29.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения

СДС за себе си:
Продължава да се афишира широката коалиционна поддръжка, която СДС получава от други партии и организации. Профашистката монархическа организация на Българските национални легиони е декларирала поддръжката си за СДС:
- Организацията подкрепя безрезервно СДС, защото само тази коалиция реално ще съдейства за възстановяване на Търновската конституция.
- ВМРО-СМД подкрепя СДС заради общите виждания по националния въпрос и по социално-икономическите проблеми (Стоян Бояджиев, председател на ВМРО-СМД).              ("Демокрация")
Продължават внушенията, че много партийки и формации, заявили участие на предстоящите избори, са рожби на БСП с цел разсейване на гласовете. Повод за това са предизборните прояви по телевизията:
- С изключение на СДС нито една формация не засегна в изявленията си въпроса за това как поколения българи ще изплащат 12-милиардния комунистически дълг. Не го направиха, защото трябваше да уязвят наставника си - БКП/БСП ("Демокрация")
Продължава да се внушава, че за упадъка на обществения морал вина носи комунистическото управление:
- "Нямаше го това нещо (кражбата) преди (9.9.1944). Уважаваше се трудът на другия. Ама откак стана тово текезесе, хората започнаха да гледат на земята като на чужда. Да се крадем един друг, да не зачитаме чуждия труд, ей това ни научи текезесето." ("Демокрация")
Реклама: "Аз ще гласувам за СДС отново" - Атанас Нейков - художник ("Демокрация"); платена реклама същата - "Стандарт"," 24 часа"

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължава внушението, че БСП е създател на мафията в България и се опитва чрез нея да управлява:
- Финансово-икономическите групировки на соцпартията, завладели почти изцяло едрия бизнес в страната, действат в типичен стил на мафиотски образувания. Икономическите им възможности вече са достатъчно мощни и отношенията между партийната върхушка и икономическите босове са равнопоставени.
- Най-новата история на Източна Европа показва, че компартиите неотстъпно стигат до мафиотизиране на собствените си структури и поведение.
- Икономическата им база са червеният капитал и мръсните финансови потоци от наркотрафик, ембаргова търговия и др.
- Спецслужбите на страната, създадени в социалистическото общество, осъществяват през последните четири години "успешни" трансформации. Те освободиха от състава си значителен брой служители, една част от които създаде паралелни структури, друга - самостоятелни икономически образувания.       
("Демокрация")
Продължават обвиненията срещу БСП, че служи на чужди (руски) интереси:
- ВМРО-СМД е сериозно обезпокоена от лансираните от БСП идеи за славянски и православни оси, от позицията на комунистите за българите в Западните покрайнини и от внушенията за някакви нови реалности в отношенията с Република Македония (Кр. Каракачанов, секретар на ВМРО-СМД).
- През последните дни се прокарва съждението, че В. Черномирдин ще посети България едва след като БСП спечели изборите.
- Инфлацията от 100.3% не е случайна. Тя беше планирана в центъра на Лилов още преди две години с цел да дискредитира реформата и пазарната икономика, която подхвана правителството на СДС през 1992 г.      ("Демокрация")
Внушава се, че БСП и нейните коалиционни партньори (ПК "Екогласност") са крадци на интелектуална собственост:
- Предизборният клип на БСП и компания е изграден върху музиката на Зоран Брегович от филма "Аризонска мечта". Имат ли комунистическите пропагандатори разрешение от г-н Брегович? Коалиционните съюзници на БСП от ПК "Екогласност", след като приватизираха името на една от най-мощните организации в СДС, посегнаха и на графичния й символ. ("Демокрация")
 

СДС за ДАР:
Продължава да се внушава, че ДАР прави огромни разходи за предизборната си кампания, а неговите лидери купуват водаческите места в листите на баснословни суми:
- Мичковски платил 1 млн. за водач на листата в Благоевград;
- Томов броил 800 000 - за второ място за ГОР в листите на ДАР;
- Каракачанов - половин милион за трето място за Зелената партия в листите на ДАР.    
("Демокрация") 

СДС за Патриотичния съюз:
Внушава се, че в листата на Патриотичния съюз се издигат бивши ченгета:
- Под номер 2 в списъка на кандидатите на ПС в Монтана е записан и добре познатият ексшеф на ДС Божидар Антонов.
("Демокрация") 

Другите за СДС:
ВМРО-СМД е готова да работи с ДПС в бъдещшия парламент, въпреки че точно тя е причината партията на Мехмед Ходжа да не сключи предизборно споразумение със СДС. ("Континент")
Поради организационния хаос в синята коалиция ВМРО-СМД сама готви и финансира предизборната си кампания. ("Континент")
Синята коалиция замисля мащабна политическа операция в банковата система. След очакваната победа на 18 декември - ще направи чистка на неблагонадеждните. ("Континент")
В листите на СДС са хора, които са доказали тоталната си неспособност да управляват държавата в преходния период. Местни кадри в листите почти липсват. ("24 часа")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

