1 юли 1993

София, 1 юли 1993 година
        Брой 126 /913/

Главен редактор: Стефан Господинов


София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПИСМО НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА БЛАГА ДИМИТРОВА ДО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД, С КОЕТО ПОДАВА ОСТАВКА.


Отдавна обмислям това свое решение. Към него ме подтикна моралната криза у нас през последните месеци.

Подавам оставка от поста вицепрезидент на Република България със следните основания /член 97 (1-1) от конституцията/:

1. Генералният секретар на Съвета на Европа г-жа Катрин Лалюмиер отседна за кратко у нас в резиденция "Бояна”, далече от хората и от страната. Заявявайки, че няма право да преценява отвън, след половинчасовия си разговор с мене тя даде публична оценка за моя сбит обзор на събитията: "малко преувеличава". Преведено от дипломатичен език /който г-жа Лалюмиер владее отлично/, това означава "лъже". А целият мой живот е посветен на истината. Но да оставим личната обида настрани. Същественото е, че Европа в лицето на такъв отговорен свой представител показва в този решителен момент пренебрежение и неразбиране на борбата на нашия народ тъкмо срещу лъжата. Националното ми достойнство е дълбоко засегнато. Който си затваря ушите за неудобните истини, остава глух и за гласа на надеждата.

2. Кое е "малкото преувеличение"? Драстичните уволнения на изявени демократи: областни управители, отговорни служители в редица важни институции, журналисти - всепризнати професионалисти в телевизията и БТА, - действия, посягащи върху свободата на словото и на медиите. Това е нагла цензура, с която не съм се примирявала по време на тоталитарния режим, а днес още по-малко мога да понеса. С побоя на депутат от полицейските палки и с въоръжената окупация на телевизията от полицията се слага начало на диктатура. Единство на нацията не се споява с насилие.

3. Кое е "малкото преувеличение"? Явната реставрация, олицетворена в състава на Министерския съвет, почти половината от който са доскорошни членове на БКП, обявили се за надпартийни. Естествено, че министър-председателят на такова правителство в своите речи заплашва с извънредни мерки и внася законопроект за ограничаване на мирни манифестации и демонстрации. А нима поправките в Закона за земята не са връщане назад?

4. Кое е "малкото преувеличение”? Сегашният състав на парламента не е нищо друго освен измама спрямо избирателите. Това е унижение за парламентаризма. Фалшивото мнозинство в този парламент е образувано чрез задкулисни машинации, а не чрез народния вот. Гладната стачка на поета и депутата Едвин Сугарев бе отчаян повик за морал. Само предсрочни парламентарни избори ще възстановят нарушената стабилност и справедливост.

Нямам никаква възможност да се противопоставя на застрашаващия демокрацията процес, тъй като съм напълно изолирана от президентската институция и лишена от достъп до каквато и да било информация. Например по повод на едно мое искане за копие от най-елементарен документ министърът на вътрешните работи Виктор Михайлов грубо ми отказа. Върху моите вързани ръце пада огромна отговорност за страната.

Чрез тази моя оставка аз развръзвам ръцете си, за да бъда свободен гражданин, а не безправен и неволен заложник за прикрити действия. Подготвя се диктатура у нас - тревожен факт, към който Европа за жалост проявява недалновидност, характерна за нейното отношение към Балканите.

София, 30 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА ОСТАВКАТА НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА БЛАГА ДИМИТРОВА


Българска партия либерали още от септември 1992 г. призовава вицепрезидента Блага Димитрова да подаде оставка пред Конституционния съд /КС/ заради дълбоките противоречия с политиката на българския държавен глава и противоконституционния характер, които имат нейните действия вследствие на тези противоречия.

Затова ръководството на Българска партия либерали приема с удовлетворение акта на подаване на оставка на вицепрезидента пред Конституционния съд.

Мотивите, които изтъква обаче г-жа Димитрова в писмото си до КС, не могат да бъдат охарактеризирани по друг начин освен като възмутителни и юридически несъстоятелни. В тях отново личи характерният за върхушката на Съюза на демократичните сили /СДС/ стремеж за подмяна на истината с шамански заклинания и изопачаване на факти. Отново като врагове на обществото се сочат легитимно избраните институции на държавата. Не е пощадена дори г-жа Лалюмиер, генерален секретар на Съвета на Европа.

