделни текстове от ЗСВ срещу удължаване на мандата на правителството на Беров.

- в интервю за "Новини", депутатът от БСП, Иван Гайтанджиев заявявало повод на липсата на кворум на последното заседание на комисията по радио и телевизия, че вероятно депутатите от СДС умишлено спъват работата на комисията, тъй като приемането на закона за радио и телевизия би обезсмислило нейното съществуване. По този начин, според депутата от БСП, СДС би изгубило важен механизъм за влияние и контрол върху медиите.

18.07.1994 - в "Земя" е публикувано писмо на В. Вълканов, в което депутатът от ПССД критикува председателят на НС за начина, покойто е ръководел заседанието при гласуването на Закона за съдебната власт.

19.07.1994 - "Новинар" - Вл. Топенчаров квалифицира като нереаристично предложението на ОСД за коалиционно правителство на БСП, ДП и РДП.

- "Континент" - Сред социалистите в град Шумен е пусната подписка за свикване на извънредна конференция на БСП, която да разреши конфликта между местния партиен лидер В. Захариев и кмета-социалист X. Христов.

20.07.1994 - "Дума" - на заседание на ИБ се обсъжда дали и по какъв начин да се предизвикат предсрочни парламентарни избори.

- "Стандарт" - пред журналисти Ю. Борисов декларира, че БСП няма да се възползва от правото си на проучвателен мандат след падането на сегашното правителство и че няма да подкрепи чужд мандат в този Парламент. Според Борисов, ако Л. Беров постави въпроса за кой септември става дума да подаде оставка, БСП трябва да мисли за вот на недоверие.

- "Новини" - на среща със социалисти и симпатизанти в София, Жан Виденов посочва, че за БСП промяната трябва да бъде насочена към една пазарна, социално регулирана и държавноориентирана икономика.

- "Новини" - среща на Ж. Виденов и Д. Конакчиев с ръководството на Конфедерацията на ромите.

- в статията си "В Република България мажоритарният депутат е като мъжка черница", депутатът от ПССД Иво Атанасов продължава да защитава тезата си, че мажоритарната система е неприложима за България.

21.07.1994 - "Денят" - депутатът от БСП Ст. Стефанов определя като турцизация на Кърджалийския регион многобройните опити за преименуване на селища и улици и натиска върху българомохамедани да се покръстят.

- в "Дума" е публикувана статия на Н. Ананиева, в която председателят на ПССД споделя впечатленията си от участието си в III сесия на Парламентарната асамблея на СССЕ.

- "Земя" - със 141 гласа от 227 гласоподаватели за кмет на село Долно село община Кюстендил е избран кандидатът на БСП Васил Атанасов.

- На среща на лидери на БСП с премиера Л. Беров и министъра на търговията К. Цочев се обсъждат компенсацията на доходите и реализацията на закона за приватизацията. След срещата Ж. Виденов заявява, че не е сигурен, че ще започне раздаването на предвидените в закона за приватизацията инвестиционни бонове до септември. На срещата премиерът поема задължение да представи през септември отчет за изпълнението на правителствената програма.

- в статия "Соцлидери почнаха атака срещу д-р Желев", публикувана във "Денят", се съобщава за предприетата от неколцина деятели на социалистическата партия косвена атака срещу Президента. Целта на атаката, според депутат от ОСД, била да се неутрализира нарастващото влияние на Президента и възстановяването на връзките му със СДС, както и да се осуети евентуалното използване от Желев на информация за нашумялата афера "Акрам".

22.07.1994 - в "24 часа" са публикувани резултатите от социологическо проучване на Gallup. Според тях за БСП, към момента на проучването, биха гласували 31% от гласоподавателите. По популярност сред електората Ж. Виденов се нарежда на 3 място с 34%.

23.07.1994 - "24 часа" - Започва ревизия на Плевенската организация на БСП.

24.07.1994 - "24 часа" - На заседание на Управителния съвет на БЗНС е взето решение да не се допуска земеделци, бивши членове на БКП(БСП) да бъдат издигани за кандидати за народни представители в листите на БЗНС.

25.07.1994 - "Денят" - При участието си в предаването "Неделя 150" на БНР, Ю. Борисов заявява, че ако не настъпят съществени и радикални промени в политическата обстановка, избори наесен трябва да има. В същото предаване Д. Йончев потвърждава тезата на ОСД, че този Парламент не е изчерпал възможностите си и че изборите са само аргумент за постигането на по-далечни цели.

- "Дума" - на среща на Ж. Виденов и Кр. Премянов във Варна с членовете на новоизбраното бюро на местната партийна организация, председателят на ВС изразява увереност в успеха на БСП в града при едни местни и парламентарни избори.

- "Новини" - на среща на депутатите от БСП Ж. Виденов, Т. Тодоров и Н. Камов с бизнесмени, председатели на кооперации и ликвидационни съвети в Шумен се разискват проблемите на зърнопроизводството и изборите през ноември. Според "Стандарт" (26.07.94г.) действителната причина за посещението на Виденов в града бил опитът му да тушира конфликта между кмета X. Христов и местния соцлидер В. Захариев.

- "Новини" - заседание на комисията по пропагандата, масовата и клубната дейност към ВС. Взето е решение за създаване на временна работна група за пропагандно-информационно обезпечаване по време на референдума за програма на партията.

- "Новинар" - Според публикация във вестника половината от ВС на БСП не са съгласни да се предизвикат предсрочни избори през есента, въпреки решението на 41 конгрес на БСП, а повечето от членовете на ИБ били за такива избори.

- При участието си в ТВ предаване "Панорама", Ж. Виденов заявява, че за БСП изборите не са самоцел, а начин да се промени пътят, по който се осъществява преходът в България. По повод на коментираната възможност проф. Беров да не изпълни обещанието си и да не подаде оставка през септември, председателят на социалистическата партия изразява своята увереност в почтеността на министър-председателя, че ще изпълни дадената дума. Според Виденов, само извънредни обстоятелства могат да накарат БСП да продължи подкрепата си за кабинета ("Новинар"24.07.94 г.).

26.07.1994 - "Дума" - заседание на избраната на 41 конгрес комисия по доработването на утвърден за основен проект запрограма на БСП. След заседанието Г. Първанов заявява, че най-вероятно с гласуване ще се реши как ще изглеждат спорните текстове в програмата.

- "Денят" - в Пловдив Ал. Карадимов, депутат от СДС, прави изявление, според което изборите отново няма да станат, тъй като против тях са 55 депутати-социалисти, свързани с ОСД и около 25 такива групирани около центъра на Лилов.

- в статия в "Новини", депутатът от ПССД, В. Вълканов, по повод на отлагателното вето, наложено от Президента върху ЗСВ, обвинява държавния глава,че "обслужва една политическа кауза на крайно десните в СДС".

- в интервю за "Новини" председателят на ГС на БСП в София Ал. Маринов квалифицира като спекулация твърдението на ОСД, че в лицето на ГС се зараждал втори център в партията и изразява резерви към общопартийния референдум като най-удачния начин за приемане на програмата на БСП.

- "Демокрация" - В обширна статия се проследява развитието на нашумялата банкова афера "Акрам" и се сочи, че в тесен кръг от близки и приятели Ж. Виденов поддържал тезата, че замесването на членове на социалистическата партия в скандала трябва да се разглежда като тяхно лично действие.

- В интервю, публикувано във "Новинар", Мехмед Ходжа, депутат в НС и бивш член на ръководството на ДПС, категорично заявява, че сега БСП управлява ДПС и че сега двете партии работят съвместно. Ходжа твърди, че сегашните лидери на ДПС са били внедрени в ДПС от специалните служби по решение на БКП.

- "Дума" - На заседание на ИБ се взема решение да се подкрепи предложението за мораториум върху някои положения от ЗВВС до влизане в сила на ЗОВС и БСП да направи всичко възможно НС да определи своята квота във ВСС до края на лятната сесия. Обсъжда се взаимодействието с правителството в сферите на приватизацията и селското стопанство.

27.07.1994 - "Дума" - Пред журналисти, Ж. Виденов съобщава за насрочването на 29 юли на пленум на ВС, .който да се занимае с вариантите за предизвикване на избори; предвижда, че в следващия Парламент ще има поне 3 отделни блока на левицата и подчертава необходимостта от изпълнение на Закона за съдебната власт.

- В интервю за "Новинар", Златимир Орсов, депутат от БСП, посочва, че ВС на БСП се опитва да помага на земеделските кооперации с агитация и информация и че кооперациите в страната имат около 800-900 хиляди членове. Орсов заявява желанието на кооперациите да учавстват в масовата приватизация и подкрепата на БСП за това им намерение.

- В интервю за "Новини" Кр. Премянов, зам.-председател на ИБ на БСП и председател на комисията по международни връзки, външна политика и национална сигурност, заявява, че една от амбициите на ръководената от него комисия е да разработи доктрина за външно-политическите отношения на България и съобщава, че първите проекти, които ще бъдат разработени, ще се отнасят до факторите за ликвидиране на престъпността и до македонския проблем.

28.07.1994 - "Новинар" - След заседание на Централното оперативно бюро на ДПС става ясно, че квотата на НС за новия ВСС няма да бъде гласувана до края на лятната сесия на Парламента, тъй като ДПС и БСП не постигнали съгласие за кандидатурите.

- "Стандарт" - Пред журналисти посланикът на Република България Яни Милчаков поисква от председателя на ОбС на БСП в Шумен, В. Захариев, публично да опровергае твърдението, че в сейф се пази молба, в която Милчаков изявява желание за влизане в БСП.

- в статия в "Новини" Ст. Стоилов, депутат от БСП, подробно се спира на предвидените в закона за изменение и допълнение на закона за приватизацията преференциален режим за работниците и изразява недоумението си от това, че "консултациите, които проведе Президентът започваха и привършваха със схемата на масовата приватизация".

- в интервю за "Дума", Светослав Мичев, депутат от БСП и член на комисията по културата, изтъква като източник на напреженията между министерство на културата и комисията непостоянните контакти между двете институции и обвинява министерството, че започва реформата "с ликвидиране на една част от културните дадености".

- в "Демокрация" излиза статията "Хора на БСП организирали банковата афера". В публикацията се посочват нови подробности за участието на дейци на БСП в организацията на банковия скандал и се твърди, че реакцията на Ж. Виденов по обвиненията, че БСП е на дъното на скандала е съвсем искрена и навременна, тъй като той не бил съвсем в течение на развитието на нещата.

29.07.1994 - "Дума" - на пленум на ВПС се обсъждат възможностите за предизвикване на предсрочни парламентарни избори през есента. В изнесения от Я. Стоилов основен доклад се сочи, че шансовете за избори през тази година са по-малко от 50%, но от БСП зависи най-много да се увеличат; цитира се проучване на ръководената от Стоилов комисия по обществено-политическата система, според което Беров нямал никакво намерение да подаде оставка през септември и се предлага изборите да се проведат по смесена избирателна система, като 100 депутати се излъчат по мажоритарната, а 140 по пропорционалната система. В доклада си, вторият докладчик Н. Койчев не изключва втори ценови шок и хиперинфлация. Пленумът приема решение, в което: задължава ИБ през септември да внесе във ВПС проект за предизборна платформа, ИБ и ръководството на ПССД да организират преговори за постигане на лявоцентристко споразумение и за политическо споразумение на тази основа след провеждане на изборите, ръководството на БСП да проведе консултации с други партии и с държавни институции за евентуално постигане на споразумение за предсрочни избори, депутатите социалисти да предприемат необходимите стъпки в Парламента, за да изпълнят заявеното пред обществото намерение за избори през есента; предлага изборите в големите градове да се проведат при сегашното административно-териториално деление заедно с предсрочните парламентарни избори и посочва като желана за БСП смесена избирателна система (при относително мнозинство в мажоритарния избор).

- "24 часа" - НС не гласува предложения от БСП мораториум върху уволненията и пенсиониранията в армията. Депутати от БСП заплашват, че социалистическата партия ще поиска оставката на военния министър В. Александров, ако той започне съкращения в армията.
30.07.1994 - "Стандарт" - Завършва ревизията на Плевенската организация на БСП. В ОбС на БСП не са открити сумите, сочени от стоящия на дъното на аферата"Акрам" бивш член на ВПС Стефан Косев.

- ВПС организира на връх Бузлуджа митинг, във връзка със 103-ата годишнина от организираното социалистическо движение в България. В словото си Ж. Виденов заявява, че още през септември БСП ще направи своята предизборна оферта и ще вложи всички усилия за постигане на лявоцентристко споразумение и подчертава, че БСП е длъжна да разчисти пътя към изборите.

- в "Новини" е публикувана статия на Ж. Виденов, в която лидерът на БСП обосновава значението на левицата на Балканите, развива тезата, че партиите-наследнички на бившите комунистически партии в Източна Европа трябва да намерят свой собствен път и формулира като задача пред БСП разработването на "система от прагматична, националноотговорна, съзвучна с левите ценности политика".

- в "Новини" е публикуван отговор на Г. Първанов на въпроса - как виждате единството на левицата у нас. Зам.-председателят на ИБ посочва в кръга на силите, с които БСП разчита да осъществи "политическо единодействие" социалдемократите, левите земеделци от "Ал. Стамболийски" и екологичните партии и движения. Първанов декларира, че БСП би могла да потърси съгласувани действия и с партии като БПЛ, КФ, ПНБ, като се аргументира с национално патриотичните позиции, на които визираните политически сили стоят.

 

ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

01.07.1994 - в интервю за "Денят", Ч.Кюранов обяснява значението на референдума за програма на БСП със запознаването на повече хора с основния документ на партията, отколкото при едно гласуване от конгреса; твърдението за наличие на две групи в ОСД и изтъква опасенията на ОСД, че възприетите в доклада на Жан Виденов принципи и формулировки могат да останат само на книга, поради състава на ИБ.

07.07.1994 - "Денят", "Новини" - Пред журналисти, Ч. Кюранов заявява, че Парламентът все още не е изчерпал възможностите си и се аргументира със законите, приети от него. По повод на взетото от ИБ решение за създаване на младежка организация, Р.Карадимов твърди, че подобно решение е правомощие не на ИБ, а на ВС.
- Във "Отечествен вестник" е публикувано интервю на Д. Йончев. Зам.-председателят на обединението твърди, че с нашумелите в последно време банкови афери се разчистват партийни сметки и обяснява упоритото замесване на неговото име с предположението, че пречи някому.

14.07.1994 - "Отечествен вестник" - пред журналисти, Ч. Кюранов заявява, че победите на БСП на местните избори не са резултат на някаква премислена политика на партията. Според Р. Карадимов опитът да се създава младежка организация с директиви отгоре и със съставяне на списъци на симпатизантите е обречен на неуспех.

16.07.1994 - провежда се второ заседание на II-та национална конференция на ОСД. Участват 272 делегати. Основните изводи, направени в изнесения от Ч. Кюранов политически доклад, се свеждат до:
- БСП трябва да помогне за създаването на ляв център;
- центристите трябва да бъдат подкрепени от БСП, даже ако те не желаят това;
- ако БСП спечели изборите,трябва да предложи правителство на широка коалиционна основа;
- групировката около Лилов завладява бързо "Позитано" 20;
- ОСД надцени реформистките възможности на ИБ;
- ОСД ще се разграничи от партийната политика, ако партийното ръководство и лично Ж. Виденов се отклонят от движението напред.
В приетата от конференцията политическа декларация основните констатации се свеждат до следното: изборите през есента едва ли ще доведат до спасение от тежкото положение, защото няма формирано силно лявоцентристко мнозинство;
- необходимо е БСП недвусмислено да се ангажира с национално отговорна политика;
- предстоящите избори ще имат смисъл, ако чрез тях се реализира широко лявоцентристко мнозинство в обществото и Парламента;
- БСП трябва да преразгледа коалиционната си политика;
- дори и при голям положителен изборен резултат БСП трябва да предложи коалиция;
- БСП трябва най-после решително да скъса с тоталитарното минало и решително да се разграничи от догматичното ядро на марксизма-реализма;
- ако ръководството на БСП смята, че социалната демокрация не е пътят за БСП, тогава то е длъжно открито да заяви това свое становище. При такова развитие ОСД ще бъде изправено пред необходимостта ясно и определено да се разграничи от политика и действия, които теглят БСП назад във времето.
18.07.1994 - в интервю за "Континент" Р. Карадимов заявява, че БСП рязко измени политиката си след 41 конгрес и оприличава сегашната политика на БСП на възпроизвеждане на модела от 1990-1991 година, "когато БСП все повече се опитваше да придобие облика на социална партия, която застава срещу партията на реформата на реформата (разбирайте СДС)". Според зам.-председателят на ОСД "сега, когато СДС отново е пред разпад, радикалдемократи и демократи очевидно са в конфликт с ръководството на НКС, е срамно ръководството на БСП да преговаря и да търси споразумение за предсрочни избори и избирателен закон".
- в "Капитал" е публикувана статията на В. Дърсва "Изборите не се предизвикват със заклинания". Авторката изразява учудването си от факта, че четирима души, абсолютно различни помежду си, Ф. Димитров, Я. Стои¬лов, Ж. Желев и А. Мозер, лансират идея за сключване на споразумение между парламентарните сили, квалифицира подобно споразумение като акт, накърняващ Конституцията и предвижда, че то ще бъде абсолютно неефективно.

21.07.1994 - "Дума" - Пред журналисти, Ч. Кюранов и Р. Карадимов защитават тезата, че решението на проблемите с кризата е по-добре да се търси в сегашния Парламент, а не в избори, които могат да възпроизведат конфронтацията и да консолидират СДС около Филип Димитров. Според Ч. Кюранов по-благоприятни обстоятелства от сегашните за катурване на двуполюсния модел няма.

24.07.1994 - "Денят" - При участието си в предаването "Неделя 150" на БНР, Д. Йончев защитава тезата, според която кабинетът, като функция на НС, може да се преформира и в състава на този Парламент, ако има воля за решаване на националните проблеми. Зам.-председателят на ОСД влиза в спор с представителя на ИБ, Ю. Борисов по въпроса за контактите с неконфронтационното СДС и възможностите за съставяне на нов кабинет.

