30.11.1994 г. - ІІ


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС)

Основни теми, тези и внушения:

СДС за себе си:
СДС не обещава невъзможни неща и не залъгва хората с евтин популизъм. Намеренията са:
- да се създадат реални работни места и реални доходи;
- с нов закон за местните данъци и такси да се гарантира финансовата самостоятелност на общините;
- местната власт ще решава социалните проблеми;
- финансиране на безработните, които желаят да започнат собствен бизнес.  (Никола Чолаков - "Стандарт")
Продължава да се лансира тезата, че само СДС може да осигури честно и силно управление:
- България се нуждае от честно и силно управление, само СДС може да даде на страната такова управление. СДС е доказал, че може да взима разумни и мъдри решения. ("Демокрация")
Продължава активната агитация на СДС в полза на гласуването, като се използва аргументът, че негласуването обслужва комунистите.
Продължават да се лансират някои моменти от предизборната програма на СДС:
- СДС е за пазарна приватизация, за връщане на земята в реалните граници и за предоставяне на хората на заграбеното от комунистите. Изпраните пари трябва да бъдат иззети и да се използват за създаване на социални фондове. (Св. Лучников - "Демокрация")
Продължава да се афишира монархическата ориентация на СДС, насочена към промонархистки ориентираните избиратели: атакуват се монархическите организации извън СДС:
- "Българският монархист е разпънат на кръст от лидерите на двадесетина монархически организации, федерации и конфедерации. Защо е толкова разединено монархическото движение в България, когато претендентът за престола - слава Богу  - е един? Разумно ли е да се гласува за самозванци, които без пълномощия говорят от името на цар Симеон?" ("Демокрация")
- По-голямата част от симпатизантите на Федерация "Царство България" във Варна ще предпочетат синята бюлетина. ("Демокрация")

Реклама: платена реклама "Аз ще гласувам за СДС отново" - Филип Трифонов (актьор) - ("24 часа", "Демокрация")

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължават атаките срещу предизборната платформа на БСП в областта на земеделската политика:
- Комунистите гласят връщане на колективизация на земята. Те обещават, че ще върнат земята, но не в реални граници. Орсовите кооперации ще бъдат узаконени, принудително ще си създадем нови. Земята няма да може да се продава, защото границите й ще си останат неизвестни. Комунистите няма да позволят създаването на пазар на земята.
Продължават атаките срещу предизборната платформа на БСП в областта на валутно-финансовата политика:
- Според твърдата валутна и фискална програма на БСП за обслужване на външните задължения и ще бъдат похарчени не само валутните, но и левовите депозити на български граждани и фирми.  ("Демокрация")

СДС за Патриотичния съюз:
Внушава се, че редица кандидати, между които  Гиньо Ганев и Петко Симеонов, нарочно не се кандидатират в районите, където са били депутати или кандидати преди, защото са гузни пред избирателите си:
- ОФ деятелят Гиньо Ганев, постоянен депутат в "татовите парламенти", след като беше избран с помощта на комунистите във ВНС от Плевенския край и се провали на изборите за 36-о народно събрание в София и Бургас, се появи в листите на ПС във Варна и Русе. Комунистът-"дисидент" Петко Симеонов, след като беше избран със синята бюлетина за депутат във ВНС, се превърна в "либерал" и като такъв на изборите за 36-о народно събрание се проваля. Неговите съграждани от Монтана не му простиха ренегатството и престъпленията в Агенцията за чуждестранна помощ. И ето го сега в листата на ПС чак във Велико Търново и Пловдив-град. ("Демокрация")

В кореспонденция от Русе - "Ким Ир Сен - духовен водач на Гиньо Ганев", се прави каламбур, предизвикан от наличието на бр. 10/94 г. на списание "Корея сегодня" в клуба на ПС. ("Демокрация")

СДС за ДАР:
За кандидатите на ДАР също се внушава, че не се кандидатират в предишните си избирателни райони, тъй като били гузни пред избирателите там:  А. Мичковски и П. Шопова. ("Демокрация")

Изнасят се факти за незаконно финансиране на ДАР: Държавна фирма "Интеркомерс" финансира тайно ДАР - АСП. ("Демокрация")

СДС за ДПС:
Внушава се, че противниците на СДС са толкова объркани от провала на предизборните диспути, че на планирания диспут по социалните проблеми по програма "Хоризонт" на БНР, ДПС не посмяло да изпрати Е. Матинчев, а само предизборен клип. ("Континент")

Другите за СДС:
Сините предизборни листи "се родиха в мъки". ("Континент")

Бележките за чисто агентурно минало изиграли голяма роля за влизането н предизборните листи. ("Континент")
Продължаваща теза: големи противоречия между централното и местните ръководства, защото последните били пренебрегнати. ("Континент")
Разцеплението на партиите, които не са съгласни с НКС на СДС, станало традиция. ("Континент")
В предизборните листи на СДС числено превъзходство имат кандидатите от камерни партии. ("Континент")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

Основни тези, теми и внушения:
БСП за себе си:
БСП предлага спешни мерки, които предвиждат финансово гарантиране на общественото здравеопазване, нови критерии за формиране на бюджетите на здравните заведения и стриктен контрол за техните разходи, повишаване заплащането на медицинските специалисти на база реална оценка на вложения от тях труд; безкомпромисна борба с корупцията в здравните заведения и контролирано от държавата ценообразуване на лекарствените средства, осигуряване на средства за редовно изплащане на безплатните лекарства. ("Дума")
БСП получи покана за участие в Съвета на Социнтерна в Будапеща - първа стъпка за интеграция в него. ("Дума")

Жан Виденов е в Бон. "Не е важен цветът на бъдещето правителство, а е важно то да е действено и да води диалог с външните партньори", според  Ото Висхой, министър в правителството на Бавария. ("Дума")
Златомир Орсов е поискал ревизия на ликвидационните съвети и прокурорска проверка при сигнали за престъпления. Според него ще се наложи да разораваме целини, тъй като половината от земята изобщо не се обработва. ("Стандарт")
Още в първия ден на работата на 37-о народно събрание БСП ще внесе два законопроекта: за изменение и допълнение на Закона за земята и за закрила на земеделските стопани. ("Континент")
Не може да има действена социална политика без работеща икономика. Първото, което характеризира социалната политика на БСП, е реализмът:
1. Законотворчеството изисква време, затова законът за безработицата може и да не се гледа през 1995 г., но пенсиите не търпят отлагане:
- през 1992 г. бяха приети антихуманни поправки, в които размерът на пенсиите бе откъснат от икономическата реалност;
- максималната пенсия днес е по-ниска от социалния минимум.
2. Първо трябва да се приеме закон за общественото осигуряване, който ще даде възможност за изграждане на национална осигурителна система.
3. Максималната пенсия трябва да надхвърли екзистенцминимума - това е "много скромна цел и в нея няма никакъв популизъм".
4. Проблемът с безработицата е най-тежък при младите хора. Трябва да се разкрият нови 360 000 работни места.  (Никола Койчев - "Стандарт")               
ОСД очаква промяна в политиката на БСП след изборите. Според Росен Карадимов, за да не се получи разминаване, е необходимо всяка стъпка на бъдещото правителство да се контролира от Висшия съвет на БСП. ("Новинар")
БСП е изправена пред предизвикателствата на властта и от това как ще се справи с тях, ще зависи и бъдещето на страната и доверието към БСП:
- евентуални коалиционни партньори: Патриотичен съюз и ДАР;
- в новия кабинет имат място няколко ключови политически лица, чието участие в него ясно ще ангажира БСП с властта;
- целта на БСП е да постигне съчетаване на социалните цели с предприеманите икономически стъпки за тяхното постигане;
- проблеми, с които ще се сблъска БСП: самото съставяне на компетентно, отговорно и стабилно правителство; несигурният четиригодишен мандат на новото народно събрание - в условията на преход предсрочните избори са нещо нормално;
- СДС успя да заложи блокиращи механизми на бъдещата власт, на която се готвят да бъдат опозиция: съдебната власт, конституционният съд, много от местните органи.  (Интервю с Янаки Стоилов - "Труд")

