24.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения

СДС за себе си:
СДС се разграничи от кмета на София Ал. Янчулев заради водата. ("Континент", "Труд", "Стандарт", "24 часа")
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС:
- Борба с престъпнастто, ред и сигурност.
- Икономика без спекула и силна средна класа. (П. Стоянов - "Демокрация")
- Програмата на СДС предлага реално осъществими мерки, целящи възраждането на българското земеделие. Тя има за цел собственикът да получи собствеността си, да има необходимата подкрепа за реализиране на производствена дейност, да има необходимите предпоставки за нормалната пазарна реализация на произвежданата от него продукция. (Вл. Костов - "Демокрация")
СДС отстоява ясно позицията: частна собственост навсякъде. Носи предприемчивост и отговорност. Извън нея е хаос. ("Демокрация")
Продължава афиширането на монархическите тенденции в СДС - СДС е единствената голяма политическа сила, отстояваща идеи, които са близки до въжделенията на монархистите. Апел към всички радетели за Царство България да гласуват за СДС. ("Демокрация")

Продължава да се внушава, че СДС е силно загрижен за националните интереси:
- Апатията и конфронтацията трябва да отстъпят място на общите национални интереси, за да тръгне нашата страна напред и да спечели доверието на международните организации. (Агов - "Демокрация")

Декларира се единството на СДС, като се изтъква коректността на неговите членове (случая БЗНС-Никола Петков в СДС - цялата организация остава непоколебим член на СДС - Вл. Костов и.д. председател на БЗНС "Н. Петков в СДС). ("Демокрация")

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължава критиката срещу предизборната платформа на БСП в икономическата област:
- БСП обещава в програмата си неща, които вече са направени. Програмата на БСП по същество не е програма. (Ив. Костов - "Демокрация")
- Частта за земеделието - тя съдържа изцяло призив да се възцари ТКЗС. Цитира се Шиваров. С поземлената реформа се гавреха Беров, Танев, Орсов. Върнати ли са имотите в реални граници? ("Демокрация")

Иван Костов категорично отхвърля червенаата пропагандна теза за националното съгласие. След две години съгласие между БСП, А. Доган и предателите от СДС България не получи нищо добро. Ние не можем да бъдем съгласни с мошениците и престъпниците. (Иван Костов - "Демокрация")
Продължават опитите за провокиране на скандали в редовете на противника. Повод за това са диспутите по телевизията:
- Противниците на Виденов изтъкнали досегашния пълен провал на пропагандната кампания на БСП, диктувана от Л. Коларов. Режисираното от бившия журналист поведение на Жан Виденов в първия тв диспут е било оценено като много слабо. Според хората на Луканов пагубно се отразило върху мнението на червения електорат нервното поведение и очевидната притеснителност на Виденов. ("Демокрация")

- Забранени са били публичните изяви на Н. Койчев, който се провали в дискусията с И. Костов в "Отзвук". Възможно е Луканов да лансира възпитаника си Г. Пирински за днешния диспут по телевизията. ("Демокрация")
Продължава атаката срещу БСП за връзки с ДДД  (бръснатите глави - "Нацистките съюзници на БСП търсят разправа". ("Демокрация")

СДС за Народния съюз:
СДС няма да даде ТВ време на Народния съюз на Савов. ("24 часа", "Демокрация")

Не за пръв път се отправят много остри нападки срещу НС - след прочистването на СДС от многобройните навлезли в него агенти, мнозина други бяха прибрани в конгломератния НС. ("Демокрация")
За първи път се прави открито внушение, че БЗНС - Ал. Стамболийски - "Пладне" през 1944-1946 г е било съюзник на комунистите, че неговите лидери (визира се д-р Г. М. Димитров) са:
- Плеада от шпиони и предатели, които бяха щедро субсидирани от Сърбия, Англия и Франция, в зависимост от това кой по-добре заплащаше техния "труд". Те ратуваха за "интегрална Югославия", към която да се присъедини и България. ("Демокрация")