26.07.1994 - "Демокрация" - Ал.Карадимов, депутат от СДС, е направил в Пловдив изявление, според което ОСД контролира 55 депутати от ПССД. Карадимов категорично декларира, че никой от СДС няма намерение да прави правителство по идея на ОСД (ОСД предлага коалиционно правителство на БСП, РДП и ДП).
-„Дума“ – След поредното заседание на избраната от 41 конгрес комисия за доработка на утвърдения от конгреса за основен проект за програма на БСП, Г. Пирински, член на комисията, заявява, че програмата се нуждае от основно доработване, за да няма в нея „бели петна“ и неубедителни тези.
- в "Новинар" е публикувано интервю с Д. Йончев, в което последният изразява съмненията си, че мораториума върху съкращаването на офицери може да се окаже препятствие за приемането на ЗОВС и надеждата си, че ДПС ще подкрепи БСП, въпреки претенциите си към закона.
-в "Капитал" е публикувана статията на Ат. Папаризов. Авторът се спира на различни аспекти от приватизацията на банковата система.

26.07.1994 - Пред журналисти, Ж. Виденов отхвърля предложението на ОСД за съставяне на коалиционно правителство на БСП и ДП, като се аргуметира с различията между двете партии по въпроса за монархията, посоката на прехода и реституцията. Според Ал. Маринов, идеята на ОСД е напълно нереалистична. ч

28.07.1994 - "Дума" - Пред журналисти, Ч. Кюранов защитава тезата, че чрез агитиране на симпатизантите на БСП да гласуват за кандидатите на центристите в местните избори могат да се създадат условия за формиране на лявоцентристка коалиция. Според Кюранов,Ф. Димитров иска избори, за да състави единна синя партия след тях.


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

01.07.1994 - по решение на ПГ на СДС с президента са се срещнали депутатите от Законодателната комисия Златка Русева, Екатерина Михайлова, Веселина Рашеева и Драгия Драгиев. Те са изразили становището, че президентът трябва да наложи вето върху Закона за съдебната власт. Председателят на Народното събрание е изпратил текста на закона на д-р Желев заедно с писмо, в което изразява резервите си към някои разпоредби.

04.07.1994 - "Демокрация" - председателят на Народното събрание Александър Йорданов преди заминаването си за Виена е заявил, че всички антикомунистически сили трябва да подпишат споразумение, че след изборите няма да влизат в коалиция с БСП. Според него ангажимент, че няма да се коалират с БСП биха могли да поемат и организациите в СДС, в случай че след изборите коалицията се разпадне.

05.07.1994 - ХАП и Федерация "Царство България" ще изпратят писмо до председателя на НКС с предложение за подписване на политическо споразумение, последвано от предизборна или следизборна коалиция със СДС .

- "Новинар" - на последното заседание на НКС на СДС представители на РДП и БЗНС "Н. Петков" поискали оставката на организационният секретар на "Национална координация" Димитър Кантарджиев. Според окръжните координатори той носел вина за неуспеха на изборите във В. Търново и Сандански и за разцеплението на някой големи КС по места.

06.07.1994 - на своето заседание НКС на СДС е обсъждал подготовката на предизборната платформа на коалицията. Конкретни разработки и детайли от платформата ще бъдат представяни от експертни групи и дискутирани в ръководния орган на коалицията. Обсъжданията ще продължат. На отправената покана към всички политически сили да заяват дали ще искат недоверие на кабинета на Беров все още никой не е отговорил.

- десет партии от местния КС на СДС във Велико Търново са гласували недоверие на своето ръководство. Част от обвиненията са свързани с дискредитиране на коалицията в града, обвързване на КС на СДС с капитали от съмнителен произход, използване на политическото положение за лично облагодетелстване и др. За нов председател е избран Живко Нинов от Демократическата партия на мястото на Милко Донев. За заместник-председатели са избрани Кирил Петков от СДП, Петко Петков от КЕП и Иван Начев от БЗНС "Н. Петков".

- "Труд" - на заседанието на НКС на СДС при обсъждането на изборните резултати във В. Търново Елка Константинова обвинила Филип Димитров, че наредил на членовете на неговата КБП да не подкрепят кандидата на СДС за кмет Веселин Георгиев, тъй като не отговарял на критериите на националната конференция.

- "Демокрация" - в Призив към партиите и организациите в СДС НД "Екогласност" настоява членовете на коалицията да изяснят позициите си към решенията на VI национална конференция и НКС на СДС, за да бъдат избегнати всички спекулации за разцепление на съюза. Според "Екогласност" неучастието на избирателите в местните избори във В. Търново било последица от вътрешните конфликти в СДС. Предизборната обстановка изискавала от членовете на коалицията координирани действия, а от лидерите съгласуваност при изявите в медиите.

08.07.1994 - "Демокрация" - народни представители от СДС вчера са подписали декларация до Парламентарната група и до НКС на СДС, в която се казва, че решенито на част от депутатите на СДС да участват в обсъждането и гласуването на целия закон за отбраната и въоръжените сили на Република България по същество представлява прекратяване на парламантарния бойкот. До 17 часа под декларацията са се подписали 19 депутата.

10.07.1994 - "Дума" - Георги Петров е изразил мнение, че Ф. Димитров искал да разбие големите партии и да разруши коалицията. БЗНС "Н. Петков" в края на месец юли на заседание на ръководния си орган щял да направи преценка на мястото на съюза в коалицията.

- "24 часа" - според информация на вестника Софийската организация на Демократическата партия направила искане да се реши категорично остава ли ДП в СДС. Представен е документ, който ще се разгледа на предстоящото заседание на Върховното ръководство на партията. Софийската организация смятала, че ако се стигне до напускане партията трябва да сключи предизборно споразумение със СДС и така да се избегнат взаимните нападки.

- "Дума" - за избор на нов КС са поканени на "Раковска" 134 членовете на партиите от Стара Загора, защото там функционират две алтернативни ръководства в продължение на повече от месец.

11.07.1994 - на частичните избори за кмет в гр. Сандански гласуват едва 10 600 избиратели, което ги прави невалидни. Веселин Маламов, подкрепян от СДС е получил 25 на сто от гласовете, а кандидатът на БСП - 48,6 %.

- "Демокрация" - в рубриката мнения Аспарух Панов призовава да се преодолят междуличностните и междупартийни противоречия в коалицията, защото СДС има нужда от консолидация и от една качество нова политика за спечелване на следващите парламентарни избори.

- "Демокрация" - в интервю за вестника Филип Димитров заявява, че ПГ на СДС не е успяла да спре кой знае какво /от приетите закони в НС/. Резултатът винаги беше, че ние губехме накрая, споделя лидера на НКС. Според него, ако някой се реши да напусне коалицията, той няма много да прокопса и второ, не мислел, че има партия, която може цялата да напусне СДС. Във връзка с обвиненията към председателя на НКС, свързани с негови роднини, г-н Димитров пояснява, че в семейството на дядо му е имало представители на различни политически тенденции. Децата на едната от сестрите на дядо му били комунисти. Единият от тях след девети септември убил хора от село Огняново, включително и негов роднина.

13.07.1994 - НКС на СДС приема декларация - "Отговорност пред армията и националната сигурност", в която се изразява негативна оценка за пректозакона за отбраната и въоръжените сили. НКС на СДС гласува да се бойкотират парламентарните заседания, посветени на този порочен законопрект, в изпълнение на решението на VI национална конференция, се казва в Декларацията.

- "Демокрация" - на своето редовно заседание НКС на СДС е констатирал, че резултатите от изборите в гр. Сандаски и Велико Търново представляват сериозна поука и налагат определени корекци в поведението и позициите на СДС. НКС на СДС е взел решение да поръча две независими социологически проучвания, които да посочат точните причини за отдръпването на избирателите и загубата на доверие в СДС. СДС да призове всички формации, представени в парламента, да изразят ясно и категорично позициите си за предрочни избори е решил единодушно НКС на СДС. Председателят на НКС на СДС ще изпрати до парламентарните сили писмено запитване ангажират ли се с вот на недоверие към правителството на Любен Беров, ако то не подаде оставка след 1 септември, както и дали се отказват от своя мандат след свалянето на този кабинет и дали ще подкрепят нов. НКС на СДС е решил, че Законът за отбрата и въоръжените сили и ратифицирането на сделката по външния дълг не можат да бъдат повод за нарушаване на бойкота. СДС ще изрази становището си по тях извън пленарната зала. Мнозинството в НКС е подкрепил предложението на Христо Бисеров да не се участва в дебатите по този закон, а позицията на СДС да бъде разяснена в медиите. Това предложение не е подкрепено от Демократическата партия.

14.07.1994 - "Стандарт" - в интервю за вестника депутатът Христо Марков от Демократическата партия, споделя, че има голямо недоволство сред членовете на партията от непрекъснатите атаки, на които те са подложени по места от представители на други членове на СДС.

15.07.1994 - "24 часа" - Комисията по етика към НКС е поканила по двама представители на всички партии от коалицията в Бургас да се явят на "Раковска" 134, за да бъде избран КС. От три месеца в Бургас съществуват два алтернативни КС, които провеждат самостоятелни заседания.

16.07.1994 - "Демокрация" - Монархическият клуб към Националния клуб за демокрация в СДС в Призив към всички монархически организации в България апелира към обединение в рамките на НКС като Национално монархическо движение. Като крайна цел на движението трябва да бъде обявяване за невалиден референдумът за монархия или република от 1946 г. и за възстановяване на Търновската конституция със съответното осъвременяване. Единствената политическа формация, която сега може да осъществи това е СДС, който трябва да обедини всички антикомунистически сили, за да спечели предстоящите парламентарни избори, се казва в Призива.

- "24 часа" - БЗНС "Н. Петков" е отложил насроченото си за 24 юли заседание на националното си ръководство.

- "Демокрация" - на извънредно заседание регионалния съвет на Демократическата партия в Пиринския край оценява парламентарния бойкот като неефективен и е против напускането на коалицията в този труден момент и осъжда опитите за разцепление на партията от страна на някои нейни членове, се казва в приетото становище.

- "Отечествен вестник" - миналия понеделник час и половина разговаряли Н.В. Симеон II и Стефан Софиянски. Обсъдена е политическата и икономическата ситуация в страната.

19.07.1994 - на пресконференция Георги Петров заявява, че не се смята за изключен от НКС, защото решение не е взето, не е имало гласуване нито в НКС, нито в комисията. Според депутата документът, с който удостоверявал, че не е бил член на окръжното ръководство на казионния земеделски съюз е бил скрит.
- "Новини" - на събрание на РДП в Перник депутатът Николай Слатински е заявил, че СДС вече се е разпаднал и при избори през ноември няма да получи повече от 25% от гласовете.

- "Новинар" - писмо от "Врабча" 1 и Съюза за Търновска конституция получили БЗНС "Н. Петков" в СДС. Целта била да се обсъдят съвместните действия около обединението на земеделските съюзи в страната.

21.07.1994 - на заседание НКС на СДС е решил, че е необходимо в едноседмичен срок партиите, чиито лидери са направили спорни изказвания, да избистрят своята позиция, за да не се руши авторитетът на СДС.

- "Демокрация" - на бурно преминалото заседание на ПГ на СДС са били разисквани въпросите, защо коалицията стеснява влиянието си и как да се преодолее това. Депутатите са изразили мнението, че вина за това носи НКС. ПГ на СДС се обявила против гласуването в НКС във връзка със снемане на политическото доверие от Златка Русева. Само един депутат бил против. Гласуването е направено по предложение на Илко Ескенази. На заседанието Екатерина Михайлова, заместник-председател на ПГ на СДС, предложила групата да не гласува влизане в залата, а всеки народен представител сам да поеме своята отговорност за това. ПГ на СДС решила народните представители, които не се явяват на заседанията, да бъдат глобявани с по 700 лева. Всеки ден сините депутати да предлагат като точка първа от дневния ред да се разглеждат законопроекти и проекти за решения във връзка с разсекретяването на информация от архивите на бившата Държавна сигурност е решила ПГ на СДС.

- Николай Слатински напуска РДП с нарочна декларация до Изпълнителния комитет, в която заявява, че неговото оставане в РДП, докато тя е част от изчерпалата се и все повече работеща срещу националните интереси формация от "Раковска" 134 е невъзможно.

22.07.1994 - "Стандарт" - в интервю за вестника Златка Русева заявява, че може би "отлюспването" й се дължи на нейното изказване, че бойкотът започва да дезактивира и деморализира парламентарната група, че не се изпълняват решенията на конференцията, защото няма извънпарламентарен натиск и че може би има някаква уговорка за бързото приемане на някои закони и след това да се отиде на предсрочни избори. Такъв въпрос бил отправен към Ф. Димитров и той отговорил негативно. Според депутатката трудността е с хората, които "дойдоха сега в СДС, през 1992-93 г. Дойдоха, докато СДС беше на власт, а това е най-опасното".

- "Демокрация" - в статия под убриката "Мнение" Едвин Сугарев заявява, че "някой иска да разруши СДС, за да приватизира неговите останки".

- "Демокрация" - в Стара Загора е проведена среща с обществеността, на която са присъствали Ф. Димитров, Иван Куртев, Дако Михайлов, Сашо Стоянов и др. Председателят на НКС е заявил, че СДС трябва да има и ще има само една политика и който не я приема ще си върви. Редът в СДС ще бъде наложен дори да боли, смята Ф. Димитров. В отговор на въпрос Иван Куртев е заявил, че СДС е длъжен да представи около 200 души депутати и министри, на които може да се вярва. Трябвало партиите в СДС да поемат отговорността, за де се издигнат тези кандидатури, като има преценка и на политическите сили в коалицията. Организацията смята, че негативните за СДС резултати от местните избори във В. Търново, Несебър и Сандански са пряко отражение на това, което се наблюдава в НКС и ПГ на СДС. Според движението не съществуват големи и малки политически сили, ПГ на СДС следва да влиза в пленарната зала само във връзка с 5-те закона, включени в решението на НКС. Трябвало ръководството на НКС и ПГ да засилят контактите и разговорите с извънпарламентарните политически и обществени сили за обща коалиция.

23.07.1994 - Декларация на НКС на СДС с наименование "Политическата игра на Доган е опасна". В документа се заявява, че "НКС, разтревожен от последните изяви на лидера на ДПС, СДС смята, че когато управлението на страната ни се диктува от хора като Андрей Луканов, Нора Анаиева, Ахмед Доган и Юнал Лютфи", под заплаха са поставени не само благосъстоянието на българите, но и гражданският мир".

- "Денят" - в интервю за вестника Златка Русева заявява, че очаква на заседанието на Върховния съвет на ДП да се направи задълбочен анализ на състоянието на страната, на политическия живот и на ДП като част от коалиция, представена парламентарно. Според депутатката в местните организации на ДП има настроения на неудовлетвореност заради създаваната от координационните съвети конфронтация на Места. ДП имала организации в над двеста общини. Лидерите на партията запачнали обиколки по региони. Според Златка Русева атаката срещу нея бил начин да се сплаши ДП.

- "Демокрация" - в статия Едвин Сугарев изразява мнение по отношение същността на коалицията и проблемите пред нея. Депутатът смята, че СДС е формация от електорален тип, чийто избиратели гласуват само и единствено за обединяващата кауза, а не според предпочитанията или член¬ството си в съставляващите я партии. Затова мисленото в категориите "моята партия" били второстепенни и често зловредни.

- на среща със симпатизанти в Ямбол Филип Димитров заявява, че ако първите две седмици след спечелването на изборите от СДС и коалиция не се издадат решителни заповеди в кадрово отношение, не се гласуват няколко основни поправки на законите за приватизацията и връщането на земята и не се наложат изменения в правилника на НС ще бъде много трудно. Според председателя на НКС на СДС отношенията с ДП зависят само от нея.

- "Демокрация" - започва двудневното заседание на Върховния партиен съвет на ДП, на което ще присъстват около 120 души. Поканени са кметове, заместник-кметове и председатели на общински координационни съвети.

- "Стандарт" - РДП отлага за следващата седмица свикването на Националния си съвет, който бе заплануван за 24 юли. Това се налагало, защото не били готови програмите, които РДП смятал да предложи на другите партии в коалицията.

25.07.1994 - "24 часа" - на заседанието на ДП е взето решението партията да остане член на СДС, но да продължи да настоява за промяна в позицията на НКС, което водело до пагубна за СДС политика. ДП задължава своите депутати да спрат бойкота и да влязат в пленарната зала. Депутатът Стоян Райчевски, който подписа документа за подкрепа на бойкота и секретаря на пловдивската организация Спас Гърневски са изключени от партията. Гласувана е подкрепа на Стефан Савов и Златка Русева за техните изявления.

- "24 часа" - на своя форум ОХДЦ също са решили, че депутатите тряб¬ва да са в залата на парламента. ОХДЦ ще започне преговори за двустранни договори с членовете на СДС, в които да се запише принципа за ненамеса и отказ от нападки. Според представителите на ОХДЦ НКС също не бива да се меси в работите на партиите. Членовете на СДС трябвало да подпишат ново политическо споразумение преди изборите, с което да се уточнят общите цели и как да се издигат депутати.

26.07.1994 - на заседанието на НКС на СДС е прието решение да се замрази членството на Демократическата партия в СДС за два месеца. Предложението е направено от РП, ХДС и Нова СДП. Против решението гласуват РДП, ОХДЦ, и БЗНС "Н. Петков в СДС", НКД се въздържат от гласуване, 10 партии подкрепят решението. На същото заседание Аспарух Панов от РДП и Васил Гоцев от ДП подават оставки като заместник-председатели на НКС. По предложение на НД "Екогласност" НКС гласува доверие на депутата от СДС Стоян Райчевски, който бе изключен от ДП, защото е подписал документ в подкрепа на парламентарния бойкот. В НКС се открива дискусия по въпроса за сключване на ново политическо споразумение между партиите в СДС. На брифинга след заседанието г-н Стефан Софиянски заявява, че е абсолютно несъгласен с решението за замразяване на ДП и че през септември ще реши дали да остане заместник-председател на НКС.
- "Демокрация" - КС на СДС в Пловдив на редовно заседание е потвърдил политическото си недоверие към г-ца Златка Русева. Изключеният от ДП заместник-председател на КС на СДС г-н Спас Гърневски е поискал и е получил вот на доверие за цялостната си досегашна дейност в местното коалиционно ръководство.

