Факти - 1994, бр. 6

ФАКТИ / 6'94

ЧАСТ I. Хроники

 • Българска социалистическа партия
 • Съюз на демократичните сили
 • Обединение за социална демокрация
 • Движение за права и свободи
 • Гражданско обединение за Републиката
 • Земеделски съюзи

 

ЧАСТ II. Обобщения на политическите изяви на партиите през месец юни

 • Българска социалистическа партия
 • Обединение за социална демокрация
 • Движение за права и свободи
 • Земеделски съюзи
 • Местните избори във Велико Търново,отразени в пресата
 • Широката коалиция – алтернатива на двуполюсния модел
 • Конгрес на БСП - 3-6.06.1994 г.
 • Национална среща на ГОР
 • 40 конрес на БСДП

 

 ЧАСТ I. ХРОНИКИ

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

01.06.1994 г.
-КНСБ се обръща с официално писмо към ВС и ПГ на БСП, с което ги призовава да станат инициатори на вот на недоверие към правителство.
-в."Новини" /02.06.94 г./ - в НДК започва двудневна конференция, организирана от Центъра за политилогически и исторически изследвания на БСП. Темата е "Балканите и Европа. Левицата пред нови предизвикателства". Участват известни български учени и представители на чужди леви партии.
-в. "Новинар", "Континент" /03.06.94 г./ - на среща с членове на БСП с общинската организация в Красно село А. Лилов лансира кандидатурата на Я. Стоилов за председател на партията.
-в. "24 часа" /02.06.1994 г./ - източник на ПГ на СДС съобщава, че сините координатори по места са получили указания от централата да подклаждат противоречия в социалистическата партия.

02.06.1994 г.
-в."Новинар" - главният прокурор Татарчев заявява пред журналисти, че нападенията върху църкви и други църковни имоти в Плевен, Търново и Гоце Делчев са "широкомащабна комунистическа конспирация", ръководена от Кр. Премянов и Ч. Кюранов.
-Със 67 гласа "за", повечето от които са на депутати социалисти НС гласува чл.18 от ЗСВ, чрез който де юре "сваля" главният прокурор Татарчев.

03.06.1994 г.
-в Зала 1 на НДК от 10.03 ч. се открива 41 конгрес на БСП. За делегати са избрани 793 социалисти. Ж.Виденов изнася доклад за политическата линия на БСП. Отчетът за дейността на ОПКК и ПССД изнасят съответно С. Каракашева и Н. Ананиева. Започват изказвания.
-в интервю пред в."Стандарт" Ж. Виденов заявява, че "всичко на конгреса ще бъде в унисон".
-в интервю пред в."Репортер 7" А. Лилов изразява убеждението си, че БСП е готова да поеме властта и уточнява, че левоцентритка политика БСП може да осъществява заедно със социалдемократите, земеделските и екологичните партии, както и с други леви и центристки партии.

04.06.1994 г.
-продължава 41 конгрес на БСП. След драматично заседание късно вечерта е утвърдена резолюцията за проекто-програмата на партията. Вечерта се приемат още и решения за предизборната платформа на БСП, решение за придобиване на Дом на БСП, резолюция против политическите съдебни процеси и резолюцията по проблемите на интелегинцията и изкуството.
-във в."24 часа" се появява интервю на Ж.Виденов, в което  той изразява убеждението си, че няма да има много кандидати за лидери на БСП.

05.06.1994 г.
-Конгресът гласува текст по текст устава на БСП. Късно вечерта започва обсъждането на кандидатурите за членове на ВПС.

06.06.1994 г.
-След среднощно гласуване конгресът на БСП избира ВПС. Взето е решение само кандидатите, събрали 50 % плюс 1 от гласовете да влязат във ВПС, без да се провежда втори тур за оставащите 14 места. Също с тайно глауване е избрана нова ОПКК. За председател на БСП конгресът избира чрез тайно гласуване с 640 "за" и 48 "против" единствения кандидат Ж. Виденов. Приета е политическа резолюция, в която БСП се обявява за предсрочни парламентарни избори през есента на 1994 г.
-НКС на СДС провежда извънредно заседание за обсъждане на резултатите от конгреса на БСП. След заседанието Ф.Димитров окачествява като интересна констатацията, че тезата за предсрочни парламентарни избори била възприета от комунистическата партия.

07.06.1994 г.
-в."Денят" /08.06.1994 г./ - лидерът на ХАП Иван Глушков заявява, че конгресът на БСП е завършил неуспешно, защото не е приел програма.
-в. Отечествен вестник" /08.06.1994 г./ - Ф. Димитров съобщава, че СДС ще мисли за промяна на тактиката си в парламента чак, когато получи доказателства, че БСП наистина иска скорошни избори.
-в. „Отечествен вестник" /08.06.1994 г./ - става известно, че Людмил Досев - бивш служител на ДС във В.Търново, е задържан във връзка с нашумялата афера "Акран", в която са замесени имената на дейци на БСП. Стефан Косев - един от организаторите на аферата и председател на ОбС в Дряново не е открит от следствените органи.
-в интервю за в."Новинар" Ж. Виденов заявява, че би приветствал идеята за конкуренция спрямо лидерския пост в БСП.

08.06.1994 г.
-в."Денят" /09.06.1994 г./ - на брифинг в Министерство на външните работи Г.Димитров - шеф на управление "Международни организации" заявява, че евентуална изборна победа на БСП няма да повлияе върху външната политика на България.
-в."Демокрация" /09.06.1994 г./ - кандидатът за кмет на В.Търново, подкрепян от БСП, отказва да участва в предизборен диспут с останалите 7 кандидати, мотивирайки се с неоложни ангажименти.
-Ал. Томов заявява пред в. „Стандарт“ че Соня Младенова напуска БСП и ПССД и се обявява за независим депутат.

09.06.1994 г.
-в."Новини" /10.06.1994 г./ - среща на шефа на Дирекцията по вероизповеданията към МС Хр. Матанов с Н. Ананиева, на която Матанов поисква от ПССД съдействие за по-бързото приемане на Закона за вероизповеданията.
-в интервю пред в. „Отечествен вестник" М. Минчев - лидер на Марксистка платформа - декларира желанието за своето идейно течение партията да води лява политика и окачествява влиянието на Марксистка платформа в БСП като нулево.

10.06.1994 г.
-в интервю пред в."Континент" Недим Генджев - лидер на Демократическата партия на справедливостта - декларира лявата ориентация на своята партия и желанието й "да върви в коалиция с БЗНС Ал. Стамболийски" и БСП.
-във в. "Новини" излиза публикация, според която се очаква ускоряване на процеса на създаване на единна младежка организация.
-в."Демокрация" /11.06.1994 г./ - НС главно с участието на ПССД приема доклада за износа на хлебно и фуражно зърно през 1992 г. на Петър Марков.
-в."Дума" /11.06.1994 г./ - на предизборна среща във В.Търново Ж. Виденов заявява, че В.Търново ще стане начало на пълен изборен провал на СДС през есента. В парк "Първа социалистическа среща" се провежда социалистически митинг под лозунга "За ново начало".

11.06.1994 г.
-провежда се първото заседание на новоизбрания ВПС. За зам.-председатели са избрани Г. Първанов, Д. Конакчиев, К. Премянов и Я.Стоилов. Избрано е Изпълнително бюро в състав от 17 души. Уточнени са председателите на комисиите към ВПС. Г. Пирински си прави самоотвод и заявява нежеланието си да бъде избран за зам.-председател и член на ИБ.
-в."Новинар" /13.06.1994 г./ - Н. Ананиева поиска на 1-ия пленум на ВПС промени в ръководството на ПССД като визира избраните за членове на ИБ, зам.-председатели на ПССД Кр. Премянов, Д. Конакчиев и Н. Камов.
-в интервю пред в. „Новинар“ Ал. Маринов твърди, че ръководството на партиите и ОСД са организирали на конгреса акция срещу него и че уставът е бил променен така, че само членове на ВС да могат да се кандидатират за председатели. Маринов заключава "От БСП бие камбаната, но за кого - това ще покаже времето; нека не бързаме да говорим кой ще остане в миналото и кой ще отиде в бъдещето".

12.06.1994 г.
-в. „Дума“ /14.06.1994 г./, в. „Отечествен вестник" /13.06.1994 г./ - провеждат се избори за кмет на В.Търново. Кандидатът, подкрепян от БСП - П. Георгиев получава 45,08 % от подадените гласове. Изборите са обявени за недействителни поради участие на 34,26 % от регистрираните избиратели.

14.06.1994 г.
-в."Дума" /15.06.1994 г./ - пред журналисти Ж. Виденов заявява, че второто четене на ЗОВС би могло да осмисли отлагането на лятната ваканция на депутатите, а Д. Коначкиев - че резултатите от изборите в Търново са провал на досегашната политика на СДС.
-на заседание на ПССД Г. Пирински подава оставка като зам.-председател на групата и наблюдател в правителството, като се мотивира с чл.49 от устава на БСП, според който представителните и координационни функ¬ции на партията се осъществяват от ИБ.
-Ж. Виденов окачествява депозираното същия ден в деловдетвото на НС предложение за избор на К. Цочев за вицепремиер и министър на търговията като "приемлив допустим минимум".
-в интервю пред в. „Стандарт" лидерът на БСП изразява мнение, че никой не е загубил на конгреса и че за персоналното решение на Пирински важна роля изиграва дискусията на пленума, показала, че новото ръководство е твърдо решено да изпълни конгресната постановка за предсрочни избори през есента.
-в интервю пред в. „Новинар“ Ал. Лилов изразява абсолютната си сигурност в приемането на програмата чрез референдум. Споменава за определени кръгове, които достатъчно ясно са изразили .отрицателното си отношение към приемането на програмата сега и косвено се съгласява със втората част от становището на Ал. Томов, изказано след конгреса, според което "социалдемокрацията загуби, победи апаратът".

15.06.1994 г.
-в. „24 часа" /16.06.1994 г./, в."Дума" /16.06.1994 г./, в."Новини" /16.06.1994 г./ - със 117 гласа "за" при тайно гласуване В. Карабашев е освободен от постовете вицепремиер и министър на търговията. На същите е избран К. Цочев. Двете решениея са гласувани анблок. "За" гласуват всички 98 депутати от ПССД, участвали във вота. Ил. Борисов и М. Манев специално излизат от болница, за да се получи кворум в НС.
-в.“Стандарт“ /16.06.1994 г./ - на пресконференция Н. Генджев потвърждава намерението на своята партия да търси предизборен съюз с БСП, БЗНС "Ал.Стамболийски" и БСДП.

16.06.1994 г.
-в. "Новини" /17.06.1994 г./ - среща на Ж.Виденов с посланиците на Австрия и Украйна.
-в."Дума" /17.06.1994 г./ - в НС под писмото на президента за помилване на Г. Атанасов се подписват 122 депутати.

17.06.1994 г.
-в. "Новини" /18.06.1994 г./ - първа среща на А. Мозер с представители на БСП /Н. Аяаниева, Н. Камов, Ал. Маринов/. Обсъжда се инициативата на председателката на БЗНС за споразумение между извънпарламентарните и парламентарни политически сили, за насрочване на датата на изборите и изкупните цени на земеделската продукция.

18.06.1994 г.
-в интервю по БНР Кр. Премянов изказва мнение, че няма нищо смущаващо, ако БСП се нагърби с нелеката задача освен всичко останало, да стане партия и на едрия бизнес.
-в статия във в."Дума" "Политиката може да е цинизъм, но не е идиотизъм" Т. Живков влиза в диспут със Стефан Продев по повод статията на последния "Прозрението".

19.06.1994 г.
-в."Дума" /20.06.1994 г./ - НС приема окончателно ЗСВ.
-пред репортер на в."Денят" Ал. Томов заявява, че българо-сръбският диалог не отговаря на възможностите и може да се активизира.
-при участие в "Неделя 150" Ал. Томов съобщава, че БСП е готова да се коалира с някоя либерална политическа сила на базата ясни програмни цели. Луканов не уточнява коя сила има предвид и застава зад премиера Беров във връзка със закона за масовата приватизация.
-в."Новини" /20.06.1994 г./ - В "Неделя 150" Г. Първанов застъпва становището, че реформата трябва да бъде социално поносима и че БСП излиза от конгреса с изчистен идеен лик.
-в."Новини" /20.06.1994 г./ - председателят на Центъра за анализи и стратегии на ромите инж. П. Костов заявява, че циганите ще дадат гласовете си за тези сили, които включат техни представители в бюлетината си, че са водени прегови вече с БСП, ДПС, ГОР, БЗНС на Мозер и БСДП и че Ж.Виденов е обещал да включи в съответните предизборни листи на БСП роми от София, Пловдив и Сливен.

20.06.1994 г.
-в."Труд", в."Континент", в. „Отечествен вестник", в."24 часа", в."Дума" /21.06.1994 г./ - среща на Ж. Виденов и Ф. Димитров в НС, поискана от лидера на БСП по повд на законодателната подготвка на предсрочните парламентарни избори. След срещата двамата лидери заявяват наличие на принципни разногласия относно подхода, начина и пътя към предсрочните парламентарни избори.
-среща на Ж. Виденов с посланика на Чешката Република.

21.06.1994 г.
-пред журналисти във връзка със срещата си с Ф. Димитров Ж. Виденов изявява мнение, че позициите на БСП и СДС са били по-несъвместими, отколкото на първата среща и че в СДС все повече стават привържениците на идеята за съставяне на правителство на СДС в сегашния парламент и все по-малко тези, които искат предсрочни парламентарни избори.

22.06.1994 г.
-в."Новинар" /23.06.1994 г./ - проекто-законът за ползване и защита на българския език с официален вносител Г. Павлов от ОПТ /депутат от ПССД/ предизвиква бурни дебати в комисията по културата в НС и размяна на остри реплики между депутати от БСП и ДПС.
-в."Стандарт" /23.06.1994 г./ - депутатите от БСП, сезирали преди три месеца КС с питане, противоконституционно ли е смъртното наказание, представят в КС становище, според което постановяването и изпълнението на смъртното наказание не противоречи на Конституцията.
-на среща с Ж. Виденов и Н. Ананиева председателят на БНБ проф. Т. Вълчев настоява до ваканцията НС да приеме внесената миналата седмица от правителството програма за приватизация в банковата сфера.
-среща на Ж. Виденов и депутата от икономическата комисия на НС П. Башикаров с новия вицепремиер и министър на търговията К. Цочев, на която участниците констатират необходимостта от спешна промяна на външнотърговския режим.
-В пресата /в."Демокрация", "Експрес", "Отечествен в-к"/ се появяват статии, окачествяващи като груба грешка изявления на Ж. Виденов по повод на преброяването в Македония.

23.06.1994 г.
-във в."Новини" е публикувано опровержение от 22.06.1994 г. на пресцентъра на БСП и ПССД по повод на твърдяно от същия преиначаване на казаното от Ж. Виденов за преброяването в Македония във в."Демокрация", "Отечествен в-к" и "Експрес".
-в."Новинар" и "Отечествен в-к" /24.06.1994 г./ - на пресконференция в Разград Н. Генджев потвърждава намерението на неговата Демократическа партия на справедливостта да се коалира с БСП.
-в. „Отечествен в-к" /24.06.1994 г./ - в парламента назрява спор между БСП и ДПС по повод на искането на Движението в ЗОВС да бъде включен текст, с който да бъдат заличени строителните войски.

24.06.1994 г.
-в интервю пред в."Новини" Д. Конакчиев съобщава, че пред ИБ стоят два вида проблема - цялостна грижа за организация по реализация на решенията на 41-ия конгрес и провеждане на линията за предсрочни парламентарни избори.

26.06.1994 г.
-в. "Новини" /27.06.1994 г./ - при участието си в "Неделя 150" Я. Стоилов съобщава, че БСП предлага политическите сили да постигнат официално споразумение, с което да съобщят пред обществото, че са готови да не се ангажират с използването на свой проучвателен мандат за съставяне на ново правителство.

27.06.1994 г.
-във в."Новини" са публикувани резултатите от представително проучване на BBSS Gallup, според което ако изборите се състоят през юни, за БСП биха гласували 30, 2 % от гласоподавателите, а за СДС 20 %. Според същото проучване лидерът на БСП е трети в ранглистата на доверието към политиците с 30 %, покачвайки рейтинга си с 4 % само за един месец.
-в интервю пред в."Новини" Н. Добрев - член на ИБ - съобщава, че пред ИБ стоят две основни задачи - финализиране на партийната програма и участие на БСП в предсрочни парламентарни избори.
-председателят на "Младите леви" Стилиян Иванов заявява, че са готови да се обявят за младежко движение в структурите на БСП.
-"Континент" /28.06.1994 г./ - В хода на дело пред СГС по иск на МФ за изплащане на наем за Партийния дом юристконсулътът на министерството А. Монова декларира, че никакви суми не са постъпили от БСП в м-вото срещу правото на строеж върху държавна земя на Партийния дом. Юрисконсултът на ВС на БСП Живка Томова оспорва актовете на държавата, с които се твърди, че земята пред Партийния дом е държавна.
-в."Новини" /29.06.1994 г./, в."24 часа" /28.06.1994 г./ - пред журналисти лидерът на социалистите заявява, че предложението на държавния глава за предизборно споразумение между политическите сили целяло предизвикване на правителствена криза и било неискрено.
-в."Дума" /29.06.1994 г./ - А. Луканов изпраща писмо до ВС на БСП с конкретни предложения за реагиране във връзка с аферата "Ст. Косев".

28.06.1994 г.
-в публикация във в."Стандарт" се сочи, че социалистите в продължение на 10 дни са пазили в тайна намеренията си да предложат политическо споразумение преди изборите на парламентарните групи.
-пред журналисти Ж. Виденов прави декларация, с която отхвърля категорично всички обвинения към депутати, общински съвети на БСП, ВПС
БСП като цяло във връзка с кампанията около случая "Ст. Косев" и заявява готовността на БСП да съдейства на прокуратурата за разкриване на истината и наказване на виновните.
-в.“Отечествен в-к" /29.06.1994 г./ - група депутатите от БСП, сред които Ст. Шапатов, В. Дърева, Д. Конакчиев и други, посещават президента и му върчват подписаната от 122 депутати подписка за помилване на осъдените Г.Атанасов и Ст.Овчаров.
-в. „Отечествен в-к" /29.06.1994 г./ - появява се статия, според която Виденов направил нови гафове в опита си да обясни за пореден път становището си по преброяването в Македония от 21.06.94 г.
-в. „Стандарт" /29.06.1994 г./ - на свое заседание ИБ препоръчва на депутатите социалисти в парламентарната комисия за радио и телевизия да изчакат приемането на закона за електронните медии и едва тогава да лицензират бъдещия частен канал.
-пред журналисти Ж. Виденов сочи като потенциални коалиционни партньори на БСП БСДП, левите земеделци, екологичните организации, синдикатите, патриотично настроените интелектуалци.

29.06.1994 г.
-провежда се първото заседание на общопартийния предизборен център на БСП. Приема се график за предизборна подготовка и се уточняват мерки за гарантиране свободата и честността на изборите.

30.06.1994 г.
-в с. Студена /Пернишко/ се провежда среща на Ал. Лилов със симпатизанти на БСП, на която се обсъжда новата концепция на БСП за изход от политическата криза.
-при гласуване в НС на чл.1, ал.8 от ЗОВС, отнасящ се до официалния език в армията, депутатите от БСП и СДС гласуват заедно предложението на Д. Йончев.
-в. „Отечествен в-к" /01.07.1994 г./ - в салона на Военния клуб във В. Търново се провежда среща на Я. Стоилов със симпатизанти на БСП и с кандидата Петко Георгиев, подкрепян от социалистите, с която се слага точка на предизборната кампания на социалистическа партия в частичните местни избори.


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

02.06.1994 г.
-в. "Дума" публикува "Указания за работата на изборните клубове на СДС" до ОбКС, ОбИК, окръжните координатори на СДС.
-в Народното събрание с 67 гласа "за", 13 "против" и 48 "въздържали се" е приет чл. 18 от Глава втора на Закона за съдебната власт в частта му за Висшия съдебен съвет. ПГ на СДС не влиза в пленарна зала независимо от бурните вътрешни дебати, макар че само 10 души от СДС са били достатъчни този текст да не се приеме.
-"Демокрация" - по покана на президента Желю Желев вчера с него е разговарял председателят на НКС на СДС Филип Димитров. Президентът настоявал, че е възможно да се сформира ново правителство на старото парламентарно мнозинство.
-"Демокрация" - проведена е среща между Филип Димитров, Стефан Софиянски и Иван Глушков /ХАП/ и Христо Куртев /Федерация "Царство България"/. Обсъдени са възможностите за изграждане на широк антикомунистически блок.
-"Континент" - депутатът от СДС Христо Марков получил 3 млн. лв. от бизнесмена Панчо Илиев, за да създаде лоби в парламента се твърди в статия.

03.06.1994 г.
-Георги Петров в своя статия във в. "Демокрация" заявява, че на предстоящия си конгрес БСП би могла най-сетне да се извини на народа за многобройните престъпления на своята предшественица.

