26.11.1994 г.

 


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения
СДС за себе си:
Продължава пропагандната предизборна програма на СДС:
- Война на мафията. Връщане на земята на нейните собственици в реални граници, което ще доведе до - намаляване на градската безработица чрез получаване на пари от арендата на земята  и влагането им в малък и среден семеен бизнес; борба с инфлацията и защита доходите на гражданите чрез влагане на парите си в земя, а не в спестявания или харчове. - д-р Г. Карев ("Демокрация")
- СДС ще настоява за държавна гаранция по изкупуването на тютюна, за да не се повтаря миналогодишната ситуация. - Ф. Димитров
("Демокрация")
- "Вие ще бъдете сред цвета на българската нация. Въпросът е да се остане в България и да се работи за промяната към по-добро" - Ф. Димитров пред студенти в Американския университет ("Демокрация")
Стартира предизборната кампания на СДС в Благоевград: Ф. Димитров проведе среща със студентите от ВПЕИ, откри новия клуб-ресторант на СДС, с негова помощ се провежда двудневен семинар по въпросите на общинската приватизация, организиран от фондация "Конрад Аденауер". ("Новинар")
СДС няма да подпише споразумението за толерантна предизборна борба в Шумен. Споразумението е подписано от 6 политически сили. (А. Йорданов - "Стандарт")
СДС ще уволни 5000 държавни служители още през първата седмица на управлението си след изборите. Това са хора, които през последните 22 месеца са уволнявали привърженици на СДС. (А. Агов - "Стандарт")

Реклама: Ние ще гласуваме за СДС отново - Теди Москов и Мая Новоселска ("24 часа", "Стандарт")

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължава критиката на поведението на представителите на социалистите в радио и тв диспути:
- Очевидно червената пропаганда е застрашена, след като и в двата диспута пратениците на комунистите претърпяха провал.
("Демокрация")
Предложението на БСП до ЦИК да се отстъпи ефирно време на ДАР, Нов избор и др. е отново повод да се внуши на читателя, че комунистите всъщност помагат на своите сателити (ДАР и Патриотичния съюз) и търсят пропаганден ефект, тъй като знаят, че от Народен съюз ще откажат, както и стана:
- Различните уж персони от Томовите ДАР-ове и от новото ОФ (Патриотичен съюз) ще се явят пред ТВ и ще припяват на комунистическата пропаганда.
("Демокрация")
Продължават да се провокират междуличностни и групови конфликти в БСП: в случая се противопоставят Виденов и Луканов:
- Виденов иска да елиминира Карлович. "Доброжелатели" от крилото на Виденов посъветвали Луканов да заведе дело (срещу Е. Михайлов) с единствената цел да го обрекат на предварително загубена битка.
("Демокрация")
- Тамбуев вися една седмица в Търново, за да събере папките с документи около аферата с Акрам, които публикува преди конгреса на столетницата. Те костваха главите на всички Луканови хора. Така че комунистът трето поколение да съди първо съпартиеца си Тамбуев. ("Демокрация")
Атакува се позицията на Жан Виденов на първия ТВ диспут, че правителството на Беров било на СДС:
- БСП седем пъти гласува доверие на правителството на СДС. А СДС седем пъти поиска вот на недоверие на собственото си правителство.
("Демокрация")
Продължава тезата за вината на БСП за икономическата катастрофа:
- Икономиката е рухнала от множество социалистически експерименти и червената номенклатура продължава да я разграбва.
("Демокрация")

СДС за ДАР:
Прави се голям политически портрет на Ал. Томов:
- Едва 40-годишен Томов стана лидер на парламентарна група (ГОР). Но тя бе твърде малка за човек, замесен от амбициозно тесто. Така създаде ДАР - ГОР има структури, офиси, пари; АСП също има пари; Каракачанов е гол като сокол, но е свое потомство, доверено момче, а Дертлиев също е свой и има международна зестра - член е на Социнтерна. А на това Томов особено държи. БСП предпочита друг да вади кестените от огъня, така се явява необходимостта от близка и доверена партия или коалиция, която да поеме отговорността и да управлява. ДАР е точно такава.
("Демокрация")

За монархическите организации извън СДС:
Продължава внушението, че монархическите организации извън СДС са малки, фантомни образования, които използват монархическите идеи за свои лични цели:
- В хаоса и безпътицата на днешна България все по-забележимо се надига мощна вълна - монархическата алтернатива. Веднага се пръкват отнякъде пет монархически формирования, готови да яхнат очерталата се тенденция.
("Демокрация")

Другите за СДС:
Продължаваща теза - за противоречията между централното и местните ръковоства на СДС: Шефът на КС на СДС в Ловеч и заместникът му подадоха оставки. Те протестираха срещу спуснатия "отгоре" главен архитект на града Н. Ненов. "Не ме интересува мнението на десетина души от местния КС" (Е. Михайлов - "Стандарт")
Политически уволнения: Смолянският градоначалник Д. Михайлов е уволнил секретаря на общинския съвет  Иванака Юфтерова [?] по чл.328 от КТ в интерес на работата. Служители твърдят, че тя е уволнена поради "снето политическо доверие от СДС", тъй като върху нея щяла да падне цялата тежест по организирането и провеждането на изборите. ("Новинар")
Николай Камов приел предложението на Едвин Сугарев за предизборен диспут. ("Континент")
Игуменът на Троянския манастир епископ Нестор отказва да отслужи водосвет за началото на предизборната кампания на СДС в Ловешкия избирателен район. Причините за това са: църквата не е политическа трибуна; Е. Михайлов се държал скандално в телефонно обаждане; СДС забъркала синодалния разкол; ("24 часа")
СДС никога повече няма да спечели избори - изявление на Н. Василев, АСП от 6.4.1993 г. ("Дума")


БЪГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
Основни теми, тези и внушения
БСП за себе си:
Руският патриарх пожела победа на БСП. ("Дума") Жан Виденов е първият соцлидер, който целуна ръка на главата на руската православна църква. ("Стандарт")
Завоят наляво е закономерен, ако мнозинството подкрепи БСП. Не бива да има никакви съмнения, че това е демократичният избор на народа. ("Дума")
БСП е партията, която ще защити интереса на ромите (изказване на изтъкнат представител на ромската община). ("Дума")
БСП се разграничава от правителството на проф. Беров, въпреки парламентарната си подкрепа към него. ("Дума")
Спешна среща поиска Красимир Премянов с президента. ("Стандарт")
Лозунги: Да спрем разрухата, да обновим България. ("Дума")
Румен Гечев обра овациите на диспута с Иван Костов. "Основа се клуб на почитателите на Румен Гечев." ("Дума")

Реклама: - платена - Златомир Орсов. Ликвидационните съвети станаха символ на разрухата в българското земеделие. След изборите тези съвети ще престанат да съществуват. ("24 часа", "Стандарт")
 Изминалите 45 години тоталитарно управление доведоха до 50-кратно увеличаване на фондовете на селското стопанство и досега никой не е отрекъл това. Нашето селско стопанство мереше ръст с най-развитите страни и САЩ - реклама в "Дума".
Където БСП има мнозинство от предишните местни избори, реформата върви по-добре, по-нормално, по-цивилизовано - реклама в "Дума".
Лозунги: БСП - градивната сила. ("24 часа", "Стандарт", "Дума")

БСП за другите:
БСП за СДС:
Камов приема диспута със Сугарев. ("Дума", "Стандарт")
Николай Камов се надява на спортментска борба с основния си опонент от СДС В. Гоцев. ("Дума")
СДС не уважил поканата на Синдиката на българските учители за предизборен диалог с политическите сили по време на 8 национален синдикален съвет, проведен вчера. ("Дума")
СДС не държи на своята предизборна платформа от предишните избори. Тя се оказа абсолютно неизпълнима и фарсова. ("Дума")
НКС на СДС се опита панически да отлюспи Ал. Янчулев и да го пришие на своята конкуренция. Те очакват загубата на синята коалиция в столицата да бъде много голяма. ("Дума")
След Коледа се очаква разместване по върховете на коалицията. ("Дума")
Всичко, до което се докоснаха ръцете на господата от СДС, претърпя разруха или унищожи българското национално достойнство. За пръв път по време на тяхното управление такива ужасни явления като финансова и икономическа разруха, като рекета и повсеместната държавна корупция, като разграждането на българската граница и загубата на чуждите пазари, станаха реалност. ("Дума")
Готова е за печат "Бяла книга за синята власт". ("Дума")
Продължава темата за изминалите "лоши" пет години: рубриката "Спомени за цени" разглежда въпроса за растежа на цените на брашното. Българските гори се превръщат в пустини от безстопанственост, която е един от примерите за цялостната разруха на държавността. ("Дума")
"Деца без детство" - подробно се анализира положението на най-младото поколение в България. ("Дума")
Цялата сатирична страница на в. "Дума" е посветена на алюзията, че при такова голямо олевяване на масите, СДС спокойно и с пълно основание може да вземат червената бюлетина и да спечелят изборите. ("Дума")

БСП за ДПС:
ДПС не уважил поканата на Синдиката на българските учители за предизборен диалог с политическите сили по време на 8 синдикален съвет, проведен вчера. ("Дума")

Другите за БСП:
БСП си създала младежка организация, която е нужна на нея, а не на самите младежи.
("Континент")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

"ДПС изобщо не е свършено." ("Стандарт")


ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

ДАР за себе си:
С икономическата си програма ДАР може да осигури 2 млрд. лева инвестиции отвън. ("Стандарт")
Приватизацията ще тръгне с преференциално участие на работниците, ако се използва методът за закупуване на облигациите по вътрешния и външния дълг. (В. Карабашев - "Стандарт")
"ДАР за България" се нарича предизборната програма на политическия съюз, представена вчера от Ал. Томов. 40 нови закона са в основата на програмата, както и цялостен механизъм за изпълнението й. ("Новинар")

Другите за ДАР:
Според осведомени Захари Карамфилов щял да бъде кандидатът за приемиер на ДАР. ("Континент")

НОВ ИЗБОР /НИ/

НИ за себе си:
"Пакт за ненападение и взаимопомощ" са подписали НИ и НД "КУ-КУ", съобщи Д. Луджев. ("Новинар")
В Стара Загора е открит клуб  "При Луджев и Пушкаров" (в ресторант "Феникс). ("Новинар")


НАРОДЕН СЪЮЗ

Демократическата партия на Стефан Савов започва съвсем да се претопява сред земеделците на Мозер в Народния съюз. Достатъчно е да се забележи повърхностният анализ, който дори не предлага алтернатива за бъдещето. ("Стандарт")

ПАРТИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
Мехмед Ходжа очаква да спечели 12 места в парламента. ("Континент")

НАПРЕД БЪЛГАРИЯ

Иван Славков иска да ходи до Турция за предизборна агитация сред българските граждани там. ("24 часа")

МОНАРХИСТИ

Националното движение за коронована демокрация "Царство България" включи в своите листи и представители на Демократично обединение "Царство България" и на Националния християнски съюз. Маргарит Мицев води листата във Варна. ("Новинар")
Журналистът от общинското радио и кандидат-депутат от монархическата листа Николай Стоев е акредитиран в Мадрид като пресаташе от името на Съюза на монархистите. Той ще информира Симеон II за резултатите от изборния ден. При евентуална изборна победа щял да го доведе в страната. ("Новинар")
Царят не подкрепял нито една от многобройните монархически партии. "Царят е един и той не може и не трябва да бъде страна." ("Континент")
Вместо да пропагандират предимствата на конституционната монархия многобройните монархически партии правят неоценима услуга в полза на комунистическата централа.
("Континент")
Прави се внушение, че нарояването на много монархически партии е по поръчка. "Като по даден знак роялистките сдружения се увеличиха и несъмнено поставената цел е една: компрометиране на идеята." ("Континент")
Медиите препоръчвали г-н Христо Куртев - национален секретар на федерация "Царство Блгария", "човек със съмнителна репутация", а федерацията не била федерация. ("Континент")
Ако всички промонархически сили стоят зад една и съща идея, те трябва да се обединят. ("Континент")


ПРЕЗИДЕНТ
Президентът все още бави назначаването на нов член на ЦИК на мястото на напусналия я кандидат-депутат Кадир Кадир (ДПС). ("Дума")
До понеделник ексвоенният министър В. Александров ще размисли дали да разкаже за сделката, в която според него била замесена една от великите сили. "Ще предизвикам международен скандал, ако разкажа за разговорите тет-а-тет с президента". ("Дума")
Секретарката на Желев Ст. Генева получила апартамент по настояване на бившия военен съветник ген. Стоян Андреев. ("Дума")
В пародия на предизборния плакат на СДС "Той ще гласува за СДС отново" - тя е парафразирана на "Той ще гласува ли за СДС отново или има право на нов избор?" Поместена е комична снимка на Ж. Желев. ("Дума")


ПРАВИТЕЛСТВО
МС спира безлихвените заеми за партии от 2 декември. Досега нито една от партиите не е поискала такъв кредит. ("24 часа")
Българските власти се опитват да дискредитират активистите от ОМО "Илинден" и "благородните цели на организацията за защита и изява на правата на македонците в Пиринска Македония." ("Стандарт" цитира "Нова Македония".)
Българските органи за сигурност се стремят да блокират работата на незаконните организации в навечерието на изборите. (БТА по този повод - "Стандарт")


Ц И К

ЦИК анулира регистрацията на четирима независими кандидати (Иво Карамански, Тодор Тодоров, Каймет Осман, Васил Павлов) поради грешни ЕГН на подписалите се в подкрепа на кандидатите или дублиращи се по два-три пъти. ("Новинар", "Континент", "24 часа", "Труд", "Дума", "Демокрация")
ЦИК предоставя 1/3 от ефирното време на БСП  (по предложение на социалистите) на ДАР, ДП, Нов избор и ПС. ("Новинар") БСП раздаде ефирното си време. НКС на СДС отхвърля възможността да отстъпи от своето ефирно време на някоя друга политическа сила. ("Континент", "24 часа", "Дума")
Никой в ЦИК не е подавал оставка, въпреки твърденията, че осмина били недоволни и мислели за оттегляне. ("24 часа")
Местните радио- и тв станции и радиоточките ще излъчват само независимите кандидати, реши избирателната комисия. ("Стандарт")

 

ИЗБОРИ
Седем партии, вкл. БСП и ДПС, подписват по инициатива на ДАР споразумение за толерантна предизборна борба. СДС не се включва в групата.
("Континент")
В предизборната дискусия по икономическите проблеми основните аргументи на Румен Гечев (БСП) срещу Иван Костов (СДС) показаха, че "конкретната позиция" на Р. Гечев е също популистка, поради това че в политиката на СДС по икономическите въпроси от времето на правителството на Д. Попов активно е участвала и върхушката на БСП. (Луканов, Лилов и др.) ("24 часа")
В областта на икономиката правителството на СДС е свършило черната работа. ("24 часа")
Всички предизборни програми представляват "каша от обещания без всякаква самокритика". ("Дума")
Само две партии са подали документи да вземат пари за избори от МС - Либерален конгрес на Янко Янков и Движението за защита на безработните и пенсионерите. ("Стандарт")
Това, което не успя да направи "Ку-Ку", това, което трудно ще се отдаде на Иван Славков и на Жорж Ганчев, е на път да направи все по-известният Иво Карамански. Случаят Карамански демистифицира цялата избирателна система. ("Стандарт")
ЦИК забрани на моряците да гласуват - три хиляди български моряци няма да гласуват. Решението на ЦИК засяга само плаващите извън България. ("Стандарт")

 

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

ПАВЕЛ ПОПАНДОВ
- интервю в "Труд":
БСП и СДС са виновни, че изборите се провеждат по старата пропорционална система. Според него "Само боклук не сме внасяли от Запад".

