23.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Основни теми, тези и внушения

СДС за себе си:
СДС няма да сменя девиза на предизборните си плакати:" Победа, България".
("Континент")
СДС е единствената политическа сила, която седем пъти е поискала вот на недоверие на правителството на Беров, поддържано от БСП и Ахмед Доган, и единствената сила, която бойкотира парламента и принуди БСП и ДПС да се съгласят с общественото желание за предсрочни избори.
("Демокрация")
Най-доброто от икономическия опит на развитите страни е залегнало в програмата на СДС. - Е. Михайлов ("Демокрация")
Да се запази пазарният подход в процеса на приватизацията, като същевременно се създадат условия за широко участие на населението в процеса на приватизация. ("Демокрация")
Извеждат се някои теми за външнополитическата стратегия на СДС:
- Колкото повече гаранции има за сигурността на страната и на региона, толкова по-големи са шансовете на Европа и на света да избегнат риск от военен конфликт. Въпросът за бъдещ Пакт за стабилността в Европа е от изключителна важност за България, тъй като Балканите са уязвимо място. - Ф. Димитров
("Демокрация")
- В Европа цари по-голямо разбиране за източника на проблемите в бившите комунистически страни, за мерките, които трябва да се вземат и най-вече за гаранциите, че авантюри, агресивни актове и всякакви имперски амбиции трябва да бъдат пресечени. - Ф. Димитров ("Демокрация")
Пропорционалната система, по която сега ще гласуваме, е база за възможността на следващите избори да се гласува мажоритарно:
- На предстоящите избори всеки гласоподавател може да избере измежду петдесетина политически партии. В действителност всяка от тях е олицетворена от конкретни личности. Въпросът е: какво ще избираме - партията или човека. Нека на тези избори не персонифицираме излишно.
("Демокрация")

СДС за другите:
СДС за БСП:
БСП не зачита решенията на Врховния съд и си позволява да спуска директиви на ЦИК (по повод настояването на Жан Виденов ЦИК да даде изрични указания на националните електронни медии за разпределяне на времето за политическите дискусии между политическите сили).
("Демокрация")
БСП на практика бяга от отговорност и се страхува да поеме властта:
Глашатаите на песента "Всички са маскари" приписват на СДС желание за бягство от отговорност - нещо, което върши именно БКП/БСП. Точно червените лансираха неизбираемия кандидат за президент в лицето на В. Вълканов и повториха същия ход с френския гражданин П. Бояджиев като техен "кандидат" за премиер. Сега се опитват да избягат от преките отговори на въпроса за последиците от тяхното парламентарно управление. (Иво Инджев -
"Демокрация")
Продължава тезата за мафиотския характер на БСП:
Фондация "Марица", чийто председател беше червеният ексдепутат проф. Зънзов. Обявена като благотворителна организация за болни, слепи, глухи и всякакви нуждаещи се хора, фондацията се беше превърнала в канал за безмитен внос на цигари и алкохол, които се продаваха дори в парламента. - д-р Малев - лидер на СДС в Пловдив
("Демокрация")
Продължава тезата за "дворцовия преврат" като спасител на комунизма:
Луканов изплюва камъчето, че през последните години преди "дворцовия преврат" България живяла "на заем" благодарение на натрупания през този период външен дълг. Пропуска, че когато вече не можели да теглят заеми и че разрухата на България ще "лъсне", се е наложило единственото решение - да се изиграе сцената с дворцовия преврат.
("Демокрация")
Предизборният клип на БСП е определен като "носталгия по Тошовото време":
- Всичко от архаичните кадри - през скучната камера до музикалното оформление (стил 70-те), радостно навяваше, че цар Тодор е жив, че в краен случай има кой в БСП да продължи делото му.
("Демокрация")
Продължава тезата, че БСП създава сателити, за да отнемат гласове: соцпартията пак препълва ЦИК с деца-мутантчета. ("Демокрация")

СДС за ДПС:
Фейлетон: "Джудженцето Соколчо и неговите терзания" - заклеймява предателството на А. Доган.
("Демокрация")

СДС за БББ:
Ж. Ганчев претендира да бъде новият балансьор в парламента:
- Щял да влезе там (в НС) с усмивка, а после партията му да играе ролята на балансьор между СДС и БСП. Ганчев засега твърди, че лекичко ще дръпне ушите на СДС и на БСП и те веднага ще свършат добра работа, и то заедно.
("Демокрация")
- Дори и усмихнатият кандидат за власт добре знае, че СДС няма да се коалира с компартията. ("Демокрация")

СДС за Патриотичния съюз:
Продължава внушението, че ПС е крайно националистическа организация, чийто член  ОПТ е в тесни връзки с неофашисткото ДДД.
("Демокрация")
Мост между БКП-БСП и новия и стар сателит са петима кандидат-депутати, включени в червените листи, като представители на притурката на ОПТ - ОКЗНИ (сред тях е Гинчо Павлов, зам. -председател на ОПТ - "партия в новото ОФ - Патриотичен съюз"). ("Демокрация" - цитира "Свободна Европа".)
В последния момент формацията на Гиньо Ганев и Е. Масларова се уплашила да предложи за депутати младежи от ДДД - любители на пречупените кръстове, въпреки че ОПТ им бе дала гаранции за пет места в столичните листи. ОПТ поддържа контакти с младежите, потвърдиха на пресконференция Гинчо Павлов, Минчо Минчев и Румен Попов. Те заявиха, че "с две ръце се подписват под интервюто, публикувано в "Демокрация" на 22 ноември".
("Демокрация")
Първата работа на бъдещите депутати от ОПТ в новото НС ще бъде да пуснат подписка за неконституционността на ДПС (цитира се Румен Попов). ("Демокрация")
Продължават опитите за провокация:
- В ОПТ са много недоволни от спуснатите от БКП/БСП до кандидат-депутатите методически указания, в които в разрез с конституцията се твърди, че в България има национални малцинства.
("Демокрация")
- Те обаче (ОПТ) не се чувстват неудобно, като вкарват свои хора в бъдещата червена група. Дори се надяват да оглавят борбата срещу Лилов. ("Демокрация")
Гл. прокуратура оспорва първоначалната регистрация на ДСЖ, виси и дело за пререгистрираането й - внушава се незаконността на съществуването на ДСЖ. ("Демокрация")

СДС за монархистите:
Монархистите (Офицерска легия "Цар Симеон" и СВВУНВУ, ШЗО и родолюбивото запасно воинство) търсят сътрудничество със СДС, защото в програмата на коалицията са включени въжделенията им - отмяна на противозаконния референдум от 1946 г, отмяна на "Наредбата-закон за Народния съд", възстановяване на Търновската конституция и търсене на отговорност от виновниците за националната катастрофа.
("Демокрация")
Пред монархическите формации, подкрепящи СДС, сега не стои въпросът за формата на държавното управление. "Никой републиканец не ми е противник, ако е противник на комунизма."(Дянко Марков - "Демокрация")
Ключови думи: Ред, аграрна реформа, водоснабдяване - подобряване, връщане на земята, реални граници, безработица - намаляване, обедняване - намаляване.
Лозунги: "Гласувай, България!" (изподраскани, чете се "Пасувай, България" или "Гладувай, България!" "С нас идва редът" (лозунг на ВМРО-СМД); "Вода няма, но демокрация ще има".