Основни теми, тези и внушения
БСП за себе си:
Продължава предизборната обиколка на Жан Виденов в чужбина. Срещата с лидерите на ПАСОК и руски държавни дейци цели да покаже, че БСП е най-влиятелната политическа сила в страната, която ще вземе властта. Срещите на Виденов в Гърция, Русия и сега в Германия отговарят на ранга на бъдещ премиер. Показателно е посещението на Виденов в централата на "Сименс", която има много интереси в сферата на енергетиката. ("Дума")
Силна местна власт обещава БСП след изборите - укрепване на местното самоуправление и държавна подкрепа за регионите със специфични проблеми. ("Дума")
Силен положителен отзвук са предизвикали участията на Жан Виденов и особено на Румен Жечев в телевизионните дебати. ("Дума")
Амбиция на предизборната кампания на БСП е "да стигне до всяко село, до всеки дом". ("Дума")
1 млн. българи искат да се върнат общините и околиите от времето на Вълко Червенков. Най-настоятелни са от Разградско, Кърджалийско, от Западна и Южна България, където кметовете са от ДПС. БСП ще гласува в 37-ото народно събрание три закона за ново административно деление на страната. (Д. Конакчиев - "Стандарт")
Реклама: Рекламно каре, в което се представя Никола Койчев: "Можем да намалим наполовина безработицата - чрез оживление на производството, оживление на селското стопанство - възраждането на кооперациите ще осигури не по-малко от 150 000 - 200 000 места; развитието на банковото и застрахователното дело; ще насърчим частния сектор да създава повече работни места чрез по-благоприятни кредитни и данъчни условия при разкриване на такива или запазване на вече съществуващите". ("Дума")
Платена реклама в "24 часа" - "Ще спрем ли да плюем в стария кладенец на село, преди да сме изкопали новия?" - представя кандидат-депутата Тодор Тодоров.
- БСП ще се стреми да запази равнището на селското стопанство на равнището, което имахме преди да започне разрушителната аграрна реформа на СДС-ДПС.
- В районите, в които БСП има мнозинство от предишните местни избори, реформата върви по-добре, по-нормално, по-цивилизовано.
- БСП ще пледира за държавна политика в земеделието, за закони, които ще подпомагат селските стопани.
- Нужен е държавен фонд за защита на земеделието.
- Трябва да бъде регулиран външнотърговският режим по отношение на нашата селскостопанска продукция. ("24 часа")

БСП за другиге:
БСП за СДС:
Синята власт е довела до поскъпване на всички цени - поскъпване на електроенергията. ("Дума")
Законът за реституцията, прокаран от сините в парламента, само затруднява решаването на жилищния проблем: социалнослаби, болни и недъгави хора са изхвърлени на улицата, конфискуват се жилищата на наивни хора. Главен виновник за това е законът за ристутицята на едрата градска собственост и по-точно злощастният член 7, който се използва от "реститутите" за изхвърляне на хората от жилищата им. ("Дума")
Критика на БСП към деянията на Беровото правителство:
- След срамежливия старт, който започна г-н Продев, атаката става по-остра: "Беров е ляв (наш) точно толкова, колкото катърът е жребец. Заченат в политическите дебри на СДС, появата на Беров като управник си остава въпрос на тълкуване. Акушерът е известен. Той най-малко може да бъде обвинен в привързаност към каквото и да било ляво". ("Дума")
 СДС е довела местната власт до фалит в резултат на неоправдана централизация на ресурсите и отнемане на приходоизточници от общинските бюджети. ("Дума")
След 10 ноември 1989 г. нашата страна претърпя тежки поражения в икономиката - десните екстремисти разориха кооперативното селско стопанство, парализираха редица сектори от производството, снижи се жизненият минимум на милиони хора. ("Дума")
В резултат на управлението след 10 ноември положението на  българската култура е плачевно: "Музикантството удари шамар на обществото и замина на гурбет" - интервю с Драгомир Ненов, председател на СБМ. ("Дума")

БСП за Народен съюз:
Продължава атаката срещу "абсурдния брак на земеделците на Мозер и Демократическата партия." (Стефан Савов - "Дума")

Другите за БСП:
Основният автор на текста на решението за разпределянето на ефирното време е проф. Бойчо Панев от БСП.  ("Континент")
БСП разчита, че ще има около 120 депутати. Почти навсякъде първите двама са "парашутисти" от центъра (галеници на Живковия режим), другите двама най-често са местни партийни секретари. ("24 часа")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
Другите за ДПС:
Очаква се гласувалите за ДПС изселници в Турция през 1994 г. да не бъдат много повече от 1991 г. На изборите за 36-о народно събрание през 1991 г. за ДПС са гласували едва 1300 души от Турция. При всички случаи Ахмед Доган не може да очаква 300 000 гласа от юг. ("Стандарт")
Най-малко 4-5 депутати роми ще влязат в парламента от листите на ДПС. Един от тях може да стане и лидер. 25 роми са в листите на движението, петима от тях са на челни позиции във Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и София. ("Стандарт")
ДПС не раздавало на ромите пари преди изборите. ("Континент")
Роми кандидат-депутати на движението са на избираеми места в листата на ДПС. Движението очаква около 30-40% от циганите да гласуват за него. ("Континент")
Лидерът на ДПС Ахмеид Доган еднолично определя кандидат-депутатите. И без това електоратът му свикна да бъде лъган, че ако пак го подкрепи нещата ще се оправят. ("24 часа")

НАРОДЕН СЪЮЗ БЗНС-ДП
НС БЗНС-ДП за себе си:
Народният съюз ще иска закон за спекулата. Ал. Джеров иска да скочат глобите за спекула, а при повторни нарушения да има затвор. Според него е необходим и закон за хазарта, тъй като държавата ще забогатее от прибирането на данъците. Той ще настоява и за закон за енергетиката, за Сметната палата и за промяна в Закона за приватизацията. ("Стандарт")

Другите за Народен съюз:
Служители от предизборния щаб на Народен съюз агитирали по телефона разочаровани сини симпатизанти да гласуват за него и това била причината СДС да не даде ефирно време на Народния съюз. ("Новинар")
Съюзът "Мозер-Савов" е неестествен. В последните 75 години те никога не са били съюзници, а  най-големи врагове. Не подлежи на коментар фактът, че "гражданка на САЩ ще оправи българското селско стопанство в коалиция с чисто градска партия". ("24 часа")

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

ДАР за себе си:
Софийската листа на Дертлиев е като футболен отбор с вратар, център-нападатели и халфове. П. Дертлиев - "Стандарт")

Другите за ДАР:
ДАР е неестествена коалиция - "като орел, рак и щука". "Дертлиев поиска сто раирани костюма за сто бивши управници, забравяйки, че най-добре в тях биха изглеждали половината от съюзниците му от ГОР и АСП." ("24 часа")

