17.12.1994 г.

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

СДС за себе си:
Продължава агитацията към избирателите да гласуват за демокрацията и доброто - т.е. за СДС

СДС за другите:
СДС за БСП
Продължават обвиненията срещу БСП, че нарочно бави връщането на земята в реални граници, за да може да се закрепят комунистическите "орсовки"
БСП се обвинява, че продължава да поддържа свои верни кадри в армията и по този начин проваля идеята за нейната деполитизация.
БСП се обвинява в поддържане на опасни за националната сигурност на България външнополитически контакти с политици от Белград и Гърция. В проповядване на "панславянски" оси, целящи да върнат руското влияние в района.
Продължава темата за историческата вина на БСП - унищожаване на интелигенцията отпреди 9.IX.1944 г. и опитът й да ни превърне в 16 Съветска република.
Отново се припомня, че баба Ванга не вижда спасението на България в червената бюлетина. Намеква се и за нейна предсказанаaпобеда за СДС. /Демокрация/

Другите за СДС:
Симеон II не виждал нищо лошо СДС да агитира с името му у неговия образ. И БСП може да агитира с него да поиска. /24 часа/


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

БСП за себе си:
Честно споразумение за бъдещето предлагат българските социалисти.
Виденов е готов с проект за ликвидиране на водния режим в София за година и половина - две.
БСП предлага на Стратегия за стопанско развитие като първата фаза да бъде прилагането на антикризисна стабилизационна програма за 1995 - 1996 г. /Дума/
БСП отказва властта, ако 144 депутати не я подкрепят. /Новинар/

БСП за другите:
БСП за СДС:
Кризата връща отново "жълтата гостенка" - туберколозата. Това е следствие на рязко влошаване на хранителния режим на българина за последните пет години. /Дума/

Другите за БСП :
Специалният пратеник на агенция Франс прес за изборите в България пише в петък, че "бившите български комунисти имат добри шансове да се върнат на власт след изборите в неделя поради влошаването на жизненото равнище и нарастването на престъпността". /Континент/
Има известна носталгия по комунизма. /АФП - Континент/
Утопия е обещанието на БСП да си върнем пазарите в Русия. /Интервю с Боян Славенков: - 24 часа/

ПРАВИТЕЛСТВО
С обща декларация срещу кмета на Сапарева баня излязоха вчера основните политически сили от града: СДС, БСП и БЗНС-ДП уведомяват премиера Инджова, че искат оставката на Цветан Динев заради становището му по ВК"Рила". Настоява се да се спре строежът на деревация "Скакавица - Джерман" до избирането на ново правителство. /Новинар/