Другите за СДС:
Силна власт и единна България - това иска ВМРО-СМД  (интервю на А. Величков от ВМРО-СМД във в."Континент")
Влизането в СДС на организацията е компромис. ("Континент")
По време на управлението си СДС е допуснала грешки.
("Континент")
17.6% от членовете на ВМРО-СМД не са подкрепили коалиция със СДС. Ръководството на ВМРО-СМД въпреки това е сключило споразумение със сините, тъй като само по този начин биха могли да влязат в парламента. ("24 часа")
СДС разчита на своя твърд електорат.
("Континент")
СДС със своята реставрационна политика с отхвърляне и разрушаване на всичко, създадено през прословутите 45 години, и симпатиите си към Симеон II се заело да се представя за силно загрижено за най-бедните и стопански слаби слоеве. ("Континент")
В СДС (Ф. Д.) битува идеята, че всеки, който е напуснал групата, с която е влязъл в НС, може да остане само независим. ("24 часа")
Ф. Димитров и Ив. Костов предлагат да се промени правилника на НС. Според промените в новия правилник, ако депутат подаде оставка, не може да си я изтегли обратно. /("24 часа")
От кандидат-депутатите на СДС може да се искат декларации за оттегляне от мандат, които ще се пазят в НКС. Вотът на избирателите не трябва да се подменя. ("24 часа")
Васил Гоцев е включен в сините листи като монархист. Още 6 представители на монархистите са в списъците на СДС. ("24 часа")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Основни теми, тези и внушения

БСП за себе си:
БСП поема отговорността да управлява България при добри изборни резултати.
("Континент")
Социалистите правилно насочват посланията си към избирателите, като не ги делят на червени и сини. Стартът на предизборната кампания е добър. ("Континент")
Единственото, което ще разруши (БСП), е стената между българи и българи. ("Дума")
Продължава поредицата "Кои и с кого са българските земеделци". Интервю с проф. д-р М. Геновски - най-близко до идеите и постановките на идеолога на БЗНС Ал. Стамболийски днес е БЗНС "Ал. Стамболийски". ("Дума")
Кооперативизма е истинската демокрация - по-прогресивен и справедлив от либерализма (т.е. капитализма) и социализма. ("Дума")
"Демокрацията" и "държавата", с които Анастасия Мозер и проф. Мозер запознават "сдружените" земеделци чрез фондация "Свободна инициатива", са от сферата, където господстват световните монополи. ("Дума")

БСП за другите:
БСП за СДС:
Социологическа анкета показва, че ако БСП спечели изборите, сините нямало да ги признаят. ("Дума")
Продължава темата за "изминалите лоши пет години", в която СДС и "демократите и сие" са главните виновници за кризата.
Разглежда се положението на съдебната власт и престъпността;
- Законопроектът на Ал. Джеров от 1991 г., приет от СДС и ДПС, а също и изнудванията прочистиха съдебната система от професионалисти.
- Назначените "деполитизирани" висши магистрати изпълняваха политически поръчки и отменяха решенията на правителството. ("Дума")
Ф. Д. изплатил на гл. редактор на в. "Българска корона" Ив. Крадлеков 10 млн. за правата върху вестника. Ив. Крадлеков - поставен на избираемо място в Софийската листа на СДС. ("Дума")
80 на сто от членовете на ВМРО-СМД са против коалиция със СДС в гр. Плевен. ("Дума")
Депутатите да положат клетва за вярност пред своето ръководство, а не пред НКС на СДС. ("Дума")
Хазартният бизнес финансирал СДС, защото се надявал бъдещият парламент да не го забрани. ("Дума")
Икономическите групировки огрявали (в смисъл финансирали) съюза, от чужбина парите се пренасочвали към Мозер-Савов. ("Дума")
Сини лидери от Ловеч подават оставка заради пускането на "парашутисти" от центъра в местните листи. ("Дума")
Пропагандата, макар и черна, не бива да изпада на нивото на обикновената жълта преса, особено на фона на взетото вече предимство пред противника. ("Дума")

БСП за ДПС:
Турски пирати превземали българския ефир в Момчилград, Джебел, Подкова, Кирково и др. Парите за ретранслаторите идвали от общинските бюджети, стопанисвани от депесари. ("Дума")

Ключови думи: Ф. Д. - психотерапевт на свободна практика. ("Дума")
Лозунги: "Да спрем разрухата, да обновим България!"

Другите за БСП:
БСП получила няколко милиона лева от ССИГ срещу депутатското място за Минчо Коралски в Разгард. Пред събралите се на предизборен концерт той обещал да води борба за отделяне на социалните фондове от държавния бюджет. В програмата му на челно място стои масовата социална приватизация. ("Стандарт")
БСП разчита на своя твърд електорат.
("Континент")
БСП не се е освободила от влиятелното присъствие на старата комунистическа номенклатура. ("Континент")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС)

Основни теми, тези и внушения

ДПС за себе си:
Не е възможно изселилите се в Турция да бъдат потенциални избиратели на Доган. ("Новинар" - интервю с Е. Матинчев)
ДПС приема екипния принцип за формиране на листите. Ръководството му "не се плъзга по политически шаблони и по приказки". ("Новинар" - интервю с Е. Матинчев)
Включването в списъка за разследване на корупцията на Е. Матинчев е политическа провокация, с която се цели да се удари правителството на проф. Беров, подкрепяно с мандата на ДПС. ("Новинар" - интервю с Е. Матинчев)
Правителството на Беров е имало бяла книга срещу правителството на Ф. Димитров, която е била направо за прокурора, но не я е публикувало. ("Новинар" - интервю с Е. Матинчев)
ДПС в Кърджали (Ахмед Юсеин) иска от БСП възмездие за "възродителите". Не може да има съгласие без възмездие. ("Новинар")

