28.11.1994 г.

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения
СДС за себе си:
В интервю пред в. "Демокрация" Ст. Софиянски рекламира предизборната кампания на СДС:
- Ние тръгнахме по-добре подготвени от всички наши опоненти. Кампанията върви добре в национален мащаб. Ние доказваме на хората, че знаем какво трябва да се направи за управлението на страната. Трябва да се ангажираме с местните проблеми чрез конкретни планове. ("Демокрация")
Финансирането на предизборната кампания на СДС се представя почти като общонародно дело:
- Даренията за СДС през последната седмица надхвърлиха 100 000 лн. дневно. От пенсионерите със скромните 20 лв. до работещите, замогналите се бизнесмени и хората с върнати имоти.
("Демокрация")
Пропагандира се предизборната програма на СДС:
- Защита на жените и децата, поставени в неравностойно социално положение. Създаване на държавен орган  с ранг на министерство, който да гарантира правата на жените. По-добри условия за труд на майките, преференции за фирмите, откриващи работни места за жени, подобряване системата за социални помощи и компенсации.
("Демокрация")
- Подкрепа на инициативния частен бизнес, гараннтиране на нови работни места, бърза приватизация на основните промишлени и селскостопански обекти. - А. Йорданов ("Демокрация")
- Собствеността прави хората независими от комунистическия произвол. Вие искате своята собственост (земята) и ше я получите. - В. Гоцев ("Демокрация")
- СДС винаги неотклонно е защитавал човешките права и националните интереси и няма да позволи на никого да стъпи на врата на България, дори и да се казва Ахмед Доган. ("Демокрация")
9000 младежи от Разградско, които гласуват за първи път, получиха от Филип Димитров персонални писма. В пликовете има лични обръщения и от кандидат-депутатите на СДС в 18-и избирателен район. ("Стандарт")
Реклама: "Аз ще гласувам за СДС отново - Васил Найденов" (платена реклама в "24 часа", "Стандарт")

СДС за другите
СДС за БСП:
Внушава се, че БСП е против връщането на земята:
- Комунистическата измислица, пропагандирана на миналите избори, че собствениците не си искат земята, претърпя пълен провал. Комунстическите кооперации  няма да създадат поминък, защото са създадени върху фиктивна собственост. Земята на тези фалшиви кооперации може да бъде разпродадена, за да се погасят множество заеми. Комунистите не искат в България земята да има цена. - В. Гоцев
("Демокрация")
Атакува се предизборната платформа на БСП с аргументацията, че на комунистите не бива да се вярва:
- Комунистите отново се препоръчват за социални закрилници на онеправданите и "ограбените от демокрацията". Отново ги залъгват с обещания за справедливост, работа за всички, безплатно образование, работещи предприятия, за чиито стоки липсват пазари. Те, които през 50-те години заграбиха пенсионния фонд и го изядоха, които откраднаха милиарди левове, които отнеха на милиони българи земята, които изгониха десетки хиляди семейства от собствените им домове. За няколко десетилетия успяха да доведат до срамно и унизително положение българските лекари и учители.
("Демокрация")
Обвинява се БСП за развращаване съзнанието на хората през годините на комунистическото управление, което сега пречи да направят правилния си житейски избор:
- Социализмът ни приучаваше да не работим, да нямаме инициатива, да си траем на стада. Нашият иначе трудолюбив, но и силно хитроумен народ отначало се стъписа пред лозунга "Не бачкай и си трай", но постепенно го заобича и даже го разви с подточката "Кради и си трай". Така две-три поколения. Затова не са малко онези, които намират в бившите благодетели и господари опората на едно по-нататъшно съществуване "както си беше". - Иван Стоянович
("Демокрация")

СДС за Патриотичния съюз
Провокира се разкол в редиците на ПС при определяне на кандидат-депутатите:
- Градската организация на ДСЖ в Бургас напусна ПС, който се раздира от противоречия. ОПТ-Бургас обвини шефа на предизборния щаб на ПС в града Петър Майсторов в нелоялност, той вписал съпругата си в предизборните листи.
("Демокрация")
Продължават внушенията, че ПС е сателит на БСП. Повод за това е декларацията на БСП, че отстъпва ефирно време на ПС:
- Че защо тези трима (Г. Ганев, Ем. Масларова и Ст. Николов) да не благодарят с поклон на БКП/БСП за дарените минути в ефир? Те са си от един корен, имат си и споразумение с БСП.
("Демокрация")

