20.11.1994 г.


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Другите за СДС
Изборите не са цирк. Не може предизборна кампания да се открива с мажоретки - Евгени Михайлов. ("24 часа")
      
Истинската причина представител на СДС да не участва в жребия не е била, че откриването на предизборната кампания започва с мажгоретки ("стройните бедра на танцьорките"), а това, че не му дали възможност да произнесе реч.
("24 часа")
      
Основни елементи на предизборната пропаганда на СДС са: лично писмо на всеки кандидат до избирателите му; БСП и А. Доган - главни врагове на демокрацията; специалисти обясняват на сините как да се държат пред избирателите.
("24 часа")

Циганският лидер от Сливен В. Чапразов се отказва от последното място в районната листа на СДС. Става независим кандидат. ("24 часа")

Проблемът с водата в София е блъф - "първо лошата вест" от синия кмет, "после - спасение от ръцете на СДС и неговия пастир". ("24 часа")
      
Другите за БСП
БСП откри борбата за изборите с митинг.
("24 часа")    
Страх от БСП оварди избирателния закон от промени.
("24 часа")

Другите за ДПС
ДПС е партия, която след няколко години ще се лиши от електората си (интервю с Мустафа Юмер в "Стандарт"):
- ЦС на ДПС "упорито затрива своя електорат";
- най-близкото обкръжение на Доган е работило за ДС и сега продължава да получава дистанционни команди (доказателства за това са свалянето на правителстовото на Филип Димитров, проваленото изкупуване на тютюна и др.);
- самият Доган не е участвал в тези машинации, но не ги е и опровергал в печата;
- инертността на електората на ДПС ще бъде определяща и на тези избори: 60% от турците ще пуснат отново бюлетината на ДПС, около 20% няма да гласуват, останалите 20% ще гласуват за други политически сили;
- ДПС е планирана от БКП (на закрито заседание на ЦК на БКП от 1989 г. комунистите са си направили "опозиция"): А. Доган, Ш. Мустафа, О. Октай, Ю. Лютфи и И. Татърлъ са сред 116-те избраници, те не са влезли доброволно и не могат да излязат доброволно;
- извън ДПС остана 80% от интелигенцията;
- чиста форма етнически партии не могат да съществуват дълго (след 3-4 години монолитният електорат на ДПС ще се разпределеи в БЗНС, СДС и ДП);
- формулата на националното малцинство е приемлив начин да се уредят официално правата на турците в България и да се избегне консумирането им в етнически партии;
- българите, които членуват в ДПС, преследват користни цели.      ("Стандарт")
"З00 000 гласа за Доган от Турция" ("168 часа")
- В нарушение на българските закони, международни конвенции и двустранни споразумения:
1. Изселници в Турция, мълчаливо отказали се от българското си гражданство, ще гласуват на 18 декември.
2. Получават пенсии без да имат право,
3. Имат възможност да участват в масовата приватизация. ("168 часа")
 
ДАР за себе си
Първото политическо послание, което отличава програмата на ДАР от останалите, е гаранцията за съгласието на нацията. Това не означава замазване на различията, а политическо взаимодействие (ДАР-прес)
Гласовете на конфронтацията надвикват гласа на толерантността (ДАР-прес)
ДАР е трета политическа сила (използват се последните данни от социологическите проучвания за подтвърждаване на тезата). (ДАР-прес)

Реклама:  Рокпевците Дони и Момчил ще участват в предизборната кампания на ДАР.

      
Напред, България!
Футболистът Петър Дихтарски в листата на Иван Славков. ("24 часа")

  
Другите за Патриотичния съюз
БСП не подкрепя само лидерите на ПС, които се явяват като независими. ("Новинар")

БСП не обичала лидерите на ПС и особено Гиньо Ганев, вероятно заради лидерските му амбиции.  ("Новинар")
      
Причината за избирателното отношение на БСП към някои организации в ПС било некоректното отношение към БСП от страна на някои от организациите в него.
("Новинар") 
Зарали нелоялното отношение ПС и БСП не са сключили споразумение.
("Новинар")
БСП ще подкрепи като независими кандидатите от партията "Нова България", ползваща се с протекциите на частния бизнес, с който е здраво свързана.  ("Новинар")
С особено благоволение на БСП се ползва Петко Симеонов. ("Новинар")
Кандидат-депутатите се ориентират към големите партии (БСП и
СДС) - "в големите централи е и хлябът, и ножът" - Румен Попов (ОПТ), Гинчо Павлов и др. са едновременно в листите на БСП и на ПС . ("Стандарт")
- ОПТ е "топлата връзка" между ПС и БСП. ("Стандарт")
  На "Позитано" 20 се заемат с надуването на нов балон - ПС. С решаващата помощ на сините от ЦИК декорират бързо в зелено странната смесица от консерватори, либерали, демократи, радетели за отечеството и т. н., за да не личи червената канава. (ДАР прес)
      
