25.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения:

СДС за себе си:

Започва пропагандата на кандидат-депутатите от СДС:
Ф. Димитров и Е. Сугарев  представиха вчера в НДК кандидатите за депутати от 24 и 25 софийски избирателен райони. ("Новинар", "Демокрация", "Труд")
При откриването Ф. Димитров казва: "Листата ни блести с хора, за които се знае, че могат да вършат работа." ("Демокрация")
Кандидатите ще изпратят 50 000 писма до всяко семейство в района (25-и), за да ангажират избирателите с позициите на СДС. Стремежът е за личен контакт с хората. (Е .Сугарев - "Демокрация")
След като бе обявено, че истинските монархисти са със СДС, започва атака и за обработване на земеделците, като се изкарват всички земеделски организации извън СДС или фантомни, или прокомунистически. ("Демокрация"):
- Земеделците имат своето място в СДС и те трябва да гласуват за коалицията. Защото вотът за фантомни земеделски дружинки (каквато е конфедерацията на М. Дренчев и Г. Петров) е само разпръскване на гласове и услуга на комунистите. (Ф. Димитров - "Демокрация")
- СДС не е сам на тези избори: земеделци и монархисти са със СДС. След като Г. Петров напусна коалицията, са преодолени много от вътрешните проблеми. (Ф. Димитров - "Демокрация")
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС. Във връзка с тв диспут:
- СДС има намерение бързо да се върне земята в реални граници и да задейства реалния пазар на тази земя, превръщайки селянина от "труженик" в собственик. ("Демокрация")
- Правителството на СДС ще провежда строга финансова дисциплина, намалени бюджетни разходи, ще изисква спазване на банковите закони. Подобна дисциплина не е изгодна за червените кредитни милионери и финансови групировки. Тя не е изгодна и на БСП, която контролира "икономиката в сянка", и частните мастодонти, преливащи средства от държавни фирми в собствена каса. - И. Костов ("Демокрация")
- Българинът трябва да се почувства собственик и да научи пазарните правила. СДС също държи на боновете, но като форма на пари, която да позволи на хората да участват в приватизацията - И. Костов
("Демокрация")
- Ако СДС спечели властта, проблемите на хората от Източните Родопи ще бъдат приоритетите на правителството - А. Агов ("Демокрация")
- СДС може да спре престъпността, да подпомогне частното земеделие и бизнеса, да работи за създаването на средната класа. ("Демокрация")
- Един от пътищата за гарантирани изкупни цени (на зърното) е интегрирането с ЕС - И. Костов ("Демокрация")
Продължава пропагандата на външнополитическата стратегия на СДС. Повод е подписаното споразумение със Съюза за балканско възраждане:
- Коалицията (СДС) е избрала правилния подход на сътрудничество с Турция и Гърция. Балканската политика на СДС е безукорна и е фактор за относителното запазване на стабилността и локализирането на конфликта в района.  - Ф. Димитров (
"Демокрация")
- ВМРД-СМД ще действа настойчиво и последователно да се организира международна мирна конференция за ревизиране на несправедливия Ньойски договор. - Е. Еков и К. Каракачанов ("Демокрация")
Продължава монархическата пропаганда на СДС:
- Ние споделяме напълно искането на СДС да бъде възстановена легитимната Търновска конституция. -  Каракачанов
("Демокрация")
  
Едвин Сугарев иска оставката на Янчулев.("Континент")

СДС за другите:

СДС за БСП:
Продължава критиката на предизборната програма на БСП в икономическата й част:
- Мотото на Румен Гечев (БСП) е производство на всяка цена. Той дори имал в джоба си тайната как се леят дотации без инфлация.
- Цената на поредния експеримент според И. Костов е жестока - растящ бюджетен дефицит, изливане на субсидии в губещи отрасли и производство на стоки, непродаваеми у нас и в чужбина.
("Демокрация")
Продължава тезата за вината на БСП за разрухата на България:
- Виновни за разрухата са комунистите. Те създадоха неконкуретноспособна промишленост. Те обявиха държавен банкрут по времето на Луканов. Те докараха нещата до пълна безизходица по времето на правителството на Беров. И сега те не са в състояние нито да измислят, нито да предложат нещо по-добро от същия ляв завой, който ни докара до просешка тояга.
("Демокрация")
Продължава тезата за мафиотския характер на БСП:
- Няма да му бъде самотно на "независимия" кандидат Карамански. Заедно с него ще бъдат и зависимите кандидати от комунистическата партия, които сега се крият зад депутатските си карти. Шокиращо било желанието на Карамански. А нима не е шокиращо  вечното присъствие на Луканов, Лилов, Димитър Велев? В сравнение с тях Карамански е като момченце от църковен хор.
("Демокрация")
Е. Сугарев е определил съперника си от БСП Н. Камов като добър противник и "не най-тъпия от БСП". ("Новинар")

За Патриотичния съюз:
Продължава скандалът с ДДД - той е сред водещите теми в "Демокрация", като вече се премества от 3-а на 2-а страница. Прави се опит за провокиране на разцепление в средите на ПС:
- Националсоциалистическите съюзници на БКП/БСП скараха партиите в новото ОФ.
("Демокрация")
- Вчера лидерът на ОПТ бе в неизвестност. ("Демокрация")
- Новото ОФ не се разграничава от петима членове на ОПТ, които комунистите включиха в листите си за кандидат-депутати. ("Демокрация")
- Връзките на ОПТ с ДДД скараха партньорите в ОФ коалиция и вероятно ще доведат до нейното разцепление. ("Демокрация")

За ДАР:
Атакува се Николай Василев, като се набляга върху политическата хамелеонщина:
- Политическият труп (Н. Василев) извършил чудовищна промяна на вота на своите избиратели, може отново да излива зловонните си лъжи. Ако някога Н. Василев сам е вярвал в антикомунистическите   си предизборни обещания, то би трябвало новата му кампания да се повтори - че ще прати Луканов и сие в затвора. Не върви да се юрне отново да търси виновниците за националната катастрофа, с които отдавна се прегръща.
("Демокрация")

                

Лозунги: "Отворено и честно управление"
         "Истината над всичко"
Реклама: СДС приготвя депутатските плакати.   Обсъждат се няколко варианта. ("Стандарт")
ТВ предизборна агитация - "СДС заложи на революционната романтика и пусна кадри от грандиозни предизборни митинги и концерти. Всенародни любимци възпяха синята идея". ("Стандарт")


Другите за СДС:

Разпадането на СДС е настъпило твърде рано, преди да бъдат завършени демократичните промени и най-вече преди да са завършили приватизацията, реституцията и връщането на земята. Изводите, които е направил на Боянската ливада, са правилни, а упреците му към СДС - доброжелателни, но неразбрани. ("Дума" - Ж. Желев)
Цитира се А. Агов: "Ние ще върнем жандармерията" - СДС ще уволни пет хиляди души, които са уволнявали негови привърженици. ("Дума")

От монархическите клубове, които преминаха към СДС, обяснявали, че Симеон II наредил да се гласува със синята бюлетина. ("Стандарт" - М. Мицев)
Ром-бизнесмен е на 14-о място в 25-и софийски район в листата на СДС.
("Демокрация")
С решението си СДС може би търси начин да оправдае едни слаби бъдещи резултати от парламентарните избори. (Изявление на Янчулев - "Континент".)
С решението си да отлюспи Янчулев НКС на СДС фактически адресира това не само до кмета, но и до 60 общински съветници, подкрепили решението на Янчулев.
("Континент")
СДС разчита само на срещи с посланици. ("Континент")
Контактите на СДС със Запада се разпаднаха. ("Континент")
СДС е причастна към нарастването на престъпността в България. ("Континент")
СДС търси начин да оправдае бъдещите слаби резултати от изборите в София чрез нападките срещу Янчулев. ("24 часа")
Ултиматумът на СДС за спешно снемане на режима на водата е популистки ход. ("24 часа")
Филип Димитров пише лични благодарствени писма до всички сини кметове. ("24 часа")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Основни теми, тези и внушения:

БСП за себе си:

Ако БСП управлява, е реална възможността средната пенсия да надмине жизнения минимум още през първата половина от мандата на бъдещето НС. (Д. Конакчиев - "Дума")
Коалицията на БСП - коалиция от съмишленици, които нямат различия за пътя, по който ще се осъществява реформата: земеделците ще настояват за нови преференции за селското стопанство, закон за ролята на държавата в селското стопанство, закон за морските пространства. ("Дума")
БСП е твърд противник на реституцията на горите.
("Дума")
А. Луканов ще съди Е. Михайлов за нанасяне на морални вреди във връзка с казаното в тв диспута на 22.11. Той и БСП не е свързана с аферата "Акрам". ("Дума")/
БСП отделя цяла сраница за проблемите на науката.
("Дума"):
- "Използвайте ума на цялата нация."
- "Сега се робува на модата да се преустройва всичко, без да е ясна целта."
- "Ако се изпълнява чуждата поръчка, ще станем само консуматори на чужд интелект."
- БАН е национална ценност, която трябва да бъде запазена. 
БСП ще работи за постепенно нарастване на заетостта. ("24 часа")
ПК "Екогласност" в новия парламент ще поиска най-напред да се приеме държавният герб. ("Континент")
ПК "Екогласност" е против реституцията на горите. ("Континент")
БЗНС "Ал. Стамболийски" е за възстановяването на земеделието чрез създаване на кооперации. ("Континент")
БСП е за многообразие във формите на собственост.
БСП ще намали наполовина безработицата. Начините са: обновление на производството и селското стопанство, приватизацията, законът за кредитите и данъчните условия, увеличаване на инвестициите и др. (24 часа")
БСП предлага качествено нов подход за преход към социално пазарно стопанство. ("24 часа")
Излизането от кризата може да стане само ако се впрегне националният индустриален капитал. ("24 часа")
БСП ще провежда комплексна индустриална политика чрез редица икономически лостове: преференциални данъци и кредити с производствено предназначение, активизиране на производството и нарастването на брутния национален продукт. ("24 часа")
БСП ще постигне: овладяване на инфлацията, стабилизиране на банковата и финансовата система, стабилизиране на валутния курс. ("24 часа")
"Трябва ни прагматична външна политика, но не за сметка на морала." (интервю с Кр. Премянов - "Труд")
- В момента по вина на парламента, правителството и президентството България няма ясно формуларана външна политика;
- икономизация на външната политика - възстановяване на старите пазари и създаване на нови;
- приемането на България в НАТО не е проблем на България, а на НАТО;
- по отношение на западните покрайнини България не трябва да има териториални претенции;
- България не бива да съобщава, че има специално отношение към Македония, за да не направят същото и другите й съседи.
 

БСП за другите:

БСП за СДС:

Ликвидационните съвети ликвидираха селското стопанство: унищожиха хиляди декари напоителни съоръжения, оставиха без работа десетки хиляди селскостопански специалисти и работници, членовете им безконтролно се разпореждат с имота на хората. След време и те ще престанат да съществуват. Те ще трябва да се отчетат, а виновниците за престъпленията ще отговарят за нанесените щети имуществено, вкл. с къщите и колите си. ("Дума" - Зл. Орсов)
ДПС иска да оправдае с Янчулев евентуален провал на изборите. Политизирането на въпроса с водата е целта на лидерите на синята коалиция. Ултиматумът за отмяната на режима на водата е популистки ход. (Янчулев - "Дума")
Продължава тезата за "изминалите лоши 5 години": преминава се към пряко прехвърляне на отговорността за това върху демократите, респ. СДС, със силно аргументирана критика на икономическия подход, осъществяван досега. Вероятно рубриката "Спомени за цени" в "Дума" ще еволюира в рубрика "Бяла книга за синята власт". ("Дума")    
Монетарният подход на СДС тласка икономиката ни към дълбока рецесия и безработица. (Н. Койчев - "24 часа")

Лозунги:
Реклама: Предизборна тв агитация -"В първия си клип БСП разработи светлото минало и добре познатите соцкартинки. Горе-долу така изглеждаха новинарските емисии преди 10 ноември." ("Стандарт")
Рекламни карета в "24 часа" и "Стандарт" за представяне на кандидат-депутатите от БСП. (днес - Н. Койчев и Жан Виденов)

Другите за БСП:

Трябва да се търсят точки на съприкосновение, на разбирателство по основните и приоритетни проблеми на страната. С БСП, ако те вземат властта: "Ще изисквам обаче в рамките на конституционните си пълномощия да запази проевропейската и проатлантическа външна ориентация и основни елементи на икономическата реформа. (Интервю с Ж. Желев пред "Свободна Европа" - "Дума")
БСП е изтикала мислещите хора от първите места. (Луджев в "Континент")
Старата политическа класа (има се предвид БСП) е опасна за България, защото носи стара идеология, апаратчици, стар тип политика. (
Луджев в "Континент")
БСП поставя началото на една сериозна "чуждестранна" кампания.
("Континент")
БСП се бори за мнозинство в следващия парламент, за да дирижира приватизацията. ("Континент")
БСП иска да бъде диспечер на втория, вече контролиран, процес на преразпределение. ("Континент") ДС е косвената причина социалистите да се разправят с най-ярките си оседейци. ("Континент")
БСП има амбиции да влезе в Социнтерна. ("Континент")
В момента БСП е по-близо до комунистическата си прабаба, отколкото до желанието си да се реформира. ("Континент")