СДС за ДПС:
Внушава се за криза в средите на ДПС, за объркване на Ахмед Доган от спадането на политическото му влияние:
- Предизборните изненади на Доган по-скоро изразяват безсилие и безизходица. Това, което обещаваше на избирателите си, той остави да виси във въздуха. Върхушката на ДПС се опитва да пробута номера, че вече нищо не обещава, но много ще направи.
("Демокрация")

Другите за СДС:
След кавга с Е. Михайлов, водач на ловешката листа на СДС, местните активисти се отказаха от агитация в общините си. Промени в листата няма да има. Тя е направена така, че БСП да вземе най-много 2 мандата в района. ("Стандарт")
Коалиционният партньор на СДС - ВМРО-СМД, протестира с факелно шествие в Кюстендил по случай 75-годишнината от Ньойския договор. ("Труд", "Демокрация")
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Македония Люпчо Георгиевски неотдавна посетил София и открито застанал на страната на СДС на изборите на 18 декември. ("Континент")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Основни теми, тези и внушения

БСП за себе си
Продължава да се развива информацията за международната активност на БСП; партията не е изолирана в международен мащаб, включително и от Социнтерна. От друга страна се цели да се покажат бъдещите намерения на партията, ако завземе властта след изборите: ръководителят на делегацията на Социнтерна Бо Торесом, генерален секретар на ЕФДС, и представителката на Германската социалдемократическа партия разговаряха с представители на ръководството на БСП. ("Дума")
Учредена е младежка организация на БСП.
("Дума")
Реални гласове от селските райони и малките градове ще донесе на БСП коалицията с БЗНС "Ал.Стамболийски", еколозите на П. Слабаков се очаква да повдигнат престижа й сред младите. ("Дума")
БСП е за достойна и независима външна политика: БСП ще деидеологизира външната политика, когато дойде на власт; няма да разрешава проблемите на страната със замяна на една "вечна дружба" с друга "вечна дружба". Балканите трябва да са приоритет на българската външна политика и тук България трябва да играе активна роля. Интересите на България налагат освен развитие на връзките с новите ни партньори от САЩ и Западна Европа и възстановяване на връзките със старите партньори от Централна и Източна Европа, страните на ОНД, Близкия и Средния Изток. ("Дума")
БСП ще ликвидира ликвидационните съвети веднага след спечелването на изборите. БСП няма да допусне политически чистки ("Стандарт" - Г. Първанов)
Реклама: (постоянна платена) - днес представя Златомир Орсов ("Труд")

БСП за другите
БСП за СДС:
Скандал в щаба на СДС. Е. Михайлов срещу К. Мишев. К. Мишев бил за нов неконфронтационен модел на контрабандата, насочен като отказ от монетарния модел, национален елемент в лозунгите, позитивен имидж на кандидатите. Е. Михайлов се държал "като неизживял революционния си пубертет". Е. Михайлов критикува Иво Инджев за слаба предизборна агитация. Имало реална опасност след изборно поражение Е. Михайлов да предяви претенции към мястото на Ф.Димитров.
("Дума")
Шампион при комплектуването на коалиции се оказа Филип Димитров. Редица от партньорчетата бяха толкова фантомни и поради това скромни, че не поискаха и едно местенце в сините предизборни листи. ("Дума")
Навлизаме в нов етап от изграждането на сплотена синя партия, намерила своето място в най-десния сектор на политическото пространство, която "вони на реваншизъм и нацизъм". ("Дума")
Синята коалиция подготвя чудовищна машинация - с обикновено гласуване в Народното събрание да отмени референдума за републиката. Така ще бъде извършен завоалиран конституционен преврат. ("Дума")
Само за осем месеца СДС успя да предизвика хаос в селското стопанство, промишлеността, туризма, увеличи престъпността, а сега упреква социалистите за това. ("Дума")
Продължава обстойно да се разработва темата изминалите "лоши пет години". Главна подтема днес е външната политика, като контрапункт на успешното посещение на ръководителя на БСП в Гърция, Русия и бъдещето му посещение в Германия:
- Политиците от СДС разгониха професионалистите в държавния апарат и създадоха свой марионетен апарат.
- СДС, който се появи на политическата сцена с претенция да деидеологизира външната политика, заложи на идеологията с цел да натика в ъгъла политическия си опонент. С тази цел активно се спекулираше и продължава да се спекулира в противоречие с интересите на страната.
- Разрушиха се традиционните връзки на България с други страни, като обрекоха икономиката на хаос, което доведе до драстичен спад на производството, разруха в селското стопанство, а оттук чудовищна безработица и бягство на младите в чужбина.
("Дума")
В "Спомени за цените" се разглежда нарастването на цените на градския транспорт. Маркират се факти, които показват, че хора взимат пари назаем дори за хляб. ("Дума")
НКС на СДС формира нова Демократическа партия, която представлява една интересна смесица от лица, изключени от старата ДП, алкохолици и други сами напуснали личности - "въобще коалиция от несъсществуващи личности". ("Дума")