28.07.1994 - "Демокрация" - в интервю за вестника Филип Димитров изразява мнението, че "решение за прекратяване на бойкота без съгласие на НКС би означавало ПГ да се постави извън законите на съюза и да помогне на онези комустически депутати, които наистина искат да запазят сегашното положение".
29.07.1994 - провежда се лична среща между председателят на НКС на СДС Филип Димитров и лидера на румънската опозиция проф. Емил Константинеску.
- депутатът Георги Марков отново се присъединява към ПГ на СДС. В специално писмо той уведомява председателя на Народното събрание, че оттегля молбата си от 15 март 1993 г. В него се казва, че сега синята парламентарна група се е разграничила от политиката на "шепа хора, опитали се да превърнат СДС в секта и работили повече от година за БСП".


ЦЕНТЪР ЗА НОВА ПОЛИТИКА СБОР ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

01.07.1994 - "Денят" - председателят на ЦНП Димитър Луджев е изразил мнение, че вариант за излизане от кризата все още е създаването на реформаторско правителство в рамките на този парламент. Сред участниците в разговорите за правителство са ДПС, независимите и НСД. Според лидера ЦНП няма място в създаващата се демократична левица, дори и да "остане сам в политическото пространство".

04-10.07.1994 - "Континент" - Руслан Семерджиев от Сбор за демокрация е заявил, че до две седмици предстои офицалното обединение между ЦНП и Сбор за демокрация. Новата формация ще си постави за задача да защитава както реформите, така и онази прослойка от обществото, която е тръгнала вече към частния бизнес, желае и трябва да участва в управлението на страната. Според г-н Семерджиев до момента в политическия живот няма формация, която да защитава ценностите на либералната пазарна икономика със социална гаранция за обществото.

16.07.1994 - "Труд" - Центърът за нова политика щял да създаде политически консултативен съвет на координаторите, което се налагало поради разрастването на работата му.

17.07.1994 - "24 часа" - Димитър Луджев е съобщил, че до 10 дни ЦНП и СД ще регистрират в парламента създаването на нова депутатска група. Това било една от клаузите на ратифицираното политическо споразумение между двете партии. Документът от 106 члена слагал начало на нова либерална формация. Г-н Луджев заявил, че ЦНП ще продължи контактите с ДП и РДП. Партньорство щяло да се поддържа с ГОР и АСП. Според Луджев опитът за съставянето на лявоцентристка коалиция няма да успее. До средата на септември трябвало да завърши подготовката на центъра за предизборна кампания. Ръководния орган на ЦНП решил тричленни комитети в общините да започнат работа по подготовка за следващите избори, които обаче едва ли щели да бъдат тази есен.

18.07.1994 г. - "Стандарт" - проведено е заседание на националния съвет на ЦНП, на което делегатите от клубовете са ратифицирали договора за политически съюз между ЦНП и СД. Делегатите са решили да започне изграждането на предизборни клубове в страната и бизнесклубове, чията мрежа ще образува бизнесасоциация в национален мащаб.

- "Континент" - в интервю за вестника Иван Пушкаров заявява, че ще подаде ръка на Димитър Луджев, защото "трябва ни една обща дружина, която да застане срещу военната машина на комунистите". Председателят на Сбор за демокрация споделя, че нямало партия в СДС, която да не е разговаряла с него в кулоарите по това как да се излезе от кризата и да се префасонира пространството. Но на тези партии им липсвало смелост, заради страх от компромати и неубеденост в собствените сили и възможности.

27.07.1994 - "Демокрация" - ръководствата на Центъра за нова политика и Сбор за демокрация са обсъдили предния ден в салоните на хотел "Рила" някои организационни въпроси около обединението си.

- "Земя" - в интервю за вестника г-н Пушкаров заявява, че двете партии предстои да се разберат за националните структури, как да ги създадат, как да се започне съвместна работа, как да взаимодействат регионалните структури. Според председателя на Сбор за демокрация се оказало, че в политическото пространство на България няма кой да защитава либералните ценности.

29.07.1994 - пресконференция - Центърът за нова политика и Сбор за демокрация официално обявяват сключването на общ политически съюз с наименованието "Нов избор". В декларацията за принципите на съюза се казва, че той е за многопартийна политическа систмема и против двуполюсния модел. Съюзът е за засилване на изпълнителната власт, президентската институция да получи правата, които да я превърнат в действен гарант на демокрацията, за смесена избирателна система със силен мажоритарен елемент, за либерална алтернатива.

Работният политически орган на новата формация се състои от двама представители на партиите, които са председателят и зам.-председателят. Съюз има политически консултативен съвет, чийто председател има мандат от 6 месеца и бива избиран на ротационен принцип. Всички въпроси, които са програмно установени се решават с обикновено мнозинство. Като обща структура е възможно създаването на клубове по интереси, на симпатизанти и др. Политическият съюз има и Съвет на координаторите, който контролира и създава предизборни щабове. Създава се и обща парламентарна група /по 5 човека от двете партии/, която ще бъде средство за защита на общи интереси. Документите на новата група били подготвени и през септември групата ще бъде официално регистрирана. Новата ПГ ще се ръководи от двата съпредседатели /Луджев и Пушкаров/ и 2 заместник-председатели /Семерджиев и Божилов/.


АЛТЕРНАТИВНА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ

07.07.1994 - "Стандарт" - АСП с предоставила вчера на ГОР, БПЛ и КФ политически меморандум, който Политическия съвет на партията е приел предния ден.

10.07.1994 - "Континент" - на национално съвещание на координаторите на АСП в столичния клуб "Розов свят" са приети основните принципи за създаването на нова политическия коалиция. За участие в нея ще бъдат поканени всички формации с изключение на социалистите, БКП и националистите е заявил проф. Василев. АСП щяла да изчака развитието на процесите в СДС преди да започне разговори с някои партии в него. Според АСП основни принципи за бъдещата коалиция трябва да бъдат организаци¬онната и политическа самостоятелност на отделните е партньори и за тяхната равнопоставеност. В специална декларация партията изразява отрицателното си отношение към кабинета на проф. Беров и препоръчва своите депутати в Народното събрание да не го подкрепят. Националното съвещание изразява безпокойство от несъгласуваните действия на някои народни представители от АСП. Препоръчва се партията да се опитва да създаде своя собствена парламентарна група.

- "Стандарт" - по информация на вестника на това съвместно заседание на Националното съвещание на координаторите на АСП, Политическия съвет и депутатите са участвали 250 делегати.

18. - 24.07.1994 - "168 часа" - В интервю проф. Василев заявява, че "пред този парламент възможностите са две - или правителството на Беров ще функционира до октомври '95 г. и при този преход чрез служебен кабинет то ще организира и проведе изборите или съставим друг силен кабинет, подкрепен не само от старото мнозинство, но и от десетки разумни хора в БСП."

- "Капитал" - в интервю проф. Василев споделя, че коалицията, за която ратува АСП, ще се сформира може би на етапи, като евентуално конфликти ще бъдат избегнато чрез предварително подписване на поредица от документи, уреждащи всички възможни механизми и начини на действие на коалицията. Мнението на проф. Василев е, че трябва да се създаде силна широка коалиция и извън нея не трябва да остава друга подобна дублираща коалиция и силни партии, които са ангажирани с лоялност към БСП или СДС. Субектите, които ще участват в тази коалиция, си запазват своята политическа идейна самостоятелност и организационност. АСП смятала да регистрира парламентарна група, която ще може да формира силен кабинет. Проф. Василев заявява, че АСП може да намери добри специалисти, които да формират силен екип и правителствен кабинет.

АСП нямало да излезе с предложение за нов избирателен закон, защото вероятността да се промени сега действащия е много малка.

20.07.1994 - "Континент" - на съвещание на координаторите по общини и региони в Благоевград е взето решение симпатизантите на АСП в гр. Сандански да не участват във втория тур на кметските избори. На съвещанието е предложено Благоевград да бъде наречен Бели град.

 

БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ

04.07.1994 - В Декларация на Великотърновската организация на БПЛ оценява резултата от състоялите се в общината частични избори за кмет като неблагоприятен за демократичния процес. По-нататък се подчертава, че вина за предоставяне на изпълнителната власт в ръцете на БСП носи СДС. "Изборният резултат на центристкия кандидат инж. Серафимов, затвърди извода, че се оформя твърд, постоянен слой от гласоподаватели, за които алтернативата в едни избори е реална политическа сила от умерени, демократични, некомунистически организации", се казва в декларацията.

06.07.1994 - На среща между БПЛ, ГОР, АСП и КФ са обсъдени възможностите за създаване на широка коалиция, въз основа на предложените от АСП организационни механизми. Взима се решение за провеждане на по-нататъшни разговори и консултации.

- На редовната пресконференция на БПЛ е оповестено Становище на Изпълнителното бюро на партията относно политиката на българските държавни институции при изграждане на отношенията с Турция. "Между двете държави съществува проблем, който вече пет години не се разрешава. Това е проблемът, свързан с голямата изселническа вълна на български турци към Турция през 1989 и след това". По-нататък в декларацията се изразява безпокойство, че запазвайки българското си гражданство, те понастоящем получават и турско, което създава възможност на даден етап стотици хиляди турски граждани да се установят в България и да предявят определени искания.

07.07.1994 - Пресконференция на Инициативният комитет за честване на годишнината от приемането на новата Конституция на Република България. От страна на БПЛ в Инициативния комитет участват г-н Еленко Божков и г-н Марко Тодоров.

09.07.1994 - На заседание на Националният съвет на БПЛ са взети решения за:
- приемане на 15 нови клуба;
- избиране на работна комисия за създаване на предизборна програма на БПЛ;
- продължаване на разговорите за създаване на широка коалиция с партньорите, участвали в местните избори във Велико Търново и преди всичко с БСДП, АСП, ГОР, ЗП, КФ, ЦНП и партиите от НСД.

14.07.1994 - БПЛ получава покана за участие в Конгреса на Либералния Интернационал през септември в Рейкявик, Исландия.

19.07.1994 - Заседание на ИБ на БПЛ:
а/ обсъдени са резултатите от частичните избори в Сандански. Взето е решение за провеждане на разговори с други партии за обединяване около обща кандидатура за кмет.
б/ избрана е работна група за промяна на документите на партията.
- В статия, отпечатана в "24 часа" председателят на БПЛ г-н Петко Симеонов анализира политическата ситуация в страната. Той изтъква, че ако конформизмът преди 10 ноември е изисквал да се възхвалява БКП, то днес най-удобната позиция за конфирмистите е - "Да живее двуполюсният модел!".
20.07.1994 - БПЛ изпраща открито писмо да Президента, Министър-председателя, Председателя на Върховния съд и Главния прокурор, с което протестира срещу неспазването на пар.З, ал.2 и 3 от Конституцията, изискващ приемане в тригодишен срок на предвидените в нея закони.

21.07.1994 - Представители на БПЛ участват в учредяването на Комитет за борба срещу ксенофобията, расизма и нетолерантността към хора с неравностой социално положение.

26.07.1994 - ИБ на БПЛ продължава обсъждането на разпространените документи за създаване на коалиция. Взети са решения по редица организа¬ционни въпроси, отнасящи се до дейността на апарата и местните структури на партията.

27.07.1994 - На редовната пресконференция на БПЛ г-н Еленко Божков запознава средствата за масова информация с продължаващите атаки срещу българския военно-промишлен комплекс.
- Представители на БПЛ участват в работна среща с БСДП, ГОР, АСП и ЗП.


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ

04.07.1994 - на брифинг на БСДП, д-р Дертлиев заявява във връзка с въпроса за официалния език в армията, че няма армия, в която да има двуезични команди. Той окачестви искането на ДПС и заплахите на председателя на движението - Доган, като популистки действия със съмнителен електорален ефект и препоръча на ръководството на ДПС да не провокира етническо напрежение.
06.07.1994 - Среща в офиса на АСП на лидерите на партиите, участвували в центристки блок в изборите за кмет в Търново. Петър Дертлиев не участвува в срещата поради технически причини - късно е бил уведомен./брифинг на БСДП, 11.07/

07.07.1994 - на страниците на "Свободен народ" БСДП анализира проведените на 3.07. избори за кмет в Търново и резултатите на центристкия кандидат-кмет Серафимов. Това е първия значителен успех на обединителната политика на БСДП след злополучните парламентарни избори от 91-ва г., коментира Ст. Радославов в публикацията си със заглавие "Нашето иде". Пак там той възкликва:
"Иде! Иде Третата сила!
Тази Трета сила Ви казва:
Ние не сме пролетариат!
Ние не сме електорат!
Ние сме народът! Нашето иде!"

10.07.1994 - Членът на ИБ на БСДП публикува в "Дума" своя статия за "лявото политическо пространство и има ли то почва у нас". Според г-н Нешев, "широката палитра на политическото пространство изисква транспарантност на отделните политически сили по отношение на основния въпрос от икономическата им програма, т.е. въпросът за социалната политика на формираното от тях евентуално следизборно правителство и ролята на държавните институции в тази социална политика." Причината за поляризацията между либералните идеологии за свободния пазар и консервативните посткомунистически сили в Централна и Източна Европа днес, според Ст. Нешев се дължи на липсата на опит за създаване на междинни алтернативи. Гърция, Словакия, Австрия, Русия са показали своята зряла отговорност, остава и България да докаже своята политическа зрялост.

11.07.1994 - на брифинг на БСДП, П. Дертлиев заявява, че ръководството на социалдемократите не е обсъдило проектодокументите за изграждане на предизборна коалиция на АСП. Позициите на БСДП не се различават съществено от тези на АСП, но БСДП разработва собствени, алтернативни програмни документи за предизборна коалиция. С тези конкретни предложения социалдемократите ще предложат на евентуалните си коалиционни партньори.
- според социалдемократите третата сила е предопределена да се появи, тъй като нуждите на обществото изискват това. Идеята за центристката коалиция се зароди и реализира в изборите за кмет на Търново и вече битува като перспектива в съзнанието на хората, заявява Дертлиев на брифинга на БСДП /11.07./ Принципите на коалирането постепенно се избистрят, но не бива да се избързва, защото опитите на БСП в търсене на политически партньори показаха, че може да се получат неприятни изненади при непрофесионален подход, смята членът на ИБ на БСДП Стефан Златев.

11.07.1994 - на свое заседание ИБ на БСДП взема решение за свикване на второ след 40-тия конгрес на партията заседание на НК на БСДП на 30.07. в Габрово. Основно място в дневния ред на заседанието ще бъде отделено на организационни въпроси: утвърждаване на организационните структури и функциите на ИБ, разпределяне на членовете на ИБ по коми¬сии, секретариати и регионални екипи; приемане на Правилник за дейността на НК на БСДП. Другата основна задача на заседанието на НК е гласуване на критерии от ценностната система на социалдемократите за изграждане на политически съюзи; организационен статут и политическа декларация на коалицията на демократичната алтернатива. Ще се гласува и Програма за регионално развитие на БСДП до края на 94-та г., решение за образуване на предизборен център. Ще се уточнява организацията на изпълнението на решението на ИБ за развитие на кооперативното движение в България.

12.07.1994 - честване на 3 години от подписването на Конституцията в НДК, организирано от Инициативен комитет "Конституционализъм и демокрация", в чийто състав влизат представители на партиите, подписали конституцията.
Водеща бе В. Тодорова, слово произнесе П. Дертлиев, Школагерски, Каракачанов и др.

13.07.1994 - пресконференция на Иниациативния комитет "Конституционализъм и демокрация" в Агенция "Балкан". Участвуват П. Дертлиев, Я. Стоилов, Г. Ганев, Еленко Божков.

Д-р Дертлиев заявява, че Конституцията не е допуснала България да стане втора Босна. Без да е съвършена, тя е добра и реално заживя в дейността на държавните институции и на обществените формации. Абсурд е обаче новата форма на парламентарна изява - парламентарния бойкот. Начинът за преустановяване на израждането на конституционния режим и дискредитирането на парламентаризма е само един - нови парламентарни избори, се посочва в декларацията на Инициативния комитет.

14.07.1994 - в "Свободен народ" политическият експерт на БСДП, г-н Тодор Марков" публикува статия със заглавие"Есента на 1994 г. Избори или напротив?". Той заявява, че евентуалното отлагане на изборите догодина ще задълбочи проблемите в страната и, противно на "битуващите мнения", няма да подпомогне създаването и общественото легитимиране на "третата сила". "Напротив - смята той,- то ще разводни нещата и може да стимулира центробежните сили сред центристите. Едни избори през ноември могат да бъдат така нужния катализатор на центростремителните сили в центъра, които, съчетани с разочарованието на голяма част от избирателите от двата мастодонта, могат да забият решаващия клин в двуполюсния модел. От евентуалния изборен успех на центъра зависи формилането на качествено ново парламементарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителствво."

 

ПАРТИЯ НОВА БЪЛГАРИЯ

01.07.1994 - "Новини" - според "Нова България" президентът Желев при посещението си в Анкара трябва да уточни: проблемът с българските изселници; стратегията на Турция по отношение на българския пазар и да иска прекратяване на дъмпинговата война; защо съседите ни не са приели българската инициатива за неучастие в Босна на умиротворителни войски от съседни държави.

29.07.1994 - "24 часа" - Според Стефан Николов избори тази година вероятно няма да нма.

Все още няма политически субекти за създаване на ефективни коалиции - смятат от "Нова България".

През първата седмица на август, по покана на Движението "Гражданска инициатива", Стефан Николов ще се срещне с Любомир Собаджиев.

Постоянни контакти поддържат с ХДС на Светлана Спасова.

През септември в Смолян ще се учреди организация "Млада България", тясно свързана с партия "Нова България".

 

БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСБЛОК

03.07.1994 - "Денят" - среща на съпартийци от БББ в клуб "Гластон" -Пловдив. На срещата Жорж Ганчев заявил, че е готов да вземе 24% от гласовете на избирателите в предстоящите избори. В студиото на пловдивското частно радио TNN Жорж Ганчев е направил първия си предизборен видеоклип, финансиран от рекламната къща "Дим Дип. Директорът на рекламната къща Димитър Кацарски е член на бизнесбратството в Пловдив.

06.07.1994 - "Денят" - четвъртата национална конференция на БББ е решила почти всички членове на политическото му ръководство да бъдат от провинцията. От общо 9 области в страната представители на 7 са влезли в Контролния и в Изпълнителния съвет на блока.

Веселин Аврамов е освободен от заеманата от него длъжност - секретар на Български Бизнесблок. На вакантното място е избран Илия Сивиков.