ИЗБОРИ
Евронюз прогнозира изборите по "Стандарт" в десетминутен репортаж за България вчера. За прогнозите са използвани проучвания на в."Стандарт" и агенция "Факт". За първи път европейците видяха подробен анализ за политическите промени в България от 1989 г. досега. /Стандарт/
Сдружението за честни избори ще обяви победителя в 20.30 ч., ако ЦИК разреши. Голямата извадка на сдружението в над 12 на сто от секциите се нарича "Последна надежда". Мрежата на "Подкрепа" ще действа заедно с БСЧИГП. /Стандарт/
Обстановката в навечерието на предстоящите избори може да се нарече извънредна. извънредна не само заради обстоятелството, че те се подготвят от служебен кабинет, а заради едно все по-очебийно подозрение, че и след изборите ще остане същият кабинет. Пръв изрече на глас тези предположения Димитър Луджев. В края на ноември той отправи открито предизвикателство, като заяви, че ще направи всичко възможно служебният кабинет да остане и след изборите. Последвалите събития също потвърждават тази теза:
- Иван Станчов се отказа от американското си гражданство срещу 2-3 месеца престой в министерското кресло.
- След обявяваното и демонстрирано засилено присъствие на органите на реда около провеждането на насрочените избори, за първи път по време на избори не се отне на военните служебното им оръжие.
- неочаквани повишения в генералски чин на доверени възлови фигури.
- За първи път служебният кабинет обяви, че няма да кани външни наблюдатели и респективно само поема гаранциите по организирането и провеждането на изборите.
- Активисти на "подкрепа" обявиха на всеослушание, че в деня на изборите ще обикалят страната, за да агитират хората да гласуват, което може да послужи като аргумент за опорочаване на изборите.
- Представителят на МВФ отрече досегашната реформа и запозна служебното правителство със своите виждания без да изчака новото правителство.
- Единодушието на едрия капитал в страната при оценката си за служебното правителство.
- Ситуацията след изборите за Народно събрание може да се окаже такава, че да не бъде съставен кабинет, одобрен от парламентарното мнозинство, а в извънредна ситуация, единствено възможни са извънредните мерки.
- Докладите на спецслужбите, съдържащи анализи на обстановката и разсрочени прогнози през последните месеци наблягат именно на факторите,които биха могли да застрашат нормалното провеждане на изборите.
- След всяка една разиграна ситуация се посочва, че "в този случай президентът ще бъде принуден да" въведе извънредно положение около 2 часа след. по този начин се внушава, че във всички случаи държавният глава ще бъде принуден от външни обстоятелства да вземе крайно решение.
- Освен като предупреждение за опасност от подобен евентуален развой на събитията, този доклад обаче би могъл да бъде на практика и добре маскиран сценарий как именно да стане това, което мнозина очакват. (Нощен труд)
ТВ екипи на гръцката и румънската телевизия са потвърдили, че ще отразяват парламентарните избори на 18 декември. (Новинар)
Изборите няма да покажат реалността - мнението на народа, защото се гласува за партии. (Континент)
Последните митинги на БСП, СДС и ДПС. (Континент)
Политиците са организирали изборите сами за себе си. (Континент)
Днес всички искат да управляват, но какво ще бъде утре. (Континент)
И БСП, и СДС обещават да се разправят с престъпността. Войната на всяка партия с престъпността изглежда отсега обречена да не успее. Във войната си с престъпността СДС е попрекалил с преписването на добрия американски опит, а БСп  - в демагогията. (24 часа)

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ

- Заключителен митинг-концерт на СДС в София.
- Митничар и кмет късат плакати на СДС в с. Соволяно, Кюстендилско.
- РИК в Монтана издаде разпореждане избирателните бюра да се запасяват с кибрити и свещи.
- В столицата бяха извършени провокации срещу СДС, дирижирани от БСП: по БНТ беше обявено погрешно дата на митинга, а колата на В. Кавалджиев бе глобена.
- Предизборният щаб на комунистите е отчел като пълен провал представянето на Жан Виденов на заключителния телевизионен диспут.
- Предизборни срещи на кандидати от СДС в: Бургас, Благоевградско, Кюстендилско, Хасковско, Ст. Загора, Казанлък, Плевен, Сатовча, Варна, Шумен, Добрич.
- Според гл. прокурор Татарчев проверката срещу Е. Матинчев тече във Военна прокуратура.
- Българските пощи и телекомуникации обявяват непрекъснато дежурство за осигуряване на изборните комуникации.
- В храма на Софийската митрополия бе ослужен водосвет за победата на СДС.
- По-голямата част от клубовете на ПК "Екогласност" се разграничиха от решенията на лидерите П. Слабаков и Ст. Гайтанджиев да влязат в коалиция с БСП.
- БСЧИГП има готовност да обяви първи изборните резултати.
- Съдебната практика на ДСЖ е под въпрос.
- В град Бяла учител продава запалки и химикалки с надпис "Б С П" на ученици.
- В пощенските кутии в Плевен е пуснато копие от отворено писмо, с което Луканов заплашва със съд Й. Соколов.
- Журналистката от "Демокрация" Люба Манолова ще даде под съд автор в "Дума".
                                         (Демокрация)