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Основни теми, тези и внушения

ДПС за себе си:

Турскоезичното население, живеещо в България, заедно с арменците, евреите, ромите и други в нашата страна, трябва да имат изява в политическия живот. (Интервю със Стоян Денчев - "Континент")
Доган лансира като свой човек Стоян Денчев. ("Континент")
"Не искам моята страна да бъде втора Босна." (Интервю в "Континент" на Стоян Денчев)

ДПС за другите:

Лозунги: "България за всички"

Реклама: предизборна тв агитация - "Семпло изработен, но изключително силен като идеологическо внушение клип направи ДПС. Кадрите от т.нар. възродителен процес припомниха травмата на миналото. Точните словесни формули и призиви сигурно ще трогнат Догановия електорат." ("Стандарт")

Другите за ДПС:

Правителството на ДПС забави изграждането на руския нефтопровод през Бургас и Александруполис. Партията на А. Доган е получила указания от Анкара да блокира славянските инициативи. ("Стандарт" - цитира гръцкия вестник "Та неа")
ДПС в Чеч няма доверие на Осман Октай, Доган не спазил обещанието си на първо място в листата да бъде местен човек . ("Континент")
Искането на ДПС ортодоксалната банка "Свети Никола" да смени името си е демонстрация на мускули преди изборите.
("Континент")
В "Континент" има внушение, че ДПС има участие в ортодоксалната банка "Свети Никола". ("Континент")
ДПС получава сериозна помощ от турското правителство. ("Континент")


НАРОДЕН СЪЮЗ

Ако Дертлиев изпълни заканата си да облече 100 бивши политици с раирани (затворнически) костюми, трябва да вкара в затвора половината от коалиционните си партньори. (Д. Драганов - "Дума")

Реклама: предизборна тв агитация - "Единствен реши да наплюе противника от агитклипа си. На екрана се въртяха изнурени лица, мяркаха се предимно възрастни хора,които протестираха неизвестно срещу кого и срещу какво." ("Стандарт")

 

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА НА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

Реклама: предизборна тв агитация -"ДАР направи опит за модерна визия. Компютърната анимация обаче беше зле направена, а смисълът съвсем се губеше. На два пъти лидерите се показаха на портрет." ("Стандарт")
"Българският Елвис" (певецът Цветан Атанасов) усилено обикаля страната с кандидат-депутатите на ДАР.
("Континент")

Другите за ДАР:
По активност с БСП може да се мери само ДАР.
("Континент")
Лидерите на ДАР се срещат с инвалиди. ("Дума")
А. Томов прави предложение до останалите кандидати за депутатски места в неговия избирателен район да водят кампанията цивилизовано и толерантно. ("Дума")

 

НОВ ИЗБОР

Основни теми, тези и внушения

Нов избор за себе си:

Димитър Луджев - интервю пред в. "Континент"
Нов избор има шансове да влезе в следващия парламент.
В листите на Нов избор всички кандидати имат професия и ще защитават не себе си, а правото на хората да бъдат свободни.
Нов избор е организация, чието представителство в парламента може да защити огромен  слой българи от политическото насилие.
Все още малък слой от българското общество може да приеме либералните идеи в смисъл на независимост, свобода, гаранция за човечност, които лансира Нов избор.
Съществува известно съперничество между ДАР и Нов избор, тъй като някои партии от ДАР са ориентирани към същия електорат и използват същия тип послания.
Идеята за коалиция на либерално-демократичен блок се провалила поради дребни сметки и лични амбиции.
Нов избор е приел хвърлената желязна ръкавица (за лишаването от ефирно време) и ще се бие при всички условия.  ("Континент")
Д. Дамянова  съобщи, че радио "Дойче Веле" и "Свободна Европа" са предложили на ДАР време за диспути като компенсация за отсъствието им от малкия екран. ("Дума")

 
Нов избор за другите:

Лозунги:

Реклама: предизборна тв агитация - "Най-естетският и авангарден клип показа НИ. Известният оператор Е. Христов спретна чисто комерсиална видеоагитка в стил "Бенетон". ("Стандарт")

Другите за Нов избор:

НАПРЕД БЪЛГАРИЯ

Иван Славков вписа в листите на НБ кандидат-депутати от НД "КУ-КУ". "Така ще се обединят гласовете на недоволството" според него. ("Стандарт")
113 кандидати от всички избирателни райони ще издигне партията. ("Новинар")
92% от издигнатите за депутати са вишисти, а 14% са жени. ("Стандарт", "Новинар")
Иван Гранитски и Яни Янев са застъпници на Партия "Нова България" в предизборната борба. ("Стандарт")
Бяла със три златни ивици е бюлетината на НБ. ("Нновинар")
Тодор Живков съветвал Иван Славков и безрезервно подкрепял НБ. ("Новинар")

Лозунг: "Хлябът и децата на България са по-скъпи от        демокрацията"


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

ПС за себе си:

Представители на ДДД не са включени в листите на ПС. ("24 часа")
Шефовете на ОПТ се срещали с хора от ДДД по тяхно искане-./
("24 часа")
В програмите на ПС и ОПТ пишело, че няма да поддържат връзки с организации, проповядващи профашистка идеология (ДДД). /("24 часа")

Реклама: предизборна тв агитация - "Странен и неясен клип пусна ПС. Отнякъде изпълзяваха някакви хора и се устремява към камерата. Изглеждаше страшно. Дори краткото слово на Г. Ганев не разведри атмосферата". ("Стандарт")

ПС за другите:

Изказване на Др. Драганов в "Дума" (виж на НС).

Другите за ПС:

Жан Виденов щял да отстъпи премиерството си на компромисна фигура - най-вероятно от Патриотическия съюз. ("Континент")


ПРЕЗИДЕНТ

Президентът носи своята отговорност, че се е предоверил на уверенията за независимост на ЦИК. (Луджев в "Континент")
Президентът дал мандат на Нов избор да състави правителство в предишния парламент - това показва неговата привързаност към определен тип политика и определен стил на управление. (Луджев пред "Континент")
Президентът Желев наложил многопартиен състав на ЦИК, но се доверил на твърде много имена от партийните списъци. ("Континент")
Започна публична кампания, която да постави протестите срещу партийните решения на ЦИК под знака на някакъв тъмен президентски замисъл. Тази типична контрадезинформация иска да внуши, че президентът Желев бил заинтересован бъдещият парламент да бъде двуполюсен, за да бъде Желев балансьор. Друга версия на същата контрадезинформация твърди, че Желев искал двуполюсния модел, за да компрометира БСП и СДС и да отвори място за бъдещо президентско движение. ("Континент")

Ц И К

Решението на ЦИК за цветните бюлетини и за делбата на националния ефир е "обикновен фашизъм". (Луджев в "Континент")
ЦИК проверява по ЕГН-тата списъците с подписите на 2000 души, които се изискват при издигането на независим кандидат. ("Континент")
ЦИК е съставена от партийни комисари, които открито декларират политическата си принадлежност и политическата си мисия в нея.
("Континент")
ЦИК отказва на социологически звена да правят изследвания в деня на изборите - "щяла да бъде нарушена тайната на вота". ("Дума")
Ще се работи с нова, надеждна методика за попълване на протоколите на секционните комисии, която ще изключи нередностите.
    