Българска партия либерали счита, че с тези мотиви и момента на тяхното огласяване г-жа Димитрова пряко подстрекава към дестабилизация и ново повишаване на общественото напрежение в центъра на столицата, което може да доведе до безредици.

Ако това стане, Българска партия либерали заявява, че ще насочи усилията си за обединяването на всички политически и обществени организации с цел подкрепата на законно избраните демократични институции.

София, 30 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИ В МИТИНГ В ЗАЩИТА НА ПРЕЗИДЕНТА, СЪСТОЯЛ СЕ НА 17 ЮНИ 1993 Г. В РУСЕ ПО ИНИЦИАТИВА НА РЕГИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ, КЛУБ "ЛИБЕРАЛИ" КЪМ БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ, БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" И ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ". Документът е адресиран до президента на Република България и до председателя на Народното събрание, до средства за масова информация.


Ние, организаторите и участниците на митинга: Алтернативна социаллиберална партия /АСП/, Клуб "Либарали", Българска социалдемократическа партия /БСДП/, Зелена партия в България /ЗП/, Политически клуб /ПК/ "Екогласност" и Партия "Нова България", с тревога отбелязваме стремежа на шепа политически авантюристи от НКС на СДС да ескалират политическото напрежение в страната, преследвайки користни политически цели без чувство за отговорност пред КОНСТИТУЦИЯ, ЗАКОН, ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И НАРОД. Застрашени са постиженията на демократичния процес в България, за който всеки един от нас е дал своя дан.

Ние заявяваме решителността си да подкрепим и защитим първия демократично избран президент д-р Желю Желев. Категорично се противопоставяме на всеки опит за отмяна на изразения вот от 3 милиона българи.

Обръщаме се към цялата българска общественост за решителен отпор срещу идеологическите фанатици, за подкрепа на демократично избраните републикански институции в рамките на запазването на гражданския мир и законност.

Ние сме за демокрация с демократични средства!

Русе, 17 юни 1993 г.

Подписали:
ЗА АСП: Алексей Николов
ЗА КЛУБ "ЛИБЕРАЛИ" - Русе: Христо Грозев
ЗА БСДП: Стефан Гунчев
ЗА ЗП: Стефан Георгиев
ЗА ПК "ЕКОГЛАСНОСТ": Н.Арнаудов
ЗА ПАРТИЯ "НОВА БЪЛГАРИЯ": Цветан Господинов
ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ: Т.Герганова

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ ГРУПА ОТ 48 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ ГРАД КАЗАНЛЪК ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ. Документът е адресиран и до средствата за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Обръщаме се към Вас, за да опровергаем с нашето пряко свидетелство една безочлива и цинична лъжа - че днес зад Вас стояли само гласувалите с червена бюлетина.

Всички ние сме били активни членове и симпатизанти на Съюза на демократичните сили /СДС/ до времето, когато тази организация все още можеше да се нарече демократична.

Нито един от нас не е членувал в БКП или БСП. Повечето от нас бяха сред първите, които открито застанаха зад демократичните промени в България и активно съдействаха за изграждането и утвърждаването на СДС в Казанлък.

Гласувахме на първите свободни избори за президент за Вас, не само защото в нашите представи Вие олицетворявахте чистотата на синята идея, но и защото огромният Ви авторитет и умереното Ви политическо и прагматично поведение Ви налагаха като обединяваща за целия народ личност.

Днес ние намираме повече от всякога потвърждение на нашите очаквания и нямаме никакви основания да оттегляме своя вот на доверие към Вас.

Не бихме желали да коментираме гладната стачка на г-н Сугарев, защото тя е продиктувана от болната фантазия на един нуждаещ се от психиатрична помощ човек.

Протестираме обаче срещу опитите параноята на един нещастен човек да се квалифицира като морален жест и да се използва за разгръщането на недостойна кампания не само срещу Вашата личност, но и срещу демократичните институции в нашата страна и принципите на плуралистичното гражданско общество.

Всеки опит да се подменят резултатите от проведените в нашата страна след 10 ноември 1989 г. свободни и демократични избори с уличен натиск и шантаж е не само проява на екстремизъм, но и обида и унижение за българския избирател.