Реклама: платена реклама - д-р Мими Виткова:
"Ще престанат ли да зависят здравето и животът на българина от дебелината на неговия портфейл". БСП предлага да подобри здравната система чрез:
- финансови гаранции за нормално функциониране на здравните заведения;
-  остойностяване на медицинските дейности;
- закон за здравното осигуряване, който да бъде изработен след ценообразуването на дейностите, а не обратното.
БСП ще въведе държавен контрол върху ценообразуването на лекарствените средства, ще възстанови безплатното лечение на децата и ще премахне бюрократизираната система за изплащането на безплатни лекарства.  ("24 часа") Реклама в "Дума": Елена Поптодорова -  "Жените - ще премахнем ли ежедневните им тревоги?"
                          
Победата на БСП няма да промени отношението на Европа към България. ("Дума")
БСП ще настоява за промени в Закона за земята, свързан със възможностите за обединяване на местности, премахване на ликвидационните съвети и уреждане на спорните въпроси по прословутия
§4. Предвижда се създаването на браншови кооперации и сдружението им с предприятия от хранително-вкусовата промишленост. ("Дума")  

Лозунги: "БСП - градивната сила". 

БСП за другите:
Хумористични материали на цяла страница под надслов: "Дума дупка не прави".

БСП за СДС:
У нас синята власт през изминалите пет години проведе най-авантюристичната икономическа реформа. Визира се дейността на Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров и Ренета Инджова. Робуваха на идеологически клишета и проявяваха по-малка управленска култура в замисъла и изпълнението на реформите от ръководителите на другите източно-европейски страни. ("Дума")
В "Спомени за цените" днес се разглежда въпросът за детските храни. ("Дума")

Сугарев кани Камов на радиодиспут. ("Дума")
Групичката около Косьо Мишев усърдно работи срещу Филип Димитров. При загубване на изборите, той ще бъде изхвърлен зад борда, а на негово място ще се настани оператор-режисьорът Е. Михайлов. Съзаклятниците от кръжец "Кинжал" ще поискат оставката и на Стефан Софиянски и Иван Куртев. ("Дума")
Пет години синя безпътица доведе българското здравеопазване в плачевно състояние. Държавата е обезличена като регулатор на здравната система. Всяко здравно заведение е дадено ангария на съответната община, която не знае как да го ръководи и търси начин да се отърве от него, тъй като то е основен консуматор на средства. Министерството на здравеопазването ръководи само няколко болници и си избра позицията на наблюдател за съдбата на 70% от здравните заведения. ("Дума")

БСП за Народен съюз:
Савов и Мозер се оплакват на президента за ефирно време. ("Дума")

"Не гласувайте за БСП, защото те имат шмайзери и не знаете какво ви чака след изборите", казал Т. Кавалджиев - кандидат-депутат в листата на НС от Михайловград/. Същият изуми аудиторията с призива да  се гласува за БЗНС "Ал. Стамболийски". - ("Дума")

БСП за земеделците:
Дават се оценките на Иван Глушков, Анастасия Мозер, Стоян Чакъров, Георги Петров, Иван Неврокопски и Милан Дренчев един за друг - въртоглави вождисти и мегаломани. ("Дума")

Другите за БСП:
Специална група от БСП следи националните медии и частните радиостанции. Клара Маринова, Юрий Борисов и Любомир Коларов правят задълбочен анализ на емисиите. Социалистите атакуват по телефона шефовете на БНТ и БНР, както и "Дарик радио". ("Стандарт")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Движението за права и свободи за себе си:
Разочарованите от ДПС ще гласуват отново за него, защото само то изразява техните интереси. (Ариф Мустаклъ - "Континент")
Аграрната платформа на ДПС е нещо средно между тази на БСП и тази на СДС (Ариф Мустаклъ - "Континент")
Електоратът на ДПС е селски и ДПС ще се грижи за него. (Ариф Мустаклъ - "Континент")
В предишния парламент ДПС играе голяма роля и затова е трън в очите на много хора. ("Континент")
ДПС сътрудничи винаги с всички партии с оглед на интересите на електората си. ("Континент")

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

ДАР за себе си:
Асен Мичковски не фигурира в икономическия екип на ДАР. ("Новинар")
Александър Томов е изпратил официални писма до БСП и СДС с покана за публичен диспут по икономическите програми. Той е заявил, че ДАР ще подкрепи правителство с програма, близка до тяхната. ("Новинар")
Ключови думи: западни инвестиции, българско производство, източни пазари (Н. Василев, водач на листата на ДАР в Смолян - "Стандарт")

НОВ ИЗБОР (НИ)

В бъдещия парламент НИ ще работи за намаляване на престъпността чрез: нови закони, коренна промяна на НПК, регламентирани отношения между МВР и охранителните фирми и пари за заплати и оборудване. Сега съдопроизводството в момента е в услуга на бандитите и не защитава интересите на гражданите. (Ал.  Александров - "Стандарт", "Континент")

НАРОДЕН СЪЮЗ БЗНС-ДП (НС)

Другите за НС:
Анастасия Мозер и Стефан Савов на среща с президента Желев изразяват протест срещу решението на ЦИК за разпределението на ефирното време;  те ще протестират пред ръководството на телевизията за ефирно време. ("Стандарт", "24 часа", "Новинар", "Континент")
С най-големи шансове в предизборната надпревара е БЗНС-Мозер в коалиционен съюз с Демократическата партия. ("Континент")
Мозер разчита на  подкрепата на дружбите си и на привържениците на земеделската идея сред градската интелигенция, които не са малко, и на авторитета на името си. ("Континент")
 

БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК (БББ)

Другите за БББ:
Жорж Ганчев платил на адвокати за да предлагат безплатни консултации на варненски бизнесмени. Срещу услугата те трябвало да платят членски внос за БББ и да гласуват за него. ("Стандарт")
Водачът на листата на БББ в 25-и софийски избирателен район, полк. Георги Дилков раздаде с автограф на журналисти и симпатизанти книгата си "Убиец с полицейски пагони". ("Стандарт")
 

ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА (ДПС)

Недим Генджев разчита на избирателите си в Разград и Силистра, а Мустафа Чаушев - на варненци. Д-р Генджев създава драматичен театър в Шумен. Кандидат-депутатите обещават на електората и лиценз за радио на турски език. ("Стандарт", "Новинар") 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (ПС)

Лидерът на Съюза на отечеството Димитър Вълканов твърди, че повече от 200 турци активисти работят за ПС в Шумен. Според водача на листата  Лучиян Милков ПС разчита на гласовете на военните и курсантите в региона. ("Стандарт")
 Лидер на Патриотичния съюз в Кърджали е пуснал информацията, че с потаен президентски списък с постовете ще се разпределят директори на предприятия и директори на фирми с преобладаващо общинско участие. ("Дума")
Д-р Йордан Тодоров, съпредседател на ПС и председател на "Съюз демократична България" пред в. "Дума":
- СДБ е дясна партия;
- държим за бързо и качествено раздържавяване "както на едрата, така и на средната и дребна частна собственост" ?! (цитат);
- ПС отразява нашите съкровенни виждания по въпроса за запазване на българската държавност, която напоследък се руши от конфротационния модел;
- БСП действително се стреми към демокрация, пазарна икономика и създаване на частна собственост, така че едно бъдещо споразумение в народното събрание с нея е напълно възможно.  ("Дума")