14.07.1994 - "Новини" - Жорж Ганчев твърди, че на изборите щял да удари шамар и на СДС, и на БСП, разбивайки двуполюсния модел. Що се отнася до другите политически сили Ганчев заявява, че центристи като БСДП, АСП, ЗП, БПЛ са "политически трупове".

18.07.1994 - Жорж Ганчев посещава Карлово по случай 157 годишнината от рождението на Апостола.

19.07.1994 - среща на Бизнесблока с фирмените бизнесбратства в София. Вечерта на 19 юли Жорж Ганчев заминава за Самоков.

18 - 24.07.1994 - Петър Кацаров присъства на приема, приема даден в чест на Лех Валенса. На него Кацаров е разговарял с г-н Валенса - на полски.

20.07.1994 - "Новини" - мнение на Жорж Ганчев за Гарелов - не може да бъде консултант на частните телевизии, докато работи в националната. Лидерът на БББ е обиден на Гарелов, защото от осем месеца не бил присъствал в "Панорама", въпреки писменото съгласие на Хачо Бояджиев, че няма нищо против Ганчев да участва в предаване на живо.

25.07.1994 - двучасово интервю с Жорж Ганчев по радио "Свободна Европа".

26.07.1994 - пресконференция - като цел на Бизнесблока Жорж Ганчев определя: еднонационална държава, икономически независима.

Мнение на Жорж Ганчев за центъра - там има "политичеси трупове", които могат да спечелят 4% при евентуални предсрочни избори.

Мнение на Жорж Ганчев за Кюранов - последният нямал смелост да напусне БСП. Кюранов щял да търси ляво-центристко пространство и да се моли за избори другата есен. В левия център щили да влязат БСДП, АСП, ЗП и други.Непременно щяло да се образува и десен център - според Ганчев.

27.07.1994 - "Денят" - Жорж Ганчев смята, че БББ щял да получи 25% от гласовете на предстоящите парламентарни избори, защото Бизнесблокът оставал единствената алтернатива. СДС се готвел за вечна опозиция.

Преди да бъде ратифицирано споразумението с банките кредиторки за външния ни дълг, то трябва, според председателя на БББ, да бъде обсъдено и с извънпарламентарните сили.

 

БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ

01.07.1994 - Обръщение на земеделския кандидат-кмет в Сандански Андон Мицев към своите избиратели.
- Писмо до президента на Р България, до председателя на Народното събрание, министър-председателя и Министерския съвет от Окръжното настоятелство на БЗНС в Стара Загора.
04.07.1994 - Съюза на репресираните, с председател Тодор Ванков излагат декларация, в която съюзът подкрепят кандидатурата на Мицев в Сандански.
05.07.1994 - Вестник "Земеделско знаме" публикува интервю с Андон Мицев.
06.07.1994 - провежда се предизборна среща в община Сандански, организирана от ръководството на БЗНС. Изказват се Мицев, секретарят на ЗМС Николай Ненчев и членът на ПП на БЗНС Крум Неврокопски.
07.07.1994 - Анастасия Мозер открива барелеф на големия земеделски водач Александър Стамболийски на централния площад "Свобода" в Хасково.
08.07.1994 - В Радомир се състоя откриване на улици, които ще носят имената на Ефтим Арсов и Мейнард Барне - представител на Американската мисия в България през 1945 година. На това събитие присъстват Мозер, членове на ПП на БЗНС и посланикът на САЩ Уилям Монтгомъри.
09.07.1994 - В Сандански се провеждат местни избори, в които кандидатът на БЗНС Андон Мичев достига 10.8 процента от общия брой на гласувалите, които са едва 30 процента от местното население.
14.07.1994 - Провежда се разширено заседание на общинското ръководство на БЗНС в Русе.
20.07.1994 - Сдружените земеделци от Благоевградския район присъстват на семинар, на който имат удоволствието да изслушат лектора Скот Мейсън - координатор на Международния републикански институт на САЩ. Гостът излага пред аудиторията своите изводи от наскоро проведените избори в Сандански и Велико Търново.
21.07.1994 - В Плевен на работна среща се събират представителки на клубове на жените - земеделки от Северна България.
23 и 24.07.1994 - В Съюзния дом "Ал.Стамболийски" се състоя заседание на Управителния съвет на БЗНС.
25.07.1994 - Декларация на УС на БЗНС, в която се настоява цената на изкупуване на зърното да има защитна стойност от 3800 лева за тон. В този документ БЗНС предрича обречеността на земеделското производство, ако то не бъде поощрено от нова и ясна аграрна политика.
27.07.1994 - Срещат се членове на земеделското ръководство със зам.-председателя на НКС Асен Агов и Стефан Софиянски.
28.07.1994 - В Съюзния дом "Ал.Стамболийски" Анастасия Мозер разговаря със Стефан Савов.
29.07.1994 - На среща с обществеността на град Девин присъстват Мозер и организационния секретар на ПП на БЗНС Петко Илиев.
30.07.1994 - С начален час 10 в Девин започна земеделски събор, на който присъства лично тяхната лидерка.

"ВОЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ"

15.07.1994 - "Новини" - по повод публикацията в италианския в."Република", в която се обижда страната ни, Движението ще покани официално, чрез италианския посланик, авторката да посети България, за да се запознае отблизо с народа ни.

Екип от специалисти по международно право на Движението ще подготви документ, с който да се открие юридическа процедура за търсене на морални и мателиални компенсации за щетите от международната кампания срещу страната ни във връзка с покушението срещу папата.

 

МЕСТНИ ИЗБОРИ

01.07.1994 - "Труд" /Сливен/ - на 30.VI. е отстранен от длъжност кметът на Сливен Христин Петков. Обвининията, повдигнати от районния проку¬рор са за злоупотреба по служба и превишаване на правата. По чл. 282, ал. 2 от НК на кмета е наложена мярка за неотклонение и парична гаранция от 5 хиляди лева. От своя страна Христин Петков отрича всички обвинения и заявява, че срещу него е организирана кампания от някои политически сили в града, за неговото дескредитиране.

- "Денят" /Велико Търново/ - радиодиспут между кандидатите за кмет на общината.

- "Демокрация" /Сандански/ - заявление на кандидаткмета Веселин Маламов на град Сандански, че в града не може да се повтори случаят Велико Търново.
Кандидатът посочва като приоритетни задачи: връщането на горите, земята и приватизацията.

03.07.1994 - "24 часа" /Велико Търново/ - очакванията за броя на хората, участващи във втория тур на повторните избори за кмет на Търново е по-малък от предходния.

04.07.1994 - "Стандарт" /Велико Търново/ - по данни на общинската избирателна комисия през първата половина на изборния ден /3.07./ са гласували 9-10% от гласоподавателите, а до 16 часа - около 30%. Подчертано слаба била активността на населението от Велико Търново, а по-голямо оживление се наблюдавало по селата.

- "Дума" /Сандански/ - седемте кандидати за кмет на града дават приоритет на социалните въпроси.

Във вестника е представен независимият кандидат инж. Костадин Бузов - подкрепян от БСП, ОПТ и Християнското женско движение.

05.07.1994 - "Труд“ /Велико Търново/ - резултати от втория тур на изборите за кмет на гр. Велико Търново, проведен на 3 юли: от 80 560 граждани с действителни бюлетини са гласували 26 523, т.е 33.31% - с 800 души по-малко от изборите на 12 юни /първия тур/.
1. Петко Георгиев /БСП, ОПТ/ - 53.69%.
2. Веселин Георгиев /СДС, ФЦБ, ХАП, Окр. съюз на репресираните, Съюз "Истина"/ - 36.36%.
3. Емануил Серафимов /БСДП, АСО /н/, БПЛ, ГОР, КФ, ЗП, ЦНП/ - 7.92%.
4. Васил Бснчсв /ПК "Екогласност", БЗНС "Ал. Стамболийски"/ - 1.73%.
- Велико Търново. Политическият клуб "Екогласност" иска изборите за кмет на Търново да бъдат обявени за недействителни.
- "Новини" /Сандански/ - кандидатите за кмет на града са седем. Изборът е обявен за 9 юли. Шест от кандидатите са регистрирани като независими, но зад тях стоят политически сили, само кандидатът на БКП ще участва с цветна бюлетина. /
Веселин Маламов - подкрепян от СДС;
Костадин Бузов - подкрепян от БСП;
Антон Мицев - подкрепян от БЗНС;
Димитър Костадинов - подкрепян от ГОР;
Илия Митов - подкрепян от ЗП;
Иван Вузов - няма официална подкрепа;
Любомир Петков - кандидат на БКП.
На 7 юли публичен диспут между кандидатите по радио Благоевград.
- "Новини“ /Сандански/ - представяне на инж. Костадин Бузов - кандидат за кмет на града.
-"Експрес" - Коментар за изборите във Велико Търново.

06.07.1994 - "Денят* /Сливен/ - със свои декларации и становища в защи¬та на отстранения от длъжност кмет Христин Петков са излезли служители от общината, общинското ръководство на БЗНС, Независимото сдружение "Екогласност", съветниците на СДС и БЗНС, КС на СДС и PC на КТ "Подкрепа".
- „Денят“ /Благоевград/ -компромат срещу кандидата за кмет на Сандански Веселин Маламов.. През декември 1992 година Маламов насочил специалния отряд на РДВР Благоевград срещу мирна демонстрация в село Илинденци.

09.07.1994 - "Демокрация" /Сандански/ - българският женски съюз обявява своята подкрепа за кмет на града в лицето на Веселин Маламов /СДС/.
- "Новини“ /Сандански/ -надеждите на жителите на общината били свързани с Костадин Бузов /подкрепян от БСП/.

9-10.07.1994 - "Континент” - Коментар за изборите в Сандански.
10.07.1994 - "Труд" /Сандански/ - на кметските избори в града на 9.07. са гласували 10 720 души / 30.48% /, следователно до месец отново трябва да се проведат избори.
Резултати от избора:
- 48.45% - Костадин Бузов /подкрепян от БСП/.
- 25.00% - Веселин Маламов /подкрепян от СДС/.
- 10.87% - Андон Мицев /подкрепян от БЗНС/.
- 5.16% - Любомир Петков /кандидат на БКП/.
- 3.82% - Иван Бузев /подкрепян от БББ/.
- 3.33% - Илия Митев /подкрепян от ЗП/.
- 3.11% - Димитър Костадинов /подкрепян от ГОР/.
Сериозни нарушения не са регистрирани - по данни на Българското сдружение за честни избори и граждански права. Забелязани са агитационни материали близо до местата за гласуване. От БСП има подадена жалба заради концерта в подкрепа на СДС и заради предоставените данни, от председателят на предизборния щаб на СДС, за проучване на фондация "Демокрация" в забранения двуседмичен период на предизборно проучване. Бившият кмет Здравко Бензов се отказва от поста си с мотив, че осакатеният бюджет не му дава възможност да работи.
- "Дума" /Сандански/ - резултати от изборите в Сандански- от 33 867 регистрирани гласоподаватели са се явили 10 629 /31.38%/.
- 48.7 % - Костадин Бузов;
- 20.02% - Веселин Маламов;
- 10.8 % - Антон Мицев;
- 5.16% - Любомир Петков;
- 3.82% - Иван Бузов;
- 3.33% - Илия Митов;
- 3.1% - Димитър Костадинов.
- "Стандарт“ /Сандански/ - резултати от изборите в града - 10 600 от 33 867 са дали своя вот за избор на кмет /около 30/.
- 48.6 % - Костадин Бузов;
- 25   % - Веселин Маламов;
- 10.08% - Антон Мицев. Гласувалите са едва 20%.
11.07.1994 - "Континент" /Сандански/ - коментар за частичните избори. Иван Бузов, независим кандидат подкрепян от БББ, се е отказал неофициално, но в изборния ден бюлетината му я е имало във всички секции.
- "Денят" /Сандански/ - общинската избирателна комисия в Сандански не се е произнесла по протеста за концерта в подкрепа на кандидата от СДС, както и по сигналите за нарушения в изборния ден.
15.07.1994 - "Денят" /Сливен/ - спостановление на прокурора е отменена, предприетата от окръжния прокурор в Сливен, мярката за отстраняване от никакъв документ от София за възстановяването на кмета на работа.
- "Денят" /Сатовча/ - до два месеца трябва да се проведат избори за кмет в община Сатовча. До два дни трябва да бъде потвърдена присъдата на Районния съд в Гоце Делчев срещу кмета на Сатовча Юсуф Джуджо. Последният е осъден на година и половина условно и е със забрана да бъде избиран за кмет до три години, заради подправяне на документи при смяна на българските имена на изповядващите дрега религия българомохамеданската.

16.07.1994 - "Демокрация" /Сандански/ - новите частични избори за кмет на град Сандански са насрочени от общинската избирателна комисия за 14 август. До този момент никой не е депозирал официално, че се отказва от надпреварата. За втория тур ще са необходими още 1.5 милиона лева.
На изборите на 9 юли в Сандански гласували 30.5%.

18.07.1994 - "Труд" /Ново село/ - при проведените избори за кмет в Ново село, Кюстендилско, е спечелил кандидатът на БСП. От общо 280 избиратели са гласували около 180-184 гласа за БСП, 15 за СДС и 36 за независимия кандидат.
- "Денят" /Шумен/ - на разширен пленум на БСП е взето решение, с 18 гласа "за", 16 "против" и 1 въздържал се, шуменските социалисти да се разграничат от действията на кмета инж. Христо Христов. Кметът в десетдневен срок, според новите изисквания на устава на социалистите, е задължен да подпише декларация за лоялност към БСП. По-голяма е вероятността кметът да изпълни даденото пред пленума обещание да подаде оставка.
- "Денят" /Пловдив/ - ако не се наложи вето на решението на Общинския съвет, с което се забранява използването на озвучителни уредби в култови сгради, ДПС ще поиска оставката на пловдивския областен управител д-р Арменак Кантарян.

.07.1994 - "Дума" /Шумен/ - стопанските ръководители в града подкрепят отстранения от длъжност кмет.
Предния ден ИБ на общинския съвет на БСП оповестява декларация, в която се подчертава, че не е искана оставката на кмета Христо Христов.

19.07.1994 - "Стандарт" /Шумен/ - на 18 юли кметът е потвърдил намерението си да подаде оставка, след негативната оценка от последния пленум на ОбС на БСП. Пленумът се е разграничил по седем пункта от действията на Христов.


БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА


04.07.1994 - "Стандарт" - представителите на българите от Мала преспа и от Голо бърдо в Албания искат изясняване на статута им като малцинство, правото им на строеж на храмове и припознаването под върховенството на българската патриаршия . Към България, от албанска страна, е поставено искането за изпращане на духовници.
Направено е съобщение от Белград, че Сръбската партиаршия е утвърдила наскоро отново духовните си права над християните от Вардарска Македония.
"24 часа" - от Софийската духовна семинария са завършили, тази година, 20 човека - петгодишен курс и 30 - двугодишен съкратен курс.
06.07.1994 - "Стандарт" - с още една седмица са отложени заседанията от лятната сесия на Светия синод.
09.07.1994 - "Стандарт" - На 8 юли е ръкоположен за свещеник Владимир Бакърджиев, преподавател в Богословския факултет, от митрополит Неофит. През август отец Бакърджиев заминава за Америка, където ще служи в българската ни епархия там.
10.07.1994 - "24 часа" - именния ден на Старозагорския митрополит Панкратий почетоха Неврокопският митрополит Пимен, Доростолския митрополит Генадий, Софийският митрополит Инокентий, Пловдивският митрополит Борис, главният секретар на "новия" синод Анатолий Балачев, епископ Павел, проф. Радко Поптодоров, свещеници.
15.07.1994 - "Денят" - навярно дядо Натанаил ще премести седалището си от Гоце Делчев в Сандански, поради лошите комуникации и невъзможността да изпълнява задълженията си в София.
16.07.1994 - "Новини" - жителите на комплекс "Бистрица" в гр. Дупница искат отделяне в самостоятелна епархия.
- "Стандарт" - според решение на юнската сесия на синода в началото на следващата година ще се проведе църковен събор, вместо църковно-народен.
- "Дума" - По решение на Светия синод Варненски и Преславски митрополит Кирил ще поеме духовното обгрижване на българите от Бесарабия и Молдова. Неврокопският митрополит Натанаил ще поеме българите в Македония и Албания, а Видинският владика Дометиан ще се грижи за българите в Западните покрайнини. Великотърновският митрополит Григорий е избран за заместник на Старозагорска епархия.
От вчера патриарх Максим е обявен за брат на Троянския манастир. По думите на Великотърновския митрополит Григорий разколът в Българската православна църква започнал от непокорни владици, но днес е поддържан от политици, целящи да извлекат дивиденти от него. По този въпрос /разколът в Църквата/ митрополит Неофит смята, че върху разколниците се упражнявал натиск, иначе били необясними поредицата отмятания от покайните писма на дядо Пимен и дядо Панкратий.
18.07.1994 - "Труд" - църковно-народен събор може да има едва догодина, а църковен е по-реалистичен в близко бъдеще, смята митрополит Неофит - говорител на Синода.
- "Новини" - по думите на Видинския митрополит Дометиан почивната станция в Несебър е съсипана за двете години, в които са я ползвали хората от синода на Пимен.
19.07.1994 - "Континент" - на 17 юли във Варна 30 епархийски избиратели от "новия" синод, са провели "каноничен митрополитски избор на свободния престол на Светата Варненско-Преславска епархия". Те са дали своите гласове за величкия епископ Галактион и проватийския епископ Антоний.
Преди около десетина дни във Варненската митрополия владиката Кирил получил копие от писмо, до прокуратурата в града от Христо Матанов, чрез което се забранява регистрацията на каквито и да е църковни избори по места.
20.07.1994 - "Денят" - депутация на поповете от Дупнишката енория, която влиза в Софийската епархия, е поискала среща с Неврокопския митрополит Пимен. Целта на посещението е поставяне официално искане енорията им да бъде присъединена към Неврокопска епархия. Според декларацията, предоставена от поповете, те не били получавали заплата от половин година, а всички постъпления в черквата отиват, за да се издържат отцепниците около Натанаил и техните поддръжници. На спешно заседание на Светия синод, с наместник-председател дядо Пимен, ще бъде разгледан поставеният въпрос.
- Рилският манастир очаква връщането на 1 500 декара имоти.
23.07.1994 - "Стандарт" - в декларация архиереите на дядо Пимен обвиняват синода на патриарха, че е натоварил определени митрополити да "обгрижват" бесарабските, таврийските и молдовските българи, както и сънародниците ни в Албания и Западните покрайнини.
- Светият синод е разгледал покайните писма на двамата бивши митрополити Панкратий и Пимен и на заседание е взето решение да свика архиерейски събор, на който събор вероятно ще бъде решена съдбата на бившите митрополити.
25.07.1994 - "Стандарт" - документите, с които владиците на дядо Пимен предлагат униатство с Ватикана, са вече готови за изпращане в Рим.
26.07.1994 - "Денят" - епископ Инокентий твърди, че изборите, в конкретния случай има предвид новоизбрания митрополит Максим, проведени от патриарх Максим, са манипулирани и са проведени противоуставно.
- "Стандарт" - над 100 български свещеници и миряни от САЩ, Канада и Австралия взимат участие в ежегодния събор на епархията ни, проведен на 23 и 24 юли в Стилтън, щата Пенсилвания.
- "Новини" - епископ Галактион е канонизиран от Пименовия синод за Варненски и Преславски митрополит. Той трябвало да бъде представен в енорията си до седмица.
В специална декларация Варненският и Преславски митрополит Кирил протестира срещу новия избор и подозира намесата на политическите сили.
- "Труд" - да получи прошка в присъствието на Алексий II, моли извергнатият Панкратий в нарочно писмо до дядо Максим. Такова писмо за прошка е изпратил и Пимен.
- Главният секретар на Светия синод с наместник-председател дядо Пимен - отец Анатолий Балачев, е сезирал великотърновската прокуратура за финансови нарушения от страна на митрополит Григорий, затова че, преди около десетина дни Григорий чрез измама е прехвърлил трите разплащателни сметки на Великотърновската митрополия към Максимовия синод.
28.07.1994 - "Денят" - Основна вина за разцеплението на Българската православна църква носи патриарх Максим, според Димитър Бачев - лидер на монархическия комитет на българите в Германия и председател на Българската православна община в провинция Баден-Вюртенберг и патриархът трябвало да си подаде оставката, след което да се проведе народно-църковен събор. В Западна Европа, в Австралия и в САЩ посрещнали с възмущение разпределението, което направили по между си приближените до Максим владици на епархиите на БПЦ в чужбина. В църковните среди извън пределите на страната започнало обсъждане на идеята за формирането на свободна, независима от БПЦ, западноевропейска митрополия.
30.07.1994 - "Новини" - епископ Галактион,. избран от Пименовия синод за Варненско-Преславски митрополит, е разбил портата пред църквата "Св. Арахангел Михаил".