04.06.1994 г.
-в предаването "Панорама" Стефан Савов заявява, че бойкотът, наложен от НКС на СДС е абсолютно неприемлив за парламентарната група. Според него бойкотът е безсмислен и унищожителен, а депутатите са превърнати в метачи на кулоарите. Лидерът на ПГ на СДС смята, че за година и половина групата е правела всичко възможно да не се приемат рекомунизационни закони, а след конференцията само за 48 часа това било рухнало. Според депутата това решение на конференцията е най-тежкият удар към СДС, откакто е в коалицията и допълни, че смята да настоява да се потърси отговорност от хората, наложили на коалицията да приеме решението за бойкота. Савов направи намек по отношение на "тези, чийто роднини след Девети са избивали хора".
-"Стандарт" - партия "Екогласност" към СДС със съгласието на Едвин Сугарев е учредена в Ямбол. КС приел новосъздадената партия, без да уточни като дублираща или изместваща движението е. И двете организации притежавали документи за легитимност.
-"Стандарт" - в интервю Златка Русева заявява, че НКС трябва да определи точно какъв вид бойкот иска по отношение на парламента. Според депутатката взетите решения на конференцията трябва да бъдат препотвърдени от НКС. Златка Русева смята, че решението парламентарната група да няма думата за нищо е не само недостойно, но е вредно. Ако на някой му се иска да унищожи ПГ, защото е неудобна, това би било най-добрият начин - споделя Русева. Тя смята, че ДП няма да стои безучастна, ако продължават процеси, които са вредни за каузата на демокрацията и които водят до отслабване на влиянието на СДС. Ако това продължава, ДП ще свика Върховния си партиен съвет, който да вземе окончателното решение. Засега ДП не били разглеждали никакви варианти за напускане на СДС и включване в нови коалиции. Според Русева бъдещето е в партиите, а не в някакво си движение.
-"Демокрация" - Панйот Денев в статия излага "хронологията" на невлизането на ПГ на СДС в пленарна зала, когато се гласуват промените в Закона за съдебната система. В статията се твърди, че в четвъртък непосредствено преди началото на заседанието ПГ на СДС се събира, за да обсъди поведението си. Филип Димитров предложил да се влезне в пленарна зала, Вержиния Велчева и Илко Ескенази се изказали против, а Златка Русева настоявала Ф. Димитров да вземе решение в качеството му на председател на НКС. В. Димитров поискал заседание на НКС, което се свикало веднага. Против участие в пленарното заседание се изказали Ст. Савов и М. Неделчев, които настоявали за спазване на решенията на конференцията. До гласуване не се стигнало, в това време в залата се гласували промените в закона.
-"Новинар" - съдебни дела срещу 12 всекидневника е завел депутатът от СДС Христо Марков във връзка с обвинението, че е присвоил 3 млн. лв. от бизнесмена Панчо Илиев.

07.06.1994 г.
-в София се провежда митинг-шествие под наслов "4 години по-късно", организирано от СДС, на което се изказват Едвин Сугарев, Филип Димитров, Георги Панов и Иван Куртев. На митинга Едвин Сугарев отправя нападки срещу Савов.
-на заседание на НКС приема решение, свързано с ПГ на СДС. В решението се заявява, че ПГ на СДС е провеждала последователни парламентарни действия в последната година и половина и НКС ги оценява като правилни. НКС декларари своята подкрепа за ПГ на СДС. ПГ на СДС ще определя своята тактика в парламента, като се съобразява с решенията на конференцията и процедурните си правила, се казва в решението. На същото заседание НД "Екогласност" внася проект за меморандум, който ще бъде обсъден от ръководствата на партиите в коалицията. На пресконференцията след заседанието Филип Димитров отказва да коментира изявленията на Стефан Савов от "Панорама", тъй като това било изповед.
-"Континент" - Демократическата партия обмисляла декларация, заклеймяваща бойкота и последствията от него, съобщила Златка Русева. Савов демонстративно ще бойкотира митинга и шествието на сините днес, когато ще ораторстват само "твърдите", заявил председателя на ПГ на СДС пред репортер на вестника.
-"Демокрация" - на среща между Анастасия Мозер и представители на НКС на СДС е уговорено споразумение, да се подкрепи кандидата на СДС или на БЗНС, който стигне до втори тур на изборите за кмет във В. Търново. Анастасия Мозер е изразила одобрение на бойкота на пленарната зала предприет от ПГ на СДС, но смята, че това е само половинчата мярка и трябва да се премине към категорично напускане.

08.06 94 г.
-председателят на НКС на СДС Филип Димитров е провел среща с посланика на Македония у нас. Обсъдена е политическата обстановка в двете държави, както и възможностите за разширяване на двустранните икономически и културни контакти.
-"Дума" - Николай Слатински заявил пред пернишкия вестник "Градки вести", че ще напусне ПГ на СДС, ако до няколко дни тя не предприеме мерки за спасяването на СДС. Ръководството на коалицията в лицето на Филип Димитров, Иван Куртев, Асен Агов и Аспарух Панов било отчайващо слабо. То трябва да си подаде оставката, защото иначе ще отведе СДС към гибел.

09.06.1994 г.
-"Стандарт" - на вчерашното заседание на ПГ на СДС е обсъждан парламентарният бойкот на сините депутати. Златка Русева е предложила Едвин Сугарев да бъде изключен от ПГ на СДС, заради вредната си за коалицията дейност и нападките му срещу Стефан Савов и Николай Слатински на последният митинг на СДС.
-ако в 7-дневен срок организацията на Юлий Павлов не представят в Софийския районен съд доказателства, че имат правото да се наричат Християндемократичен съюз, името ще бъде предоставено на организацията, напуснала СДС с лидери Св. Спасова и Хр. Генев, е решил съдебният състав разглеждащ делото.

09.06.1994 г.
"Отечествен вестник" - в декларация до НКС на СДС ръководството на ХДС в Русе, съобщава, че членовете му са възмутени от изявлението на Стефан Савов в медиите и от неговото изказване по БТ и предлагат на НКС и на ПГ той да бъде освободен от председателското място.

10.06.1994 г.
-"Денят" - Председателят на Комисията за контрол на приходите на партиите към НС Маргарит Мицев е подал оставка пред председателя на ПГ на СДС и заявил, че няма да води заседанията на комисията, защото смята, че когато има бойкот, той трябва да е тотален.
-"Демокрация" - на среща с президента Желев главният секретар на СДС Иван Куртев е заявил, че приемането на Закона за съдебната власт нарушава конституцията и човешките права. Куртев е изразил опасенията на СДС, че не може да се вярва на устните обещания на премиера да подаде оставка през септември. Дори това да стане, избори може да има чак по Коледа. Оставка на правителството в най-скоро време или неприемане от страна на парламента на корекциите в кабинета - това са начините за предизвикване на избори е заявил Куртев.
-"Демокрация" - във Велико Търново е проведен митинг, организиран от СДС в подкрепа на кандидата за кмет Веселин Георгиев. На него са присъствали Александър Йорданов, Стефан Софиянски, Асен Агов, Елка Константинова, Милко Янков, Иван Глушков, Надежда Михайлова, сини кметове от Габрово, Плевен, Ловеч, Лясковец.
-"Новини" - Георги Петров е заявил, че не вярва, че бойкотът или някакво друго нестандартно действие могат да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Напускайки парламента СДС предоставял свобода на действие на БСП и ДПС. Депутатът смятал, че най-добрият начин да се отиде наесен на избори е двете големи политически сили да се разберат. В същото време според Георги Петров партиите, дори и големите нямали го¬товност да се явят на избори.

11.06.1994 г.
-Националният комитет на Републиканската партия провежда свое заседание, на което приема декларация, в която се казва, че решенията на VI национална конференция на СДС съответстват на конкретната политическа ситуация, в която са били приети, поради това не те трябва да се фетишизират, а трябва творчески да се прилагат и доразвиват от НКС в съответствие с динамиката на политическата обстановка в страната. РП приема решенията от последната конференция и ще работи за тяхното изпълнение независимо от липсата на синхрон между действията на ПГ на СДС и извънпарламентарния натиск на съюза.
-"Континент" - в статия се твърди, че от няколко дни хора на Савов водят разговори с отделни представители на ДПС, за да се събере отново старото мнозинство. Вероятно било ДПС да подкрепи СДС за оставащите текстове от Закона за съдебната система.

-"Континент" - открито писмо от Н. Слатински до членовете на РДП, недопуснато във в. "Век 21". В своето писмо Н. Слатински заявява, че категорично не може да приеме безпрекословната, дори за сметка на РДП, вярност на Аспарух Панов, Георги Карев и Георги Панев към Филип Димитров. Депутатът не приемал пасивната позиция на РДП, когато били нападани нейни членове - Александър Йорданов, Михаил Неделчев, Елка Константинова, както и когато се разцепва най-голямата партия в СДС БЗНС "Н. Петков", само защото нейният лидер единствен дръзнал да каже истината за Йордан Василев и гладната стачка на Едвин Сугарев. Слатински заявява, че не може да приеме, че ще се намесват в работата на партията. Освен тези несъгласия, породени от фактически контрол, установен от Аспарух Панов, Георги Панов и Георги Карев над ИК на РДП, Слатински категорично отхвърлял опитите да се признае съществуването у нас на национални малцинства, аплодирането на бомбените удари от въздуха и предоставянето на вяскакви коридори, само защото някому в Съвeта на Европа това щяло да се понрави. Слатински отхвърлял използването на ПАСЕ като място, където наши депутати охулват страната ни. Не споделял агресивното и неадекватно поведение на представителите на РДП в Либералния интернационал, което сериозно затруднява бързото интегриране и заемане от РДП на достойно място. В резултат на своите принципни несъгласия Н. Слатински се оттегля от Изпълнителния комитет и Националния партиен съвет на РДП и предпочита да остане редови член.
-"Денят" - Софийски градски съд е гледал дело 10 881 от 1992 г. по повод на конгреса на Петър Тодоров от миналата година. Съдът решил да отхвърли молбата на молителя Петър Тодоров и я остави без последствие, което означава, че за лидер на БЗНС "Н. Петков" в СДС се признава Георги Петров.

13.06.1994 г.
-НКС на СДС взима решение сините депутати да влизат в пленарна зала, когато ще се обсъждат въпроси, засягащи съдбата на правителството, избирателния закон, досиетата, при преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за съдебната власт и по въпроса за държавния герб. На извънредното заседание на НКС на СДС по повод резултатите от изборите във Велико Търново, Ф. Димитров заявил, че не могат да се правят преки връзки между изборите за кмет и парламентарните избори. Резултатите показвали, че основният политически противник на СДС продължава да бъде БСП, т.е. двуполюсната ситуация е факт.

-"Новинар" - Филип Димитров и Иван Костов кръстили 16 сирачета в храм "Св. Иван Рилски" в с. Изворово.
-във Варна е завършил вторият конгрес на Младежката радикалдемократическа федерация. След отчета за едногодишната дейност на федерацията и някои промени в устава за председател е преизбран Мартин Иванов. Конгресът приел декларация, в която се настоява за предсрочни парламентарни избори.
-"Демокрация" - в интервю за вестника г-н Филип Димитров заявява, че няма причини СДС да се откаже от парламентарния бойкот. Според председателя на НКС парламентът успява да гласува някои закони, но напрежението в него расте. Конституцията се нарушава всекидневно поради липса на кворум. Мнозинството е объркано и в него текат разпадни процеси. Но бойкотът сам по себе си е нодостатъчно средство за предизвикване на избори. Ако СДС спечели изборите, някои текстове, които се гласуват сега, ще бъдат незабавно изменени. Особено ако с конституирането на новия парламент поизменим правилника за работа на НС, така, че да може да се работи по-бързо - смята Филип Димитров. Председателят на НКС споделя, че много се надява следващият парламент да извърши изменения в Конституцията в съответствие с принципите на Търновската конституция, която предвиждала разумно разделение на властите.
-"Демокрация" - на проведено заседание на Изпълнителното бюро на ХДС е изразено становището, че бойкотът на парламента трябва да продължи, докато бъде определена точната дата за предсрочните избори. Ръководството на партията ще настоява пред НКС да бъде въведен точен регламент за изказвания на позициите на отделните партии по време на заседанията на НКС. ХДС протестира остро срещу посещението на съпругата на сръбския президент Слободан Милошевич, тъй като този акт противоречал на националните интереси и на международния авторитет на България.

14.06.1994 г.
-в. "Демокрация" - "В парламента се нарушава конституцията" - декларация на НКС на СДС. В документа НКС се обявява против това, че в НС се приемат закони без кворум. "СДС бойкотира пленарните заседания в парламента, именно защото се нарушава конституцията. НКС на СДС заявява, че бойкотът ще продължи. В същото време с всички законни средства той ще се противопоставя на установената от БСП и нейните сателити практика без кворум в Народното събрание да глусава закони, жизненоважни за нацията" - се казва в декларацията.

-"Демокрация" - СДС да продължи парламентарния бойкот, са решили парламентарната група и НКС. НКС решил да бъде изработена програма за масираното присъствие на негови представители и депутати от СДС в страната.
-"Демокрация" - Георги Петров заявил, че отношенията между единствените два значими земеделски съюза - БЗНС "Н. Петков“ в СДС и БЗНС с главен секрертар г-жа Анастасия Мозер, се задълбочават и в най-скоро време може да се очаква среща между него и г-жа Мозер.
-"Демокрация" - осмият в синята плевенска депутатска листа Никола Андреев Мошев от ОХДЦ не смята да отива в парламента, защото според него НС в този си вид е изчерпало мандата си и той не може да бъде полезен с нищо на синята парламентарна група.
-"24 часа" - в интервю за вестника Христо Марков отрича обвиненията, че е получил 3 млн. лв. от Панчо Илиев, за да формира свое лоби в парламента. Депутатът твърди, че не познава бизнесмена и твърденията му са свързани с факта, че Христо Марков е предал папка с уличаващи Илиев документи в полицията.
-"Стандарт" - в Стара Загора е запечатан офиса на КС на СДС, след като осем партии сред които РДП, КЕП и ДП създадоха свой алтернативен ръководен орган, ползващ се с подкрепата на изпълнителната власт.
-"Денят" - в интервю за вестника по отношение на идеята правителството на Беров да остане да функционира и като служебно до провеждането на изборите, Асен Агов заявява, че не вижда как СДС ще приеме такова политизирано служебно правителство. Агов смята, че в телевизията няма рекомунизация, но върху ръководството на телевизията и върху отделни журналисти в БНТ се оказва безпрецедентен натиск и СДС има доказателства за това.

15.06.1994 г.
-"24 часа" - СДС ще изпрати поправките в закона за приватизацията на Конституционният съд, ако президентът не наложи вето върху тях, заявил Илко Ескенази след консултации с д-р Желев.
-"24 часа" - сините депутати да не ходят на море в станциите на Министерския съвет, настоява в меморандум НД "Екогласност". В първата част на меморандума, която е приета на 14.06.94 г. от НКС, се настоява да се уточнят параметрите и механизма на парламентарния бойкот.

16.06.1994 г.
-"Демокрация" - среща на председателя на НКС Филип Димитров със симпатизанти в Раднево, където той е заявил, че демокрацията ще победи, ако всеки даде своя вот за нея
-"Стандарт" - повечето от циганите ще подкрепят на предстоящите избори СДС. Никой от нас няма да подкрепи партията на Доган – заявял Иван Рашков, син на "цар" Киро.
- Под заглавие: "Надежда за антикомунистическо споразумение" в. "Демокрация" съобщава по повод предстоящите повторни избори за кмет във Велико Търново на 3.06., че след като БЗНС оттегли кандидата си и призова земеделците да гласуват за кандидата на СДС. И БББ предишния ден е направила същото. БББ призовал и кандидатът на центристката коалиция Серафимов да се оттегли в полза на В. Георгиев от СДС. В обръщение към КС на СДС центристите настояли за политическо споразумение и за възстановяване на отношенията между двете формации.
-на среща в София ръководствата на ПГ на СДС и на БЗНС/Мозер обсъждали въпроса, как по-скоро да се стигне до предсрочни парламентарни избори. След срещата Савов е заявил, че със земеделците на Мозер винаги са имали общи цели. Той посочил, че в интервютата си м-р Цочев заявявал, че има програма за работата си за месеци и дори за година. Това, според Савов, показвало, че опонентите на СДС смятат да отложат изборите за след година. Председателят на ПГ изразил съжаление, че СДС още не е представил проекта си за избирателен закон. /"Д-я"-17.06.94/

-"Демокрация" - предложението на т.н. центристи към КС на СДС коалицията да оттегли своя кандидат В. Георгиев в полза на техния кандидат Серафимов, предпоставя опасност комунистическата партия в града да обсеби цялата изпълнителна власт. СДС окачествява предложението като абсурдно, защото "центърът" получил едва 11,2 % в изборите, като В. Георгиев - 35,94%; СДС са преговаряли с местните лидери на формациите за обединяване на усилията срещу БСП във вторите избори за кмет, но при уговореното подписване на политическо споразумение центристите не са се явили, а на следващия ден са призовали СДС да оттегри кандидата си.
-След участието на В. Гоцев в "Отзвук" на 15 юни, той е бил заплашен същата вечер по телефона, че ще му бъде взривена къщата. Гоцев потърсил шефа на НСО, защото искал, ако комунистите наистина направят това, да се знае виновника.
-"Няма депутат от СДС, който да е гласувал за кабинета на Беров" се заявява във в-к"Демокрация", в отговор на публикация в пресата, че по данни на член /анонимен/ от комисията по преброяване на гласовете, 6 бюлетини "против" били на сини депутати. ПГ на СДС продължавала да отстоява позиция, коята не се "връзва с намеренията на комунистите". СДС смята, че е дошло време динамичното мнозинство в парламента да поеме своята отговорност - БСП, ДПС, ГОР и НСД. "Демокрация" публикува и пълен списък на демократите, гласували за Беров.

18.06.1994 г.
-"Демокрация" - Кандидатът на СДС за кмет на град Сандански в частните избори, насрочени за 9 юли е Веселин Маламов. Засега кандидатурата на СДС за кмет е била официално подкрепена от КТ "Подкрепа" и монархическит е формирования. Предвижда се проучване на общественото мнение.
-"Демокрация" съобщава за обединението на СДС, БЗНС и БББ преди втория кръг от изборите за кмет на Търново. Трите политически сили са застанали зад една обща кандидатура - Веселин Георгиев, подкрепян от СДС. В декларация-обръщение към гражданите те са апелирали за по-голяма активност, за да бъде парирана комунистическата атака. Призив към центристите да оттеглят своя кандидат Серафимов в полза на В. Георгиев отправили и вече съюзилите се БББ, СДС и БЗНС.

21.06.1994 г.
-На заседание на НКС на СДС бе прието обръщение, с което парламентарните политически формации се призовават да оттеглят подкрепата си за правителството на Беров и да се откажат от мандат за съставяне на ново правителство в рамките на това НС. Ф.Димитров изразил пред журналисти съмнение, че всички парламентарни сили ще са готови на такива стъпки, но СДС държал да стане ясно кой иска хаосът в България да продължава. СДС оценява позициите на Ж.Виденов, изразени по време на срещата му с Ф.Д. като липса на готовност от страна на БСП за решаване на политическата криза, за оттегляне на правителството и предсрочните парламентарни избори.

22.06.1994 г.
-"Демокрация" - Под заглавие "Синята коалиция апелира за общи действия на всички демократични организации" в-кът публикува обръщение на НКС, в което СДС заявява, че не намира повече основание да участва в работата на този парламент, тъй като с действията си парламентарното мнозинство руши представата за парламентаризъм, конституционност и демокрация и отблъсква гражданите от политическия живот; СДС предупреждава за опасността от рекомунизация в посока от парламента към цялата страна. Единственият изход за България в тази ситуация - посочва се в обръщението, - са предсрочни парламентарни избори през есента на 1994 г. СДС отказва да участва в политически пазарлъци, както и в съставеното наново правителството от този парламент и призовава останалите политически сили и ПГ да заявят отказа си от подкрепа на правителството на Беров и от мандат, участие или подкрепа за съставяне на ново правителство.

23.06.1993 г.
-"Демокрация" - В декларация на ПГ на СДС, приета на заседанието от 22 юни 1994 г., се заявява, че решенията на VI-та национална конференция са предвиждали конкретни извънпарламентарни действия, в т.ч. и парламентарен бойкот, с оглед на тогавашната правителствена криза. Това решение е било осъществено частично - с напускане на пленарните заседания от ПГ на СДС. Тази форма на бойкот - се посочва в декларацията, - неподкрепена от съответните извънпарламентарни действия /VI-та национална конференция/ не е довела до падане на правителството и за насрочване на срок за предсрочни избори. ПГ на СДС смята, че проведеният бойкот е улеснил работата на парламентарното мнозинство на БСП и чрез избирателното влизане и излизане от пленарните заседания е застрашил авторитета на СДС. Това действие, според ПГ на СДС, е допринесло повече полза, отколкото вреда на интересите на БСП. С оглед на тези съображения ПГ на СДС настоява пред НКС да се анализират решенията на-VI-тата национална конференция, както и резултатите и да се изрази становище за тяхната резултатност във връзка с провеждания бойкот. Проектът на декларацията е внесен от В. Рашеева, А. Джеров, Р. Рашков. В. Велчева, М. Мицев, Е. Константинова и Ескенази. За декларацията са гласували 52, 2 - "против", 3 - "въздържали се".

24.06.1994 г.
-В. Рашеева подава оставка от председателското място в комисията "чисто минало". На две поредни заседания на НКС комисията безуспешно поиска отстраняване на конкретни лица, пише в мотивите си г-жа Рашеева. Сред тях са Ю. Павлов, Хр. Събев и Ленко Русанов. Анонимен син депутат заявил, че НКС има съмнения за 8 "нечисти" лидери. НКС обаче дал инструкции, забранителните клаузи да се прилагат избирателно. Рашеева отказала да прилага двоен стандарт. Становищата на комисията не са били подложени на гласуване, не са разгледани и приети и анкетните карти с подробна биографична информация, обяснила г-жа Рашеева. Новият шеф на комисията е Кирил Стоянов от Нова СДП. Той уточнил, че не са постъпвали кой знае какви компромати в комисията. Бившата шефка е отрекла да й е оказван някакъв натиск.
-"Демокрация" - в."Ново слово" спира да излиза неизвестно докога. 25.06.1994 г.
-"Експрес" - г-жа Решеева обвинява НКС в опекунство върху дейността й, блокирайки работата й "неслучайно". Тя имала информация за инструкции от НКС до областните координатори за филтрирано прилагане на решенията на VI-тата национална конференция. Следващата седмица НКС трябваше да получи доклад за цялостната работа на комисията - се посочва във в-ка. Ф.Димитров нарече "инсинуативни" твърденията на Рашеева и съобщи, че към нея са били отправени укори за проявявана избирателност към проверяваните членове на НКС. Той смятал за неуместно да се занимава с работата на комисията поради достатъчно представителния й характер. Пред "Експрес" Иван Куртев заявил, че до следващото заседание на НКС коментари във връзка с Рашеева няма да има. В.Рашеева не е отказвала до момента да фигурира като редови член на групата.

27.06.1994 г., - в интервю за в-к "Труд" Ст. Савов коментира, че между ПГ на СДС и НКС няма противоречия, тъй като ставало въпрос до голяма степен за едни и същи лица, които на VI-тата национална конференция за застъпвали различни становища. По-голямата част от депутатите принадлежали към групата на гласувалите против парламентарния бойкот и продължавали да отстояват позициите си. Мението на Ст. Савов е, че една политическа сила трябва да разполага с механизми, с които да може да променя своите решения.


ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

2.061994 г. - в-к "Новинар" (2.06.1994г.) - появява се публикация, в която главният прокурор твърди, че Ч. Кюранов, заедно с Кр. Премянов е ръководел нападенията в църкви и др. църковни имоти в Търново, Плевен и Гоце Делчев.

6.06.1994 г. - на 41 конгрес на БСП голяма част от ръководството на ОСД не са избрани за членове на ВПС.

8.06.1994 г. - в-к "Дума", в-к "Денят" (9.06.1994 г.) - пред журналисти В. Дърева заявява, че обединението не възприема като лично поражение факта, че голяма част от ръководството му остана извън ВПС.

11.06.1994 г. - на първия пленум на ВПС, при обсъждането на кандидатурите за членове на ИБ, Г. Пирински си прави самоотвод, мотивирайки се с принципни различия с провежданата партийна линия. Сред избраните членове на ИБ няма нито един представител на ОСД.

13.06.1994 г. - в интеввю пред "Свободна Европа" Д. Йончев заявява, че би се отказал от депутатския си имунитет, за да могат да бъдат изяснени подробностите около банковия скандал в Северна България, в който е замесено и неговото име и споделя опасенията си, че аферата е била използвана като "прицелен огън" по времето, когато се подготвял конгрсът на БСП, за да се елиминират неудобните.

14.061994 г. - Г. Пирински подава оставка като заместник-председател на ПССД и наблюдател в правителството, мотивирайки се с член 49 от новия устав, според който представителните и координационни функции на партията се осъществяват от ИБ.

18.061994 г. - в интервю пред в-к "24 часа" Г. Пирински мотивира оставката си като заместник-председател на ПГ на БСП с различно разбиране за линията, която би трябвало БСП да следва след конгреса и отхвърля твърденията някой да му е предлагал подкрепа за овладяване на лидерството в партията.

19.06.1994 г. - пред предаването "Неделя 150" Г. Първанов заявява, че влиянието на ОСД при формирането на политиката на БСП като цяло ще се запази, а когато позицията му е конструктивна може и да се засилва.

22.06.1994 г. - в интервю за в-к "Земя" Ч. Кюранов аргументира решението за свикване на национална конференция на обединението в началото на юли с възможноста постановките, залегнали в доклада на Виденов , изнесен на конгреса и в приетите документи да не бъдат реализирани.

23.06.1994 г. - в-к "Дума" (24.06.1994г), в-к "Континент" (24.06.1994 г.) -пред журналисти представители на ОСД изразяват съмнението си в доброто желание на ИБ за сътрудничество с идейните течения.
24.06.1994 г. - в статия във в-к "Дума" Г. Пирински изразява своето становище за спорни текстове в проекта за програмата на БСП, касаещи характера на прехода.


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

01.06.94 г. - Общинският съвет в Момчилград освободи кмета на село Неофит Бозвели Мустафа Мехмед от длъжността му по негова молба, поради заминаването му за Турция.

02.06.94 г. - Общинския съвет на ДПС в Момчилград изключи от редиците си Мукадес Налбант, една от учредителките на партия на демократичните промени.

10.06.94 г.
-Проведе се среща между президента Желев и депутата от ДПС Юнал Лютфи.
-По покана на Великото народно събрание на Република Турция замина десетчленна комисия по национална сигурност, водена от Юнал Лютфи.

11.06.94 г. - В Пловдив се проведе на закрито среща между Ахмед Доган, Осман Октай и Ибрахим Татарлъ с представители на ромски организации от Южна България.

13.06.94 г.  - Българската парламентарна делегация, на чело с Юнал Лютфи се срещна с междупарламентарната група за приятелство между България и Турция в турския парламент.

16.06.94 г. - Лидерът на ДПС Ахмед Доган разговаря с вицепремиерите Евгени Матинчев и Кирил Цочев по въпроса за забавянето на изкопуване на тютюна в някои райони на страната.

17.06.94 г. - Среща на Доган с д-р Тренчев.

19.06.94 г. - На градска конференция ДПС в град Исперих се разцепи.

23.06.94 г. - Окръжния съд в Благоевград взе решение да греда делото, заведено от екскмета на Сатовча Юсуф Джуджо, с което той обжалва присъда на Районния съд в Гоце Делчев.

24.06.94 г. - В туристическия комплекс "Белите брези" край Кърджали се насрочи второ съвещание на 27-те общински кметове, избрани с листата на ДПС.

26.06.94 г. - В радиоефир депутатът от ДПС Осман Октай съобщава, че няма да премат втори мандат за съставяне на правителство.

27.06.94 г. - В Пловдив се състоя среща на Осман Октай и Шерифе Мустафа с членове и симпатизанти на ДПС.На нея те обясниха защо подкрепят правителството на Беров.

28.06.94 г. - В парламента ПГ на ДПС попречи да започне второто чете¬не на Закона за отбраната и въоръжените сили.


ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА

01.06.94 г.
-Рожден ден на ГОР, обединението навърши 1 година от създаването си.
-ГОР, БСДП и Зелена партия подписаха споразумение за политическо сътрудничество и съюзни отношения.
-ГОР и БСДП организираха съвместен "купон" в морската градина на Булгас.
-Лидерют на ГОР Томов прави лично дарение за възпитаниците на 16-о ОДЗ в Студентски град.

08.06.94 г. - Среща на ГОР и ВМРО-СМД.

14.06.94 г. - В Плевен се проведе Учредителна конференция за местна структура на ГОР, за председател е избрана инж. Весела Василева.

18.06.94 г. -Проведе се първата Национална среща на организациите на ГОР. Три хиляди души представиха своите хиляда и сто организации в страната.
-След среща с Желев, на която са присъствали и представители на БСДП, ЗП, АСП, БПЛ и КФ, ГОР решават да започнат преговори за създаването на широка национална коалиция.

29.06.94 г.
-Депутатката от ГОР Петя Шопова разговаря с президента Желев по въпроса за Закона на отбраната и въоръжените сили.


БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ

"БЗНС"

01.06.94 г. - Софийските клубове на жените, членуващи в БЗНС отбелязаха с тържество Международния ден на детето.

02.06.94 г. - Проведе се заседание на общинските дружби от Санданския регион и бе взето решение да издигнат земеделска кандидатура в предстоящите избори за кмет в Сандански.

04.06.94 г. - На работна среща в Пловдив се събраха общинските ръководства на БЗНС в региона.

05.06.94 г. - В камерната зала на селското чителище в Крушари се проведе общинска конференция на сдружените земеделци.

06.06.94 г. - Главният секретар на БЗНС Анастасия Мозер се срещна с председателя на НКС на СДС Филип Димитров.

07.0.94 г. - Състоя се среща между секретаря на БЗНС Мозер и националния секретар на Федерация" Царство България" Христо Куртев.

08.06.94 г. - Срещнаха се лидерката на БЗНС Мозер и съпредседателката на ХСД Светлана Спасова.
09.06.94 г. - Анастасия Мозер бе приета от президента Желев.

10.06.94 г. - По инициатива на ПП на БЗНС се състоя тържествено събрание, посветено на 70-годишнината от убийството на Петко Д. Петков. На събранието присъства Анастасия Мозер и произнесе слово.

12.06.94 г.
-На митинг-събор в местността Янини поляни, над село Славовица, по случай 71 години от смъртта на земеделския водач Александър Стамболийски Мозер даде обещание за успех в бъдещите избори.
-Състояха се местни избори за кмет на Велико Търново. БЗНС издигна самостоятелна кандидатура в лицето на Николай Даскалов.

13.06.94 г. - Към БЗНС бе отправено предложение за по-тясно сътрудничество от водача на БЗНС "Н.Петков" в СДС Георги Петров.

14.06.94 г.
-Кандидатът на БЗНС за кмет във Велико Търново получи 4.59 на сто от гласовете.ПП на БЗНС взе решение да подкрепи кандидата на СДС и прикани своите симпатизанти да направят същото.
-ПП на БЗНС поднесе венци пред паметника на Александър Стамболийски и паметната плоча на Петко Д.Петков в София.
-По инициатива на първа земеделска дружба в Кюстендил в църквата "Св.Богородица" се събраха сдружени земеделци и симпатизанти за да присъстват на панихида, отслужена за 71-годишнината от гибелта на Петко Д.Петков.

16.06.94 г.
-Лидерката на БЗНС Мозер се срещна в парламента с ръководството на ПГ на СДС и с депутати от "Независимост".

17.06.94 г. - Анастасия Мозер се срещна с ПГ на БСП и ДПС.

19.06.94 г. - В Ямбол се събраха на еднодневен семинар активисти, председатели и членове на предизборни щабове в Ямболския и Сливенския регион.

20.06.94 г. - Мозер се срещна с Ф.Димитров, заедно обсъдиха предложението за декларация, в която да се уточни датата на предсрочните избори.

21.06.94 г. - Проведе се разширено заседание на общинското настоятелство на БЗНС в град Борово.

22.06.94 г. - ПП на БЗНС направи декларация, в която настоява за справедливи изкупни цени на зърното.

23.06.94 г. - Земеделците от Врачанския регион изразиха своя протест срещу ниските изкупни цени на зърното.

25 и 26.06.94 г.
-В Стара Загора се проведе заседание на ВМСС на ЗМС.
-В Хисаря се състоя симпозиум под надслов "Кооперациите на село". Доклад прочете Анастасия Мозер.

27.06.94 г.
-Предизборния щаб на БЗНС и председателя на окръжната организация в Пиринския край Крум Неврокопски се събраха на съвещание, за да обсъдят предсоящите избори за кмет на Сандански.
-Проведе се градска конференция на столичните клубове на жените, членуващи в БЗНС в София.

28.06.94 г. - ПП на БЗНС реши да организира цикъл от дискусии на тема "Съвременните проблеми на териториалното развитие в България".

29.06.94 г. - Представители на БЗНС начело с Мозер се срещнаха с групата на НСД, а след обяд делегацията бе приета от президента Желев.

20.06.94 г. - В село Кузма, Омурташка община, по инициатива на БЗНС "Ал.Стамболийски" е образувана кооперация.


ХРИСТИЯНАГРАРНА ПАРТИЯ

22.06.94 г. - Лидерът на ХАП Глушков се срещна с президента Желев, за да обсъдят сегашната политическа и икономическа обстановка в страната.
27.06.94 г. - Създаде се общинска организация на ХАП в град Хасково.


БЗНС "АЛ.СТАМБОЛИЙСКИ"

09.06.94 г. - Софийската градска земеделска дружба на БЗНС"Ал. Стамболийски" и ГС на БАС организираха паметна вечер, посветена на Ал. Стамболийски и Петко Д. Петков на "Позитано"20.

19.06.94 г. - В село Китино, Русенски регион БЗНС "Ал. Стамболийски“ организира протестен митинг против частна фирма за изкопуване на мляко с президент Григор Григоров.

 

 * * *

II ЧАСТ.
ОБОБЩЕНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗЯВИ НА ПАРТИИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Разглежданият период може да се охарактеризира като най-активния за БСП от началото на годината. Състоя се дълго подготвяният им конгрес, който мобилизира партията и й даде самочувствие, и в същото време съвсем очаквано даде тласък на предсрочните парламентарни избори. БСП демонстрира активност в отношенията си с основните политически субекти. Стартирана бе подготовката за предсрочните парламентарни избори във вътрешнопартиен план. ПССД съумя да наложи плановете си за ускорена законодателна дейност, въпреки опитите за блокиране на законодателната дейност в парламента от страна на СДС. Работи се плътно с правителството за осъществяване на набелязаните още в края на май програма-максимум до изборите - стартиране на приватизацията, приемане на закона за отбраната и въоръжените сили и намерение за установяване на спокойствие в армията. Извършени бяха минимални кадрови промени в правителството, подписана бе сделка за външния дълг, изцяло съобразена, доколкото бе допустимо, с условията на експертите на БСП. Накратко, БСП направи поредната крачка по пътя на легитимирането си в обществото като национално отговорна сила, достатъчно променила се, за да поеме властта и притежаваща необходимите кадрови, програмни, идейни, организационни ресурси, за да се справи с прсдизвкателствата на управлението на една стегната от кризата държава.

I. КОНГРЕСЪТ НА ЖАН

41-вият конгрес на БСП /03.06. - 06.06.1994 г./ бе очакван със засилен обществен интерес. Интригата бе, ще се запази ли младото ръководство и най-вече ще успее ли то и персонално неговият председател да наложи вижданията си по основните въпроси, по които се очакваше конгресът да вземе решение за програма на БСП, устав, избори и укрепване на правителството. Предварително заетите позиции на потенциалните конкуренти /ръководството и групировката на Лилов/ ясно сочеха положителния отговор на този въпрос. Развитието на ситуацията на конгреса и резултатите от него потвърдиха очакванията.

Виденов изнесе доклад, чиято икономическа част е изцяло прагматично ориентирана и съдържа някои направо революционни за тази партия постановки /защита на интересите на "национално отговорното предприемачество", възприемането на някои достожения на съвременния либерализъм като допустими в случай, че БСП достигне властта/.Докладът включва една категорично изградена заявка за ориентирано управление и ясно формулирано желание за формиране на лявоцентристка коалиция.

Конгресът гласува устав, какъвто искаше ръководството. След драматично заседание на 4 юни вечерта и след серия от процедурни хватки, приложени на делегатите от ръководството на конгреса, с минимално мнозинство бе утвърдена резолюция за програмата, според която след доработване от комисия, председателствана от Жан Виденов, проектопрограмата, разработена от екипа на Лилов, ще бъде утвърдена на общопартиен референдум през септември. Това на практика означава, че групата около Виденов си запазва правото да внесе угодни нему корекции в проекта.

Лилов бе лишен от възможността да укрепи позициите си в партията чрез едно коленопреклонно признаване на интелектуалните възможности на екипа му и бяха предотвратени евентуални по-малки или по-големи сътресения в партията. И най-вече, безапелационно бе потвърдено положението на Виденов на безспорен лидер /получи 90 % от гласовете "за" членство във ВПС/, а основните фигури от обкръжението му /Г. Първанов, Кр. Премянов, Д. Коцакчиев, Вл. Топенчаров/ бяха преизбрани за членове на ИБ.

Едновременно с това интерес предизвиква класирането на Я. Стоилов /любимецът на Лилов/трети по получени гласове при избирането му за член на ВПС и избирането му за зам.-председател на ВС.

Тези резултати не са случайни. Още от самото начало конгресът протичаше под неговата диктовка. Уверен в себе си, категоричен в становището си за избори и в критичността си към правителството /с което лиши Лилов от основния му коз/. Виденов демонстрира познаване на проблемите на икономиката и вътрешно-партийните въпроси, решителен в желанието си да доведе БСП до победни избори, известен с пословичната си честност, той бързо стопи шансовете на основния си конкурент.

Имаше ли на конгреса действителен сблъсък между крилото на желаещия да дърпа конците на партийната политика и доброволно излязъл в сянка Лилов и младото ръководство от прагматично настроени технократи? Определено не. Предварителните, умело провокирани настрения в партията за приемане на програмата на Лилов от конгреса и все още силното влияние на бившия лидер, особено сред по-възрастните членове, които са мнозинство, бързо бяха туширани от професионалното водене на конгресните заседания от хората на Виденов, ловкото използване на противоречията /регионални, идейни, личностни/ между отделните групировки и естественото преимущество, което апаратът има. Същностният въпрос е дали противоречията между Виденов и сие, зад които стои Луканов и групировката на Лилов, са принципни или продиктувани от стандартна за всяка корпоративна структура борба за власт. Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, ако се вземе предвид презрението на Лилов към парите и прагматичната нагласа на обединените около Луканов. По всяка вероятност става дума за някаква комбинация между идейни различия (Лилов и сие често говорят за демократичен социализъм тук и сега, макар и окрасен с някаква футуристична обвивка, докато Луканов настоява за социалдемокрация според европейските критерии) и вътрешновидовата борба за власт по израза на проф. Добрин Спасов.

Все пак Лилов има влияние върху 70 % от гласовете на ВПС и 80 % от членовете на ИБ Я. Стоилов и Н. Камов - също известни като любимци на Стратега - по брой на гласовете, получени при избора на ВПС се класираха съответно за.... против .... Първият бе избран за зам.-председател на ИБ, а вторият - за говорител на ВПС. В 8-членната работна група, излъчена от комисията по проектопрограмата, върху която ще падне основната тежест по доработване всецяло на Лилов, Стоилов и Маринов. Без съмнение, това ще им позволи сравнително лесно да запазят същността на обявената от конгреса за основа на програмата и разработен основно от тях проект на ЦСИ.

На кратко, макар на гребена вълната, Виденов и компания могат сравнително лесно да бъдат изолирани и дискредитирани при първия по-сериозен политически гаф. Засега такава опасност няма.

 

II. БСП и правителството

През периода ръководството на БСП подчертано се дезинтересира от въпроса за извършване на кадрови и структурни промени във ВС. Бързо и без много шум на .... юни бе приета оставката на вицепремиера и министъра на търговията В. Карабашев и бе избран неговия приемник на същите постове К. Цочев, известен като професионалист, близък до БСП.

В тясно сътрудничество с правителството бяха приети измененията и допълненията в закона за приватизация. По този начин БСП си спечели един предизборен коз в предстоящата тежка предизборна кампания. Друг сериозен плюс в тази насока е подписана на 23 юни сделка за уреждане на външния дълг. Няма съмнение, че ПССД ще застане изцяло зад МС при дебатираните и самото гласуване на ратификацията й в парламента.

Наблюдаваше се тясно сътрудничество между правителството в лицето на министъра на правосъдието П. Корнажев и ПГ на БСП във връзка с ускореното приемане на второ четене на закона за съдебната власт.

Във връзка с пречки за приемането на закона за отбраната и въоръжените сили, създавани от отделни части на т.нар. динамично парламентарно мнозинство, Ж.Виденов изрично заяви, че БСП ще определя отношението си към мнозинството, правителството и президента в зависимост от гласуването му до септември. БСП продължи да разглежда въпросите на армията и сигурността като една от приоритетните сфери на своята политическа дейност. Това обяснява натиска, който отдавна се упражнява върху ресорния министър по различни въпроси по управлението на армията.

Като цяло отношенията с правителството са делови и създават впечатление за коректност. Най-вероятно те ще продължават да бъдат такива и премиерът ще спази обещанието си да се оттегли в началото на есента.

 

III. Подготовка на БСП за предсрочни парламентарни избори

1.Курс към избори - още в края на м.май на едно от последните заседания на ВПС в стария му състав, Ж.Виденов формулира необходимостта за ориентиране към предсрочни парламентарни избори като радикален изход от създалата се ситуация. Тази констатация бе потвърдена в доклада на лидера на БСП на конгреса. На самият конгрес думата "избори" бе най-често повтаряна. Чувстваше се увереност в победата и способността да се управлява страната. Ентусиазмът, въодушевлението и погледът към бъдещето бяха основни характеристики на конкретната атмосфера. Изводът, който се налага, е ясен - БСП смело и със съзнание за победа тръгва към избори. Причините за този решителен ход са разнообразни - в развитието на ситуацията в Източна Европа, преодоляването на комплексите от миналото, натискът на едрия бизнес, свързан със социалистическата партия, провалът на СДС в управлението на страната, съзнанието за способността й като най-голяма политическа сила да сложи край на кризата в държавата и обществото.

2. Мерки за подготовка на избори - на кратко те биха могли да бъдат резюмирани до:
-приемане по принцип още от конгреса на предизборната платформа на БСП;
-предложеното на 26 юни от Я. Стоилов на парламентарните сили споразумение за отказ от проучвателен мандат;
-преговорите с потенциални съюзници;
-възлагането на Я. Стоилов да представи през юли пред ВПС доклад за необходимите изменения в избирателния закон;
-срещата на Ж. Виденов с Ф. Димитров на 20 юни с предмет промени в Конституцията.

Очевидно голямата политическа машина е пусната. Но все пак не бива да се изключва възможността за отлагане на предсрочните парламентарни избори под някакъв повод.

3. Потенциални съюзници на БСП преди и след изборите:

-въпросът за съставяне на лявоцентристка коалиция бе поставен в доклад на Ж. Виденов като въпрос, от който зависи успешното провеждане на една енергична политика. От няколко месеца съществува нов предизборен съюз на БСП, в който влизат БРСДП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност". Според Ж. Виденов БСП вижда свои потенциални партньори във визираната по-горе коалиция в лицето на БСДП, левите земеделци, синдикатите, екологичните организации и патриотично настроените интелектуалци. Към подобно схващане се придържа и Ал. Лилов. От друга страна, А. Луканов смята, че БСП трябва да търси съюз с някаква "либерална" партия, без да уточнява кого точно има предвид, а Г. Пирински пледира за съюзяване на носителите на социални и либерални идеи срещу консервативните сили.

Явно сега съществуващите и посочените по-горе проектирани съюзници няма да увеличат електоралния състав на БСП. Засега все още остава открит въпросът, ще стигне ли прокламираният прагматизъм на ръководството до реално коалиране с достигналите до парламента центристки сили след изборите в името на националните интереси, или същото ще се задоволи с търсенето на изход в рамките на мъглявата формулировка "лявоцентристка коалиция". Отговорът му зависи от това, коя сила ще вземе връх в динамично протичащия процес на борба за власт.


ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

През периода се наблюдаваше тенденция на намаляване на влиянието на ОСД в БСП. Правните форми на тази тенденция бяха - неизбирането на значителна част от ръководството на ОСД във ВПС от Конгреса на БСП (03.06 - 06.06.1994 г.), липсата на член на ОСД в новия състав на Изпълнителното бюро на БСП, оттеглянето на Георги Пирински от поста заместник - председател на ПССД.

1. Участие на ОСД в Конгреса

ОСД разполагаше с около 30 - 40 делегати на Конгреса на БСП. Като цяло изказалите се дейци на ОСД (Р. Карадимов, В. Дърева, Г. Пирински и Ч. Кюранов) се опитаха да убедят Конгреса, че БСП не може да тръгне на избори, без да си е осигурила надеждни съюзници, чрез които да се подобри електоралния резултат на БСП в евентуалните избори. Същите изказаха косвена подкрепа за действията на ръководството на партията във връзка с правителствената криза. Интересно бе предложението на проф. Кюранов Конгресът да ориентира партията към предсрочни парламентарни избори и да упълномощи ИБ да прецени кога е най-подходящият момент за тяхното провеждане.