 

СИНДИКАТИ

Лидери на КНСБ са в листите на всички политически сили без "Нов избор" и СДС. (Кр.Петков - "Стандарт", "Новинар", "Дума")
 
 

Ц И К

ЦИК ще пише до БНР по повод появяването на Добромир Гущеров в предаването "Неделя 150". Експертната група по медиите към ЦИК е решила, че г-н Гущеров си е направил предизборна агитация вместо бизнесинтервю. ("Стандарт", "Новинар")
Осем от 21 независими кандидат-депутати, които ЦИК елиминира, ще се жалват във Върховния съд: Иво Карамански, Тодор Тодоров, Янко Коренчев, Тодор Цоков, Георги Мърков и Николай Кърджиев. ("Стандарт")
Говорителят на МВнР заяви, че са получили разрешение за гласуване на българите от австрийските, германските, словенските, турските и японските власти. ("Стандарт", "Новинар")
Върховният съд отстрани Янко Янков от изборите. Той отмени решението на ЦИК, което регистрира Партия Либерален конгрес за участие в изборите. ("Стандарт", "Новинар")
Избирателните списъци в три села на Кубратската община са неверни. Гласоподавателите - турци от селата Сеслав, Бисерци и Севар са записани с българските си имена от възродителния процес през 1984 г. ("Стандарт")
Сумата от 25 млн. и 35 хил. лева, определена за работата на математическия колектив, който ще извърши преброяването, според ЦИК е нормална. ("Новинар")
Математиците, които ще броят гласовете на изборите, ще бъдат санкциониране при допускане на грешки. Те ще трябва да платят 8% от стойността на договора си, който е за 25 млн. и 35 хил. лева.  ("24 часа")
Върховният съд отмени решението на ЦИК Партията Либерален конгрес на Янко Янков да участва в изборите. ("Континент")
Единодушно двете големи политически сили чрез своите представители в ЦИК последователно елиминираха НД "КУ-КУ" и Иво Карамански. От своя страна, главния прокурор осигури дескредитацията на "Напред, България!". ("Труд")

 

ИЗБОРИ

Отразяване на изборите в изборната нощ: Иван Гарелов като водещ е поканил политолози, социолози и журналисти (Евгени Дайнов, Иван Кръстев, Огнян Минчев, Явор Недев, Веселин Методиев, Максим Бехар, Валери Найденов, Крум Благов, Лили Маринкова, Невена Гюрова). Там ще бъдат и представители на политическите сили, вероятно ръководителите на пресцентровете. В централното студио ще се правят прогнозите на базата на извадки от протоколи, с които ще работят няколко агенции за социологически проучвания. ("Новинар")
Основните политически сили все още не са поискали "изборни" пари от държавата. ("Континент")
Сериозните проучвания показват, че псевдодебатите БСП-СДС-ДПС трудно могат да наклонят въобще везните, защото те се гледат жертвоготовно само от най-преданите запалянковци. ("Континент")
Изборите са предрешени от ЦИК: "Мачът отдавна е уговорен между ЦИК и БСП и СДС. ДПС е декор за удобство". ("Континент")

Земеделските водачи отново разочароват своя електорат - разпилели са се на осем формации - по този начин дават своя принос за неуспеха на аграрната реформа. ("Континент")
Девет от 49-те партии, регистрирани за изборите, са поискали заем от МС. ("24 часа")

 

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ
По времето на министър-председателя Димитър Попов бе обсъдено въвеждането на военно положение като алтернатива на либерализацията на цените. ("24 часа")

ВАЛЕНТИН АЛЕКСАНДРОВ
Иван Татарчев заяви, че Валентин Александров "не е свестен". ("24 часа")

КАДИР КАДИР
Бившият заместник-шеф на народното събрание Кадир Кадир е бил изгонен от Мадан. ("24 часа")

МИЛАН МИЛАНОВ
Интервю с г-н Милан Миланов във в."Труд": "Че съм бил роден за лекар, знам..., пациентите ми също..., а какво мога в политиката, предстои да докажа." ("Труд")
 
ЕДВИН СУГАРЕВ
Предимствата му пред опонента Н. Камов са:
- Вярва в това, в което иска да убеди избирателите си;
- не е принуден да играе роля в полза на нечии интереси.
Предимството на Н. Камов пред него е, че той е по-хладнокръвен, по-пресметлив и по-способен да лъже избирателите.
Разчита единствено на избирателите, на техния здрав разум, на чувството им за гражданска отговорност и на тяхната способност и потребност да се чувстват свободни хора.
Девизът му е: "Истината над всичко!"  (Е. Сугарев - "Стандарт")
 

НИКОЛАЙ КАМОВ
Основното му предимство пред Е. Сугарев е известността: знае се кой е, коя политическа сила представлява, какви са позицията на партията му и неговите лични позиции.
Е. Сугарев го превъзхожда в това, че е много по-млад: в политическо отношение е на 5 години, а той е на 105.
Разчита и на личността, и на партията си. Предложили са мажоритарен елемент в избирателната система, но той е бил отхвърлен поради "страх от личности".
Девизът му е: "Бързай бавно". Личен ангажимент е поел към специалистите от компютърната област за повишаване на заплатите им. (Н. Камов - "Стандарт")
 

АХМЕД ДОГАН
"По-добре нито един мюсюлманин да не влезе в парламента, отколкото да влязат такива боклуци и некадърници като Ахмед Доган, Октай и Лютфи" - изявление на Недим Генджев. ("Континент")
 

ТОДОР ДИМИТРОВ
Интервю във в. "Труд" - председател на КС на СДС и председател на общинския съвет в Пловдив. За възстановяване на икономиката трябва да се разчита на координирани от общината инвестиционни фондове. Критика на Иван Костов за неправилно разпределяне на парите, предназначени за общински бюджети между общинските градове. Решителна приватизация на общинската собственост, действащото законодателство не позволява на общините да си прибират наемите и арендните вноски. ("Труд")
 

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Участието му в "Неделя 150"  обсъжда ЦИК. Той бил поканен като бизнесмен да участва в предаването, но според комисията е използвал участието си в предаването за собствена предизборна агитация."  ("Континент")  Платена реклама: фотос ("Труд")
 

ЗЛАТОМИР ОРСОВ
"Фирмата на баща ми не е изнасяла никакъв алкохол", заявява Златомир Орсов по повод на информация, че фирмата на Стоян Орсов е една от 6-те срещу, които са съставени предварителни следствия за фалшив износ на алкохол. Това било опит да се компрометира кандидат-депутатът. ("Континент")
   
Убийството на българка и побой над цигански деца вещаят нови етнически конфликти. Англоговорящи правозащитници посетили 14- и 15-годишните деца в болницата и заплашили с международен скандал. ("Труд")
В пресцентъра на БСП в НДК работи бюфет, който предлага най-евтино всичко - от маркови питиета до парфюми. ("Континент")