БСП за Нов избор
Нов избор не е никаква алтернатива на "старите" политици. Той лъвски се бори в парламента новия избирателен закон да не се приеме. ДПС и ДАР по егоистични причини също гласуваха против него. На същите позиции беше и СДС, който можеше да вкара в новия парламент "Е. Михайлов, Г. Боздуганов, Св. Лучников, А. Агов и тути кванти само чрез партийни листи".
("Дума")

Другите за БСП
Младите социалисти направили своя организация - Българска социалистическа младеж. ("Континент", "Стандарт", "Новинар", "Труд", "Демокрация")
Маринела Митева оглави младежката организация на БСП. ("Стандарт", "Труд")
Ако БСП спечели изборите, може да реши да се сближи с бившите комунисти в Македония, които преобладават в новото правителство. ("Континент")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Другите за ДПС:
Движението на Доган не се кахъри за местата в парламента, защото "хиляди негови фенове от юг се канят да му осигурят попътния вятър на финалната права". ("Континент")

НАРОДЕН СЪЮЗ

Директорът на международната секция на Европейската народна партия в Белгия г-н Пол Вилямс пристига в България по покана на ХДС. Той ще се включи в предизборната кампания на Народен съюз от 2 до 5 декември. ("Стандарт")
"В алкохолно опиянение Стефан Савов предлага на младежи, участници в учредяването на "ългарска социалистическа младеж, автограф с надпис "Младите хора се обличат червено тази година".
("Дума")
Мозер е великолепен организационен работник с неизтощима енергия, но погрешната посока, в която тласна организацията, до такава степен ослаби и обезлюди "възстановения БЗНС", че това я принуди да се свърже с реакционера и монархиста Стефан Савов в един противоестествен брак. Те ще призоват селянина да гласува за тях, но "чичо трева не пасе - той по традиция и убеждение е републиканец и антифашист и привърженик на кооперативизма". ("Дума")

НОВ ИЗБОР

Да лепят по улиците купони от Луканово време като предизборна агитация предложил Д. Луджев на хората си в Ямбол. Според него съюзът ще прескочи 4% бариера. ("24 часа")

 ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Въпреки че ПС отрече връзките с ДДД, Радио Свободна Европа, а впоследствие и в. "Демокрация" подхванали лъжата, че ДДД е влязъл в ПС под формата на Младежки патриотичен съюз. ("Дума")
ПС ще поиска днес в декларация българите с двойно гражданство и постоянно местожителство в чужбина да не гласуват. /"24 часа", "Труд", "Новинар", "Стандарт"). Според ПС българи с двойно гражданство нямат право да определят с гласовете си политиката на България и излишно ще оскъпят изборите. ("24 часа" - Е. Масларова)
ПС обсъжда социалното положение на българите в приграничните райони. ("24 часа")
ПС откри предизборната си кампания в Бургас. ("24 часа")

 МОНАРХИСТИ

Районният предизборен център на Федерация "Царство България" в Стара Загора предлага психологически консултации и медицински съвети. Правните съвети и измерването на кръвното налягане ще бъдат безплатни. ("24 часа")
Всеки път, когато се зададат избори, амбициозни кандидати за славата искат да се огреят от чужда светлина чрез мистичната привлекателност на монархическите символи и личната харизма на Симеон II. ("Континент")
Царят в изгнание многокртно е заявявал, че никой няма право да използва монархическата идея и неговата личност като предизборен плакат.
("Континент")

 