Изказванията на посочените лица се приеха хладно от Конгреса. ОСД продължаваше да бъде възприемано като чуждо тяло в партията, което продължава да създава опасност за нейното единство. Интелигентните речи на оседейците не достигнаха до съзнанието на повечето делегати. Нещо повече - те само засилиха недоверието на делегатското тяло спрямо техните автори. Това се отрази на представителството на ОСД във ВПС - за членове на висшия орган между конгресите бяха избрани 7-8 оседейци. Извън ВС остана Д. Йончев, Р. Карадимов, Е. Поптодорова, В. Дърева, Г. Близнашки.

Тактически в конгресния сблъсък ОСД се намираше в положението на силата, която трябваше да неутрализира основния опонент на ИБ - представителите на ЦСИ и ръководството на софийската организация. Така ОСД се оказа в незавидното положение на един от двата полюса на Конгреса -другият в съзнанието на средностатистическия делегат бе софийската организация, водена от нейния лидер. И, както можеше да се очаква, двата полюса взаимно се неутрализираха и излязоха от играта за сметка на центъра (в случая групировката на Виденов).

На свой ред самият Виденов след Конгреса заяви, че няма нужда от подкрепата на ОСД.

Самоотводьт на Георги Пирински при обсъждането на кандидатите за членове на ИБ лиши обединението от представител в ИБ. Положението на ОСД стана подчертано унизително, след като отправеното от ръководството на обединението до партийната върхушка косвено съгласие за участие в ИБ, бе оставено без внимание от Виденов и сие. Така ОСД се жертва за председателя, който излезе от Конгреса по-силен от всякога, като в замяна обединението претърпя тежък удар при формирането на партийните органи.

Във връзка с конгресната тема трябва да се отбележат и вече няколкото предупреждения, отправени от дейци на обединението за възможно блокиране реализацията на постановките, залегнали в доклада на Виденов и горещо приветствани от оседейци, както и изразеното недоволство от забавянето на допускането на Р. Карадимов и А. Бунджелов като наблюдатели на ОСД в ИБ. Интересен би бил въпросът, коя е причината за замяната на положителното отношение спрямо ръководството непосредствено преди и по време на Конгреса с подчертано резервирано сега.

Поставено в подчертано дефанзивна позиция и неполучило позитивен отговор на предложението си за тясно сътрудничество с ръководството, ОСД отново е принудено да търси идентификацията в сложния конгломерат, наречен БСП.

2. Свикване на Национална конференция през юли.

Този ход бе обяснен от дейците на обединението като средство за афиширане в обществото на позициите на ОСД по въпросите на предсрочните избори и за политиката, която трябва да провежда БСП, ако дойде на власт.
Очевидно ОСД се опитва да съхрани позицията си в партията след ударите, които понесе на Конгреса и да предизвика обществен интерес към себе си.

 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Излезе решение на националната конференция на ЦС на ДПС във връзка с т. нар. бивша номенклатура, според което бившите партийни секретари трябва да бъдат отстранени от структурите на ДПС. Според г-н Сепетчи -член на ЦС на ДПС - основните учредители и хората, участвали в тази партия са именно такива. Всичко това за него е като в приказката "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"". В интервю за в."Репортер Юг" Доган казва за хората около Мехмед Ходжа, че по различно време са били членове на БКП, а някои от тях дори на щабове по възродителни процеси. Затова решението от националната конфернция за "чистка" на кадрите, заемали ръководни партийни длъжности, неоспоримият лидер намира за основателно.

В началото на юни в активни контакти премина заседанието на ПГ на ДПС с правителството. Депутатът Хасан Али настоя пред Беров да отпусне първите 200 млн. лева от 500-милионния фонд "Тютюн" за заплащане на изкупената тютюнева реколта през '93 година. ДПС заплашват правителството, че ако не изпълнят техните искания, депутатите от Движението да стачкуват с тютюнопроизводителите.

В продължение на три часа просветният министър Марко Тодоров и хората на Доган обсъждаха изучаването на турския език. Искането от страна на ДПС беше техният език да стане задължителен в образованието. Министърът обясни, че в Конституцията се провъзгласява правото, а не задължението. Но той обещал разширяване на квотите във ВУЗ за подготовка на педагози по турски език и отстраняване на пречките за изучаването му като свободноизбираем предмет. Според говорителя на ДПС Юнал Лютфи това отговаря на евопейските стандарти.

Председателят на окръжното ръководство на Движението в Шуменско Мехмед Бейтулла не одобрява действията на обявената партия на Демократичните промени, начело на която седят Мехмед Ходжа, Реджеб Чинар и Исмаил Исмаилов. За ДПС е естествено в едно масово движение, каквото е тяхното, да има разногласия, но по-неотложни били държавните проблеми, тези на нацията, свързани с подобряване на социалното положение на хората.

Четвъртият кмет от Кърджалийския регион замина за Турция. Общинският съвет в Момчиловград освободи кмета на с. Неофит Бозвели Мустафа Мехмед по негова собствена молба. Като че ли е традиция последните месеци да се провеждат частични избори в Кърджалийско. Очаква се в близко бъдеще цифрата да надхвърли 20. ДПС в Момчиловград изключва от редиците си в началото на месеца Мукадес Налбант - една от учредителките на ПДП. Общинският съвет на Движението намира мотив за действията си с това, че Налбант провежда дейност, несъвместима с тази на ДПС.

Заместник-председателят на ДПС Осман Октай смята, че вотът на доверие към програмата на правителството стабилизирал Кабинета за още половин година. Той вижда единствения начин Беровия кабинет да го няма, ако премиерът сам пожелае да подаде оставка. ДПС заявява твърдо, че ще поддържа мандата си и ще осигури нужното мнозинство за исканите от премиера закони.

Чу се, че ДПС ще поиска оставката на шефа на БНТ Хачо Бояджиев заради излъчената в "Панорама" новина за създаване на ПДП, което за Доган не е събитие - толкова значимо, че да бъде представяно на първо място в новинарската емисия.

"Осведомени" твърдят, че ДПС няма пари да плаща за издаването на в-к "Права и свободи", като до този момент му дължи около милион и половина лева, а самите журналисти не получавали заплати от два месеца. Изказани бяха мнения, че даренията за вестника в други сметки, за да поддържат издаванието на туски език "Филиз".

ДПС като мандатоносители решиха да не предлагат нови министри, а да приемат или отхвърлят направените от Беров предложения. Предлаганата от премиера Беров кандидатура на Кирил Цочев за министър на търговията беше одобрена от ДПС след среща с кандидата. Цочев казва, че ДПС не са поставили никакви условия, а и той самият не би приел да стане политически заложник на някого. Лично мнение на Юнал Лютфи е, че Цочев притежава качествата на професионалист и би могъл да се справи с работата си. Офертата на премиера за министър на правосъдието да бъде Недко Добрилов не се прие от ДПС, което предпочете да се обяви в подкрепа на алтернативния вариант - депутата от НСД Господин Атанасов.

Кметове от някои общини със смесено население на съвместна среща с ПГ на ДПС настояха в техните селища да има по-голям брой полицаи от етнически турци. Председателят на Общинският съвет в Кърджали Юджел Атилла казва, че не е нормално при 95 % турско население в органите на МВР да има над 65 български полицаи. По повод претенциите на ДПС Михайлов заяви, че всеки гряжданин на Републиката може да работи в полицията, разбира се, ако издържи конкурса и отговаря на изискванията в закона.

След среща в МС на Осман Октай с Беров проф. Лозанов, Ренета Инджова и Красимир Премянов, Осман Октай е предложил на събеседниците си да се създаде в скоро време правителствена комисия, която да разследва корупцията в туризма, взела вече застрашителни размери, стимулирани от намеси на политически сили и правителствени персони, преследващи иконо¬мически интереси.

На 10 юни Юнал Лютфи се срещна с президента Желев и  разговаряха около 40 минути. След срещата Юнал Лютфи каза, че изборите се очертават през октомври-ноевмри. Освен предстоящото посещение на парламентарната делегация в Турция, заедно обсъдили ситуацията в страната. Желев не пожелал да коментира взаимоотношенията между ДПС и СДС, но изразил надежда, че те не са непоправимо скъсани. Лютфи получил от президента устно послание до търския му колега Солейман Демирел, но не уточни неговото съдържание. След срещата 10-членна парламентарна делегация от комсията по външна политика и национална сигурност, водена от Юнал Лютфи за Република Турция по покана на турското Велико национално събрание за четири дни. Там българските депутати имаха срещи с президента на страната Демирел, с премиера Тансу Чилер, министъра на външните работи Хикмет Четин, председателя на турския парламент Джиндорук, ръководитя на комисиите по външна политика и по национална отбрана Еньоню и Баки Тудж. На 13 юни делегацията се срещна с членове на комисията по външните работи в междупарламентарната група за приятелство между България и Турция в турския парламент. Председателят на тази група Али Инджер заявил, че само Турция и България осигуряват запазването на мира на Балканите. Юнал Лютфи изтъква, че отношенията между двете страни са достигнали много добро равнище на развитие и този процес ще продължи и занапред.

След среща в Пловдив на Ахмед Доган с лидери на ромски организации от южна България, на която присъстваха и Осман Октай, Ибрахим Татарлъ и Мюмюн Емин, ДПС обсъди участието на ромите в структурите на изпълнителната и законодателната власт. На тази среща били уточнявани условията за съвместна предизборна дейност на ДПС с ромите. От няколко месеца Движението работи върху програма, касаеща ромите. Лидерът Доган намира за естествен процес приобщаването на ромите в структурите на властта, което било в духа на промените, извършващи се в страната. От Центъра за анализи и стратегии за ромите в България пък смятат, че ДПС е единствената организация, която може да реши ромските проблеми. Окръжният лидер на ДПС в Пловдив Фикрет Сепетчи определя тази закрита среща като опит за минипреврат, защото на нея не били поканени да присъстват окръжната и общинската организация на Движението. Сепетчи не е склонен да гледа на Доган като на Господ в ДПС, защото над него все пак стоят конференцфията и устава. От своя страна Доган обвинява пловдивския лидер в бездействие на структурите.

Лидерът на ДПС Доган разговаря с вицепремиерите Матинчев и Цочев, където постави въпроса за забавяне на изкупуването на тютюна в някои райони. Министрите от своя страна се ангажирали да изяснят проблемите и да съдействат за тяхното изясняване. След среща на 17 юни между лидерите на ДПС и КТ "Подкрепа" докторът заяви, че отношението му към Доган е сравнително положително. Поводът за срещата на синдикалния бос с Доган са били сигналите за неправилно разпределяне на първия транш от средствата на фонд "Тютюн". Не липсват и други мнения за целта на тази среща, които я свързват с опитите на Доган за сближаване на взаимоотношенията между ДПС и СДС. Още в началото на месеца Тренчев сподели с участниците в регионалната конференция на "Подкрепа" в Стара Загора разочарованието си от Доган като политик без автономия, дори направи прогноза, че новосъздадена от Мехмед Ходжа ПДП ще успее да разцепи турските гласове в предстоящите избори и нашите турци ще останат без представители в парламента.

Ръководството на ДПС, начело с Ахмед Доган на 24 юни се срещна с висши представители на МВР, на служба ЕСГРАОН и на аграрното министерство в местността Белите брези край Ардино. На срещата взеха участие и 27 кметове от Кърджалийския регион. Обсъдиха се въпроси, свързани с предизборната стратегия на ДПС. Участниците в националната среща про закрити врати обсъдиха въпроси, свързани с дискриминацията на етнически турци при заемане на постове в системата на МВР.

Конфликтна точка в обсъждането на законопроектът за отбраната и въоръжените сили се оказаха строителните войски, където както е известно служи предимно потенциалният електорат на Доган. ДПС искат този род войска да се заличи чрез закона, тъй като това за тях влиза в противоречие с Конституцията и някои текстове по правата на човека. Депутати от ДПС, Тошев от СДС и Харизанов от НСД искат да се намали срокът на всеобщата военна служба от 15 на 12 месеца. Догановите хора имат идеята в проектозакона за отбраната и въоръжените сили да отпадне чл.1, според който българският език е задължителен в казармата. Според депутатът Татарлъ това нямало да даде възможност на нечие хрумване например да се отдават заповеди на турски. Според него строителни и транспортни войски са анхронизъм. Димитър Йончев определя искането на ДПС като конюнктурно с популистка цел, докато шефът на комисията по национална сигур¬ност Слатински пък не приема за сериозно настояването на ДПС.
В радио ефир депутатът от ДПС Осман Октай заяви, че в никакъв случай няма да приемат втори мандат за съставяне на правителство. ПГ на ДПС намира за несериозно да се сключва споразумение между парламентарните сили, което да фиксира точната дата за избори. ДПС ясно декларират, че в качеството си на мандатоносител няма да бъде съставено от тях друго правителство. Именно затова споразуменията били излишни, намеквайки за дженталменската дума на ДПС, която не би трябвало да се цепи на две.


БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗИ

БЗНС

В началото на месеца софийските клубове на жените, членуващи в БЗНС отбелязаха с тържество Международния ден на детето. По този повод в Съюзния дом бе открита изложба на чуждестранни студенти, които представиха свои творби. Присъстваха секретарят на ПП на БЗНС Тодор Кавалджиев, председателката на женския клуб Анна Николова, Софийският Митрополит Инокентий, деца и ученици от столицата. Целта на жените-земеделки била свързана с възраждането на българските традиции и морални ценности.

След заседание на ръководството на общинската дружба в Сандански се взе решение за участие в местните избори за кмет на Санданска община.Също така бе приета многократно подаваната оставка на досегашния кмет Здравко Пензов. БЗНС смятат тези избори за генерална репетиция на 30-те дружби в общината преди предсрочните парламентарни избори.

На 6 юни в Пловдив се събраха ръководствата на БЗНС в този регион и обсъдиха най-наболелите проблеми в окръжната дружба. Заместник-председателят на окръжното настоятелство на БЗНС д-р Тончо Михов се опита да даде критичен тон на срещата. Там бе изразена категорична позиция за изборите, за тях трябвало да бъдат готови с местни, регионални програми, със земеделско единство. Подобни настроения имат и земеделците от местните дружби в селата Борово, Самуилово, Михайлово, Воденичарово в Старозагорско. Техните събрания протичат в атмосфера на много изказвания и оживени дискусии между съюзните членове и симпатизиращи на тяхната идея.
Съгласно с приетото от УС на БЗНС решение за продължаване на диалога с демократичните партии и организации, с цел предизвикването на предсрочни избори се срещнаха главният секретар на съюза Мозер и председателят на НКС на СДС Ф. Димитров. На тази среща присъстващите земеделци отново потвърдиха становището си, че парламентарният бойкот от страна на СДС е само половинчата мярка, която не би попречила на комунистическото мнозинство да приеме недемократични промени в съществуващото законодателство. БЗНС и СДС възнамеряват да продължават да координират своите действия за предизвикване на новите избори на есен, те за тях са единствения изход от кризата в страната. Седмица преди провеждането на местните избори за кмет във Велико Търново КС на СДС изпрати протест до Тренчев, той бе обвинен в намеса на местната синдикална организация, която защитавала земеделския кандидат. В отговор на това синдикалният лидер дал гаранция за смяна на неговите хора в старата столица до 20 юни.

Главният секретар на БЗНС срещна националния секретар на Федерация "Царство България" на 7 юни, състоя се разговор във връзка с политическата обстановка в страната. Двамата лидери взеха решение да разширяват своите контакти и подчертаха необходимостта от взаимодействие на некомунистическите формации. Възможности за предсрочни избори БЗНС потърсиха и на срещата в Пловдив със съпредседателката на ХДС в страната Светлана Спасова. Току-що завърналата се от САЩ Анастасия Мозер одобри създадения в Пловдив блок, включващ ХДС, БЗНС и КТ"Подкрепа".

Президентът Желев прие Мозер на 9 юни. В присъствието на държавния глава тя успяла да изрази безспокойството на БЗНС за безпътицата в политическия живот, като не изключила собствения си съюз. Главната секретарка на БЗНС споделила мнение за Закона за съдебната власт, който връщал правовия ред в годините на тоталитаризма и изразила надеждата, че президента ще наложи вето на "този безсрамен акт". Докторът се отнесъл с разбиране и към поставения въпрос за изкупните цени на селскостопанската продукция.

В едно свое интервю за "Отечествен вестник" Анастасия Мозер казва, че България е малко позната в САЩ, което според нея се дължи на липсата на усилия от страна на правителството да поддържа интензивни отношения извън страната. В същото интервю тя говори и за правителството на Беров, към което тя не желае да промени старата си оценка.

По случай 71-годишнината от гибелта на земеделския водач Александър Стамболийски БЗНС организираха събор-митинг в местността Янини грамади над село Славовица. На него земеделската лидерка обеща от 15 до 17 процента от гласовете в бъдещите избори да бъдат за БЗНС.

На 12 юни във Велико Търново се проведоха местни избори за кмет, БЗНС подкрепи кандидатурата на Николай Даскалов, който получи 4.58 на сто от гласовете. На следващия ден ПП на БЗНС взе решение да не участва самостоятелно и призова своите членове и симпатизанти да дадат гласа си в полза на кандидата от СДС Веселин Георгиев във втория избирателен тур.

Обединилите се вече СДС, БЗНС и БББ около кандидатурата на Георгиев призоваха и центристката коалиция да оттегли Серафимов. Малкият процент на участниците в тези избори не изненада земеделският съюз, този бойкот те тълкуват като естествена и закономерна реакция от страна на старопрестолниците срещу безкруполната политическа и икономическа олигархия в нашата страна. Председателят на Централния предизборен щаб на БЗНС доц. Петко Василев определя бойкота, като позиция, а не равнодушие; активност, а не примирение и предупреждава политическите сили да се огледат внимателно, докато не е станало късно, преди хората вместо да тръгнат към избирателните урни да се насочат към барикадите.Със своята подкрепа към синия кандидат-кмет, земеделците още веднъж декларираха желанието си за взаимодействие, с надеждата за в бъдеще техните връзки да добият реални измерения. Предложение за по-тясно сътрудничество отправи водачът на БЗНС "Н.Петков" в СДС Георги Петров към съюза на Мозер. Според Александър Йорданов СДС разчитат на Мозер, но такъв съюзник бил доста съмнителен. Главната секретарка на БЗНС се срещна на 16 юни с ръководството на ПГ на СДС и разговаря за четири процентовата бариера, като изрази становище, че ако тя не се запази, двуполюсната система ще бъде отново факт. Председателят на ПГ Стефан Савов е на мнение, че Мозер иска една бъдеща коалиция със СДС за предсрочните парламентарни избори.

В средата на юни с тържествена панихида в църквата "Св.Богородица" в Кюстендил се събраха сдружените земеделци, за да отбележат годишнините от убийствата на Стамболийски и неговият последовател Петко Д. Петков. Председателят на първа земеделска дружба в града Милчо Наков и председателят на общинското земеделско ръководство казаха пламенни слова, след което поднесоха цветя на лобното място на Александър Димитров в Конявската планина.

За да проведат достатъчно надеждна предизборна кампания сдружените земеделци от окръзите Враца и Монтана организираха в Монтана двудневен семинар в средата на месеца, на който задълбочена лекция за предизборна подготовка изнесе Скот Мейсън, който е постоянен представител за България на Международния републикански институт в САЩ. Гостът постави акцент върху проучването на конкретните проблеми на избирателите, за да има ефективен резултат от изборите. Провалът в старата столица според Мейсън се дължал на липсата на подходящи начини и подходи за комуникация с хората от страна на политическите сили, участвали в надпреварата.

На 17 юни Мозер се срещна и с ПГ на БСП и ДПС и им предложи среща-диалог между парламентарните и тези извън залата политически сили, на която да бъде фиксирана точната дата за избори. Представителите на БСП се отнесоха малко скептично към това, поради стария си опит, който им е показал неефективността от такива срещи. ДПС дадоха уклончив отговор на земеделското предложение, те били съгласни да подпишат такова политическо споразумение, а датата на изборите искали да бъде някъде към месец октомври. Мозер има известни подозрения, че някои от ДПС искат избори, а други не, на което Юнал Лютфи не даде отговор. БЗНС са твърди в становището си за избирателната система, тя да бъде пропорционална, защото отговаря на политическите обстоятелства.

В края на месеца БЗНС излезе с декларация на ПП, в която се говори за спъването на поземлената реформа, което води до намаляване на заинтересоваността на производителите и застрашава с ограничаване на земеделското производство. ПП на БЗНС смята, че за предстоящата жътва е необходимо да се вземат бързи мерки, за да бъдат гарантирани справедливите изкупни цени на зърното, за да не "настъпи всеобщ глад" в държавата. В отговор на документа земеделците от Врачанския регион изразиха протест срещу ниските изкупни цени на зърното от новата реколта и направиха предложение на Министерството да утвърди цени, отговарящи на себестойността на продукцията.

На 25 и 26 ти Върховният земеделски младежки съюзен съвет /ВЗМСС/ проведе свое заседание и семинар в Старозагорските минерални бани. Тема на семинара беше "Младежта в съвременната политико-икономическа ситуация". Направена бе констатацията, че младите хора в страната нямат ясна представа какво искат да правят и отправиха призив към "заблудените" да ги последват, заедно да намерят това, което искат да намерят. Главният секретар на земеделските младежи Николай Ненчев изпратил официално писмо до националната ни телевизия с молба това събитие да бъде отразено, но отговор не получил.

През този уикенд БЗНС успя да организира още един семинар, този път в Хисаря, на който Мозер удостои поканените с личното си присъствие, като прочете лекция на тема: " БЗНС и земеделските кооперации". Темата на семинара беше "Кооперациите на село", прочетоха се доклади и лекции от наши и чуждестранни гости.

Общинската организация на БЗНС в Сандански ще предложи своя кандидат за кмет Антон Мицев на изборите, насрочени за 9 юли. Това било повелята на 29-те дружби в този регион, да бъдат представени от един "прям, етичен, справедлив, умеещ да взима решения, контактен и общителен човек“ като Мицев. Той е 45-годишен, с висше педагогическо образование, семеен с две деца. Антон Мицев има намерение до изборната дата да посети 45 селища в района, където да се срещне със своите избиратели и да разговаря с тях.

Поредицата от срещи на Мозер продължи и в края на месеца, когато тя проведе разговор с парламентарната група на НСД, представена от Й. Йорданов, проф. Марков и Караджов. Няколко часа по-късно земеделската лидерка бе приета от президента Желев за втори път през този месец. На него тя предаде проект за политическо споразумение, отнасящ се към задълженията на парламентарните сили във връзка с предсрочните избори, тъй желани от Мозер през есента на тази година.С интензивните си срещи и разговори БЗНС цели осъществяване на инициативата на Съюза за провеждане на предсрочни парламентарни избори през ноември 1994 година.