Другите за ДПС:
ДПС трудно може да се надява на старата инерция и послушание на своя електорат поради безпринципната си политика през последните години.
("Континент")
Може и да не преодолее 4-процентната бариера. ("Континент")
Доган разчита с гласовете на 300 хил. роми да вкара 30 депутата в парламента. Смята се, че Доган най-добре е разиграл циганската карта. ("Труд")
Продължават противоречията между централното и местните ръководства на ДПС (русенският лидер на ДПС Гаази официално напусна своя пост поради несъгласие с наложените от София кандидати Е. Матинчев и Емел Етем). ("Демокрация")


НАРОДЕН СЪЮЗ

Основни теми, тези и внушения

НС за себе си:
Анастасия Мозер прикани вчера СДС да протестира срещу решението на Върховния съд за медийното време в предизборната кампания. Според нея никоя наистина демократична организация не може да приеме недемократичното решение на ЦИК. НС няма да приеме подаяния от никого. ("Стандарт")
Мозер и Савов не искат от ефира на СДС. ("Земя")

Другите за НС:
Едва ли ще са много хората, които ще се откажат от СДС, за да подкрепят Савов.
("Континент")
Електоратът на БЗНС, разкъсван на четири посоки, едва ли ще подкрепи Савов, представляващ стария реституционен капитал. ("Континент")
Трудно може да прескочи 4-процентната бариера. ("Континент")
"Демокрацията и "държавата", с които Анастасия Мозер и проф. Мозер запознават "сдружените" земеделци чрез фондацията "Свободна инициатива", са от сферата, където господстват световните монополи. ("Дума")


ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА /ДАР/

Основни теми, тези и внушения

Другите за ДАР:
Има шансове да влезе в парламента.
("Континент")
ДАР отказва ефирно време назаем. ("Земя")

НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ

Основни теми, тези и внушения:

В листите на "Напред, България" на Иван Славков са включени известни спортисти (Н. Сираков, Р. Калайджиев, П. Михтарски, И. Вуцов, Хр. Марков, Т. Петрова и др.) ("24 часа")

МОНАРХИСТИ

Основни теми, тези и внушения:

Симеон II:
Симеон II се разграничи от предизборната агитация, в която е употребявано неговото име. ("24 часа", "Демокрация")
Пресцентърът му е съобщил, че до датата на изборите Симеон няма да приема български партийни лидери и политици, тъй като ще наруши своя неутралитет, ако приеме само избрани лидери. ("24 часа", "Новинар", "Стандарт", "Демокрация")
Поданиците да гласуват за партиите, които традиционно са защитавали демократичните принципи. ("24 часа", "Демокрация")
Ф. Димитров, Савов и дузина монархически организации се обявиха за радетели на Търновската конституция. ("24 часа")
Съветникът на Симеон II нападна остро Хр. Куртев, който се е обявил за царски човек и обещавал от името на Симеон неизпълними неща. ("24 часа", "Демокрация")

НД "Ку-ку"

Другите за НД "Ку-ку"
В "Държавен вестник" е публикувана регистрацията на движението, което отлага делото срещу ЦИК. Промяната на юридическия статут на движението ще се гледа днес. "Днес ще стане ясно дали държавата ни е правова, или партийна", заявява П. Курумбашев.
("Континент")

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Основни теми, тези и внушения:

ПС за себе си:
БСП ще осигури ефир за предизборната кампания на ПС  (според Румен Попов от ОПТ). ("Стандарт")
ОПТ няма да участва във финансирането на агитацията на ПС, въпреки че е част от него. ("Стандарт")
В листите на ПС няма кандидат-депутати от ДДД. ("Стандарт")
Румен Попов е казал пред "Стандарт", че с "младите десни" се опознават от месец. Той твърди, че ДДД не проповядва националфашизъм.  В началото на октомври ОПТ е сключила предизборно споразумение за сътрудничество с ДДД. ("Стандарт")

Другите за ПС:
Допълнително споразумение с ПС за следизборно сътрудничество в държавната и местната власт ще сключи БСП в близките дни. ("Новинар" - Я. Стоилов)
Съюзът може да вземе 12-15 мандата в София. ("Новинар")
Има известни шансове да влезе в парламента.
("Континент")
Зависи от идентичността му на центристко формирование, което се стреми наистина да преодолее двуполюсния модел. ("Континент")
В листите на БСП влизат 5-има видни патриоти от ОПТ според договора за дългосрочно сътрудничество между двете партии. Драгомир Задгорски ще бди над националното достойнство на българите, Лилян Сираков - за законодателството, Дамян Гатев - за здравеопазването, ген. Л. Петров - за устоите на националната сигурност, а Гинчо Павлов - за корупцията. ("Новинар")

 

ПРЕЗИДЕНТ
След обявяването на състава на ЦИК президентът си е вкарал автогол. Съотношението между представителите на партиите в състава на ЦИК е от полза най-вече за СДС и БСП и пренебрегва останалите парламентарни групи. ("24 часа")
   
Ц И К
РИК не гарантирала достоверността на подписите за Иво Карамански - ЦИК ще проверява дали подписите са истински, за да го регистрира като кандидат-депутат. Така Иво Карамански остава единственият независим кандидат-депутат от 25-и  РИК.
("Континент")
4943 са кандидатите за депутати в листите на партиите и коалициите, пристигнали до вчера в ЦИК. Кандидатите за независими народни представители са 27. ("Стандарт", "Новинар")
ЦИК откри Международен пресцентър в НДК, който ще отразява изборите на 18 декември. Всеки вторник и четвъртък от 21.30 ч. в зала 9 директно по БНТ ще бъдат предавани предизборните дискусии с лидерите на партиите, заявили желание за участие в изборите. ("Новинар", "Стандарт")
Различията между ЦИК и президента няма да навредят на отношенията им. ("24 часа")
Около 10 партии няма да бъдат допуснати до националния ефир, понеже нямат представители в 1/3 от 31-те района.
("24 часа")
ЦИК трябва да даде изрични указания за провежданите дискусии по БНТ. ("24 часа")
Българомохамеданите от град Белица и селата Краище и Горно Краище протестираха пред ЦИК и президента за това, че 70% от тях са включени в избирателните списъци с българските си имена от времето на възродителния процес. ("24 часа", "Новинар", "Стандарт")
Върховният съд е станал филиал на ЦИК. Всичко, което е решила ЦИК, се приема от ВС безпрекословно.
("24 часа")
Най-сериозната борба в ЦИК беше по отношение цвета на бюлетините. ("24 часа"):
- НС се "счепкаха" с Ц. Барев за оранжевата бюлетина;
- само "пъргавостта" на ПС му осигури зелената бюлетина;
- заради нея ПС се спречка с ДАР.
ЦИК иска на всяка цена да отстрани Ку-Ку.
("24 часа")