ИЗБОРИ

Партиите вече не "бръкнаха в държавната касичка", защото вече са "изпрали парите, извъртели далаверите и загладили косъма". ("24 часа")
Законността на изборите се поставя под сериозно съмнение, главно поради действията на ЦИК, потвърждавани автоматично от Върховния съд. ("Континент")
Някои от основните принципи на свободния избор са поставени под върос, защото е нарушено конституционното право на всеки български гражданин свободно да избира и да бъде избиран.
("Континент")
Червените и сините заедно с ЦИК лишиха половината от парламентарните сили от национален ефир, отказаха и участие на Ку-Ку. ("Континент")
Провеждането на честни избори е вече практически само едно пожелание. ("Континент")
Новата политическа класа на България постепенно овладяла мзеханизмите за използване на демокрацията. Тя е на път да демонстрира как конституционното право на свободен избор може да бъде каптирано и направлявано въпреки волята на гражданите. ("Континент")
Участието на избирателите ще бъде големият проблем на тези избори. ("Континент")
Всички предизборни програми са популистки. ("Континент")
Нараства ролята на посолствата на великите сили в раздаването на вътрешнополитическия покер. ("Континент")
Изборите ще провеждаме по един допотопен антидемократичен закон. Тази позиция беше удобна за политиците. На избираеми места в партийните листи са същите лица.  ("24 часа")
В България вече 5 години не е проведен нито един референдум, а това е най-висшата форма на демокрация. ("24 часа")

 

ПАРЛАМЕНТ

Хората свързват демокрацията преди всичко с парламента без да подозират, че той е само една форма на демокрацията. ("24 часа")


ПРАВИТЕЛСТВО

Продължават уволненията и подмяната на ръководствата на стратегически предприятия. ("Труд")

 

ДЪРЖАВАТА

Държавата няма сметка от създаването на Сметна палата, както и от създаването на Висш административен съд, за да не може да бъде контролирана. ("24 часа")
 

 ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

ХРИСТО КУРТЕВ
Хр. Куртев е поискал 100 000 лева, за да включи М. Мицев на първо място в избирателен район. ("Стандарт" - М. Мицев)

СИМЕОН II
От монархическите клубове, които преминаха към СДС, обяснявали, че Симеон II наредил да се гласува със синята бюлетина. ("Стандарт" - М. Мицев)

 ИВАН СЛАВКОВ
Татарчев твърди, че Тодор Славков  (синът на И. Славков) е арестуван в Швейцария. Иван Славков отрече. ("Стандарт", "Новинар", "24 часа", "Труд", "Континент")

ИВО КАРАМАНСКИ

Иван Татарчев няма да разреши на Иво Карамански да излезе от затвора, за да се кандидатира за народен представител. ("Континент")
Едвин Сугарев окачествява кандидатирането на Карамански като провокация към групата за разследване на корупцията в НД "Екогласност". ("Континент")

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ
(интервю във в."Континент")
Има реална възможност да се разбие моделът на двата полюса.
Шансът за съставянето на правителство на Нов избор в стария парламент бил провален от нерешителността на ПГ на СДС; именно това правителство щяло да предотврати идването на власт на БСП;
Старата политическа класа е опасна за България, защото носи стара идеология, апаратчици, стар тип политика.
В листите на Нов избор са хора с професия.
Коалирането било невъзможно поради дребни сметки и дребни амбиции.
Луджев поема отговорността, че е помогнал на групата на 39-те да дойде на власт.
Решението на ЦИК за бюлетините и ефира е обикновен фашизъм.
Реакцията на обществото и медиите показват реалната заплаха от двуполюсния модел.
("Континент")

СТОЯН ДЕНЧЕВ
(кандидат-депутат от листата на ДПС - интервю в "Континент")
- Не иска страната му да стане втора Босна.
- Всички малцинства трябва да участват в политическия живот на страната.
- Като кандидат на ДПС в Ямболския край, където няма хора, самоопределящи се като турци, той ще защитава интересите на всички.
- Подкрепя националната кауза.
- Не отрича, че е човек на Доган. 
("Континент")

АЛЕКСАНДЪР ЯНЧУЛЕВ
Едвин Сугарев му иска оставката.
("Континент")
Янчулев се държи с арогантна безпрекословност: "Няма да политизираме проблема!" "Няма да говорим за рилския воден проект!" - опитва се със забрани да наложи своето. ("Континент" - статия от Вера Мутафчиева)

Българите в Шумен били по-нетолерантни от турците и циганите (за научно-практическата конференция  "Етнокултурни отношения и толерантност", която се провежда в Шумен.) ("Континент")
Циганите четат най-много в. "24 часа". ("Континент")

Изчисляването на изборните резултати ще струва 25 млн. и 530 хил. лв. 409 български журналисти от 51 средства за масова информация са акредитирани за изборите.  54 чужди журналисти ще отразяват изборите. ("Континент")
СДС подписа предизборно споразумение със Съюза за балканско възраждане. ("Демокрация")
Секретарят на ВМРО-СМД К. Каракачанов настоява да се отмени незаконният референдум от 1946 г. ("Демокрация")
Предизобрни срещи на кандидат-депутати от СДС в: Карнобат, Кърджали, Монтана, Пловдив.
Във връзка със 75-годишнината от Ньойския договор ВМРО-СМД организира протест срещу него. ("Демокрация")
Червената кметица от община Бобов дол отвлича внука си. ("Демокрация")
Луканов вдига рейтинга на Евгений Михайлов.
("Демокрация")
Кандидат-депутатът от СДС в Ямболски многомандатен район Петко Търпанов е уволнен. ("Демокрация")