НОВ ИЗБОР (НИ)

НИ за себе си:
Нов избор и "Ку-Ку" сключиха пакт за борба с двупартийния модел, който се оказа еднопартиен. БСП и СДС поведоха война срещу онези, които дават алтернатива на избирателите. Момчетата от "Ку-Ку" ще използват турнето си из страната за да представят кандидатите на Нов избор. ("Стандарт")

Другите за Нов избор:
Любен Дилов-син не криел симпатиите си към политическката формация "Нов избор". ("Новинар")
Цинизъм е и съюзниците от Нов избор, да твърдят, че са за нов избор, когато те самите са стари и амортизирани политици. ("24 часа")

НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ /НБ/

НБ за себе си:

Изборите са прибързани, неподготвени и абсолютно ненужни, защото няма нищо да променят, според Иван Славков. Той издигнал кандидатурата си не защото разчита да стане депутат, а за да укрепи организацията си. На следващите избори движението ще разчита на милионите привърженици на спорта. ("Стандарт")

 

ПРЕЗИДЕНТ
Президентът щял да благослови промените във Външно министерство, "за да мине безконфликтно" замисленото от него "Виенско колело" и да предотврати връщането на доверените му 12-ина посланици в страната и да ги пренасочи към важни постове в други страни. Замисъл на президента е да се назначи за заместник- министър Аспарух Панов и за главен секретар на МВР Емил Кошлуков. ("Дума")

 

ПРАВИТЕЛСТВО
"Политическите назначения на дипломати накърняват международните ни интереси" - статия в "Труд". - Поддържа се тезата, че политическите назначения на дипломати не са в интерес на страната, тъй като:
- те не са професионалисти и нямат необходимите знания;
- нямат необходимите връзки в съответните държави, постът на посланика трябва да е връх в неговата професионална кариера, а не случаен епизод в политическата му кариера;
- нарушава се правото на професионално развитие на дипломатите от кариерата. ("Труд")

 

Ц И К
Само за един ден 5000 изселници си извадиха български задгранични паспорти. Гласуването с паспорти е единствено валидно на изборите на 18 декември. ("Стандарт")
ЦИК отказа регистрация на 17 от 29-те независими кандидати за депутати. 6 души са допуснати да отидат на избори: Николай Слатински (Перник), Ангел Работов (Пловдив-окръг), Димитър Барбуков (Русе), Кирил Нихтянов и Златко Трендафилов (23-ти Софийски избирателен район) и Добромир Гущеров (Стара Загора). ("Стандарт", "Дума", "Новинар")
5126 партийни кандидати са регистрирали районните избирателни комисии досега. ("Стандарт", "Континент", "24 часа")
До момента ЦИК допусна до участие в изборите 49 партии. ("Стандарт")
За едно депутатско място напират по 21 кандидата. ("Дума")
"В момента ЦИК е хаотичен орган, който изпълнява някои политически поръчки". "Този невесел фарс", който се получи, не е в полза дори на спечелилите цялото телевизионно и редиовреме. - интервю със заместник-председателя на ЦИК пред "Континент"
Принципът на равнопоставеност изисква да се отпечатат равен брой бюлетини за партии, които може да получат между 3 и 3 млн. гласове. Празнината в избирателния закон може да се запълни само с решение на МС. Христина Вучева обещала икономии в отпечатването на бюлетините. ("Стандарт")
Изборният щаб на СДС намери мъртви души в избирателните списъци. В тях са записани и постоянно живеещите в чужбина. По 18 000 лева на списък за избирателен район е искала държавата от политическите сили, за да вземат предварителни копия. ("Стандарт") 
ЦИК влияе върху крайните резултати от изборите, като разпредели ефирното време и цветовете на бюлетините. Но с недопускането до изборите на НД "Ку-ку" ЦИК влияе не само върху психологическото равнище, но и на прагматично. ("Новинар")
Има и фактологически изкривявания в резултатите от предишните избори поради грешки на ЦИК - неточни избирателни списъци и др. ("Новинар")
В предишните избори поне 50-55 депутатски места са били неправомерно разпределени можду БСП, СДС и ДПС поради грешки на ЦИК. ("Новинар")
ЦИК е разрешила само с 1 глас повече ДПС да участва в предишните избори. ("Новинар")
"Ще се придържаме към процедурата на избори 91" - интервю с члена на ЦИК доц. Н. Вълчанов пред в."Новинар":
- най-опасни за фалшифициране са смесените райони, където комисиите са съставени само от представители на ДПС. Сега се настоява там да има представители и на големите партии. "Ако не се преброят гласовете в местата с българските турци, нищо не е направено."
- Имало е грешки в преброяването при миналите избори.
- Решението на ВНС е определило нормативно медийното време, а не ЦИК. ("Новинар")

 

