22.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
Основни теми, тези и внушения:

СДС за себе си:
Продължава темата за пазарната приватизация, залегнала в предизборната програма на СДС. Според експертите на СДС се налага бърза пазарна приватизация:
- През 1993 и 1994 г приватизацията не потръгна, защото  Л. Беров и неговите министри нямаха желание и политическа воля за това. То бе заложник на политически (БСП) и икономически сили, които по всички възможни пътища се опитват да спрат приватизационния процес.
- Бързата и успешна приватизация е един от стълбовете на икономическата стабилност на държавата, която ще бъде основна цел на бъдещото правителство на СДС - Ал. Божков. ("Демокрация")
Продължава темата за националната сигурност, развита от Ф. Димитров на Форума на бъдещето в Париж:
- "България се нуждае от гаранции за своята сигурност и предвидимост на действията на близки и по-далечни съседи" - Ф. Димитров.
("Демокрация")
Продължава тезата, че СДС е желан и коректен коалиционен партньор в предизборната кампания:
- Тези абсолютно избираеми места са доказателство за сериозното отношение, което има СДС към нас (ХАП) - И. Глушков.
("Демокрация")
Продължава да се акцентира върху борбата с мафията, която СДС се готви да подеме при своето бъдещо управление:
-"Ние искаме да победим не за да станат неколцина от нас депутати, а защото страната се нуждае от честно и отговорно управление, което да се справи с мафията" - Е. Михайлов пред избиратели.
("Демокрация")
СДС оттегли публично доверието си от синия кмет на столицата заради водата. ("Континент")

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължава да се внушава, че БСП нарушава конституцията, като за целта този път се цитира "Методически наръчник за подготовка на кандидатите за народни представители от БСП", в който е употребен терминът "общности":
- Това доказва, че БСП съзнателно разграничава понятията "малцинства" и "общности" и неслучайно препоръчва  различен вид политика спрямо тях.
("Демокрация")
Продължава тезата, че престъпността е комунистически продукт:
- Комунистическата система бе образец на слаба държава и силна мафия. Дори в конституцията й бяха отбелязани пипалата на мафията: срастване на партия и държава. Старата мафия днес е същата, но преобразена. Тя ограбва благата на живота не с идеологеми, а с разпределените пари - Е. Мутафов.
("Демокрация")
Продължава да се внушава, че БСП поддържа връзки с неофашистката ДДД - "бръснатите глави":
- БСП все още не се е разграничила от връзките на ПТ и ПС с незаконната профашистка ДДД на бръснатите глави, проповядващо краен национализъм.
("Демокрация")
- В амбицията да се печелят гласове комунистите не се посвениха да използват националистическата карта и чрез ОПТ дадоха благословията си за създаване на ПС. ("Демокрация")
- Анализирайки предизборната платформа на БСП, се налага изводът, че тя иска да приложи отново същия модел (от 1985 и 1990 г.), за да постигне въпросните резултати отпреди 10 години. ("Стандарт" - Е. Михайлов)
Атакува се коалиционното партньорство между БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност":
- Комунисти, земеделци, еколози в една коалиция. Тези, които кооперираха земята и отровиха въздуха, почвата и водата, се хванали на едно кръшно хоро, за да спрат разрухата и възродят България.
("Демокрация")

СДС за ДПС:
Продължават опитите на СДС да провокира конфликти в редовете на своите опоненти. В случая се противопоставят решенията на централното ръководство за формирането на кандидатските листи на настроенията на местните структури на ДПС:
- Остро негодуване и разцепление в структурите на ДПС в Пиринския край предизвиква появата в кандидатската листа на "парашутиста" Осман Октай и компрометирания ексдепутат от района Ариф Мустаклъ.
("Демокрация")
- Останалите участници в листата на ДПС са полуграмотни и хора без всякакъв авторитет сред населението. ("Демокрация")
Представя се тактиката на ДПС в работата на неговите кандидати с електората:
- Ще се обясни на всеки почитател на ДПС какво може и какво не може да иска той от своя избраник - кандидатите да не поемат нищо от името на ДПС, а да поемат личен ангажимент.
("Демокрация")

Реклама: В рекламната си кампания СДС залага на възхода на националния дух ("българките и българите" в обръщението по ТВ, провеждането на митинга пред стадион "В. Левски"). Няма да залага на антикомунизма, тъй като е присвоен от всички политически конкуренти. Изчистеният стил на тъмносинята "Победа, България!" според замисъла би трябвало да се чете: "Вярвайте в себе си, ще промените страната си, ако гласувате за нас". "Никога досега СДС не е тръгвал толкова подготвен, с толкова професионализъм на избори" - според Н. Михайлова. ("Стандарт")

Ключови думи: бърза приватизация
Лозунги: "Аз ще гласувам за СДС отново - Александрина Пендачанска". ("24 часа",
"Демокрация", "Стандарт")

Нови акценти: публикуван е предизборен позив във в."Демокрация" с директива "изрежи и раздай на 5 души".