 

ИЗБОРИ
Хората не могат да направят своя избор, защото програмите на всички партии и коалиции са популистки. ("Континент")
Хората няма да участват масово в изборите, защото са: разочаровани от всички правителства след 1989 г; има политическа апатия и умора; политическата идентичност на различните партии и коалиции е много мъглява. 
("Континент")
Актьорите участват в предизборната борба.  ("Континент")


ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

АНАТОЛИЙ ВЕЛИЧКОВ, член на ИК на ВМРО-СМД (интервю във в. "Континент")
С БСП организацията има коректни отношения.
Влизането в СДС е компромис.
Традиционните цели на организацията са: силна и единна България, силна държавна власт, унищожаване на престъпността и корупцията и преодоляване на икономическата криза; решаването на Македонския въпрос. 
("Континент")

А. МОЗЕР
Г. М. Димитров става водач на БЗНС чрез протежиране от страна на К. Тодоров - "гениален авантюрист". ("Дума")

СТЕФАН СОФИЯНСКИ
Компромат за Ст. Софиянски в стил а ла "Демокрация": "Като гъсеница, скрита в мрака на своя пашкул, скорпионът Софиянски изчака удобния момент, за да се впусне в голямата политика." Разглежда се бързият му възход като резултат от проявено  безгръбначие, кариеризъм, съчетан с наивен популизъм; голям радетел за взаимодействието с монархистите.

АСЕН АГОВ
Нарушители на закона се кланят за депутатство. ("Земя")
"А. Агов - бившата тв звезда и настоящ председател на Християндемократическия съюз (заема челно място сред нарушителите). Неотдавна той бе глобен от финансова ревизия с 31 хил. лв. заради нарушения на трудовото законодателство. Всички тв кадри, уволнени от него, не някой друг, а съдът ги върна на работа. Агов обаче не само че не се разкайва, а увери, че и тройни глоби би платил, ако може пак да уволнява "верни слуги на БКП". Което значи, че "три пъти по три" би нарушил закона в името на политическата си кариера. "("Земя")

БСП открива предизборния си център в НДК.  ("Континент")
Патриотичният съюз започна кампанията си в Стара Загора със среща на привържениците си в Синдикалния дом. ("Дума")
Нов избор - среща с учени и интелектуалци. ("Дума")
ДАР - лидери на ДАР се срещат с учители. Лидери на ДАР се срещат с избиратели от 23-и многомандатен район, София. ("Дума")
Цар Симеон е провел в Мадрид работна среща със своя Секретариат и пресслужбата в София по повод предстоящите избори. ("Демокрация")
Провеждат се първите радио и телевизионни диспути между СДС, БСП и ДПС. ("Демокрация", "Дума", "24 часа", "Стандарт")
Комунисти инсценирали син митинг в Стара Загора. ("Демокрация")
Луканов ще се конкурира на изборите в 15-и Плевенски многомандатен район с Петя Шопова. ("Демокрация")
Предизборният пресцентър на СДС ще се ръководи временно от политическия наблюдател на "Демокрация" Иван Ибришимов.
("Демокрация")
Делото за легитимността на ДСЖ на Ем. Масларова се отложи поради отсъствие на адвокатката Татяна Дончева. Тя обаче е присъствала по същото време на мероприятие на ПС в храма "Св. Георги". ("Демокрация")
Янаки Стоилов съобщава, че БСП и ПС ще сключат Споразумение с допълнителни договорености за държавно управление. ("Демокрация")
Ексдепутатът от БСП Д. Велев се кандидатира отново за депутат веднага след образуване на предварително производство срещу него. ("Демокрация")
Според експресно проучване на общественото мнение от Агенция "Сократ" във Варна 22 процента ще гласуват за СДС, а 16,5 за БСП. ("Демокрация")
Парите за паметник на Кочо Честименски, събрани в Пловдив, трябвало да отидат в сметки на БСП. Дарителите разкрили измамата. ("Демокрация")
Застрахователната компания Орел-Г на независимия кандидат Добромир Гущеров отказва да изплати обезщетение на застрахована стока. ("Демокрация")
Шарж за Стефан Николов в "Демокрация", с. 4.
Карикатура във в. "Ку-ку" на ПЕТКО СИМЕОНОВ.


23.11.1994 г.


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА"ХОРИЗОНТ"

ОСНОВНИ ТЕМИ:

1. Решението на Върховния съд по подадените жалби на партии и коалиции за разпределението на ефирното време и реакциите на засегнатите политически сили:

- НОВ ИЗБОР няма да ползуват ефирно време от нито една партия - заявление на Луджев и Пушкаров.

- ДАР категорично отказва да ползува време от БСП - решение на Националното политическо съвещание на коалицията. Ал. Томов: "Ние няма да ползваме подаяние от нито една политическа сила".

- НАРОДЕН СЪЮЗ ще реши дали да използва ефирно време в зависимост от условията на СДС.

2. Решението на Върховния съд за отхвърляне жалбата на Либерална партия - Перник за нерегистрирането й от ЦИК. С това "зелената бюлетина"  остава за Патриотичния съюз.

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП и коалиция

- открива официално предизборния си център.

СДС

- Днес в пресцентъра на коалицията ще бъдат представени монархическите организации, включени в коалицията.

- Монархическите партии и организаци са заявили: "В момента не става дума за монархия или република, а за запазване на българщината".

- в Дупница в църквата "Св.Георги Победоносец" стартира предизборната кампания в града, с участието на ВМРО.

ДАР

- Национално политическо съвещание.
- Петя Шопова в Плевен.

НАРОДЕН СЪЮЗ

- Най- голям шанс съюзът има в 15-и избирателен район, тъй като повечето от кандидатите в листата са местни хора.

 

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО

Участници - парламентарни партии и коалиции:

БСП - Янаки Стоилов.
СДС - Валентин Василев.
ДПС - Осман Октай.

1. Какво избираме в предстоящите избори - програма, модел за България през следващите години?

БСП

Програмни тези:

- БСП може и ще докаже своите възможносит за управление.
- Да спрем разрухата и да започнем обновлението.
- Възстановяване на производството, нови работни места.
- Спиране на обедняването.
- Лична и национална сигурност.
- Съществени промени в начина на прехода - в момента реформите се осъществяват по реставрационен, стихиен път.
- Нова индустриална политика - социално пазарно стопанство.
- Възстановяване на загубените пазари.
- Преустановяване дейността на ликвидационните съвети - закони за защита на земеделието.
- Промени в данъчната и кредитната политика.