БНРП иска връщане на Западните покрайнини; настоява за незабавна ревизия на Парижкия мирен договор от 1947 г и на Ньойския договор от 1919 г., тъй като вече не съществуват субектите, които са ги подписали. ("Континент")
Едвин Сугарев и Николай Камов ще се срещнат на предизборен диспут. ("Демокрация")
Предизборни срещи на кандидати на СДС в: София, Шумен, Видин, Габрово, Благоевград, Бургас, Сапарева баня, Варна, Дупница, Хасково. ("Демокрация")
В декларация Българските национални легиони апелират за подкрепа на СДС. ("Демокрация")

Вторият в листата на БСП в Смолян Петко Пехливанов агитира от директорския си кабинет в Горубсо. ("Демокрация")
Националният профсъюз ще прави паралелно преброяване на гласовете. ("/Демокрация")

Разкъсани са около 2000 плакати на СДС в Кърджали. ("Демокрация")
Партия Либерален конгрес ще подкрепи на изборите СДС. ("Демокрация")
Излезе първият брой на в. "Свободен избор" - издание на СДС в Монтана. ("Демокрация")
Не е подписан обвинителен акт срещу Димитър Велев от БСП по повод делото в хасковския квартал "Хисар". ("Демокрация")
Луканови хора превземат външното министерство. ("Демокрация")

В представително социологическо проучване на агенция "НОЕМА", проведено от 17 до 23 ноември 1994 г. са интервюирани 1047 души над 18-годишна възраст в 150 населени места. Стандартна грешка +-3,2%.
Като цяло намаляват предпочитанията към двете основни политически сили БСП и СДС. За първи път се посочва толкова нисък процент за СДС (15.4%) От останалите политически сили единствен ДАР има възможността да прескочи 4%-ната бариера (4%). Другите центристки формирования са чувствително под тази граница (НС - 2.5%, ДПС - 2.4%). Характерното за Патриотичния съюз е, че се наблюдава чувствително намаляване на електоралните предпочитания - 0.4%. Заедно с това интерес представляват и отговорите на въпроса: "С какъв цвят бюлетина ще гласувате?". По отношение на този въпрос се наблюдава известно покачване на процента на гласуващите със зелена бюлетина (0.7%) в сравнение с посочилите, че ще гласуват за Патриотичния съюз (0.4%). Вероятно цветът на бюлетината ще играе известна роля в предстоящите избори. По отношение  рейтинга на нашите политически дейци се наблюдава известно отстъпление при Гиньо Ганев (4.7% - осмо място). ("24 часа")

 

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л  1


Тези, теми и внушения:
Оставката на ген. Лилко Йоцов.
Режимът на водата в София - като вероятно решение се предлага изполването на подпочвените води.
Делото за лагерите на смъртта край Ловеч и в Скравена се възобновява на 20.12.94.
Информация от полицията за престъпления и акции на полицията.
Промени в правителството, във Външно министерство.
Посещението на Ж. Виденов в Белгия - ще посети Европейската комисия и парламент.
Савов опровергава да е имал контакти с БСП. "Бившата КП е единственият политически противник на НС".
Савов и Мозер на среща с президента Желев. Протест срещу решението на ЦИК и информационното затъмнение на тяхната кампания. НС смята, че правителството на Инджова работи ефективно.
ЦИК - Партия "Либерален конгрес" не се допуска до изборите. Няма отговор от СДС и ДПС дали ще отстъпят от програмното си време на други партии и коалиции.
Интелектуалци в подкрепа на делото на отец Саръев.
Повишаване броя на трудовите злополуки; цените на наблюдаваните хранителни стоки продължават да растат.
КНСБ няма представители в кандидатските листи само на НИ и СДС.
Социологическо изследване сред столичани - 30-35% смятат, че независимите кандидати имат шанс.
Информация за работата по подготовката на бюлетините.
Предизборна хроника:
НС - представя кандидатите си в 25 изб.р. - Мозер, Савов - Ал. Праматарски, Г. Каркъмов, В. Гьорев.
НС - Златка Русева и Св. Запрянов и Й. Джокански от СР водят листата в Пловдив-град. Всичките ни кандидати са местни хора и добре познават проблемите на града.  НС - за разширяване пълномощията на местната власт и нейната финансова независимост - общ. съветници Станков и Манов от СОС.
НС - среща в Чирпан и района. Освещават предизборен клуб.
НС - Разград - открива предизборна кампания, листата изцяло от местни хора, създаване на информационен.консултантски  център за подпомагане на малки и средни предприятия.
НИ - брифинг на Александров, бивш кандидат министър на МВР - за промени в НК, за социални осигуровки и известни привилегии за служителите на вътрешно министерство.
Пресконференция на Н. Слатински - независим кандидат от Пернишки район. Парламентът не е цел, а средство да служи на България, протестира срещу избирателната система, която лишавала българина от реалното право на избор.
БББ - Ж. Ганчев представя кандидатите в Софийски изб. район.
Брифинг на Милан Дренчев - БЗНС "Н.Петков" задължително трябва да присъства в следващия парламент. Представя кандидатите от 23 и 24 изб. р. Той самият е водач на листата в Монтана.
БСП и коалиция - Ст.Чакъров - БЗНС - няма да участва.
БСП и коалиция - пресконференция - Зл. Орсов - ще предложим промени в закона за земята за обединяване на вече върнати земи, премахване на ликвидационни. съвети и уреждане на спорните въпроси по парагр. 4. Основната цел на БСП и коал - възстановяване на модерното селско стопанство, изходът от кризата е коопериране на собствениците, стимулирано и от държавата, и от поземлените комисии.
БСП и коалиция - среща на И. Гайтанджиев в Студентска община - "ние предизвикахме изборите и ще ги спечелим, защото е нужна нова политика. БСП е единствено готова с програма за изход от кризата".
БСП - ОСД - пресконференция - Йончев - за бъдещото управление БСП ще търси коалиране с широк кръг политически сили, за да бъде застъпен принципът на националното съгласие.
БСП и коалиция - среща със симпатизанти - Р. Хубенов - "каквото вие посеете на 18 дек., това ще жъне цялото общество години наред" - в 16 изб.р. Пловдив, представена листата - В. Дърева, Хр. Христов, О. Събев.
СДС - Среща с кандидат-депутатите от 24 изб.р. в читалище "Славянска беседа". Ф. Димитров, Лучников.
СДС - среща със симпатизанти от Пернишки район - водач на листата В. Михайлов. В. Василев призована, че борбата ще бъде тежка, но се надява, че ще победят.
СДС - 5 изб. р. - Видин - митинг-концерт. Н. Михайлова - избирателите да гласуват против разрухата, безработица и престъпността. Листата се води от П. Стоянов.
СДС - откриват предизборния клуб с водосвет - Хасково. Вечерта - голям митинг-концерт и коалиция - "дайте своя глас за СДС, за да спасим тази страна от разрухата".
ДАР - пресконференция на А. Томов - "ДАР ще влезе в парламента, въпросът е да бъде третата политическа сила.". Икономическите програми на БСП и СДС били за хората, които не разбират от икономика, това било непочтено. ДАР предлага открит диспут за съпоставка на икономическите доктрини.
ДАР -митинг-концерт в Габрово - за национално съгласие, прагматизъм и ред, инвестиции от Запад и възстановяване на източните пазари.
ДАР - 25 изб.р. - среща на Н. Василев с избиратели - за възраждане на България.
ПС - Банско - музикално-поетичен спектакъл и представяне на кандидати - Й. Величков, водач на листата, припомня, че Македония е запалила факела на националното възраждане и пак от тук трябва да започне сегашното национално сплотяване. "Съединението прави силата, а ние правим съединението."
ПС - срещи в Раднево и Гълъбово - Е. Божков - обсъждани темите за здравеопазването, екология, енергетиката. ПС предлага повишаване безопасността на труда и разкриване на нови работни места в ЕК "Марица-Изток".
ПС - открива предизборната кампания в Монтана- Др. Драганов за обединяване на всички политически сили, за да се спре разрухата и разграбването на България, а страната ни да стане големия дом на децата.
ПС - в Цар Калояново, Разградско се представят листите - водач на листата М. Минчев - "патриотизмът не е привилегия или монопол, а дълг на всеки гражданин, опитите за разделяне на общностите противоречат на бълг. конституция".
ПС - среща с избиратели в Кърджали на кандидатите. Колчо Велинов - водач на листата -  надежда за достойно представяне на ПС в регион със смесено население.