Другите за СДС:
"Бялата книга" за нарушенията от кабинета на Филип Димитров останала в касата на Любен Беров, въпреки натиска на БСП и ДПС. (от интервюто в "Континент" на Е. Матинчев)
НКС на СДС още отсега е накарало бъдещите сини депутати да попълнят декларация, в която заявяват, че подават оставка от парламента. ("Труд")
Чрез ниски интриги и предателство се формират изборните листи на СДС:
 - Л. Павлов отстранил от листата Ваньо Лазаров и го заменил с д-р Д. Иванов, с който е в тесни роднински връзки;
 - Изключването на Георги Петров от партията му е заплатено с 21 кандидатури на негови хора в листата. ("Труд")
"Ликувай България", щял да бъде новият лозунг на СДС. Предишният е окарикатурен.   ("Труд", "24 часа")
СДС продава евтина политическа стока за масова консумация. ("24 часа")
СДС твърде трудно може да управлява от позицията на изолация, разчитайки само на вътрешния си интелектуален потенциал и на верните си избиратели. ("24 часа")
Не е възможно либералният модел да прогресира у нас, защото 80% от хората няма какво да ядат, не могат да посрещнат елементарните си нужди. СДС предлага отново точно такъв модел. Избирателите няма да дадат правото на поправителен на СДС. (Д.Конакчиев - "Стандарт")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
Основни теми, тези и внушения

БСП за себе си:
"Ако БСП спечели изборите, ще управлява чрез широка коалиция".  (интервю на А. Лилов в "Континент")
БСП разчита и на стари, и на нови лица (интервю на А. Лилов в "Континент")
БСП е извървяла успешно петгодишния път на промяната и с това тя печели доверието, което получава във всички избори досега. (интервю на А. Лилов в "Континент")
БСП участва в малка коалиция в тези избори, защото иска да провери преценката на избирателите за политиката, която прилага в страната. (интервю на А. Лилов в "Континент")
Ако в изборите негласувалите са повече от 25%, БСП ще получи повече от половината места в парламента. (изказване на Александър Маринов - "Континент")
Николай Камов от БСП ще се опита да обясни на хората, че това дали в кранчето има вода, или няма, е въпрос на политика - на компетентност в държавното управление.  ("Континент", "Стандарт")
С празнични вечери БСП започна предизборната кампания - БСП представя своите кандидати в столицата и в провинцията. Провеждат се срещи с избиратели, вероятно няма да се разчита на митинги. ("Дума")
Кметът (Янчулев) допусна най-големия си политически гаф, като остави столичани без вода.  Ал. Янчулев изигра мръсен предизборен номер на тези, които го издигнаха. ("Дума")

БСП за другите:
БСП за СДС:
Пораженията от ликвидацията надминаха загубите от войните. Със статистически данни се доказва, че спадът в селскостопанското производство 1990-1994 г е по-голям, отколкото 1940-1945 г. ("Дума")
Стана това, което искаше СДС - спадът в селското стопанство е програмиран от СДС и БСП. "И днес цяла България ще види, че каквото каже Ал. Йорданов за ТКЗС, това става. Следващите години ще става това, което каже СДС и нашите приятели от ДПС." (Ал. Йорданов - "Дума")
Добруджанци ще излязат от кризата, ако не им пречат. Като основна пречка се посочват ликвидационните съвети, които саботират градивната дейност на кооперациите. ("Дума")
Заетите в земеделието обедняват приоритетно. ("Дума")
Снимка на Ал. Янчулев с надпис: "Най-неподходящият човек в кметството". ("Дума")

БСП за Народен съюз:
Карикатура на А. Мозер и Ст. Савов - "Българското лозе вече всеки вика - не ще Мозер, а мотика". ("Дума")

Реклама: От рекламната стратегия на БСП лъха самочувствие от предстоящата победа. Основно мото - обещание за промяна, справедливост и сигурност. А след победата - "радикална промяна на социално-икономическата политика", нов и невиждан модел на прехода. За музикален фон са записани 12 песни (2 - за червената роза, една - "за теб") - отговаря Найден Андреев.

Ключови думи: скъпотия, разруха, бедствие

Лозунги:
"Ние сме градивната сила"
"Да спрем разрухата, да обновим България"

Другите за БСП:
БСП се стреми да спечели високи резултати в центъра на София - тази "изборна крепост" на СДС.  ("Континент")
Бившият народен представител на БСП Д. Велев се ползва отново с имунитет след регистрацията на листите на БСП. ("Труд")
Обвинява Татарчев в подбудителство към извършване на масово незаконно строителство и насаждане на етническо напрежение. ("Труд")
При БСП популизмът блика в неподправен вид. ("24 часа", "Стандарт")
По нищо не личи, че БСП черпи интелектуални импулси отвън. ("24 часа")
Платформата на БСП се обрича на мъглявост, неопределеност и политическо безплодие. ("Труд", "Стандарт")

 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Основни теми, тези и внушения:

ДПС за себе си:
В Русе има силно влияние на религиозна основа и ДПС трябва сериозно да поработи там. (от интервюто на Е. Матинчев пред "Континент")
ДПС иска да участва реално в изпълнителната власт. ("Готови сме за реално участие в изпълнителната власт." - Юнал Лютфи.) ("Континент")

ДПС за другите:
След изборите ДПС ще се коалира със СДС, Народен съюз и ДАР - в зависимост от изборните резултати.
("Континент")

Реклама: "ДПС няма да прави предизборни митинги" ("Континент")

Лозунги: "България над всичко!"
     