 


ХРИСТИЯНАГРАРНА ПАРТИЯ

Лидерът на ХАП вярва, че през летните месеци, когато ще работи служебното правителство, президентът Желев няма да позволи да бъде нарушен демократичния ред в страната и ще защити сегашната Конституция от промяната, искана от БСП, което според Глушков било опит да се посегне на президентските права. ХАП се страхували от компютрите на социалистите, които непрестанно работели и прогнозирали изборни резултати, а това можело да предизвика БСП да се опитат да свалят 4-процентовата бариера, за да могат техните съюзници от ДПС да влязат и в следващия парламент. ХАП изразиха задоволството си открито от завършилия Конгрес на БСП, защото на него те се ангажирали с предсрочните избори. Но Глушков от друга страна съжалява, че не се е сбъднало неговото пророкуване за разцепление сред социалистическата партия, а продължавали да укрепват техните позиции в лицето на Жан Виденов.
Иван Глушков одобрява синия бойкот в парламента и се очудва на някои демократи, които смятат, че с участието си в разискванията по законопроектите в пленарната зала ще могат да предотвратят приемането им.
ХАП и Федерация"Царство България" възнамеряват да задълбочат отношенията си чрез предизборно споразумение, за да могат заедно да съберат 4-8 процента от гласовете, както показвали техните социологични сондажи.
На 22 юни лидерът на ХАП осъществи така очакваната си среща с президента Желев, на която Глушков изложил своята оценка на политическата и икономическата обстановка в страната. Той обяснил, че намира единствен изход от сегашното травматично положение само чрез нови избори, което било мнение споделено и от домакина. Срещата продължила близо час, разговорът бил в посока на въпросите по земераздаването и налагащите се избори в страната.
ХАП намират за позорно и предателство на националните интереси искането на ДПС за отмяна на българския език като задължителен в армията.


БЗНС "Александър Стамболийски"

В началото на месец юни Софийската градска дружба на БЗНС "Ал. Стамболийски" и ГС на БАС организираха паметна вечер, посветена на Стамболийски и Петко Д. Петков на "Позитано"20.

Земеделците обявиха своите 2300 регионални структури из цялата страна чрез члена на ръководството Ясен Генов пред журналисти. Дружбите на левите земеделци се създават на територията на бившите окръзи, последните са направени в Благоевград и Русе. В програмите на съюза има 25 правила, които се отнасят до управлението в страната. Четири от програмите са предложени на широката общественост - политическа, икономическа, социална и законодателна. Те предлагат шест държавни монопола, в това число влиза и външната търговия. Някои ръководители на БЗНС "Ал.Стамболийски" смятат, че организацията печели непрекъснато привърженици из страната и както вървят нещата, ако влязат в коалиция с някои политически сили имало надежда техни представители да влизат в кулоарната зала на бъдещия парламент.

В село Кузма /Омурташка община/ по инициатива на БЗНС „Ал.Стамболийски" се образува кооперация. В процес на сформиране е и кооперация в село Панайотхитово в същия регион, опитват се да възстановят и структурите на съюза в Елин Пелин.

 

БЗНС „Врабча 1“ - Д. Дичев

"Врабча1" проведоха извънреден Конгрес, на който избраха нови ръководни органи на земеделския съюз. За председател на това БЗНС е избран Никола Кортуклиев, а за главен секретар и негов пръв помощник Димитър Попов. В своята конгресна декларация се заклеха да помагат във всичко на СДС при "декомунизацията". Изказани бяха и желания за равностойно партньорство със СДС и участие в изборите с единна листа. Георги Петров даде съгласие да помогне за влизането на "Врабча 1" в СДС.

 

МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОТРАЗЕНИ В ПРЕСАТА

Екскметът Борис Крумов е осъден декември 1992 година, за злоупотреби с над 25 милиона лева, на година и половина затвор. В момента излежава присъдата. От декември 1992 до 28 април 1994 година, т.е месец преди изтичането на кметския мандат длъжността изпълнява Веселин Георгиев (СДС) - заместник кмет. Последният месец мястото заема Георги Стефанов (БСП).

За изборите, насрочени за 12 юни 1994 година, регистрацията на кандидатите, за кмет на града, приключи на 27 май. До тази дата бяха регистрирани осем човека, от които до избора останаха шест:

1. Веселин Иванов Георгиев - независим кандидат. Подкрепян е от СДС, Федерация "Царство България", ХАП, Окръжен Съюз на репресираните, Съюз "Истина". Девиз: "Морал, закон, професионализъм". Георгиев е 36 годишен - икономист. Изпълнява длъжността кмет на града от декември 1992 година.

В печата е отразена подкрепата на Елка Константинова, Екатерина Михайлова, Иван Костов, Стефан Софиянски към кандидата на СДС.

2. Полк. Стоян Илиев Ников - независим кандидат.
Полковникът е бивш шеф на КЕЧ, произлизащ от средите на социалистите, но подкрепян официално от тях.

Общинската избирателна комисия анулира регистрацията му, от 25 май под регистрационен номер две, като независим кандидат, защото не бил спазен двумесечния срок за адресна регистрация на кандидата във Велико Търново. В публикация от 7 юни се казва, че жалбата на Ст. Ников срещу Общинската избирателна комисия, от състав на районния съд, е оставена без уважение.

3. Инж. Емануил Серафимов - независим кандидат.Подкрепян е от БСДП, АСО(нез.), БПЛ, ГОР, ДП "Конституционен сговор", ЗП, ЦНП.

Член е на БСДП, бивш председател на временната управа. В печата е отразена подкрепата към инж. Серафимов от Александър Каракачанов, Александър Томов, Петър Агов - председател на БСДП Велико Търново и член на НК, Константин Костов - БПЛ В. Търново, Ценка Новак - председател на ГОР В. Търново, Димитър Русев - АСО(нез.) В. Търново, д-р Петър Таслаков - ДП "Конституционен сговор" В. Търново.

4. Петко Трифонов Георгиев - независим кандидат. Подкрепян БСП, ОПТ. Девиз: "Реализъм в трудовите ресурси". П. Георгиев е 40 годишен, завършил е ВМЕИ "Ленин". Не е членувал в БКП, БСП. Предизборната му кампания струва 4 милиона лева. В печата е отразена подкрепата на кандидата от Нора Ананиева, Клара Маринова, Дончо Конакчиев - член на ВС на БСП, Бойко Велинов - председател на Общинския съвет на БСП Велико Търново.

5. Георги Благоев Димитров - независим кандидат.

Г. Димитров е социалист, бивш председател на Общинския съвет. Свързан с банковите афери на социалистите, станал гарант на съмнителни фирми пред кредиторите и обвързан с Акрам и компания. Принуден бил да подаде оставка заради пътуване до Карибските острови на разноски на Акрам. Социалистът не се подкрепя от БСП, а в някои села пропагандатори разяснявали, че именно той е кандидатът на Социалистическата партия. На 9 юни във в. "Континент" и в. "Земя" е публикувано, че кандидатът се оттегля. Причина - непочтените средства, с които се води битката за кметския стол и множеството заплахи, отправяни му от привърженици на БСП. На 10 юни в. "Стандарт" пише: Димитров сериозно застрашил конкурентите от БСП и центристката коалиция. Това е предрешило отстраняването му. Декларацията на социалиста за оттегляне била подписана от висшия функционер на партията Николай Добрев. При появата й във в. "Дума" Димитров първо е отрекъл нейната вярност, но после я е потвърдил.

6. Николай Даскалов - независим кандидат. Подкрепян от БЗНС (Мозер) и местната КТ "Подкрепа.
7.Красимир Беливанов - независим кандидат. Подкрепян от БББ.

8. Васил Бенчев - независим кандидат. Подкрепян от ПК "Екогласност", БЗНС "Ал. Стамболийски". Девиз: "Човечност, чистота, честност навсякъде и във всичко".
Предизборната кампания струва милион и половина на Общината.

Според социологически проучвания на Българското сдружение за честни избори щели да участват приблизително 70% от имащите право на глас. БСЧИ доказва, че най-активни щели да бъдат белокосите, а близо 30% от младите жени нямало да гласуват.

В седмицата преди изборите във Велико Търново е посетен от Жан Виденов, Нора Ананиева, Филип Димитров, Елка Константинова, Александър Йорданов, Иван Костов, Аспарух Панов, Петко Симеонов, Александър Томов, Анастасия Мозер и др.

Законът изисква минимум 50% плюс 1 глас от записаните в списъците.

13.VI.1994 г. вестник "Стандарт". Горазд Чолаков - председател на Общинската избирателна комисия - не е съобщил за големи нарушения, а според Христо Росанов - председател на Регионалния клуб на БСЧИ - борбата се е водела на доста по-високо ниво от предишните избори.

Резултати: 10.00 часа - 6% он 80 728 избиратели, разпределени в 129 секции; 15.00 часа - 25%; 17.00 часа - 30%;20.00часа - 35%.

На 14 юни бяха изнесени резултатите от гласуването - Изборът е недействителен, защото от 81 244 регистрирани (518 допълнително записани) са участвали 27 839, т.е 3426%. Действителните бюлетини са 27 777.
1. Петко Георгиев     - 45.08% (12 386)
2. Веселин Георгиев   - 34.59% ( 9 504)
3. Емануил Серафимов - 11.41% (3 137)
4. Николай Даскалов  - 4.58% ( 1 260)
5. Васил Бенчев      - 2.26% ( 620)
6. Красимир Беливанов - 2.07% ( 570)

След две проведени заседания Общинската избирателна комисия не бе постигнала консенсус за датата на повторните кметски избори във Велико Търново, представителите на СДС в нея били категорично против датата 19 юни. Междувременно кандидатите на БЗНС и БББ доц. Николай Даскалов и Красимир Беливанов оттеглиха кандидатурите си и подкрепиха Веселин Георгиев. Късно вечерта на 15 юни на основание чл.91, ал.1 и 2 от Избира¬телния закон, след бурни дебати, Общинската комисия насрочи новите избори за 3 юли.

Центристките формации, в опитите за прегрупиране на силите, се обърнаха към КС на СДС - Велико Търново е предложение за сключване на предизборно политическо споразумение около кандидатурата на инж. Серафимов. От своя страна СДС се обърна към предизборния съюз на деветте центристки формации с предложение да преосмисли позициите си и да подкрепи кандидата Веселин Георгиев. В отговор центристите потвърдиха направеното предложение, три дни по-рано, за оттегляне на досегашния заместник-кмет, известен с близостта си с осъдения бивш кмет Борис Крумов.

Вестник "24 часа" изнесе информация, че Петко Георгиев (БСП) и Веселин Георгиев (СДС) са изпълнявали длъжността комсомолски секретар - първият в казармата (Казанлък), а радикалдемократът в окръжния аграрно-промишлен комплекс.

Българското сдружение за честни избори и граждански права настоява да организира публичен диспут на 26 юни между кандидатите за кмет на Велико Търново, разкриващ в пълнота и публично техните схващания за управление на общината. На 27 юни в агенция "Балкан" бе проведена среща на четиримата претенденти за кметския престол. От диспута стана ясно, че програмите им в значителна степен си приличат. На 1 юли, от два часа след обяд, бе проведен радиодиспут, предложен от Веселин Георгиев и организиран от БСЧИГП, в който участваха и четиримата кандидати. Това бе последната проява преди деня за размисъл.

Резултати от изборите на 3 юли 1994 година за кмет на Велико Търново: от 80 560 граждани с действителни бюлетини са гласували 26 523, т.е 33.31% - с 800 души по-малко от изборите на 12 юни.
1.Петко Георгиев (БСП) - 53.49%
2.Веселин Георгиев (СДС) - 36.66%
3.Емануил Серафимов (център) - 7.92%
4.Васил Бенчев (ПК"Екогл.") - 1.73%

 

 

ШИРОКАТА КОАЛИЦИЯ - АЛТЕРНАТИВА НА ДВУПОЛЮСНИЯ
МОНОПОЛ

"Така се въртим като жироскопи ..."
/Йордан Радичков/

Партиите, отцепили се от СДС и останали след изборите през 91-ва година извън парламента, от тогава досега всички без изключение пробваха различни варианти за създаване на широка центристка коалиция; центристка коалиция; лявоцентристка; дясноцентристка и в обратен ред. Първият опит бе за създаване на монолитен политически център - БДЦ. Борис Колев, един от създателите на формированието, обясни наскоро, че съществуването на такъв център е произтекло от необходимостта да се защити демокрацията от недемократични инициативи. А също и заради оцеляването на тези партии като извънпарламентарна опозиция. БДЦ се оказа вавилонската кула на бившите парламентарни сили - устремиха се отначало всички дружно да я изграждат, но им се объркаха езиците и се пръснаха в разни посоки. Изоставиха идеята за центъра като такъв и започнаха да търсят идентитета си.

БСДП започна да прави социалдемократически съюз, който по предварителен замисъл трябваше да се развие в демократична левица. Дертлиев прибра АСО /н/ и СДК "Европа" от излезлите от БСП и започна да ухажва земеделците на Мозер и бившите си колеги социалдемократи от СДС с оферта за самостоятелна социалдемократическа коалиция. Те не дойдоха, но разклатилото се правителство на Беров създаде възможности за контакти на извънпарламентарната опозиция с парламентарните сили, подкрепящи и участващи в правителството. Този голям залог даде тласък за създаването на ново формирование. Негов флагман стана Дертлиев. ЗП и другите от бившето БДЦ без колебание споделиха надеждите за обединение с парламентарните центристки като АСП, ДПС. Сформираният Съвет за сътрудничество трябваше да прерасне в голямата предизборна коалиция. Той бе отворен и за други желаещи от НСД, от земеделските кръгове. Обаче всяка и от партиите-участнички, и от желаните за партньори партии продължи самостоятелно да си прави партийните сондажи, без необходимост от посредничеството на така наречения съвет. Още повече, че членският състав на формированието предпостави ограничения на тези възможности. СС бе доминиран от по-леви партии, като тези от Социалдемократическият съюз на Дертлиев и БДЦ. Това даде основание на лидера на БСДП да представя Съвета за сътрудничество едновременно както за формирование на широка консултативна основа, така и за партньорство между идейни близки партии й организации със социални /социалдемократически/ цели и задачи. Това бе повода, Луджев да нарече съвета "ляво формирование" и да го пренебрегне.

Междувременно бе създаден Либерално-консервативният съюз от БПЛ, КФ и ПНБ, които то този начин откриха формулата за своята либерална, дясно ориентирана идентификация.

Въпреки предупрежденията на почетния си председател д-р Москов да не бързат със създаването на лявоцентристка коалиция, социалдемократите ускориха този процес. Първоначално измежду партиите в Съвета за сътрудничество БСДП и ЗП обявиха намеренията си да търсят по-тесни /коалиционни/ контакти само с още две партии от досегашните си партньори - ДГИ и АСП, което улесни Луджев да се присъедини като намерение към тях. Той заяви, че с тези партии води разговори като подготвителен етап за бъдеща коалиция, защото за десния преход са необходими хора със социално мислене. После замисли към своя център да оформи едно национално движение за демократични и прагматични политици, в което на всички извънпарламентарни партии да е удобно да се присъединят. ЛКС заговори за "синьо -червената мъгла" и за необходимостта от алтернатива - демократична, отворена, която да спаси България от последиците на двуполюсния модел. Едновременно ЛКС, БСДП и ЗП заговориха за третата сила: "демократичната алтернатива". Дертлиев и Каракачанов заложиха на Президента. Лидерът на зелените подготви стратегия на партията, в която посочи необходимостта, предстоящата предизборна коалиция на извънпарламентарни партии да се мотивира като качествено ново обединение - не аморфен политически център, а трета политическа сила, алтернатива на БСП - СДС. А гласоподавателите трябва да бъдат убедени, че тази коалиция се оглавява от Президента.

През февруари Дертлиев и Каракачанов запознаха на специална среща президента с идеята си за коалиция на демократичната алтернатива. Президентът в обръщение към обществеността лансира тезата за необходимостта от демократична алтернатива, извънпарламентарните партии започнаха усилена подготовка за консолидиране. В централата на БСДП, с участието на БПЛ, СДП, АСП и др. се проведе семинар за политическия център и двуполюсния модел. НК на БСДП взе решение да работи за изграждането на трета, алтернативна политическа коалиция от некомунистически формации; Ръководството да изработи програмата, статута и политическото споразумение на коалицията. Това идваше да подскаже, че Дертлиев развива по формулата: "С един куршум - три заека", едновременно и социалдемократически съюз, който да се развие в демократична левица или ляв демократичен център и в тази перспектива /отвътре навън/ - широката коалиция на третата сила. Ръководството на БСДП обяви, че през март партньорите в  алтернативната коалиция ще бъдат назовани. Томов заяви желание да участва в широката коалиция, а Луджев - факта, че БСДП, ЦНП, ДГИ и ЗП вече изграждат реални сдружения по места в подготовката на коалиция. По молба на Луджев отново се състоя среща с Президента с участието и на Дертлиев, Пушкаров, Каракачанов /10.02.1994 г./. На срещата Луджев заявил пред Ж. Желев, че до есента коалицията ще е готова. Президентът ги посъветвал да ускорят организационния период /публ. "Дума" - 11.02.94 г./. Петко Симеонов сподели в интервю /"Труд", 11.02.94 г./, че за тази сила са говорили с Ж. Желев още преди изборите за 36-тото НС. Николай Василев, пак след среща при президента /09.02.94 г./ оповести за изготвен от него проект за организационната структура на коалицията "Демократична алтернатива", а също и че с 10 партии вече са водени преговори за създаването й.

През март ръководството на БСДП сключи политическо споразумение с ГОР, което дойде като изненада предимно за членовете на самата социалдемократическа партия, които очакваха избистрянето на състава на бъдещата центристка коалиция. Това стана дни преди VI-та национална конференция на БСДП в края на ..., която след драматични дискусии, утвърди споразумението. Социалдемократите потвърдиха продължаването на линията на изграждане на силна демократична левица на първо място и на второ - изграждане на алтернативна на БСП - СДС демократична коалиция.

Тези партийни решения намериха израз предимно в по-нататъшното разгръщане на широкия спектър на социалдемократическия съюз на П. Дертлиев - на 01.06. т.г. и ЗП се присъедини към политическия съюз на БСДП и ГОР. Лидерите на трите партии заявиха, че най-вероятният завършек на това споразумение ще е предизборна коалиция. Отказвайки се от идеологическите измерения на "лявото" и "дясното", тройката протягала ръка и към центристкото и дори дясноцентристкото пространство. Томов декларира, че до един месец ГОР и БСДП ще обявят своето разбиране за съвместна демократична левица. Обединението на базата на политическото споразумение по формуляра, предложен от Дертлиев - Томов е отворено за всички, които приемат целите му: национално обединение на всички патриотични сили, създадено на основата на ясна и конкретна програма, която да осигури нов политически избор на България. Заформящата се демократична левица имаше вече подкрепата на синдикалния мастодонт КНСБ, с когото проведоха редица съвместни инициативи: атаката на КНСБ срещу правителството бе подкрепена от Дертлиев - Томов, а в офанзивата с енергетиката на БСДП срещу правителството участва активно КНСБ. Женският съюз на Масларова също маркира мястото си като бъдещ коалиционен съюзник на демократичната левица и на центристката коалиция.

Този ляв център се обяви като цяло за избори наесен, като междувременно трябваше да оформи свое парламентарно лоби и запазвайки някои лостове в изпълнителната власт, да участва в служебно правителство преди изборите. Томов обеща на Дертлиев да изпълни стародавната му мечта за социалдемократическа парламентарна група, съвместно с депутати от АСП и от ПГ "Независимост". Дертлиев залелея надежди демократичната левица да грабне към 20% в бъдещия парламент, а заедно с евентуалните партньори от либералния спектър и другите в широка коалиция да станат втората парламентарна сила.
В същото време извънпарламентарната десница също полагаше усилия за консолидиране. ЛКС също бе с отворени за партиите от НСД врати. Форумът на Николай Генчев се опита да привлече наричащите се патриотични политически организации. Стефан Николов обеща да задвижи бизнес-ресора /към Г-13/. Петко Симеонов хранеше надежди за съвместни действия с радикалдемократите и демократите, които би могло да излязат от СДС /да бъдат отлюспени/. В ЛКС нещата също претърпяха развитие, но не в предвидената и желана посока. Партньорите не се разбраха най-вече по въпроса за формулата на своето участие в евентуални предсрочни избори. Петко Симеонов ориентира ЛКС към защита на православните български традиции и към успешното му вписване като десен център в евентуалната демократична алтернатива. Николай Генчев успя да предостави на евентуалните партньори на либерално-консервативното формирование повод да декларират недоверие към него с амбицията си да прави национално патриотично обединение, съпътстващо ЛКС. Впоследствие лидерът на Конституционния форум престана да афишира тези си намерения и се ориентира към друга трактовка на патриотизма. Той акцентира на националните приоритети и търсенето на консенсус за отстояването им. Неговата идея се избистри наскоро в предложение за създаване на програмна коалиция на центристките партии. Но преди да стане това, КФ започна да се отдръпва от ЛКС, защото се разминавали с партньорите си в разбиранията си за посоката, в която да се търсят съюзниците за предстоящи парламентарни избори. Николай-генчевите хора обвиниха Стефан Николов, че върви по наклонената плоскост към съглашателство с БСП. Самият председател на ЛКС Николов даде да се разбере, че той няма намерение заедно с Петко Симеонов да изгражда демократичната алтернатива. Той изрази мнение, че съюзниците му се заблуждават, допускайки съществуването на център между двата парламентарни колоса БСП - СДС. Той не откривал да има ниша на мястото, което другите извънпарламентарни партии му посочват. ПНБ прокламира предпочитанията си към оформянето на едно предизборно споразумение между българските политически сили /независимо от идейната им ориентация/ за следване на националните приоритети. КФ насочи очакванията си към СДС и замрази участието си в ЛКС. После Петко Симеонов и Николай Генчев постигнаха съгласие помежду си и оставиха ЛКС на доизживяване. Така десният център откъм ЛКС нищо не консолидира.