ПРАВИТЕЛСТВО

Ренета Инджова приема предизвикателството с огромния товар от задачи и превръща правителството в действащо. ("Континент")
Инджова обръща гръб на заварената, негласно установена от нейните предшественици традиция да не говорят нито добро, нито лошо за предишните правителства. ("Континент")
През последните пет години нито един министър-председател не е казал ясно в какво състояние е заварил държавата. ("Континент")
Правителството на Инджова реагира изключително бързо. ("Континент")
БСП, която вероятно ще поеме властта след изборите, се опита да наложи някакви рамки на правителството на Инджова и го гледа под лупа. ("Континент")
Правителството на Инджова може би индиректно повишава рейтинга на президента. ("Континент")
 
Ц И К

ЦИК спря още 11 независими кандидати. За участие в изборите са допуснати 4-ма. ("Континент", "Труд", "Стандарт", "Демокрация")
ЦИК вече не приема жалби и искания. Бившите длъжници от изборите през 1991 г. досега не са върнали около 7 млн. и 400 х. ("Дума")
Оставки в ЦИК няма да попречат на изборите. От юридическа гледна точка дори няколко членове на ЦИК да напуснат комисията, това няма да се отрази на нейната работа. (Изявление на член на Конституционния съд - "Труд")

 

ИЗБОРИ

На току-що проведения семинар "Коалиции и коалиционна политика", организиран от Центъра за либерални стратегии (бившия клон на Фондация "Науман"), свързан с Германската свободна демократична партия, е проведена имитационна игра, при която на основата на очакваните резултати от изборите политолози и журналисти са разиграли вариантите на следизборно коалиране. Разиграни са следните варианти: коалиция БСП-ДАР; коалиция БСП и "социаллиберали" - социалистите отстъпват премиерския пост на социаллибералите; неафиширана голяма коалиция - правителство на СДС. Политолозите са направили извода, че у нас настъпва времето на коалициите - "все по-ясно става, че България вече не може да бъде управлявана от една политическа сила". ("Труд")
Гласуването на българските граждани в чужбина ще струва 25 млн. лв. МВнР организира изцяло гласуването на българските граждани в чужбина. Очаква се около 80 000 българи да гласуват в чужбина. Не е известно още колко ще гласуват в Турция.
("Континент")
Партиите се отказали да вземат пари от държавата за изборит, щом чули за банкови гаранции, но откъде така бързо са се замогнали, за да плащат над долар радиосекундата и да инвестират стотици хиляди в предизборни концерти? Това ще се разбере след изборите, като се види "чия ръка целуват". ("Континент")
БСП и СДС приключили предизборното състезание, преди да е започнало - те са наясно с крайното партийно класиране. ("Континент")
Познатата предизборна дандания, която проглуши страната през 1990 и 1991 г е заменена от предизборно мърморене. ("Континент")
Избирателният закон и конституцията осигуряват на всички престъпници място в парламента и само ЦИК е предовратила пускането на Иво Карамански. ("Континент")
На предстоящите избори партията на Мануш Романов "Демократичен конгрес" ще се коалира с Партията на демократичните промени на Мехмед Ходжа. ("Дума")
Демократичен конгрес е отворен за всички български граждани. Той се финансира от фондация "Зингарела", която събира пари от цяла Европа. ("Стандарт")
Партия "Демократичен конгрес" основали ромските лидери; председател е Мануш Романов. Всяка партия трябва да направи нещо за циганите.
("Континент")
Обединеният ромски съюз е на страната на СДС. ("Стандарт")
Партията на демократичните промени на Мехмед Ходжа изидга 4 кандидата от "Рома" в осем избирателни района. ("Стандарт")
Цар Киро се отметна от СДС и призова циганите да гласуват за кандидати събратя и по съвест. Повечето от тях са в листите на ДПС. ("Стандарт")
Предизборният НДК стряска посетителите със строгата си охрана. ("Дума")
  
СИНДИКАТИ

КНСБ и "Подкрепа" заявяват, че не влияят на политическата ситуация в България, но на практика те са в основата на всички политически борби и са политически обвързани. ("24 часа")

 

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА
Е. Масларова ще представи българките на симпозиума "Жената в съвременното общество" в Токио. ("Стандарт", "Новинар", "24 часа")

ИВО КАРАМАНСКИ
Застъпниците на Иво Карамански внесоха вчера жалба във Върховния съд против решението на ЦИК, свързано с отказа да регистрира арестанта в изборите. ("24 часа", "Стандарт", "Новинар", "Труд")