Господата, които претендират да представляват СДС днес, трябва да знаят, че голямата част от българската интелигенция вече не само не е с тях, но и се отвращава от типично болшевишката им мания за монопол върху истината и опитите да я налагат на цялото общество със средствата на лумпена.

Господин Президент,
Вярваме, че както и досега, Вие няма да подведете своите избиратели. Вие имате нашата подкрепа и увереността ни, че демократичните завоевания в България трябва да бъдат защитени!

Казанлък, 15 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО "КАКВО ЩЯХ ДА КАЖА НА СИНИТЕ ДЕПУТАТИ" ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ГЕОРГИ МАРКОВ ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. Документът е огласен във вестник "24 часа" на 7 юни 1993 г.


Отдръпването ми от НКС и парламентарната група стана достояние на нашите симпатизанти. В директен разговор с много от вас, които са ми лични приятели, споделих неща за процесите в Съюза на демократичните сили /СДС/.

Все пак 57 души пожелаха да изложа мотиви за моето напускане. Реших да го направя публично, за да не дам повод за преиначаване на думите ми в различни издания, за скандали, нападки и разединение на парламентарната група. Правя го във в."24 часа", който пръв изрази готовност за отпечатването му, още повече, че моя снимка стана повод за напрежение във в."Демокрация". Оттеглянето ми от активната политика и от структурите на СДС се дължи на обстоятелството, че не получиха отговор редица наболели въпроси, умишлено отбягвани месеци наред от висшите форуми на коалицията. Ето САМО НЯКОИ от тях:

1. Кой носи отговорност за включването в листите на така наречените "мравки", "люспи” и "предатели"? Защо не се спази демократичният принцип и решенията на националните конференции на СДС кандидатите да се издигат на широки обществени форуми "отдолу", от хората, за да знаят кого избират и да не попадат в парламента случайни и комични фигури? Нали имаше комисия за съставяне на листите от господата Едвин Сугарев, Иван Василев и Милен Стоянов. Цял ден стояха в една стая - прослушваха, ровеха документи и как един не откриха, че може да е потенциален предател.

2. Защо Филип Димитров под натиска на Константин Мишев, минути преди изтичането на законния срок, въпреки решението на НКС и зад гърба на всички ни записа за депутат Димитър Луджев? Всъщност станах случаен свидетел на "гениалната" идея - Луджев и Тренчев във взаимен "бой" да се унищожат взаимно. Само дето не се прецени, че те не са глупаци и ще се съюзят.

И това ли бе основният ни проблем, за това ли бяхме избрани - или да се борим с комунистите?

3. Защо без обсъждане К. Мишев наложи идеята, че нашето правителство няма нужда от силни синдикати и започна война с "Подкрепа" и КНСБ? Кой даде смешната идея, че може да си направим чисто "наш" синдикат, и то от човек като Пламен Даракчиев, който, каквото захване, все го е провалил?

4. След като Луджев бе избран за министър на отбраната, защо бе направен враг по такъв елементарен начин /резултат: разбиване на ПГ/. Как може цивилният министър на отбраната /институция, която СДС за първи път въведе/ да бъде отстранен от поста чрез съобщение по БТА? Без мотиви и консултации с НКС и ПГ. При това в деня на началото на великденската ваканция на парламента. Луджев стоя точно един месец министър и всяка вечер по телевизията питаше: "Риформата върви, не знам защо ме махат?" Следваше отговор: "Несходство в характерите!" /Като че ли става дума за младоженци./ Така или иначе, сами си подбихме авторитета пред войската и офицерството.

5. Говори се и се писа за плана "Клин". Беше ясно, че такъв план ни очаква. Получихме данни от една предоставена ни касетка. Там се говореше за конкретни дати по сигнал на конкретен човек. Казваше се, че ще се започне с Пушкаров. И ние започнахме именно с него - по настояване на "добрата Подкрепа”, която само след месец стана "лошата”. Защо не разнищихме този случай и не му дадохме гласност поне за превенция. Падна една комитетска глава и толкоз.

Защо не иззехме Националната разузнавателна служба още преди президентските избори - през месец ноември 1991 г. Ами ако драгият Велко Вълканов беше станал президент барабар с Румен Воденичаров?

