21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

1 ноември 1990

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 216 /234/

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ ОСЪЖДА РЕШИТЕЛНО ВАРВАРСКИЯ АКТ НА НАСИЛИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА КЛУБА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В ШУМЕН.

НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ОТНОВО ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В СТРАНАТА ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ СВОЕТО ПОВЕДЕНИЕ И НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ. БЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯВА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И АКТОВЕ ОТ ТОЗИ РОД БИХА ПОВИШИЛИ И БЕЗ ТОВА ВИСОКИЯ ГРАДУС НА ПОЛИТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ. КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ СЧИТА, ЧЕ НАЦИОНАЛНОТО РАЗЕДИНЕНИЕ, ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИЯТ УПАДЪК СА СЛЕДСТВИЯ НА ПРОВЕЖДАНАТА ГОДИНИ НАРЕД АНТИНАЦИОНАЛНА И АНТИДЕМОКРАТИЧНА ПОЛИТИКА ОТ БСП /БКП/ ПО ЧУЖД ТОТАЛИТАРЕН СЦЕНАРИЙ.

ОСНОВАТЕЛНО ВЪЗНИКВА ВЪПРОСЪТ КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ТОВА БЕДСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ, В КОЕТО СЕ НАМИРА СТРАНАТА. НА ПЪРВО MЯCTO, ТОВА Е ДЪЛБОКО АНТИБЪЛГАРСКАТА СЪЩНОСТ НА ЕДНА ПАРТИЯ, ПРЕТЕНДИРАЩА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ ВЕЧЕ НА ЕДИН ВЕК ДА НАРИЧА СЕБЕ СИ БЪЛГАРСКА. ОТГЛЕДАНА И ВЪЗПИТАНА ОТ ЧУЖДИ СИЛИ, НЕЙНАТА ПОЛИТИКА Е БИЛА ВИНАГИ НАСОЧЕНА ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО Е ЖЕРТВУВАЛА В ИМЕТО НА ЕДНА ПОРОЧНА КОСМОПОЛИЧНА ИДЕЯ - СОЦИАЛИЗМА. НА ВТОРО МЯСТО, ТЕОРИЯТА И ПРАКТИКАТА НА СОЦИАЛИЗМА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ПРОКАРВАНИ И ДНЕС, ВЪПРЕКИ ЧЕ НА ВСИЧКИ Е ЯСНА НЕГОВАТА АНТИДЕМОКРАТИЧНА ПРИРОДА. ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е ЖЕРТВА НА ЕДНА ЧУЖДА ТОТАЛИТАРНА СИЛА, ЧИИТО ПРОВОДНИЦИ НА БЪЛГАРСКА ПОЧВА СТОЯТ ВСЕ ОЩЕ НЕНАКАЗАНИ. ВИСОКАТА СТЕПЕН НА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛИЗЪМ В ИКОНОМИКАТА И ШОВИНИСТИЧНИТЕ НАСТРОЕНИЯ, ПОРОДЕНИ ОТ НАКЪРНЕНОТО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО, СА ДВЕТЕ ГЛАВНИ ПРЕПЯТСТВИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ПО-НАТАТЪШНАТА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО.

КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В СТРАНАТА ДА ЗАПАЗЯТ НЕОБХОДИМОТО СПОКОЙСТВИЕ И ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ОТ ИЗЯВЛЕНИЯ, КОИТО БИХА ТЛАСНАЛИ СТРАНАТА КЪМ ХАОС И НАСИЛИЕ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ: ИВАН ЕДИСОНОВ

СОФИЯ, 26 ОКТОМВРИ 1990 Г.         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/.


ДО УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БХДП /Ц/ НА ТРИ ПЪТИ ВЕЧЕ ДОСТИГАТ СИГНАЛИ ОТ СРЕДИ, БЛИЗКИ ДО КС НА СДС, ЧЕ КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ ВЪЗЛАГАЛ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ПЕТКО СИМЕОНОВ И ЙЕРОМОНАХ ХРИСТОФОР СЪБЕВ ДА ПОДГОТВЯТ УСТАВ И ПРОГРАМА НА ЕДНА БЪДЕЩА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, В КОЯТО ДА СЕ ВЛЕЯТ ВСИЧКИ ФОРМАЦИИ ОТ СДС БЕЗ БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ" И БЕЗ ПАРТИЯТА НА Д-Р ДЕРТЛИЕВ. ПО ТОЗИ НАЧИН СПОРЕД НАС СДС ЩЕ ПРИДОБИЕ НОВ ВИД, СЪСТОЯЩ СЕ ОТ /ПРИМЕРНО/: ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ОБЕДИНЕНА, БЗНС "Н.ПЕТКОВ" И БСДП.