Проблемът с водата на София отново се политизира:
В. "Континент", статия на Вера Мутафчиева - "Управниците никога не знаят това, което е известно и на децата"
- Столицата вече е ничий град, невъзможен за сносен живот;
- батакът, в който попаднахме по водни причини, датира повече от десетилетия;
- преднамерено се провш този експеримент, за да осигури социален взрив и социално напрежение;
- на някого е необходим този социален взрив;
- неслучайно в деня на обявяването на предизборната кампания е предприето поредното подпалване на Райхстага;
- дошло е времето електоратът да бъде екзистенционално застрашен.
Извод: да се търси силна ръка, която да гарантира всичко ("Континент")


Предизборна пропаганда:

Първите тв клипове тъпеят, е констатацията на "Стандарт", но според вестника родният политически маркетинг и реклама се развиват обратно на европейските закони - в края на кампанията нищо чудно най-скучните клипове да се окажат най-ефективните. ("Стандарт")

СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ, НАПРАВЕНО ОТ АГОРА 22, ПОМЕСТЕНО във в. "Континент"
Проведено от 10 до 17 ноември, представително за страната
В съпътстващата изследването статия основното твърдение е, че двуполюсният модел въпреки прогнозите на политолозите се запазва.  Освен БСП и СДС само ДПС и Народен съюз преминават 4-процентната бариера. Патриотичният съюз с 1,1% е след БББ (2,6) и преди Нов избор (0,9). Няма да гласуват 17,2%.

 

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАНАЛ 1

Тези, теми и внушения:
Президентът на републиката се завърна от посещението във Франция.
Повреда на АЕЦ Козлодуй е оставила страната без ток. Електрозахранването се възстановява, радиационният фон е в границите на допустимите норми.
Режимът на водата - от понеделник се минава на схема 1:1, вероятно разширяване на подложените на режим райони.
Служебното правителство направи промени в наредбата за охранителните фирми - затяга се лицензирането, контролът над оръжието за тези фирми и др.
Ж. Виденов заминава за Москва, негово изказване.
Предизборна тема:
До изборите остават 23 дни.
Представители на БСП, СДС и ДПС изтеглиха жребия за реда на участието в ефира.
ЦИК продължава обработката на регистрираните организации. 28 са вече независими кандидати.
В Международния пресцентър започна акредетирането на наши и чуждестранни журналисти, дипломати.
Хроника:
СДС - подписано предизборно споразумение със "Съюза за Балканско възраждане" - А. Антонов. Ф. Димитров за сътрудничество в Балканската политика. "България - фактор за стабилността на Балканите".
24 многомандатен район - среща с избиратели. Ф. Димитров води в листите на СДС - "отговорност и честно управление".
25 многомандатен район - Е. Сугарев води в листатат на СДС, среща с изибиратели - "истината над всичко".
Кърджали - откриване на кампанията с пресконференция и митинг-концерт. А. Агов води листата - СДС ще спечели поне два мандата.
Среща на Ф. Димитров със симпатизанти в Самоков.
Карнобат - среща със симпатизанти - Ст. Райчевски. Георги Минчев се кандидатира.
БСП и коалиция - представят в Международния център предизборната си програма.
В пресцентъра на БСП и коалиция експерти на партията изясняват програмата  - възстановяване на производството и държавността, проблемите на здравеоопазването и др., включително водата - Д. Конакчиев.
Среща на Кр. Премянов със симпатизанти във Варненски регион - Провадия, Харманли и Хасковски регион - Кл. Маринова.
Среща в Силистра на ръководството на БСП и коалиция - Л. Коларов - "най-важният проблем е екологичният" - митинг-концерт в театъра.
900 представители ще дойдат на учредителния конгрес на младежката организация на БСП - "не сме организация на лидери и за лидери".
Писмо на А. Луканов - опровержение за участието му в банковите скандали в Северна България, завеждащ съдебен иск срещу Евгени Михайлов.
НС откри с водосвет своята кампания в Русе - експерти по екология обсъждат проблемите на региона, за коректност в предизборната борба.
ДАР организира в ресторант "Максим" среща с представители на съюзите с увредено здраве - коалицията ще предложе законодателна инициатива за решаване на техните проблеми.
ПС открива във Варна предизборният си клуб - Г. Ганев дава пресконференция - за запазване на българския дух, националните интереси и народните дибродетели.
Партия "Нова България" - Стефан Николов - "хлябът и децата на България са по-скъпи от демокрацията", "истинска демокрация - след изборите".
Партия "Воля за България" - общество без привилегии, равенство на всички пред закона - основното в програмата на партията.
Конф. БЗНС и НК "Търновска конституция" - около 200 кандидати - Милан Дренчев - "повече от половината сини земеделски дружби преминават към конфедерацията".
НД "Царство България" - програма "План-пазар" изградена на основата на коронованата демокрация.
Движение "Напред България" - Ив. Славков представя кандидатските си листи - авторитетни и можещи хора, някои от лидерите на Ку-ку също ще бъдат включени.
НИ - "млади и готини, професионалисти и женени" са кандидатите на НИ. Луджев откри предизборния пресцентър в НДК - "истината и само истината".
НИ открива в Бургас своя предизборен клуб с шампанско - "цивилизована и успешна предизборна кампания".


Предизборно студио:
Икономическа дискусия
Участници:
Иван Костов - СДС
Румен Гечев - БСП
Максим Димов - ДПС
Водещият определя трите големи проблема на икономиката и базира на тях въпросите си - инлацията, безработицата, бюджетния дефицит.
Въпросите:
1. Кои ще бъдат основните мерки за ограничаване на инфлацията?
2. Откъде ще се намерят средства?
3. Социална или пазарна инфлация?
4. Кои са основните закони, които ще регламентират отношението между частната собстеност и държавата?
5. Какво е бъдещото на селското стопанство?
Участниците разкриха вижданията си по основните икономически проблеми на странта. Представителят на ДПС не бе на професионалното ниво на останалите участници, а и времето му не позволи сериозно участие. Р. Гечев наеднократно подчерта, че е преподавал икономика в САЩ. Поведението му беше дидактично, надменно, с лични нападки към Иван Костов. Р. Гечев се опитваше да внуши, че през изминалите години СДС е бил непрекъснато на власт, както и че единствено БСП е способна да управлява държавата и да реши проблемите й. Ив. Костов се опита да внуши, че реформата е прекъсната и трябва да бъде довършена, че социалните мерки водят до антисоциални последствия.
Внушения:
Като [?] аварията в АЕЦ оцвети информационни предавания, внушавайки несигурности и тревога.
В дискусията и с разпраделението на времето за участие се внушава силата на двата полюса в политическия живот.
Лозунги:
"Победа, България", "Истината над всичко", България - фактор за стабилността на България, Отговорност и честно управление, Истината и само истината, За запазване на българския дух и народните добродетели.
Ключови думи:
победа, управление, държавност, популизъм, българщина, средна класа, професионализъм, инфлация, бюджетен дефицит, доларизация, банкова реформа, приватизация, протекционизъм.
Личности:
Ж. Виденов, Ф. Димитров, Д. Дамянова, Луджев, К. Маринова, М. Дренчев, Ив. Славков, Г. Ганев, Ст. Николов
Изводи и препоръки:
Все по-сгъстената информация по предизборната кампания затруднява възприемането от аудиторията.