6. Конфискувахме със закон Партийния дом. Защо не го завладяхме веднага: да свири "Последен валс", хората да пият по едно кафе и почувстват, че са превзели един от символите на комунизма. Назначи се комисия, за да не стане работата. Председателят е наше момче, ама много обичаше бирата.

Така залисани, не взехме нова сграда за СДС. Убеден съм, че който и чужденец влезе днес в сградата на "Раковски" 134, ще изпита начално чувство на недоверие към коалицията, заради страшната мръсотия и безредие.

7. Влязохме в парламента без нито един законопроект? Наложи се като луди няколко души да пишат закони. Ако имахме повече готови проекти, щяхме да прокараме и тях по времето на абсолютно парламентарно мнозинство цели девет месеца. По какви съображения не потърсихме още в началото политическо споразумение с ДПС и мислихме, че ще гласуват до дупка с нас без компромиси?

8. Защо стана форсирането с приемането на Македония? Защо не се изчака поне 50 минути, за да пристигнат от чужбина Стефан Савов и Стоян Ганев, които бяха на отговорни посещения в Европа, а не в Нубия. Не беше ли това опит да бъдат злепоставени оглавяваните от тях институции или те самите? Не беше ли това първият опит за "отлюспване" на неудобни хора от председателя на НКС?

9. Защо се скараха Ф.Димитров и д-р Ж.Желев? Спомням си как президентът пред парламентарната група по повод забележки, че Филип пипа меко, ни се скара: "Оставете на мира това добро момче." Защо изведнъж престана да бъде "добро" момче, а Желю стана "лош". Междузвездна /пардон, на съветници война/ ли ги скара?

10. Какво направиха НКС, правителството и парламентарната група за младите? Къде бяха нашите министри на 8 декември? Какво толкова сториха, че не тръгнаха по факултетите да чуят студентите? Аз направих поне три концерта в НДК и мавзолея, та чрез Си Ен Ен цял свят видя, че в застаряваща и съсипана демографски България има живот, млади хора с одухотворени и с красиви лица. /Концертите ги плати Демократическата партия/. Толкова можах, толкова направих. А другите - чакат Жорж Ганчев с малко повече усмивки и шеги да ни ги вземе!

11. Защо бягахме от екрана на телевизията, вместо да обясняваме реформата. Навремето Масларова спеше в телевизията и хората викаха: "Дано не напредваме повече, че само нея ще слушаме."

12. Защо внесохме случая "К.Мишев" в пленарна зала при липса на парламентарно мнозинство? Защо загубихме предсрочно управлението при конституционна невъзможност това да стане в близките два месеца? Изпуснахме шанса ние да подпишем асоциирането в Европейската общност - какъв чудесен предизборен коз.

13. Прочее, кой е Константин Мишев? Пред кого е поемал ангажименти и пред кого носи отговорност? Президентът Желев бил от КГБ! Добре, но го посещават испанският крал и Хелмут Кол! Д-р Тренчев бил от КГБ, а го приема папата! Стоян Ганев, и той от КГБ, е председател на ООН! Константин Мишев не бил от КГБ /макар че не е представил бележка/. Но какво от това - каква е ползата за СДС и за България?

Всъщност не е ли Константин Мишев "лицето" Ангел Шейтанов /Ангел Дяволов/, станал известен с една печална статия. Разбира се, че е той! Двойствен човек! Хем ангел, хем дявол, хем не е неграмотен, хем не е много образован, хем българин, хем "американец", хем мъж, хем...

Аз бях дотук! Обикалях страната, писах закони, раздадох "шутове", правих концерти, паметни вечери, театрални представления и пр. Всичко мина през сърцето ми. Четвърта година животът ми бе точно една дума - СДС! СДС обаче не е един човек! Ще мине и без мен! Аз ще гласувам като антикомунист пак за СДС, но това едва ли ще бъде достатъчно!

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА РАКЕТНО НАПАДЕНИЕ НА САЩ НАД ИРАК. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия с гняв и презрение осъжда бандитското ракетно нападение на САЩ срещу столицата на Ирак, град Багдад през нощта на 26 юни 1993 г., в резултат на което са убити мирни граждани.

Правото да избират президенти е на народите в съответните страни, в това число и на Ирак, а не на САЩ. САЩ имат моралното право да избират само техния президент. Никой не е дал право на САЩ да бъдат международен полицай и по тяхно усмотрение да свалят президенти и правителства. Никой не им е дал право да избиват мирни жители на други страни, и то в момент, когато те са легнали да спят.