Част от излъчения по CNN материал за предизборна България - изтъква се безработицата (17%), бедността, посткомунистическата безизходица.
БСП и коал. - среща в читалище "Аура" с избиратели от община Възраждане - Г. Пирински, С.Каракашева и Ч. Добрев. П. Салчев.
БСП и коал - среща с избиратели от общ. Люлин - Н. Камов - социалните проблеми - основа на разговора.
БСП и коал.- 17-и - в Хисар Ст.Шапатов представя листата - "Ще разпръснем синята мъгла, която е затиснала българското село."
БСП и коал. - среща на Ел. Поптодорова с художествено-творческата интелигенция в гр. Габрово, М. Захариева - срещи в няколко габровски квартала.
БСП и коал. - с концерт открита кампанията в Търговище. Ю. Борисов - към младите - "дори да не се интересувате от политика, то политиката се интересува от вас". Програма за извеждане страната от кризата.
БСП - среща на А. Лилов в с.Боздуганово, общ. Раднево - БСП предлага конкретни инвестиции с преференции за спасяване на селското стопанство.
БСП и коал. - среща в Дългопол, Варненско - Премянов представя листата и платформата.
БСП и коал - представяне листата в гр. Сандански. Четвърти в листата е местен човек. Развитие на курортното дело.
НПС ще помогне на СДС, като извърши паралелно преброяване на гласовете на 18.12.94.
СДС и коалиция - митинг-концерт в Дупница - д-р Петранка Георгиева представя програмата за здравеопазването.
СДС - среща на Ст. Софиянски и Й. Соколов в с. Кайнарджа, Силистренско, в Алфатар и Дулово, където се присъединил и Ив. Костов. Обещават стабилна власт и сигурността отпреди две години.
СДС - среща на А. Йорданов открива предизборен клуб. По-късно среща в гр. Преслав.
СДС - представяне на кандидатите в гр. Шумен.
БББ - среща на Ж. Ганчев в Пазарджик и Пловдив - посетил 29 града.

Предизборно студио:
Излъчиха се клиповете на:
БСП и коал. - нов клип на музика на Пинк Флойд, кадри от бюрата за безработни, изказване на Н. Камов - за относително автономни фондове, нови възможности за частична заетост на българските турци, роми и мохамедани, земя за ползване от общинските поземлени фондове. Гаранции за редовно изплащане на пенсиите и актуализирането им, средната пенсия да надмине жизнения минимум, а след това да подобрим и съотношението й с работната заплата.
СДС - нов клип, годините 1989-1994 разделени на периоди, точно разграничаване на времето, когато СДС беше на власт и съпоставка с останалите. Изтъква постиженията на управлението на СДС. Призив - "Помислете!"
ДПС - повторение на излъчен клип.
НИ - повторение.
НС - изказване на Петко Бочаров - Защо НС трябва на всяка цена да влезе в парламента - от вас зависи какъв парламент ще имаме. Вие държите ключа - коя от двете реставрации ще изберете (има предвид комунистическата или буржоазната).
ДАР - нов клип - песента на Г. Христов "Дайте шанс" с участие на много деца. "Път на съгласието и разума", "Законова защита на майчинството и детството", Бъдеще за  младите хора.
Форум Преображение
Конф. БЗНС и национален блок "Търновска конституция"
Демократическа партия в България
Народнолиберална партия "Ст. Стамболов"
Съюз "Справедливост"
Коалиция "Обединение за социализъм"
Свободна кооперативна партия
БББ - повторение песента на Ж. Ганчев
Федерация "Царство България"

Лозунги:
Победа, България (СДС), Дайте шанс! Път на съгласието и разума! Законова защита на майчинството и детството (ДАР), БСП заслужава вашето доверие! (БСП), Помислете! (СДС), България за всички! (ДПС), Повече сме, отколкото си мислим! (НИ), НС - разумният избор! (НС) Каквото посеете на 18 декември, това ще жъне цялото общество години наред! (БСП), Да спасим страната от разрухата, безработицата и престъпността! (СДС), Съединението прави силата, а ние правим съединението! (ПС) Бъдеще за младите хора! (ДАР)

Ключови думи:
разруха, безработица, престъпност, криза, нова политика, спасяване на страната, детство, майчинство, доверие, обединение, местни хора

Личности:
Камов, Ф. Димитров, А. Йорданов, Ж. Ганчев, Луджев, А. Томов, Мозер, Савов, Пирински, Йончев, Гайтанджиев, Дърева, Слатински, Е. Божков, Й. Величков, М. Минчев.

Изводи и препоръки:
Плагиатство на идеи и изрази между партиите (разрухата вече не е патент само на БСП, "каквото посееш... - Н.Михайлова, се  появи и в БСП ), набляга се на местния произход на кандидатите, експлоатира се детското присъствие, набляга се на значението на избирателския вот.
Рекламното послание трябва да бъде адресирано към всеки поотделно и същевременно да достигне до колкото се може повече хора. (/Ж. Сегела)

30.11.1994 г.


Е Ф И Р  2

Темите на 30 ноември:
- Социологическо проучване на БСЧИ;
- Среща на Петя Шопова от ДАР в Търговище;
- Ст. Савов от НС по повод публикацията във в."Демокрация";
- Жалби до Върховния съд на независимите кандидати, чиито регистрации са анулирани от ЦИК и решение на Върховния съд за неучастие в изборите на Партия "Либерален конгрес" на Я. Янков;
- Експертна група по медиите към ЦИК обсъждала ефирното време за независимите кандидати;
- Какво ще прави БСП след изборите в селското стопанство обясняват Орсов и Воденичарски;
- Среща с гласоподаватели в община "Студентска" на водачите на листата на БСП в 23 МИР - София;
- Предизборна среща на Р. Хубенов, В. Дърева, Хр. Христов и И. Събев в 16 Пловдивски МИР.
- Д-р Димитров от БСП се представя в Сандански;
- Откриване предизборната кампания в Дългопол, Варненско от Кр. Премянов и още 2-ма кандиат-депутати от БСП;
- Централният избирателен клуб на СДС ще прави паралелно преброяване в нощта на изборите, подпомагани от профсъюза на Пл. Даракчиев;
- Какво ще направят за София, обясняват на СДС в 24 МИР - София;
- Валентин Василев от СДС представи кандидатите в 14 МИР - Перник;
- Ал. Йорданов откри предизборен клуб на СДС във Варна;
- Митинг-концерт на СДС в 10 МИР - Кюстендил;
- ДАР на предизборна среща в с.Куклен, Пловдивско;
- Пресконференция на ДАР;
- Ник. Василев от ДАР се срещна с избиратели от 25 МИР - София в община "Люлин";
- Юристи от Нов избор дават пресконференция;
- Народен съюз разясни отново Програмата за местното самоуправление;
- Водачката на листата на Народен съюз в 16 МИР - Пловдив-град, и още 10 кандидати на среща с избиратели;
- Г. Къркъмов и Ал. Праматарски водят листата на НСъюз в 25 МИР - София и обясняват позициите си;
- БББ представи кандидатите си в 23, 24 и 26 столични избирателни райони;
- Ж.Ганчев от БББ след Пазарджик, на среща с избиратели в Пловдив;
- Движението за защита на пенсионерите, безработните и социално слабите се представи с 2 кандидати - Илия Тутев и Петър Дучев - в Благоевградски избирателен район;
- Националната сигурност и проблемите на Пернишки окръг са акцентите в Програмата на независимия кандидат Николай Слатински.