ИЗБОРИ
Няма невъзможни коалиции според Д-66 (г-н Бекър от Холандия). Предложеният модел е прост:
1. Правило номер едно е, че няма невъзможни коалиции.
2. Правило номер две е да се наблегне на общите цели, а не на различията.
3. Правило номер три гласи, че когато опонираш на една партия днес, трябва да помниш, че тя може да ти стане коалиционен партньор утре. Политически опонент - това не означава политически враг. Български депутат е нарекъл холандския опит "научна фантастика". ("Стандарт") 
Решението за разпределяне на екранното и ефирното време в предизборната кампания е колосална правна грешка. Тя се основава върху абсурдното определение на партии за парламентарни и извънпарламентарни, което противоречи на всички български и международни правно-парламентарни норми. ("Континент" - зам.-председател на ЦИК Петър Обретенов)
Стриктното спазване на решенията на ЦИК за разпределението на ефира "може да даде основание на някои да поставят под сериозно съмнение честността и законността на изборите... Изкуствено се създаде проблем, който ще попречи на нормалното провеждане на изборите". ("Континент" - интервю със зам.-председателя на ЦИК Петър Обретенов)
Тежко и горко на онзи народ, чиято държавност започва и завършва с поредните избори. ("Континент")
Пенсионери призовават за масово гласуване - обръщение към възрастните хора на Шуменската организация на Съюза на пенсионерите. ("Новинар")
Дни преди изборите аграрните водачи се групират и прегрупират от една коалиция в друга за по-изгодни места. ("24 часа")
Двете големи партийни централи, БСП и СДС, не пожелаха да пипнат избирателния закон, създаден през 1991 г., с цел да се увековечи законодателната и изпълнителната власт на старата и новата номенклатура. ("24 часа")
Обида и унижение е за избирателите да гласуват с цветна бюлетина. 
("24 часа")
С 4% бариера реално се ограничава влизането в парламента на други политически сили освен БСП и СДС. Така фактически се узаконява отново еднопартийния режим.  ("24 часа")
Абсурдна е постановката, че само с 50 гласа може да се регистрира партия, участваща в изборите, а  2000 подписа са необходими за да се кандидатира независим депутат в един район. ("24 часа")
Платена реклама в "Труд" - Добромир Гущеров - независим.

 

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ
В противоборството с Иван Куртев (23-и софийски избирателен район) той разчита: 1. На младостта си, по-големия политически опит, по-сериозната подготовка и на чара си. 2. На партията, която представлява, на нейната политика и влияние. 3. На екипа си, който е на "светлинни години" над листата на СДС.
 Няма строго формулиран девиз, но би искал да призове избирателите да обединят усилията си, за да преодолеят заедно трудностите. Личното му обещание е прагматична държавна политика за решаване на проблемите на София.     ("Стандарт")

ИВАН КУРТЕВ
Преимуществата му са следните: 1. Никога не е бил комунист. 2. За разлика от опонента си Ал. Маринов не притежава нищо (според него това е предимство). 3. Разчита на себе си и на партията, която представлява.
Девизът му е: "Вярност към избирателите!"
Конкретно обещание няма да дава, защото задълженията, които СДС поема пред избирателите като политическа сила, са отразени в неговата програма.   ("Стандарт")

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ
И. Трифонов е известен като перфекционист, който обича да изпипва нещата и не обича да се шуми около името му. Работоспособен е. Името му предизвикава страх сред бивши и сегашни президентски хора, които в навечерието на изборите се въздържат да коментират миналата и сегашната му дейност. ("Стандарт")
"Петко Симеонов например категорично отклонява предложението да говори за него." Същото прави и В. Велчева. ("Стандарт")
Изваждането на И. Трифонов от сянката и слагането му на такъв стратегически пост точно сега е част от общото желание на президента в предизборната ситуация да влияе върху политическите процеси в България и по-конкретно да засили натиска върху БСП. (според Клара Маринова - "Стандарт")

СТЕФАН САВОВ
Компромат в "Дума"
Преживените 50 години репресии и мълчаливата съпротива на режима са лъжа - често се позовава на своята юридическа грамотност, добита неизвестно как в СУ в същото време, когато е бил заточен при братята-мюсюлмани.
Жаден за власт, след като не можа да спечели битката с Ф. Димитров за надмощие в СДС, се оттегли. Вчера екстремист, днес той се сочи за един от разумните и обвинява в екстремизъм бившите си съидейници. В абсурдния брак с Мозер е в ролята на "прибран по снизхождение беден момък". Ако беше самостоятелен, щеше да лъсне истината за мащабите и влиянието на неговите демократи, които се броят за големи. Предизборната му програма се върти около изтъркани стари цели - реституция, референдум за формата на държавно управление и отмяна на наредбата за Народния съд. ("Дума")
Савов държи реч пред младите леви и обявява, че те не са комунисти ("24 часа")
Интервю във в. "Труд" със Стефан Савов:
- двуполюсният модел е опасен, защото може да доведе до пълна реставрация на ретроградните структури от миналото;
- естествените ни партньори в 37-ото народно събрание ще бъдат СДС и другите некомунистически сили. ("Труд")

ВАЛЕНТИН АЛЕКСАНДРОВ
Военна прокуратура води три дела срещу ексминистъра на отбраната В. Александров - за побой над офицер, присвояване, съучастие и за албанската оръжейна сделка. ("Труд", "Континент", "Стандарт", "24 часа")

АНГЕЛ ДИМОВ (ексдепутат от БСП)
Бил возен в краден "Мерцедес" ("24 часа", "Труд")

ГЕОРГИ ПЕТРОВ (интервю във в. "Дума"):
- СДС не е коалиция на равнопоставени, а синя партия, попаднала в желязната хватка на Ф. Д.;
- всеки неугоден нему председател на партия се маха и се насрочва неин нов конгрес, на който се поставят негови хора начело;
- конгресът на БЗНС "Н. Петков" в СДС е пълен фарс;
- Ф. Димитров избива комплекси и мрази земеделците; самият той трябва да попадне под ударите на прословутото решение "за чисто минало": баща му, майка му, сестра му са членували в казионното БЗНС. ("Дума")
Предизборният клуб на СДС в Пазарджик подаде жалба в съда срещу местното кабелно радио. Сините лидери са възмутени от журналистка, според която те злоупотребили с дарения, дадени на митинг-концерт. ("Стандарт")
Специалист по политически маркетинг на британската консервативна партия Ян Макменъми направи семинар за предизборните щабове на СДС в Разградско. През последните три години синята коалиция е загубила влиянието си върху младите хора, констатира той. ("Стандарт")
Зам.-председателят на НКС на СДС Е. Михайлов е поискал извънредни права за водене на предизборната кампания по места. От НКС не приели идеята му. Не е одобрено и искането му да се отпусне тв време на ДПС за предизборните диспути. ("Стандарт")
В Кюстендил се проведе първата масирана акция на неофашистите. Градът осъмна с надписи "Да живее чиста бяла България", "Скин 1", "Всички цигани на сапун", както и нацистки кръстове. Неофашистката тийнейджърска групировка иска да върне напрежението в предизборните дни. ("Стандарт")
Гръцките зеленчуци съдържат много нитрати. ("Труд", "Дума", "Стандарт", "Континент")
Предизборна обиколка на кандидат-депутатите от СДС в Русе, Кюстендил, Ловеч, Чирпан, Варна, 23-и, 24-и и 25-и Софийски многомандатен район. ("Демокрация")
Разгромен е клуб на СДС в Стражица.
("Демокрация")
Червеният кмет на Кочериново върти бизнес с незаконни служебни паспорти. ("Демокрация")
Бюстовете и паметниците в Благоевград от тоталитарното минало все още си стоят по местата. ("Демокрация")
ВМРО-СМД бяха представени в пресцентъра на СДС. Над 200 дружества на организацията работят за синята коалиция. ("Демокрация")
Противниците на СДС в Монтана късат предизборните материали на коалицията. В акцията са включени наследници на комунистически формации и червени ветерани. ("Демокрация")
Българските национални легиони подкрепят СДС. ("Демокрация")
В рекламните обиколки на кандидатите на СДС по места участват добре структурирани концертни групи с участието на поп и рок изпълнители и народни певци. ("Демокрация")
В листите на СДС има доста свещеници, което вероятно прави добро впечатление на избирателите. ("Демокрация")