Системата обаче се оказва дефектна. Тогава "модерната" лява подписва споразумение с "патриотите" и пуска стоката на пазара, като се мъчи да подмами евентуалния купувач от ДАР със зеления етикет.  (ДАР прес)

 

Президент
Макар официално да не е одобрил решението на ЦИК за разпределението на ефира, Ж. Желев всъщност го подкрепял.
("Новинар")  
Ж. Желев одобрявал двуполюсния модел.
("Новинар")
Президентът прие с нежелание изборите. Очаква някакъв изгоден за него изход от изборите, но сега не вярва, че ще бъде постигнат. ("24 часа")
Луджев и групата около него са хората на президента. ("24 часа)     
Което е забранено за партиите, е разрешено за президента. Визира се предаването "АВС на човешките права" всеки понеделник по 30 минути. ("168 часа")

 

Правителство
Активността на правителството на Инджова създавала условия, при които структурите на престъпния свят да тренират в "обстановка, близка до бойкота". Щяла да осигури натренираност на закононарушителите.  
("Новинар")
"Инджова - кукла на конци или кукловод?" ("168 часа")
- Кой е премиерът - Р.Инджова или Ж.Желев?
- Чрез И. Трифонов и ген.Червенков Ж. Желев контролира дейността на правителството.
- Правителството се е измъкнало от контрола на президента и действа самостоятелно.
- Кабинетът действа по принципа "след мен и потоп", изсмукваайки последните резерви на държавата и реформата.  ("168 часа")

ЦИК
Решението за разпределението на телевизионното време между партиите и коалициите било взето след многократни гласувания, докато се стигне до желания резултат.  
("Новинар")   
Решението за разпределението на телевизионното време било взето след внушение отвън.  
("Новинар")

 

Изборите
Изборите разочароват избирателите, защото не са мажоритарни. Партийните босове нямат шанс освен в пропорционални листи. "Отново партиите ще си назначат депутати."  ("24 часа")
Жребият за реда на представяне на партиите и коалициите в предизборната кампания в СМИ е опорочен. През прозрачните пликове всеки поглед е виждал номера.  ("24 часа")
Електоратът се ориентира към големите партии. ("Стандарт")
Политиците не разчитат за своята пропаганда на митингите и
ентусиазма на електората, а на телевизията. ("Стандарт")
Пасивността на хората не се обуславя от политическото им помъдряване, а от липсата на доверие към политиците и тежките социално-битови проблеми. ("Стандарт") 
Въвеждането на режим на водата в този момент се приема от мнозина политически наблюдатели за евентуално подгряване на политическите страсти и даже за отлагане на изборите. ("168 часа")
Във водния заговор се подозират: президента, влиянието на БСП, "приятелите на Янчулев - В. Димитров и др." ("168 часа")
Янчулев е човек на червените - Янчулев трябва да изиграе докрай провала на синята идея. ("168 часа")
СДС (Ф. Д.) се усети твъърде късно, като се дистанцира от своя кмет. ("168 часа")

Светият синод
След забраната на митрополити да участват в изборите двата синода трябва да забранят и на обикновени свещеници същото. ("24 часа")
      

Личности, факти, събития
Петко Симеонов
"С особено благоволение (на БСП) се ползва Петко Симеонов, който през последния месец бе най-интервюираният политик в "Дума". Изказваниятя ня бившия дисидент, че в България не могат да се направят реформи без червената партия, са високо оценени." 
("Новинар")

Гиньо Ганев
"Така например вече е ясно, че Гиньо Ганев не е любимец заради своите лидерски амбиции и нелоялното си отношение към БСП, която го вкара във Великото народно събрание." 
("Новинар")

Емилия Масларова
"сгъна чадъра, прибра кошницата, тв усмивка също, и се застяга за своите два избирателни раайона - Плевен и Пазарджик". ("Стандарт")