СДС

Програмни тези:

- Нов модел на развитие, като се изхожда от опита на развитите демокрации.
- Силна, честна и отговорна власт.
- Свеждане на инфлацията под десет процента.

ДПС

Програмни тези:

- Граждански мир и национална сигурност.
- Вътрешна защита.
- Социална защита.

2. В какво Вашата партия или коалиция се провали в 36-ото народно събрание?

БСП

- Провалът е общ за народното събрание, което последните години подкрепяше с мнозинството си правителство без достатъчна политическа подкрепа.

СДС

- Така нареченото ново мнозинство провали народното събрание. Лично провалът за СДС започна още с утвърждаването на листите на кандидат-депутатите  през 1991 г.

ДПС

- Не можахме да постигнем политическо споразумение със СДС, а с БСП не сме и искали такова.

3. Характеристика на състоянието на България.

БСП

- Неефективно управление. Незавършена нормативна уредба на пазарната икономика. Намаляване на производството. Тежко състояние на село. Ниски заплати на учители, лекари. Трябва да се гарантира достойно съществуване на пенсионерите. Младежите нямат реализация. Твърде голяма престъпност. Промени, които да гарантират повишаване отговорността на съдебната власт. Тежко състояние в българската армия.

Внушение: Гражданите на София са в тежко състояние поради некомпетентното управление на кмета, който е от СДС.

СДС:

- Днес имаме 110 процента инфлация. Обедняване на населението с 40 процента. Разграбване на държавното имущество.

Внушение: Състоянието в момента е дори по-тежко от края на 1989 година.

ДПС:

- Сходно със състоянието на всички източноевропейски страни.

Нов момент: Социално-икономически проблеми, особенно сред ромите и етническите малцинства.

4. Основни различия в предизборните платформи на трите политически сили.

БСП:

- Осъществяване на социална приватизация с участието на всички български граждани.

- Данъчна политика без прекалено акцентиране върху косвените данъци.

- Реституцията.

- Социално партньорство със синдикатите и други обществени организации.

- Националната сигулност.

- Републикански управление - против монархията.

- Стоим близко до хората. Не предлагаме снижаване на инфлацията до 10 процента - реализъм.

СДС:

- Основната разлика с БСП е в стила на програмата - навсякъде казваме "поемаме отговорност".
- Реално участие на всички в пазарната приватизация - ще направим от хората собственици.
- Стоим зад средния и дребния бизнес.
- Съживяване на производството чрез икономическа политика.
- Социална политика чрез икономическа политика.
- Външна политика - приобщаване към европейските структури и НАТО. Никакви панславистки оси.
- Държавно устройство - отмяна на референдума от 1946 г. Нека народът сам избере модела на държавно устройство.
- Създаване на фондове за здравеопазването - безплатно не означава без пари.

ДПС

- Пазарна икономика със социална защита.
- Нова регионална политика.
- Развитие на планинските и полупланинските райони.
- Финансов контрол.
- Социална политика.

5. Как мислите да спечелите изборите?

БСП

- Като използуваме благоприятните външни и вътрешни условия. С политика на конкретни ангажименти.

Послание: Обръщам се към всички - симпатизанти и разочаровани от нас и към тези, които никога не са гласували за нас - "Ние се стремим към властта, за да управляваме категорично, но демократично."

СДС

- Със силна позитивна политика. Имаме споразумения и договори с 30 партии и организации - широко гражданско участие.

ДПС

- С политически реализъм. Не на крайно лявото и крайно дясното. Ние сме за политически център.

Лозунг: "България е за всички".

Открити послания:

БСП: Преодоляване на политическата криза. Готовност за широка коалиция - управление на основата на сключените споразумения - например с Патриотичния съюз, поддържане контакти с ДАР.

СДС: "Гласувайте", "Не разпилявайте своите гласове".

ДПС: "Гласувайте". Политическите сили трябва да не забравят, че в 37-о народно събрание трябва да се реализира и властта.

Ключови думи:

БСП: "широко коалиционно управление", "конкретни ангажименти", "социална приватизация", "обновление".

СДС: "пазарна приватизация", "хората - собственици", "референдум".

ДПС: "политически център", "пазарна икономика със социална защита", "социална защита на роми и етнически малцинства".

22.11.94 г.


К А Н А Л   1
ДАТА : 22.11.94

СРЕДСТВО, ЧАСОВИ ОТРЯЗЪК
БНТ - К1, НОВИНИ 17.00, ПСН 20.00, ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО 21.45,   КЪСНИТЕ НОВИНИ

ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ

Водещата новина на деня е държавното посещение на президента Желев във Франция. Изтъква се ролята на това посещение за по-бързото интегриране на страната в Европейските структури и разширяването на икономическото сътрудничество между двете страни.
Темата за водния режим на София.
Репортаж от Враца - епидемиологична обстановка поради липсата на вода.
Криза за бензин няма да има - в Нефтохим е приключил ремонтът.
ЦИК съобщава на пресконференция, че са регистрирани 4970 кандидати, от които 27 - независими. Обяснения за разпределението на ефирното време.
Русенската печатница Дунавпрес подготвя бюлетините за изборите.
Откриване на Международния пресцентър в НДК с директор Радко Влайков, където ще се провеждат и ТВ дискусии.
Ф. Димитров, А. Агов се завръщат от Франция, където са участвали в конференция по проблемите на Източна Европа.

ХРОНИКА
СДС представи своите кандидати в 3-и многомандатен -  Варненски район  - само трима бивши народни представители са включени в листите.
СДС продължава да представя своите коалиционни партньори - легия "Цар Симеон" и възпитаниците на царските военни училища - "демокрация и антикомунизъм".
СДС организира тържествен водосвет в Дупница, разговори по проблемите на църквата.
БСП откри пресцентъра си в НДК и представи основните акценти от своята програма - съживяване на производството, борба срещу престъпността, запазване на социалните придобивки.
БСП представи в 23-и изб. район своите кандидати. Листата се води от Ал. Маринов.
БСП - Благоевград - представена листата и програмата, конкретните проблеми на района.
НС - брифинг по повод окончателното решение на ЦИК за ефирното време - "противоконституционно, несправедливо". Няма да молят СДС - "синият съюз сам трябва да им предложи време".
Коктейл по случай откриването на предизборната кампания.
БББ - Ж. Ганчев открива пресцентъра си в НДК, заявява, че 40 от кандидатите на БББ ще влязат в бъдещия парламент.
ОПТ - на брифинг Румен Попов заявява, че ОПТ "е единствената партия в ПС, която издига за кандидати не партийни функционери, а утвърдени професионалисти".
НИ - предизборна среща с интелектуалци.
ДАР - разяснява стратегията си след решението на ЦИК за ефирното време. ДАР няма да приеме време от други партии. Среща с избиратели от 23-и изб. район.