 

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л  1

ТЕЗИ/ТЕМИ/ВНУШУНИЕ

Централно място в информационните предавания заема случая с корупция в МО. Излъчени бяха: изказване на ген. Лилко Йоцов и Б. Ноев. Очаква се решението на главния прокурор.
Режимът на водата е бил тема на заседание на правителството, което взело решение за неотложни мерки.
На заседание на СОС се е стигнало до решение, че решението на специалната комисия е правилно и засега режимът дава резултат.
Проверки в магазини за хранителни стоки - опасни последици от неконтролирани производства на сирене и кашкавал.
Протести на студенти за финансово обезпечаване на обучението им.
Столичното здравеопазване - сериозен недостиг на средства.
МВР ще работи на пълни обороти за осигуряване реда и безопасността връзка с изборите.
ЦИК - продължава да обработва постъпилите документи - регистрацията на 17 независими кандидати е анулирана. Сред допуснатите до изборите се споменава и Слатински.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
СДС - Среща с кандидат-депутатите в Русенската опера. Ст. Софиянски. "СДС няма да търпи маскарлъци" - Ф. Димитров, да гласуват за най-добрата листа.
СДС - среща с избиратели от 23-и избирателен район - Ив.Куртев - за война на корупцията, мафията, да се спре обезценяването на българския лев. Вал. Василев, Г. Панев и новото лице - Мариана Лукова.
СДС официално открива предизборната си кампания в Плевен - водач на листата Й. Соколов - СДС иска демокрацията за хората, не за себе си, затова хората му вярват. СДС ще се справи с престъпността и корупцията.
БСП прави оценка много добър на кампанията седмица след нейното начало - Кл. Маринова досега кампанията им е била насочена към твърдия електорат, сега започват да разширяват кръга.
Тематична пресконференция с Дончо Конакчиев - за силно местно самоуправление, държавна подкрепа на регионите.
Пресконференция с Кр. Премянов - външноикономическите и политически аспекти на програмата им.
БСП и коалиция откриват предизборния клуб в Несебър. Г. Първанов представя кандидатите и предизборната платформа. Срещата завършва с концерт.
БСП и коалиция - среща на кандидати в 17 Пловдивски моногомандатен район - Д. Дончева и В. Георгиева - за вредата от ликвидационните съвети. За нова, модерна икономика.
ДПС - Парушев - ръководител на групата за работа с ромите - очакват 4-5 депутати - роми. "Ром за ром, за хляб, сигурност и достойнство".
НИ - проф. Иван Раев за проблема с водата в София - НИ в Благоевградски район - провалено споразумение за толерантна предизборна борба. Водач на листата - К. Парашутски - "в кампанията ще се търсят професионални черти, а не преднамерено дискредитиране".
НС - за градивно сътрудничество, за конотакти свсеки, който отстоява демократичните реформи. Преговори с БСП на този етап са изключени, поради нейното втвърдяване - Ст. Савов. Мозер - поради приемането на казионния БЗНС.
НС - водачът на листата в 23-и избирателни район - проф. Ал. Джеров изяснява законодателната линия и строгите мерки за ограничаване на спекулата. Г. Каркъмов, А. Николов и Г.Манов представят аграрната програма.
ДАР - Дертлиев представя листата в 24 и.р - "много от идеите, които са дело на моя живот, могат да бъдат осъществени чрез ДАР". ДАР е готов да подаде на другите в името на националното съгласие.
ПС представя листата си в 24 и.р. - в листата са само жени, водени от Св. Шаренкова. "С грижа за децата на България". Силата им е майчинското отношение, с което ще решават проблемите на страната.
Среща на Св. Шаренкова с шофьори от "Земляне", застрашени с изхвърляне от общежитието - социално-битови и жилищни проблеми.
Напред България - Ив.Славков в Русе представя листата, "не само програма, но и система за приложението й".
НД за коронована демокрация "Царство България" открива пресцентъра си в НДК - обединявал около 90% от монархистите в страната.
 
ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО 1
Излъчиха се клиповете на:

БСП и коалиция - "Пет години стигат", кадри на разрухата, цървули вместо махало на часовник, Н. Камов - прекратяване дейността на ликвидационните съвети, механизиране на селското стопанство, оземляване на стопаните, ще защитят производителите от вноса, работа и хляб.

СДС - тежкото състояние започва от 1992 г. и виновни са управлението на БСП и А. Доган - "шутовете на Доган и БСП". Кадър от парламента - н. Ананиева подкрепя правителството на Беров. Акцент върху развихрилата се престъпност, корупция, безнаказаност. Част от първия предизборен митинг на СДС в София. Силно застъпено негативно начало.