Не го постигна и Луджев в стремежа си да завърти либералните формирования около себе си. Той бе "номиниран" за участник в Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии към фондацията на Либералния интернационал, заедно с Неделчев, Пушкаров, Василев и др., но те, поне засега, си следват своите посоки. И ЦНП, и БПЛ с КФ, и АСП, СДБ на Христо Иванов насочиха вниманието си към споразумяване с партиите около Дертлиев - Томов за обща коалиция. Вариантите за структурирането й почти съответстваха на броя на евентуалните партньори на демократичната левица, която от своя страна все повече се самоосъзнаваше като ключова и дори самодостатьчна. През юни Томов неведнъж заяви, че центристка коалиция без участието на трите съюзни партии БСДП, ГОР и ЗП ще е невъзможна.

С изборите за кмет в Търново, идеята за широката центристка коалиция ускориха ход. БСДП имаше намерение да участвува с независим кандидат, стана ясно през май от ръководството на ПК "Екогласност". Двете партии се уговорили да се спрат на един общ кандидат. На 11.05.94 г. БСДП, БПЛ, КФ, ПНБ, ГОР, ПК Екогласност", ЗП, БББ, ДП "Консервативен сговор, ЦНП и АСО /н/, по думите на Стефан Гайтанджиев, уточнявали единната кандидатура. ПК "Екогласност" настояла за своя и на БЗНС "Ал. Стамболийски" кандидат Бенчев, БББ не изразила ясно становище, а ЦНП решила по-късно да се произнесе. Останалите се обединили около кандидата на БСДП Серафимов. Лидерите на ПК "Екогласност" предупредиха на брифинг, че подкрепящите Серафимов партии вървят към консолидиране на дясна коалиция. В тази коалиция според Гайтанджиев, щели да участвуват партиите от ЛКС, ДП "Консервативен сговор", АСП, ЦНП, АСО /н/. ПНБ се отказа от участие. След провеждането на изборите в Търново, Дертлиев коментира на брифинг, че разпределението на силите там е показало ясното обособяване на три сили: БСП; ясно оформяща се синя формация и третата сила - обединените около Серафимов центристки партии, които се представили успешно на със своите 11 %. На следващия ден Каракачанов на брифинг на Зелената партия декларира своето малко по-различно отношение към съвместното им участие. Той подчерта / за да се знае/, че в изборите за кмет на Търново са участвували със свой кандидат трите съюзни партии БСДП, ЗП и ГОР, подкрепени и от някои други впоследствие. Тази допълнителна подкрепа, според лидера на зелените, се е оказала повече вредна, отколкото полезна за изборния резултат на Серафимов. Не се е разбрало -заяви Каракачанов, - кой точно подкрепя тази кандидатура и с каква платформа.

Тези разнопосочни настроения резонираха на 40-тия конгрес на БСДП, състоял се 5 дена след изборите в Търново. Там, на конгреса, БСДП трябваше да даде един политически отговор във връзка с проявилия се през последните 3 месеца нов аспект в иначе традиционно потвърждаваната от партийните форуми на социалдемократите линия на политическите партньорства на две нива - стратегическо и конюнктурно.

Аспектът, или както го нарече Дертлиев "разширеният аспект" на социалдемократическия съюз, налагаше една актуална трактовка на понятието за центристка коалиция - т.е. дали демократична некомунистическа левица и центристка алтернативна коалиция са еднозначни за социалдемократите /с оглед и на близките им съюзници/ или не. БСДП обаче има своя логика - логиката на центризма - и социалдемократите, със своите предпочитания към по-лявото или към по-дясното пространство и най-вече със самосъзнанието за необходимостта да се следва партийния интерес, като цяло държат да я следват. В политическия доклад на НК на БСДП бе очертана следната политическа линия: изграждане в най-кратки срокове на коалиция от некомунистически демократични политически формации, като ИБ на БСДП трябва да подготви и договори с партньорите си програмата, статута и политическото споразумение на коалицията. От друга страна, след срещи с ЦНП, АСП, СД, за БСДП станало ясно, се посочва в доклада, че е необходимо време за вътрешна консолидация на "десния център" и нов тласък за развитието му. Според ръководството на БСДП такъв нов тласък за десните може да се окаже "левия център". Приемайки, че след създаването на БСДС и на политическия съюз между БСДП и ГОР, процесът на консолидация на левия център в общи линии е приключил, социалдемократическата партия видя откриването на възможности за изграждането на друга, по-мощна коалиция с умерено десните политически сили при изяснени позиции и взаимна изгода. Конгресът на БСДП потвърди тази позиция за по-нататъшното развитие на демократичната левица и отделно - за "изграждането на широка центристка коалиция на доказали демократичната си същност партии, на основата на обща програма". Тази коалиция трябва да съдействува за изграждането на алтернатива на двуполюсния монопол - се казва в резолюцията на конгреса. Партиите от БСДС, Томов, Каракачанов и, съответно, Н. Василев, Хр. Иванов, Петко Симеонов и много други заинтересовани посетиха конгреса на социалдемократите, за да съдействуват /всеки поотделно или в групичка/ по своему при оформянето на детерминиращото политическо решение на БСДП.

По време на партийните форуми на БСДП и по същото време - на ГОР, центристките лидери, чиито партии участвуваха като общ центристки блок на изборите в Търново, проведоха среща с Ж. Желев /18.06.94 г./, която сякаш трябваше да катализира изграждането на центристката коалиция. Така се подразбра събитието и от пресата, която дружно зацитира изявления на един или друг от лидерите на бъдещата коалиция, участвували в срещата с президента. А тези изказвания, както във връзка със срещата, така и по отношение на идеята за центристката коалиция, разкриваха нюанси - малки в концептуално отношение, значителни в технически план. Акцентът падна на старото си място, ако въобще се е местил оттам: кой свири мелодията /играчите се знаят/. Дертлиев непретенциозно се обяви за центристка коалиция с обща платформа. Томов предложи на националната среща на ГОР в НДК един нюанс: широка републиканска коалиция, която ще се противопостави на двуполюсния модел. Той съобщи, че води разговори за създаването на такава коалиция, без претенции за монопол в нея. Предложението на ГОР било ориентирано както към партии, така и към обществени организации, които да се коалират на основата на програма за възраждане на страната. Тази коалиция нямало да е идеологически оцветена, а републиканска и патриотична. Пресата цитира изявлението на Томов на националната среща на ГОР на 18.06., че тази именно идея той е споделил с президента.

Луджев, скоро след изборите в Търново, уведоми партньорите си от центристкия блок, че оттегля подкрепата си за Серафимов в предстоящите повторни избори за кмет на Търново, защото ЦНП смятал, че "България се нуждае не от лявоцентристки експерименти, а от разумно и професионално дясноцентристко управление". В срещата с президента Луджев не взе участие. Той декларира, че започва подготовка за създаване на ново парламентарно мнозинство, един дясноцентристки блок, който да застане зад едно ново "реформаторско" правителство в рамките на този парламент. Според Луджев, едни предсрочни избори през есента могат само да доведат БСП на власт или една шарена сюрия в новия парламент, която пак да повтори сегашните пазарлъци, дрязги и т.н. В СДС нямало да има време да се развият обновителните процеси и да оглави демократичния процес с другите си идейни партньори, от което щяла да загуби демокрацията. За реализацията на идеята си за реформаторско правителство лидерът на ЦНП водел разговори с всички без БСП - ДПС, НСД, ПГ "Независимост". Николай Василев проявявал разбиране, голямата част от ръководството на АСП дърпала обаче в друга посока - към демократичната левица, "третата сила", стремяща се, според Луджев, към едно лявоцентристко управление. ЦНП не смятала, че мястото на БПЛ е сред тях.
П. Симеонов и Н. Генчев заявиха, че на срещата с президента е станало въпрос за идеята за изграждане на широка центристка коалиция от лидерите, присъствували на срещата. Всеки от тях изразил своето становище. Томов и Н. Василев изразили опасения, че може да няма избори наесен, а презиндентьт от своя страна, изразил увереност, че избори ще има. Според Н. Генчев Ж. Желев одобрил идеята за такава коалиция, без да е ставало въпрос за срокове и други конкретни параметри. КФ изрази предпочитания към една програмна коалиция - без оглед на идейни различия, партии, постигнали консенсус около точно изведени национални параметри, де се об¬вържат с конкретни отговорности.

В пресата продължи да върви новината за широката коалиция с един цитат - този път на П. Симеонов, - който предизвика гневната реакция на Томов и Каракачанов. П. Симеонов, според публикацията, заявил, че до месец-два споразумението за коалицията ще бъде парафирано. Траен характер, изградени структури и идейна физиономия са посочените от лидера на БПЛ характеристики на бъдещата коалиция. Първа ЗП реагира остро на публикацията. Ръководството на ЗП заяви, че П. Симеонов обърква желаното с действителното, а действителното е споразумението между БСДП, ГОР и ЗП. Не отрекоха възможността за създаването на такава коалиция, вероятно с участието на партньорите от Търново. Държаха обаче да подчертаят, че тя още не съществува. Ако се получи, ЗП декларира, че ще участвува. След зелените и ГОР от името на трите партии заявиха същото. Те оформили общото си становище на отделен разговор помежду си след поведената същия ден /22.06.1994 година/ среща в офиса на АСП. Н. Василев повикал лидерите на БСДП, ГОР, КФ, БПЛ и ЗП, за да им предложи обсъдените на ПС на АСП 4 проектодокумента, които да се сключат до няколко месеца между партньорите в новата коалиция. Основният протест по думите на Н. Василев е графикът за сроковете за подписване на споразумението. Другите проекти са резолюция за социално-икономическите цели на коалицията с автор - В. Карабашев и проект за изграждане на координирани органи по подготовката и приемането на основните документи. Уговорили се да се видят отново на 6 юли и да дадат становищата си по предложените от АСП документи /"Труд" 23.06.94/. П. Шопова заяви, че от тази среща не произлиза никаква процедура - поговорили си, както и с президента си говорили ... От това говорене обаче се очерта поне един реален проблем между бъдещите съюзници: различните виждания за сроковете за изграждането й. Дертлиев и Томов декларираха намерението си да не бързат с коалицията, преди да постигнат една по-висока степен на сближаване между партньорите от формированието, базирано на политическото споразумение, подписано от ГОР, БСДП и ЗП. Ще изчакват и АСП, за която след конгреса на БСДП Дертлиев заяви, че е придобил увереност в предстоящата им съвместна дейност. Шопова бе още по-категорична, че за центристката коалиция трябва да се мисли в бъдеще време, преди парламентарни избори, и то в перспективата на сключеното от БСДП, ГО и ЗП споразумение. За бързо изграждане на центристката коалиция се обявиха П. Симеонов, Н. Генчев, Н. Василев. По мнението на П. Симеонов, една коалиция трябва да се наложи като име и присъствие достатъчно време преди изборите /в."Капитал" - 27.06/.

В подготовката на повторните избори за кмет на В. Търново партиите от предишния тур /без Луджев/ участвуваха заедно и отидоха на изборите отново с общата кандидатура на инж. Серафимов. След резултатите от изборите П. Симеонов коментира, че съюзниците от политическия център, както парламентарен, така и извънпарламентарен, имат значими шансове да участвуват по съществен начин в управлението на страната - след провеждането на парламентарни избори.

Доколко общо е желанието на БСДП и ГОР извънпарламентарната опозиция да участвува в служебен кабинет не е известно /не всеки си казва/. В парламентарна група, каквато обещават Н. Василев и Томов. Но че има стремеж центристката коалиция да стане, доказаха думите на П. Дертлиев ден след изборите в Търново /4.06.94г. - брифинг на БСДП/: "Ние вече говорим за оформление на формации, които обединени от една платформа, ще отговорят на конкретните искания на момента. Даже не и с този акцент... Но който пък си въобразява, че може България да управлява без социален акцент на своето поведение, той е политически самоубиец. Самият факт, че там /б.а. - Търново/ застанаха формации с национална характеристика,  само по себе си това дава перспектива на една национална формация. Не се касае за създадена коалиция, за нещо оформено окончателно. Лично аз продължавам да бъда привърженик на спокойното, умерено приближаване. БСДП е за доброто опознаване, наслагването на принципи, наслагване на хората и едва тогава да вървим към едно политическо решение. Но с огромна радост бих казал, че формациите, за които стана дума, от тях, или поне от част от тях, ще се оформи една национална сила, която ще даде лицето на третата сила в страната - алтернативата на двуполюсния модел."

 

 

КОНГРЕС НА БСП - 3 - 6.06.1994 Г.

От 3 до 6 юни 1994 г. в НДК се проведе 41 конгрес на Българската социалистическа партия.
Въпросите - обект на обществен интерес, на които конгресът трябваше да даде отговор, се свеждаха до - ще приеме ли БСП програма и каква; ще бъде ли потвърдена по-умерената и по-прагматична линия на поведението на избраното на 40 конгрес младо ръководство; ще се съхрани ли групировката на лидера Виденов като ръководство на партията и в бъдеще?

I. Откриване на конгреса:
В 10.00 ч. Жан Виденов откри конгреса като съобщи, че за делегати на висшия форум са избрани 793 членове на БСП, от които 741 са се регистрирали като делегати. При излизането си на сцената Виденов бе посрещнат с аплодисменти и викове "БСП". Това продължи около 2 минути. Виденов постави край на скандиранията с деловото "Заемете местата си. Конгресът започва своята работа."
Предварително предложеното ръководство на конгреса бе утвърдено единодушно. То бе в състав от 41 делегати. Първото заседание бе ръководено от Владимир Топенчаров. Без възражения и др. предложения бяха прогласувани - регламента, ориентировъчната програма за работата на конгреса, броя и състава на секретариата, мандатната комисия, комисията по личните молби, жалби и заявления, редакционната комисия, комисията по предложенията за съставите на общопартийните органи, комисията за провеждане на избора на общопартийните органи, преброителите.

Постъпи предложение за добавка към точка и от дневния ред, състоящо се в това конгресът да приеме предизборна платформа на БСП. Ж. Виденов подкрепи направеното предложение и посочи, че има подготвен проект за платформа, който би могъл да бъде разпространен като проекто-документ и евентуално утвърден. С 1 "против" и 3 "въздържали се" целият дневен ред плюс направената добавка бе приет. Той придоби следния вид:

1.За политическата линия на БСП - докладчик Жан Виденов.

2.За дейността на общопартийната контролна комисия - докладчик Сашка Каракашева.

3.За парламентарната дейност на БСП - докладчик Нора Ананиева.

4.За проекта за програма на БСП, за резултатите от идейната дискусия след 40 конгрес и за предизборната платформа на БСП - докладчик Жан Виденов.

5. Приемане на нов устав на БСП - докладчик Красимир Премянов.
6. Избор на общопартийни органи.

Конгресът утвърди предложения състав на изключително важната комисия по проекта за програма с направеното от Г. Първанов предложение в състава на комисията да бъде избран и председателя на АСО В. Вацев.

Макар и прието с недоволство сред делегатите, конгресът утвърди направеното от В. Вацев предложение в състава на комисията по устава да бъдат включени още двама делегати.

Водещият Топенчаров съобщи, че на конгреса присъства посланици и представители на 36 чужди дипломатически представителства, лидето на коалиционни партньори на БСП, представители на 20 политически партии, 3 синдиката и 20 обществени организации. Като гости на конгреса присъстваха активисти и ветерани на партията, членове на Общински съвети и кметове. Конгресът аплодира Дамян Дамянов, който бе дошъл в тежко здравословно състояние. Също бе съобщено, че към пресцентъра на конгреса са акредитирани 300 журналисти - 255 български и 45 чуждестранни. Делегатите посрещнаха с аплодисменти информацията, че на висшия форум на БСП присъстват представители на БЗНС, БСДП и БПЛ. Преди доклада на Виденов бе направено предложение конгресът да изработи и приеме декларация по проблемите на интелигенцията. Предложението бе прието. Изработването на декларацията бе възложено на редакционната комисия.

II. Доклад на Ж.Виденов - "България пред нов избор"
Виденов бе посрещнат с аплодисменти от делегатите. Докладът не бе предварително разпространен. Това би могло да се тълкува като ход, целящ изнанада на политичексите опоненти. Целият доклад бе публикуван в бр. 123 на в."Дума" от 04.06.1994 г., поради което тук ще бъдат изложени само основните моменти от него.

Увод:

-Задачата на 41 конгрес на БСП е ясна - да сложи начало на една нова политическа линия в живота на партията - линия на непосредствено ангажиране на социалистите с разрешаване на огромните проблеми на българското общество;

-ние заявяваме, че няма да се откажем от пътя на реформите, но страната бе тласната към погрешна стратегия за тяхното осъществяване;

-ние настойчиво се стремим към национално съгласие;

-днес мирният преход няма явни политически противници, не е застрашен реално дори на фона на кървавите етнорелигиозни сблъсъци в непосредствена близост до нашите граници;

1. БСП в институциите на властта

-В края на 1992 г. БСП прецени, че нови избори в условията на крайна конфронтация биха били преждевременни и лансира идеята за програмно правителство на националното съгласие;

-чрез мандата на ДПС държавният глава се опита да лансира формално същата конструкция - авторитетен в обществото премиер, свободни от партиен диктат министри, парламентарна подкрепа за програма, а не за състав на правителството;

-БСП се утвърди като основен конструктивен политически фактор в българското общество чрез усилията й за конструктивен натиск и същевременно подкрепа на правителството; тя стана източник на инициативи, действия и стандарти за национално отговорно поведение в институциите на властта; едновременно с това тя запази възможността за предсрочни избори;

-в условията на криза, при преобладаваща държавна собственост, държавата и нейните органи не могат да абдикират от задълженията си да регулират и коригират икономическите процеси в интерес на реформите и на обществото;

-предложихме да се разработи цялостна добре обмислена и реалистична концепция за бъдещата структура на националната ни икономика;

-настоявахме за принципно нов механизъм за управление на държавно¬то участие в икономиката.

2. Сегашната политическа криза - нейното разрешаване чрез избори

-ВПС реши да се обърне към вас, делегатите на 41 конгрес, с предложение да насочите дейността на БСП към провеждане през октомври - ноември т.г. на предсрочни парламентарни избори; това е най-отговорното решение, което конгресът трябва да вземе;

-преждевремените избори като израз на обществено отчаяние са безсмислени, опасни, понякога с трайни, отрицателни последици; ясно е, че не става дума за избори веднага, на всяка цена и без оглед на резултата;

-. максимално гарантиран успех на изборите означава ясна лявоцентристка перспектива за България, воля за власт в името на социалните реформи, ясно очертана политическа конфигурация, способна да даде на България нужното й компетентно, стабилно, ефективно, диалогично правителство;

-отговорност за тежката политическа криза, в която се намира страната днес, носят онезн доморасли политикани и търгаши, които от самото начало на промените издигнаха като свое знаме егоизма, безотговорността и авантюризма;
-под личната егида на държавния глава от месеци се разиграва най-безсрамно политическа рулетка, залогът в която е съдбата на България; от няколко седмици в нея са обхванати части от т.нар. динамично парламентарно мнозинство; стигна се до изчерпване на формулата "непартиен кабинет".

3. За промяна в модела на прехода

-БСП отстоява социалния модел на прехода, въпреки че признава, отчита и подкрепя редица предимства на съвременния европейски либерализъм, защитаван днес от национално отговрното българско предприемачество,  обществените очаквания са свързани най-вече с нашата партия, с нейното пряко анагажиране при решаване на най-трудните проблеми на прехода и кризата;

-що се отнася до българската десница, тя днес е доминирана от радикални тенденции, прокарващи под ултравербални лозунги реставрационни, авторитарни и анархистки виждания за прехода.

4. За нова социално-икономическа политика

а/ българското производство – приоритет №1 - необходимо е качествено нова активна бюджетна политика;

б/ ускоряване на приватизационния процес - пазарната приватизация има своите предимства от гледна точка на осигуряването на определени бюджетни приходи, от които държавата и обществото изпитват остра нужда; тя трябва да се подкрепя, където протича в рамките на закона; трудовите колективи и българските предприемачи следва да получат определени предимства, когато офертите им са близки по параметри до тези на чужденците;

в/ реализъм в аграрната политика - доброволно организираната кооперация, функционираща на основата на пазарните принципи, е единствената възможна в момента форма за преодоляване на раздробеността и за развитие на конкурентоспособно селско стопанство;

г/ финансова и валутна стабилизация - следва да се увеличат разходите за преки инвестиции или за финансиране на преференциите за частните предприемачи, включително и експортни стимули; БСП ще направи всичко възможно за окончателно решаване на въпроса с "лошите кредити";

д/ експортна ориентация на българската икономика - България трябва да използва инструментите на умерения и селективен протекционизъм на вътрешния ни пазар; чуждия капитал е добре дошъл в българската икономика, при условия, определени в нашето законодателство;

е/ надеждна социална защита - недопустимо е търговската печалба многократно да надхвърля печалбата на производителите; предлаганата от БСП. Антиинфлационна политика се основава на съчетаване между инвестиционната, паричната и бюджетната политика на правителството.

5.Политическа система на обществото - към реставрация или към модернизация?

-Социалната демокрация е всеобщо дело на хората, решаващи проблемите си в съответсвие със своите интереси чрез справедливо разпределение ва властта;

-новата политика предполага значителна роля на малките звена в регионите и на различните човешки общности при вземането на решения и на контрола върху тях;

-социалната демокрация органично вписва в единния производствено-потребителски комплекс и българския предприемач; сътрудничеството между социализирания труд и национално отговорния предприемач срещу компрадорско-спекулативния капитал може да предотврати и бъдещ драматичен спад в икономиката, и бъдещи авторитарни спазми в политическата система на обществото

6. БСП - нова партия

-Смяната на субектите на властта е нормално явление и не би следвало да прекъсва основните тенденции на националното развитие или да накърнява националните интереси; единственият път към властта са свободните демократични избори в условията на политически идеен плурализъм;

-със своите близо 380 000 членове и близо 10 000 основни организации БСП е най-голямата политическа и най-голямата българска партия днес;

-парламентарният характер на БСП приобщава към нейната политика избиратели от различни социални слоеве;

-радикалното обновление на ръководните органи изведе на политическата сцена млади и нови за политиката хора; достатъчно е да отбележим фактът, че 81 % от председателите на общинските партийни съвети и близо 60 % от членовете им са със завършено висше образование, а част от тях с научни степени и звания.

7. За идейната дискусия и за програмата на партията.