Другите за ДПС:
Предизборните обещания на ДПС са конкретни.
("Континент")
ДПС има шансове за балансьор. Получава ги наготово от големите политически сили, които покрай грижите за себе си би трябвало да бъдат и национално отговорни. ("Стандарт")
ДПС ще манипулира изборните резултати, тъй като в смесените райони членовете на комисиите са от ДПС, което е в нарушение на закона.
("Континент")
Е. Матинчев казал, че не отива в листите на движението, за да бъде спасен от Татарчев. ("Труд")
Сегашната кампания на ДПС е насочена към българските граждани без познатото допълнение: "от турски произход". ("Стандарт")
Лобито на ДПС в изпълнителната власт надживя всички екипи. ("Стандарт")
По официални данни изтеклият през границата електорат на ДПС е около 8 500, по местни преброявания наближава 80 000. ("Стандарт")

 

НАРОДЕН СЪЮЗ

Основни теми, тези и внушения:

Другите за НС:
Единствената възможност да не управляват социалистите той вижда в следизборна коалиция със СДС - НС. ("Стандарт")

Реклама: Отпадналият плакатен вариант "Народовластие, сигурност, шанс, България!" е заменен с "Разумният избор!" и "рекламирането" на държавността. НС ще закрие кампанията си с митинг на 14 декември в София на пл."Народно събрание". До 18 декември ще излезе безплатният таблоид "Народен съюз" в брой единствен и 31 различни издания - колкото са избирателните райони. ("Стандарт")

 

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА /ДАР/

Реклама: ДАР няма да използва площадното общуване със съмишлениците си, предпочитат дискусиите по определени проблеми, подплатени с добре платени шоу-програми. ТВ клип също е реномирана творба (на реж. Въло Радев и Олег Ковачев). Независими тв източници твърдят, че коалицията е сред платежоспособните, които посягат смело към ефира извън регламентираното за политическа реклама време.

Лозунги:
"Да на съгласието и разума";
"Национално съгласие, прагматизъм и ред";
"Достойна Блгария в нова Европа";
"ДАР на съгласието и разума".

 

НОВ ИЗБОР

Основни теми, тези и внушения:

Нов избор за себе си:
Свещеник прави литургия за здраве на кандидат-депутатите на "Нов избор". "Дали ще повторим стария избор за онези, които пуснаха сектите в България, или ще направим нов избор." ("Труд")

Нов избор за другите:
"Призивът на ЦИК трите облагодетелствани от нея политически сили да преотстъпят от своето време, е все едно след изборите да дадат пенсии на синия и червения електорат с призива да преотстъпят от парите си на останалите." (Д. Дамянова - "Стандарт")

Реклама: Подготовката е като за световно: няколко тв клипа, освен радиоклипа с възвания (чете В. Михайлов), триминутен рокендрол в три варианта, кратки мюзикъл композиции, "Замунда Банана Бенд", "Контрол" и др. звезди. За излъчването на клиповете НИ посегна извън предвидените предизборни блокове - залага на уравнението между парите и тв време. Засега агитматериалите се пазят в тайна. ("Стандарт")

Лозунги: "Стар или нов избор?"

Другите за Нов избор:
По-малките партии предлагат някакви интелектуални алтернативи (на БСП и СДС) . С особена сила това важи за "Нов избор". ("24 часа")

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Основни теми, тези и внушения:

ПС за себе си:
За жалбата на ПС, в която се иска избирателната комисия в Черноочене да преразгледа съставите на секционните комисии, като включи в тях представители на коалицията. 
("Континент")

Лозунги: "България - дом за децата ни"

Другите за ПС:
 ПС не се опитва да крие симпатиите си към БСП, но се мъчи да убеди избирателите (и себе си), че интересите на "левия" женски съюз се допълват с тези на коалиционния й приятел от "дясната" партия "Нова България" на Стефан Николов, който пък твърди, че никога няма да работи със социалистите. ("Стандарт")
ПС подписа предизборно споразумение за следизборно управление с БСП. Но се оказа, че Г. Ганев е събрал нещо като "дървено желязо" около себе си, което раздухва скандалите: ОПТ срещу "Воля за България", "Нова България" срещу Е. Масларова, а либералите на П. Симеонов станаха причина ПС да не се разбере с ДАР. ("Стандарт") 
Отец Боян Саръев, лидер на Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча" опроверга в обращение чрез БТА информацията, че ПС е финансирал неделното кръщение в Бачсовския манастир. "Не съм получил нито стотинка от ПС или друга партийна организация".   
("Континент")
"Емилия Масларова обясни пред отец Саръев, че от района започвала предизборната им обиколка и всички решили да посетят църквата". ("Континент")
Общите приказки и закъснението при сформирането размива физиономиите на коалициите (л. и на ПС). ("Континент")
Зеленият цвят бил най-силно "жадуваното късче хартия", което можело да обедини ДАР, Нов избор и ПС. Но ЦИК изиграла  и този път предопределената роля и присъдила тревистата бюлетина там, където "тя беше изгодна на една от големите партийни централи". ("Континент")
ПС е доволен, че съдът потвърди отказа на ЦИК да регистрира в изборите Либералната партия-Перник. ("Труд")
Главното доказателство, което е взел предвид ВС - факсове, с които партията се отказва от участие в изборите, са фалшификация, в дъното на която може би стои ПС . (Кирил Борисов - "Труд")
ПС няма нищо общо с ДДД. Твърденията, че представители на последната са в листите  на ПС, целят да го дескридитират. ("Труд", "24 часа")
ПС ще обсъди днес дали да свика предизборен митинг под надслов: "За защита на националното достоинство на България". ("24 часа")
ПС подаде молба до ЦИК да забрани политическите предавания на чуждите радиостанции преди изборите (причината е предаване на радио "Свободна Европа", в което се твърди, че ПС е националистическа организация). ("24 часа")
В сряда ПС ще открие предизборния си център в НДК. ("24 часа")
"Демокрация" публикува цялото интервю на ръководителя на ДДД Боян Попов пред радио "Свободна Европа". В коментара на редакцията се внушава, че връзките на ПС с ДДД, независимо от изявленията на Е. Масларова на брифинга на ПС вчера, са факт. Тази връзка се използва и за дискредитиране на БСП, която, чрез своя сателит (ПС), се съюзявала с неофашисти. ("Демокрация")

 