Това право нямат и в собствената си страна, както се случи в Лос Анжелис през 1992 г. Очевидци разказват за покъртителни картини на масови убийства, чрез стрелба от хеликоптери с картечници.

Централният комитет и секретариатът на ЦК на БКП осъждат всяка диверсия на Великите сили, които си присвояват правото да определят кои страни каква политика да провеждат. ЦК на БКП се обявява, и то решително, против милитаристичната политика на САЩ.

В същото време издигаме глас на протест против нежеланото присъствие на кораби от Шести американски флот в Черно море. Те нямат работа тук. Време е да напуснат Европа и да ни освободят от нежеланото присъствие. Те ни докараха глад, мизерия и нищета. Вървете си у дома нашественици. Българският народ не ви желае. СДС не е българският народ! Ние си бяхме добре без вашето присъствие. Желаем още по-добре да бъдем. С редица военни операции в света вие доказахте какви демократи сте. Случаите с КНДР, Виетнам, Панама, Сомалия, Ангола, Ирак, блокадата на Куба, Никарагуа, сега - в Босна и Херцеговина и т.н., са показателни за агресиите ви. Вървете си у дома.

София, 29 юни 1993 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО "В СЪРБИЯ НАРУШАВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА" ОТ КОНФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕЗИДЕНТА НА СЪРБИЯ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЧ, ГЛАСУВАНО НА ЗАСЕДАНИЕ НА 17 ЮНИ 1993 Г. В КЮСТЕНДИЛ. Документът е изпратен чрез посланика на Съюзна република Югославия.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С тревога и възмущение научаваме за грубото нарушаване на човешките права и бруталното третиране от страна на органите на сигурността на водача на сръбската опозиция господин Вук Драшкович.

Подобно отношение е в пълен разрез с приетите в Хелзинки, Мадрид и Виена норми за цивилизовано поведение в съвременна Европа.

Кюстендил, 17 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 1 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО "ЛЪЖАТА - НАЧИН ЗА УПОТРЕБА" /ЧАСТ ОСМА - ПОСЛЕДНА/ НА ГЕОРГИ СПАСОВ, ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ПЪРВИЯ НЕГОВ ОФИЦИАЛЕН ГОВОРИТЕЛ, ДО НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ СДС ЕДВИН СУГАРЕВ. Документът е адресиран и до председателя на Народното събрание Александър Йорданов, до президента на републиката д-р Желю Желев, до председателя на Министерския съвет проф.Любен Беров, до председателя на Парламентарната група на Съюза на демократичните сили Стефан Савов, до председателя на Националния координационен съвет на СДС Филип Димитров и до средствата за масова информация.


Спокойно, г-н Сугарев! Нашата нация нито е изгубила идеалите си нито се кани да загива, а затяга колана и напряга мишци, за да излезе от катастрофалното положение, до което бе докарана от фанатици с високи постове и нисък морал.

Вашият страх е параноичният страх на всички политически мегаломани, които смятат, че с тяхното падане от власт народите остават сираци и ще пропаднат.

На Вас ви се струва, че нацията е изгубила своите идеали, защото Вие не сте нейният идеал. По-горе Ви обясних защо не сте и защо не можете да бъдете неин идеал.

Вие, г-н Сугарев, непрекъснато говорите за морал, а накрая казвате, че президентът може да продължи да управлява тази страна, но само след като "плати” моралната цена за това. "Моят живот ще бъде тази цена" - заявявате Вие.

Вашият живот си е Ваш, г-н Сугарев, и той би имал "тази цена" само ако Вие бяхте "поставили" Желев за президент, а не го беше избрал народът.

И нещо друго, г-н Сугарев. Защо Вашият морал спа или мълча през тези 3,5 години, за които пишете, а проговори едва след като падна правителството на Ф.Димитров и трябва да дадете отговор на избирателите защо не сменихте незабавно системата, както обещахте? Не хитрува ли на дребно Вашият "морал", като хвърля вината върху Желев, за да може Вие, "чистите и пречистите", да вземете пак властта?