- "Земеделците-пладненци", които бяха окупирали Съюза на репресираните, обявиха, че са за репресираните след 1946 г. След това тези същите, които станаха мост на БКП, издевателстваха заедно с тях срещу българския народ и селяните, поправиха названието си за репресираните след 9.9.1944 г.("Демокрация")
- Не трябва да се забравя, че всичките образувани съюзи, спорещи помежду си за името БЗНС, са издънки на БЗНС "Ал. Стамболийски- Пладне", с изключение на БЗНС-Врабча 1. ("Демокрация")
- Сега видяха някои от управата на Съюза на репресираните, които искаха да го "опартизанят", че са прибрани от г-жа Мозер и седнали от лявата й страна. Ст. Савов волю-неволю бе принуден да се примири. Прегърнаха се с А. Мозер и се съгласиха на компромис в името на бъдещия очакван резултат от политическата алхимия, която ги свързва. ("Демокрация")

СДС за ПС:
Продължава атаката срещу ПС за връзки с ДДД: "Демокрация" помества интервюто по радио "Свободна Европа" с Н. Пасков, който се представя за човек от ДДД.
- "Какво правя тук? Просто опитвам да се свържа с нашите, така да се каже, познати от ОПТ, с определената задача...да подадем обвинение в съда срещу в. "Демокрация" за клевета и обида...ОПТ са в ПС. Ние също сме в ПС, но не под формата на ДДД..., а сме там под формата на Младежки патриотичен съюз. Ние сме изненадани от това, че представителите на ПС не познават своите колеги". ("Демокрация") 
   Ключови думи: открито предателство, политическа провокация, нацистки съюзници, национално съгласие, национални интереси, ред, сигурност, икономика без спекула, борба с престъпността, силна средна класа, частна собственост навсякъде, предприемчивост, отговорност.

Лозунги: Вода няма, но демокрация ще има.

Реклама: Кандидат-депутатите от СДС трябвало да пишат писма до 18-годишни тинейджери с призив да гласуват за СДС. ("24 часа")
По предизборните плакати на СДС трябвало да има само снимка на водача, а не групова на кандидатите. ("24 часа")
Платена реклама: Аз ще гласувам за СДС отново е с проф. д-р Жени Милева. ("Демокрация", "Стандарт", "24 часа")
Документи на СДС: Декларация на НКС, НСДС за снемане на политическото доверие от кмета Янчулев.
Декларация на Националното движение "Екогласност".
 

Другите за СДС:
СДС отлюспи Янчулев. "НКС се отказа от кмета си по нареждане на БСП. Вчера "Дума" му поиска оставката. НКС доказа, че правилно чете партийния орган. И изпълнява". ("Труд")
Символът на СДС - Лиляна Панделиева, обвинява СДС в следното:
1. За съюзяването с ретроградните сили на монархистите.
2. Заиграването с циганите и включването им в листите - "от техните редици ли ще израсте един министър на културата".
3. Заиграване с пролетариата - "неграмотните ли ще ни ограмотяват".
- Търсят се онези, които първи ще спрат да викат: у-у-у; те ще бъдат първите, които ще погледнат в бъдещето. ("Труд")

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Основни теми, тези и внушения

БСП за себе си:
Ако следващите 4 години БСП е начело на изпълнителната власт, тя ще се стреми да създаде регулирано пазарно стопанство. Приоритет ще бъде възраждането на българското стопанство. ("Новинар" - Румен Гечев)
БСП ще докаже, че има по-плавен преход, който е извън догмата на монетаризма. (Г. Пирински - "Дума")
Българският депутат трябва да притежава задължително едно качество - отговорност. (Й. Школагерски - "Дума")

БСП за другите:

БСП за СДС:
"Акцията на Янчулев щяла да подкопае победата на СДС в столицата, но ще облагодетелства политически сили, които не искат да има избори. Ф. Димитров обвинил конкретно за това Народния съюз на Савов-Мозер" ("Дума")
СДС не отпуска на НС ефирно време. ("Дума")

Продължава критиката на изминалите "лоши" пет години - визират се цените на ракията и "мезето". Разглежда се проблема с безработицата. Издига се лозунгът за активната намеса на държавата като регулатор на хаоса в областта на трудовата заетост.("Дума")
Зелените политици от СДС загробиха пет милиарда в Белене. ("Дума")
Съдът възстановява шестима ръководители на общински учреждения, уволнени неправомерно от синята администрация в Перник. ("Дума")

БСП за Патриотичния съюз:
Продължава публикуването на интервюта с лидери на ПС - интервю с Гиньо Ганев.("Дума")

БСП за Народен съюз
Земеделци от БЗНС-Мозер от Смолян подават оставки, защото действията на централата са разколнически в стил Политбюро. ("Дума")