Ц И К

За разпределението на ефирното време - решението на ЦИК е потвърдено от Върховния съд - слуховете за независимостта на двете институции са силно преувеличени. ("Континент", "Труд", "24 часа", "Стандарт", "Демокрация")
Решението на ВС да потвърди разпределението на ефирното време, одобрено от ЦИК, е в противоречие с конституцията. - Ал. Джеров ("Труд")
Политическият център никога не е имал такъв шанс, но той го пропуснал, защото двете мегацентрали впримчили новите коалиции с помощта на ЦИК.
("Континент")
Всички 31 избирателни комисии са изпратили кандидатските листи в ЦИК. ("Демокрация")

 

ПРОФСЪЮЗИ

КНСБ
12 експерти от КНСБ вече са в кандидатските листи. ("Труд")
Само 21% от членовете на КНСБ одобряват прякото обвързване с определена партия. ("Труд")

ПОДКРЕПА
Аполитичността на Подкрепа е сапунен мехур. Новосъздадената "предизборна мрежа за гражданска активност" не е регистрирана в съда. Тя незаконно се занимава с политическа дейност. Тя е една добре замислена и вече добре работеща машина за промиване на мозъци и насаждане на предпочитания с точно определена политическа окраска. Мрежата е дублираща пропагандна структура на СДС. Мрежата координира дейността си с К. Мишев - координатор на предизборната кампания на СДС. ("Дума")

 

ИЗБОРИТЕ

Шансовете на много коалиции за малкото "вакантни" места в парламента сега не са по-големи, отколкото на миналите избори. ("Континент")

Значителна част от гласовете ще се разпилеят и едва ли ще прескочат бариерата. ("Континент")

Протестно писмо на Градския предизборен щаб на БСП в София до кмета Янчулев срещу нарушшенията на други политически сили на заповедите за разлепване на предизборните плакати само на определени места. ("Континент")
Агенция Ройтер пита на каква база е взето решението чуждите радиостанции да не излъчват в предизборно време в ефира. ("Труд")

 

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

АХМЕД ДОГАН ("Стандарт")
"ДПС - това съм аз" е максимата, с която Доган подчинява кандидатите за депутати.
"Богати хора трябва да ви управляват", каза не беят, а политикът.

ЕВГЕНИЙ МАТИНЧЕВ (интервю във в."Континент")
Кандидат-депутат на ДПС от Русенския регион, защото се интересува от проблемите и е имал приоритетно отношение към Русе.
В Русе ДПС има много работа и силно влияние на религиозна основа - затова ДПС предпочита силна фигура като него.
Не знае какви конкретни обвинения има срещу него главният прокурор Иван Татарчев - това било политическа провокация.
"Бялата книга" за нарушенията от кабинета на Филип Димитров са останали в касата на бившия министър-председател Беров въпреки натиска на БСП и ДПС.
Има конкретни предизборни обещания за избирателите си от ДПС - социални закони, социално подпомагане, безработица, социални фондове, социално осигуряване. Тези закони досега не са приети поради нежеланието на големите партийни сили.

АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ (интервю в "Континент")
БСП разчита и на стари, и на нови лица;
Приемствеността в политиката е много важно нещо;
БСП се бори за един по-широк изборен успех и ще търси широка коалиция след изборите;
БСП успешно е извървяла петгодишния път на промяната;
БСП участва в малка коалиция за изборите, защото иска да провери преценката на избирателите за политиката, която прилага в страната.

ИВО КАРАМАНСКИ.
"Няма пречки Иво Карамански да се кандидатира за независим депутат."; внушава се, че всеки престъпник може да се кандидатира за депутат. 
("Континент")

ИВАН КАЛЧЕВ.
Национално движение за коронована демокрация "Царство Блгария" разпространява плакат с фалшив подпис на Симеон II. Фалшифицирането на подписа е направил Иван Калчев - не му било за първи път да фалшифицира документи. ("Труд",
"Континент", "Дума")

ИВАН РАДИЧЕВ.
Финансовата групировка "Александров - Данов" го издига за независим кандидат. Той е обвързан с Д. Луджев и И. Пушкаров от времето, когато са били в изпъълнителната власт. Включването му в НИ се счита за "връщане" на задължения, или "изваждане от играта". Предположения за намесата на Агробизнесбанк и интересите й към военнопромишления комплекс. ("Стандарт")

ГИНЬО ГАНЕВ.
БСП е вкарало Г. Г. във Великото народно събрание. Той трябваше да маневрира между СДС и БСП, да крие днешни пристрастия и утрешни намерения, в което успя. Направи необходимото да не запишат в конституцията текстове, които според него се подразбират. Но точно един такъв даде възможност на ДПС да се регистира като партия на етническа основа. Той не се притеснява особено от скандалите в ПС, сигурно са му обещали място в парламента. ("Стандарт")

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА.
 Дамата с "кошницата" и "чадъра" се раздели с властта, но не и с изкушението от нея. След като излезе от МС, се завъртя във вихрушката на обществената дейност. Открита заявка за желанието си да участва на всяка цена отново в управлението направи с включването на своята организация в ПС.