АКО ТОВА Е ВЯРНО, ТО ПРЕДСТАВЛЯВА ГРУБО ВМЕШАТЕЛСТВО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА НАШАТА ПАРТИЯ И ОПИТ ДА СЕ УЗУРПИРАТ ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ. ТРЯБВА ДА Е ЯСНО НА КС НА СДС, A И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ЧЕ ПОДОБНИ ОПИТИ ОЩЕ ОТСЕГА СА ОБРЕЧЕНИ НА НЕУСПЕХ. ПО ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ В ТЕОРЕТИЧЕН АСПЕКТ СА КОМПЕТЕНТНИ - НЕКА НЕ ЗВУЧИ ПРЕСИЛЕНО И КАТО САМОХВАЛСТВО -ЕДИНСТВЕНО ХРИСТИЯНСКИТЕ БОГОСЛОВИ. ВЯРНО Е, ЧЕ ОТЕЦ ЙЕРОМОНАХ СЪБЕВ Е БОГОСЛОВ, НО ТОЙ Е ПРАКТИКУВАЩ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛ /ИЗВЪРШВА БОГОСЛУЖЕНИЯ, ЛИТУРГИИ, ТАЙНСТВА И ДР./, А ПО ХРИСТИЯНСКА ЕТИКА, ХРИСТИЯНСКА ФИЛОСОФИЯ И ХРИСТИЯНСКА СОЦИОЛОГИЯ, КАКТО И ПО ЦЯЛОСТНОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕДНА ЗАВЪРШЕНА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ИДЕОЛОГИЯ, КАКВАТО РАЗРАБОТВА НАШЕТО ПОЛИТИКО-ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЯДРО, СЪСТАВЕНО ОТ СВЕДУЩИ ХОРА ПО ТАЗИ НЕПОЗНАТА ЗА НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА ПРОБЛЕМАТИКА, СМЕЕМ ДА ТВЪРДИМ И ТО ОТГОВОРНО, ЧЕ ОТЕЦ СЪБЕВ НЕ Е СПЕЦИАЛИСТ. НЕКА ТОЙ ДА ПРОДЪЛЖИ БОРБАТА СИ ЗА РЕФОРМИ В РЕЛИГИОЗНИЯ ЖИВОТ, А ОТ ОБЛАСТИ, ПО КОИТО НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН, ДА СТОИ НАСТРАНА. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ГОСПОДИН СИМЕОНОВ. НИКОЙ НЕ ОТРИЧА ЕРУДИРАНИТЕ МУ ПОЗНАНИЯ ПО СОЦИОЛОГИЯ, НО ТОЙ ЕДВА ЛИ Е ПРОМЕНИЛ МИРОГЛЕДА И ВЪЗГЛЕДИТЕ СИ ТОЛКОВА ЛЕСНО, МАКАР ДА ДЕКЛАРИРА ПУБЛИЧНО, ЧЕ Е СКЪСАЛ С КОМУНИЗМА И ИДЕИТЕ МУ. НАШИТЕ НАЙ-ИСКРЕНИ УВАЖЕНИЯ КЪМ НЕГО, НО СЧИТАМЕ, ЧЕ И ТОЙ НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН ПО ТАКАВА МАТЕРИЯ, КОРЕННО ПРОТИВОПОЛОЖНА НА ПРЕДИШНАТА МУ ОРИЕНТАЦИЯ.

КАТО ИЗТЪКВАМЕ ГОРЕКАЗАНИТЕ НЕЩА, ТОВА СЪВСЕМ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ СА НАШ МОНОПОЛ. НО ОТЕЦ СЪБЕВ И Г-Н СИМЕОНОВ МОГАТ ДА ГИ РАЗРАБОТВАТ КАТО ЧАСТНИ ЛИЦА, А НЕ С ОПРЕДЕЛЕНИ КОРИСТНИ ЦЕЛИ.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БХДП /Ц/ СЕ НАДЯВА, ЧЕ КС НА СДС ЩЕ СЕ ВСЛУША В ДУМИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАЦИЯ И ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА СЕ НАМЕСВА В ЧУЖДИ ОБЛАСТИ.

ПО ПЪЛНОМОЩИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/:
ВЕНЦИСЛАВ ЯНЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X    X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПИТАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, ОТПРАВЕНО ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧРЕЗ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ Г-Н ДИМИТЪР АРНАУДОВ.


ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

НА СРЕЩАТА В САЩ МЕЖДУ ДВАМАТА ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ - НА ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ - Г-Н ЖЕЛЕВ ОБЕЩА НА ТУРГУТ ЙОЗАЛ, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ПОПРАВКИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ЗА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ ВСИЧКИ ПОЛАГАЩИ СЕ ПРАВА НА "БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД". СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ТАКАВА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ ВЛИЗА В ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТ/ И КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО ВИ КЪМ ТОВА ОБЕЩАНИЕ? СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ СПОМЕНАТИТЕ ГРАЖДАНИ НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ДОСЕГА ВСИЧКИ ПОЛАГАЩИ ИМ СЕ ПРАВА, ТА СА НЕОБХОДИМИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗМЕНЕНИЯ В КОНСТИТУЦИЯТА?

СОФИЯ, 23 ОКТОМВРИ 1990 Г.         ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИТАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, ВНЕСЕНО ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧРЕЗ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ Г-Н ДИМИТЪР АРНАУДОВ.


ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

НА СРЕЩАТА В АНТАЛИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА И ТУРСКАТА СТРАНА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ СПОМЕНА ЗА НАЛИЧИЕТО НА "ТУРСКО МАЛЦИНСТВО" В БЪЛГАРИЯ.

ОТ 112 ГОДИНИ НАСАМ НИКЪДЕ, В НИТО ЕДНА КЛАУЗА НА НИТО ЕДИН МЕЖДУДЪРЖАВЕН И МЕЖДУНАРОДЕН ДОКУМЕНТ НЕ ФИГУРИРА ТАКОВА.

ПИТАМЕ:

УПЪЛНОМОЩЕН ЛИ Е ОТ ВАС МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ДА ПРАВИ ТАКОВА ИЗЯВЛЕНИЕ?

ЩЕ ИЗЯСНИТЕ ЛИ ТОЗИ ВЪПРОС, КАКТО ВИ ПОДКАНИ Г-Н ВИКТОР ВЪЛКОВ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/?

ЩЕ НАЛОЖИТЕ ЛИ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ УПОТРЕБАТА НА ТОЗИ ТЕРМИН, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ИЗЯСНЕНО НЕГОВОТО ЗНАЧЕНИЕ?

СОФИЯ, 23 ОКТОМВРИ 1990 Г.     ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИТАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ.


ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/,

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС ДА ОТГОВОРИТЕ НА СЛЕДНИЯ ВЪПРОС: КАКВО CTЕ ИМАЛИ ПРЕДВИД, КОГАТО НА СРЕЩАТА ВИ В САЩ СТЕ ОБЕЩАЛИ НА ТУРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ТУРГУТ ЙОЗАЛ, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ ВСИЧКИ ПОПРАВКИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ЗА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НЕОБХОДИМИТЕ ПРАВА НА "БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД"?

СОФИЯ, 23 ОКТОМВРИ 1990 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИТАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.


ГОСПОДИН ЛУКАНОВ,

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС ДА НИ РАЗЯСНИТЕ КАКВО РАЗБИРАТЕ ПОД ТЕРМИНА "ТУРСКО МАЛЦИНСТВО", УПОТРЕБЕН ОТ ВАС ПРЕД ТУРСКАТА СТРАНА НА СРЕЩАТА В АНТАЛИЯ?

АКО ОБИЧАТЕ, РАЗЯСНЕТЕ НИ ИМА ЛИ МЕЖДУДЪРЖАВЕН ДОКУМЕНТ ОТ 1878 ГОДИНА НАСАМ, В КОЙТО ДА Е УПОМЕНАТ ПОДОБЕН ТЕРМИН? НАМ Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ НЯМА, НО МОЖЕ БИ ВИЕ ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ. И ВСЕ ПАК, АКО НЯМА, КОЕ ВИ ДАДЕ ОСНОВАНИЕ ДА КОНСТАТИРАТЕ НАЛИЧИЕТО НА ТАКОВА?