   
Лозунги: "Промяна, справедливост, ред" (отнася се за столицата - "Дума")

Другите за БСП:
Националното движение "Екогласност" ще предяви съдебен иск срещу лицата, представящи се като Политически клуб "Екогласност", и предизборната коалиция на БСП за морални щети, които се нанасят на организацията със злоупотребата на нейните символи. ("Континент", "Стандарт", "24 часа")
БСП е антикомунистическа партия и няма право да използва символите на БКП. ("Стандарт", "Новинар", "Ку-Ку" - В. Спасов)
Авторите на каламбура "Беда, България", произведен от предизборния призив на СДС, сигурно визират себе си. ("Новинар - А. Агов)
За сериозен и единствен опонент в предизборната надпревара А. Агов смята само Ал. Лилов. ("Новинар")

 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Основни теми, тези и внушения

Реклама: ДПС откупила неделните спектакли на Сливенския куклен театър до изборите. Движението подарява коледната постановка на всички деца от района, а 5 представления ще бъдат изнесени пред сираци и болни деца в Котел, Нова Загора, Твърдица и Кермен. ("Стандарт")

Другите за ДПС:
ДПС мобилизира електората си в Турция. ("Дума")

Турски бизнесмени ще финансират кампанията на ДПС; ангажирали са 300 автобуси, с които ще извозват българите с двойно гражданство в Турция до местата за гласуване. ("Континент", "Труд", "Стандарт")
Очаква се около 30 000 души, постоянно живеещи в Турция, да пристигнат в страната, за да подкрепят ДПС. ("Континент")
12 общински съветници на ДПС са включени в секционните избирателни комисии незаконно. ("Стандарт")
"Турското министерство на вътрешните работи е разпоредило на валийствата да помагат на българските емигранти да гласуват на 18.12.". ("Стандарт" - Стефан Николов, "Дума")

Д-р Недим Генджев може да призове мюсюлманите да бойкотират изборите. ("Дума")

 

НАРОДЕН СЪЮЗ

НС за себе си:
Дончо Папазов, който води листата на НС във Видин, признал, че е спуснат за депутат от централата на НС. ("Континент")

Другите за НС:
Кметът Янчулев обслужва чужди политически интереси, режимът е открито предателство към коалицията; това проличавало от изявленията му за Народния съюз. (Ф. Димитров, "Стандарт")

 

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

ДАР за себе си:
ДАР представя икономическата си програма. ("Континент", "Стандарт", "Новинар")
ДАР иска цялото ефирно време на БСП и СДС, след което ще го разпредели между всички участници в изборите, включително БСП и СДС. ("Новинар", ДАРпрес)
ДАРпрес публикува предизборната си програма.
ДАР се обявява против шоковата терапия. ("Стандарт", "24 часа")


НОВ ИЗБОР

Реклама: Предизборното шоу на Нов избор в Пловдив започна с кортеж от коли София - Пловдив. На "Понтиака", с който е бил Луджев, е пишело "Аз обичам Нов избор". ("Новинар")

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Основни теми, тези и внушения

Другите за ПС:
"Мултигруп" подкрепя ПС (интервю с президента на "Мултигруп" Илия Павлов пред в. "Континент"):
Не е запознат с листите на ПС, познава само лидерите;
"Мултигруп" стои твърдо зад ПС;
ПС е формация, в която намира място интелигенцията на нацията, организацията е неполитизирана.
Не се притеснява от следизборното споразумение на ПС с БСП.
Дори ПС да не успее да влезе в парламента, пак печели.
Лидерите на партиите в ПС са интелигентни хора.
ПС откри вчера предизборен пресцентър в НДК. Присъстват шефове на "Мултигруп". ("Дума")

      ("Континент"/

 

ПРЕЗИДЕНТ
От трупането на такива "недобри факти" в предизборния период като решението на ЦИК за разпределянето на ефира Желев може би ще открие аргументи, за да не признае изборите, ако БСП спечели. ("Дума", "Стандарт")