МЕЖДУНАРОДНА ХРОНИКА "БЪЛГАРИЯ"


01.07.1994 - Говорителят на Западноевропейски съюз Патрик /.../ опровергава твърденията, че е отправена официална покана към България за участие във военната операция "Тюркоаз" в Руанда. Според него няма пречки в операцията да се включат и България, и други източноевропейски страни ако пожелаят това.
- Влиза в сила споразумение между България и Европейският съюз, според което нашата страна получава допълнителни квоти за износ като компенсация за забавянето на временния договор за асоцииране с Европейски съюз.
- СМИ съобщават, че до един месец ще бъде подписано споразумение за насърчаване на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане между България и Армения.
- Според доклад на Организацията за икономическо сътруннчество и развитие най-нестабилни в Източна Европа са икономическите реформи в България и Румъния. Очаква се 1995 г. да бъде първата година на растеж за източноевропейските страни с изключение на Русия.
- Завършва сесията на ПАСЕ. Докладът на депутатите Кьониг и Колумберг, в който се твърди, че нашата страна нарушава някои задължения, произтичащи от членството си в Съвета на Европа, не предизвиква особен интерес. Разглеждането му в политическата комисия е отложено за септември.
- МС решава България да участва в Съвета за асоцииране в Централноевропейската инициатива.
03.07.1994 - На посещение в страната пристига новият Генерален секретар на СЕ Даниел Таршис.
- Българска делегация, водена от председателя на НС Александър Йорданов, заминава за участие в третата сесия на СССЕ във Виена.
04.07.1994 - Мисия на МВФ започва проверка на условията по подписаното през април стенд-бай споразумение с фонда.
- При посещението на румънския външен министър Мелешкано в България е постигната договореност за изготвяне на проект за зона на свободна търговия между двете страни.
- На официална визита в Турция заминава началника на Генералния щаб на Българската армия армейски генерал Любен Петров.
- Агенция "Балкан" цитира изявление на македонският президент Глигоров за хърватския в."Вечерни мисли", в което той подчертава: "Македония и България днес противостоят една на друга. Това, което се предприема от българската страна, е остатък от миналото".
05.07.1994 - От МВнР информират за предстоящото посещение на министър Даскалов в Южна Корея.
- Българска военна делегация заминава на посещение в Бон.
06.07.1994 - Започва визитата на Президента Желев в Турция.
11.07.1994 - Външният министър Станислав Даскалов е на официално посещение в Пекин. На среща с китайският му колега Цян Цичън е отделено внимание на въпросите за разширяването и задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество.
14.07.1994 - На среща с Генералния секретар на ООН Бутрос Гали в Ню Йорк, Президентът Желев предлага провеждане на регионална среща на засегнатите от югоембаргото. Обсъдена е обстановката на Балканите и проектите за изграждане на транспортни магистрали Изток-Запад и Север-Юг.
15.07.1994 - В Триест започва среща на Централноевропейската инициатива, обединяваща Австрия, Италия, Вишеградската група и бившите юго-републики без Сърбия и Черна гора. България е асоцииран член на тази организация. Пречки за получаване на пълноправно членство според наблюдатели създават Чехия, Полша и Унгария. По време на пребиваването си българският министър-председател Любен Беров се среща с македонския премиер Бранко Цървенковски. По късно проф.Беров е обсъждал с премиера Валдемар Павлак развитието на икономически връзки между България и Полша. Отправеното предложение до италианския правителствен ръководител Берлускони за среща е било отклонено.
16.07.1994 - Президентът Желев се среща с вицепрезидента на САЩ Ал Гор. Разменени са мнения по основни въпроси на двустранните отношения.
18.07.1994 - На посещение в страната е американският военен министър Уйлям Пери. Подписан е Меморандум за двустранно военно сътрудничест¬во между България и САЩ. В писмото на Бил Клинтън връчено от Уйлям Пери на българския президент се подчертава, че сигурността на България е от пряк и съществен интерес за САЩ.
- Спогодби за премахване на визовия режим за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за техническото сътрудничество и за избягване на неконтролируемия миграционен поток в Европа, са подписани от българския външен министър и швейцарския посланик.
19.07.1994 - В официално становище на МВнР воюващите във Босна и Херцеговина са призовани да подпишат новия мирен план от 5 юли.
21.07.1994 - На официално посещение в страната пристига полският президент Лех Валенса.
- Започва посещението на премиера Беров в Братислава.
- В парламентарната комисия по външната политика се обсъжда рамковата конвенция на СЕ за защита на националните малцинства.
22.07.1994 - Парламентът гласува на първо четене за ратификация на сделката по външния дълг.
- Лех Валенса произнася реч пред българския парламент
23.07.1994 - Премиерът Беров съобщава при пристигането си от Братислава за постигнато споразумение за създаване на смесена българо-словашка банка и подписана спогодба за взаимна защита на инвестициите.
26.07.1994 - Президентът Желев приема японска парламентарна делегация, водена от председателя на групата за българо-японско приятелство в горната камара на японския парламент г-н Томоо Ие.
27.07.1994 - СМИ цитират публикуваната в немския седмичник "Фокус" статия, обвиняваща Кинтекс в незокнна търговия с ядрени материали.

 

ІІ ЧАСТ
ОБОБЩЕНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗЯВИ НА ПАРТИИТЕ


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Месец юли бе поредният месец за БСП, наситен с активна политическа дейност. Вътрешнопартийните сблъсъци по въпроса "за" или "против" предсрочните парламентарни избори, взаимодействието с правителството, отношенията с другите съставки на динамичното парламентарно мнозинство, споровете около изработванета на окочателния вариант на проекта за програма на партията, частичните местни избори в Търново и Сандански, комплектуването на комисиите към Висшия съвет, подготовката за изграждане на младежка организация през септември поддържаха високо политическото напрежение на "Позитано" 20.

Основното в политическата дейност и вътрешнопартийния живот на БСП през периода беше ускорената подготовка на всички нива на предсрочните парламентарни избори. Новото в тази насока бяха някои изказвания на представители на социалистическата партия, в които бяха изказани резерви към конгресното решение за избори през есента на 1994 г. За първи път от края на май се появиха бегли признаци БСП, при определени условия, да се откаже от варианта избори'94 .

I. БСП и правителството - мнимо охлаждане на отношенията или тенденция към "развод".

Въпреки твърденията на някои соцлидери, че отношенията с кабинета на Беров след майската криза са по-хладни в сравнение с тези от преди това, БСП продължи да държи правителството изкъсо. Провеждаха се регулярни срещи на ръководството на БСП с министър-председателя по въпросите на сигурността, приватизацията, социалната политика на държавата, селското стопанство (8 юли, 21 юли), на които продължиха да се предявяват конкретни искания към примиера. Подобни срещи на ниво депутати – социалисти - министри са обичайно явление. Постигна се интересен синхрон в действията на министър П. Корнажев и ПССД във връзка с приемането и отстояването на ЗСВ. Из пресата се появиха писания за възможността социалистическата партия да се намеси по-сериозно в кадровата политика на МВнР, а известният с интереса си към външнополитическите проблеми депутат от ПССД Иван Генов похвали външния министър Ст. Даскалов за изявите му като председател на комитета на министрите на Съвета на Европа. БСП недвусмислено предяви към кабинета претенциите си да бъдат спрени уволненията и пенсиониранията на офицери в армията. Въпреки усилията си депутатите от ПССД не успяха да наложат на партньорите си в Парламента да гласуват решение на НС за мораториум върху уволненията и пенсиониранията в армията, до приемането на ЗСВ.

Накратко - запазва се тенденцията на активно взаимодействие с кабинета по почти всички аспекти на държавното управление. Забележителното в случая е, че тази тенденция съществува успоредно с недвусмислено изразената официална позиция на БСП. Според нея правителството изчерпва възможностите си и трябва да си отиде през септември. В редица изявления на отговорни фактори в партийната йерархия (Д.Конакчиев, Ю.Борисов) бе допусната възможност ПССД да поиска вот на недоверие на правителството в случай, че проф. Беров не изпълни обещанието си да се оттегли през септември. В този дух е и съответния пункт на решението на пленума на ВПС от 29 юли.

На основата на горепосоченото, бихме могли да характеризираме отношенията БСП - МС по следния начин:
- Отношенията са коректни, но изпълнени с взаимно недоверие;

- социалистическата партия никога не е приемала това правителство като свое и не държи да изтъква специалните отношения, които има с него. Това не й пречи да поставя пред него твърди искания и да се възползва максимално от позицията на основен стълб на мнозинството, подкрепящо кабинета;

- нееднократно видни функционери на БСП ( Ч. Кюранов, Ж. Виденов, Ал. Лилов, Н. Ананиева) са заявявали уважението си към премиера Любен Беров;

- БСП не разглежда съществуването на правителството като сериозна пречка по пътя към изборите и е готова, когато настъпи моментът, да направи необходимото, за да бъдат прекратени пълномощията му.

II. Курсът към избори - развитие и шансове за довеждането му до край.

1. Какво се прави за реализация на конгресното решение за избори през есента?

През юли БСП продължи започналата през юни активна подготовка на предсрочните парламентарни избори. На заседание на ВПС от 11 юли бе приет план за работа във връзка с изборите. Възложено бе на специална работна група да изпълнява функциите на предизборен щаб. Делегация на ВС, ръководена от Ж. Виденов, посети Полша. Целта на визитата, според партийния лидер, бе да се проучи как се печелят избори от лява формация в Източна Европа днес. Особено важен бе проведеният на 29 юли пленум на ВПС, който се занима с основните въпроси на едни бъдещи избори - платформа, избирателна система, предизвикване на изборите, споразумение с другите парламентарни сили, преговори с потенциални партньори за предизборно и слсдизборно сътрудничество. След бурни спорове, пленумът прие решение по тези и други въпроси. Решението е публикувано в броя на в. "Новини" от 2 август. Основните пунктове от него се свеждат до:

- през септември ИБ да внесе във ВПС проект за предизборна платформа и за конкретна програма за решаване на редица остри проблеми;

- ИБ да организира преговори за постигане на левоцентристко споразумение;

- в началото на есенната сесия на НС БСП да внесе проект за избирателен закон;

- БСП чрез депутатите - социалисти да предприеме необходимите според Конституцията стъпки в Парламента, за да изпълни заявеното пред обществото и пред своите членове намерение за избори през есента.
Разположението на посочените мерки във времето е показателно за ускорените темпове, с които в БСП смятат да работят за подготовката и предизвикването на предсрочните избори.

Като косвено доказателство за сериозността на намеренията на ръководството на социалистическата партия за избори, трябва да се разглеждат и следните факти от дейността на партията през периода:
- ИБ обсъди на първото си заседание за месец август системата за определяне на кандидатите на БСП за народни представители;

- на 19 юли се състоя среща на Ж. Виденов и Д. Конакчиев с ръководството на Конфедерацията на ромите. Последва писмо на социалистическия лидер до Общинските съвети на БСП с инструкции да се оказва съдействие по места на циганите за разрешаване на проблемите им. Това бяха поредните прояви на наблюдаваната от няколко месеца тенденция на "ухажване" на циганския електорат от социалистическата партия;

- форсирана бе подготовката за създаване на младежка организация, (на заседания на ИБ, завършили с конкретно решение, съдържащо разположени във времето мерки за изграждането на новата формация; насрочен учредителен конгрес за септември). Въпросът за приобщаването на младежта към съответните политически идеи е стратегически за всяка политическа партия. Явно в БСП се разчита да се увлекат повече младежи покрай изборите в новата формация. Свободните избори предполагат повишена обществена активност, еуфория, сблъсък на гледни точки и идеи, елементи на шоу. Самият Виденов в първите 2 г. от председателството си, засягайки младежката тема, споменаваше дежурната си за подобни случаи фраза: "БСП предлага на младежта да се вдъхнови от романтиката на промяната."

Особено активно за реализацията на поетия от конгреса курс към избори работи тройката любимци на Лилов:

- Ал. Маринов отрече категорично пред журналисти съществуването на друг изход от политическата криза, освен избори през тази година и подчерта, че БСП няма да готви програма за законодателната дейност на НС през есенната сесия и предвижда само довършването на някои важни законопроекти;

- Н. Камов предложи формулата за издигане на кандидатите на БСП за народни представители;

- Я. Стоилов още миналия месец излезе с идеята за отказ на парламентарните сили от проучвателен мандат, в случай на правителствена криза -нещо твърде спорно от конституционно-правна гледна точка. Въз основа на негов доклад пленумът на ВС от 29 юли се спря на смесената избирателна система, като позиция на БСП по този твърде важен за изборите въпрос. Без съмнение Стоилов, като известен юрист, ще ръководи екипа от експерти, които трябва да изработят проекта на БСП за избирателен закон. На практика, зам.-председателят на ИБ измести Виденов от правната, а до известна степен и от идеологическата и организационната подготовка на изборите. Бавно, но последователно, очерталият се като основен претендент за поста на Виденов на "Позитано", Стоилов трупа опит, набира авторитет в партията и все по-успешно се ориентира в сложните игри, протичащи из коридорите на властта. Това, плюс потенциала на Лиловия център, на който Янаки може напълно да разчита, и класирането на Стоилов втори по брой на получените гласове при избора на нов ВПС на конгреса, при първия сериозен гаф на сегашния председател задължително ще му създаде сериозни проблеми.

2. Първи прояви на резерви към конгресното решение за избори тази година.

Те идват от най-близкото обкръжение на Виденов. Кои са те:

В интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР от 4 юли вторият човек в партията, Кр. Премянов направи изрична уговорка, че избори ще има, доколкото зависи от БСП. В същото предаване, но в броя му от 25 юли, Ю. Борисов, друго доверено лице на Виденов, отказа да се ангажира с декларация, че БСП ще поиска вот на недоверие към кабинета, ако премиера не подаде оставка през септември.

В частен разговор с журналист от радио"Свободна Европа", Н. Ананиева изказа мнение, че решението на конгреса за избори може да бъде променено от свикана специално за това национална партийна конференция.

Оставаме настрана започналите още след конгреса декларации на ОСД и негови дейци за липсата на предпоставки за избори през тази година.

Не е много ясно дали посочените изказвания са увъртания на обиграни политици, желаещи да си оставят поле за маневриране, лични становища или прояви на сериозни намерения на отделни групи в партийното ръководство за условно или безусловно коригиране на възприетия от конгреса курс към избори. Във всеки случай ясно е, че БСП си оставя отворена врата за промяна на оповестената линия на поведение, ако прецени, че и е изгодно и че проблемът "избори" вече се е превърнал в основна карта във вътрешнопартийния покер, имащ за залог властта в партията.

3. Как трите основни групировки в партията се отнасят към варианта "избори 94":

- Групата около Виденов разглежда изборите като възможност за промяна на характера на прехода в социалистически дух и за ангажиране на БСП с властта. Мотивирана е от желание за сериозни и прагматични реформи, писани и провеждани от БСП. Тъй като става дума за групировка, концентрирана най-вече в ИБ, следва да се предположи, че лицата, които участват в нея разбират позитивните страни на съществуващата политическа ситуация с оглед на едно сполучливо социалистическо управление , както и рисковете от такова управление. Тези хора определено са основният фактор в БСП, който ще определи ролята и позицията на социалистическата партия в различните етапи от евентуалното придвижване на страната към есенни избори. В същото време компанията е напълно наясно какво ще последва за нея, ако в резултат на изборите БСП не състави самостоятелно правителство. В партията, къде изкуствено, къде самостоятелно бе създадено очакване за почти сигурна голяма победа, крахът на което не може да не доведе до отрицателни последствия за сегашното ръководство. При това положение, (нереалните към момента шансове на БСП за спечелване на 50% + 1 от мандатите в НС, а от тук и за самостоятелно управление, плюс липсата на партньори от центъра) твърдият курс на тази групировка към избори през есента се превръща в политическо самоубийство. Без съмнение младото ръководство държи в тайна някои свои ходове, относно провеждането на изборите и следизборната ситуация.