ИВАН КОСТОВ
Компромат за Иван Костов във в."Дума: "рушител на съвременна България" - дела и документи, "достойни за везните на Темида". Маркира се аферата със "Сапио", като се позовава на писмо на председателя на фондация "Сапио" Ясен Златков, един от 39-те гладуващи.  ("Дума")

ИВАН ГЛУШКОВ
В интервю във в. "Труд" - основни акценти:
- Необходим е съюз на всички антикомунистически сили;
- излизането на Демократическата партия от СДС ще се окаже съдбоносно за нея;
- двуполюсният модел е обективна реалност;
- при 75% участие в изборите коалицията около СДС ще завоюва убедителна победа. ("Труд")

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
В интервю във в."Труд" - "Абсурдна конверсия разби оръжейния комплекс и погуби външните ни пазари":
- От 1,5 млрд. производството на ВПК е спаднало на 200 млн. долара;
- изгубили сме основните си пазари (6-7 държави);
- все още производствените ни мощности са почти запазени, проблемът е, че те нямат пазар;
- държавна грижа трябва да бъде запазването и намирането на нови пазари - трябва да се инвестира за възстановяване на нашите отношения на правителствено ниво;
- през последните години министри и заместник-министри не са ходили в шестте страни, представляващи най-големите ни традиционни пазари на ВПК. ("Труд")

Фондация "Демокрация" и фондация "Конрад Аденауер" организира двудневен семинар в Благоевград - "Общинска приватизация". ("Демокрация")
В пресцентъра на СДС бе представен Българския женски съюз, който подкрепя СДС.
("Демокрация")
Кандидатите на СДС в Ловеч и певицата Ваня Костова посетиха Троянския манастир. ("Демокрация")
Преидизборни прояви на кандидатите на СДС в: Банско, Петрич, Кресна, Пловдив, Асеновград, София, Сливен, Нова Загора, Ивайловград, Свиленград, Бяла, Бургас. ("Демокрация")/
Научна конференция в Трън за 75-годишнината от подписването на Ньойския договор.
("Демокрация")
Експресно социологическо проучване в Шумен показва, че за СДС са 21%, за БСП - 19,5 %. ("Демокрация")
Водачът на листата на СДС в Шумен Ал. Йорданов се срещна с представители на деловите бизнессреди в града. ("Демокрация")
Водачът на синята листа в Софийско В. Гоцев се срещна със селяни от Петърч. ("Демокрация")
Конгресът на Асоциацията на демократичните синдикати преизбра председателят на асоциацията. ("Демокрация")
Протестно шествие против Ньойския договор организира ВМРО-СМД в Кюстендил. ("Демокрация")
Плевенските комунисти си присвояват заслуги, които не са техни - построяването на исторически паметници. ("Демокрация")
ПК "Екогласност" в нарочна декларация обвини общинското ръководство на БСП в Бургас в манипулации, загърбване на екопроблемите и незачитане на коалиционния партньор. ("Демокрация")
БСП/БКП съхрани кадрите си в МВР. ("Демокрация")
Голяма част от депутатите от старото народно събрание със сигурност ще влязат и в новото, той като са водачи на листи. ("24 часа")

 

СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ

По данни на националното представително изследване на ГАЛЪП, проведено от 11 до 18 ноември т.г.:
3/4 от новото народно събрание ще бъде червено-синьо след избори по пропорционалната избирателна система. Възможен е и вариант, при който хората на Жан Виденов и Филип Димитров да си поделят 93% от местата.
Вариант 1: Партии, които прескачат 4% от реално подадени 77.3% от гласовете на 6,5 млн. електорат. Резултатите от изследването показват, че БСП ще има 43% от гласувалите и брой места в парламента 103. Съответно СДС - 26.6% и 69 места; ДАР - 7.6% и 18 места; ДПС - 5-7% и 14 места, други БЗНС-та - 5-7% и 14 места, НС - 4.9% и 11 места; Монархическо обединение - 4-6% и 11 места.
Вариант 2: При положение че 4% от реално подадените гласове бъдат прескочени само от БСП, СДС и ДПС, БСП ще има абсолютно мнозинство в бъдещия парламент с 55.57% и 133 места. СДС ще има 36.92% и 89 места, а ДПС - 7.42% с 18 места.
Тъй като районите са 31, БСП има шанс да вкара в парламента първите 3-4, а СДС - първите 2-3 в листите. Това разпределение е средно за страната. ("24 часа")