ИВАН СЛАВКОВ
Тодор Славков наистина е арестуван в Швейцария за уличен скандал и в ареста е установено, че той няма паспорт. ("Стандарт", "Труд", "24 часа")
От щаба на движението "Напред, България" смятат, че с това се цели дискредитирането на техния лидер. ("Стандарт") 

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Реклама: "Мир, любов на всички нас и добро на наш народ" - платена реклама във в."Труд".

"Нов избор" фалшифицира депутатски документи. ("Демокрация")
Ж. Ганчев не може да регистрира кандидатите си в Силистра. ("Демокрация")
"Подкрепа" - Габрово ще застане зад СДС.
("Демокрация")
Предизборни срещи на кандидати на СДС в: Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали. ("Демокрация")
Бащата на Орсов е замесен в незаконен бизнес с гроздова ракия в Сливен. ("Демокрация")
Агенти на БСП и ДС дърпат конците на тракийските дружества в България. ("Демокрация")
Министърът на труда и социалните грижи обвини в. "Дума" в лъжа, заради интервю с проф. Васил Мръчков. ("Демокрация")
Според червената кандидат-депутатка Станка Величкова изучаването на майчин език като свободноизбираем предмет е противоконституционно. ("Демокрация")
В изявление пред радио "Свободна Европа" Кр. Премянов е казал, че в България има стотина малцинства. ("Демокрация")
В пресцентъра на СДС е представена Българската националдемократическа партия. ("Демокрация")
Е. Михайлов е изпратил писмо до Хачо Бояджиев. ("Демокрация")
Конгресът на Асоциацията на демократичните синдикати одобри споразумение за партньорство със СДС и Националния профсъюзен синдикат за създаване на синдикален демократичен блок. ("Демокрация")


СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ НА АГЕНЦИЯ "ФАКТ", публикувано в       "24 часа"
Изследването е проведено от 4 до 9 ноември 1994 г. Анкетирани са 1068 души над 18-годишна възраст в 180 гнезда в цялата страна. Грешка плюс минус 3%. Освен БСП и СДС съответно с 29,1 и 19,9 процента, единствените политически партии и коалиции, които прескачат бариерата от 4 процента, са ДПС и Народен съюз съответно с 4,5 и 4,3 процента. Патриотичният съюз има 0,6 процента. Преди него са Конфедерация БЗНС с 3,2, ДАР с 3,1, БББ - с 2,3, Федерация "Царство Бължария" - с 2 процента. ("24 часа")

ДАННИ ОТ СОЦИОЛОГИЧЕСКОТО ИЗСЛЕДВАНЕ, ПРОВЕДЕНО ОТ
    ББСС "ГАЛЪП" от 11 до 16 ноември ("Труд")
"Българите са отчаяни от петте години демокрация"
60% от анкетираните смятат, че след 10 ноември 1989 България върви към по-лошо и само 11% - към по-добро.
За периода от 9.9.1944 до 10.11.1989 г. еднакво малък (по 8%) е броят на тези, които смятат, че това са напълно успешни или че това са абсолютно загубени години. Най-голям е броят на тези (33%), според  които в тези 45 години е имало грешки и трудности, но постигнатото е повече. ("Труд")

 