 

 


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л   1

ТЕМИ, ТЕЗИ
Главният прокурор на републиката опровергава твърденията на а Ренета Инджова за престъпността и съдебна власт. В момента се извършва проверка на бившите министри Матинчев и Биков. Заседания на ВСС.
Заключително заседание на Светия синод - проблемът за отделянето на Американска православна църква начело с патриарх.
Награди на полицаи от МВР.
Предложение на Световната банка за финансиране реконструкция ва водоснабдяването на София.
ЦИК - пресконференция с последни данни и организационно-технически подробности.

ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
ДАР - заключителна шоу програма в Студентския град - Дайте шанс! Ал.Томов обявява идеята на ДАР за паметник на помирението. "Време е да спрем да заставаме един срещу други, време е не партиите, а разумът да управлява. Разумът да живеем в разбирателство и съгласие.
БСП и коалиция - репортаж от започналия митинг в София възгласи "Победа" "Единство", Ж.Виденов -  Ще спрем разрухата,ще обновим страната ни.
БСП и коалиция - заключителна пресконференция - Ж.Виденов - Не се съмняваме в изборния успех, очакванията са той да бъде максимално убедителен. След изборите ще продължат преговорите и с други политически сили за постигане на национално съгласие - залог за извеждане на страната от кризата.
БСП и коалиция - среща в Пловдив с избиратели - В.Дърева - Това е най-красивата коалиция.
БСП и коалиция - заключителни прояви са се състояли в: Ботевград, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Първомай, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище.
СДС - започнал заключителният национален предизборен митинг в София, възгласи Победа! Пеят прочути певци.
СДС - среща на И.Костов и Е.Михайлова в ромския квартал на Пазарджик, призив на ромския лидер Г.Алиев - да гласуват със синята бюлетина всички, които искат да живеят като свободни хора.
СДС - заключителни предизборни проявиса се състояли в: Стара Загора, Ботевград, Видин, Хасково, Смолян, Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Габрово, Сухиндол, Русе.
СДС - Декларация до Х.Бояджиев по повод Декларацията на БСП от предишната вечер.
ДПС - заключителен митинг в Пловдив, кв. Столипиново - А.Доган, Октай, К.Кадир, Татарлъ почели с присъствието си електората.
НС - пресконференция - журналисти правят оценка на кампанията на НС - изключително толерантна, шансовете й да премине 4% бариера са реални.
НС - заключителен митинг-концерт в Пловдив - Мозер, Савов - Вие ще изберете умерената политика, краят на кампанията е начало на победата на НС.
НИ - пресконференция и чаша уиски за представители на средствата за масова информация - "Среща без политика".
НИ - митинг - концерт в Пловдив - А.Александров призовава младите хора да направят в неделя своя действително нов избор.
ПС - посещение на кандидатки от 24 избирателен район с водач Св.Шаренкова и дарение 15,000лв и книжки за дом Майка и дете в община Възраждане. Закон за защита правата на детето и подобряване на Семейния кодекс в частта му за осиновяването и специална държавна политика за защита за българското семейство - основните цели на съюза, ако влезе в парламента.
ПС - организират коледен концерт пред църквата св. Георги. Музикална програма и подаръци за най-малките. Концертът завършва с българско хоро.
Конфедерация БЗНС НД Търновска конституция представя в пресцентъра в НДК водачите на листи за Софийските райони - М.Дренчев - Ще влезем в парламента и ще се борим за свобода на личността и икономически просперитет.
След ПСН се излъчиха разширени репортажи от заключителните митинги на СДС и БСП в София.

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Разяснения от Ралица Негенцова.
Излъчиха се заключителните обръщения на всички партии и коалиции.

РЕКЛАМА
Клиповете на БСЧИГП и ГИСДИ преди и след ПСН.

