ЛИЦАТА НА 1990

 

Още от началото на 1990 година на публичната сцена активно заигра Националният център за изследване на общественото мнение НЦИОМ.

 

Центърът възникна през 1967 година - близо година преди възстановяването на Института по социология (февруари,1968), като "Център за социологически изследвания на младежта към вестник Народна младеж". Въстановяването на практиката на емпиричните социологически изследвания, които се провеждат в целия не-комунистически свят, а у нас са прекратени след 9 септември 1944 година, беше знаменателна за тоталитарната система - с това се признаваше, че историческия материализъм не е всеобхватното и достатъчното за социалното управление учение. Самият факт, че се питаха гражданите за мнението им, за характеристиките им, беше в противоречие с господстващия до тогава възглед, че за функционирането на обществото е достатъчна прескриптивната информация. Това отваряше вратата да нахлуването на множеството науки свързани със социалното управление.

 

През 1990 година начело на Центъра застана Андрей Райчев, дотогавашен инструктур в ЦК на БКП в един от идеологическите отдели. Райчев е интелигентен, образован и е от най-ярките професионалисти в своето поколение.

 

В тези месеци НЦИОМ е една от институциите, с която БКП упражнява властта. Можем с голяма увереност да предполагаме, че Райчев (левичар по убеждение и лоялен по природа) е планирал и проектирал конкретните емпирични изследвания при съгласуване с ръководството на БКП/БСП, а когато и каквото не е съгласувал, е съобразявал сам. Така че изследванията на НЦИОМ, освен информация за обществени процеси, дават представа и за политиката на БКП/БСП, подсигурявана с емпирична информация и допълвана чрез нейното разпространение.

 

Изследванията след 10 ноември, за които имам сведения, започват от януари 1990 година.

На кои лица НЦИОМ измерва рейтинга?

 

От СДС:

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ

ЕМИЛ КОШЛУКОВ

ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ

ПЕТЪР БЕРОН

ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ

РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ

 

В края на декември - началото на януари НЦИОМ съсредоточава своя интерес към ръководителите на СДС (Желев, Берон, Воденичаров), водача на "сините" младежи - Кошлуков, лидера на "сините" синдикати - Тренчев, социалдимократическата алтернатива (идейния и политически конкурент на БКП/БСП) - Дертлиев.

 

Кръглата маса обогати с няколко нови персони отчитаните рейтинги:

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА

ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ

МИЛАН ДРЕНЧЕВ

ПЕТКО СИМЕОНОВ

ХРИСТОФОР СЪБЕВ

 

По-късно, през април към тях бяха прибавени

ГЕОРГИ СПАСОВ

ЯНКО ЯНКОВ, а през август към горната група се прибави и

НИКОДИМ ПОПОВ - зам.-председател на Великото народно събрание.

 

През октомври към този списък се прибави името на

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ.

Той е много активен в така наречената "контактна група" на Кръглата маса, а по-късно в "шареното политбюро" и при изграждането на президентската канцелария, когато Желев стана президент. При започване на работата на Великото народно събрание беше забелязан

 

СТОЯН ГАНЕВ, който стана заместник-председател на ПСДС.

 

След като беше избран за председател на СДС, към лицата от "рейтингите" се присъедини и

ФИЛИП ДИМИТРОВ.

 

През март от НЦИОМ забелязват и активността на

СЛАВОМИР ЦАНКОВ.

Лидерът на Ера 3, една прочута и многословна организация от пролетта на 1990 година, която беше организирала Алтернативна Кръгла маса - бяха опънали чадъри досами НДК и седяха около няколко масички. Наоколо ги зяпаха любопитни.

 

В края на годината като обществено значима фигура започна да присъства

 

ВАЛЕНТИН МОЛЛОВ - председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите и един от собствениците на Първа частна банка и определено в близост с първата свободна вестникарска група "Пресгрупа 168 часа", която издаваше седмичника "168 часа", а по-късно и всекидневника "24 часа" - най-популярните печатни издания в края на 1990.