БСП
Какво ще прави в селското стопанство след изборите? - 1/ забрана на ликвидационните съвети, 2/ предаване на документацията и 3/забрана на всякакви търгове със селскостопанско имущество Р. Хубенов в Пловдив "Каквото посеете на 18 декември, това ще жънем на 19.12.", оживяване на селското стопанство и преработвателната промишленост в Сандански обещава д-р Димитров, Кр.Премянов запознава с предизборната платформа;

СДС
"Граждански барометър" се казва екипът на Пл. Даракчиев, който прави социологически проучвания за СДС (досега 3 бързи и подготвено 1 подробно изследвания); 21-те кандидати от 24 МИР - София - какво ще направят за София; в Перник - основните моменти от платформата на СДС и обсъждане проблемите на района; освен за предизборна агитация, Предизборният клуб на СДС във Варна трябва да се превърне в "Централна приемна на гражданите от региона" на митинга-концерт в 10 МИР - Кюстендил главни теми - помощ на младите хора и на здравеопазването;

ДАР
"Целта му е да бъде 3-та политическа сила в страната" - Ал. Томов и отново разкрива предимствата на екипа и програмата на ДАР кани на диспут по икономическите проблеми СДС и БСП; проф.Николай Василев се ангажира с решаването проблемите на младежта и образованието.

НАРОДЕН СЪЮЗ
Ст. Савов - "Разговори с БСП за парламентарно единство не са водени и са невъзможни" и съжалява, че вестникът на НКС на СДС "отново инсинуира срещу коалицията на демократи и земеделци"; Програма за местното самоуправление - "общинските управи да разкрият нови възможности за самофинансиране, което ще им даде по-голяма самостоятелност"; Зл. Русева в Пловдив "Пловдив да се превърне в банков, здравен и образователен център", ще агитират с пускане на програмата на НС по пощата"; в 25МИР - София - "ще се борят за връщане на земята и ускоряване на приватизацията в промишлеността".

НОВ ИЗБОР
против смъртното наказание, проблемът на полицаите е "паричен", Ал. Александрово - защита на свидетелите и закони без вратички.

БББ
"Разчитаме на бизнеса в Пловдив; Победа Българийо!" Ж. Ганчев.

30.11.1994 г.


БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"


ОСНОВНИ ТЕМИ, СВЪРЗАНИ С ИЗБОРИТЕ:
I. Срещи на партии и коалиции с избиратели:

СДС: Срещи в общините "Средец" и "Овча купел" - София, Перник, Шумен, Преслав, Дулово, Алфатар, Хасково, Видин, Разград, Дупница, Бургас - кв."Славейков", Сапарева баня, Пловдив, Варна.

БСП: Срещи в общините "Триадица" и "Студентска" - София, "Сердика", "Възраждане", "Красна поляна" и "Люлин" - София, Ихтиман, Самоков, Трявна, Габрово, Троян, селата Чифлик, Батулци, Петревине, Брестово, Калиник, селата от общините Попово и Търговище, Хисар, Дългопол, Радомир, Пловдив, Хисаря, Буковлък.

Съюз "Нов избор": Срещи в Радомир, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Правец, Етрополе, Джурово, Пловдив.

Народен съюз БЗНС-ДП: В залата на "Врабча 1" представени кандидатите от 25-и МИР - София; В пресцентъра на коалицията представени кандидатите от Пловдив.

Патриотичен съюз: Срещи в Раднево, Кърджали, Белене - 15 МИР - Плевен, София, Разград, Монтана, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Силистра, Бургас.

ДАР: Пресконференция на тема: "Политическите процеси по време на предизборната кампания и след изборите".
Ал. Томов - огласена покана за диспут със СДС и БСП по икономическите платформи на трите коалиции.
Петя Шопова - в Плевен среща със състава на съда и прокуратурата.

ДПС: Плевен, с. Тъжа и Александрово - Старозагорско.

ТЕЗИ:

БСП: "Национална стратегия за земеделието. Отказ от монетарната политика" - пресконференция на Златимир Орсов.
"Възможността БСП след изборите да състави правителство, в което да са включени широк кръг политически сили е голямa" - Димитър Йончев - пресконференция на ОСД в БСП.

Нов избор: "Каквото и да обещават коалициите СДС и БСП, няма да посрещнем Коледа без престъпност" - на пресконференция Александър Александров.

Народен съюз БЗНС-ДП: На пресконференция на тема "Местното самоуправление" - "Постепенно демократизиране чрез търсене на възможности за самофинансиране. Финансова самостоятелност и създаване на общинска полиция".

Николай Слатински - независими кандидат в 14 МИР - Перник - "... и занапред ще следвам досегашното си поведение на безкомпромисност срещу нихилизма и безродието".

II. Международни срещи на партии и коалиции:

БСП: Жан Виденов - на посещение в Белгия. Среща с ръководствата на Валонската и Фламандаската социалистически партии. Среща с генералния директор за страните от Източна Европа на МВнР на Белгия - обсъждане на обстановката на Балканите, ролята на България и позицията на БСП в този контекст.
ЛОЗУНГ:
БСП: "Закрила, а не ликвидация на земеделието".

III. ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО - за парламентарни партии и коалиции.
ТЕМА: Проблемите на социалната политика.
УЧАСТНИЦИ: СДС - Емилия Цанкова и БСП - Никола Койчев.
ДПС не участва с формалния повод, че водачите на движението нямат време.

Изходи за преодоляване на безработицата - програмни намерения:
СДС:
- Бърза пазарна приватизация.
- Реституция.
- Насърчаване на частния бизнес - малкия и средния.
- Чуждестранни инвестиции - насърчаване на преките чуждестранни инвестиции за експортни производства, преференции при смесени предприятия с българско участие 50 %; данъчни облекчения.
- Създаване на законодателна основа за енергетиката, транспорта, туризма, околната среда, водоснабдяването.
- Подкрепа на държавните предприятия с бъдеще.

БСП:
- Производство и икономическо оживление.
- Възстановяване на част от загубените пазари на страната. (/Това е ново - досега БСП пледираше за възстановяване на всички загубени пазари).
- Намаляване на безработицата наполовина за 4-годишния мандат.
- Подмладяване на работната сила на село.
- Инвестиции.
- Съживяване на научно-изследователската дейност и оттук връщане на работа на инженеро-техническите кадри.
- Пазарни структури - борси, банки.
- Приватизация, насочена към проиводството, жизненоспособни предприятия.
- Бюджетни инвестиции за селищата с висок процент на безработица.