Делегация на СДС начело с Ф. Димитров  е на Форума на бъдещето в Париж. ("Демокрация")
ХАП е издигнала двама кандидати на избираеми места в листите на СДС.
("Демокрация")
Започна предизборната кампания на СДС в Пазарджик. ("Демокрация")
Красимир Премянов ще кани на диспут във Варна Ал. Йорданов. ("Демокрация")
СДС ще настоява в правилника на бъдещото НС да бъдат направени промени, които да бъдат бариера срещу предателите. ("Демокрация")
Тодор Миров, който информира Жан Виденов и Красимир Премянов, че турското население в Североизточна Блгария трупа оръжие тайно, е последствен. ("Демокрация")
В град Гоце Делчев червени активистки организирали детски конкурс за стихотворения на тема "Партио любима" ("Демокрация")
Социалистите са признали "националните малцинства" в България. ("Демокрация")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ


БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

 КАНАЛ - I

Н А Б Л Ю Д Е Н И Е

Дата:  21.11.94

Средство, часови отрязък: БНТ - К1, ПСН 20.00, ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО, Късните новини - 22.50

Тези и теми:
Върховният съд е потвърдил решението на ЦИК за разпределение на ефирното време. ПС запазва зелената бюлетина.
Президентът на републиката заминава на ДЪРЖАВНО посещение във Франция, първото такова след 1912 г. Ще има срещи с всички ключови фигури на тази страна. Очаква се нейната помощ за по-нататъшната интеграция на България в Европейския съюз, както и нови инвестиции и икономическо сътрудничество.
Репортажи за престъпления (взрив във Враца) и полицейски акции.
Пресконференция на легия "Раковски" - доказана корупция и кражби в армията. Прокуратурата е сезирана.

Предизборна тема: 
Започва работа международният пресцентър в НДК.
ХРОНИКА (рубрика на БНТ, която се излъчва в новинарските емисии)
БСП отчита успешен старт на предизборната си кампания.
Пресконференция на Градския съвет на БСП, надяват се на 15 избрани кандидати в "синята крепост". Водач на листата е Ал. Маринов.
С митинг-концерт БСП е открила кампанията в Пловдив. Водач на листата е Янаки Стоилов.
БСП и коалиция представят кандидатските си листи във Варна. Водач на листата е Кр. Премянов.
БСП и коалиция - предизборни срещи в Русе и Благоевград. Сред кандидатите преобладават лекари, икономисти.
СДС представя своите коалиционни партньори.
ХАП - Иван Глушков - предизборна програма - преференции за селското стопанство.
СДС представя десетте си кандидати в Пазарджик - Ек. Михайлова, Вал. Василев, Юксел Алиев.
ДПС - представя своите програми за печелене на електората - срещи с избирателите по места, отношение с ромите.
ДАР - открит е пресцентърът на коалицията в НДК. Представена е програмата "ДАР за България". Нейната качествена отлика от останалите се състояла в конкретността й.
НС - открива своя пресцентър в НДК. Програмата на коалицията е насочена към разочарованите от СДС, нежелаещите да гласуват и селските стопани.
ПС - На пресконференция коалицията опровергава обвиненията, прозвучали по радио "Свободна Европа", че ПС е националистическа органицация, включваща и фашистки елементи. Изявленията са окачествени като "груба инсинуация".
Гиньо Ганев е открил предизборния щаб на ПС в Русе. Тържество и водосвет.
ПС организира водосвет по случай празника "Въведение Богородично" в храм "Св. Георги - победоносец"
 
Предизборно студио:
Встъпителни разяснения на Хараламби Анчев за решенията на ЦИК и на Върховния съд.
Излъчиха се клиповете на парламентарните и някои извънпарламентарни партии и коалиции - БСП, ДПС, СДС, НИ, НС, ДАР, ПС, Федерация "Царство България".
Общото впечатление е, че клиповете са направени набързо (използват кадри от първите митинги), евтино, използват откъси от вече излъчени обръщения. Клипът на БСП носи патоса на предконгресните ТВ програми от близкото минало. Клипът на ДПС беше изграден на чл.1 от Хартата за правата на човека и неговото погазване в България. В клипа на СДС, както и в лозунга им, се търси аналогия с успеха на Берлускони в Италия.
Клипът на ПС като цяло бе недобре структуриран - прекалено голямо място бе отделено на изявлението на Г. Ганев. Музиката на гръцкия композитор Вангелис, с която бе озвучен клипа, е недопустима за  една българска ПАТРИОТИЧНА организация. Освен това, тъй като е използвана многократно за реклами в радиото, асоциациите на зрителите съвсем не са в желаната посока.
 
Внушение:
Основен акцент в информационните емисии е посещението на Ж. Желев във Франция, което внушава оптимизъм и национално самочувствие. В този контекст лозунги като "Има цар - има България, няма цар - няма България" от клипа на СДС  (в кадри от митинга) говорят каква разнопосочност и непоследователност цари в политическия живот на страната. Предизборната кампания навлиза в същинската си фаза.

Лозунги:
"Победа, България", "Промяна, справедливост, сигурност", "Да обновим България", "С Бога - за царя и отечеството", "Труд, хляб, покрив, достоен живот", "Разум, реализъм, разбирателство", "Това е разумният избор", "Бог винаги помага на разума", "Надежда за всички", "България над всичко останало", "България за всички"

Ключови думи:
ефирно време, победа, избор, разум, алтернатива, надежда, държавност, нов път, промяна, Търновска конституция, цар, монархия, средна класа.

Личности:
Ж. Виденов, Ф. Димитров, Христо Куртев, Славомир Цанков, Г. Ганев, А. Доган, Хр. Стоичков, Мозер, Савов, А. Томов.

Изводи и препоръки:
Предизборната кампания по БНТ сякаш тъпче на едно място. Разширява се обемът и сюжетите на предизборната тема, но ефектът едва ли е положителен. Нужна е работа с психолози и професионалисти в областта на визуалните изкуства.
       Л. Верих

ЕФИР - 2

Основни теми:

- Върховният съд отхвърля жалбите на Народния съюз, ДАР, Българската националрадикална партия, Републиканската партия в България, Съюза "Справедливост" и Ера-3 за право на участие в националните медии.