Що се отнася до Виденов, той е един от най-последователните привърженици на есенните избори. Изразява тази си позиция във всички интервюта и изказвания пред симпатизанти и на партийни форуми от края на май. Все пак, при участието си в предаването "Панорама" от 24 юли, Виденов допусна, че макар и само при извънредни обстоятелства, БСП може да продължи подкрепата си за кабинета. Склонни сме да отдадем последователното становище на председателя на БСП за избори на стремежа му към една нова, по думите на самия Виденов, "националноотговорна политика", а не на първични мераци за овладяване на централвия кабинет на "Дондуков" 2.

- Групата на Лилов - тук са най-напористите и истерични привърженици на варианта избори. Отдавна Лилов и сие провеждат кампания сред партийната маса за популяризиране на изборите като най-печелившия за БСП ход при създалата сс политическа ситуация. Решението на конгреса за избори през есента бе до голяма степен резултат от тази кампания. Официалната аргументация за тази позиция е, че "България няма друг изход от сегашната тежка ситуация,освен избори."(изказване на Ал. Лилов пред 41 конгрес на БСП). Истинските мотиви обаче за настойчивите искания на лиловите хора за избори не изглеждат особено чистоплътни. Те могат да се търсят в две насоки: компрометиране на Виденов и сие в партията при евентуалното реализиране на възможната, при сегашните условия, изолация на БСП след изборите или укрепване на сериозно разклатения след последното развитие на процесите в СДС, двуполюсен модел.

Тази групировка взема сериозно участие при формирането на партийната политика (споменахме за действията на заемащите ключови позиции в партийната йерархия Я. Стоилов, Н. Камов и Ал. Маринов) и има сериозно влияние сред членската маса. Поради тези два фактора, следва да се очаква, че ще бъде даден решителен отпор на всякакви опити на ИБ да отстъпи от V приетия от конгреса курс.

- ОСД е категорично против изборите. Аргументите на оседейци се състоят във вероятната липса на центристки ориентирани, следизборни партньори на БСП в бъдещия Парламент и като следствие от това опасността от утвърждаване на двуполюсния модел. Не бива да се забравя и най-вероятното изключване на голяма част от видните фигури на ОСД от изборните листи с кандидатите на БСП за народни представители.

Различията по този ключов въпрос с ръководеното от Виденов ИБ доведоха до това, някои дейци на обединението да обвинят председателя на ВС в отстъпление от националноотговорната политика, към която според тях се е придържал в последните 9-10 месеца.

Перманентното спадане на популярността на обединението в партията и сравнително ограниченото му представителство във ВПС свеждат почти до минимум възможностите за ефикасно отстояване на гледната точка на ОСД по проблема "избори".

4. Възможно ли е БСП да се откаже от официално прокламирания курс към избори?
Въпреки създадената сред вътрешнопартийните редици нагласа за избори, категоричното решение на последния пленум на ВПС (29 юли) и евентуалната упорита съпротива на Лилов и сие, възможност за спиране на задвижената партийна избирателна машина съществува. Доказателства за подобно твърдение могат да бъдат открити в:
- уклончивите изказвания А. Луканов (включително и на последното заседание на ВС) и Н. Ананиева, известни с влиянието си върху Виденов;
- появилите се в пресата писания, според които по-голямата част от обитаващите партийните върхове не приемат особено ентусиазирано есенните избори (повечето от членовете на ПССД и около 55 депутати, свързани с ОСД);
- динамичното развитие на политическата ситуация.
В тази връзка, не бива да се забравя, че макар и да се явява основен фактор за торпилиране на сегашното статукво и откриване на пътя към избори, БСП не е единствената сила, от която това зависи.

III. Прояви на динамичното парламентарно мнозинство:

През месец юли, без излишен шум, бяха осъществени няколко значими съвместни действия на парламентарните сили, влизащи в динамичното пар¬ламентарно мнозинство. Става дума за ратификацията на сделката по вън¬шния дълг; окончателното приемане на ЗСВ и преодоляването на президентското вето върху някои негови текстове; ускореното гласуване на второ четене на по-голямата част от текстовете на ЗОВС; приемането на второ четене на т. нар. закон за фалитите. Причините за това трогателно взаимодействие трябва да се търсят в сремежа да се трупат точки за предс¬тоящата предизборна кампания и съвпадението на интереси по някои въпро¬си (отстраняването на Главния Прокурор и на председателя на ВС, законодателно осигуряване на реформите в някои сфери).

Особен интерес предизвиква на пръв поглед алогичното партньорство БСП - ДПС. Въпреки горепосочените съвместни действия, представителите на двете парламентарни групи не можаха да се договорят за кандидатурите за висши магистрати и за гласуване на мораториума върху пенсиониранията и уволненията в армията - цели, към които се стремеше БСП. От своя страна ДПС не получи исканата от него редакция на текста в ЗОВС, регламентиращ използването на българския език в армията. Тези дребни недоразумения изглежда не помрачиха особено желанието на двете парламентарни групи за съвместна работа. Чрез взаимни отстъпки и компромиси през последните 19 месеца, всяка от двете партии постигна своето. БСП - постепенно навлизане във властта; прекратяване на гоненията срещу нейни функционери; прокарване на някои приоритетни законодателни инициативи; протекция на интересите на различни корпоративни структури свързани с нея, а ДПС облекчаване на социалните проблеми на електората си и укрепване на позициите си в политическото пространство.
Като "ябълка на раздора" за това "плодотворно" сътрудничество обаче се оформя проблемът избори. ДПС открито заяви, че не желае избори през тази година. Официално БСП зае противната позиция. В същото време не е ясно, до какво са довели юлските пазърлъци между Кр. Премянов и О. Октай. Според слухове, появили се в пресата, двамата са се договорили БСП да не посяга на правителството през есента в замяна на помощта на ДПС за преодоляване на президентското вето и за изпълнение на ЗСВ.

Малко вероятно е депутатите от антуража на Луджев и Пушкаров да не използват всяка възможност за съхраняването на действащия парламент, предвид необходимостта от укрепване на новосъздадената политическа формация.

За да разчисти пътя към изборите, БСП ще трябва да разчита само на себе си. При условие, че не вземат връх онези партийни среди, които не искат избори тази година.

IV. Отношение на БСП към процесите в СДС.

От страна на ръководството на БСП формално нямаше никаква реакция на неразбориите в СДС. Демонстрираше се едва ли не безразличие към поредната криза в синята коалиция. Ж. Виденов изключи възможността за съставяне на правителство на БСП, РДП и ДП. От своя страна, Ф. Димитров декларира, че на юнската му среща с лидера на БСП не са сключвани никакви тайни споразумения.

Много е вероятно на "Позитано"20 да разполагат с лостове за въздействие върху процесите в СДС. Сигурно е, че си дават сметка, че изборите са единствения начин да се прекрати разпада на СДС и да се съхрани съюзът като що-годе достоен противник в схемата на двуполюсния модел. Така че ръководството на социалистическата партия е изправено пред избор - да форсира курса към избори и с това да запази това, което е останало от СДС, като му осигури едно скромно, слабо, но достатъчно шумно и порядъчно агресивно парламентарно присъствие в следващия Парламент, или да остави досегашния си основен противник бавно, но сигурно да се предвижва към небитието. Без съмнение Центърът на Лилов е любител на първия вариант, а ОСД застава зад втория. Що се отнася до Виденов, като независим политик, той най-вероятно се интересува на първо място от собствената си политика и едва след това от отражението й върху другите политически субекти. Във всеки случай, развръзката в СДС ще настъпи в следващите 2-3 месеца.

През месец юли всички действия на БСП на политическата сцена, отношения с др. парламентарни сили, МС, Президента и т.н. и усилия на органите и апарата на партията бяха подчинени на подготовката на есенните избори. Официалните изявления в тази насока бяха общо взето последователни. Най-вероятно тази тенденция ще се запази и през август.

Решението на ВПС от 29 юли формално сложи край на съмненията около реализацията на конгресното решение за избори. Вътрешно-партий-ните схватки "за" и "против" изборите, обаче продължават. Привържениците на запазването на Парламента също имат своите шансове. Развръзката ще се състои през септември.


ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

Най-характерното за политическото поведение на ОСД през месец юли бе почти пълното прекратяване на установения от началото на годината политически съюз между ИБ, ръководено от Ж. Виденов и обединението. Първите симптоми на подобно развитие бяха налице още през месец юни, непосредствено след приключване на 41 конгрес на БСП - изявления на дейци на обединението, че на конгреса е победил апарата; изразени опасения, че излъчените пряко или косвено от конгреса органи (ВПС и ИБ) ще блокират изпълнението на залегналите в доклада на Ж.Виденов постановки; отказ на Г. Пирински да бъде избран за член на ИБ и оттеглянето му от ръководството на ПССД.

През месец юли процесът на постепенно разграничаване на ОСД от политиката на ИБ се задълбочи. Прозвучаха по-резки изказвания от двете страни. ОСД обвини ИБ в отстъпление от национално отговорната политика, към която се е придържало в последните 9-10 месеца. До известна степен, кулминационната точка на този процес бе второто заседание на II-та национална конференция на ОСД.

I. Второ заседание на II-та национална конференция на ОСД - опит за ясно заявяване на собствена позиция.

След ударите, които понесе през месец юни ОСД (неизбиране на видни членове на обединението от конгреса в новия ВПС, ограничаване на броя на избраните в новия ВС оседейци, само до 6-7, отказ, макар и по технически причини, да бъдат допуснати представители на обединението до ИБ, като наблюдатели), свикването на второ заседание бе закономерно. Целта на заседанието, проведено на 16 юли, бе ясно и открито да бъде заявена позицията на обединението по политическата ситуация и да се направят конкретни предложения.

По-интересните изводи, направени в доклада на Ч. Кюранов, председател на ОСД, са: групировката около Ал. Лилов завладява бързо "Позитано" 20, ОСД надцени реформаторските възможности на ИБ, БСП трябва да помогне за създаването на ляв център.

Показателни за позицииите на обединението са и следните моменти от политическата резолюция, приета от заседанието - отрича се необходимостта от избори през тази есен, поради липсата на силно лявоцентристко мнозинство, което да даде тласък на промените; подчертава се нуждата от недвусмислено ангажиране на БСП с национално отговорна политика; настоява се БСП да предложи коалиция дори и при голям, изборен, положитеден резултат. На края ОСД предупреждава, че ще се разграничи от политика и действия, които теглят БСП назад във времето. Почти пълният текст на декларацията е публикуван в броя на в."Дума" от 25 юли.

Политическите дивиденти за обединението от заседанието могат да се сведат до следното:
- ОСД демонстрира активност;
- чрез политическата резолюция виждането на ОСД за политическата обстановка стана известно на другите политически субекти и най-вече на ръководството на БСП;
- някои от идеите, лансирани в изказванията, провокираха изявления и коментари на членове на ИБ (Ж. Виденов, Ю. Борисов, Вл. Топенчаров).

В същото време ОСД още веднъж се изяви в съзнанието на средностатистическия партиен член като нещо различно в партията, критикуващо партийното ръководство и дразнещо с шума, който вдига около позицията си. Без съмнение, това ще затвърди, като цяло негативната оценка за обединението на повечето членове на БСП, както и имиджът му на фракция в партията с всички произтичащи от това последици.

Отзвукът на заседанието в пресата, най-вече в социалистическата, не бе особено доброжелателен.
Бъдещето ще покаже, доколко свикването на това заседание от ръководството на ОСД бе печеливш политически ход. Във всеки случай, резултатите от конференцията и най-вече резолюцията са пореден опит на обединението да се придържа към една максимално отворена политика и да бъде конструктивна опозиция на ръководството.

II. Позиция на ОСД на курса към избори, провеждан от ИБ.

Въз основа на изявления на дейци на обединението, най-общо позицията на ОСД по приетия от конгреса и провеждан от ИБ курс към избори може да се сведе до следното:

- ОСД не желае избори - за разлика от ИБ, според ОСД, Парламентът не е изчерпал възможностите си (в подкрепа на тази теза се сочат законите, приети в последните 2 месеца);

- аргументите, които ОСД изтъква против едни есенни избори основно са свързани с опасността от закрепване на двуполюсния модел - едни избори са единствения начин да се консолидира СДС, ако това изобщо е възможно; изборите биха имали смисъл, ако доведат до влизане в НС на т. нар. партии от центъра, с които БСП да създаде едно лявоцентристко мнозинство (идеята е това мнозинство да излъчи стабилно правителство); твърди се, че към момента е нереалистично да се очакват такива изборни резултати; настоява се БСП да окаже подкрепа на центъра (по-специално се визират местните избори), но без да предявява претенции за попечителство;

- като изход от създалото се положение, ОСД предлага не есенни избори, а коалиционно правителство на БСП, РДП и ДП в действащия Парламент.

От своя страна, ИБ не демонстрира кой знае каква тревога от несъгласието на ОСД с провежданата от него политика. Пред журналисти Ж. Виденов отхвърли предложението за създаване на коалиционно правителство на БСП и ДП. Резервирано отношение изразиха и представители на СДС, но не е ясно какво се говори на зачестилите срещи между Ст. Савов и дейци на ОСД.

Интересен е въпросът - защо ОСД заема именно такава позиция по въпроса за изборите? Логично е да се предположи, че тя е такава, защото БСП ще може да скъса с тоталитарното си минало, да възприеме на практика социалдемократическите идеи и да се интегрира в структурите на европейската левица, само ако се постигне сриване на двуполюсния модел и ангажиране на БСП с властта, при условията, при които аналогичните на БСП партии в Полша и Унгария направиха това. Подобен извод може би до голяма степен отговаря на действителността. Но въпросът има и друга страна. При участието си в предаването "Разговор с Вас" от 15 юли, в отговор на въпрос, не е ли всъщност страхът на ОСД страх от невключване на негови членове в избирателните листи, В. Дърева заяви, че това би било проблем на БСП, а не на ОСД. Този уклончив отговор на Дърева е факт, който не бива да се забравя при търсене на факторите, определящи становището на обединението по най-острият проблем на политическия живот у нас в момента.

Ограниченото представителство на обединението във ВПС и все по-слабото му влияние в партията поставят под съмнение възможностите му за ефективно отстояване на антинзборната му позиция. Ако все пак БСП се откаже от предсрочните парламентарни избори, ОСД едва ли ще бъде основният фактор допринесъл за това.

С позицията си за пазене на статуквото ОСД създава впечатление за пасивност и бягство от решителни действия. В същото време някои от аргументите на обединението са най-малкото спорни. Обединението ще изпадне в твърде глупаво положение, ако все пак изборите се проведат през тази есен. Макар и принципна, позицията на ОСД по варианта избори доведе до обтягане на отношенията с ръководството на партията и това може би е най-важната последица от антиизбирателните заявления. Всичко това без съмнение ще се отрази на положението на ОСД в партията.

III. Разрив с ИБ.

Споменахме как се развиха отношенията ИБ - ОСД през месец юни. Дейците на обединението останаха с впечатлението, че в новият състав наИБ влизат най-вече хора на Лиловия център. Това се оказа определящо за критиките, които правеха на водената от него политика. Тоталното разминаване пo ставащата все по-актуална тема избори поради тяхната подготовка, шумът, който ОСД вдигна около становището си, че ръководството е отстъпило от националноотговорната политиката, към която се придържаше от известно време, допълнително изостри отношенията. Връх на критиката на обединението спрямо ръководството бе изявлението на Р. Карадимов, според което: "Сега, когато СДС отново е пред разпад, радикалдемократи и демократи очевидно са в конфликт с ръководството на НКС, е срамно ръководството на БСП да преговаря и да търси споразумение с Филип Димитров".

Създалото се положение в отношенията ИБ-ОСД не бива да се драматизира. Действително, в декларацията на II-рото заседание ОСД заяви, че: "ще се разграничи от политика и действия , които теглят БСП назад във времето". Едновременно с това, нееднократно бе декларирана готовността на обединението да работи за победата на БСП в едни есенни избори и да продължи борбата си за социалдемократизирането на социалистическата партия вътре в нея. Като прибавим към това и коректният тон, в който се развива спорът, изключено е да се очакват някакви големи катаклизми като напускане или разцепление на партията.

Дошъл сякаш изненадващо, разривът между ОСД и ИБ бе закономерен резултат от различния подход на двата субекта към проблема "избори". Чест прави на ОСД активното отстояване на собствена позиция, но този своеобразен и не особено тих "бунт на мравките" едва ли ще доведе до про¬мени в официалната политика на БСП поради изтъкнатите по-горе причини. На ход е ИБ.

IV. Становище на ОСД по някои злободневни, за месец юли, политически теми.

1. Приемане на Закона за отбраната на въоръжените сили - още от самото начало се поддържа становището, че това е необходим закон; в лицето на Д. Йончев обединението взе активно участие за подготовката на закона за второ четене; за разлика от БСП, бе проявано разбиране към аргументите на ДПС в разразилия се спор за ползването на българския език в армията; подходът на ОСД към този проблем бе далеч по-гъвкав от този на партията - майка; Д. Йончев и Ч. Кюранов нееднократно изразиха надежда, че различията между БСП и ДПС по въпроса за езика няма да повлияят на сътрудничеството между двете формации в НС.

2. Приемане на закона за ратификация на сделката по дълга - никакви различия с официалното становище на БСП, сделката бе приета като положителен факт.

3. Законът за съдебната власт - също никакви възражения; нееднократно са били изтъквани "безобразията" на Иван Татарчев като главен прокурор.

4. Кампания по създаване на младежка организация на БСП - сериозни различия с ИБ по начина и технологията на създаване на младежка формация; оспорени бяха правомощията на ИБ да вземе решение за изграждане на младежка организация; според Р. Карадимов това е правомощие на ВПС; за ОСД списъците на симпатизанти, като форма на набиране на членска маса и директивите отгоре обричат на неуспех опитът за създаване на младежка формация.

5. Местни избори - изразено бе задоволството на обединението от победите на БСП; според Ч. Кюранов обаче, те не са резултат от някаква премислена политика на партията; в декларацията на второто заседание на ОСД се посочва, че : "много възможности за по-широко коалиране бяха пропуснати при проведените напоследък частични избори за местни органи на властта"; на последната пресконференция Ч. Кюранов предложи БСП да агитира своите симпатизанти да гласуват за кандидата на центъра, с оглед укрепване на последния.