Според неназовано социологическо изследване, проведено от 11 до 16 ноември, публикувано във в. "Труд", ще гласуват около 75% от избирателите. В такъв случай 4% ще бъде 195 000 гласа. На базата на тези изходни данни  се получават следните резултати:
коалиция/ партия   от общия брой    от реално гласувалите
                              избиратели         избиратели

БСП                            30.7%               40.93%
СДС                           19.5%               26.00%
ДПС                             4.1%                5.46%
Народен съюз              3.5%                4.66%
ДАР                             5.4%                7.20%

Ако на 18 декември влязат тези пет сили, то на основата на данните от горната таблица може да се изчисли, че БСП ще има 118 места, СДС - 74, ДАР - 20, ДПС - 15 и НС - 13.  ("Труд")
 
ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л  1

Теми, тези и внушения:
Водещата новина на деня бе годишнината от подписването на Ньойския договр. Излъчени бяха репортажи за:
семинар в гр. Трън, посветен на политиката на България към западните покрайнини;
протестна акция в Кюстендил;
заупокойна молитва.
Експлозията в рудник "Лев" в Тревненско - Главната инспекция по охрана на труда започва разследване на случая.
Режимът на водата в София - утре ще заседава Столичният общински съвет и ще реши схемата на спирането. Изказване на Ггенералния директор на ВиК.
КНСБ изпраща писмо до Н. Василев - за среща и за преразглеждане  на условията за компенсиране на инфлацията.
Репортаж за отлива на ученици от училищата поради финансови проблеми на семействата.
Скандалът във военна прокуратура - Б. Ноев -  "корупция в армията като явление няма", а само отделни корумпирани личности.
Учредителният конгрес на БСМ продължава втори ден. Приемат устава и избират ръководство. Поздравления от Г. Първанов, зам.-председател на ВС на БСП. "Вие сте призвани да реабилитирате политиката в очите на младите хора."
Заседание на ЦИК - разглеждат се документите на някои независими кандидати. Редовни са документите на Барбуков, и Гущеров,  Зл. Трендафилов и Кирил Нихтянов. Анулирани са 11 регистрации. Иво Карамански е подал жалба срещу решението на ЦИК.

Предизборна хроника:
БСП и коалиция - 26-и Софийски изб. район Н. Михайлова и И. Цветков, срещи в четири села на община Ихтиман - Черньово, Живково, Веринско и Бодрьово. Обсъждат основните проблеми на хората - безработица, мизерно медицинско обслужване, връщането на земята.
БСП и коалиция - музикално-поетична среща на Валери Петров в предизборния центъра на БСП - "Хора на доброто - не унивайте".
БСП и коалиция - откриват предизборната кампания с митинг-концерт в Тутракан - Любомир Коларов - "Да спрем разрухата, да обновим България", за да казваме с уважение "Мила Родино".
Срещи на кандидати на БСП в: Просеник, Якоруда, Родопи - община, Крушари, Лъки, Иваново, Сливо поле, Ценово, Оряхово, Тутракан.
БСП и коалиция - митинги в Оряхово и Сливо поле официално откриват кампанията, А. Вагенщайн. Да съживят българското производство, да осигурят безплатно медицинско обслужване и да върнат земята на истинските й стопани.

СДС - Благоевград - неделна света литургия отслужил  отец Румен Бакърджиев, кандидат от синята листа в 1-ви избирателен район.
Срещи с избиратели в с. Коларово, Кресна и Банско на кандидатите - Ф. Димитров. Хората очакват преференции и гаранции за изкупуването на тютюна.
СДС - община Възраждане - проведе първата от предстоящи осем срещи. Св. Лучников - предстоят ни не обикновени избори, а съдбовен избор. Възгласи - "СДС","Победа".
Пресконференция на Българския женски съюз - Павлина Тодорова - за създаване на министерство или комитет на жената и детето. Ще подкрепят СДС.
СДС - Иван Костов се среща с представители на Лекарския съюз в Пловдив - създаването на здравно-осигурителен фонд и други проблеми на здравеопазването. Срещнал се е и с бизнесмени.
СДС - 17-и многомандатен район - Пловдив-окръг - подновен и подмладен състав на листата. Гост на среща с изибирателите от Първомай - Ив. Куртев. "За ред, сигурност и борба с мафията" - К. Тодоров, млад философ.
СДС - 2-ри многоманд. район - Бургас - среща-концерт - Г. Минчев и Красимир Каракачанов от ВМРД.
СДС - среща на кандидати от Ловешката листа в с. Лесидрен - Е. Михайлов и В. Гоцев. Митинг-концерт. Призовават въпреки допуснатите грешки, да се гласува за СДС. Среща с интелигенцията на Ловеч.
СДС - среща на кандидати в гр. Бяла - Ст. Софиянски -за поземлена реформа и съживяване на производството в Белийския район, на въпроса защо е водач на две листи, отговорил, че това не е с цел гаранция за успех, а е резултат на обективни обстоятелства.
НС - Веселин Методиев представя позицията на НС по националния въпрос в 4-и Великотърновски район.