- Ралица Негенцова - говорителка на ЦИК, обяснява кои имат право на ефирно време и колко пъти за дебати.

- Покана от БНР и БНТ към БСП, СДС и ДПС да теглят жребий за реда на излъчване на предизборните им клипове на 24.11.94 г. от 12 часа в телевизията.

- ДАР открива предизборния си пресцентър и обяви предизборната си платформа.

- Народният съюз също откри пресцентър в НДК.

- Среща на ДПС с кандидат-депутатите си.

- Среща с избирателите на водачите на листите на БСП в 23-и, 24-и и 25-и избирателен район.

- С пресконференция на ХАП, СДС започва поредица от представяния на коалиционните си партньори.

- СДС на среща със симпатизанти в Пазарджик.

- Пресконференция на Патриотичния съюз.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

НАРОДЕН СЪЮЗ

- В жалбата си към Върховния съд пледира, че е част от бившия Парламент.

- Разчита в изборите на три групи хора: на разочарованите от СДС; все още колебаещит се; всички земеделци.

- Теза: "Сега е време за работа, а не за митинги."

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

- Осман Октай представи на кандидатите стратегията и тактиката на предизборната кампания.

- Ахмед Доган разясни предизборната платформа. Обяснена бе и връзката на ДПС с ромите.

Нов момент: по места кандидат-депутатите ще изготвят регионални програми с конкреетни предложения за решаване на пролемите там. Няма да провеждат митинги.


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

- Александър Маринов обещава конкретна политика за управление на столицата.

- Жан Виденов: "В тази синя крепост...най високи изборни резултати."

- Николай Камов се надява на отказалите се  преди от гласовете на привърженици на социалистическата идея.

- Според социологическите проучвания БСП коалиция могат да получат 129 места в 37-ото народно събрание.

ХРИСТИАН АГРАРНА ПАРТИЯ

- Доволни от две места.

- Иван Глушков: "За нас не е важно да сме в СДС, а със СДС."

- Техни специалисти ще влязат в бъдещото синьо правителство.

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

- Валентин Василев представя десетте кандидати от листата в Пазарджик с водачка бившата депутатка Екатерина Михайлова.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

- Ще открие предизборен пресцентър в сряда.

- Поради различни становища на партиите, въпросът за митингите все още се обсъжда. По-важни са срещите с избирателите.

- Изработва се знаме на Съюза - зелено с лъв и надпис "Свобода или смърт".

- "Оплакват се" от радио "Свободна Европа", че разпространява слухове, че Патриотичният съюз бил близък до националистите от дясното демократично движение".


ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА

- Пледира, че е част от бившето Народно събрание.

- Александър Томов обяви, че пресцентърът ще компенсира беззаконието с отнемането на полагащото им се ефирно време.

 


БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

Партии и коалиции

СДС

- Днес публикува предизборните си листи.
- ХАП има две избираеми места в листите на СДС.
- Иван Глушков: "Между програмите на ХАП и СДС няма съществени различия."


БСП

- Жан Виденов: "БСП няма сериозен конкурент."
- БСП води с около десет на сто пред СДС - социологическо проучване, публикувано в "24 часа".

ДПС

- Открива предизборната си кампания в НДК.


НАРОДЕН СЪЮЗ

- Пресконференция на Александър Джеров за програмата на БЗНС - Мозер и ДП - Савов.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

- Пресконференция. Е. Масларова: "...съюзът няма нищо общо с така наречените "бръснати глави".

НОВ ИЗБОР

- С литургия в църквата "Свети Никола" откри предизборната си кампания.

 

Предизборно студио


БСП, БЗНС "Ал. СТАМБОЛИЙСКИ", ПК "ЕКОГЛАСНОСТ"

- Разговор между пенсионери, които декларират, че ще гласуват за БСП.

Тези: Ние ще работим за бъсещето на възрастните. Младите също ще гласуват за нас.

Внушения: Магазините са празни, цените са много високи.

Ключови думи и изрази: "Стига безобразия - гласувам за БСП."


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Тези: "Движението не ви обещава 365 слънчеви дни в годината, защото помним, че и ден година прави."

Внушения: "Вятърът, слънцето, звездите принадлежат на всички хора."

Лозунг: "България за всички"


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Тези: "Нека да не допуснем да ни управляват бившта върхушка от БСП и Ахмед Доган - ще бъдем пак подложени на мизерия и несигурност".

Внушения: "Нека истината победи на 18-и декември", "Нека всеки от нас допринесе за победата", "Да гласуваме заради България".

Лозунг: "Победа, България!"


НАРОДЕН СЪЮЗ:

Тези: "Оземляване на безимотните селски стопани", "възход на стопанството - пазарно и социално насочено, пресичане на престъпността".

Внушение: "Народен съюз - това е разумният избор на делата, пестеливост", "Политика на консолидацията, а не на конфронтацията", "нашият цвят - оранжевият, е цветът на слънцето, живота и спасението".

Ключови думи: разум, спасение, консолидация


СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР"

Тези: "Искаме нов живот, нов избор, нови думи".

Внушение: Запис от предишни митинги - думи на Гиньо Ганев - "Нашата борба за демократичен и хуманен социализъм ще бъде открита и пред очите на всички" - компромат?, "Дами и господа, вие нямате друг избор, освен Нов избор".

Ключови думи: нов избор за нов живот


ДАР

Тези: Страната има нужда от национално съгласие, ред и прагматизъм.

Внушения: Пет години слушаме писналия ни мач между червените и сините. Да защитим достойнството на българина.

Ключови думи: национално съгласие.