6. Процеси в СДС - настоява се БСП да не се намесва в тях, включително и чрез предизвикване на избори; като път за "катурването на СДС" се сочи СДС да се остави да се развива органично; като най-опасен завършек на тези процеси В. Дърева посочи консолидацията на СДС около Ф. Димитров и провежданата от него крайнодясна политика; кризата в СДС, в по-глобален план, се разглежда от обединението като най-добрата възможност до момента за събарянето на двуполюсния модел.

Изострянето на отношенията ИБ - ОСД, наблюдавно през юли, е само един фрагмент от вътрешно-партийната борба за власт и влияние, сведена в момента до напъните на различните групировки в БСП да наложат своето становище по проблема "избори". Съвсем естествено за идейно най-дясно ориентираната групировка в БСП бе да заеме именно тази позиция по "изборната" дилема и по този начин да се озове в единия полюс от вътрешнопартийната система, показваща кой е "за" и кой "против" изборите. В другият трайно се настани "Марксистка алтернатива", чиито представители мечтаят за час по-скорошно връщане на БСП на власт. И както винаги в подобни случаи, двата полюса взаимно се неутрализират в полза на центъра (в случая ролята на такъв изпълнява ИБ). Голямата борба се води и ще се води вътре, в самото ИБ между аргументирано,но настойчиво отстояващи изборите хора на Лилов и също застъпващите този вариант, но значително по-умерено и склонни към корекции сподвижници на тандема Виденов - Луканов. От изхода от тази борба ще зависи дали БСП ще реализира докрай конгресното решение.

Що се отнася до ОСД, това дали ще има избори или не, е от жизнено важно значение за съществуването на обединението въпрос (лишаване му от достъп до медиите и по този начин от национална известност ще задълбочи кризата в него). При реализиране на тази хипотеза, ръководството най-вероятно ще направи необходимото, за да гарантира определено скромно присъствие на обединението в новия парламент. Това се налага поради обективната нужда на ръководството на подобно ядро от дясно, което да парира атаките от ляво, възможността да се използват връзките на една значително отворена в контактите си структура като ОСД и най-вече необходимостта да се включи в управлението значителният интелектуален потенциал на обединението, в случай че БСП се окаже на власт и пристъпи към реализация на декларациите си за реформи. Освен това ИБ трябва да пази имиджа си на толерантно към идейните течения ръководство.

Следва да се очаква, че ако след изборите БСП състави свое правителство и ИБ се ориентира към прагматично провеждане на плановете за реформите, заложени в доклада на Ж. Виденов пред 41 конгрес, политическото единодействие между тях ще се възстанови.

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
Разпадането на коалицията - краят на двуполюсния модел

"Редът в СДС ще бъде наложен,
дори да боли."

Ф.Димитров пред избиратели

Дълго тлеещите противоречия в СДС през месец юли достигнаха най-накрая етапа на тяхното неизменно разрешаване. Някои побързаха да заявят, че коалицията вече е разцепена, но досегашната история на съюза показва, че при много други още по инфарктни състояния СДС е успявал да запази цялостта си. В момента все още съществува шанс да надделее една от групировките, без това задължително да доведе до излизане на партии от коалицията.

Конфликтите в СДС имат дълга предистория и започват още от падането на правителството на Ф. Д. Дълго премълчаваните грешки доведоха до голямото противоречие между групировките и до предприемането на все повече губещи ходове. В коалицията постепенно се оформиха две крила, които имат коренно различни виждания. Явните противоречия започнаха след гладната стачка на Едвин Сугарев, когато стана ясно, че политиката към която се придържа коалицията, не води до закрепване и разширяване на нейните позиции. Декември бе следващият етап на ясно изразено противоборство - при избора на председател на НКС, след това дойде ред на VI конференция на СДС, чийто решения в момента са панацеята за сегашните събития. До националния форум на съюза винаги Филип Димитров бе явният победител, но събитията, които последваха, поставят под съмнение силата на неговия късмет. Това, с което настоящият председател на СДС винаги успяваше да отстои собствената си позиция, бе умелата тактика, която предприе - всички вътрешни конфликти на коалицията, свързани с нейното политическо поведение, бяха умело превръщани в междуличностни. Така, винаги когато крилото на умерените около Стефан Савов излага сериозни идеологически, прагматически и организационни мотиви за предприемането или непредприемането на определени действия, от крилото на твърдите се противопоставя "логиката", че това е насочено към разцепление на СДС, или се основава на желанието на някой да заеме председателския пост. Според Савов "В СДС не правим на нищо анализи и говорим доста често празни приказки". По този начин до този момент винаги в коалицията са се избягвали всякакви анализи и признания, че определено поведение е било погрешно. В същото време и крилото на умерените реши, че промяна в политиката на СДС може да настъпи само след кадрови промени и предприе атаки срещу приближените от кръга на Ф. Димитров. Г-жа Елка Константинова в интервю пред столичен вестник заяви, че според нея пред СДС има два пътя - или да се смени ръководството, или да се направи прегрупиране и нов тип коалиция. Всичко това доведе до задълбочаване на конфликтите и до замразяване на Демократическата партия. Единственото сигурно в създалата се ситуация е, че този дългогодишен конфликт ще бъде най-после окончатело или поне за дълъг период разрешен, независимо от това в чия полза ще е резултата.

Повод за изкристализирането на конфликта през месец юли бе "неподчинението" на парламентарната група на СДС. Това де факто доведе до два центъра в коалицията. Скромното число от 19 депутати, подкрепили подписката за продължаване на бойкота в парламента, съвсем не може да се смята за добър резултат за влиянието на Ф. Димитров в парламентарната група. На своя Върховен партиен съвет Демократическата партия задължи своите депутати да преминат към "ефективен бойкот" с участие в пленарната зала, което постави в много деликатно положение Филип Димитров. За негово съжаление депутатите не могат да бъдат сменени на конференция, в същото време не може да съществува абсолютен механизъм на контрол върху тяхната работа. Единственото възможно наказание за своеволието бе замразяването на Демократическата партия.

В коалицията двете групировки винаги са се опитвали да балансират взаимоотношенията си по начин, да не се доведе до напускане на партии. Предприемането на "твърди" действия от двете крила се дължи освен на задълбочените конфликти, и на некоординираните съвместни действия на партиите около Савов. За 24 юли бяха планирани заседания на ДП, РДП, БЗНС "Н. Петков" и на ОХДЦ.

В крайна сметка Георги Петров отложи заседанието на своята партия заради усилената жътва, РДП решиха, че не са подготвили всички документи, които искат да представят на коалиционните си партньори. Реалната причина обаче се свежда до желанието на тези партии да видят първо какво ще стане, а след това да решават. За съжаление СДС преживя и своето Априлско въстание.
Резултатът от всичко това бе, че ДП и РДП /макар и заела много "лу-кава" позиция/ се превърнаха в най-желаните и ухажвани кандидат-люспи. Като търсени партньори те бяха посочени от политическият съюз "Нов из¬бор" на Луджев и Пушкаров, от партиите, преговарящи за нова коалиция -БПЛ, ЗП, БСДП, ГОР и др. След едно евентуално напускане /или изгонване/ на тези партии, вариантите за политическо поведение са много -първо те биха могли да сформират самостоятелна коалиция, второ да се включат в някоя от засега очертаващите се други две.

Напускането на тези партии, обаче не бива да се разглежда като сигурно събитие. СДС е един от двата големи мастодонта, в развитието на който, влияние оказват множество фактори. На първо място е изключително важна позицията на БСП и пряката или косвена намеса, която ще осъществи в конфликта. Винаги при засилване на противоречията в коалицията, БСП разиграва картата на изборите, което тушира конфликтите и води до определена консолидация на силите в СДС. За двете големи централи двуполюсният модел е най-благоприятният за тяхното развитие и е гаранция за съществуването им. Промяната на конфигурацията при отсрещната страна задължително води до промяна и на собствената територия. Затова е малко вероятно БСП да остане безучастна. Това определено намалява шансовете на Стефан Савов и поддръжници, защото трябва да се преборят не само с Фил и компания.

Пред партията на Савов, РДП, БЗНС "Н. Петков" стои и проблемът с добре отработената процедура по разцепването на партиите. СДС до този момент сравнително успешно дублираше всички напуснали или изгонени партии. Филип Димитров вече официално оповести на страниците на "Демокрация", че "не мисля, че има партия, която може да напусне цялата СДС". Истинска утопия ще бъде от страна на Демократическата партия да мисли, че понеже процедурата и начинът й са известни, ще избегне разцепването. Това е допълнителен проблем, който води до сериозни колебания в борбата срещу "нубийските мравки". В същото време Демократическата партия е част от коалиция, която е била на власт, много от нейните членове заемат различни постове. Ако ДП напусне СДС, ще липсва закрилата, която им се осигурява в този момент. Едва ли тези хора ще предпочетат загубата на своите позиции пред неясното бъдеще на една партия-люспа.

На фона на тези предпоставки, заради които Савов не предприема радикални стъпки, се нарежда и неговото виждане, че трите буквички все още крият силата на "синята магия". Председателят на Демократическата партия продължава да се надява, че може да спечели битката за "марката". Савов опита да направи намек на Филип Димитров, свързан с партиите, които са юридически регистрирани като "СДС".

Председателят на Демократическата партия обаче съвсем не се е отказал от последната битка с Ф. Димитров за налагане на умерена политика в поведението на коалицията. Със сигурност Савов ще се опита да направи всичко възможно, за да наложи макар и частично исканията си. На фона на все по-често появяващите се слухове, че Фил е харесал сградата на президенството за следващото си пребиваване, е възможен вариант да се оттегли от председателското място срещу гаранцията, че ще бъде издигнат за президент. Една нова неутрална фигура, която не е от Демократическата партия или от вече дискредитираните приближени на Фил, много би успокоило страстите. Така всички агнета и вълци ще бъдат сити.

Независимо от бурните страсти през юли, все още е малко вероятно СДС да преживее разцепление. Ако събитията се развият до такъв край, това ще послужи като силен катализатор, който сериозно ще префасонира политическото пространство. В същото време това ще бъде краят на двупослюсния модел. СДС, независимо че може би ще дублира в себе си всички напуснали политически субекти, няма да може да заблуди никой, че е единствената сила, която се противопоставя на другия мастодонт БСП. Социалистическата партия, поради промяна на своя противник, ще трябва да реформира своята политика.

В коалицията, освен сериозни конфликти на централно ниво, съществуват и множество противоречия на местно. Все повече зачестяват явленията "алтернативни координационни съвети". През месец юли на "Раковска" 134 бяха привикани делегати на различните партии за избор на координационни съвети за градовете Бургас и Стара Загора. Не без конфликти мина и изборът на нов КС в град Велико Търново. Тези непрекъснати конфликти на местно равнище са показател за крехкото организационно състояние на коалицията.

Може би през септември ще се разиграят събитията от жизненоважно значение за СДС. Сигурно е, че тепърва предстоят интересни сблъсъци и рисковани сини кадрнли, но както казва Савов "в България трябва нещо да стане".

 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Този месец започна с предложението на 12 депутати от групата на ДПС, в което имаше искане редовната военна служба да бъде намалена на 12 месеца, а в Строителни войски тя да стане 10. Комисията по национална сигурност се събра на редовно заседание и отхвърли това предложение. Продължиха и дебатите около степента на използване на българския език във въоръжените сили. На това ДПС отговори с напускане на парламентарната зала, като отправи обвинения за нарушаване на международните договорености и опит за нов Възродителен процес. 158 депутати защитиха с гласовете си ал.8 от чл.1 на Закона, която гласеше, че българският език във въоръжените сили е задължителен. След гласуване за заместващ текст, говорещ за българския, като за официален, народните избранициотново одобриха предложението с мнозинство от 165 човека. В крайна сметка крайното решение взеха 140 депутатски гласа, които се застъпиха за текста, предложен от Стефан Савов: "При изпълнение на воинските задължения ползването на български език е задължителен". Говори се , че телефонно обаждане на Доган спряло ПГ на ДПС да напусне залата след гласуването на Закона, защото лидерът не желаел да лансира националистични тенденции в движението. Това позвъняване охладило донякъде и желанията на групата, която обсъждала оставката на Кадир Кадир, като зам-шеф на Народното събрание. В едно от своите изказвания, Доган посочва, като крайна мярка движението да отправи призив към войниците от своя етнос за бойкот срещу приетите вече текстове на Закона. Той съобщи, че ръководството на ДПС се кани да използва всички парламентарни и извънпарламентарни пътища, както и президентската институция, Конституционния съд, съда в Страсбург, международни организации за да бъдат наложени корекции в текста за езика. Въпреки недоволството от законовите решения на сегашния парламент, турският лидер е на мнение, че в този си вид парламента е в състояние да състави още един кабинет. Доган отправи предупреждение, че категоричното решение за есенни избори може да се окаже прибързано и дори опасно за страната. Той не уточни обаче, дали новото правителство ще бъде на старото мнозинство, но след като дори и текста на Савов за задължителния език в армията не се оказа бариера в диалога между СДС и ДПС, съществува някаква вероятност според някои наблюдатели, Доган да "реди вече синьо правителство".

Изказването на Доган от 2 юни пред активисти в Кърджали за бойкот на армията, в" Конституционен форум" намират за поредна антибългарска проява от страна на лидера на ДПС. Професор Генчев се кани да внесе чрез своето лоби в парламента искане за незабавно отнемане на депутатския имунитет на Доган.

На 6 юни "Съюза на репресираните" направи декларация, в която протестира срещу становището на ДПС по въпроса за езика в армията. Националното ръководство е възмутено от "наглото държание на някои народни представители" в движението. В същия ден, на среща с журналисти Доган отрече да е споменавал за бойкот на армията. ДПС разпространи декларация, в която изразяват съгласие, че българският език е официален, но ропот предизвикала втората част от текста, в която съществува понятието "задължително", а именно затова Движението щяло да поиска ревизиране на ал.8 от чл.1 на Закона.

На 4 юли петима мюфтии поискали оставката на главния Фикри Сали, това станало на заседание на Висшия духовен съвет на мюсюлманите. Мотивите им сочели неспособността на първия да се справи с дейността за която е избран. След дълъг, няколкочасов спор шестима духовници, заедно с двамина членове на съвета напуснали демонстративно заседанието. Очаква се в скоро време недоволните да поискат свикването на национална конференция за избор на нов главен мюфтия.

На 8 юли се проведе заседание на Централното ръководство на ДПС, на което бе избран седемчленен изборен щаб, начело на който застана Осман Октай. Новоучреденият фонд "Избори" ще бъде управляван от Мустафа Занков - заместник на Доган по икономическите проблеми и надзорник в Агсницията по приватизация. По думите на Октай работата на щаба е да осигури средства за предизборната кампания като самите лидери също ще търсят пари за бюджета на организацията. Солидна сума била нужна, за да се облекчи тежкото финансово състояние, в печатни органи се споменава числото 100 000 лева. На същото заседание Октай констатира, че много от ведомствата са демобилизирани поради намерението на Беров да се оттегли през септември. По-специално той визира Министерство на транспорта, където причините за скандали идвали от направените скоро кадрови промени в БДЖ, СО МАТ, летището, магистралата Пловдив - Свиленград. За избори на сбирката не става дума, но ДПС вече е взело решение при всякакви обстоятелства да участва със самостоятелна листа. Според Движението предложението на Мозер за подписване на споразумение за предсрочни из¬бори не е юридически издържано и затова отказа да се яви на срещата, предложена от земеделската лидерка за 20 юли. По същия начин ДПС се кани да отговори и на полученото от СДС писмо.

На 20 юли делегация на ДПС, водена от лидера му Доган, се върна от Либия, където беше по покана на председателя на Генералния конгрес на Либийската Джамахария Муамар Кадафи. При тяхното завръщане на столичното летище бяха посрещнати от репортери, които побързаха да съобщят на Доган, че Главна прокуратура е образувала предварителна проверка във връзка с неговите изявления в Кърджали в началото на месеца. Турският лидер отговори на това афектирано: "Ако някой си мисли, че може да ми отнеме имунитета, не е в час." и допълни, че това посегателство върху него поставя националната сигурност под въпрос. Юнал Лютфи смята, че изказването на Доган е адекватно на постъпката спрямо него, имайки в пред вид образуваната срещу Догановата личност преписка, свързана с думите му за Закона за отбраната. Лютфи добавя, че на това едва ли ще бъде обърнато сериозно внимание, защото то не представлявало нищо друго, освен политическа провокация. Иван Палчев прави опит за пълна идентификация с авторитета и казва, че има желание да бъде подведен заедно с Доган в разследването за държавна измяна. Имаше и други коментари като този на Димитър Йончев, който говори, че сега няма реални основания да се търси отговорност от ДПС - шефа, защото не е "хванат с оръжие в ръка, за да се съди като терорист". По думите на Николай Слатински страната няма нижда от допълнително напрежение, а за хората трябвало да се съди не по думите, а по делата им. Членът на Комисията по национална сигурност Николай Добрев не намира в изявлението предизвикателство към националния суверенитет. Жан Виденов пък не смята, че националната сигурност зависи от съдебните проблеми на един човек. Стефан Савов и военният министър Валентин Александров отказаха коментар, защото не било тяхна работа да съдят казаното от политиците. Васил Михайлов, обаче намира, че в случая става въпрос за активно мероприятие, в което "Татарчев участва в цялото това театро".

На 25 юли писмено предложение отправи Ямболското ДПС към някои партии за сформиране на антикомунистическа коалиция на предстоящите местни избори. В."Денят" посочва като евентуални партньори СДС, БЗНС на Мозер, БПЛ, Клубът за нова политика и Гражданския клуб за демокрация. Краен срок за включването в тази коалиция е до края на м. юли.

Депутатът Иван Палчев посрещна на 24 юли руска парламентарна делегация, водена от Владимир Южаков. Палчев се яви в качеството си на зам.-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и представител на парламентарната група за приятелство с руската "Дума". В програмата на гостите бяха предвидени срещи с всички групи в парламента и с неговия председател Ал. Йорданов.

След конфедеративен съвет на Кърджалийската структура шефът на КТ "Подкрепа" Тренчев обяви, че синдикатът му скъсва всякакви връзки с ДПС. Докторът смята, че Движението допринася за рекомунизацията в страната.