25.11.1994 г.


ЕФИР - 2

Основни теми:

- СДС открива предизборната си кампания в Берковица и Вършец.
- ЦИК продължава проверката на 28 независими кандидати, сред които е и Иво Карамански.
- СДС и Съюзът за Балканско възраждане подписват споразумение.
- СДС представя кандидатите си в 24-и и 25-и многомандатни избирателни столични избирателни райони.
- БСП представя коалиционните си партньори в международния пресцентър.
- Предстоящо учредяване на младежка организация на БСП.
- Теоретична конференция на БСП.
- Пресконференция на Патриотичния съюз във Варна и в Пловдив.
- Нов избор откри пресцентър в НДК.
- Пресконференция на Народния съюз в София и откриване на пресцентър в Русе.
- Пресконференция на Конфедерация БЗНС и национален блок Търновска конституция.
- Изтеглен жребий за реда на излъчване на предизборните клипове на СДС, БСП, ДПС по седмици.
- Движение за хуманистична промяна проведе дискусия на тема "Изхода от кризата".

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СДС

Филип Димитров: "Фактът, че споразумението със Съюза за балканско възраждане се подписва след като листите са готови, доказва безкористността му,.....но СДС пръв оцени политическата ситуация в бивша Югославия."
Едвин Сугарев призовава на публичен диспут водача на БСП Николай Камов в 25-и многомандатен столичен район.

БСП

Мариела Митева от Шумен - първият сигурен депутат на младежите-социалисти.
Дончо Конакчиев и д-р Димитър Момчилов коментират спирането на обедняването и необходимостта от гаранции за сигурността и човешкото достоинство.
Конгресът за учредяване на младежка организация на БСП ще се състои в събота и неделя.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

ГИНЬО ГАНЕВ: "...демокрацията не е само форма на управление, а начин хората да живеят заедно, без конфронтация и омраза...." ; представя 12 кандидати във Варна.

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА  е водач на листа в 16-и многомандатен Пловдивски избирателен район.

НОВ ИЗБОР

Димитър Луджев: "Млади, готини и женени мъже днес откриваме реален пресцентър."
Ако бъдат избрани, ще пуснат водата още на 19 декември!
Биха се коалирали и с БСП, ако тя предложи дясна ориентация на икономическата си програма.

НАРОДЕН СЪЮЗ

Програмата на НС е за екологична, пазарноориентирана икономика.
Ще се бори за просперитет на дребните и средните собственици.
Ще настоява да се дават декларации за произхода на парите при изкупуване на държавната собственост, защото са против участието на "мръсни" пари в приватизацията.
Явор Димитров - водач на листата в Русе.
Народният съюз ще намери достойното си място, защото трябват не само обещания, а ред, разум и реализъм.

КОНФЕДЕРАЦИЯ БЗНС И НАЦИОНАЛЕН БЛОК "ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ"

Предизборната им платформа ще бъде готова другата седмица.
Основното в нея - собственост, сигурност, свобода.
Със сигурност ще преодолеят четирипроцентната бариера, защото отдръпнали земеделци от НС и от БЗНС "Н. Петков".

ДВИЖЕНИЕ ЗА ХУМАНИСТИЧНА ПРОМЯНА

Новосъздадено от група интелектуалци.
Георги Мишев: "...ако без идеали не може, интелектуалците са сигурни, че действия и разум трябва да ги подкрепят,....ние първо мислим, а после действаме, за разлика от българските политици, които първо действат, а после мислят...."
Стефан Дончев: интелигенцията винаги е била нападана и когато политиците сбъркат си измиват ръцете с нея.


БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

- Филип Димитров представя на пресконференция кандидатите за депутати в двадесет и четвърти столичен избирателен район.Ф. Д.: "бъдещото управление трябва да бъде честно и отговорно."

- Едвин Сугарев: "Истината над всичко" - на пресконференцията на СДС.

- Александър Йорданов представи пред журналисти в Шумен листата на коалицията в 30-и избирателен район.

- Петър Стоянов: основния противник на СДС в предстоящите избори е не БСП, а обезверените хора - изявления  на пресконференция във Видин.

- Подписва се споразумение със Съюза за балканско възраждане с цел бъдещо сътрудничество при определяне на балканската политика на България.

НАРОДЕН СЪЮЗ

- С  тържествен водосвет откри предизборната си кампания в Русе.

- В пресцентъра на коалицията в София е заявено, че Народният съюз е за  социално ориентирана пазарна икономика.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

- Пресконференция на партиите "Нова България" и "Воля за България".


БСП и КОАЛИЦИЯ

- Янаки Стоилов:"... след изборите БСП е готова да влезе в коалиция с политически формации, които дори надхвърлят лявоцентристкия център" на пресконференция в София.

ДАР

- Асен Мичковски в Благоевград.

НОВ ИЗБОР

- Днес откри предизборния си пресцентър.

 

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

- Утвърдени методическите указания за работата на РИК и хартията за воденето на протоколи при изборите.


МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСЦЕНТЪР

- Представени партиите и коалициите, участници в изборите.

 

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО

Участници: БСП - Вл. Топенчаров, СДС - П. Андонов.

Тема: Икономика

1. От какво заварено положение ще тръгне България след изборите?

СДС

Стартовата точка е близка до положението от 1990 г.  - няма смяна на собствеността, структурната реформа е замряла. Организираната престъпност се превърна в основен икономически фактор - това е разликата от 1990 г. Преразпределение на националното богатство, размиване границата между държавната и частната собственост. Драстичен спад на доходите.

БСП
Монетаристката политика е също причина за изоставането на реформата.


2.По какъв път, действия и решения ще стане възстановяването на производството?

БСП

Възстановяване на производствените мощности - инвестиционно, технологично обновление, възстановяване на загубените пазари.
Развитие на частния, кооперативния и акционерния бизнес.
Без административно вмешателство в пазарните отношения на икономиката.

СДС
Стимулиране на износа като основа за разкриване на нови работни места паралелно с нова индустриална политика - развитие на преработващата промишленост и услугите.
Високият износ ще осигури и обслужването на външния дълг.
Чуждестранни инвестиции - разумни данъчни облекчения за чуждите инвеститори.
Облекчаване на процедурата при създаването и регистрацията на смесените предприятия - либерален валутен режим, свободни безмитни зони.