СОФИЯ, 23 ОКТОМВРИ 1990 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/, ПОДКРЕПЕНА ОТ ПАРТИИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ.


ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКУВАНАТА ВЪВ ВЕСТНИК "НОВА ЕРА" /БР.34 ОТ [нечетлива дата] ОКТОМВРИ 1990 Г./ МОЛБА НА Г-Н ДИМИТЪР ЛАЗАРОВ ДО Г-Н СЛАВОМИР ЦАНКОВ, В КОЯТО СЕ ИЗКАЗВА МНЕНИЕТО, ЧЕ "СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3" ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАРОДНА ПАРТИЯ ПО ПОДОБИЕ НА АВСТРИЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ", НАЦИОНАЛНИЯТ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ СМЯТА ЗА СВОЙ ДЪЛГ ДА ЗАЯВИ:

ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ СЕ НАЙ-ЕНЕРГИЧНО СРЕЩУ ТАЗИ ИНТЕРВЕНЦИЯ, КОЯТО Е ПЛОД НА ПОЛИТИЧЕСКО КЪСОГЛЕДСТВО И НЕПОЗНАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НИ МИНАЛО.

ПОЗВОЛЯВАМЕ СИ ДА ПРИПОМНИМ НА Г-Н Д. ЛАЗАРОВ, ЧЕ ПРЕЗ СТОГОДИШНАТА СИ ИСТОРИЯ НАРОДНАТА ПАРТИЯ, ЧИЙТО ПРИЕМНИК И ПРОДЪЛЖИТЕЛ СЕ ЯВЯВА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ, Е ДАЛА НА СТРАНАТА НИ ТАКИВА СТРОИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КАТО Д-Р КОНСТАНТИН СТОИЛОВ, ИВ. ЕВ. ГЕШОВ, С.БОБЧЕВ, М.МАДЖАРОВ, ИВ.ВАЗОВ, К.ВЕЛИЧКОВ ХР.СИЛЯНОВ И Т.ТЕОДОРОВ. КЪМ ТЕЗИ ДОСТОЛЕПНИ ПОЛИТИЧЕСКИ МЪЖЕ НЕ МОЖЕМ ДА НЕ ПРИБАВИМ И ЛИДЕРА НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА АТАНАС Д. БУРОВ - ДЪЛГОГОДИШЕН МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И УЧАСТНИК В НАРОДНИЯ БЛОК ЗАЕДНО С ДИМИТЪР ГИЧЕВ ОТ БЗНС "ВРАБЧА" 1 И НИКОЛА МУШАНОВ ОТ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, В ПОСЛЕДНОТО ЗАКОННО ПРАВИТЕЛСТВО НА КОНСТАНТИН МУРАВИЕВ, СВАЛЕНО ОТ ВЛАСТ ЧРЕЗ ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКИЯ ПРЕВРАТ ПРЕЗ 1944 ГОДИНА. АТАНАС БУРОВ НАМЕРИ СМЪРТТА СИ БЕЗ ЗНАК И БЕЗ ГРОБ В ЕДИН ОТ НАЙ-МРАЧНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАТВОРИ - ПАЗАРДЖИШКИЯ - ПРЕЗ 1954 ГОДИНА.

БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ БЕШЕ ВЪЗСТАНОВЕНА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1989 ГОДИНА В ЗАЛЦБУРГ /АВСТРИЯ/, ПОЛЗВАЙКИ ОПИТА КАКТО НА ПРЕДШЕСТВЕНИЧКАТА СИ, ТАКА И НА НАРОДНИТЕ ПАРТИИ В АВСТРИЯ,
ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ХОЛАНДИЯ И ДР. НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НАРОДНАТА ПАРТИЯ СЕ УЧРЕДИ НА 3 ФЕВРУАРИ 1990 ГОДИНА И Е ВПИСАНА В ОТДЕЛНИЯ РЕГИСТЪР ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ПОД HP.16 ОТ 19 АПРИЛ 1990 ГОДИНА.

