9 септември 1993


София, 9 септември 1993 година
Брой 176 /963/


София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПО ПОВОД НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЦАРИГРАДСКИЯ ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ. Документът е адресиран до средствата за масова информация.


Предстоящото официално посещение на Негово светейшество Цариградския вселенски патриарх Вартоломей стана повод за отделилите се от единството си със Светия синод на Българската православна църква /БПЦ/ и изпаднали в греха на разкола бивши архиереи: Неврокопски Пимен, Старозагорски Панкратий и Врачански Калиник, да отправят до председателя на Светия синод Негово светейшество Българския патриарх Максим писмо /от 31 август 1993 г./, което някои ежедневници публикуваха. В него те споменават, че у тях е заговорила съвестта поради създадената пропаст на разкола за "незавидната и укорна" обстановка.

Тримата разколници - бивши архиереи, вече няколко пъти отправят писма с половинчати заяви, че съзнават вината си, но досега не са изразили ясно разкаяние, нито от постъпките им личи желание за помирение. Като държат в окупация втора година Синодалната палата, те дори се опитват да диктуват условия.

Въпреки всичко Негово светейшество и Светият синод в загрижеността си за преодоляването на разкола, който е жива рана в снагата на родната ни църква, насрочи за 28 септември 1993 г. събор на всички канонични архиереи на БПЦ в Синодалната палата, на който ще бъдат поканени низвергнатите архиереи, за да могат да изразят лично своето покаяние и да помолят архиерейския събор за прошка.

Отново привличаме вниманието на представителите на средствата за масово осведомяване върху факта, че както въз основа на каноните на светото православие и устава на БПЦ, така и на основание Акт N 82/7 юни 1993 г. на Дирекцията по вероизповеданията, не съществува друг синод в БПЦ освен каноничния под председателството на Негово светейшество Българския патриарх Максим, който е и домакин на предстоящото посещение на Цариградския патриарх Вартоломей. Самозваният "инициативен комитет" от ул. "Оборище" N 4 следователно няма законното право да обитава Синодалната палата.

София, 2 септември 1993 г.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СВЕТИЯ СИНОД:

Левкийски епископ Неофит

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРАЗНИЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ КЪМ ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ, СЪМИШЛЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


Деветия ден на деветия месец българската памет съхранява като един от историческите върхове по сложния и стръмен, трънлив и криволичещ друм към национална независимост, социална справедливост, към хуманизъм в нашето общество. Годините отминават, събитията се редят, стари и нови проблеми владеят нашето всекидневие, но денят, в който България казва ясно и категорично "Не” на фашизма, ще бъде ден на сведените глави и дълбоката почит към антифашисти и поборници за светъл и чист човешки идеал.

Девети септември 1993 г. носи своя единствена и неповторима атмосфера. Отдалечени от 9 септември 1944 г., ние сега не само от дистанцията на времето, но и от проблемите на днешния труден за България ден осмисляме и оценяваме годините и събитията. БСП и ПССД остават верни на идеите за свобода и социална справедливост, за хуманизъм и национална независимост, които владеят умовете и сърцата на милиони, които извисиха личности до национални герои, които и днес са символ верую на истинските демократи и честните български граждани. БСП и ПССД и днес остават единственият защитник на социално онеправданите, опират се на предприемчивите, доверяват се на достойните и отговорни граждани на Република България. От тези свои позиции ние отстояваме интересите на нашите избиратели.

Сегашните септемврийски дни са изключително напрегнати и важни за българския парламент. Започва разглеждането и приемането на закони, които са от особено значение за българското общество и нашата държава. Доверието, което сте ни гласували, уважаеми избиратели, ни задължава и на 9 септември да бъдем в залата на Народното събрание, а в следващите дни да отбележим празника заедно с вас на митинги и събрания, на другарски срещи.

Честит празник, скъпи социалисти, съмишленици и симпатизанти на БСП.

София, 9 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО ПОВОД НА ПРИСЪДАТА НАД ГЕОРГИ АТАНАСОВ.


Днес присъдата срещу Георги Атанасов бе приведена в изпълнение въпреки опасността за здравето и живота му. Това е първата репресия - резултат на политически мотивирана присъда. Георги Атанасов и Стоян Овчаров са осъдени с пристрастие и жестокост за действия изцяло в рамките на закона. Георги Атанасов е лишен от свобода заради неговите политически убеждения и приноса му за промяната на 10 ноември 1989 г.

Това е още едно доказателство, че съдебната система у нас работи по политически поръчки; въвлечена е в поредица от политически репресии и поради това вече две години на практика е прекратила борбата с престъпността и корупцията. Сега СДС използва своите комисари в тази система, за да скрие истинските престъпници и спекуланти, преуспели по време на неговото провалило се управление.

БСП призовава демократичната общественост в България и в чужбина, честните юристи, да защитят справедливостта, гражданските права, хуманизма. Настояваме президентът д-р Желев да упражни правото си за помилване, а председателят на Висшия съдебен съвет министър Корнажев да предприеме действия срещу самозабравилите се магистрати.

София, 2 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЗЕЛЕНА ФЕДЕРАЦИЯ И НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗЕЛЕНИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.


На 10, 11 и 12 септември 1993 г. в нашата страна на гости на Зелената партия пристига делегация от Европейската зелена федерация, заедно с членове от групата на Зелените в Европейския парламент.

Делегацията ще се води от г-н Ханс Беат от Швейцария /член на Управителния съвет на Европейската зелена федерация/. Целта на посещението е да се получи подробна информация на място, свързана с трансграничните обгазявания от завода за азотни торове в гр.Турну Мъгуреле. Г-н Беат и г-жа Ернст от Белгия /член на групата на Зелените в Европейския парламент, където отговаря по екопроблематиката за Източна Европа/ посетиха нашата страна през май тази година точно, когато отровните емисии над гр.Никопол бяха най-интензивни.