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАНАЛ - 1

Тези, теми и внушения
Пресконференция на президента Желев по повод завръщането му от държавното посещение във Франция. Президентът дава слаба оценка на работата на военната прокуратура.
Изказване на ген. Йоцов във връзка с разкритията в МО.
Режимът на водата под натиска на общественото мнение и по предложение на КТ "Подкрепа" от понеделник се изменя.
Министерството на труда и социалните грижи изготвя нова наредба за актуализиране на пенсиите.
АЕЦ Козлодуй работи нормално след аварията.
Стара Загора - акции на полицията.
Предизборна тема: 
Представители на учителските профсъюзи са запознали основните политически сили с проблемите в образованието и са изложили своите виждания за решаване на тези проблеми, с цел те да залегнат в програмите им.
Асоциацията на демократичните синдикати подписва предизборно споразумение за подкрепа със СДС.
БСП във факс до БНТ смята, че преразпределението на ефирното време като съществена част от демократичния процес дава  3 мин. на ПС и общо 1/3 от ефирното си време на ДАР, НИ, ДП. Разпределението да се извърши от ЦИК.
ЦИК продължава обработката на постъпващите документи - анулирана е регистрацията на 4-ма независими кандидати, между които Иво Карамански. Причината - нередовни подписи.
Писмо-отговор на Е. Михайлов на писмото на А. Луканов - изненадан от това, че Ж. Виденов не е направил и най-малък опит да оневини своя съпартиец, очаква обяснение за големите външни дългове на страната, направени преди и след 10 ноември. Спокойно очаква А. Луканов и П. Младенов в съда.
Ж. Виденов и делегацията на БСП в Москва се среща с патриарха на Русия Алексей ІІ и Ю. Яров - зам.-председател на Министерския съвет, С. Крилов, зам.-министър на външните работи, А. Фадулова - зам.-председател на Държавната дума.
Предизборни срещи с кандидати на БСП - в Сунгурларе, Хаджидимово, Долни Чифлик, Ковачевци, Марица, Опан, Русе, Раковски, Гълъбово, Болярово, Белослав, Мамарчево, Овча могила, Павликени, Хайредин, Добрич, Мизия, Троян, Берковица и Септември.
Предизборни срещи с кандидати на СДС  - в Стрелча, Панагюрище, Калояново, Пъдарско, Белозем, Якимово и Вълчедръм.
Рецитал на Блага Димитрова - "Не на заден ход, Българийо." Да попречим на инерцията, която би върнала назад страната.
Хроника:
БСП и коалиция - среща в 26-и изб. р-н София окръг на Николай Добрев със симпатизанти - обещава внасянето и приемането на закон за местното самоуправление. Възвръщане на пазари и партньори, както и за разкриване на нови възможности за големите предприятия и заводи.
В 25-и изб. район среща на Николай Камов с избиратели - недостатъците на пропорционалната система трябва да бъдат превърнати в преимущества. 6 полит.ически формации са подписали споразумение за толерантна предизборна борба. В листата на 3-о място е поставен Петър Георгиев от Конфедерацията на ромите в България.
В Русе БСП открива кампанията в 19-и многомандатен район. Листата води А. Вагенщайн - "Да отворим разединените си комшулуци и да си подадем ръка."
Кандидатите на БСП и коалиция имаха среща в 24 изб. район община Оборище - Школагерски, Сашка Каракашева, Минчо Минчев.
Среща на БСП и коалиция в 27-и Старозагорски изб. район - проф. Ал  Лилов, Д. Димитров и Росен Михайлов.
Среща на кандидати от БСП и коалиция в Добрич - Л. Коларов и Тодор Тодоров.
Среща на кандидати на БСП и коалиция в Берковица - Вл.  Топенчаров връчил партийни билети на новоприети членове.
СДС - Среща с кандидат-депутатите на коалицията. 304 са кандидатите, като преобладават юристите и икономистите.
СДС продължава представянето на своите коалиционни партньори - БНДП - Лъчезар Стоянов - застава твърдо зад синята идея, само тя може да осъществи радикалните промени в българското общество.
В Хасково СДС открива предиборната си кампания в 29 изб. район, водач - Христо Бисеров.
Ф. Димитров - водач на листата на СДС в Благоевградски район - открива кампанията в Сандански. Представя кандидатите и програмата, отговаря на въпроси на избиратели.
НС - Венци Димитров открива във Варна предизборен клуб на партия Демократичен център. Ще водят диалог в парламента с всички партии, освен с БСП.
НС - Благоевград - пътят към пазарно стопанство не минава през двуполюсния модел. Водач в листата Крум Неврокопски и Светлана Спасова - ХДС. С писмо ги е приветствал Ханс Клайн, вицепрезидент на Бундестага.
НС - в Пловдив открива кампанията си - Зл. Русева и А. Мозер водят листите. Обещават политика на консолидация, а не на конфронтация, на доброто, на възстановяване на самочувствието на нацията.
ДАР - представя икономическата си програма - "надеждата за България се нарича икономика, надеждата за икономиката се нарича ДАР" - Ал Томов - това е съвършено нова икономическа доктрина, отговаряща на съвременните световни стандарти.
ДАР - Среща на Дертлиев в Лясковец.
ПС - среща на Ем. Масларова със служители от социалните звена в Пазарджик, Илия Джамбазов, Стоимен Спасов.  Утре откриват официално предизборната кампания в Пазарджик.
Партия на демократичните промени - М. Ходжа - Ние сме преди всичко на антикомунизма и слагаме равенство между върхушката на БСП и СДС, за оземляване на безимотните селяни.
Ера 3 - популистки обещания.
БББ - Ж.Ганчев - Силистра - ще подкрепи решаването на екологичния проблем на града.

Предизборно студио:
Излъчиха се клиповете на:
Народнолиберална партия Ст.Стамболов
БББ - Жорж Ганчев
Съюз Справедливост
Форум "Преображение"
Конфедерация БЗНС и Национален блок "Търновска конституция"
Републиканска партия в България
Съюз на свободните демократи
Партия на собствениците
Организация на сърдечноболните и социалнослабите
Българска отечествена партия "Национален съюз"
Внушение:
Повечето малки партии изразяват недоволство от двуполюсния модел, от недемократичния характер на предизборната борба.
Лозунги:
"Победа, България", Дайте шанс! Заедно можем! Надеждата за България се нарича икономика, надеждата за икономиката се нарича ДАР. Да отворим разединените си комшулуци и да си подадем ръка.
Ключови думи:
ефирно време, победа, управление, върхушка, българщина, синя идея, средна класа.
Личности:
Ж. Виденов, Камов, Ф. Димитров, Ж. Ганчев, Л. Стоянов, Луджев, А.Томов, В. Димитров, Дертлиев, Мозер, Масларова, Дренчев, Бисеров, Вагенщайн, М. Ходжа.
Нови акценти, изводи, препоръки:
В предизборните клипове навлизат художествени форми - поетичен рецитал - Г. Петров, естрадна песен - Ж. Ганчев.
Продължава да се изтъкват международните връзки. (БСП, НС)
Малките  партии като цяло се приемат със снизхождение, клиповете им внушават недоверие и критика към "големите", към тяхното управление през последните години, към двуполюсния модел, но крайният ефект едва ли е в ущърб на големите партии. Получава се и известно обратно въздействие.