   
Ц И К
ЦИК отказа регистрация на НД "Ку-ку". Политиците ги е страх от Ку-ку. ("Дума", "Континент", "Стандарт", "24 часа", "Труд", "Демокрация")
ЦИК изчаква предложения от политическите сили за ефирно време. СДС, БСП и ДПС трябва да уведомят писмено ЦИК и националните медии колко време преотстъпват. ("Континент", "Стандарт", "Демокрация")
В ЦИК приеха вчера методическите указания за обучение за участниците в РИК. ("Новинар")
ЦИК може да създаде повод за касиране на изборите. ("Стандарт")
БСП ще предостави 1/3 от своето време в тв и радио-дискусиите на другите партии. ЦИК да разпредели равнопоставено според определените от нея правила, отстъпеното от БСП и СДС време. ("Дума")


ИЗБОРИ
Кампанията "Гласувайте" на Сдружението за честни избори иска да се противопостави на политическата апатия. ("Континент")
БСЧИ  ще прави паралелно изчисляване на изборните резултати. ("Континент")
Правителството няма да кани международни наблюдатели за изборите. ("Стандарт")
В чужбина ще гласуват не повече от 50 хил. души. Отпуснати са 25 млн. лв. ("Демокрация")

 ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

ГИНЬО ГАНЕВ
"Знаете Гиньо Ганев. Целият народ храни добри спомени и уважение към него" (от интервюто на президента на "Мултигруп" Илия Павлов пред в. "Континент")

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Получил е личната подкрепа на Илия Павлов, президент на "Мултигруп", за участие в изборите като независим кандидат. ("Континент")
Хора като него трябва да влязат в политиката и да защитават интересите на определени кръгове, в това число и на региона, в който той се кандидатира. ("Континент" - Илия Павлов)

ЮНАЛ ЛЮТФИ
Мълчанието му в предизборния диспут по телевизията било много по-красноречиво от приказването на другите. ("Континент")

РУМЕН БИКОВ (ДАР)
Преднамерено хартиеният комбинат в Силистра е доведен до фалит, за да бъде евтино приватизиран. За това обвиняват Р. Биков. ("Труд")

ИВО КАРАМАНСКИ
"В моя район няма да има рекетьори" - статия за Иво Карамански във в."Труд".

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ
Отрича да има връзка с арестувания за рекет Иван Ангелов - Кобрата. ("Новинар")

ИВАН ТАТАРЧЕВ
Татарчев направи лоша услуга и на СДС, и на правосъдието. Визира се разследването на ПБ за решението му от 1963 г. за присъединяване на България към СССР. ("24 часа")

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ
Интервю в ДАР прес
Мястото на Зелената партия е в ДАР.
ДАР ще бъде балансьор в парламента.

Атентаторите, които са взрвявали по време на възродителния процес, са получили максималните суми като репресирани. ("Континент", "Стандарт")
МВнР призова всички политически сили, които искат да поканят наблюдатели за изборите, да представят списъка им. ("Новинар")
Имената на участниците от СДС, БСП и ДПС в тв дискусиите ще се пазят в тайна до последния момент. ("24 часа")
В ПС няма представители на ДДД. (БТА - "Демокрация")
ДДД ще съди "Демокрация" за клевета. ("Демокрация")
Среща на Ст. Софиянски с вицепрезидента на "Подкрепа" Д. Манолов и конфедералния секретар В. Медарски. "Подкрепа" е одобрила програмата на СДС и ще го подкрепи на изборите. ("Демокрация", "Стандарт")
В пресцентъра на СДС бяха представени още три монархически организации, партньори на коалицията: Царски клуб "Царица Йоана", Дружество "Просветление" и Клуб "Св. Иван Рилски". ("Демокрация")
Партиите-длъжници от предишните избори не са върнали парите, те още не са поискали безлихвен кредит. От ДАР и ПС ще се приспаднат 7,5 млн. лв. ("Демокрация")
Предизборни прояви на СДС: Пловдив (Ф. Димитров и И. Костов), В. Търново (Н. Михайлова, В. Гоцев), Ст. Загора (А. Агов/) Кърджали, Лом (П. Стоянов). ("Демокрация")
БСП ще изпрати А. Луканов на тв диспут с Иван Костов по икономически проблеми вместо Р. Гечев. ("Демокрация")
Интервю с и.д. председател на БЗНС "Н. Петков" в СДС Вл. Костов. ("Демокрация")
Кандидат-депутати в 3-и Варненски многомандатен район са: Ал. Йорданов - СДС, Кр. Премянов - БСП, Ал. Каракачанов - ДАР, И. Пушкаров - Нов избор, В. Димитров - НС, Ж. Ганчев - БББ, Г. Ганев (ПС) - ("Демокрация")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КАНАЛ 1