Социални фондове:

СДС:
- В срок до една година да се регламентира отделяне на социалните фондове от държавния бюджет.
-Регламентиране на преходен период от 10 години, в който държавата да прави вноски в социалните фондове.
- Ангажиране на работодатели и работниците в създаване на социалните фондове.
- Ефективен контрол върху социалните фондове.
- Нова система за пенсионното осигуряване: напр. създаване на възможност за жените, които отглеждат децата си до 14-годишна възраст, намаляване на изискуемата се възраст за пенсиониране с две години; диференциран подход при пенсиониране на жените съобразно спецификата на упражняваната професия.

БСП:
- Закон за общественото осигуряване.
- Закон за пенсиите.
- Закон за здравеопазването.
- Закон за социалните грижи и социалното подпомагане.
- Закон за безработицата.
Според БСП най-подходящ модел за създаване на социалните фондове при настоящите условия в България е този на Италия и Испания, където работещите поемат около 1/6 от осигуровките.

Механизми за набиране на средствата в социалните фондове:

СДС:
Тук представителят на коалицията говори само за създаване на система за подпомагане на семейството, а именно:
- Нов закон за насърчаване на раждаемостта.
- Формирането на таксите в детските заведения на базата на доход на член от семейството и имущественото състояние.
- Изменения в Семейния кодекс за по-ефективна защита на правата на децата - социално подпомагане на децата, които сее отглеждат от един родител.
- Закон за социалното подпомагане - напр. талони с намаление или за безплатно хранене в столовете.
- Системата за защита на лицата с физически и умствени увреждания.
- Създаване на фонд на базата на отнето имущество на партии и други тоталитарни организации за подпомагане на сираци, инвалиди.

БСП:
Социалните фондове трябва да се създадат с пакет от закони за социалното осигуряване, задължително обществено осигуряване, допълнително обществено осигуряване - напр. чрез застраховане. Ефективността на управлението може да бъде осъществена чрез принципа на трипартизма - държава-работодател-синдикат, като може да има и четвърти партньор - пенсионерите.

Пенсионно и здравно осигуряване:

СДС: СДС разчита на създаването, укрепването и просперирането на частния бизнес. Ориентиране към частните застрахователни осигуровки за хората, които добре печелят.

БСП: За четиригодишния мандат - редовно изплащане на пенсиите и средната пенсия да надхвърли екзистенцминимума. Здравното осигуряване: Финансиране на пенсионерите и децата от държавата чрез общинските бюджети; За работещите - финансиране от работодателя; Доминираща бюджетна поддръжка на здравната мрежа.

Престъпността като резултат от социалните проблеми на страната:

СДС:
- Борба срещу противообществените прояви, спазване на закона.
- Отнемане на възможността за създаване на условия за престъпления и на престъпници. В образователната програма - възпитаване на добродетели.

БСП:
- Гарантиране на личната сигурност, имуществото и достойнството на хората.
- Промяна на държавната политика при борбата с престъпността.
- Въвеждане на изменения в правната уредба - НК и НПК. Въвеждане на доживотен затвор без право на обжалване.
- Единодействие между законодателна, изпълнителна и съдебна власт.
- Борба срещу корупцията.

Мерки за ограничаване на престъпността:

СДС: Засилване на контрола във всичките му форми; Спиране на незаконното нахлуване на чужди граждани; Спиране на безстопанствеността; Засилване на данъчния контрол; Засилване на валутния режим; Закон за ценните книжа и фондовите борси; По съдебен ред изземване на незаконнопридобитите имущества; Промяна на НК и НПК; Закон за престъпленията по служба.

БСП: Борба със стопанската престъпност; Ограничаване на така наречената "сенчеста икономика".

КЛЮЧОВИ ДУМИ:
БСП: отказ от монетарната политика; закрила на земеделието.
Народен съюз БЗНС-ДП: демократизиране на общините.

ИЗВОДИ:
1. За Патриотичния съюз и днес няма информация за темите на разговорите при осъществените срещи с избиратели.
2. В Предизборното студио БСП и коалиция и СДС демонстрираха почти пълно припокриване на платформите им за социалната политика на страната. разликата е единствено в механизмите на финансиране - създаването на социалните фондове.

 

ДАРИК РАДИО

Тема:
Застрашена ли е националната ни сигурност

Участници: водещ - Сава Динев
БСП - И. Гайтанджиев;
ДАР - Валентин Станоев;
СДС - представителите му не дойдоха, въпреки обещанието си;
НС и Нов избор - представителите им дори не са се обадили по телефона, за да се извинят.
Участието на двама души като че ли предопредели липсата на дискусионния момент и т.н. "Дискусионно студио" протичаше по шаблонната схема - въпрос на водещия  и отговор на първия според жребия участник, след него втория, до непрекъснато пускане на музикални паузи и скучновато, макар и на живо предаване!

Основни въпроси:
1. Вътрешните и външните фактори, които дават основание да се говори за застрашеност.
2. Каква концепция предлагат БСП и ДАР по националната сигурност.
3. Въпрос на слушател, че националната сигурност е застрашена и от това, че капиталът се управлява от безнравствени хора - мафия.
4. Кои аспекти на националната сигурност са приоритетни за БСП и ДАР за бъдещото народно събрание и има ли място за приемственост.

БСП
Има основания за известна застрашеност на националната сигурност. Вътрешните фактори, които дават основание да се говори за застрашеност - тежко състояние на икономиката, непреодолими препятствия, липсата на сигурност на гражданите - "незапомнена и изумителна" престъпност, ред неблагополучия при управлението на държавата и такива държавни структури като армията, специалните служби в тежко състояние, кадрови неблагополучия и в системата на външните работи; Външните фактори са - драматичните промени в Централна и Източна Европа, в света, липсата на концепция за дългосрочно развитие на Европа на фона на новите реалности и драматичната ситуация, в която се намират отново Балканите; при това България няма реални гаранции за сигурността си и е застрашена, но това може да се преодолее или да намалее до известна степен - Как? В почти всички раздели на платформата й са дадени подходите и начините за излизане от тежкото икономическо състояние с конкретни мерки за насърчаване на производството, за борба с инфлацията и с безработицата, което ще доведе и гарантира икономическата и социалната сигурност и с мерки като: укрепване на съдебната система, на службите за сигурност, на полицията; мерки, които ще са ефективни с прилагането на определени санкции; важен раздел на платформата е укрепването на армията - "Държава, която не може да храни своята армия, на практика храни чуждите армии"; трябва да се определи достоен външно-политически курс на страната, да се довършат отлаганите Закони за въоръжените сили, за армията. Не целият, а част от капитала се управлява от безнравствени хора и не всички са мафиоти, нужно е притиснати от обстоятелствата политическите сили да стигнат до общо разбиране за пресичане на мафиозността, до създаване на доктрина за националната сигурност, доктрина за външната политика. Приоритети в бъдеще - укрепване на армията и всички служби, свързани със сигурността; за приемственост "не може да се говори, защото 3 години усилията ни бяха безрезултатни", но липсвали воля и разбиране, "разбира се в следващия парламент това ще се изведе на преден план"; против престъпността трябва да се води държавна политика, да се ангажират законодателната, изпълнителната и съдебната власт, средство за масово осведомяване и широката общественост, въвеждане доживотни наказания без право на помилване за тежки престъпления и укриване на данъци в големи размери. Трябва "да се разбива мнението, че България е втора категория източноевропейска държава и да се докаже, че както България не може без Европа, така и Европа не може без България... в името на достойнството на нацията".