25.11.1994 г.                                  Л. Верих

 

ЕФИР - 2

Основни теми:
- БСП и коалиция предоставя една трета от времето си за радиотелевизионни изяви на Патриотичния съюз, ДАР, Народния съюз и Нов избор.
- ЦИК анулира регистарацията на четирима независими кандидати, между които и на Иво Карамански - срещу някои от подписите са поставени грешни ЕГН.
- СДС при младежите от Американския университет в Благоевград.
- СДС открива предизборната си кампания в Сандански.
- Българската народнодемократична партия дава пресконференция.
- БСП представя кандидатите си в 25-и и 26-и многомандатни столични райони.
- БСП откри предизборната си кампаниия в Русе.
- БСП представи кандидатите си в 27-и многомандатен Старозагорски избирателен район.
- Пресконференция на експерти и политици от ДАР.
- Кр. Неврокопски представя партията си в Пиринския край.
- В. Димитров открива предизборния клуб на партия "Демократичен център" във Варна.
- Народният съюз представя кандидат-депутатите си в Пловдив.
- Елка Константинова представя програмата на Народния съюз за науката и културата.
- Мехмед Ходжа - пресконференция на партията "Демократични промени".
- БСЧИ - резултати от социологически проучвания.

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП
- Предоставя до 3 минути за радио-телевизионни изяви на Патриотичния съюз и според правилника на ЦИК общо до 1/3 от времето си на ДАР, ДП и Нов избор, но при изричното й разпореждане.
- В случай че някой се откаже да ползва това време, то отпада от предоставеното за разпределение.
- Николай Добрев като водач на листата в 26-и многомандатен район представя 12 кандидати в София окръг и разкрива проблемите в региона.
- Николай Камов-в 25-и район - "в България е дошло времето за градеж, а ние сме майстори".
- Водач на листата в 19-и многомандатен Русенски район е Анжел Вагенщайн, Стефка Наумова ("Екогласност"): - "Да отворим зазиданите комшулуци и да си подадем ръка."
- Александър Лилов - водач на листата в 27-и многомандатен Старозагорски район.
 
СДС
- Филип Димитров разговарял с академичната младеж в Американския университет.
- Филип Димитров откри избирателната кампания в Сандански и придстави сините депутати.


ДАР
- Обещава възстановяване на кооперациите, Закон за сметната палата и нова митническа политика.
- Главен двигател на икономическия растеж са експортът и инвестициите от Запад и износ на изток, като същевременно не се пренебрегват и руските инвестиции.
- Александър Томов: платформата на ДАР е "цивилизована форма на икономически национализъм".

БНДП
- Лъчезар Стоянов: БНДП не е националистическа, а демократично-патриотична партия, съюзница на СДС, защото само той ще направи нещо радикално, но ще заклейми СДС, ако "се отклони към ДПС или друга подобна спекулативна организация".

НАРОДЕН СЪЮЗ
- В. Димитров: "НС ще води диалог с почти всички политически сили освен с БСП."
- Стефан Савов: "ДП спасява истинската синя идея и няма да се бори срещу нито една некомунистическа сила."
- Елка Константинова: "Ако Народен съюз спечели изборите, ще има преференции за всички сфери на българската култура - книгоиздаването и учебниците ще са освободени от данък, всички училища с държавна акредитация с оглед издаването на държавни дипломи, предвижда се и нова система за бюджетно финансиране, както и нормативна база за поощряване на частните инвестиции в науката."
- Златка Русева е водач на листата в Пловдив-град.


ПАРТИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
- Ще изненадат ДПС, като вкарат в парламента минимум 12 души, като "антикомунистическа партия никога няма да се свържем с БСП или ДПС" - М. Ходжа.
- Те са за: биполярния модел, за решаване на тютюневия проблем, за безвизов режим със съседите.
- Със СДС са приятели.

НОВ ИЗБОР
- Съобщава на БТА, че не приема подаяния, и настоява за ефирно време наред с останалите парламентарни сили.

БСЧИ
- Въпрос: "Представянето на коя политическа сила по тв бе най-убедително?" - резултати:
  - 22%  - на БСП (83% от привържениците им);
 - 21%  - на СДС (63% от симпатизантите им);
 - 2%  - на НС;
 - 2%  - на ДАР;
 - 1%  - на ДПС;
 - 4%  - на други политически сили;
 -31%   се затруднили да преценят;
 -17%  - "никоя политическа сила не е убедителна на тв екрана".

25.11.1994 г.


БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СДС
- В Хасково открита предизборна кампания от водача на листата в 29-и избирателен район Христо Бисеров с пиесата "Честна Мускетарска".
- В Пиринския край Филип Димитров - първа среща в Сандански. Утре участие в студенсткото радио "АУРА".
- Шумен - в зала "Форум" Ал.  Йорданов среща с обществеността.