ЗА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА Г-Н Д.ЛАЗАРОВ, КОИТО ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ СЕРИОЗНО ГО ИЗЛАГАТ НА ОПАСНОСТ ПОЛИТИЧЕСКИ И МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ГО СЪВЕТВА НЕГОВОТО УБЕЖДЕНИЕ В ОСНОВАТЕЛНОСТТА НА СЪЩИТЕ. НИЕ МОЖЕМ ДА ПОВТОРИМ, ЧЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ НЯМА ПЕРСПЕКТИВА, ПОРАДИ ЛИПСА НА КАКЪВТО И ДА БИЛО СЪМНИТЕЛЕН ПРЕДМЕТ ЗА ДИСКУСИЯ. АКО ВСЕ ПАК ТОВА НЕЧЕСТНО ЧУВСТВО НАДДЕЛЕЕ, ТО ИНТРИГИТЕ СРЕШУ НАРОДНАТА ПАРТИЯ, УВЕРЯВАМЕ ВИ, ЩЕ БЪДАТ ЛЕСНО ПАРИРАНИ КАКТО ОТ САМАТА НЕЯ, ТАКА И ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ Й, КОИТО СА ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ ОПОЗИЦИЯТА.

ПРИКАНВАМЕ ВИ, Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3", ЧРЕЗ СТРАНИЦИТЕ НА ВАШИЯ ВЕСТНИК ДА ВЗЕМЕТЕ ПО-БЪРЗО СТАНОВИЩЕ ПО ПОВДИГНАТИЯ ВЪПРОС. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ЩЕ СМЯТА, ЧЕ СПОМЕНАТАТА ПУБЛИКАЦИЯ Е С ТЕНДЕНЦИОЗНА НАСОЧЕНОСТ И ПРЕСЛЕДВА НЕЧИСТОПЛЪТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. ЩЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА НАПРАВИМ ПАРАЛЕЛ С ИМЕТО "БСП", КОЕТО, КАКТО ВИ Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО, НЕПРАВОМЕРНО БЕ ОТНЕТО НА СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА В РЕЗУЛТАТ НА МАНИПУЛАЦИИ НА "РЪКОВОДНИ КРЪГОВЕ", ПОСТАВИЛИ ПРЕПЯТСТВИЯ ПО ПЪТЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ У НАС.

ЗА ДА СПРЕТЕ, СМЕЕМ ДА СЕ НАДЯВАМЕ, НЕВОЛНО ПОЕЛИ ПО ТОЗИ ПЪТ ОСТАВА РЕСПЕКТЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ВИ ВНУШАВА ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ.

СОФИЯ 30 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА

ЗА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ:
ДИМИТЪР БРАНКОВ
НЕД.АТ.БУРОВА
СТОИМИР МИНКОВ

ПОДКРЕПИЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА:
БЗНС "ВРАБЧА" 1 - ЙОРДАН ДУПАРИНОВ
НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - ПЕТЪР ГОГОВ
ПАРТИЯ НА ТРУДА - ИВАН ВЕЛКОВ
БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА "ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ" - ДИМИТЪР ПОПОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОЦЕНКАТА /ЧАСТ ТРЕТА/ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗАДАЧИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА. ОЦЕНКАТА Е ПРИЕТА НА ИЗВЪНРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО, СЪСТОЯЛА СЕ НА 20-21 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ.


НА ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА БСП СА ГЛАСУВАЛИ 2 286 363 ИЗБИРАТЕЛИ, А ПРОТИВ НЕЯ СА ГЛАСУВАЛИ 3 348 052 ИЗБИРАТЕЛИ. АКО ОТ ТАЗИ, ПОСЛЕДНАТА ЦИФРА ИЗВАДИМ И ОБЯВЕНИТЕ ЗА НЕВАЛИДНИ 213 217 БЮЛЕТИНИ, ТО ВСЕ ПАК ГЛАСУВАЛИТЕ ПРОТИВ НЕЯ СА ЕДНО ЗНАЧИТЕЛНО БОЛШИНСТВО, КОЕТО В ЦИФРИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ ЧРЕЗ СЪОТНОШЕНИЕТО 53 НА СТО : 47 НА СТО.

ЗА НЕИЗКУШЕНИТЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА ПОЛИТИЧЕСКА БОРБА ГРАЖДАНИ НА НАШАТА СТРАНА ОСТАВА ВСЕ ПАК НЕИЗЯСНЕН ВЪПРОСЪТ: КАК БСП, ПОЛУЧИЛА ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ГЛАСОВЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, Е МОГЛА ДА ВЗЕМЕ ЗНАЧИТЕЛНО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТСКИ МЕСТА - 211 ОТ ОБЩО 400: НАЙ-ОБЩИЯТ ОТГОВОР НА ТАКА ПОСТАВЕНИЯ ВЪПРОС Е СЛЕДНИЯТ: ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ БЯХА ПРОВЕДЕНИ ПО ПРАВИЛА. КОИТО ПОЗВОЛЯВАХА НА БСП ДА ПОЛУЧИ ЕДНО ДЕПУТАТСКО МЯСТО ЗА ГЛАСОВЕТЕ НА 13 679 ИЗБИРАТЕЛИ, А НА ОПОЗИЦИЯТА - ДА ПОЛУЧИ ЕДНО ДЕПУТАТСКО МЯСТО ЗА 17 116 ГЛАСА. ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ, ЗА ДА ИЗВОЮВА ВСЯКО ЕДНО ДЕПУТАТСКО МЯСТО, ОПОЗИЦИЯТА Е ТРЯБВАЛО В СРАВНЕНИЕ С БСП ДА ПОЛУЧИ В ПОВЕЧЕ 3 437 ГЛАСА. САМО ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕТО НА ТЕЗИ ПРАВИЛА ИЗЧИСЛЕНИЯТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ ОПОЗИЦИЯТА Е ЗАГУБИЛА ОКОЛО 48 ДЕПУТАТСКИ МЕСТА. С ТЯХ ТЯ БИ ИМАЛА МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА. ЕТО ТЕЗИ ДАННИ НИ ДАВАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ЕДНИ ПО-ОБЩИ РАЗСЪЖДЕНИЯ. ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ ОПОЗИЦИЯТА ОТИДЕ РАЗЕДИНЕНА НА ИЗБОРИТЕ. СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩАТА БСП НЕ ЗАСТАНА ЕДНА МОЩНА ЕДИННА ОПОЗИЦИОННА ПАРТИЯ, А МНОГО НА БРОЙ ПО-ГОЛЕМИ ИЛИ ПО-МАЛКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ГЛАСОВЕТЕ, ПОДАДЕНИ ЗА ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ОСТАНАХА НЕОПОЛЗОТВОРЕНИ. НА ВТОРО МЯСТО, ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩАТА БСП САМО С ПОМОЩТА НА СВОИ ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ СЪЗДАДЕ ЗАКОНА ЗА ИЗБОРИТЕ. ТОЗИ ЗАКОН С ВКЛЮЧЕНИТЕ В НЕГО КЛАУЗИ ДАДЕ НЕОСПОРИМИ ПРЕИМУЩЕСТВА НА ГОЛЕМИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ПРЕДИ ВСИЧКО НА ЕДНА ОТ ТЯХ - УПРАВЛЯВАЩАТА ТАКАВА. НА ТРЕТО МЯСТО, БСП ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ С ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМ НА БРОЙ ЩАТЕН ПЕРСОНАЛ. ПО НАША ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА ОСВЕН 80-ТЕ ХИЛЯДИ РЕДОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ЗАЕТИ С ОРГАНИЗАЦИОННА ПАРТИЙНА РАБОТА, В ИЗБОРИТЕ СА ВЗЕЛИ АКТИВНО УЧАСТИЕ И НЕКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ ЧЛЕНОВЕ НА ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА - ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ЗАЕМАЩИ ВИСОКОПЛАТЕНИ ПОСТОВЕ, ПОЧТИ ВСИЧКИ ОНЕЗИ, КОИТО СА РАБОТИЛИ В СИСТЕМАТА НА РЕПРЕСИВНИТЕ ОРГАНИ /МИЛИЦИЯ, СЪД, ПРОКУРАТУРА/, ВОЛНОНАЕМНИ СЛУЖЕЩИ ОТ СИСТЕМАТА НА АРМИЯТА И МНОГО ДРУГИ ПОДОБНИ. ОСОБЕНО АКТИВНО УЧАСТИЕ В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ВЗЕ И МЕСТНАТА НОМЕНКЛАТУРА. УСИЛИЯТА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАРТИЙНИ КАДРИ РЕШИХА В ЗНАЧИТЕЛНА СТЕПЕН И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО, КАТО ФАКТОР ЗА ИЗБОРНАТА ПОБЕДА НА БСП МОГАТ ДА БЪДАТ ПОСОЧЕНИ И ДОБРЕ ПОДБРАНИТЕ ЛОЗУНГИ, КОИТО БЯХА ПЪЛНИ С ОБЕЩАНИЯ ЗА БЪРЗО ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА, ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА РЕД И СПОКОЙСТВИЕ, ЗА ПЪЛНО РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА. СЕГА СЕ ВИЖДА, ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛОЗУНГИ НЕ Е ИЗПЪЛНЕН, НО В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА СПОЛУЧЛИВО ПОДБРАНИТЕ ЛОЗУНГИ МОГАТ ДА ОБРАБОТЯТ В ОПРЕДЕЛЕНА ПОСОКА СЪЗНАНИЕТО И ПОВЕДЕНИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. И НА ПОСЛЕДНО ПЕТО МЯСТО, ГОЛЯМАТА ФИНАНСОВА МОЩ НА БСП РЕШИ ИЗХОДА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА В НЕЙНА ПОЛЗА. ПО НАША ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА ЕДНО ДЕПУТАТСКО МЯСТО НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е СВЪРЗАНО С РАЗХОД НА ОКОЛО 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ, КОИТО ЗА СЪЩАТА ЦЕЛ Е ПОХАРЧИЛА ОПОЗИЦИЯТА. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, НАПРАВЕНИТЕ СКРОМНИ ПРЕДИЗБОРНИ РАЗХОДИ СА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-МАЛКИ ПО РАЗМЕР В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ, НАПРАВЕНИ ОТ БСП. ИЗБОРНИЯ УСПЕХ НА ДВИЖЕНИЕТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ ЕНТУСИАЗМА НА НЕГОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ И НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, КОИТО ГО ПОДДЪРЖАТ. НО В МОМЕНТА ОСТАВА ОТКРИТ ВЪПРОСЪТ: ДАЛИ И В БЪДЕЩЕ, ПРИ ДРУГИ ПОДОБНИ СИТУАЦИИ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА ПРЕДИ ВСИЧКО НА ТОЗИ ФАКТОР, ИЛИ ТРЯБВА ОТСЕГА ДА СЕ ПОМИСЛИ ПО-СЕРИОЗНО ЗА ОРГАНИЗАЦИОННОТО УКРЕПВАНЕ НА НАШЕТО ДВИЖЕНИЕ.