ДПС - България на всички, че са нормална българска партия, изказвания на кандидати от ДПС - предимно българите. Клипът имаше насоченост към избирателя от българския етнос.

НИ - Документални кадри от най-новата политическа история на България и зад кадър мисли на актрисата Пепа Николова - докога са били със СДС, кога и защо са се разграничили. Кадри от среща със симпатизанти - интелектуалци и футболисти. Най-силно въздействащ клип.

НС - "Разумният избор", изказване на селянин от Софийско - послание, изцяло насочено към селския електорат.

ДАР - "духовност и съзидание", инвестиции за науката и културата, послание към интелигентната, мислещата част от електората. Изказвания на известни интелектуалци- певци, артисти, писатели.

БНРП - кадри от митинг на Оборище с познатите техни лозунги.

ПС - Родината - дом на децата ни. Началото от предишните клипове, в кадър - изказване на Ст. Николов - само ПС може да изведе България от кризата. За обединение на нацията. Време на дела, а не на обещания. "Гласувайте с разум, дами и господа" - Г. Ганев като зам. председател на Народното събрание.

Повторения на вече излъчения клипове на:
Народнолиберална партия "Ст. Стамболов", Монархически съюз "Справедливост", Форум "Преображение", Федерация "Царство България", Коал. конфедерация БЗНС - Национален блок "Търновска конституция", БББ - Жорж Ганчев;
Републиканска партия в България;
Съюз на свободните демократи;
Партия на собствениците;
Организация на сърдечноболните и социалнослабите;
Българска отечествена партия "Национален съюз".
 
ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО 2
Дискусия - 90 мин., водещ Евг. Станчев
Представиха се извънпарламентарни партии, движения, коалиции. Слабо участие на невзрачни политически организации.
НИ - Милан Миланов се отказва с мотива, че НИ не е извънпарламентарна коалиция.
 
РЕКЛАМА
В спортната част на ПСН се излъчи клип с футболистите от националния отбор и победата на България. "Вашата сила е в свободния избор. Гласувайте!"

ВНУШЕНИЕ
Със силата на художествените си клипове НИ, ДАР и БББ опровергават друполюсния модел като единствена възможност за България. Техните клипове въздействат с художествената си сила, а не със своята декларативност. Клипът на НС въздейства специфично на определена прослойка. Използва се представител на тази прослойка със специфичната му реч.

ЛОЗУНГИ
"Победа, България!", "Да спрем разрухата, да обновим България", "България на всички". "Вашата сила е в свободния избор, гласувайте". "Работа и хляб", "Разумният избор", "Духовност и съзидание". "Дайте шанс!", "Заедно можем!" "Родината - дом на децата ни!". "Гласувайте с разум, дами и господа!" "Война на корупциата и престъпността!" "Пет години стигат! С грижа за децата на България!"

КЛЮЧОВИ ДУМИ
Победа, разум, шутовете на Доган, свободен избор, нормална партия, ликвидационни съвети, наука и култура, децата на България.

ЛИЧНОСТИ
Ж. Виденов, Камов, Ф. Димитров, Ж. Ганчев,  Луджев, А. Томов, Дертлиев, Мозер, Ст. Николов, Шаренкова, Г. Ганев, Д. Цончев, Г. Христов, Дони, Недялко Йорданов, футболистите, Н. Ананиева, Доган, И. Палчев, Ст. Савов, Ал. Джеров, Милан Миланов.

НОВИ АКЦЕНТИ, ИЗВОДИ, ПРЕПОРЪКИ
Използването на самия избирател като агитатор за дадена програма може да бъде въздействащо. Обръщането към социалните проблеми на хората, към проблемите на децата. Въздействието на художествените клипове за разлика от декларативните предизборни тиради. Изтъкване на градивното, на позитивното. Използване и иронизиране на лозунги на съперника. Нов акцент - стремеж към национално единение.
 
ЕФИР 2

Основни теми:

- Окончателно решение на ЦИК относно независимите кандидати.
- Предизборна среща на кандидатите от СДС в двадесет и трети многомандатен столичен избирателен район.
- Ромите от СДС разчитат на 30-40 на сто електорат и вярват, че ще влязат във парламента.
- ДАР представи кандидат-депутатите си в двадесет и четвърти многомандатен столичен избирателен район.
- В двадесет и четвърти столичен район бяха представени кандидатките на Патриотичен съюз.
- Предизборна среща на В. Гоцев от СДС в Етрополе, Правец и Ботевград.
- Ф. Димитров и Ст. Софиянски на митинг-концерт в Русе.
- Предизборна среща на Ив. Славков от "Напред България" с русенци.
- Водачът на листата на СДС в Стамболийски представи аграрната политика на СДС.
- БСП в две села (не се чуха!) на Брезовска община разкри пътищата за възстановяване на селското стопанство.
- Г. Ганев от Патриотичния съюз на среща с избиратели в старчески дом във Варна.
- Предизборен митинг-концерт на СДС в Кюстендил.
- Нов избор кани на среща-коктейл другите политически сили.
- Среща на Ал. Маринов от БСП в Разлог.

СДС
- В. Гоцев "Йордан Соколов е готов с екипа на вътрешно министерство за предстоящото правителство на СДС", ще спре мафията, ще върне горите, ще възстанови пенсионните фондове и ще управляват морално. Ф. Димитров в Русе: "На първата среща се венчаваме, а на 18 декември се жените";
- Константин Тодоров в Стамболийски разясни аграрната политика на СДС - данъчни преференции и облекчения за земеделците, специален фонд за кредитиране, облекчаване вноса на селскостопанска техника и ускорено завършване връщането на земята.