Сега, преди парламентарната година на Европейския парламент, те ще се срещнат със заместник-министъра на Министерство на околната среда г-н Христо Далчев и с кмета на гр.Никопол, за да уточнят мерките, които трябва да бъдат взети от българска и от европейска страна, за да се реши този проблем.

Европейската делегация ще се срещне с Изпълнителното бюро на Зелената партия и ще присъства на предварителната среща, свързана с учредяване на Зелен парламент в България - събитие, което е определено да се състои в събота на 11 септември 1993 г. от 14 часа в залата на ул. "Лавеле" 30.

София, 7 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЧАСТНИТЕ ТАКСИТА КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ОСЪЩЕСТВЕНИ ПРЕГОВОРИ СЪС ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ДИМИТЪР КОСТОВ. Документът е адресиран до председателя на Министерския съвет и до средства за масова информация.


Управителният съвет /УС/ е дълбоко възмутен от начина на организиране и провеждане на срещата, имайки предвид следното:

1. Срещата бе организирана от началника на кабинета, г-н Недев, който декларира, че заместник-министър Костов ще представлява МС на преговорите.

2. На срещата заместник-министър Костов заяви, че не разполага с материалите, внесени от нас в МС.

3. На искането ни за отмяна на 102 и 128 ПМС заместник-министър Костов ни заяви, че това може да стане само от МС, но той няма да го внесе там.

Анализирайки проведената среща, УС на Съюза на частните таксита /СЧТ/ остава с убеждението, че въпреки декларираното от наша страна желание за безболезнено решаване на проблема, правителството прилага тактиката на протакане. Като пряк резултат от тази тактика наши членове остават без работа, а семействата им - без препитание, което неминуемо ще доведе до протестни действия от страната.

Във връзка с това, УС на СЧТ ще проведе разширено заседание в сградата на НПС - Граф Игнатиев 10 А, с представители на страната на б септември 1993 г.

София, 4 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ НА ЖАЛБИ И СИГНАЛИ ПО ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОВЕДЕНИ НА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г., /ЧАСТ ДЕСЕТА/. Обработката на жалбите и сигналите и огласяването на резултатите е направено от група, ръководена от консултанта към Комисията по изборните книжа на ВНС Валери Цветков, през месец март 1993 година.


IV. МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН /МИР/, В КОЙТО НАРУШЕНИЯТА НА ЗИВНС ПРЕДПОЛАГАТ ИЗБОРЪТ ДА СЕ СЧИТА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН


2-И БУРГАСКИ МИР

Изборът е недействителен поради грубото нарушаване на тайната на гласуване в цялата Бургаска област. Гласуването е било извършено с прозрачни пликове.


9-И КЮСТЕНДИЛСКИ МИР

Направена е била неправомерна корекция на много от протоколите на СИК при предаването им в РИК. Общинските власти са раздали нови формуляри за попълване на секционни протоколи въпреки изричната забрана на РИК.

Протоколите на СИК са били представени в незапечатани пликове, в много случаи неподписани от цялата секционна комисия. При връщането на такива протоколи за подписване това е било извършвано от лицата, които са ги връчвали в РИК, а не от всички членове на СИК.

В огромното си число протоколите на СИК носят многобройни поправки, които очевидно са били направени след подписването им.

Обстановката при предаването на протоколите на СИК в РИК не е била нормална. Налице е било струпване от стотици хора, като приемането на протоколите е продължило през цялата нощ на 10 срещу 11.06.1990 г.

РИК е разгледала и множество случаи на намеса на органите на МВР и кметствата в работата на СИК.

Оформеното особено мнение на членовете на РИК не е било отразено в протокола, поради напредналото време, но с уговорката това да стане при предаването на протокола на РИК в ЦИК. Отново това не е станало предвид късния час на предаване - 22.00. В резултат на това протоколът на РИК в 9-и МИР не бил подписан от секретаря Никола Лазов /П.4-50/.


19-И СЛИВЕНСКИ МИР

Изборът е недействителен поради грубото нарушаване на тайната на гласуване в цялата Бургаска област. Гласуването е било извършено с прозрачни пликове.


20-И СМОЛЯНСКИ МИР

Протоколите на СИК масово са поправяни при предаването им по указание на РИК /П.4-57/.

Освен това има многобройни сигнали за други нарушения на ЗИВНС, които ЦИК е пренебрегнала.


 25-И ТЪРГОВИЩКИ МИР

Протоколите на СИК NN 1, 5, 8, 15, 21, 22, 32, 42, 44, 50, 59, 60, 67, 71, 72, 73, 81, 82, 83, 87, 88, 89, 92 и 93 са били поправяни при предаването им в РИК.

В протоколите на СИК NN 63, 64 и 84 върху страницата с изборните резултати е бил залепен допълнителен лист с нови резултати.

Резултатите в протоколите на СИК NN 9, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 23, 25, 26, 47, 51, 80 и 90 са били нанесени с молив и по късно с химикал.

Корекции са били нанасяни чрез изтриване с гума в протоколите на СИК NN 2, 6, 33 и 38. Тези поправки не са били подписани от комисиите /П.4-52, стр.4/.

Съставеният на базата на гореописаните протоколи на СИК протокол на 25-а многомандат-на РИК, Търговище, не може да се счита за действителен.


28-И ЯМБОЛСКИ МИР

Изборът е недействителен поради грубото нарушаване на тайната на гласуване в цялата Бургаска област. Гласуването е било извършено с прозрачни пликове.

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00
09.09.1993 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!