БНРП

Тези: Укротяване на инфлацията в рамките на 10% и ликвидиране на безработицата; Приватизация само чрез безплатни акции с участието на целия народ; гарантиране връщането на земята до 31.07.1995 г.; Спиране на либарелните ескперименти в икономиката; Всички българи сигурни в утрешния ден.

Ключови думи: Стига робство и бедност


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Тези: Истинска демокрация, сигурност, ред и икономическо благоденствие.

Лозунг: Родината - дом за децата ни.

Ключови думи: Сега е времето на делата, а не на голите обещания; ПС не обещава, а призовава да се обединим - обединението в името на надеждата.


НАПРЕД БЪЛГАРИЯ

Внушения: Обединете се в името на България; ако трябва, застанете на колене пред България, но не допускйте България да застане на колене.

Лозунг: "Напред България, ти заслужаваш участ по-добра".

Ключова дума: България


ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ

Тези: Незабавна парична реформа; пълна и безусловна конфискация на облагодетелствалите се преди и след 1989 г. и съд; преференции и данъчни облекчения за производителите; нови закони за държавните служители; паво на лично оръжие на всички пълнолетни граждани; спиране намесата на държавната и изпълнителната власт в църквата; един език - български, и една религия - православната; двустранни договори с Русия, Германия и Украйна; коректност към славянския език и славянската общност.


БЪЛГАРСКИ ОРЕЛ

Тези: "Извънпарламентарните партии са дяволи, неелеминирани от вирусите".


ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИ, БЕЗРАБОТНИ И СОЦИАЛНО СЛАБИ ГРАЖДАНИ

Тези: закони за антиинфлационна защита; нова ценова политика; защита на местното производство.


ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ

Внушения: Живеем във време на глад и нищета; "Ние сме безпартийни и честни синове и дъщери".


БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОННА МЛАДЕЖКА ПАРТИЯ

Внушения: "Искаме прошка от българите, които живеят извън България, изоставени и забравени от българските властници."


СЪЮЗ "ЕРА 3"

Внушения: "Ера 3" е символ на чистотата и човешката болка".
 
Ключови думи: "Всичко е любов".


БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК

Внушения: "Здравейте българи, обичам ви!"

Ключови думи: "любов", "подайте си ръце", "бог е един".


СЪЮЗ НА МОНАРХИЧЕСКИТЕ СИЛИ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ"

Тези: Възстановяване на Търновската конституция и връщане на Н.В. цар Симеон II.

Лозунг: "Спасение за България!"

Ключови думи: "Младите граждани - капиталът на нацията".


ПРОМОНАРХИЧЕСКИ СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ"

Тези: Справедливо преразпределение на националното богатство.

Внушения: Всички народни представители от 36-ото НС  - дадени под съд.

Лозунг: "Бог да ни пази с мъдрост. Бог да пази Царя и България."


КОАЛИЦИЯ "ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛИЗЪМ"

Тези: Пълна национализация на банките, търговията, услугите и производството на едро; държавата определя цената на живия труд; частната търговия, производството и услугите на дребно се запазват и контролират от държавата; връщане на социалните придобивки.

Внушения: "Социализмът не може да бъде премахнат - той може да бъде само усъвършенствуван".

Ключови думи: връщане


БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ

Тези: Възстановяване на Търновската конституция. България - монархия.

Лозунг: "Да живее България като монархия. Бог да ни помага".


ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ"

Внушенея: Вместо перестройка - преображение.


СВОБОДНА КООПЕРАТИВНА ПАРТИЯ

Тези: Нова българска кооперация - доброволно обединение на свободни хора.

Лозунг: Нека Богородица да запази децата на България.


ФРОНТ НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ

Внушения: Да намерим разумен и справедлив изход на нацията. Да не оставим пустиня след себе си.


ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ

Тези: Християндемократическата идея не противоречи нито на монархията, нито на републиката.

Ключови думи: демокрация и християнство.


БЪЛГАРСКА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНИНА

Тези: Предпоставки за демократичната държава са конституцията на България, хартата за правата на човека; радикална промяна системата на правосъдието, реабилитация на осъдените за политически убеждения; неприкосновеност на собствеността, равен страт в социалното пазарно стопанство; отказ от националния шовинизъм; държавна закрила на безработните, силна армия, ефективна полиция; религиозен плурализъм; равнопоставеност на всички обществени и политически формирования; външна политика, защищаваща националните интереси и съобразена с международното право.


НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОРОНОВАНА ДЕМОКРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ"

Тези: Ускоряване на промените и нарастваща комплексност на човешките организации.


ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС

Внушения: Не си давайте гласа за синьо-червените. За пет години .. те ви докараха до просешка тояга.


ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ"

Тези: На всеки българин - законно право на труд, хляб и достоен живот. Обединителната същност на царската институция ще гарантира националния суверинитет, икономическото и духовното обновление на Отечеството.

Лозунг: "С бога за Царя и Отечеството".


ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

Тези: Равноправно участие на мюсюлманите в държавата. Държавна субсидия за развитие на националната турска култура. Поощряване на предприемачите и откриване на нови работни места. Защита на кооперативната производствена структура на собствеността. Държавно регулиране на селскостопанските произведения.

Внушения: Ние сме знаещи и можещи.

Ключови думи: равнопоставеност, турска идентичност.


РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ

Тези: Смяна на погрешната икономическа и социална политика.

 
БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Тези: Гласувайте за БКП - ще спасите икономиката на България. ще защитите болните, децата и майките, възрастните. БКП ще експроприира виновниците за националното ни бедствие. Ще се спре безработицата, глада и мизерията, на които ни обрекоха мафиотите от БСП.