ПС - извънредно заседание на политическия съвет, обсъждат информация за общата ситуация в страната и готовността за избори и социалните проблеми. Един от най-често задаваните въпроси е този за българската външна политика.
ПС - Бургас, х-л "България", представена листата на ПС. Успех пожелал Стефан Николов, лидер на партия Нова България.
НИ - Иван Пушкаров - 23-и, Гр. Вазов - 24-и, Д. Луджев - 25.и, Д. Тановски - 26-и изб. райони - водачи на листи. Залага се на професионалисти, повечето от кандидатите в София-град и София-окръг вече имат управленски опит.

ДАР - среща със симпатизанти в Петрич - А. Мичковски е водач на листата - обещават освобождаване от поземлен данък и данък върху печалбата за 15 години, от държавни такси и мита за нови дейности и производства. Петричкият бизнесмен И. Попиванов е четвърти в листата.
ДАР - среща в Перник на Дертлиев - "ДАР  е алтернатива и бъдеще за България", единствено този съюз е носител на прагматизъм и работи за национално съгласие.
Лозунги:
Победа, България; За ред, сигурност и борба с мафията; ДАР е алтернатива и бъдеще за България; СДС - победа; Хора на доброто - не унивайте; Да спрем разрухата, да обновим България.
Ключови думи:
прагматизъм, преференции, гаранции, здравеопазване, поземлена реформа, истински стопани, мизерия, безработица, социално осигуряване, защита.
Личности:
Ф. Димитров, И. Костов, Ст. Софиянски, Е. Михайлов, В. Гоцев, Виденов, Г. Първанов, А. Мичковски, Луджев, А. Томов, Е. Масларова, Г. Ганев, П. Симеонов, Дертлиев, Лучников, А. Вагенщайн, В. Петров, П. Тодорова.
Изводи и препоръки:
Преобладават материалите за срещи в малки селища из страната. Най-често обсъжданите проблеми са тези за връщането на земята, безработицата, здравеопазването. Прави впечатление и доста различната посещаемост на срещите. Във видеоматериалите най-посетени са срещите на БСП и ДАР.

27.11.1994 г.                                  Л. Верих

 

Е Ф И Р  2

Теми:
- ЦИК продължава с проверката на подписите на още 3-ма независими кандидати;
- СДС и Ф. Димитров продължава в Благоевградско;
- СДС открива предизборен си кампания в Бяла;
- СДС представя кандидатите от листите за 2-ри многомандатен Бургоски район;
- митинг на СДС в община Угърчин и среща на Е. Михайлов с интелигенцията на Ловеч;
- СДС открива предизборната си кампания в Първомай, 17-и многомандатен Пловдивски район;
- Български женски съюз се обяви за лоялен партньор на СДС;
- кандидат-депутатите на БСП от 26-и многомандатен Софийски район се срещат с жителите на 4 села от община Ихтиман;
- БСП - начело с Любомир Коларов на митинг-концерт в Тутракан;
- депутатът от БСП организира музикално-поетичен спектакъл "Нашият Валери Петров" в НДК;
- Българска социалистическа младеж е вече факт;
- ДАР в Пернишки избирателен район;
- среща на кандидатите на ДАР и с жителите на Петрич;
- Нов избор събра кандидат-депутатите си от 3-те столични и Окръжен Софийски избирателни райони;
- Народен съюз представи политиката си по националния въпрос.