БСП
- Според кандидат-депутатките в Брезовска община 41% са безимотните по селата, а дълговете от ликвидационните съвети - 195 милиона лева.
- Ал. Маринов се отчете за миналата си дейност, а другите кандидати разглеждат регионалните проблеми по заетостта, тъй като ръстът на безработицата в Разложката община е най-висок за страната.

Патриотичен съюз
- "Най-нежната листа" с 10 кандидатки в 24-и столичен избирателен район, те ще бъдат "по майчински загрижени към своите избиратели и ще направят за Родината това, което биха направили за своите деца".
- Г. Ганев: "Най-важният проблем е социалната трагедия на България" и за в бъдеще приоритетно приемане на социалните закони, направил подарък - телевизор на възрастните хора от дома от името на Патриотичен съюз.

ДАР
- Водач на листата в 24-и столичен район П. Дертлиев "водач в отбора на лъвовете". Деветимата кандидати ще работят за "по-светло бъдеще", всичките са добри специалисти, ще акцентират върху решаване екологичните проблеми на столицата.

Народен съюз
- С. Савов и Ан. Мозер - "При нас партиите запазват своята идентичност", "ние сме конструктивна и градивна коалиция".
- Основен противник - БСП, няма да се противопоставя на другите антикомунистически сили.

Напред България
- Характеристиката на кандидатите - 90% висшисти, 16% жени, 15% научни работници, Ив. Славков представи 6-имата кандидат-депутати в 19-ти Русенски многомандатен район, между които Хр. Марков, Ат. Фотев.

Нов избор
- Поканените на коктейл-среща не дошли, защото "червената и синята централи предварително са се споразумели за дискриминация на останалите политически сили", но този двуполюсен модел ще разруши България.

ДПС
- Листите на ДПС в Монтана, Перник, Видин, Кюстендил, София окръг и 25-и столичен район са оглавявани от роми.

Изводи:
Информациите се поднасят много бързо, в телеграфен стил и въпреки, че записвам на ръка и с касетофон, не всичко се чува и става ясно! Какво остава за обикновения телевизионен зрител - залят от бързите води на "тази говорилня" (определение мое) нищо чудно да не гледа и слуша.

28.11.1994 г.

 

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

Основни теми, свързани с изборите:

I. Предизборни срещи на партии и коалиции:

1. Народен съюз БЗНС-ДП:
В Международния пресцентър за изборите официално представена коалицията. Изразено възмущение на коалицията от неравнопоставеността на политическите сили в електронните медии. Ст. Савов: "Следващата стъпка на ЦИК трябвало да бъде забрана на нашето участие и в печата".

2. Патриотичен съюз:
- Среща на Петко Симеонов с избирателите от 17-и многомандатен избирателен район Пловдив-окръг. Днес среща и с изборния щаб на Патриотичния съюз в Асеновград.
- Среща на избирателите в 24-и столичен избирателен район с водач на листата Светлана Шаренкова.
- По инициатива на Светлана Шаренкова - Партия Либерали днес от 18.00 часа среща с работещите в автобусен транспорт "Земляне" - София.

3. Движение "Напред България"
- Иван Славков откри предизборната кампания на движението в Силистра.

4. БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност"
- В. Търново - среща на водача на листата на коалицията Дончо Конакчиев с избиратели.
- Пловдив - кандидатите за депутати в този район на пресконференция - анализ на хода на предизборната кампания.
- Ивайловград - среща с обществеността с водача на листата за Хасковски район Клара Маринова. По-късно и среща в Маджарово.

5. СДС
- В 33-о училище в Люлин - София - среща на кандидатите за 25-и столичен многомандатен избирателен район.
- София - в сградата на ВИАС среща на избирателите от 23-и столичен избирателен район с кандидатите за депутати с водач Иван Куртев.
- Пловдив - пресконференция, на която е заявено, че СДС има готови 20 жизненонеобходими законопроекти и пакет от данъчни закони.
- Плевен - 15-и избирателен район - открита предизборна кампания с водач Константин Тодоров.

6. ДАР
- В 23-и и 24-и столични избирателни райони Петър Дертлиев представи кандидатите от коалицията.

 

II. ЦИК
1. Проверка на подписите, с които се предлагат независими депутати. Засега са установени редовността на подписите за: Николай Слатински, Димитър Барбуков, Кирил Нихтянов, Добромир Гущеров, Ангел Работов,Златко Трендафилов.
Общо кандидат-депутатите са 5126 души. Анулирани са кандидатските листи на Движение "Ку-ку" и Българската работническа социалистическа партия.
Установено е, че в две от листите на Нов избор, Патриотичен съюз, Ера 3 и Конфедерация БЗНС - Национален блок "Търновска конституция" фигурират едни и същи лица - ЦИК все още няма становище.

III. Тези

1. БСП и коалиция:
- "Укрепване на местното самоуправление и държавна подкрепа на регионите. Възстановяване на самоуправлението в районите на големите градове и преодоляване на корупцията. Гарантираме на общините приходи и политика на обогатяване на общинското имущество" - според дончо конакчиев това са акцентите в предизборната платформа на БСП в областта на териториалното управление.

2. Патриотичен съюз
- Длъжни сме да преосмислим към какво се стремим. Демократично общество, базиращо се на принципите на християнския морал. Загърбване на партийните идеологеми - решаване на националните проблеми.

3. Форум "Преображение"
Преображение - това е комплексно решаване на натрупаните проблеми, на прехода.

4. Партия на демократичните промени - Мехмед Ходжа
"Партия на хората на труда, но с десни, дясноцентристка програма. Задължителен майчин език в училищата. Разширяване на предаванията по радиото на турски език. Пропорционално представителство на малцинствените групи в държавните структури".

Внушения (манипулации)
БСП и коалиция: (в предизборния клип) - сега всичко е много скъпо (а какво беше преди) - "Ще гласуваме за БСП".