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Встъпителна дискусия - БСП, СДС, ДПС. Водещ дискусията  - Максим Бехар. Дискутирано беше по следните поставени от водещия въпроси:
1. Кой предизвика предсрочните избори?
2. Какво не беше свършено през последните пет години?
3. Какво се промени във вашите предизборни програми?
4. Какво е вашето отношение към двуполюсния модел, кое е ляво и кое - дясно, в нашето политическо пространство?
5. Ще има ли в България скорошно ляво управление? Какви ще са последствията?
Вяла, стерилна дискусия, резултат както на нелепия регламент (времето на ДПС беше само 2 мин. на отговор), така и на маниера на водещия. Участници поднесоха основните моменти в своите предизборни програми. Недобрата им комуникативност (от участниците Ж. Виденов се справяше най-добре) и сравнително късният час предопределят доста съмнителния ефект на това предаване.
N.B - ПС се спомена по повод твърдението, че бръснатите глави са свързани с БСП, че са изборни гаранти и кандидати. Ж. Виденов възрази - ПС не е наш коалиционен партньор.

ЛОЗУНГИ
"Победа, България", "Да спрем разрухата, да обновим България", "България за всички"

КЛЮЧОВИ ДУМИ
ефирно време, противоконституционен, кандидатски листи, антикомунизъм, бръснати глави

ЛИЧНОСТИ
Ж. Желев, Ф. Димитров, Ж. Виденов, Ю. Лютфи, А. Маринов, А. Томов, Савов, Мозер, А. Йорданов, Кл. Маринова

НОВИ АКЦЕНТИ
Очакването, че ТВ дискусия ще бъде един нов етап в предизбоната кампания, не се оправдава.

ИЗВОДИ И ПРЕПОРЪКИ
Много силно се акцентира на вече известната теза, че гласуването за малките партии ще доведе единствено до разпиляване на гласове. За това допринася в голяма степен решението на ЦИК за разпределението на ефирното време.
Малките партии и коалиции трябва да разчитат повече на живия контакт и срещите с избиратели.


ЕФИР 2

Основни теми:
- Открит международен предизборен център в НДК - от тук всеки вторник и четвъртък по БТ ще излъчват предизборните студиа; от тук ще обявяват резултатите от изборите, пресконференциите на ЦИК и ВнМинистерство;
- "Дойче Веле", ВВС и "Свободна Европа" ще продължават да излъчват на УКВ, т.е. третират се като местни радиостанции и решението на ЦИК не важи тях;
- ЦИК - 4903 регистрирани кандидати до момента, но не са окончателен брой; Х.Бояджиев иска да му отговорят какво значи, че БСП, СДС и ДПС предоставят време на ДАР, Нов избор и Народния съюз, и обявява, че могат да произведат само по 1 клип, а не по 8  за дадена политическа сила; предстои дискусия между ЦИК и ръководството на БНТ.
- Цялото количество цветни бюлетини се произвежда от "Дунав-прес";

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП - Кл. Маринова открива пресцентъра на БСП и заявява готовността на партията да управлява страната; Ал. Маринов по-късно представи предизборните кандидати в 23-и многомандетен район - В. Вълканов, И. Гайтанджиев и Ст. Гайтанджиев;

СДС - Във Варна Ал. Йорданов представи 17-те кандидат-депутати в 3 район (само 3-ма от тях са ексдепутати ).
- 2 от 5 промонархически огранизации обясниха защо застават зад СДС - "Офицерска легия цар Симеон"  и Съюз на царските запасни офицери и воини - това е последната антикомунистическа битка, а и СДС е обещало да се отмени референдумът от 1946 г. и Законът за народния съд.

ДАР - Ал. Томов, среща с избиратели в 23-и многомандатен избирателен район; няма да ползват ефирно време от друга политическа сила и няма да се представят като извънпарламентарна сила.

БББ - Ж. Ганчев и БББ откриват скромен пресцентър в НДК.

Народен съюз - В. Велчева, В. Димитров и Ал. Джеров дават прием-коктейл по случай откриването на предизборната кампания.

БЗНС "Национален блок Търновска конституция" откри пресцентър.
Лозунг: "Свобода, съзидание, собственост и социална справедливост".

Съобщение за теглене на жребий за предизборни клипове от БСП, СДС и ДПС в четвъртък.

БНТ кани извънпарламентарните партии и коалиции да заявят участието си в тв дискусионни студиа.

22.11.94 г.


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

ОСНОВНИ ТЕМИ:

1. Решението на Върховния съд по подадените жалби на партии и коалиции за разпределението на ефирното време и реакциите на засегнатите политически сили:

- НОВ ИЗБОР няма да ползват ефирно време от нито една партия - заявление на Луджев и Пушкаров.

- ДАР категорично отказва да ползва време от БСП - решение на Националното политическо съвещание на коалицията. Ал. Томов: "Ние няма да ползваме подаяние от нито една политическа сила".

- НАРОДЕН СЪЮЗ ще реши дали да използва ефирно време в зависимост от условията на СДС.

2. Решението на Върховния съд за отхвърляне жалбата на Либерална партия - Перник за нерегистрирането й от ЦИК. С това "зелената бюлетина"  остава за Патриотичния съюз.

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП и коалиция

- открива официално предизборния си център.

СДС

- Днес в пресцентъра на коалицията ще бъдат представени монархическите организации, включени в коалицията.

- Монархическите партии и организаци са заявили: "В момента не става дума за монархия или република, а за запазване на българщината".
 
- В Дупница в църквата "Св. Георги Победоносец" стартира предизборната кампания в града, с участието на ВМРО.

ДАР

- Национално политическо съвещание.
- Петя Шопова в Плевен.

НАРОДЕН СЪЮЗ

- Най-голям шанс съюзът има в 15-и избирателен район, тъй като повечето от кандидатите в листата са местни хора.

 

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО

Участници - парламентарни партии и коалиции:

БСП - Янаки Стоилов.
СДС - Валентин Василев.
ДПС - Осман Октай.

1. Какво избираме в предстоящите избори - програма, модел за България през следващите години?

БСП

Програмни тези:

- БСП може и ще докаже своите възможносит за управление.
- Да спрем разрухата и да започнем обновлението.
- Възстановяване на производството, нови работни места.
- Спиране на обедняването.
- Лична и национална сигурност.
- Съществени промени в начина на прехода - в момента реформите се осъществяват по реставрационен, стихиен път.
- Нова индустриална политика - социално пазарно стопанство.
- Възстановяване на загубените пазари.
- Преустановяване дейността на ликвидационните съвети - закони за защита на земеделието.
- Промени в данъчната и кредитната политика.