3. Селското стопанство и пазара на земята. Връщане на земята - начини.

СДС

Връщане на земята в реални граници.
Пряк контрол върху поземлените комисии.
Създаване пазар на земята.
Приемане на Закон за арендните отношения - тук е разликата с БСП.
Приемане на Закон за възстановяване на частната собственост върху горите.
Осигуряване на условия за оземляване на безимотните и малоимотните.


БСП

Прекратяване дейността на поземлените комисии и ликвидационните съвети.
Възстановяване на селското стопанство на две равнища - първото до 3-4 години и второто - до 7 години.
Кооперации.


Стимули, данъчни преференции, протекционизъм.

БСП

Ограничаване на вноса, защитни изкупни цени и лихви.
Пазар на земята - да, но когато има силно земеделие.
Връщането на земята в реални граници забавя развитието на селското стопанство.

СДС

Създаване на фонд "Земеделско кредитиране".
Въвеждане на привилегии за определени производства.
Държавна гаранция за изкупуване на селскостопанската продукция - създаване на дирекция "Храноизнос".
Осигуряване на пазари. Формиране на пазарни навици у производителя - участие в стоковите борси.


Финанси:

СДС

Строга финансова дисциплина.
Намаляване на бюджетните разходи.
Твърди финансови ограничения на всички фирми и банки.

БСП

Възстановяване реда във финансите.
Създаване на Сметна палата.


Данъчна реформа:

СДС

Приемане на следните закони:
- Закон за данък върху печалбите, ДОД.
- Закон за местните данъци и такси.
- Намаляване  на преките данъци за сметка на увеличаване приходите от косвените данъци.

БСП

- Съчетаване на ляв завой с финансова стабилизация.
- Повишаване на производството и въвеждане в действие на замразените мощности.

Приватизация:

СДС

- Икономическа свобода и отговорност - подкрепа на дребния и средния предприемач.
- Подкрепа на едрия бизнес - разкриване на нови работни места, плащане на данъци.
- Бърза пазарна приватизация при широко участие на хората чрез приватизационни бонове, равностойни на реалните пари при закупуване на дялове и акции.
- Използуване на мениджърски договори в схемата за приватизиране на големите и средните предприятия, осигуряване по-голяма свобода на общинските администрации при приватизация та на общинската собственост.
- Увеличаване на собствения капитал на държавните банки  и частните лица.

БСП

Приватизация, не подчинена на идеи, а в името на по-добра икономика.
Приватизация, която осигурява производство и работни места.

 

КЛЮЧОВИ ДУМИ:

СДС: финансова стабилизация, строга финансова дисциплина, ускорена пазарна приватизация, собственост на земята - връщане в реални граници.

БСП: без идеогеми в приватизацията, основните ресурси на България са кадрите, социална приватизация.

24 ноември 1994 г.


ДАРИК РАДИО

Дискусия: ПРИОРИТЕТИТЕ ВЪВ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Участници: СДС (Ал. Йорданов), БСП (Н. Камов) и Народен съюз (Румен Йончев), водещ: Ивайло Василев
 
СДС

Основната цел на външната политика е изграждането на нов и авторитетен образ на България.
- главният приоритет - бърза интеграция в европейските и евроатлантически структури;
- не приемат тезата за разграничаване между военните отбранителни структури на Европа и икономическите структури, защитавана от БСП;
- Ал.Йорданов критикува програмата на БСП от м. август, преди конгреса на партията (в. "Дума") и предизборната й програма, защото били подменени приоритетите - в партийната програма това са отношенията на България с Русия и държавите от бившия Съветски съюз, а във втората Програма - вече не се говори за това, а" всичко като че ли е писано от СДС";
- силата на интеграцията в Европа ще зависи от силата на промените в България, т.е. трябва да се решат икономическите проблеми в пространството на собствеността на земята, на реституцията до ускорената приватизация и привличането на чужд. инвестиции;
- гарантира ли се икономическото развитие към Европа, ще се гарантира и приобщаването към военните структури и така България ще стане "стълб на своята и на европейската сигурност в опасния Балкански регион, а не придатък на "задния двор" (Русия на Европа"), с Русия България трябва да си сътрудничи според интереси;
- предлага се всички партии без националистическите, разбира се, да направят обща Програма за приоритетите на външната ни политика;
- определено е против предложението на Народен съюз за приобщаване към Вишеградската четворка;
- необходима е съвсем нов тип българска дипломация, която "не дели, не конфронтира, а сближава, на "Отвореното общество", на интензивните контакти, на конкурсно начало да се привличат хора с разкрепостено мислене, образовани, духовно издигнати като личности, комуникативни, с политически усет и некомунистическа ценностна система;

- Ал. Йорданов показа голямо самочувсвие, непрекъснато поучаваше и критикуваше събеседниците си, но често доста популистки;
Ключови думи, лозунги: победа, гласувайте за СДС, власт, управление, комунистическо управление.

БСП

Не приемат критиката от страна на СДС, защото програмата на СДС е "разминаване на пожелания и практическа политика, драстичен пример - Ст. Ганев (и името симптоматично!");
- постигнатото членство в Съвета на Европа, асоциираното ни членство в ЕС е дело на общи кадри, на няколко правителства;
- БСП е за интеграция и се радва, че има еднакви виждания със СДС и Народен съюз;
- Н. Камов си задава въпроса: Ще се промени ли отношението на Европейския съюз   към България,  след като БСП спечели изборите? и отговаря с цитат от изказване на министъра по Европейските въпроси Ламасур (по ВВС във връзка с посещението на Ж. Желев в Париж) - "Няма да има пречки за членството в ЕС,а ко социалистите спечелят властта, не е важно какво правителство ще дойде, то трябва да уважава нашите правила за годеж днес и брак утре", а БСП уважавала тези правила. - Внушението е повече от директно!

Кои са приоритетите?
1) Европейска интеграция.
2) Балканската политика.
3) Двустраните, равнопоставени отношения с Русия, със САЩ, с  големите европейски структури, със световните центрове на влияние (те поставят на равно Русия и САЩ, но не могат да съдят Съветския съюз, за да решат проблемите си с Русия);
- Външнната политика на България трябва да се осъществява от Парламента и най-вече от Правителството, а президентът "има и трябва да има по-малки правомощия в това отношение";
- Българските дипломати да бъдат подготвени хора, които защитават интересите на страната, реално деполитизирани;
- Камов не оставаше длъжен на нападките на Ал. Йорданов, но по-фино и умело, с конкретни примери и директни внушения!
 