Н А Б Л Ю Д Е Н И Е

ДАТА: 23.11.94

СРЕДСТВО, ЧАСОВИ ОТРЯЗЪК
БНТ - К1, НОВИНИ 17.00, ПСН 20.00, ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО,   КЪСНИТЕ НОВИНИ

ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ
Водещата новина на деня продължава да бъде държавното посещение на президента Желев във Франция. Изтъкват се усилията на Президента да запознае своите домакини с хода на реформата в България, с ролята на инвестициите и икономическата помощ в преходния период, за нуждата от по-бързото интегриране на страната в Европейските структури.
Темата за водния режим на София заема значително място в информационните емисии. Правителството е създало работна група за разследване причината и виновните за водната криза. На специално заседание ще се обсъждат мерки за излизане от кризата.
Военен прокурор N1 подаде оставка - разследванията за корупция в МО продължават.
СДС сваля политическото си доверие от кмета Янчулев, който обслужвал определени финансови интереси. Водната криза била "открито предателство". (Ф. Д)
Предизборната тема пряко е отразена в следните материали:
Пресконференция на Ив. Трифонов за подготовката на изборите, за финансовото обезпечаване на партиите и коалициите.
Пресконференция в международния пресцентър  - гласуването на българите в чужбина.
Пресконференция на ЦИК - приети са методическите указания за изборите. 7 кандидати се повтарят в листите на отделни партии и избирателни райони.
Покана на БНТ към извънпарламентарните партии и коалиции за участие в жребия за реда на излъчване.

ХРОНИКА
БСП представи основните акценти от своята програма - данъчни преференции за българското производство, ескопртни стимули, регулирано пазарно стопанство, преструктуриране на икономиката. Ж. Виденов води листата в 24 изб. район.
ОСД - пресконференция - Р. Карадимов - мерило за промените в БСП ще бъдат изборите, според Кюранов малко хора ще се удържат да не гласуват.
СДС сваля политическото си доверие от кмета Янчулев. Отправя се ултимативно искане да се преустанови режимът на водата.
КТ "Подкрепа" в лицето на Д. Манолов изразява своята подкрепа на СДС за изборите."СДС има готовност да поеме управлението на страната".
СДС открива кампанията в Пловдив, представя своята програма - Ф. Димитров, Ив. Костов.
СДС представя своята листа във В. Търново. Н. Михайлова води листата.
НИ организира тържествен водосвет в Пловдив и стартират предизборната си кампания - Луджев, Д. Дамянова.
ДАР - пресконференция - само те могат да осигурят инвестиции от запад и пазари на изток.
Представят своите кандидати и програма в Благоевград - прагматизъм - А. Мичковски, А. Томов.
ДАР представя своята листа във Варна - Каракачанов.
НС - представя във Варна своята листа и програма - Венц. Димитров.
ПС открива в НДК своя пресцентър. Г. Ганев - цялата програма на ПС се съдържав една дума - България. Илия Павлов изразява своята подкрепа на ПС.
ПС - пресконференция - ще се разграничи от десните движения.
ПС представя кандидатите си в Плевен - Др. Драганов.
Цветната бюлетина е обида за избирателя.
ПС издига за кандидат във В. Търново П. Симеонов.
Върховният съд отхвърля молбата на НД "Ку-ку".

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
БСП излъчи клип, в който след кадри с цените на хранителните стоки се изказва Н. Камов - БСП - "градивната сила", "партия на реализма", за обществена солидарност, популистични обещания.
ДПС - излъчи се вече показаният клип, изграден на Хартата за правата на човека. "България за всички".
СДС - излъчи се познатият от последните избори клип "Последен валс".
НИ - клип, изграден около техния афиш. "Това, което видяхме в парламента, бе недомислие, цинизъм, порнография".  НС - изказване на Ст. Савов  - коалицията има своите исторически корени, изяснява отношението си към СДС - "ние напуснахме НКС", НС е разумният избор.
ДАР - тежки картини от сегашната действителност на България, А. Томов - инвестиции от запад, пазари на изток, защита на българското производство.
ПС - Въведението от вече излъчения клип с музиката на Вангелис и изказване на Е. Масларова - обръща се към българката, към българската майка, конкретни действия в програмата на ПС - закон за защита на детето, закон за социалното осигуряване, закон за защита на семейството.
Г. Ганев - "Гласувайте с разум, дами и господа".
Федерация "Царство България" - повторение на вече излъчен клип.
Партия Либерален конгрес - изказване на Я. Янков.