КЛЮЧОВИ ДУМИ
концерт, силна власт, конфронтация, социално партньорство, центризъм, прагматизъм, свобода на личността, просперитет, свръх инфлация, нова политика, партиен диктат, житейски избор, летаргия, демократични ценности, национално единение, социална стратегия.

ЛОЗУНГИ
Да спрем разрухата, да обновим Б-я /БСП/, Дайте шанс /ДАР/, Победа България /СДС/ България за всички /ДПС/, България на българите, не на всички /БДРП/. Не - на социализма, не - на екстремизма, не - на партийния диктат!/НИ/, Разумният избор Повярвайте на демокрацията/НС/.

ЛИЧНОСТИ
Ф.Димитров, Ж.Виденов, А.Доган, Ст.Савов, А.Мозер, Д.Луджев, А.Томов, Дертлиев, Кл.Маринова, Н.Ананиева, Камов, Ст.Данаилов, Ю.Лютфи, И.Костов, Н.Михайлова

ИЗВОДИ, ПРЕПОРЪКИ
Забавно-развлекателните форми доминират изцяло последния ден от предизборната кампания.
Излъчването на заключителните обръщения на партиите и коалициите изпълни цялата вечерна програма на телевизията и много нероятно доста хора са посегнали към копчето.

16.12.1994 г.

Е Ф И Р   2

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ


БСП - 4 материала
- На митинга на в столицата - Ж. Виденов: "градивната сила на България, мощта на червената бюлетина, победа, единство";
- В. Дърева в Пловдив "Една роза, една борова клонка и една четирилистна детелина - това е най-красивата коалиция, която ще победи!";
- Ж. Виденов, Свет. Шиваров и Ст. Гайтанджиев характеризират като успех предизборната си кампания и вярват в победата;
- Светослав Минчев в Русе връчва партийни билети на новоприети, а Анжел Вагенщайн отчита успешна предизборна кампания.

СДС - 4 репортажа
- На столичния митинг - "Да победим с помощта на Бога!", Иван Костов "Думите са казани, пред нас е само победата!", Н. Михайлова "Велико Търново ще бъде синьо". И. Крадлеков "За царя и за България - със синята бюлетина", Ф. Димитров "Благодаря ви за усилията, които ще положите в този ден, защото този  ден е ваш", Гюрсел Алиев в ромския квартал на Пазарджик - "При вас сме с Евгени Михайлов и Иван Костов, които ни приемат като хора" и призовава да гласуват със синята бюлетина, ако искат да живеят свободно; Константин Тодоров в Асеновград "Пряката битка е спечелена. борбата оттук нататък е за още 3-4 %, които да увеличат дистанцията с около 8 %. Ние не сме политически противник на БСП, а тяхна нравствена алтернатива", в Добрич - Ал. Йорданов и Ал. Божков - "Добрич ще бъде отново богат със земята и хората си".
ДПС - 2 репортажа
- Г-н Дал във Варна "В бъдещият Парламент ДПС ще се бори за участие на етническите групи в структурите на властта, за икономическото изграждане на страната" и прогнозира 30 места за ДПС.
Нов избор
М. Миланов "Ние кандидатствуваме за 38 Народно събрание, ане за 37 -то, защото в него сме вътре"; Д. Луджев - за проблемите на академичното образование в региона; Ал. Александров призовава да направят наистина своя нов избор.
ДАР
Ал. Каракачанов "Ролята на ДАР е да може да играе ролята на на мост, защото не е сателит нито на СДС, нито на БСП и търси националното единение".
Народен съюз
Повечето журналисти считат, че оранжевите ще преминат 4 %-та бариера; А. Мозер "Вие ще изберете умерената политика. Краят на предизборната кампания е начало на победата".
Напред, България
Иван Славков "България се превръща в сергия на Общия пазар и спирка по пътя от Лондон до Калкута".
БСЧИ
"Ще направи две паралелни изчисления на гласовете - първата извадка ще е готова още в 20 часа, ще покаже кой е победителят и евентуално вторият по ред, но по-пълни изчисления - във втората извадка, която ще посочи кой прескача 4 % бариера и ще готова в 24 часа"
Патриотичен съюз
Водачите на листите не присъствали на Коледния детски празник, за да запазят предизборната си неутралност (!?!)