-Представените в навечерието на 41 конгрес програмни проекти са израз на национално отговорното мислене и същевременно са протегната ръка на БСП към ляво и центристки настроения гласоподавател;

-процесът на идейно обновления на БСП се вписва в новата вълна от програмни дискусии на партиите от европейската левица;

-нито един от дискутираните програмни проекти не е в противоречие с трите основни принципа в актуалната политика на БСП: пазарност на икономиката, социалност на държавата, демократичност на властта.

8. За нов обществен диалог, за ново доверие

-БСП противопоставя своя честен анализ и искрена воля за промяна срещу антисоциалистическата пропагандна кампания;

-преди решаващите избори БСП ще се стреми да разгърне нов потен¬циал за обществен диалог;

- имаме моралната сила, имаме политическото основание да поискаме нов, значим обществен кредит за поемане на националните си отговорности.

По време на доклада на няколко пъти Виденов бе прекъсван от умерени аплодисменти. След приключването му също имаше такива, макар и по-слаби в сравнение с аплодисментите при откриването на конгреса.

Докладът на Ж.Виденов е основният политически документ, представен и утвърден от конгреса на БСП. Той е значим с анализа, който се дава на политическата и икономическата ситуация в страната; изходът, който се сочи от тази ситуация и изложеното виждане за ускоряване на икономическата реформа.
Докладът, особено в първата си част, е изпъстрен с изрази, характерни за конфронтационната риторика - "сини шутове", "превърналата се в злокачествен тумор висша съдебна номенклатура на "Раковски" 134", "заявките на СДС за силова, конфронтационна и монополна власт" и др.

Като основен политически опонент недвусмислено се сочи СДС. От доклада става ясно, че СДС е представен като изцяло негативна политическа формация, носеща основна отговорност за боксуването на реформата и разочарованието на хората. Липсва диференциран подход към различните съставки от сложната коалиция СДС - грешка, която лидерите на БСП едва ли допускат при изработване на политическата си стратегия.

В същото време БСП е представена като изцяло позитивен политически субект, който едва ли не единствен се е противопоставил на разпадането на държавата, пропадането на икономиката, уголемяването богатствата на "влиятелни финансови групировки", политическата безотговорност на "домораслите политикани и търгаши" и т.н. Не липсват и характерните за наследниците на една тоталитарна партия категорични фрази - "решителна опозиционност", "не бива да има място за колебание" и т.н.
Като се абстрахираме от горното, докладът е изключително сериозен политически документ, ясно свидетелство за наблюдаващата се от около 8 месеца промяна в тактиката, към която се придържа ръководството на БСП. Основното в тази промяна е ориентация към властта с ясното съзнание за отговрностите, които БСП трябва да носи пред нацията като управляваща политическа сила, склонност към компромис в името на националните интереси, по-гъвкави и по-прагматични политически действия.

Втори положителен момент в доклада е неговата сериозна икономическа част, в която личи почти безрезервна подкрепа за приватизацията, чуждестранните инвестиции и най-вече т.нар. "национално отговорно предприемачество". Както стана ясно от изложените пасажи в случай, че дойде на власт, БСП е готова да увеличи разходите за финансиране на преференциите за частните предприемачи. Това вече е печеливш политически ход, свидетелство за намерение за отърсване от изцяло лявата политика на управление и в същото време сериозна заявка за ситуиране на БСП в политическото пространство не като класово, а като национална партия, разполагаща с електорални ресурси сред всички прослойки на обществото. Накратко, икономическата част на доклада на Виденов би могла да бъде квалифицирана като разумна програма за икономически реформи, необременена с класови ограничения и ползваща се от най-модерните достижения на науката за управление на икономиката.

Трето - докладът е сериозен опит за смело поставяне на националните интереси над тясно партийните. Говори се за "национално отговорно поведение", "национални стандарти", "поемане на национални отговорности". Това не може да не импонира на непредубедения читател и слушател. Друг е въпросът доколко това са честни намерения и доколко ако са такива, ще бъдат изходни позиции за евентуално социалистическо правителство.

Четвърто - видно е желание за създаването на широка коалиция за управление на страната, което обаче да включва субекти само от левия и ля-воцснтристкия политически спектър.

Като цяло докладът на Виденов представлява смела заявка за властта, обещаваща една нова честна и социално ориентирана политика и в същото време прагматичен, н до голяма степен професионален подход към разрешаване на обществените проблеми. Той представя ръководството на социалистическата партия и най-вече нейният лидер в една нова светлина -светлина на млади политици, които въпреки комсомолското си минало, доскоро ярко афишираната си привързаност към твърдата политика и попреси-лените си в някои случаи соцални залитания днес са наясно с десните икономически императиви на прехода и са готови да се ангажират с нелекото ускоряване на реформите и довеждането им до успешен край.

Персонално за Виденов докладът имаше значение в няколко насоки -предизвикателство към хардлайнерите на конгреса, които бяха подчертано неподготвени да реагират на подобно съчинение; укрепване на имиджа му на млад реформатор и технократ, склонен към прагматични решения и към поемане на отговорности; психологическо подчертаване на лидиращата му позиция в партията пред делегатския корпус /на по-голямата част от последния едва ли му стана ясно за какво става дума; на нея й беше достатъчно да разбере, че това е сериозен и мащабен документ, заклеймяващ "сините шутове" и "сините безобразия" в админстрацията, за да се убеди за пореден път в непогрешимостта на своя лидер/.

III. Отчет на общопартийната контролна комисия, резюме на Нора Ананиева по отчета за парламетарната дейност иа БСП и доклад на Красимир Премянов по проекта за устав на БСП
След доклада на Виденов Сашка Каракашева, председател на ОПКК, прочете отчета за дейността на ОПКК. Стана ясно, че решенията на комисията през отчетния период са били сврзанн с:
-тълкуване на устава; отношение и мерки при нарушаване на устава и партийната етика;
-отношение към случаи на корупция и лично облагодетелстване;
-стремеж към по-бързо и качествено развитие на работата с жалбите, молбите, изложенията, възраженията, сигналите, предложенията и писмата на партийни органи и организациия, на членове и привърженици на БСП;
-контрол по деловодната работа и изпълнение на решенията на ВС, ИБ и ОПКК на БСП. Интересно е да се отбележи, че комисията се е занимавала с нашумялата банкова афера, свързана с името на бившия председател на ОбС на БСП в Дряново. Важно е да се отбележи, че според отчета през 1993 г. БСП е разполагала с 37 930 000 лева, от които 44,13 % от членски внос, а другите приходи са в размер на 36,08 % и че за 1993 г. приходите са превишили разходите с 3 712 000 лева.
В резюмето, което направи на отчета за парламентарната дейност на БСП, Н. Ананиева - председател на ПССД - съобщи, че досега 36-то НС е приело 96 закона, 87 ратификации и 238 решения и че към правителството на Ф. Димитров са отправени 136 питания и 139 актуални въпроса, а към това на Л. Беров - 284 питания и 243 актуални въпроса. Изтъкнато бе, че до момента са се състояли около 10 000 срещи на депутати от ПССД с избиратели. В заключение Ананиева подчерта необходимостта от предварителна подготовка на стратегия и система за връзки с обществеността от обновяване на програмните и уставни решения за взаимодействие между партията и парламентарната й група и от предварителна подготовка за работа в парламента с различни парламентарни конфигурации.

В доклада си за новия устав на БСП председателят на комисията по устава Кр. Премянов посочи като причина за приемане на нов устав редакцията на повече от половината от членовете на действащия и несъответсвието на някои пунктове от досегашния, със закона за политическите партии. Посочени бяха и редица промени, които се предвиждат да бъдат възприети в новия устав.

Подробно резюме от отчета за работа на ВС на БСП за периода от 40-ия до 41-ия конгрес бе публикувано в бр. 123 на в."Дума" от 4 юни. Тук само ще отбелижим, че на стр. 71 от отчета се казва: "Трайни и полезни станаха контактите с голяма група партии, характеризиращи себе си като левоцентристки и центристки - БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК"Екогласност", с групата партии с десноцентристка ориентация - ПНБ, БПЛ, ГД"Констиционен форум", БББ и др.

IV. Изказвания
На второто конгресно заседание, открито на 3 юни в 13.00 ч., започнаха изказванията на делегатите по внесените документи на конгреса. Общо на конгреса се изказваха 54 делегати от около 200 такива, заявили желание да се изкажат. По-важните изказвания, направени на конгреса, бяха на:

1. Минчо Минчев - Марксистка платформа - декларира, че неговото идейно течение подкрепя проекта на ЦСИ и изрази, становище, че "партията трябва да мисли за работническата класа , а не за фантомни средни класи".

2. Николай Камов - делегат от Добрич - подчерта, че БСП има нужда от минимум гаранции , че нейни представители в ръководствата и в институциите на властта ще осъществяват своята дейност в съответствие с програмата на БСП и посочи, че хората, които най-силно са оспорвали политиката на ръководсвото на БСП сега "така силно го прегръщат, че ще го удушат.

3. Р. Карадимов - заяви като теза на ОСД невъзможността на БСП да постигне социалните си цели още сега и необходимостта от вземане на курс към участие в извършването на прехода заедно със съюзници, които не споделят тези цели.

4. Ал. Маринов - посочи като грешка на ръководството продължилия дълго отказ да заяви, че само предсрочни избори могат да доведат до изход от кризата и липсата на политическа инициатива и простор за маневриране. Според Маринов социализма днес е ясен ангажимент към социално слабите и реални преобразования.

5. Г. Пирински - подчерта необходимостта от друг курс на промениете. След обстойна аргументация Пирински предложи текст за политическата резолюция, който одобрява решението на ПССД за подкрепа на последния вот на доверие към правителството на Беров.

6. Александър Лилов - поиска категорично предсрочни избори, конгресът да приеме програма на БСП, да отстои алтернативата за национално помирение. Според бившия лидер би било крупна политическа грешка , ако конгресът отложи приемането на програма и подчерта необходимостта от конкретна програма за 1994-1998г. като основа за спечелване на изборите. Лилов категорично заяви, че лидерския пост не го вълнува и поиска БСП да изведе напред "съзвездие от честни млади социалистически лидери, сплотени, а не разделени от интриги".

7. Ч. Кюранов - заяви твърдото намерение на БСП да не напуска БСП Характеризира обединението като институционализираната самокритика на БСП. Според Кюранов БСП все още не е извършила докрай своите промени. Ораторът предложи конгреса да се ориентира към избори , но да не взема категорично решение за тях, а да даде широки правомощия на ИБ и ръководството на ПСС да действат според условията.

8. А. Луканов - изрази желание БСП да заяви, че иска и може да управлява страната. При категоричен вот на избирателите българските социалисти са в състояние да дадат старт на стопанското оживление, увери ораторът. Луканов подчерта като важни контактите с потенциални съюзници от центъра и левицата и изрази смущението си от интригите срещу ръководството на партията и някои манипулации в пресата. Имаме всички основания да потвърдим доверието към председателя на БСП Ж. Виденов, каза в заключение ораторът.

9. Я. Стоилов - настоя конгресът да ориентира БСП към избори и да одобри позиция на БСП на базата на предложения проект за предизборна платформа, доколкото последният стада от недостатъчна конкретност и не е съобразен с изискванията на рекламата.

В различни моменти от първите два конгресни дни поздравления до конгреса поднесоха - Св. Шиваров - председател на БЗНС „Ал. Стамболийски", Г. Ганев - председател на ОС, Емилия Масларова - председател на ДСЖ, В. Вълканов - БАС, Ел. Миленова - ХЖД.

Направените на конгреса изказвания общо взето могат да бъдат охарактеризирани по следния начин:

1.Засегнати бяха разнообразни теми и проблеми от всички сфери на обществения живот - национална сигурност, етнически проблеми в някои региони на страната, външна политика, оценка на действията на ПССД и ВПС по правителствената криза, изборите като вариант за изход от политическата криза, фалиране на предприятия в различни региони на страната, проблемите на културата, връзки с медиите и др.

2.Една не малка част от направените изявления бяха на посредствено ниво като форма и съдържание. В същото време авторите на другата част демонстрираха познаване на проблема и професионализъм.

3.На конгреса същностна идейна дискусия нямаше. Това бе резултат както на ограничените възможности на повечето от изказалите се делегати в сферата на висшите идеи, така и на някои предвидливи ходове на ръководството. Поради горните причини повечето изказали се се ограничиха до това да се изкажат в подкрепа на застъпените в доклада становища. Често се чуваха и наивно-ентусиазирани предложения за приемане на програмата, предложена от центъра на Лилов - тук и сега - нещо, което влизаше в противоречие с плановете на ръководството.

4.Изказванията на конгреса бяха показателни и за потенциала на средния партиен актив, който се явява основна движеща сила на тази партия. Повечето от хората едва ли са наясно с тънкостите на висшата политика, но за сметка на това са напълно запознати с местните проблеми и възможностите за решаването, уязвимите лица и действия на основния политически противник, знаят как да поставят проблемите и какво искат да чуят избирателите. Имат управленски опит /в различни мащаби и сфери/ и сравнително висок избирателен ценз, разполагат с връзки в различни обществени структури. БСП разполага с една дисциплинирана делова и стегната партийна каста, която е в състояние да изнесе на гърба си кампанията. Всичко това плюс ясно оформилото се сред партийните редици виждане, че БСП е единствената партия, способна да управлява и да изведе страната от кризата вдъхва у избирателя усещане за сила, на която може да се довери.
5. Най-същностната харакатеристика на всички направени изказвания бе ясното и категорично желание за предсрочни парламентарни избори през есента. Нещо повече, в резултат от предварително инспирираните в социалистическата партия настрения ясно пролича увереността в изборната победа. Това бе особено трогателно изразено в по-слабите изказвания и без съмнение беше основният барометър за действителните желания на партийната маса, тъй като бяха направени от типични нейни представители.

По ентусиазма на изказа, оптимистичния тон, заредената с желание за борба и победа атмосфера в залата, направените конкретни предложения за повишаване на ефиктивността на кампанията може да се направи извода, че БСП разполага с основния фактор за всяка политическа кампания - сравнително добре подготвен актив, преодолял компромисите си за малоценност и вина, вдъхновен от провала на СДС в управлението, почти сляпо предан на партийното ядро, вярващ в себе си, който може да изнесе на гърба си една печеливша кампания.

V. Приемане на политическите документи на конгреса:
На вечерното заседание на конгреса от 4 юни бе прието решение за прекратяване на изказванията и преминаване към гласуване на политическите документи на конгреса. Съобщено бе, че до този момент са се изказали 54 делегати. Без съществени дебати бяха гласувани предложените проекти за Декларация на БСП по проблемите и състоянието на науката, образованието и изкуството; Декларация по повод на насилственото турцизиране на българите-мохамедани в някои части на страната; Решение за предизборната платформа на БСП; Решение за придобиване на дом на БСП; Резолюция против политическите съдебни процеси.
Остра дискусия предизвика предложения от комисията по програмата Проект за резолюция за програмата на БСП. По своята същност проектът се свеждаше до следното: приемане на програмата на ЦСИ "Нови времена, Нова България, нова БСП" за основа на програма на БСП(т. 1); възлагане на избрана от конгреса комисия да доработи проекта (т. 2); приемане на окончателния текст на проекта за програма на общопартиен референдум, който да се състои не пo-късно от края на септември 1994 г. Направеното предложение бе посрещнато с недоволство от повечето делегати. В серия от изказвания бе изразено твърдо желание програмата на БСП да бъде приета на конгреса. Изтъкнати бяха следните аргументи в подкрепа на тази теза  - партията е настроена конгресът да приеме програма, какво ще стане с онези социалисти, които гласуват против програмата на референдума. Общопартийният референдум не е предвиден като институт в действащия устав. Тези, които се обявиха в подкрепа на проекта,  станаха в малцинство. Опитите за въздействие чрез процедурни номера на председателстващия заседанието Конакчиев само доведоха до допълнително наелектризиране на залата. Все пак чрез няколко хитри хода непосредствено преди гласуването на предложението за прекратяване на дебатите с минимално мнозинство бе решено дебатите да продължат. След дадената почивка,при гласуван регламент за изказвания от 3 минути и липса на реплики, около 10 делегати, между които Премянов и Първанов убеждаваха уморения конгрес (около 23 часа) в целесъобразността на спорната т. 3. Лилов подкрепи оформилото се в хода на дебата алтернативно предложение - около 2 август в Казанлък да се състои второ заседание на конгреса, което да утвърди преработената програма. С нетърпящ възражение тон Виденов застана твърдо зад становището за общопартиен референдум и настоя двете алтернативни предложения да бъдат подложени на гласуване. С минимално мнозинство 316 "за " срещу 297 "против" варианта референдум през септември се наложи.
Изкуствено създаденото настроение, че конгресът ще приеме програма се натъкна на намеренията на ръководството да недопусне Лилов да си присвои ролята на главен тълковник на програмата, разработена от ръководения от него център и оттук на първостепенен фактор за определяне на партийната политика и да коригира програмата по начин удобен за политическата линия, към която смята да се придържа. Както става винаги в подобни случаи ползващото се със съответни предимства ръководство (апарат, компетентност и т. н.) наложи своята воля. Заедно със стратегическите активи тази победа предрешаваше спора за председателското място и запазваше политическата инициатива у групировката на Виденов.
Пълният текст на резолюцията за програма на БСП, както и на останалитите политически документи, без политическата резолюция е публикуван в броя на в-к "Дума" от 11 юни 1994г.

VI. Приемане не устава на БСП
Обсъждането и приемането на устава на БСП бе изцяло предмет на работа на конгреса на 5 юни. Първото заседание за този ден /7 по ред/ бе ръководено от Ал.Маринов. Това може би не един твърде далновиден ход на група около Виденов, тъй като 8-то заседание, на което продължи гласувадето на устава бе председателствано от самия Виденов. Делегатите имаха възможност да сравнят допускащия много процедурни грешки, объркания и скован Маринов /потенциален кандидат за председател на партията/ с уверения и организирания лидер на партията. С властен тон, нетърпящ възражения и добро познаване на материята, Виденов наложи на конгреса сравнително ускорено приемане на обсъждания глава по глава устав. Това бе третият му и решителен удар /след доклада и налагането на предложения от него вариант за резолюция по програмата/, който окончателно разчисти пътя му към безпроблемното му преизбиране на председателския пост на другия ден.
По-важните пунктове в новия устав, някои, от които резултат от про¬дължителни дискусии, са:
1.Запазване на принципа на демократичното единство.
2.Забрана за членство в други политически партии и в организации със статут на партии за членове на БСП, с изключение на младежката организация на БСП.
3.Въвеждане на структурата на местните организации - общински, градски, общоселски.
4.Свикване на конгреса веднъж на 4 г.
5.Делегиране на представители на регионалните структури директно за членове на ВПС - общо 31 на брой.
6.Въвеждане на института на общопартиен референдум.
7.Възможност за замразяване на партийното членство и по-голяма диференциация на партийните наказания.
8.Детайлна уредба на изискванията и процедурата за издигане на кандидатите за държавен постове на централно и местно ниво от името на БСП /чл.52-61/.
9.Нова глава /пета/ за парламентарната дейност на партията.

VII. Озбор на ръководни органи на БСП
На 5 юни към 18 часа, на закрито заседание започна обсъждането на процедурата за избор на нов ВПС. Според устава този орган на БСП се състои от 120 члена, от които 31 се делегират от съответните региони. За останалите 89 места се конкурираха около 300 социалисти. Гласуването започна около 1.30 часа на 6 юни. Резултатите от преброяването на листите бяха оповестени около 11 часа. От първи тур само 75 кандидати получиха изискуемите 50% + 1 от подадените гласове , за да бъдат избрани за членове на ВС. Под косвения натиск на ръководството на конгреса бе взето решение да не се провежда втори тур за попълване на останалите 14 места. По този начин бяха елиминирани сериозна част от дейците на ОСД и др. удобни лица, неполучили на първия тур необходимото мнозинство , но с реални шансове да влязат във ВС при второ гласуване. Общо в гласуването взеха участие 741 делегати. Класиране на някои от новоизбраните членове на ВПС съобразно броя на получените гласове:

1.Ж. Виденов - 642 "за" 75 " против".

2.Я. Стоилов.

5. Н. Камов.

8. Г. Пирински.

10. Ал. Лилов.

14. Г. Първанов.

18. Н. Ананиева.

42. Ф. Първанов.

46. Д. Конакчиев.
51. Ч. Кюранов.
52. Кр. Премянов.

В състава на ВС не влязоха Ал. Маринов, Д. Йончев, Р. Карадимов, Е. Попотодорова, А. Луканов и други.

За председател на ВПС бе издигната само кандидатурата на Ж. Виденов. Виденов се противопостави категорично на постъпилото предложение вота на председател да стане явно. Чрез тайни избори за председател на ВПС бе преизбран Ж. Виденов с 640 "за" и 48 "против". Конгресът аплодира около 1-2 минути този резултат. Успоредно с избора за ВС, протече и избор на Общопартийна контролна комисия. За председател на комисията бе преизбрана Сашка Каракашева.

Ha 11 юни се състоя първото заседание на новоизбрания ВПС. Избрано бе Изпълнително бюро в състав от 18 души. Списъкът на членовете е публикуван в броя на в-к "Новини" от 19 юни.

Конгресът завърши със заключително слово на председателя на БСП.

Изборът на Виденов бе закономерен резултат от цялостния ход на конгреса. Младото ръководството на БСП успя да наложи становището си по всички дискутирани на конгреса въпроси - устав, избор, програма, избори. Направена бе нова крачка по пътя на реформирането на партията. Но най-важната последица за БСП се крие може би в новата светлина , с която тя се представи пред обществото. Това бе партия уверена в себе си , действаща адекватно спрямо променящите се политически реалности, способна цивилизовано да разрешава вътрешните си проблеми и готова да поеме отговорността за разрешаването на обществените. БСП направи сериозна заявка за властта, но бъдещето ще покаже, доколко основателни и изпълними са претенциите й.


НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА

На 18.06.1994 г. в Зала No 1 на НДК от 16.00 до около 17.30 ч. се проведе национална среща на Гражданското обединение за републиката. Този партиен форум нямаше претенции за конгрес или конференция на дадената политическа организация и се различаваше по всички показатели от други подобни партийни мероприятия.

I. Обстановка в залата:
Залата бе почти пълна. Повечето от присъстващите бяха на възраст между 20-40 години, имаше и деца. Предварително гостите бяха снабдени с национални знамена и символи на ГОР. По оценки на водещите в залата имаше около 3000 активисти на Обединението.