ЛОЗУНГИ
Победа, България; Родината - дом за децата ни; НС - това е разумният избор; България за всички; БСП - градивната сила, БСП - партия на реализма; С Бога - за царя и отечеството.

КЛЮЧОВИ ДУМИ
нова политика, десни движения, прагматизъм, обществена солидарност, социално осигуряване, избор.

ЛИЧНОСТИ
Ф. Димитров, И. Костов, Ст. Софиянски, Е. Михайлова, Ж. Виденов, Н. Камов, А. Доган, Ст. Савов, Ал. Томов, Луджев, Каракачанов, Н. Василев, Е. Масларова, Г. Ганев, Я. Янков

ИЗВОДИ И ПРЕПОРЪКИ
Тенденцията за насищане на информационните предавания с все повече предизборни сюжети продължава. Налага се да се търси кратко, ярко, въздействащото послание в тези сюжети.
Излъченият клип на ПС, може би случайно, много добре се върза с кадрите на бедстващите деца и възрастни от предхождащите го клипове. Подходът да се избира част от електората и да се поднасят конкретни управленски решения за решаване на проблемите му, безспорно е печеливш. Особено когато става думи за изконни ценности за българина, каквито са семейството и най-вече децата.

23.11.1994                               Людмила Верих

 

ЕФИР 2

Основни теми:

- СДС снема доверието си от кмета Янчулев.
- Писмо на Жан Виденов до Лена Джелепова, ЦИК.


 

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ:

СДС
НКС реши, че няма да дава от ефирното си време на други формации.
Всички водачи на сини листи са получили имената на избиратели, които ще гласуват за първи път, и трябва да пишат писма на младите хора, за да им обяснят синята идея.
Заради режима на водата в столицата бе снето доверието от кмета Янчулев. Ф. Димитров в Пловдив - "СДС е готово да управлява"  - и препоръча всеки симпатизант при среща с роднини, приятели, съседи да убеждава да се гласува за СДС.

БСП
- В писмото си до Джелепова Ж. Виденов заявява, че БСП ще предостави до 1/3 от времето си, ако СДС стори това, а разпределението на времето в студиата "е изцяло от комптенциите на ЦИК".
Доц. Румен Гечев - кандидат в Плевен, представи намеренията за икономиката на конференцията на тема: "Време за промяна, реформиране или реституиране" - залагат на данъчните преференции за българските производители, на благоприятни кредити за приоритетни дялове на икономиката, на експортни стимули за родното производство.

НАРОДЕН СЪЮЗ
Създаване на нови форми на финансиране на здравеопазването чрез самостоятелни осигурителни фондове, защото, от една страна, трябва да се осигури здравето на хората, а от друга - достойното заплащене на труда на лекарите.
Водачите на листите във Варна на среща със симпатизанти обясняват приоритетите в програмата на съюза.

НОВ ИЗБОР
- Представи всичките си 240 кандидати в Новотел "Европа" в Пловдив.
Д. Луджев обяви "Това е новата модерна организация, която ще осигури просперитет на дорбите и свестните хора".

ДАР
- Стимулирането на икономическия растеж е главното в програмата й; Ал.Томов "Само ние можем да гарантираме инвестиции от Запад и пазари на Изток".
Обещават и стабилизаране на 400 български предприятия;
- П. Дертлиев във финала на новата си книга "Досието" излага веруюто си: "Служа на най-светлата идея на човещината - социалната демокрация".

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
Ил. Павлов от "Мултигруп" отишъл в НДК за откриването на пресцентъра на съюза.
Г. Ганев събра предизборната си платформа в една дума - "България" (това бе почти дословно информацията на фона на филмов материал) - кратко и много сугестивно!

КУ-КУ
Мотивите за отхвърляне на жалбата - в момента на подаване на документите не са били със статут на партия и решението за регистрация е обнародвано в "Държавен вестник" едва вчера; според куковци вината е на Софийски градски съд, който не е разгледал делото в законовия 7-дневен срок.