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Студио "България"; Факти, събития и коментари
Гости в студиото: Г. Тамбуев, Г. Боздуганов
Основна тема: Предизборни компромати. Заключителни прояви на предизборната кампания.

I. Основни тези - компромати
1. Компроматите - появяват се винаги в критична ситуация. Последният - в бр. 1 на в. "Особено мнение" на Г. Тамбуев.
- в листите на партиите фигурират хора психически нуравновесени, криминнално обременени и политически доносници;
компромат, съдържащистински, документирани факти трябва да стане достояние дообществото.
2. Хронология на компроматите
- списъци,  публикувани във в. "Факс" и "Ранно утро", "оня списък";
- "жълтия плик" срещу Ф.Димитров;
- разкрития на Я. Янков срещу Ст. Савов;
- срещу А. Луканов - агент на КГБ;
- П. Берон - единствената жертва на компромат, който не се знае дали съществува;
3. Компромати срещу БКП и БСП
- атентата в църквата "Света Неделя" 1925 г.;
- 9.IХ.1944 г. - геноцид спрямо българския народ;
- обявяване на българите в Пиринския край за македонци;
- решението на Политбюро на през 1963 г. за присъединяване на България към СССР;
- 1968 г. - БНА - агресор в Чехословакия;
- 1990 г. - тайни договори между България и Русия;
- цялото минало на БСП е компромат, партия изцяло подчинена на комунистическия интернационал  и СССР;
- Народният съд действува по време на война, войната, която БКП обяви на целия български народ.
II. Заключителни предизборни прояви
1. Митинги
БСП
- звукова картина - повтаря се "малка червена звезда" многократно и скандирания "Победа!";
- импровизирани интервюта със старци, които говорят на диалект "треба да спасим България", "победихме фашизма".
Внушение: БСП продължава да плаща данък на чужди символи, само стари, неграмотни хора я подкрепят.
СДС
- в резюме изявленията на Е. Сугарев и Ф. Димитров, обещание за "синя" коледа; Ф. Димитров благодари на симпатизантите на СДС, че търпеливо са понесли почти 2-годишното управление на комунистите и Доган.
нушение: сигурност в победата, край на комунизма в България.
2. Интервюта с лидери на партии
Ж. Виденов: Ако победим, ще променим изцяло модела, пазарна икономика, но регулирана; евентуални партньори в управлението на страната ДАР, БББ, ПС, НС (ако желаят). Правителството от типа "Д. Попов" - не, безотговорно, тип "Беров" - също не, изчерпани възможности. Ще съставим истинско правителство на коалиционна основа, открита, отворена за всички, които подкрепят програмата ни.
Ф. Димитров - отново ще трябва да оправяме чудовищното завещание на комунистите, които управляваха 22 месеца. Трябва да се спре разграбването на държавата, промени в НПК, ликвиддиране на мафията; желязна финансова дисциплина, значителни средства за социални помощи. Едно силно и честно правителство, за да тръгнат реформите и част от кошмарите да бъдат забравени.
Ключови думи: I интервю - модел, регулирана, партньори, изчерпан, коалиция, открит, подкрепя
II интервю - чудовищно, мафия, разграбване, желязна, ликвидиране, силно, честно, кошмари.
Внушения: И в двете интервюта става въпрос за бъдещо управление на девете политически сили, но дори само в ключовите думи ясно личат акцентите - в първото интервю позитивно-делови, във второто - изцяло негативно, обърнато към минали грешки.


16.12.1994 г.