Внушение: Истинската БКП е жива - тя е с вас.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИТЕ
(направени от предаването на Лили Маринкова след 10.00 ч.)

1. Българският политик би трябвало да се ръководи от принципа за прилагане на индивидуален образ - водач.
2. Човек избира звезди - това е обектът, с който се идентифицира.
3. Чрез външността си политикът трябва да внушава своя личностен капитал.


Радио "Свободна Европа"

21.11.1994 г.

Рубрика "Срещи в понеделник" - 17.00 - 19.00 ч.
Гост в студиото - експремиерът Димитър Попов
Тема на разговора - "Политиците и властта"

I. Властта и българските политици
1. Общи тези
- По времето на Т. Живков, номенклатурата, влязла в орбитите на властта, оставаше доживот. Новия политически елит се стреми към същото - всички "екс" продължават да кръжат в политиката.
- Властта - лост за придобиване на богатство и привилегии: "беден влиза, богат излиза".
- Най-сладко и вълнуващо - задкулисното забогатяване, корупцията - най-трудна за доказване.
- Преди избори всички обещават да работят за благото на България, след това - за лично облагодетелствене.
- Честни български политици: в миналото Петко Каравелов, в правителството на Димитър Попов - Хр. Данов, Вес. Павлов, Експремиерите Ал. Томов и Д. Луджев преодолявали партийните си пристрастия и накрая - единно решение.
2. Политиката и интелектуалците
- нация, която не използва пълноценно "сивото си вещество", е обречена;
- у нас не интелектуалците бягат от политиката, а политиката бяга от тях.

Личности:
Петър Берон: Преди всички големи партии се оглавяваха от интелектуалци, сега - от прагматици, почти без образование, търсещи лесен път за забогатяване.
Др. Драганов: Във ВНС битуваха романтици, които наивно вярваха, че ще променят системата, в 36-ото НС - шайка бандити и айдуци за лично благосъстояние.
Т. Колев: Върнах се в професията си с облекчение. Разочарован съм не от синята идея, а от някои хора, които се присламчиха.
Е. Константинова: Отчаяна съм от нравите в политиката, надявам се младите политици да променят образа й.
Общото във всички изявления: имам хубава професия, връщам се към нея. Не всички, обаче "скъсват" с политиката.

II. "Честни избори"
Обща постановка - едни избори се преценяват като честни или не в зависимост от законосъобразността на провеждането им.

 1. Избори'90
- честни от гл.т. на закона;
- въпросът за "фантомите" - груба клевета;
- подкомисия на комисия, в която не участват представители на всички политически сили, няма правна стойност, при това липсва документацията;
- при представяне на протокола с резултатите председателят на ЦИК'90 заяви: "Тези избори са резултат от манипулираното съзнание на хората в продължение на 45 г., въпреки че са проведени честно".

2. Избори'94
- Могат ли да бъдат честни, след като е нарушено конституционното право на избор.
- Големите партии съзнателно "задушават" малките, особено с монопола си над медийното време;
- Зад всичко това стои президентът Желев. За преследваната цел има две версии: първата - остра конфронтация на СДС и БСП в бъдещия парламент и Ж.Ж. в ролята на балансьор; втората версия - преди да е заработил, парламентът да се разпадне. При всички случаи печели пропрезидентското движение и трупа дивиденти за президентските избори.

III. Предизборна кампания
Върховният съд отхвърлил всички жалби по решение на ЦИК за медийното време и регистрирането на партии.

Партии

БСП - Ж. Виденов заявил на брифинг, че 24 Софийски многомандатен район е политически микромодел на страната.
- в "Наръчник на кандидат-депутата на БСП" - употребено определението "национално малцинство". Обяснението на Ж. Виденов е, че "...този термин е възприет от европейските общности, записан в досегашните редакции в протокола за правата на нац. малцинства, по който Българияв предстои да се произнесе."
(Коментар в студиото: конституционна и политическа грешка на Ж. Виденов в становището му за "национално малцинство".)
- На митинг в Пазарджик Жан Виденов обещава "щедри социалистически дарове, като в същото време добавя, че няма да може да се върнем в социалната безметежност на миналото".

СДС
- Митинг-концерт в Пазарджик, Ек. Михайлова - водач в листата заявила, че СДС е единствената алтернатива на БСП.

СДС - НС Мозер - Савов
- Земеделският характер на Пазарджищкия район осигурява добър процент на БЗНС. Лоялност между двете организации и увереност, че изборите могат да спечелят демократичните сили.

Личности
Т. Живков отказал интервю на журналист от "Св.Европа", за да не повлияе на изборните резултати. Изминалите 5 години преценил интересно и оригинално, като ги разделил на 3 етапа:
- етап на опиянението;
- етап на махмурмурлука;
- етап на отчаянието.

Ключови думи: власт, политици, корупция, нарушение, права, "национално малцинство", професия.

Личности: Дим. Попов, Др. Драганов, Ж. Виденов, П. Берон, Е. Константинова, Т. Колев, Ал. Томов, Д. Луджев
Внушения: В политиката влизат и остават хората без професия, полуграмотни хитреци, за лично облагодетелстване; властта корумпира; големите партии съзнателно отстраняват малките, за да не им пречат във властта - няма сини, няма червени, всичко е въпрос за "кокала".

Изводи:
1. Стремеж на Радио "Свободна Европа" да се представи за обективен източник на информация с критичната си позиция спрямо всички политически сили - тенденция на засилване критиката към СДС.
2. В България се погазват правата и свободите на гражданите, гарантирани от Конституцията.
3. В следващия парламент едва ли ще влязат "необходимите личности за необходимата власт".