Пресконференция на Ив. Трифонов по повод изборите:
"Няма партия, която да дължи пари на държавата и да й ги е върнала". Парите ще се удържат от коалициите, в които са включени тези партии, и същевременно нито една партия или коалиция не е поискала полагащия й се безлихвен заем; няма никакви организациoнно-технически и финансови пречки за провеждането на изборите.


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

- ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ: Представяне на коалиционните партньори от монархическите клубове и организации - клуб " Св. Иван Рилски", органаизация "Царица Йоана", монархически клуб "Просветление".

- В СТАРА ЗАГОРА днес беше открита предизборната кампания на коалицията.

- В ПЛОВДИВ Ф. Димитров и Ив.Костов откриват предизборната кампания; среща със симпатизанти на коалицията.

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

- В Пресцентъра  е представена икономическата програма на БСП и коалиция от доц. Румен Гечев.

- В Димитровград листата се води от Клара Маринова, следвана от кмета на града Анг. Найденов.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

- Пресконференция на Г. Ганев в София за функциите и задачите на Народното събрание.

- Кандидатите от Демократичния съюз на жените ще останат като личности, ако главният прокурор докаже, че съюзът е нелегитимен.

- Разград - с откриване на пресцентър официално се открива предизборната кампания на съюза.

- Патриотичният съюз днес представи предизборните си листи  във Велико Търново и в Хасково.

НАРОДЕН СЪЮЗ

- Във Видин официално са обявени листите на кандидат- депутатите от този избирателен район.

- В Стара Загора Мозер и Савов са заявили, че разчитат на депутатски места в този избирателен район, тъй като има много местни кандидати в листите. Експерти на коалицията са лансирали и програмата на съюза за здравеопазването.

НОВ ИЗБОР

- В Пловдив се състоя среща с представители на художествената интелигенция от Пловдив и София.


ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ

СДС: Към съюза гравитират повечето монархически сили.
     Водният режим в София е плод на престъпно нехайство, на користни икономически интереси. Кметът Янчулев показва симпатии към политически сили, които нямат интерес от избори. НКС сне доверие от столичния кмет.

БСП: Време за промяна.
     Амбицията ни е да спечелим четири мандата в 24-и избирателен район в столицата.
   Съществува по-балансиран, неподчинен на догмите и монетаризма път.
     Икономическата платформа на партията разчита на регулираното пазарно стопанство. Мотор на промяната трябва да стане българското стопанство в условията на данъчни и кредитни преференции.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ: Народното събрание трябва да утвърди своите функции на единствен законодателен орган.

ДАР. А.Томов: Ако ДАР премине четирипроцентовата бариера, в Народното събрание съюзът ще се коалира единствено на базата на предизборната си програма.

НАРОДЕН СЪЮЗ: Програмата на коалицията е много близка с тази на СДС в частта си за здравеопазването и няма нищо общо с тази на БСП.

ОСД В БСП:

Чавдар Кюранов, Велислава Дърева: ЦИК действа като служебен парламент, повторение на тезата на Ал. Томов.

Росен Карадимов: Предстоящите избори ще имат значение за БСП само ако успее да върне загубените си един милион избиратели.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЖЕЛЕВ

"Дори и БСП да спечели изборите, сигурен съм, че демократичните промени у нас са необратими" - на среща с Асоциацията на френската дипломатическа преса.

ЦИК:

- Утвърди методически указания за работата на РИК.
- Партиите и коалициите, които са поканили гости за изборите от чужбина, трябва да съгласуват визитите с МвнР. Според Избирателния закон наблюдатели на изборите могат да бъдат страни от съвещанието за сигурност и сътрудничество на Европа, Парламентарната асамблея на Европа, Европейския парламент.


ПРАВИТЕЛСТВО:

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ: Организационно-техническата работа за подготовката на провеждането на изборите е много добра.

ЧУЖДАТА ПРЕСА ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ:

"Ако БСП спечели изборите, инфлацията ще се увеличи." (сп. ЕКО - Франция).

23 ноември 1994 г.

 
 

РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Студио България - 17 - 19 ч.
Тема на разговора: Формациите на етническа и верска основа и ролята им в политическия ни живот и конкретно в предизборната подготовка.