БСП
- Пресконференция в НДК за представяне на кандидатите от 25-ти столичен район и 26-ти район София - окръг.
- БСП откри предизборната си кампания в Свиленград и Смолян.
ДПС
- В Сливен Иван Палчев "Бъдещият Парламент трябва веднага да гласува  нов избирателен закон, който да гарантира, че избранниците ще бъдат отговорни пред тези, които са ги избрали".
Народен съюз БЗНС - ДП
- В Пловдив Ст. Савов и Ан. Мозер откриха предизборната кампания на съюза. Преди това Елка Константинова защити идеите на съюза в областта на културата.
ДАР
- Пресконференция за икономическата платформа на формацията.
Нов избор
- Отново декларира, че отказва "подаяние за участие в диспутите по националните медии".
Решенията на ЦИК
1. Отговор на районните избирателни комисии във връзка с прилагането на избирателния закон.
2. Опроверга твърденията, че 8 членове на комисията имат намерения да я напуснат.
3. Анулира регистрацията на четирима души, предложени като независими депутати - Т. Тодоров - Бургаски район, В. Павлов - Пернишки, К. Осман - Кърджалийски, и Иво Карамански - 23-и столичен район.
4. Моряците ще могат да гласуват, ако до 19.00 на 17 декември екипажите са снабдени с бюлетини.
5. Експертната група на ЦИК за наблюдение на изявите на партиите и коалициите в централните електронни медии регламентира реда за предавне на предизборни клипове и изяви в местните радио-телевизионни програми. Той трябва да се подчини на решението на ЦИК за централните масмедии.
БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност"
Мото: "Българио, родино мила"
Внушение: Всеки гледа да вземе много пари без труд. СДС не казва какво ще направят. БСП ще оправи държавата.
Патриотичен съюз
След Г. Ганев в настоящото обръщение на Ем. Масларова следва естествено продължение на лозунга на съюза "Родината - дом на децата ни". "Родината е дом на нашите деца и ние трябва да го съхраним чист и свят."
Българска революционна младежка партия:
"Грешници, покайте се", "Могъщи идваме и носим свобода".
Съюз Ера 3
"Съюзът е символ на чистота и човешка болка".

Ключови думи:
БСП и коалиция: България, труд, начин на изход от кризата.
СДС: победа, шанс, истина, гласувайте.
Народен съюз БЗНС-ДП: разумен избор, съюз на надеждата, подайте ни ръка, национално единство.
Нов избор: нов живот, нови дни, бели дни.
ДАР: национално съгласие, ред, прагматизъм, ден година храни.
Патриотичен съюз: родина, дом, деца.
Изводи:
1. Вече в две предизборни студиа партиите и коалициите (с изключение на по-горе цитираните) повтарят едни и същи обръщения към избирателите. Това от една страна е добре - при положение че българският избирател не е бил свидетел на 5-годишния паламентарен маратон.
2. Явно повечето от кандидатиралите се партии и коалиции разчитат единствено на предизборното радиовреме, за да пропагандират своите платформа и програма, което  е равностойно на нулев резултат при изборите.
3. СДС разчита на своята достатъчна популярност и не прави нищо за привличане на още избиратели. Разчита се на позицията за-анти.
4. Патриотичният съюз засега е от малкото коалиции, които дават в предизборните си клипове развитие на идеята "Родината дом на децата ни".
Препоръки:
Участие на журналисти в пресконференциите на Патриотичен съюз за популяризирането на идеите на съюза (може би предварително  изготвени диплянки) или срещи с определени социални групи, към които е адресирана програмата на съюза.
25.11.1994 г.

 

ДАРИК РАДИО

Тема: Парламентарна или президентска република
Участници: Народен съюз (В. Вебчева), БСП и коалиция (Я. Стоилов), Нов избор (Красимир Найденов) и ДАР (Пламен Макавеев). Водещ бе Атанас Семов.

Народен съюз
- В Демократическата партия има привърженици и на едната, и на другата форма на управление, но като цяло коалицията НС защищава позицията на парламентарната република.
- Не е удачно този въпрос да се решава с референдум, защото с отговор "да" или "не" не могат да се уредят правомощията и на парламента, и на президента, и на правителството.
- Конституцията определя правилата за развитие на държавата и за правомощията и трябва да има такъв бъланс, че нито парламент, нито президент, нито която и да е държавна институция да изземва чужди правомощия и да се стига до авторитарно поведение.
-  Народният съюз е за такова уреждане на компетенциите на държавните органи, че да не се допуска прекалено засилване на една от 3-те власти за сметка на останалите и в същото време да се търсят по-добри механизми за действен контрол.
- Дори и една от политическите сили да спечели изборите, в нея ще започне роене и ще се стигне до преструктуриране на политическото пространство, защото няма силни политически партии.
- Личностното присъствие и отговорност в парламента се свежда да отговорността на отделните партии за състава му.
- Дори при пропорционална система трябва да се търсят мажоритарни корективи.
- Сегашният избирателен закон не дава възможност за избор между личности, а само между партии;
Призив: "Гласувайте, защото от всички нас зависи каква ще е България утре!"

БСП
- Поддържа парламентарното управление в България така, както  е заложено  в конституцията.
- Отхвърля всякакви намеци за ролята на спасяващата "силна ръка" и всякакви надежди, че при твърд режим всички проблеми ще се решат.
- Вярно е, че трудно могат да се съчетават икономическата модернизация, демокрацията и националната консолидация, но дори и те да се развиват с различно темпо, не бива да се пренебрегва всяка от целите.
- Избран е определен модел (на парламентарна република) и той трябва да бъде утвърден, а не да се ревизира, корекции могат да се правят с времето, но след като се установят недостатъците и предимствата на съществуващото управление.
- На България е нужна политика на национално обединяване, но не да се пренебрегват, а да се отчитат различните интереси и да се приобщават колкото може повече политически сили към тези интереси.
- Неефективонстта на досегашния парламент може да се преодолее чрез съчетаване на пропорционална и мажоритарна система;
- Хората се интересуват от решаването на проблемите им за хляба, водата, жизнено важни неща, а не от промени в конституцията;
- Президентът може да бъде един от обединителните центрове, защото той е изведен извън основното схема на 3-те основни власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, но ако той стане лидер на изпълнителната власт, тогава няма да може да обединителен център.
- Сега  има  "сковаваща избирателна система".
- Българската история показва, че рядко някой политик е бил наказван за нарушения, затова съдебната власт трябва да бъде еднакво строга и към гражданите, и към действащите политици.