СДС

Програмни тези:

- Нов модел на развитие, като се изхожда от опита на развитите демокрации.
- Силна, честна и отговорна власт.
- Свеждане на инфлацията под десет процента.

ДПС

Програмни тези:

- Граждански мир и национална сигурност.
- Вътрешна защита.
- Социална защита.

2. В какво Вашата партия или коалиция се провали в 36-ото народно събрание?

БСП

- Провалът е общ за народното събрание, което последните години подкрепяше с мнозинството си правителство без достатъчна политическа подкрепа.

СДС

- Така нареченото ново мнозинство провали народното събрание. Лично провалът за СДС започна още с утвърждаването на листите на кандидат-депутатите  през 1991 г.

ДПС

- Не можахме да постигнем политическо споразумение със СДС, а с БСП не сме и искали такова.

3. Характеристика на състоянието на България.

БСП

- Неефективно управление. Незавършена нормативна уредба на пазарната икономика. Намалено производство. Тежко състояние на село. Ниски заплати на учители, лекари. Трябва да се гарантира достойно съществуване на пенсионерите. Младежите нямат реализация. Твърде голяма престъпност. Промени, които да гарантират повишаване оговорността на съдебната власт. Тежко състояние в българската армия.

Внушение: Гражданите на София са в тежко състояние поради некомпетентното управление на кмета, който е от СДС.

СДС:

- Днес имаме 110 процента инфлация. Обедняване на населението с 40 процента. Разграбване на държавното имущество.

Внушение: Състоянието в момента е дори по-тежко от края на 1989 година.

ДПС:

- Сходно със състоянието на всички източноевропейски страни.

Нов момент: Социално-икономически проблеми, особено сред ромите и етническите малцинства.

4. Основни различия в предизборните платформи на трите политически сили.

БСП:

- Осъществяване на социална приватизация с участието на всички български граждани.

- Данъчна политика без прекалено акцентиране върху косвените данъци.

- Реституцията.

- Социално партньорство със синдикатите и други обществени организации.

- Националната сигулност.

- Републиканско управление - против монархията.

- Стоим близко до хората. Не предлагаме снижаване на инфлацията до 10 процента - реализъм.

СДС:

- Оснновната разлика с БСП е в стила на програмата - навсякъде казваме "поемаме отговорностт".
- Реално участие на всички в пазарната приватизация - ще направим от хората собственици.
- Стоим зад средния и дребния бизнес.
- Съживяване на производството чрез икономическа политика.
- Социална политика чрез икономическа политика.
- Външна политика - приобщаване към европейските структури и НАТО. Никакви панславистки оси.
- Държавно устройство - отмяна на референдума от 1946 г. Нека народът сам избере модела на държавно устройство.
- Създаване на фондове за здравеопазването - безплатно не означава без пари.

ДПС

- Пазарна икономика със социална защита.
- Нова регионална политика.
- Развитие на планинските и полупланинските райони.
- Финансов контрол.
- Социална политика.

5. Как мислите да спечелите изборите?

БСП

- Като използуваме благоприятните външни и вътрешни условия. С  политика на конкретни ангажименти.

Послание: Обръщам се към всички - симпатизанти и разочаровани от нас и към тези, които никога не са гласували за нас - "Ние се стремим към властта, за да управляваме категорично, но демократично."

СДС

- Със силна позитивна политика. Имаме споразумения и договори с 30 партии и организации - широко гражданско участие.

ДПС

- С политически реализъм. Не на крайно лявото и крайно дясното. Ние сме за политически център.

Лозунг: "България е за всички".

Открити послания:

БСП: Преодоляване на политическата криза. Готовност за широка коалиция - управление на основата на сключените споразумения - например с Патриотичния съюз, поддържане контакти с ДАР.

СДС: "Гласувайте", "Не разпилявайте своите гласове".

ДПС: "Гласувайте". Политическите сили трябва да не забравят, че в 37-о народно събрание трябва да се реализира и властта.

Ключови думи:

БСП: "широко коалиционно управление", "конкретни ангажименти", "социална приватизация", "обновление".

СДС: "пазарна приватизация", "хората - собственици", "референдум".

ДПС: "политически център", "пазарна икономика със социална защита", "социална защита на роми и етнически малцинства".

22.11.94 г.


ДАРИК РАДИО

На 22.11.94 г. ОСНОВНА ТЕМА за разговор бе ИМА ЛИ МЯСТО ЗА СРЕДНА КЛАСА В БЪЛГАРИЯ?

ПОДТЕМИ:
- Чии интереси защитават политическите сили, участващи в разговора.
- Какъв е критерият за причисляване към средната класа.
- Как ще стане създаването на такава класа или развитието на вече съществуващата средна прослойка.
- Ролята на приватизацията за този процес.
- Протекционизъм на държавата или защита на чуждестранните инвестиции и оттук каква да бъде данъчната и кредитната политика.
- Ролята на земеделието, как виждат селското стопанство.

УЧАСТНИЦИ:
Народен съюз (Георги Къркънов), Нов избор (Руслан Семерджиев) СДС (Иван Сунгарски) в Студиото и по телефона от Добрич - БСП (Жечо Попов); Водещ - Кирил Вълчев.

НОВ ИЗБОР
Изразява интересите на средната прослойка (без да има предвид философския смисъл на понятието) и към нея включва по-голямата част от българското население - инженери, лекари, техници ... всички, които създават националното богатство; упрвляващите екипи до сега не искаха да създават такава средна класа. Това ще стане чрез развитието на средния и малък бизнес; в този смисъл считат, че СДС е направил крачка напред с реституцията, но без да създаде субекти, заинтересовани от управлението на индустриалната собственост - смесени (държавни и частни) фирми под ръководството на частни лица. Приватизацията ще стане с кредитни фондове, които ще се ползват от мениджърски екипи, които ще се доберат до капитали, които сега са в много малък кръг от хора (успели в 36 НС да вложат мениджърската приватизация като метод; във всички случаи са и за протекционизъм и за чуждото инвестиране - държавата трябва да знае какво ще защитава от собственото производство, но без екстремизъм в протекционизма и същевременно да държи вратата отворена за чуждите инвестиции, които да разкриват нови работни места, да прилага нови съвременни технологии и да имат достъп до световните пазари; защитават умерените данъци, които да стимулират производството.