Лозунги:
СДС: "Победа България", "Да гласуваме заради България".
ДПС: "Доверие в бъдеще - бъдеще за доверие", "Държава, проспоритет, сигурност", "България за всички".
Нов избор: "Нов избор сега".
ДАР: "Ден година храни".
Движение "Напред, България": "Тук, на тази земя да сътворим Трети Златен век на майка България".
Народно-либерална партия "Стефан Стамболов": "Дайте шанс. Заедно можем".
Свободна кооперативна партия: "Новата българска кооперация - свободно обединение на свободни хора".

Ключови думи:
БСП и коалиция: укрепване, възстановяване, преодоляване, обогатяване.
Патриотичен съюз: християнски морал, търпимост, толерантност, България, дом, децата ни.
СДС: победа, да гласуваме.
ДПС: България, сигурност, проспоритет.

Изводи:
1. Явно по-голямата информация за действията в предизборния период на Патриотичния съюз се дължи на по-голямата активност на съюза.
2. Прави впечатление, че клиповете в предизборното студио на БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност" винаги завършват с думите "Ще гласуваме за БСП" - никъде в клипа не става ясно, че става въпрос за коалиция.
28.11.1994 г.

 

Радио "Свободна Европа"

Рубрики:
Студио България  - 17-19 ч.
Факти, събития и коментари - 19-20 ч.
Гост в студиото (17-18 ч.) - Главният прокурор на РБ Иван Татарчев

I. Общи тези
- Свободна и независима съдебна власт - голямата заслуга на демокрацията.
- Манипулиране на общественото мнение чрез резултатите от социологически и демоскопски изследвания.

1. Наказателна отговорност за деяния по времето на тоталитаризма:
- Решението на ЦК на БКП за присъединяването на България към СССР - тогавашният Наказателен кодекс не предижда наказателна отговорност.
- Делото срещи екс- и кандидат-депутата Д. Велев - депутатски имунитет.
- Делата за Народния съд - депутатите нямат доблестта да отменят този закон.

ПАРТИИ

БСП
- Комунистите не могат да се примират, че не могат да се намесват в работата на съда и прокуратирата както някога, затова масирана атака.
- Опасност от рестврация - само ако комунистите вземат 3/4 от местата в Парламента и променят Конституцията.

ЛИЧНОСТИ:
Н. Камов - претенции към Ив.Татарчев - да, когато се отнася до националните интереси, но без да се намесва (БСП) в работата на Прокуратурата (коментар в студиото: щом имат претенции, значи искат да се намесват и най-малко те имат право да говорят за национални интереси).
Д. Велев - иск срещу Главна прокуратура за интелектуално подбудителство към масово незаконно строителство и създаване на междуетническо напрежение (коментар: комунистическата наглост на Д. Велев няма предел. като секретар на Общинския съвет дал нареждане да се събори цял турски квартал).


II. Манипулация на общественото мнение

1. Три етапа в подготовката за изборите и настройване на общественото мнение преди всичко по телевизията.
- Първи етап: "само 1/3 от електората ще гласува". Интерпретация - в навечерието на Коледните и Новогодишните празници, в най-големия студ българинът няма да хукне да гласува.
- Втори етап: процентът на желаещите да гласуват непрекъснато нараства и превишава 50%. Внушението: същите стари лица на некадърни, корумпирани политици, нищо няма да се промени, по-добре да не се гласува.
- Трети етап: етапът на коалициите и тайните споразумения в 3 варианта:
I вариант - точно проигран: БСП печели изборите, но не с абсолютно мнозинство, влиза в коалиция с ДАР, Нов избор, Патриотичния съюз, НС.
II вариант - коалиционно правителството от типа Дим. Попов като най-популярна политическа форма.
III вариант - голяма коалиция на БСП-СДС с премиер Ив. Костов.
Арестите: "Позитано" 20 и "Дондуков" 2.

2. Манипулации по отношение на т.нар. малки партии
- Целенасочено неприлично голям брой партии с цел да се даде шанс на големите.
- Правото на избор, ограничено от съзнателна селекция, както и от внушенията: СДС, че негласуването или гласуването за малки партии ще бъде глас за комунистите, и на БСП, че с малките партии само се пропиляват гласовете.
- Малките партии имат реален шанс да влязат в бъдещия парламент. Около 25% решение да гласуват, но не за БСП и СДС, позволяват на 6 партии да прехвърлят 4-процентовата граница: ДАР, НС, Патриотичния съюз, Нов избор, монархическите партии и БББ.
- Аргументът, че много малки парламентарни групи ще затруднят съставянето на правителство - несъстоятелен. Тъкмо коалиционно правителство може трайно и резултатно да изведе страната от кризата.

ПАРТИИ

СДС - пред избора ВМРО/СМД или ПДП М.Ходжа (тема с продължение)

Личности:
Кр. Каракачанов - споразумение за пред- и следизборно сътрудничество със СДС. В България няма място за партии на етническа и верска основа.
Ст. Бояджиев - националните проблеми в центъра на вниманието особено във външнополитически план.

Ключови думи: свободна, независима власт, интереси, претенции, комунисти, манипулации, селекция, малки партии.
Внушения: социалисти - синоним на комунисти, задкулисни действия на БСП и президента.

ИЗВОДИ:
1. Всички внушения, които Радио "Свободна Европа" системно отправя към слушателите, се приписват на БСП и президента. Целта е двояка: компрометиране на президента в тайни споразумения със социалистите и с по-далечен прицел - съставянето на правителство след изборите е предрешено и в зависимост от резултатите ще се приложи съответният вариант.
2. Третият вариант "голяма коалция БСП-СДС" буди недоумение, като се има предвид доброжелателното отношение на радиостанцията към СДС. Действително в последните предавания се прокарва критика на някои действия на СДС, но коалиция с БСП би било истински компромат в очите на привържениците на синята идея. Възможно ли е радиостанцията да стане проводник на монархическата кауза, като се има предвид, че официален гост в студиото на 5.XII. ще бъде Симеон II.

28.12.1994 г.