Нов избор
- И девте формации в НИ отстояват увеличението на правомощията на президентската институция, защото парламентарната форма на управление е една съвършена форма, която не съответства на равнището на обществото ни в момемнта.
- Тук не става дума за диктатура и пр. Критикува Я. Стоилов, че моделът е избран от БКП-БСП! На практика се получава, че партията, която печели изборите, се превръща в парламент и после в държава и в държавна демокрация.
- Минало е доста време, за да се изяснят предимствата и недостатъците на парламентарното управление.
- Бъдещите възможности са две - или голяма коалиция между БСП и СДС, или тази възможност за силно управление да се прехвърли от парламента на президента - "трябва да има някакъв фактор, който да ограничава парламентарните ексцесии", въпреки че е предвидено това да прави конституционен съд, но парламентът прехвърля политически заряд и там.
НИ е за субективни пълномощия и субективна отговорност, а не колективни права и колективна безотговорност, както е в парламента.
- Преди да се говори за обединител на нацията, трябва да се говори за сила на нацията - българският гражданин не е осъзнал силата на своите интереси и оттук базата свой адекват [?] на политическо правителство, Парламентът при тази поляризация не може да бъде обединител на нацията.
- 240-те човека в Парламента - просто се сумират гласове.
- Мажоритарният въпрос трудно ще се впиша в конституцията.

ДАР
- И 4-те партии, които съставляват ДАР, са за "чиста и свята Република", както говори Левски.
- Парлементарната форама на управление е най-удачната, но тя не е облечена във вида и формата, в която е тази Конституция - при всяка криза се виждат празноти и възможностите за тълкувания - трябва да се коригира Конституцията.
- Който и да влезе в 37-ото народно събрание, най-важното е да се преследват общонационалните интереси, а не регионални и групови интереси.
- Приоритетни задачи на държавата са производството, селското стопанство и въобщи "България да тръгне напред".
- Парламентът обединява 240 души - различни специалсти, а  алтернативата е един човек, който не може да бъде специалист във всички области, и тогава важна роля ще играят неговите съветници, но решението си е само негово.
- Никой не е питал българския народ дали иска франкофон, но една сутрин се събудихме франкофони.
- Шири се масова безотговорност и нежелание на съответните структури да вземат мерки.
- Имуществен ценз и психологически тест за бъдещите депутати не се изисква, няма го и във вътрешно-партийните документи.

25.11.1994 г.

 


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Рубрики:"Студио България","Факти,събития,коментари", Новини

ОСНОВНИ ТЕМИ
1. България в предизборно време.
 - Предизборното шоу започна; телевизия, радио, печат се впрегнаха да отразяват голямото събитие. И хората живеят с него. От друга страна, ежедневието ги притиска - цените високи, няма вода, няма ток.
 - Всички излизат с програми, а ако хората са свикнали с нещо, това са програмите - програма за индустриализация, за електрификация, за развит, зрял и пр. социализъм. Политиците трябва да знаят,ч е не програмите впечатляват, а какво правят, когато са на власт.
 - Икономиката трябва да приземи политическите сили. Докато те се опияняват от предизборните си речи, хората се отнасят към тях скептично, дори враждебно.
 - Никога доверието към политиците не е било толкова малко, колкото днес.
 - На страната са нужни можещи хора - не да правят програми,а  да ги реализират.

2. ЦИК
 - Аанулирана кандидатура на Иво Карамански за депутат, подадена преди 2 седмици.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ
 
БСП
- Неизчистеното минало на БСП, правоприемник на БКП тежи като воденичен камък.
- Тъмните дела от тъмното комунистическо минало са като кошмарен призрак, спомени с фатални грешки.
- Другите бивши социалистически страни показаха, че трябва висок морал и гражданска доблест, за да се извиниш. Декларацията за деформациите на тоталитаризма трябва да замести едно извинение.
- БСП декларира,че е нова партия, променила се е, но хората не вярват, опонентите смятат, че не е узряла за демократичното общество.
- БСП трябва да има куража да се извини. Така ще свали воденичния камък от себе си. Тогава може да се свали и омразата.

СДС
- Асоциацията на демократичните синдикати на II-ия си конгрес днес реши да окаже пълна подкрепа на СДС в изборите.

 

КЛЮЧОВИ ДУМИ:
тъмно, скептично, враждебно, призрак, кошмарен, вина, обременени, програми, няма.

ВНУШЕНИЯ: отчаяние, недоверие в политиците, самосъжаление.
ЛИЧНОСТИ - няма, всичко обобщено,анонимно.

ИЗВОД:
"Всички политици са лоши, но по-лоши са от БСП.", пропаганден прийом на радиостанцията, демонстриращ обективност. Използува го обикновено когато в "Студио България" темата е извън политиката, както в случая.

25.11.1994г.