ДАР
Не прави оптимистични изводи за застрашеността на националната ни сигурност; Външни фактори - на първо място острите конфликти на Балканите, а Великите сили нямат концепция как да се решат тези конфликти и винаги са преследвали свои цели и интереси; от вътрешните фактори - остра конфронтация на нацията, тежко състояние на българската икономика, българинът не е сигурен в ежедневието си, а това е индикатор на общата несигурност на страната. Проблемът за националната сигурност не може да бъде концепция само на една партия, тя е с надпартиен характер, изработването на стратегия е въпрос на диалог, в който да участвуват всички политически сили, основните държавни институции и граждански сдружения, които имат отношение към националната сигурност. В програмата на ДАР са обвързани тези проблеми с икономическата реформа, успоредно с това има и конкретна Програма за национална сигурност, в която са посочени:
1) проблемите, свързани с повишаване равнището на международната сигурност на страната - България да играе по -активна роля на Балканите (пр. "България инициатор на среща на Балканските страни"), приемане на подготвените от ДАР закони като: закона за държавния служител и закона за дипломатическата служба.
2) Окончателно решаване  на все още съществуващите етнически напрежения - резултат от "възродителния процес" - чрез междуетническа толерантност и гарантирането на условия за естествено интегриране на етническите малцинства.
3) Приемане на Закона за армията и въоръжените сили и успоредно с това структурно преустройство на българската армия - "не многобройна, но много добре въоръжена и мобилна армия".
4) Комплекс от мерки, под формата на проектозакони за социалната сигурност, против престъпността, промяна в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс; в бъдеще България "не бива да бъде сателит на други държави, .. с достойно поведение и авторитет пред света", в общоевропейските интеграционни процеси да участва като страна, която отстоява своите интереси и то достойно.
30.11.1994 г.

 

РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Тема: Предизборна
Участници:
Нов избор - Д. Луджев и Г. Новаков
ДАР - Александър Томов и Огнян Минчев

I. Какво предлага на политическия пазар "Нов избор"
1. Самооценка
- Ново, професионално, модерно управление, нов политически мениджмънт - политиката е много сериозен бизнес;
- НИ е за национално съгласие на базата на либерално модерно мислене, за идеологическо разоръжаване;
- девизът на НИ - "Професионализъм, знание, воля за управление!";
- акцент в програмата: икономиката - подпомагане на дребния и средния бизнес като база за създаване на средната класа; кредити за всички, които могат да стабилизират икономиката; силно окуражителна политика за инвестиционните капитали; стабилизация на големите предприятия, политика на държавен мениджмънт; в селското стопанство - прекратяване дейността на ликвидационните съвети и използване на военно-топографските служби за ускорено връщане на земята с разнообразни форми на коопериране, консорциум и пр.
2. Отношение към партии и коалиции
БСП и СДС
- НИ заплашва лидерския монопол на БСП и СДС;
- партийни централи (ВС и НКС) отново ще диктуват на депутатите как да гласуват;
- под диктата на "големите" ЦИК взе решение за цветните бюлетини и разпределението на времето в националните медии;
- комунистите от "Позитано" и болшевиките от НКС - мафия.
БСП
- Само преименува БКП, същата структура, същата вярност към вождовете;
- страх ги е от НИ, а не от СДС. Нора Ананиева заяви: "Вие можете да управлявате и така няма да имаме възможност ние да управляваме";
СДС
- Сините управляваха, но какво свършиха? Нищо!
- Никой не пита НКС откъде взема пари за такава кампания.
3. "Свободна Европа" за "Нов избор"
- Издига девиз за национално съгласие, а възпроизвежда конфронтационния модел;
- радетели за "нови лица", а Луджев, и Пушкаров са достатъчно познати;
- НИ продавал места в листите, договориране с банкови корпорации, издигане на "независими" кандидати, а всъщност подставени лица;
- финансиране на кампанията на НИ от мощни финансови групировки.
Ключови думи: аз, моя нов избор, съгласие, разбирателство, професионализъм, ново, модерно управление, политически мениджмънт, болшевишки, червени редици, мафия.
Внушение: аз управлявах, доказах се, сега с новите  лица, истински професионалисти, няма да говорим, а ще действаме по нов, модерен начин.
Изводи: Убеденост на Луджев в призванието му да управлява, на преден план - егото.

II. ДАР на политическия пазар
1. Самооценка
- "Национално съгласие" - ключова дума в програмата;
- СДС заложи на антикомунизма, БСП - под знамето на антифашизма: жертвите и палачите не могат да прескочат себе си;
- днешните поколения - нови акценти.
Битката за: нови пазари, приватизация и преразпределение на собствеността, нови инвестиции, което ражда повече хляб, повече живот, повече икономика.
- Програмата на ДАР: конкретна, ангажирана, отворена, но само за онези, които изповядват идеите, заложени в нея. Тя е дар за България.
- Не само програмата на ДАР е най-добра, а и предизборната кампания е най-добре организирана, затова всички смятат, че разполагаме с много пари. ГОР наложи принципи, приети от ДАР: никакви източници, никакви дарения под условия.
- Икономическа програма: не монетарна политика, а икономически растеж; стимулираща данъчна политика; протекции за националното производство; нова процедура в селскостопанското производство чрез кредити; нова стратегия на бюджета, посредством икономии на разходната част, особено за губещи предприятия; силен акцент към Русия - там вече се настаниха Испания, Португалия, Гърция.
- ДАР за политически стабилитет на страната, посредник на Балканите, за регионален баланс срещу всякакви оси и разделения.
2. Отношения към партии и коалиции
БСП и СДС
- Държавата в момента поделена между сини и червени;
- БСП и СДС си разделиха времето - скандално!
- дирижирана кампания то "Позитано" и "Раковска".
БСП
- Конфронтация между политическите сили и БСП ще помогне да се засили;
- БСП ни отне бюлетината, която по право принадналежеше на нас.
3. "Свободна Европа" за ДАР
- Креатура на БСП;
- вътрешнокоалиционните отношения, като "орел, рак и щука", четирите партии с различни политически възгледи, координирани от външен център с адрес "Позитано" 20;
- ДАР е българската реакция на пролетарския интернационализъм, издание 1994 г.;
- богатството на ДАР е вън от съмнение: десетки милиони за кампанията, нов вестник ДАРпрес, огромни хонорари за певците - звезди в кампанията.
Ключови думи: национално съгласие, повече, принципи, стимулиране, нова стратегия, инвестиции, конфронтация, акценти.
Внушение: ДАР излиза със стабилна, конкретна, действена програма, реално приложима в практиката.
Извод: Умен, интелигентен, много убедителен в доводите си, Александър Томов защити реномето си на добър политик и икономист, въпреки многобройните атаки от студиото и въпросите на слушатели.

III. Образът на политика
- Телевизията - най-коварната медия. Нищо не остава скрито от камерата: вратовръзката, прическата, мимиката - наглед дребни, но от решаващо значение неща;
- политиците пред тв камерата: от тяхното държане, от външния им вид, от това, което хората виждат, и по-малко слушат, до голяма степен зависи за кого ще гласуват;
- СДС - сериозно е мислил по този въпрос: Ив. Костов, В. Гоцев, Ив. Глушков - перфектни на екрана;
- БСП - щеше да спечели, ако вместо Ж. Виденов се бе появил Н. Камов, образ с определено присъствие;
- ДПС - изобщо не е и помислял за образа на политиците си и резултатите са на лице;
- образът по телевизията може да настрои зрителя доброжелателно към политиката, но може и скептично, дори подигравателно.

30.11.1994 г.