Няма да Ви се удаде да избудалкате народа с подобен "морал", защото той знае, че Вие не използвахте властта, която Ви даде, да го освободите, като го направите собственик на държавната собственост, която той създаде с потта и кръвта си, а върнахте собствеността само на додеветосептемврийската управляваща класа.

Той сигурно се досеща, че искате да разтурите парламента и да идете на избори веднага, макар че сега се копае и жъне, понеже се страхувате, че проектът на проф.Беров за масова приватизация ще бъде в интерес и ще направи собственици не десетки хиляди, а милиони, защото всеки от б-те милиона пълнолетни граждани може да участва в приватизацията и да получи своя дял.

И тогава ще се разбере кой на кого и как служи. Ще се разбере, г-н Сугарев, и ще изгубите напълно шанса си да се върнете на власт! Властта, властта, а не моралът, г-н Сугарев, Ви кара да предприемете тези отчаяни стъпки. Тя Ви е Богът, комуто се кланяте, а не истината, защото аз положих доста усилия да се срещна с нея, но срещнах само лъжи, които размахват дяволски опашки.


Х. ВРЪЩАНЕ КЪМ РЕЦИДИВИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА

ГОСПОДИН СУГАРЕВ,
ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА НКС НА СДС,
ГОСПОДА ДЕПУТАТИ ОТ СДС,

Няколко десетки или неколкостотин хиляди демонстранти са сила в очите и могат да всеят смут и да изпълнят със страх душата на обикновения гражданин, който ги гледа от прозореца или на екрана на телевизора.

Да не забравяме обаче, че с 40 хиляди щурмоваци, които маршируваха и вилнееха по улиците на Берлин, Хитлер дойде на власт през 1933 г. в Германия, а преди това по същия начин Мусолини бе взел властта в Италия.

Този исторически опит на народи с далеч по-стари демократични традиции от нашите ме кара да мисля, че някои наши политици не са далеч от мисълта за подобни действия и за осъществяване на такъв вариант за предизвикване на нови избори или за завземане на властта.

Аз съм сигурен, че той няма никакъв шанс за успех, но не е изключено да се стигне до сблъсъци и проливане на кръв.

Не е изключено, защото някой вече изписа върху стената на мавзолея с черни букви зловещото: "Смърт на Желю Желев!" Депутати, политици и общественици получават анонимни "смъртни присъди" с писма и по телефона. Обект на заплахи са и членове на техните семейства.

Това ме връща във времето непосредствено след 10 ноември 1989 г. и преди първите избори през 1990 г., когато мнозина от нас всеки ден получаваха по една "смъртна присъда" от БРЦК, БТЦК, "Поразяващата ръка" и пр.

Уличните демонстрации, публичното късане и тъпкане на книгата на д-р Желев "Фашизмът", побоят на депутата Павел Марков, "смъртните присъди", заплахите и пр. са рецидиви от едно време, което смятахме за безвъзвратно отминало и погребано. Тяхното възкресяване се прави с една-единствена цел - да се внушава страх, за да се демонстрира сила!


XІ. ДЕМОКРАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ЗАЩИТЕНА

Страхът, който могат да внушат, и силата, която могат да демонстрират няколко десетки или неколкостотин хиляди улични демонстранти, обаче не са аргумент в едно демократично общество. Те не могат да бъдат нито средство за неговата по-нататъшна демократизация, нито гарант на демокрацията. Гарант на демокрацията могат да бъдат само закони, които дават равни права на всички граждани, и стабилни държавни институции, които прилагат тези закони, за да осигурят обществения ред, честта, достойнството, собственоста, сигурността и спокойствието на всички заедно и на всеки поотделно.

Ние все още нямаме достатъчно такива закони, но това не означава, че не трябва да спазваме и онези, които вече имаме!

Ние все още нямаме достатъчно стабилни държавни институции, но това не означава, че те могат да бъдат сменявани с неконституционни, и незаконни действия!

Опитът да се действа с неконституционни и незаконни средства създава опасност за демокрацията, но това не означава, че няма кой да я защити.

Мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията. И то ще я защити!

София, 17 юни 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


        10:10:10    
        01.07.1993 г.    

Редактори: Нина Гаврилова
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
        Технически изпълнители: Траянка Каличкова
                                                   Цветанка Любомирова
        Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер”, 1993г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!