ЕТО, ТОВА СА НЯКОИ ОТ ГЛАВНИТЕ ИЗВОДИ, СВЪРЗАНИ С ОЦЕНКАТА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОВЕДЕНИ ПРЕЗ М. ЮНИ Т.Г. В НАШАТА СТРАНА. ТЕЗИ ИЗБОРИ ПРИКЛЮЧИХА МНОГО УСПЕШНО ЗА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЗАКОНОДАТЕЛНИЯ ФОРУМ НА СТРАНАТА СЕ ФОРМИРА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА, КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ПОТИСНАТИТЕ, ОНЕПРАВДАНИТЕ, УНИЖЕНИ И ОСКЪРБЕНИ ГРАЖДАНИ, ТЕЗИ, КОИТО КАКТО В МИНАЛОТО, ТАКА И ДНЕС НЕ МОГАТ В ПЪЛНА СТЕПЕН ДА БЪДАТ НАРЕЧЕНИ СВОБОДНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА, ПРОВЕДЕНА ОТ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ПОДПОМОГНА БЪРЗОТО ФОРМИРАНЕ НА ТОВА ДВИЖЕНИЕ КАТО ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В СТРАНАТА. ТО УКРЕПНА ОРГАНИЗАЦИОННО В НЕЯ, СЪЗДАДЕ СВОЯ ПРОГРАМА С ВИСОКОХУМАННО СЪДЪРЖАНИЕ И ИЗГРАДИ СВОЯ САМОСТОЯТЕЛНА ИДЕОЛОГИЯ - СВОЯ ИКОНОМИЧЕСКА ТЕОРИЯ, СВОЯ СОЦИОЛОГИЧЕСКА ТЕОРИЯ И СВОЯ ФИЛОСОФСКА ТЕОРИЯ. РАЗБИРА СЕ, ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ РАБОТАТА ПО ОРГАНИЗАЦИОННОТО УКРЕПВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО Е ПРИКЛЮЧИЛА И ЧЕ ФОРМИРАНЕТО НА ИДЕОЛОГИЯТА МУ Е ВЕЧЕ СВЪРШЕН ФАКТ. НАПРОТИВ ТОВА СА НЕЩА, КОИТО СА СВЪРЗАНИ С ЕЖЕДНЕВНАТА ТЪРПЕЛИВА РАБОТА НА ХИЛЯДИ НАШИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, НО ТАЗИ РАБОТА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА И СЕГА Е НЕОБХОДИМО ТЯ ДА БЪДЕ КАНАЛИЗИРАНА, ДА БЪДАТ ПОДКРЕПЕНИ ОНЕЗИ, КОИТО, БЕЗ ДА ЖАЛЯТ ТРУД И СИЛИ, МОГАТ ДА Я ИЗПЪЛНЯВАТ БЕЗУПРЕЧНО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 1 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА РЕКТОРА НА ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, АДРЕСИРАНА ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ФРАКЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ДЕПУТАТА ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 19 ОКТОМВРИ Т.Г., ПРЕДАВАНО ПО РАДИОТО, СЛЕД ТОВА КОМЕНТИРАНО В ПЕЧАТА ПО НАЙ-РАЗЛИЧЕН НАЧИН, И РАЗПРОСТРАНЯВАНИТЕ ВЕРСИИ СРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЧЕ РЕКТОРЪТ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Е ПРЕДЛОЖИЛ НА РЪКОВОДИТЕЛ НА КАТЕДРА, ЧЛЕН НА БСП, ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, КАКТО И ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪОБЩЕНИЕТО ВЪВ ВЕСТНИК "ДУМА” ОТ 25 ОКТОМВРИ 1990 Г. ЗА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КЛУБОВЕ НА СОЦИАЛИСТИ "НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА" ОТНОСНО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА ВЪВ ВУЗ, СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ЗАЯВЯ СЛЕДНОТО:

- РЪКОВОДСТВОТО И АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ СЕ СТРЕМИ ДА СЪЗДАДЕ БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И РАЗВИТИЕ НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА КОЛЕКТИВА, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ УБЕЖДЕНИЯ. С ЦЕЛ ДА НЕ СЕ ВЪЗБУЖДАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СТРАСТИ В УНИВЕРСИТЕТА И В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС ЗАКОНА ЗА АКАДЕМИЧНА АВТОНОМИЯ, ОЩЕ ПРЕЗ М.АПРИЛ Т.Г. БЕШЕ РЕШЕНО ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗЯВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТУ - СОФИЯ.

СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА УНИВЕРСИТЕТА /А НЕ АКАДЕМИЧНИЯТ СЪВЕТ ИЛИ РЪКОВОДСТВОТО НА ТУ, КАКТО СЕ СЪОБЩАВА В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ/ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЛИЦАТА, КОИТО ЗАЕМАТ ИЗБОРНИ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ, ВРЕМЕННО ДА ПРЕКРАТЯТ /ЗАМРАЗЯТ/ ЧЛЕНСТВОТО СИ В ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА МАНДАТА СИ. ТОВА РЕШЕНИЕ БЕШЕ ПРЕДХОДЕНО ОТ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА РЕКТОРСКОТО РЪКОВОДСТВО И ВСИЧКИ ДЕКАНИ НА ФАКУЛТЕТИ, ЧЕ В ДЕЙНОСТТА СИ КАТО АКАДЕМИЧНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НЯМА ДА СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ПРИСТРАСТИЯ И УБЕЖДЕНИЯ.

ТЕЗИ ВЪПРОСИ СА ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТА ЗА ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВО И ДЕЙНОСТ НА УНИВЕРСИТЕТА И ЩЕ БЪДАТ ПРЕДМЕТ НА ЗАДЪЛБОЧЕНО ОБСЪЖДАНЕ В АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ И ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИ ДО КРАЯ НА ТАЗИ ГОДИНА.

НЕ СЪМ УВОЛНЯВАЛ И НЕ СЪМ ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ, ЧЕ ЩЕ УВОЛНЯ РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА /ФАКУЛТЕТ/, ЧЛЕН НА БСП. НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ЧЛЕН НА ЦК НА БКП.

СОФИЯ, 26 ОКТОМВРИ 1990 Г.

РЕКТОР НА ТУ - СОФИЯ: ЧЛ.-КОР.ПРОФ.Д.БУЧКОВ

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/