 

Симетрично на СДС бяха разположени лицата от БСП:

АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ

БЕЛЧО БЕЛЧЕВ

ГЕОРГИ АТАНАСОВ

ДОБРИ ДЖУРОВ

ЖИВКО ЖИВКОВ

КРЪСТЬО ПЕТКОВ

МИНЧО ЙОВЧЕВ

МИНЧО МИНЧЕВ

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

ПАНТАЛЕЙ ПАЧОВ

ПЕТЪР МЛАДЕНОВ

ПЕТЪР-ЕМИЛ МИТЕВ

РОСЕН КАРАДИМОВ

СТАНКО ТОДОРОВ

 

Интересът на НЦИОМ (според мен по това време НЦИОМ беше инструмент на Андрей Луканов в политическата му игра) е съсредоточен върху няколко проблема. Събирана е информация за рейтинга на тогавашното ръководство на БКП - Лилов, Луканов, Младенов, Атанасов, Джуров, Тодоров, Белчев, Йовчев, Пачов. Узнали са нещо повече за новото, следживково попълнение - Йовчев, Пачов. Установили са каква е популярността на представителите на радикалното реформаторство в редиците на БКП - Николай Василев и Петър-Емил Митев. В групата са намерили място синдикалният водач - Кръстьо Петков, младежкият - Росен Карадимов и отечественофронтовският - Живко Живков.

 

В изследването през месец март са включени Атанас Семерджиев - вътрешен министър, Бойко Димитров - външен министър, а на Кърглата маса през март изгряха звездите на

ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

ГИНЬО ГАНЕВ

 

През април към тях се прибави

БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ, а през август

 

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ, който стана председател на 7 ВНС и

ЧАВДАР КЮРАНОВ, кандидатът за президент от страна на БСП, както и

 

НОРА АНАНИЕВА - председател на парламентарната група на БСП. В късната есен на 1990 година с ораторски талант от трибуната на ВНС се откроиха

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

ДРАГОМИР ДРАГАНОВ.

 

В изследванията на НЦИОМ през 1990 година впечатлява липсата на интерес към ръководството на БЗНС. Единственият, от когото са се заинтересували през януари, е

АНГЕЛ ДИМИТРОВ, а през март към него се прибавя

СВЕТЛА ДАСКАЛОВА,

член на делегацията на БЗНС на Кръглата маса, а през април

 

ВИКТОР ВЪЛКОВ, през август

 

ИВАН ГЛУШКОВ, който вече е и заместник-председател на Великото народно събрание. Когато ВНС започна работа, доби популярност

ЕЛЕНА КИРЧЕВА.

 

През април към лицата, чийто рейтинг се следи постоянно или с прекъсване

от НЦИОМ, се появи и

 

АХМЕД /МЕДИ/ ДОГАНОВ

 

 

ОДОБРЕНИЕ

359

11,6 (юни - 13.1, август - 12.2)

НЕОДОБРЕНИЕ

888

28,6

КОЛЕБАНИЕ

268

8,6

БЕЗРАЗЛИЧИЕ

281

9,0

НЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ

1263

40,6

 

Но редом с Ахмед Доган е забелязан и

 

ДИМИТЪР АРНАУДОВ, тогава председател на ОКЗНИ, който обединява "националистите". Поставям ги в кавички, защото техният национализъм на фона на Балканите е почти незабележим. Арнаудов събира 5,7 на сто одобрение, а 73 на сто нямат впечатление от него, следователно не се интересуват от тези "националисти".

 

През декември в центъра на вниманието застана бившият градски съдия и бивш секретар на Центарлната избирателна комисия за изборите за ВНС -

ДИМИТЪР ПОПОВ

 

1990 година имаше своеобразен "рейтингов" завършек - сред най-споменаваните лица през месец декември се нареди

 

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ

 

ОДОБРЕНИЕ

565 (от общо 1492)

37,9

НЕОДОБРЕНИЕ

152

10,2

НЯМАМ ВПЕЧАТЛБЕНИЕ

153

10,3

 

 

                                                                               П.С.