На сцената бе монтиран голям екран, който периодично следеше залата и изказващите се. Поставени бяха големи кошници с цветя. Липсваше трибуна. Имаше само три микрофона. Лозунгът на срещата бе: "Граждани, обединете се за републиката".

Липсваха регистрации, делегатски карти, комисии, секретариат, преброители и други атрибути за подобни мероприятия. Не бяха приети никакви политически документи. Изрично бе подчертано, че това не е конференция или конгрес, а национална среща.

II. Откриване:
В началото Валя Балканска изпълни известната си песен "Излязъл е Делю хайдутин".

Ал. Томов откри националната среща на ГОР като съобщи, че ГОР има над 1000 организации в страната и обоснова срещата с необходимостта от отбелязването на завършването на един етап от развитието на организацията. Целта на нашата среща е да начертаем програма за обединяване на нацията и да се противопоставям на двуполюсния модел.

III. Изказвания:
1. Първи получи думата проф. А.Пантев. Според него невинаги историческата организация е била морална аргументация. Колкото и да се вкопчнаме в миналото, то не може да бъде бъдеще. Струва си човек да се замисли, доколко вътрешното му противопоставяне не е било по-опасно от външните сили. Проф. Пантев определи ГОР като "една нова партия". Необходим ни е здравословен механизъм, който да ни доведе до реален оптимизъм. Лесно е да се обича едно силно и проспериращо отечество. Истинското мъжество обаче е да се обича едно отечество в криза, завърши проф. Пантев.

2.Евгени Сачев - член на Националния съвет и координатор за Добрички регион - радостен съм, че сме се събрали от всички краища на страната. Поставихме ново начало за качествена промяна в политическото действие. Според Сачев за да се съгради истинска демокрация, са необходими много условия от културно естество. Ораторът изрази тревогата си от допуснатото разцепление на Българската църква и от липсата на национална политика. Сачев се обяви против всички псевдоетнокултурни организации и прояви. Според него всеки наш сънародник, живеещ в чужбина, трябва да може свободно да живее в родината, ако желае. Качествена промяна ще търсим във възстановяване на българската общност, завърши Сачев.

3.Петър Петров - координатор за Великотърновски регион - изрази негативното си отношение към двуполюсния модел. Петров посочи като доказателство за краха на последния минималното участие на избирателите в изборите за кмет на Велико Търново. Координаторът на ГОР за В. Търново заяви, че ГОР ще стои до край зад кандидатурата, подкрепяна от Обединението на първия тур и че организацията излиза от изборите с нови сили, нови структури и пораснало самочувствие.

4. Любомир Бояджиев - координатор за област Монтана - отправи благодарност към всички, които създадоха ГОР и изрази убеждението си, че в ГОР работят умни хора. Той изказа удовлетворението си от негативната позиция на централното ръководство на ГОР спрямо проекта на министъра на културата за закриване на провинциални театри. Бояджиев информира, че регионалната структура на ГОР работи върху нови проекти за премахване на безработицата и в сферата на здравеопазването. След толкова лъжи идва време на истинските мъже в политиката, заключи ораторът.

5. Анелия Калоянова - член на Националния съвет на ГОР и зам.-председател на младежката организация - приветства присъстващите на срещата от името на ГОР.

6. Алексиев - председател на общинската организация в гр. Кюстендил - заяви желанието на местната структура на ГОР да превърне общината в курортно-туристически център. Според Алексиев единствено достойни граждани ще бъдат издигани за кандидати на ГОР за кмет и общински съветници.

7. Николай Шопов - изпълнителен секретар на ГОР - винаги съм вярвал, че ще направим ГОР. Ораторът информира, че за една година са изградени 1100 организации на Обединението. Шопов формулира като следваща задача удвояване на техния брой. Свързващото звено в ГОР е приятелството, завърши той.

8. За две години и половина да се очакват нови инвестиции в размер на 1 – 1, 5 млрд. долара;

-отправен бе призив към президента да не налага отлагателно вето върху Закона за приватизацията;

-всичко, което ГОР предлага, може да се обсъжда в средите на българския бизнес, съобщено бе, че в скоро време ще се създаде национален биз-нессъвст на ГОР.

9. В края на словото си г-н Томов заяви оптимизма си за бъдещето на Обединението и формулира като предстояща организационна задача пред него наличие на 274 организации на ГОР в 274 общини.

Като стратегическа задача на Обединението Томов определи оформянето на ГОР като мост за добри хора към политиката и провеждането на политика за хората, а не откъсната от тях.

Официалната част от срещата приключи с второ изпълнение на Валя Балканска. След приключването на срещата се състоя концерт на бигбенд на БНР.

V. Изводи от форума на ГОР:

1.Мотивите за подобен форум трябва да се търсят в желанието на Ал. Томов да демонстрира възможностите на своята организация преди преговорите за предизборна коалиция с други центристки партии. Провеждането на националната среща на ГОР е свързано и с необходимостта от достатъчно авторитетна трибуна за офертата на Томов за центристка коалиция и от преглед на постигнатото от организационна гледна точка през завършващия първи етап от съществуването на тази партия. Не бива да се забравя и провеждането наскоро на висшите партийни форуми на БСДП и БСП. То вероятно е накарало ръководството на ГОР да организира подобно нетрадиционно мероприятие, ако иска да запази шансовете си за създаването на силна организация със сериозно влияние в левия спектър на политическото пространство.

2. Нестандартният начин на провеждане на срещата бе още един опит на ГОР да се легитимира в обществото като политическа организация, която по своята форма и съдържание качествено се различава от традиционните политически партии. Като форма ГОР се изявява като отворена структура, даваща пълна свобода на действие на своите клубове и с открити форуми, синтезиращи кратки и ясни политически речи с елементи на шоу- като съдържание ГОР не се легитимира с баналното ляво-дясно, а застъпва прагматизма и патриотизма като основа на политическата си дейност. При това положение раздвижените и нестандартни форми на политическа изява в западен стил /национална среща, учредително събрание на клубове, подчертан ангажимент към разрешаването на местни проблеми, кампания срещу сектите, наблягане върху демографските проблеми на обществото и т.н. Като цяло изразяващата оптимизъм, позитивна настройка и родолюбива политическа обвивка на обединението създават впечатление за нещо ново, свежо, способно да разрешава ефективно обществените проблеми и отличаващо се от традиционните политически партии. Това без съмнение влияе позитивно върху общественото влияние и потенциалните електорални възможности на ГОР.

3. Седемте изказвания, направени на срещата, бяха подчертано слаби. Присъстваха наивни умозаключения за двуполюсния модел и историческата роля на ГОР, поднесени в пионерски дух от може би бивши комсомолски деятели. Заедно с това преобладаваше позитивният дух и оптимистичният тон на изказванията; направени бяха някои градивни предложения за подобряване на положението по региони; демонстрирана бяха увереност за силите на организацията и нарастнало самочувствие.

4. Горепосочените характеристики плюс почти неограничените финансови ресурси на Обединението правят ГОР притегателен център за млади хора с афинитет в сферата на политиката. Доказателство за това е фактът, че около 90 % от членската маса на ГОР са българи на възраст до 45 г.

Срещата доказа по недвусмислен начин, че ГОР е най-динамично развиващата се политическа организация в страната за последната една година. Амбициите на нейният лидер, обаче едва ли ще я отведат в следващите пет години до нещо повече от положението, което заема в момента. Парламентарна сила със скромно парламентарно присъствие и ограничено участие в администрацията. За сметка на това перспективите за по-далечно бъдеще изглеждат добри.

 

40 конрес на БСДП

1. Откриване: слово на д-р Ат. Москов:

В обръщението си към делегатите на юбилейния за БСДП конгрес, д-р Москов говори за хуманизма и неговите измерения в човешката история и в развитието на БСДП. "Ако не беше престъпната комунистическа диктатура, заяви той, този конгрес щеше да е 75-ти, пак юбилеен. БСДП не е била никога масова партия, такива в България не е имало. Стигала е до 50 хил. души членска маса след Първата световна война, а в периода до разтурването й - между 30-40 хил. БСП е лява пария със свое място в политическия живот; БСДП има друг, самостоятелен път. Пред всички има една главна задача - световното тържество на социалния хуманизъм. Социализъм сега означава осъществяване на социална демокрация - стъпка по стъпка, реформа по реформа. Хуманизмът в началото на XX век е усилие да му се придаде социално съдържание.

2. Гости на конгреса, поздравления:

Гости от чужбина:

 международния секретар на Австрийската социалистическа партия, председателят на Албанската СДП, представители на германската, чешката, италианската и румънската социалистически партии, дипломати в София.

Представители на политическите партии и организации от страната:

- Николай Василев, Васил Велинов - АСП; Петя Шопова, Николай Шопов - ГОР; Желязко Христов - заместник-председател на КНСБ; Йордан Школагерски; Чавдар Кюранов; Димитър Попов; Гиньо Ганев, Любомир Стефанов - АСО/н/; Борис Колев - ПК "Екогласност"; Петко Симеонов, Еленко Божков, Светлана Шаренкова, Илия Джамбазов., Михаил Шишков, Борислав Цеков - БПЛ; Михаил Дянков - КФ; Александър Каракачанов -ЗП; Христо Иванов - СДБ; Румен Георгиев - СДК "Европа", Венцислав Бъчваров - ДП /КС/; Св. Шиваров - БЗНС "Ал. Стамболийски"; Бранко Давидов - Съюз "Родолюбив"; Йордан Величков - "Воля за България"; Христо Иванов - СДБ.

Йордан Школагерски поздрави делегатите на 40-ия конгрес на БСДП в качеството си на заместник-председател на НС. Той заяви, че БСДП е партия, останала вярна на българските национални интереси и съдба. Ако липсва нещо в сегашния парламент, това е участието на социалдемократите в него. "Дай боже това час по-скоро да се поправи! - пожела г-н Школагерски. - С новите избори да скъсаме с така наречения откъснат демократичен романтизъм! Дошло е време този добър път да завърши в парламента: на добър път!"
/....................................................................................................................
..................................................................................................................../

Доклад за организационното състояние на БСДП 1992-1994 - предложения за изменения и допълнения в Устава на БСДП

Мото: "Партия отворена към цялото общество"

1. Организационно развитие: извод - "Партията се сви и затвори в себе си, за да оцелее. Сега нейната задача е да се отвори към обществото - да стане партия за всички."

2. Дейност на НК на ИБ:

- БСДП разполага с цялостна и разгърната програма за действие във всички области: генерална стратегическа програма "Социалдемокрацията и пътят на България към 21 век" /38 конгрес 1990/; средносрочна програма "Третият път" /39 конгрес 1992/; краткосрочни 12 програми за социалдемократ, бъдеще на България /VI-та Национална конференция 1994/

- Национален съвет: 14 члена са извадени от състава на НК от VI-та Национална конференция поради системно отсъствие. Трима са починали: Ст. Маев, Паскалев, Велинов; един си е подал оставката - Калчев. Във връзка с тези данни Ст. Радославов счита за необходимо да се подобри механизма на предлагани и подбор на ръководни дейци, заложен в Устава на БСДП. НК, ИБ, председателят и главният секретар да имат право да предлагат кандидатури за ръководни длъжности, тъй като по силата на своето положение имат възможност за оценка на кадрите и опит в организацията на политиката.

- След излизането на Корнажев за министър на правосъдието НК закрива длъжността заместник-председател на ИБ от своята структура.

Проблеми в работата на ИБ:
- Необходимост от бързи политически решения, което по устав е от компетентността на НК, който не може да се свика достатъчно често.

- ИБ - превес на текущите политически въпроси, за сметка всички други направления от дейността на партията.
Изводи: ИБ на БСДП е изпълнило задачите си като ръководство на ед¬на извънпарламентарна партия, но тока качество на работа вече не е удов¬летворително. От следващото бюро трябва да се изисква компетентност и решимост в действията.

3. Състояние на местните организации
Към съществуващите 141 местни /общински/ организации са се прибавили още 19 нови, с които общият брой на местните организации на БСДП е нараснал на 160 с над 150 селски секции.Членски състав на БСДП -15-16 хиляди души.

Според главния секретар на БСДП се налага коренен прелом в работата на местните комитети. Той предлага да отпадне тризвенната структура, възстановена на 39-ия конгрес с учредяването на регионалните обединения и да се премине към двузвенна структура с междинни звена - ВПС, регионални съвети на основата на избирателните райони /бившите окръзи/ и зонални координатори. Ст. Радославов смята тази организация за ефективна с оглед на запазването на инициативата на всички равнища и гъвкавостта на действията. Той предлага да с се установи като постоянна практика свикването на областни срещи и национални съвещания на регионалните комитети на БСДП.

Дейност на сьпьтствуващите организации:
Фондация "Янко Сакъзов" - по вина на УС и на Изпълнителния директор на фондацията и слабия контрол от страна на Надзорния съвет и на учредителя ИБ на НК на БСДП - тя на практика преустановила дейността си. Последствията били особено тежки за изследователската, образователната, издателската и пропагандната дейност на БСДП. На фондацията и на създадените с нейни капитали дружествени форми се извършва в момента цялостна ревизия.

Вестник "Свободен народ" - НК отчита, че вестникът е подобрил качеството си с избирането на Т. Дечев за главен редактор. Това добро начало изисквало подкрепата на цялата партия - включително и по отношение на разпространението на вестника.

Сп. "Социалдемокрация" - няма възможност да излиза често. Липсва интерес към него от страна на членовете на БСДП.

Седмичен бюлетин "Инфофакс" - предвижда се ролята му да расте, за да се поддържа постоянна вътрешно-информационна връзка в партията.

/..............................................................................................................
.........................................................................................................../
... на решенията на Националната конференция на БСДП и ги отхвърлиха. След ВПС бе отхвърлено и предложението за създаване на Регионални комитети по същите съображения, отнесени към регионалния мащаб. Гласувано бе и за запазване на предишния състав на НК от 101 члена.

- Отхвърлен бе текста в проектоустава за свикване на конгрес на БСДП вместо не две - на три години.

Най-драматични спорове предизвика предложението за промяна на ал.З от чл.5 от УСтава на БСДП, за намаляване н на изпитателния срок за заемане на ръководни длъжности в БСДП от бивши членове на други партии вместо за период от 3 до 5 години от - на 2 години или изобщо да се премахне изпитателния срок. В този случай ставаше въпрос не само за актуализиране на отношението на БСДП към обществено-политическите реалности, претърпели значителна промяна в периода от 1992 до настоящата 1994 година, т.е догонване на времето, а за идейната ориентация на БСДП оттук нататък. Проявявайки отношението си към този текст от своя устав, БСДП си поставяше за цел да даде окончателно решение на въпрос, стоящ пред социалдемократите от първия момент на повторното им съществуване -въпроса за идентитета на БСДП, при наличието на такава мощна лява партия, каквато е БСП. Частта от членовете на БСДП отстояваха принципа, отличителният признак да се търси на базата на досегашното противопоставяне на "антикомунизъм или демокрация", като се изключи възможността за адекватност на бившата комунистическа партия към условията на съвременния политически живот. Те възприемаха този избори съвсем еднозначно като отказ от всякакъв опит за колаборационизъм с БСП и като търсене на съюзници от политическото пространство на СДС - т.е БСДП да избере тактиката на изтласкване на БСП от лявото пространство чрез участие на социалдемократите в ситуирането на едно ново политическо пространство с нови параметри, с ново ляво и ново дясно.

Алтернативният вариант, който ръководството на БСДП предложи като формула официално на V-тата национална конференция на партията през 1993-та година е да се изземе от БСП едно общо пространство, което предполага борба за една и съща членска маса с подобни, но по-добри средства за въздействие. Ръководството на БСДП отчете още през 1993 година като най-голяма своя грешка в исторически аспект отказа си до този момент от опит за превземане на БСП "отвътре" и предложи друга стратегия на партията: да приеме правилата на конференцията и да се опита да спечели, съчетавайки специфичните за една лява /естествено модерна лява, демократична/ партия идеологически средства е характерния за преходния период към гражданското общество антитоталитарен идеологически инстументариум.

При обсъждането на тази ограничителна точка от устава на БСДП, насочена основно към предпазване от набези от страна на БСП, социалдемократите трябваше повторно да решават от принципна гледна точка, дали разширяването на "границата на виреене" на БСДП наляво чрез асимилиране на актив и електорат от БСП не означава отказ от установеното естествено пратньорство между БСДП и десни и дясноцентристки партии на основата на антикомунизма в прехода към демокрация.

Ръководството на БСДП, давайки си ясна сметка, че сегашната политически ситуация все още допуска съвместяването на възможностите в едната и в другата посока, успя да убеди своите членове в необходимостта на първо място БСДП да създава социалдемократически съюзи, преборвайки се като начало по време на V-тата национална конференция на БСДП през 1993 година за приемането на СДС "Европа" и АСО/н/, за да стигне до сключването на политическо споразумение с ГОР и потвърждаването на това решение на ръководството от VI-та национална конференция през март 1994 година.

На настоящия 40 конгрес на партията вече бе ясно, че този отдавнашен идеен спор вече е решен и остава само това да намери израз в Устава на БСДП е премахването на ал.З от чл.5. Съпротивата на членове на БСДП като Вълкана Тодорова, Ал. Търнин и още не малко души от София и от провинцията и срещу отмяната на текста не доведе до реална опасност от ново разцепление на партията. 

Настроенията отдавна вече бяха сондирани и подработването на тази политическа линия приключило. За запазването на "равновесното положение" на БСДП бе необходимо единствено потвърждаване и гарантиране на принципната позиция, че БСДП ще прави демократична левица, но без БСП, т.е ще потвърди антикомунистическата си същност и ще продължи да работи за създаването на широка предизборна коалиция както с отцепилите се от БСП политически формирования, така и с отцепилите се от дясно - от СДС.

Точно такива гаранции изискваха обявилите се против премахването на чл.5, заплашвайки с напускане на конгреса. Тези гаранции намериха израз в политическата резолюция на 40-ия конгрес, а преди това със силен емоционален ефект защитени първо чрез авторитета на д-р Москов, който нарече сектантски подобен механизъм за защита като чл.5. Подобен бе и ефекта от изказването на П. Симеонов, който по думите на в-к "Свободен народ": "поднесе своето и на либералите уважение към социалдемокрацията и огромната си надежда в нея като съюзник за бъдещи съвместни действия. Г-н Симеонов бе посрещнат и изпратен с овации." След гласуване, член 5 от Устава на БСДП отпадна изцяло.

В окончателния си вид с добавяне или отхвърляне на различните поправки, Уставът на БСДП получи 381 гласа "за" и 18 "против".

Конгресът прие политическа резолюция, в която се заявява, че: - БСДП ще продължи усилията си да обедини всички социалдемократи за понататъшно развитие на демократичната антикомунистическа левица /в проекторезолюцията - "демократична некомунистическа левица"/ и /т.4/ за бързото изграждане на центристка коалиция на политическите сили, доказа¬ли демократичната си същност. Тази центристка коалиция "трябва да бъде оформена на основата на обща програма за смяна на модела на реформата и нейното ускоряване. Коалицията трябва да съдействува за изграждането на алтернатива на двупартийния монопол."

-БСДП отхвърля опитите на БСП да се представя пред нашата и чуждата общественост за модерна лява партия на демократичния социализъм.

- Отговорност за провала на демократичните политически и икономически сили носи СДС, която заедно с БСП участва в подялбата на власт и държавно имущество.

БСДП се обявява против всякакви опити за удължаване на мандата на 36-тото НС по време на самите избори; за пропорционална избирателна система с национална листа и бяла бюлетина; за провеждане на предсрочни избори /в политическия доклад на НК - през есента/ от служебно правителство, в което да е представена и извънпарламентарната опозиция.

Конгресът прие още:
- декларация, относно масовата приватизация;
- декларация за състоянието и хода на поземлената реформа;
- резолюция по организационните въпроси;
- декларация за националната култура, в която се изразява тревога от действията на Министерството на културата;
- резолюция, в която БСДП се обявява против: смъртното наказание, предлага изучаването на гражданско учение и Конституцията в последния курс на средните училища, обявява се срещу тютюнопушенето, за изработване от държавните институции на официална доктрина за националната сигурност, за забрана на екстремистки организации, за провеждане на законни избори за патриарх в най-скоро време и за приемане на Закон за сектите.

Отхвърлено бе чрез гласуване приемането на резолюция във връзка с участието на Корнажев в кабинета на Л. Беров.

На г-н Корнажев се призна правото сам да реши по съвест въпроса за по-нататъшното си участие, тъй като БСДП се е в състояние да прецени еднозначно причините, поради които Корнаджев не е отговорил на възлаганите от БСДП надежди във връзка с дейността му като министър на правосъдието.

Кандидатурите на П. Дертлиев и Ст. Радославов, съответно - за председател и главен секретар, не получиха алтернативни предложения. Не се оправдаха очакванията на г-н Радославов да бъде издигната неговата кандидатура за председателски пост /от община "Витоша" - София/. От 598 делегати на конгреса и регистрирани 486 са гласували 401 делегати. За председател: 399 действителни бюлетини, 2 - недействителни, 336 - за Петър Дертлиев. За главен секретар - 399 действителни бюлетини, 2 недействителни, 300 гласа за Стефан Радославов. За председател на ЦКРК бе избран с 271 гласа проф. К. Боев. Другият кандидат - Тодор Цонов получи 111 гласа.

След обявяване и на резултатите от гласуването за членове на ЦКРК и НК заключително слово произнесе д-р Дертлиев. Той говори за значението на взетото от конгреса решение за премахване на чл.5 от устава: "Три години живяхме наежено в позиция на отбрана, преживяхме удари, здрави сме. Тогава този член може да е бил необходим защитен механизъм, но хубавото е, че знаем кога да разтворим черупката. Трябваше да се освободим от болшевизма в душата си - за идеята, не за емоцията". За д-р Дертлиев БСДП сега има една задача - "да получи своя заслужен дял в управлението на България".

След закриването на конгреса новият НК избра членовете на новото ИБ. Бяха преизбрани:
- Захари Карамфилов - 67 гласа "за"
- Вълкана Тодорова - 67
- Григор Шишков - 65
- Йордан Нихризов - 60
- Янко Станев - 54
- Стефан Златев - 54
- Петър Коев - 30
- Ангел Ахрянов - 48 Нови членове:
- Стефан Нешев - 46
- Лиляна Минчева - 35
- Емануил Серафимов- 33
- Андрей Желев - 32
- Петър Коев - 30