  НАРОДЕН СЪЮЗ

И БЗНС, и ДП като членове на Народен съюз са асоциирани членове на Европейския християндемократически съюз и двете партии са с проевропейска ориентация, което ги прави обвързани с идеята за единна Европа.
Приоритети, залегнали в програмата им:
- Интеграция на България в ЕС и в НАТО (и те като СДС не правят разлика между военни и икономически структури, но като първа крачка - приобщаването ни към съседните страни);
- поддържане и подкрепа на националната идентичност на българите в чужбина;
- ограничаване достъпа на престъпния контингент отвън (това не е ксенофобия или национализъм), българската визова политика е функция на икономическото и политическото развитие;
- приема ролята на парламента и правителството за външната политика, определени от Камов.

Лозунг: Да се гласува за демократичните сили в България!


ИЗВОДИ:
-  За разлика от предишните дискусионни студиа, в това имаше съвсем малка намеса на водещия (може би защото бе друг), 2 прекъсвания с музика и реклама от по 1 минута или 2 минути общо, но това може би се дължеше на словоохотливостта на участниците и на нападките, които си отправяха един към друг. Реминисценциите за минали действия и охулванията пречеха на бързото, ясно извеждане на идеите по дадената тема, по подтемите.
- Поради липса на време слушателските обаждания бяха обобщени и въпросите зададени към тримата участници и в крайна сметка някои останаха без обратен отговор.


Радио "Свободна Европа"
Основни теми

I. Решенията на пленумите на ЦК на БКП от 1963 и 1973 г.
1. Една непрочетена страница от българската история - риторични въпроси на водещия:
- кой не иска да я прочете?
- защо се сещаме за нея само когато се зададат избори?

Драгомир Драганов, автор на първите публикации в печата:
- В края на 1989 г. във в."Народна култура" статията "Как за малко щеше да ни няма" - за първия пленум.
- В началото на 1990 г. - статия за втория пленум, препечатана веднага от в."Литературная газета", а в предизборната кампания - и от в."Демокрация".
- Искра Баева, на основата на нови документи, също публикува в печата.

Извод на Др. Драганов: Главният прокурор, ако наистина е демократ, би трябвало да знае отдавна, че такива документи има и кой притежава копия от тях. Възмутен съм от твърдението "наскоро открити".
Водещият В.Чобанов припомня, че още с встъпването му в длъжност Гл. прокурор е заявил, че това ще бъде един от въпросите, с които най-напред ще се занимае.
2. Квалификация на решението от 1963 г.
- нарушение на Конституцията от 1947 г.;
- нарушение на клетвата, която полагат членовете на Министерския съвет;
- статут на заговор зад гърба на народа;
- аморален акт;
- резултат от една идеология за наднационално самосъзнание - световни граждани на световната пролетарска революция.

Личности:
Т. Живков - Е, и? Къде е 16-ата република? Това е само един партиен форум.
Вл. Спасов - Ако има такова решение, това е престъпление, но не на БКП, а на живковистко-лиловистката групировка.
Кл. Маринова - Всички са истерични... Да, но тогава хлябът струваше 50 ст. Това е необоснован опит да се документира историята и елемент от предизборната кампания.

Ключови думи: национален суверенитет, заговор, предателство, нарушения на законността, конституция.

Извод: - дезавуиране на БСП в предизборната кампания


Интервю на Президента

Акценти
1. Работа на служебното правителство:
- Еталон за добре свършена работа, престижът му нараства непрекъснато и това предизвиква раздразнение у някои.
- Всички говорят за борбата с престъпността, но точно тук правителството има твърдо, отговорно поведение. Ако успее да създаде стабилна основа на една разгърната програма, би било огромен успех.
2. ЦИК
- Трябва да взима законосъобразни, а не целесъобразни решения.
- В състава на ЦИК - пропороционално представителство на политическите сили.
- Несъвършенствата на избирателния закон - в основата на нецелесъобразни решения. Необходими бяха някои промени, но политическуте сили не ги направиха.
3. Избори '94
- Изборите са честни и демократични, ако бъдат законни, ако отговарят на Конституцията;
- Политическите сили - по-голяма толерантност, повече коректност, политическа култура, за да спечелят доверието на избирателите.
- Ако БСП спечели изборите, трябва да търсим някакви точки на съприкосновение, които са важни за страна. Не трябва обаче да се променя външнополитическата организация, реформите вътре в страната трябва да продължат. Те ще бъдат заставени от обстоятелствата да следват тоя път.
Важно е преходът да минава бързо (метафора с "Долината на смъртта" в Италия), ако е бавен, цената плащат обикновените хора.
4. Президентът и СДС
- Ако бях останал председател на СДС, може би събитията щяха да се развият по друг начин. Но този процес на разпадане на демократичните сили е закономерен (пример с Полша, Чехия, Унгария) - създаване на много отделни партии.
- Срещата в Бояна може да се види днес, че е продиктувана от доброжелателност към демократичните сили, да помогне да излязат от изолацията. И какво последва - загубване на резултатите от изборите.
5. Прогноза за развитието на България
- Въпреки голямото забавяне, особено в икономиката, на приватизацията, надявам се да наваксаме и България да се изравни със страните, с които заедно тръгнхаме.
- Либерализмът има почва у нас. Всички либерални течения - либералдемократични, християндемократични, социалдемократични - се съобразяват с особеностите на прехода. Всички политически сили трябва да заложат на либералната идея, а собствената си програма "да сложат под миндера".
- Мястото на България не е заедно с Румъния извън вишеградската четворка, а ни поставят в 6-орката, т.е. вишеградската четворка плюс България и Румъния.
6. Външна политика
- Не е прибързано признаването на някои републики от бивша Югославия, Европа ни последва, това е елемент от стабилизирането на Балканите.
- България поддържа добри отношения със съседите си, доказано от договорите с Турция, Гърция, Македония. Можем да се поучим от историята, България е плащала много. Сега има европейски структури, организации и по-големи шансове да изграждаме добри отношения и със съседите. Важно е политика на прозрачност в отношенията, България играе балансираща роля, не изгражда групи, оси, дъги и пр.
7. Оценка на посещението си във Франция
- Много ползотворни разговори, особено в областта на финансовите и икономическите отношения;
- връзки с Агенция КОФАЗ - да поеме конкретни ангажименти за нашата страна като посредник за дребния и средния бизнес;
- имаме сравнително либерален закон за чуждите инвестиции, стабилност на държавата и пътят им е открит;
- възможността да разговаряме едновременно с всички, които представляват държавата - политици, икономисти, финансисти, културни среди, е една масирана атака, посланието достига до всички институции едновремено и това ще бъде, надявам се "силно рамо за България".

24.11.94 г.