Общи теми
1. Пресконференция на зам.-премиера Ив. Трифонов за хода на предизборната подготовка.
- Получени допълнителни средства, които ще се разпределят между МВР, БНТ, БНР и др. организации, свързани с изборите.
- Не се предвиждат чуждестранни наблюдатели, но ако някоя организация реши да участва, поема разноските си.
- Гражданите имат правото сами да решат гласуват ли, или не, но участието в изборите е проява на обществена позиция.
2. Застрашен демократичният характер на изборите
- Бизнесмени от българските изселници в Турция наемат автобуси, за да извозват избиратели до Истанбул, Анкара и Одрин. Само в Ивайловградския регион 20 хил. са се върнали, за да подновят паспортите си. (инф. от ПЦ на БСП - Хасково)

Изявление на Стефан Николов от Нова България (ПС): 'Република Турция ще играе определена роля в изборите. Турското правителство е издало заповед до всички валийства да оказват съдействие на българските мюсюлмани при гласуването на 18.12. Недопустимо е тези хора да се използуват от една чужда държава, за да влияят върху изборните резултати."

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ:

СДС
- НКС сваля политическото си доверие от кмета на София Ал. Янчулев с ултиматум да спре режима на водата до 24 часа.

Личности:
- Ф. Димитров оценява научната дискусия като блестяща.
- На всеки нов СДС ще изненадва винаги с нови лица.
- "Джуджетата" Нов избор, ДАР и Народен съюз нямат никакъв шанс да влязат в НС, докато СДС ще спечели абсолютна победа.
Внушение: убеденост във възможностите, сигурност в резултатите.
Извод:  отдавна компрометираният кмет на София точно преди изборите загуби политическото доверие на тези, които го издигнаха.

БСП
- Отново в действие методическият наръчник и проблемът за националните малцинства.

Личности:
- Ж. Виденов и обяснението му за употребата на термина "национално малцинство".
- Кр. Премянов - не прави разлика между малцинство и етническа група, признава, че не е специалист в тази област. Журналистът от упор му задава въпрос: защо тогава отговаряте за националната сигурност и вътрешната политика на БСП?
Извод: заиграване с един толкова деликатен въпрос с цел компрометиране на БСП.
Компромат:
- коментар на П. Бочаров по повод намерения протокол от пленума на ЦК на БКП и решението за присъединяване на България към Съветския съюз.

Ключови думи: чудовищно, престъпление, 168 души "за" национален суверенитет.

Внушение: БСП наследник на БКП, готова да продаде  националната ни независимост.

Извод: инсинуация, използуване на конюнктурата - точно сега главният прокурор "намерил" документа.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

- В НДК открит предиборният център на коалицията.
Компромат: "...на откриването на предизборния ценътр обаче пристигна Никола Пасков, който се представи като говорител и отговорник на ДДД. Днес, по-рано, ПС отрече всякакви контакти с това движение (разговор на журналиста с Н. Пасков и Г. Ганев е публикуван днес на титулната страница на в. "Демокрация").
Коментар в студиото: "Това беше скандалът, записан от Г. Коритаров с давност 1 час (излъчено около 18.40 часа). Сега нямаме време да го коментираме, но това ще стане в някой от следващите дни".

Формации на етническа и верска основа
1. Изясняване на проблема в исторически и теоретически план.
2. Етнокултурна характеристика на формациите ДПС (Доган), ДПС (Н. Генджев), ПДП (М. Ходжа), ДПТ.

Извод: Формациите, възникнали на етническа и верска основа с цел да защищават правата на отделни етноси, днес, в демократична България, губят смисъла на съществуването си.

ДПС
- Феномен - резултат от възродителния процес;
- вместо да интегрира турското население, работи точно в обратна посока;
- груб натиск върху населението в западните родопи - българомохамеданите, чисто български етнос, принуждават да говорят и учат турски;
- от Турция идват да гласуват тук, защото Доган обещава да им осигури изплащането на пенсии и социални осигуровки.


ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА - ДПС
- Подозрение, че е проводник на ислямския фундаментализъм;
- Н. Генджев се надява да спечели над 100 хил. гласа;
- "не само ще строим мостове, шосета, но и да поуправляваме малко" (изявление на Н. Генджев).

СДС-ДПС
- ДПС настрои срещу себе си не само СДС, но и много хора в България. Преднамерени провокации за нарастване на етническото напрежение. Създава чувството у хората, че са застрашени от нещо, за да търсят закрила от движението. Не е необходима специална защита за това население, ние сме за равни права, против всякакво деление.
Извод: партиите на етническа и верска основа ще изчезнат с времето, ще се обезмисли съществуването им.

23.11.1994 г.