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ
подготвя "Третата сила" за участие в предсрочни парламентарни избори"

В началото на юли, според установената вече вътрешнопартийна традиция, главният секретар на БСДП, г-н Стефан Радославов, даде чрез страниците на в-к "Свободен народ" завършен израз на отминал подготвителен етап и същевременно крилато мото, под което да протече следващия период от дейността на партията: "Иде! Иде Третата сила!...НАШЕТО ИДЕ!" /"Св. народ", 7.07.94 г./.

В изпълнение на решенията на своя 40-ти конгрес, БСДП продължи разговорите за конкретизиране на състава и взаимоотношенията между партньорите от бъдещата предизборна коалиция, стремейки се същевременно към развитие на съюзните връзки с ГОР и ЗП. В първите дни след конгреса на социалдемократите, в-к "Свободен народ" публикува съобщение за подписаното в началото на юни първо тристранно споразумение за политическо сътрудничество между ръководствата на регионалните организации на БСДП, ГОР и ЗП в гр. Плевен.

По време на конгреса на БСДП проф. Н. Василев даде повод на д-р Дертлиев да заяви убедеността си в съвместната работа на социалдемократите с АСП и то най-вероятно на основата на присъединяването на социаллибералите към съюза на БСДП, ДАP и ЗП. Седмица по-късно г-н Дертлиев не бе така сигурен, дали сътрудничеството с АСП ще е по тази формула или в по-широките рамки на предизборната коалиция; дали ще са заедно само предизборно или и след изборите. За възможностите за различни нива на политическо сътрудничество в структурата на подготвяната центристка предизборна коалиция, както и в следизборния период, г-н Дертлиев заговори след проведената на 06.07. т.г среща на лидерите на партиите, участвували заедно в изборите в Търново, в офиса на АСП. Там евентуалните предизборни партньори трябваше да изразят становищата си по предложените им от АСП проектодокументи за учредяването на новата коалиция. Г-н Дертлиев не взе участие в тези разговори, но причините, както той обясни на брифинг след това, били чисто технически.

Пак по технически причини БСДП не взе отношение по проектодокументите на АСП. Г-н Дертлиев обясни, дни след срещата в офиса на АСП, че БСДП още няма становище по предложените им за обсъждане документи на проф. Василев, но предстои да подходят сериозно към въпроса. Той не откривал в документите на проф. Василев нещо, което да се различава съществено от вижданията на БСДП за конституирането на предизборната коалиция. Социалдемократите обаче разработвали собствени, алтернативни програмни документи за новата формация. Тези конкретни предложения те щели да предложат за обсъждане на евентуалните си коалиционни партньори. Предстоеше обсъждането и гласуването на проектодокументите на БСДП за изграждане на предизборна коалиция на заседание на Националния комитет на Партията.

На 11.07. ИБ на БСДП взе решение за свикване на НК на 30.07., на чието заседание да бъдат обсъдени принципите на БСДП за политическа коалиция на демократичната алтернатива, да се приеме Програма за регионалното развитие на партията до края на 94 -та г. и да се приеме решение за образуване на предизборен център на БСДП. ИБ ще предложи за обсъждане и гласуване организационен статут и проект за политическа декларация на предизборната коалиция, както и ценностни критерии на БСДП за създаването на политически съюзи. В тази първа седмица след повторните избори за кмет на Търново, БСДП, анализирайки резултатите от участието на центристкия блок в изборите, декларира съществуването на "Третата сила" - още без изяснена политическа структура, но вече битуваща в общественото съзнание като такава. А със структурирането на коалицията Дертлиев не искаше да бърза. Ние сме за разумен брак след взаимно опознаване, за да не допуснем /пак/грешка, каза той. И Томов след Търновските избори заяви, че предпочита малките "пробиращи стъпки", водейки консултации на широка основа, включително по възможност с БСП и СДС, защото 11-те процента за центристкия кандидат-кмет Серафимов не стигат за промяната на политиката на страната. Това, според Томов, ще е по силите не на една механично сформирана коалиция, която и сега може да стане, а само ако се постигне голямо гражданско обединение. Той изрази съжаление, че БСП и СДС не приемат контакти на никакво равнище/ брифинг, 13.07./ Като краен срок за приключване на консултациите на ГОР с БСДП, ЗП и ЦНП Томов посочи 28.07.

Ръководството на БСДП също продължи да търси разбирателство с Луджев за общо участие в предизборна коалиция. След като се дистанцира от "търновските центристи" и заяви намерението си да прави дясноцентристки парламентарен блок и либерална алтернатива, Луджев подхвана разговори с парламентарно представените партии - от НСД, ГОР и АСП, - за да ги провокира към размисъл и преоценка на позициите им за предсрочни парламентарни избори. Луджев заяви, че либералната алтернатива, каквато би станала с присъединяването на сходните му в идейно отношение РДП, ОХДЦ и вече "замразената" от НКС ДП, ще противостои на стремленията към предсрочни избори на БСП, НКС, оглавявян от Ф. Димитров, а също и па алтернативата на "лявоцентристките екпериментатори" Дертлиев, Симеонов, Каракачанов и другите, поставящи се според него в услуга на БСП. Само БСП има интерес от предсрочни избори - смята Луджев,- защото със сигурност ще ги спечели. БСДП и ГОР вече бяха заявили на партийни форуми намеренията си да участвуват в служебен кабинет до избори през април, следващата година, както прогнозира Томов, а Луджев – в  реформаторско правителство, излъчено от ново парламентарно мнозинство на този парламент.

На фона на вихрещите се центробежни процеси в СДС, политическият експерт на БСДП г-н Тодор Марков изрази мнението на ръководството, че Луджев няма да успее да привлече гласовете на СДС към замисляния от него десен център, а само ще разпилее силите. Според г-н Марков отказалите се от сегашното СДС няма да гласуват на следващите избори. Затова ръководството на БСДП правело всичко възможно да отклони намеренията на Луджев да прави алтернативна алтернатива и да го склони към общи действия.

През втората половина на месец юли, при наличието на политически предпоставки за съставяне на ново парламентарно мнозинство за отлагане на изборите, БСДП даде ускорен ход на работа по изграждането на "Третата сила". Опровергавайки някакви "битуващи мнения", че забавянето на изборите ще подпомогне създаването и легитимирането на Третата сила, БСДП предупреди за опасността, отлагането на изборите да стимулира противоречията и центробежните сили сред центристите. Обратното, едни избори през ноеври, според социалдемократите могат да се окажат така нужния катализатор на центростремителните сили в центъра, които, съчетани с разочарованието на хората от БСП и СДС, могат да забият решаващия клин в двуполюсния модел. В изборния успех на центъра БСДП вижда гаранцията за формирането на качествено ново парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство./"Св. народ", 14.07./

На 27.07. в централата на БСДП се състоя поредна среща на ръководствата на партиите, работещи по изграждането на коалицията на демократичната алтернатива : БСДП, ЗП, ГОР, БПЛ, АСП. В тези разговори са били очертани конкретните стъпки за работните преговори през месец август, които да доведат вече до определен резултат. Ръководството на БПЛ констатирало по време на срещата сериозно съвпадение в програмно-целевите си документи с тези на БСДП. /брифинг на БПЛ, 27.07./ Същевременно, отстоявайки една последователна /своя/ позиция против съюз с партиите от ЛКС, председателят на зелените Каракачанов започна да създава спънки в действията на своите партньори БСДП и ГОР за коалиране с либерални и либерално консервативни партии като БПЛ, КФ. Даваме си сметка, че резервите на ГОР по отношение на присъединяването на ЗП към нашия съюз са били основателни, сподели член от ръководството на БСДП след последните общи разговори. Противно на мнения на някои свои потенциални коалиционни партньори /има се предвид КФ, не и сходните виждания на Томов/ за търсене на максимално широк обхват на коалицията, БСДП смята, че в нея не бива да влязат повече от 6 партии. Коалиционните партньори трябва да се стремят към предсрочни парламентарни избори и стабилно правителство /да се задържи поне 3 г./, способно да извади реформата от сегашния застой. Такова стабилно правителство, според представители на ръководството на БСДП, би могло да бъде само едно социаллиберално правителство, сформирано от качествено ново парламентарно мнозинство по политическия модел, установил се в държавите от Вишеградската тройка. В тази връзка ще е необходимо да се намери формулата за следизборно споразумение със социалистическата партия.

Във връзка с изявленията на Доган, че ще призове към протестни действия своите хора в армията, ако не се приеме искането на ДПС за официалния език в БА, БСДП окачестви действията на ДПС и на неговия лидер като популистки ходове със съмнителен електорален ефект, създаващи опасност от нагнетяване на етническо напрежение. П. Дертлиев апелира към ръководството на ДПС да прояви разум и да не предизвиква ответна реакция, даваща възможност на сепаратистите - фундаменталисти от ДПС да вземат надмощие над умерената политическа линия на ДПС. Той препоръча на Доган да се придържа към формата на политическа дейност, която самият той е намерил по време на стачката на тютюнопроизводителите: политика в защита на социалнослабите производителни слоеве - турци и българи.

По отношение на споровете около приемането на Закона за съдебната власт, ръководството на БСДП изрази становището си, че е недопустимо партиите да решават кадровата си,.политика, като гласуват закони за това. Социалдемократите декларираха, че са против разчистването на лични сметки по законодателен път.
БСДП потвърди намерението на социалдемократите да се борят с всички свои възможности за внесената поправка в Закона за кооперациите. ИБ на БСДП на свое заседание разгледа и прие план за работата на експертната комисия по "Селско стопанство и кооперативно движение" и взе решение за ускоряване на работата на БСДП по възстановяване и създаване на нови кооперации "Напред" и популярни банки; експертната комисия на БСДП да осигури нормативно кооперативната реформа, БСДП да я популяризира в медиите.

БСДП настоя за прегласуване на Закона за фалитите, който съдържал тектове, ощетяващи труда на наемните работници. Социалдемократите обвиниха БСП в системно провеждане на политика на посегателство срещу наемните работници. БСДП декларира намерението си, след среща с ръководствата на ГОР и ЗП и консултация с КНСБ, тези организации да се обърнат към НС с настояване за прегласуване на закона. Стефан Радославов предвиди и среща на ИБ на БСДП с БСП, на която да обърнат вниманието на социалистите върху общонационалния характер на проблема и да настоват БСП да оттегли вота си за Закона за фалитите.

 

БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ

В началото на юлския месец БЗНС направи официално представяне на своя кандидат за кмет на Сандански Андон Мицев за който трябваше неговите почитатели да дадат своя глас на 9 юди. Той е роден в Сандански на 23 юни, педагог по образование, женен е и има две деца. За него се казва, че е обичан и уважаван от обикновените хора, заради присъщата му принципност, прямота и етичност. Андон Мицев направи обръщение към своите избиратели, в което споделя, че той е човек, като всички останали и е убеден, че спасителния бряг от разрухата е в програмата на БЗНС. Кандидатът уверява съгражданите си, че само с общи усилия могат да бъдат осигурени демократичните промени в страната ни. На 4 юли той предизвика секването на музиката на оркестър „Еделвайс" със своето пристигане в село Джигурово. Там той излага в кратко слово приоритетните задачи на програмата, с която желае да завладее сърцата на своите избиратели.

Кандидатът на БЗНС получи подкрепата на Съюза на репресираните, чийто председател Тодор Банков явно добре е преценил качествата на земеделския кмет-претендент. Мицев в интервю споделя надеждите си, че в предизборната борба той ще бъде подпомаган от 29-те дружби в общината, както и от санданчани, на които се харесва земеделската идея. Спонсори осигурили средствата за агитационни материали и отпечатване на програмата, всичко останало било "апостолски труд" от страна на предизборния екип. През последния агитационен ден за спечелване кметското място в Санданска община напрежението достигна връхната си точка. На общоградска среща, в подкрепа на Андон Мицев присъстваха членовете на ПП Тодор Кавалджиев, Георги Манов, секретаря на ЗМС Ненчев.

В програмата на земеделския избраник съществува преобладаваща тенденция към теми със социален знак. Мицев предлага извеждане на общината от икономическата криза чрез приватизация, развитие на малкия и среден бизнес, като се разширява местното производство, от там и откриването на нови работни места. Науката, образованието, здравеопазването, културата и спорта са конкретни теми в земеделската програма, предложена за избор на жителите от Сандански. Привържениците на БЗНС в този град харесват думите: "Мир, хляб, свобода, народовластие". Мицев и Неврокопски посетиха избиратели от селата Лешница, Катунци, Дамяница, Ново Делчево, Джигурово. В земеделското общество съществуваше убеждението, че санданчани най-вероятно ще бъдат управлявани от земеделец, но получените резултати от 9 юли не можаха да изпълнят това очакване. От общия брой на гласувалите 10 600 човека /едва 30 % /, най-висок е процентът на привържениците на социализма - 48.6, след тях е този на СДС -25 % и едва на трето място се нарежда резултатът на БЗНС, а той е 10.8 %. БЗНС си направиха някои поуки от тези избори. Неврокопски е на мнение, че кандидатът на БСП е спечелил единствено с твърдия си, железен електорат, който не би се увеличил на следващия тур, предвиден за 14 август. Той пресмята, че ако на втория тур гласуват 60 % , то социалиста няма да има успех.

В началото на месеца вестник "Земеделско знаме" публикува писмо на Окръжното настоятелство на БЗНС в Стара Загора, отправено към президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и Министерския съвет. Текстът бе озаглавен : "Спрете хаоса и спекулата" и изразяваше възмущението на местното настоятелство във връзка с изкупните цени на земеделската продукция за тази година. В писмото още се казва, че поради липса на държавна политика в областта на земеделието се очертават безумно ниски цени, което ще лансира спекулата. В края се чувства ултимативния тон на автора, който заявява, че ако отново този проблем бъде посрещнат с инертност и безразличие, ще бъдат призовани потребители и производители към протестни действия срещу получателите на това писмо.

БЗНС ясно изразяват становището си по Закона за съдебната власт, върнат от президента за преразглеждане в Народното събрание. Мозер смята, че в този си вид Законът съдържа текстове, противоречащи на Конституцията, а в някои от тях присъстват и вътрешни противоречия. Земеделците изразяват надежда, че с връщането на Закона в залата, той ще бъде поправен, за да се превърне в интрумент на родната демокрация. Законът за приватизацията също смущава лидерката, поради условията, които създавал за развитието на мафиотизма в България.

На двудневно заседание на Управителния съвет на организацията, Мозер заяви, че тези земеделци, които са бивши членове на БКП /БСП/ няма да могат да се кандидатират за депутати от квотата на БЗНС. Освен това изискване, докторката смята за задължително тези кандидати да бъдат психически освидетелствени и да отговарят на 10 критерия, за да бъдат допуснати до парламентарните места. На втория ден от заседанието беше обсъдено създаването на разширена мрежа от предизборни щабове в страната. Земеделците вярват, че парламентаристите умишлено бавят споразумението за окончателната дата за изборите, и единно БЗНС и Либералите" вярвали, че изборите ще бъдат наесен. ...

/.........................................../

 

ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА

В началото на този летен месец Петя Шопова от ГОР събра шуменски политици през уикенда  на национално-практическа конференция на тема „Националните интереси и приоритетът в развитието на демократичното общество". Тя изложи намеренията на ГОР да внесат в Народното събрание предложение за договорно начало между трудово-правните взаимоотношения на офицерите и министъра на отбраната. Основа на заплануваната поправка в неприетия още Закон за отбраната за хората на ГОР и мнението на легията е, че военните почти са лишени от нормални граждански права. В работата на конференцията участваха с доклади професорите Андрей Пантев, Милчо Лалков, Витка Тошкова, Георги Карасимеонов, член-кореспондентът Константин Косев, Славян Сапарев и др. Научните занимания завършиха с пищен коктейл.

След обсъждане на парламентарната финансова комисия на 7 юли стана ясно, че Сметната палата ще контролира изразходването на бюджетни средства. Законопроектът е внесен от ГОР-янина Кольо Парамов. Идеята е палатата да има консултативни, а не контролни функции върху изпълнението на държавния бюджет. Проектът на Парамов позволява председателят на Сметната палата да бъде несменяем девет години, което не се възприе от шефа на бюджетната комисия.
След 8-дневни футболни увлечения в Щатите лидерът на ГОР помисли и за избори. Той предрече тяхното провеждане през пролетта на 1995 г. Смята, че не може да се пришпорват обективните фактори и всяко избързване щяло да е в ущърб на електората. Засега ГОР-яните са се хванали за ръце с БСДП и ЗП, но им предстои раздумка за общи действия и с други. ГОР събира пари за избори единствено по начини, определени от закона и има своя специална книга за дарения. Томов предполага една интересна есен на изпитание на сили между по-центристко настроените кръгове в СДС и БСП които са против избори поради вътрешните си интереси. В обединението се говори, че ако остане в този си вид избирателния Закон, то в изборите двете основни централи - на Виденов и Димитров, ще удържат тотална победа ГОР може да участва в правителство, само ако съществува ясна поогоама или на базата на някаква идея за национално спасение, въпреки ...

/................................................................................./

Наскоро ГОР, БПЛ и Форумът на свободните демократи се обявиха в подкрепа на позицията на Савов, против парламентарния бойкот. Недоволните от СДС трябва да очакват покана през есента за включване към бъдещия нов парламентарен съюз между ГОР и НСД, който се предвижда да бъде осъществен през деветия месец на тази година. Двете формации изчакват, за да видят дали ще има ново мнозинство в НС или ще се тръгне към избори. Двамата лидери Томов и Тодоров оглавиха работна група, която ще се занимава с документите за регистрация. Целите им ще се обединят в общи парламентарни действия и законодателни инициативи. Някои предвиждат председателство, а работното название на евентуалния съюз да се казва "Парламентарен съюз ГОР-НСД". За име на шестата парламентарна група ГОР предложиха оригиналното название Парламентарно обединение за републиката /ПОР/, което не се оказа по вкуса на техните съюзници.

--------------------------------------------

* Издава: Информационен отдел на Българска партия ЛИБЕРАЛИ

Даниела Михалкова, Илияна Ракиловска, Ралица Луканова, Зорница Христова, Борислав Цеков, Николай Николов.Техническо оформление: Ирена Петрова тираж: 100 бр.