СДС
- Водачът на листата в Бяла Ст. Софиянски говори за поземлената реформа и съживяването на икономиката;
- представяне на кандидатите в Бургас и концерт на Г. Минчев, който е в листата;
- на митинг в Угърчинско Е. Михайлов и В. Гоцев обясняват политиката на СДС и призовават да се гласува за СДС, въпреки допуснатите грешки (във филмовия материал се виждаха няколко души на селския мегдан, които подозрително гледаха говорещите!);
- Евгени Михайлов представил листата на СДС на срещата с интелигенцията на Ловеч;
- на откриването на кампанията в 17-и многомандатен Пловдивски район Иван Куртев заявява, че с промяната на името на Първомай и въстановяване на старото име Борисовград трябва да започват промените;
- гражданската позиция на СДС е най-близка до тази на възкресения от година Български женски съюз, чиято лидерка Павлина Тодорова заявила - "ще се опитаме да въстановим възрожденските ценности на българското семейство";
- БЖС е партньор на СДС.


БСП
- Нина Михайлова от БСП и Ириней Цветков от БЗНС "Ал. Стамболийски" в Ихтиманско обясняват предизборната Платформа и обсъждат с хората тежките им проблеми;
- Съживяване на българското производство, безплатна медицинска помощ  и предоставяне земята на истинските й стопани обещават кандидат-депутатите в селата Сливо поле и Ряхово - А. Вагенщайн;
- БСМ - символ - червена роза, върховен орган - конгрес - минимум веднъж на 2 години, Национален комитет и Изпълнително бюро ще ръководят между два конгреса, Г. Първанов в приветствието си: "Да, ние сме на мода." (имат и такъв агитационен плакат).


ДАР
- П. Дертлиев и още 6 млади кандидати в Перник "Ние не обещаваме, ние правим!"
- В Петрич обещеват да помогнат за пътя Гоце Делчев - Драма - Кулата? (не става ясно от тази онформация).

Нов избор
- На срещата на кандидат-депутатите в НДК, Ив. Пушкаров "Ще създадем парламентарна група, която да разбърква картите в НС", освен него в София кандидати са Луджев, Вазов, а в окръга - Тановски.

Народен съюз
- Успоредно с уважението към миналото да се търсят и демократични традиции;
- държавните органи и институции да се ангажират с проблемите на българските граждани в Гърция, Югославия, Турция и др. държави.
28.11.1994г.

 

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

Предизборни предавания:
Само в информационните емисии. Изключение прави участието на Добромир Гущеров - кандидатирал се като независим депутат в "Неделя 150" (от цялостното му изказване стана ясно, че за да има нормална държава, трябва да сме наясно какъв тип икономика искаме да правим и съответно да има програма за икономическото развитие на страната).
В края на "Неделя 150" беше коментирано решението на БСП да предостави 1/3 от ефирното си време на Патриотичен съюз - 3 минути, и останалите около 10 минути - на ДАР, Нов избор и Народен съюз.

Срещи на партии и коалиции с избирателите:

1. БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност"
- 22-ри Смолянски моногомандатен избирателен район среща на водача на листата Стефан Продев под мотото "Да спрем разрухата, да спасим България".
- Под същото мото срещи в Тутракан и други селища на Силистренския край.
Взаимоотношения в коалицията:
ПК "Екогласност" - Варна е разпространил декларация, в която обвинява общинското ръководство на БСП в консерватизъм. Тревожен бил фактът, че на национално и общинско ниво БСП по-охотно предоставя избираеми места в листите на бившите си партньори, отколкото на настоящите.
Българска социалистическа младеж ще се нарича младежката организация на БСП.

2. СДС
- Пловдив - среща на Иван Костов с членовете на Българския лекарски съюз по проблемите на здравеоопазването;
- Пловдив - среща на Иван Костов с бизнесмени и предприемачи, симпатизиращи на икономическата платформа на СДС;
- Полина Тодорова - председател на Българския женски съюз на пресконференцията заяви, че съюзът подкрепя СДС и очаква след изборите при победа от страна на СДС да се създаде министерство по проблемите на жените;
- Земенска община - Васил Михайлов - среща-концерт;
- Община "Възраждане" - София среща на избиратели със Светослав Лучников;
- Кюстендил - факелно шевствие и протестно събрание против подписването на Ньоския мирен договор от 1919 г. - организирани от ВМРО-СМД и местния СДС.

Изводи:
1. През целия ден нямаше нито една вест за изява или среща на Патриотичния съюз. Липсва информация за съюза.
2. Право на водещия на предаването "Недела 150" е да кани участниците, но едва ли е подходящо да се прави безплатна раклама на кандидат за депутат.
28.11.1994 г.