СДС
Има база за средна класа и съществуа такава; критерият за причисляване към нея е нивото на доходите; ако човек покрива разходите си в нормални размери и може да пести, значи е в тази класа; СДС има амбициите да защитава всички българи, но особено внимание отделя на тази прослойка, която трябва да се множи; входният билет за членство в тази класа е високият професионализъм и ефективността от труда; в програмата си застъпват намаляване на преките данъци и използване на международните финансови институции и организации, т.е. чужди инвестиции, но при ширещата се престъпност никой няма да дойде да инвестира, следователно много важно е да се води борба с рекета, за стабилност и друго - намаляването ще стане, когато всички - особено големи групировки, започнат да си плащат данъците; в никакъв случай не трябва да се слагат пределни цени на земеделските продукти; ако СДС вземе властта, трябва да намери начин да стимулира производителя да излиза на пазара директно; според програмата трябва да създаде фонд за земеделско кредитиране - откъде? - от част от постъпленията от приватизацията през 1995 г.

НАРОДЕН СЪЮЗ
Тази класа се заражда сега в преходния период и те ще я подкрепят като важен фактор за развитието на страната; Беровото правителство нищо не свършило за връщане на земите и приватизацията, а само чрез тях ще се създаде средна класа; критерий е не само собствеността, но и висококвалифицирания труд; в средната класа трябва да влизат тези, които са инициативни и работят качествено; поддържат и протекционизма, и навлизането на частните инвестиции; намаляване данъчните облагания на средните и малките предприятия/фирми, за да стартират, намаляване данък печалба и ОД, различни ставки на ДДС, нисколихвени кредити в земеделието и малкия и среден бизнес; предлагат програма за аграрна реформа на България, която се свежда не само до връщането на земята, но и решаване на всички проблеми, които застават пред собстеника; тук се имат предвид - осигуряване инвестиции за производството, добра материално-техническа база за земеделието по пътя на нископлатени кредити, защита на вносните и износните цени, създаване на специална Земеделска банка и започване съществуването на пазар на земята.

БСП
Средна класа все още не е създадена, защото собствеността е критерий и определея принадлежността, ключът е в реформата на икономиката, но сега проблемът е този на собствеността; в програмата й - разширяване кръга на наблюдаваните цени, но Ж. Попов лично е за намаляване на междинните звена при реализацията на продукцията, само едно общо, в един блок, и механизирано земеделие може да ни изведе от кризата.

ИЗВОДИ:
1. Представителите на Нов избор, СДС и Народния съюз показаха единомислие относно ролята и мястото на средната класа у нас и критериите й за определяне. Само представителят на БСП защитаваше упорито в продължение на две включвания тезата, че средната класа трябва да се отъждестви със собственика, на което другите трима участници остро реагираха, особено критичен бе И. Сунгарски от СДС.
2. Водешият задаваше въпросите и насочваше умело разговора, за да няма отклонения, показваше голяма информираност по проблемите и добро познаване на програмите на тези политически сили, но не налагаше свои мнения. Въпреки изказаните противоположни мнения на БСП - от една страна, и на другите три политически сили, от друга, като цяло добрият тон бе характерен и за второто дискусионно студио на Дарик радио.


Радио "Свободна Европа"

22.11.1994 г.

Рубрики: Студио България, факти, събития, коментари, новини

I. Общи теми и тези:
- "Борбата срещу престъпността" - популистката карта, на която всички партии залагат в предизборните си програми.
- Чуждите радиостанции, с лиценз на местни, ще имат право на ефир през предизборната кампания.
- В ЦИК регистрирани 49 партии с общо 4943 кандидат-депутати.

II. Предизборната кампания по партии

БСП
- Откри официално предизборния си пресцентър и организира брифинг.

Личности:
Ж. Виденов: задоволство от хода на кампанията; БСП лансира компетентни кадри за евентуално бъдещо управлениел; споразумение с Патриотичния съюз за съвместно управление след изборите (коментар: "Един от лидерите на ОПТ, пръв обявил за връзките между ОПТ и ДДД, е включен в листата на БСП на избираема позиция).
Кл. Маринова: Ние предизвикахме предсрочно изборите и ще ги спечелим - заради промяна, солидарността и сигурността.
Н. Камов: Ние организираме проявите си в предизборната кампания, както и в цялата ни политика "на светло" /веднага контриран от коментатора с цитат от известния вече методически наръчник: "нощта е най-подходяща за разлепване на плакати")
- За БСП избори'94 са под надслов "Една партия срещу президента!" (коментар - скритата от обществото причина, че Президентсвото е единствената власт, върху която не могат да влияят, и второ, че Ж. Желев не признава социалистите като градивна сила в деморатичния процес).
- Борбата срещу престъпността в платформата на БСП, квалифирцирана като "омайна отвара", "лекарство пенкилер" в привличането на широката общественост в нея "напомня отечественофронтовското ни минало".
- Цитати от наръчника за подготовката на депутатите на БСП за работа с пенсионерите, майките в детските градини, организирането на читателски писма, отношението към журналистите, поведението при среща с избиратели, придружени с ирочнични бележки или жлъчен коментар... Обобщението: БСП води двойнствена политика - на двойните стандарти с голямата и малката правда и политика на публични и вътрешнопартийни критерии и оценки.

СДС
- гради пропагандната си кампания с главен акцент - отрицание на БСП и ДПС  - 22-месечното управление на БСП - Доган предизвика опашките за олио, скока на престъпността, инфлацията, обедняването: не допускайте да ви управляват отново!", а позитивното послание оставя на заден план. Ако разчита на твърдия електорат на БСП и ДПС, задачата е непосилна, а ако има предвид коелбаещите се, трябва да ги убеди, че предстоящото преразпределение на собствеността, приватизацията, от която зависи бъдещето на България, трябва да бъде дело на СДС.
- В предизборната програма на СДС констатациите за ръста на престъпността са подобни на бюлетините на Столичната дирекция на вътрешните работи. Обещаната война с мафията и корупцията звучи приятно, само не се знае как парализираните от мафията органи на реда ще бъдат принудени да воюват срещу нея, а не съвместно с нея.

ИЗВОДИ:
1. Почти цялото програмно време на радиостанцията бе заето с информация, дискредитираща БСП като минало и настояще.
2. Най-голямо внимание бе отделено на "Методическия наръчник" и особено за коментарите по различните клаузи.
3. За първи път радиостанцията не излъчи нито една позитивна информация за СДС и също за първи път (от началото на наблюдението) в програмата присъстват два критични материала за предизборната му програма. Всъщност в единия материал се съдържа приятелски съвет, какво би трябвало да направи, и какво - не.