12.12.1994 г.

 П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И


ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
(СДС)

СДС за себе си:

Продължава представянето на кандидати на СДС, които представят "новото лице" на СДС - млади хора с добро образование.
Продължава агитацията на СДС към избирателите за участие в предстоящите избори. Това се свързва с победата над комунизма. ("Демокрация")
Синята парламентарна група ще бъде без предатели - всички кандидати за депутати на СДС вече са написали своите оставки. ("Демокрация")
Филип Димитров заявява, че:
Ще "пледира за президентско управление, ако в следващия парламент не се утвърди двуполюсният модел".
Ако в следващия парламент влязат пет-шест партии, ще се повтори хаосът от бившия парламент и това ще доведе до ново правителство като това на Л. Беров.
Най-добрият път на страната е стандартната демокрация с очертани полюси в парламента.
СДС ще търси коалиция с Народен съюз, ако той влезе в парламента. ("Континент")
Реклама: платена реклама "Ние ще гласуваме за СДС отново" - Наум Шопов и Невена Симеонова - актьори. ("24 часа")

СДС за другите:

СДС за БСП:
Прави се внушение, че участието на ген. Л. Петров в предизборната кампания на БСП е заплаха за националната сигурност на страната.

Другите за СДС:

Цар Киро разпръсква пачки със столевки в циганския квартал в Сливен и призовава ромите да гласуват за СДС. ("Континент", "Труд")
Лидерът на сините прави изненадващ ход, като обещава повече правомощия за президента, ако се провали двуполюсният модел - това противоречи на програмата на СДС. ("Континент", "Труд", "24 часа", "Новинар", "Стандарт")
Програмата на СДС предвижда връщането на Търновската конституция с всички последствия за това. ("Континент")
И СДС, и БСП подкрепят двуполюсния модел от политически егоизъм. ("Континент")
Сините ще коригират избирателния закон и този за партиите в следващото народно събрание. Според Костов само срещу 50 000 подписа малките партии трябва да се допускат до изборите. ("24 часа")
Иван Куртев е най-сериозният претендент за мястото на Ф. Димитров като шеф на НКС на СДС. Между Ал. Йорданов, Иван Костов и Ф. Димитров, ако бъде отстранен от НКС, ще бъде борбата за шеф на парламентарната група на СДС. Ако бъде заменен Филип Димитров, А. Йорданов и Ф. Димитров ще се състезават за председатели на парламентарната група на СДС. ("24 часа", "Труд")
Опит за убийство заподозря вчера щабът на СДС след катастрофата с Васил Гоцев в събота. ("24 часа")
Сугарев не зачел свикан от него митинг в София. Въпреки заявените около 10 хил. души, на "Ал. Невски" са се явили около 20 души. ("Труд", "Континент")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
(БСП)

БСП за себе си:

Изборите ще са безсмислени, ако отново има балансьор в новия параламент:
- БСП няма да тръгне необмислено към предсрочни парламентаарни избори, тъй като това е лош вариант за България, но може да се окаже единственият възможен;
- балансьор в новия парламент няма да има;
- не е възможно непризнаване на изборните резултати;
- предсрочните президентски избори не са главната цел на БСП, но няма да допуснат конфликт между властите, инспириран от президента;
- БСДП не е готова за властта, поради което надали ще бъде включен негов лидер в правителство на БСП;
- функциите на идейните течения в БСП са да стимулират идейното обновление в БСП;
- ако Патриотичният съюз влезе в парламента, БСП със сигурност ще им предложи участие във властта. ("Стандарт")
БСП обещава живот на черната металургия. Тя е един от малкото отрасли, останали живи, съхранили пазарите си и в близките години тя не само ще се развива, но ще тегли икономиката напред. (Жан Виденов - "Дума")
БСП е за нова организация на здравната система, законови норми за защита на младите майки, увеличаване на детските надбавки и помощите за деца, възстановяване на социалните привилегии на работещите жени. ("Дума")
Симеон би царувал и при правителство на БСП. ("Дума")
Николай Камов покани в събота по време на диспут по "Дарик радио" опонента си от СДС - Едвин Сугарев. Да се срещнат пак след шест месеца на нов диспут. ("Дума")
Петър Георгиев, съпредседател на Конфедерацията на ромите в България, заяви, че шансът на ромите е да гласуват за БСП. От гледна точка на избираемост в листите на всички политически партии, той може би ще бъде единственият представител на ромската общност в бъдещия парламент. "За нас най-реална е платформата на БСП. Тя наистина гарантира решаване на социалните проблеми на ромите и издигане на тяхното културно равнище." БСП ще приеме закони, които ще дават възможност за съживяване на производството, а това е важно за нас, ромите, сред които 95% не работят. Освен това се гарантира безплатно здравеопазване, образование и други социални придобивки. ("Дума")
Продължава темата за "изминалите лоши пет години" - години на синята власт. Отново се разглежда положението на село: през 1992 г. бяха разпилени овчите стада и тези на едрия рогат добитък; в някои села се стига до натурална размяна - стока за стока. ("Дума")
БСП е готова с три варианта за кабинет след изборите. Първото нещо, което ще направи, е да прокара закон за подпомагане на селското стопанство. ("Труд")
БСП разкрива намеренията си за законодателна дейност по отношение на финансовия контрол:
- Върнатият от президента закон за Сметната палата ще бъде внесен отново.
- Ще се проверят отчетите за изпълнението на държавния бюджет след 1991 г.
- Ще се направят проверки по аферите: "Нефтохим", "Сапио", износа на зърно и животни.
- Нов закон за финансовия контрол.
- Закон за одиторския контрол.     ("Труд")
Реклама:
1. Платено рекламно каре, представящо Елисавета Миленова - "Инвалидите - ще бъде ли защитено тяхното човешко достоинство?": проблемът за инвалидите е част от цялостната икономическа социална стратегия на парламентарната група на БСП. Да се оживят предприятията на инвалидите чрез държавни поръчки. ("Труд")
2. Рекламно каре, представящо Росен Хубенов - "Ще отстояваме ли независимостта на съдебната власт?": БСП стриктно ще отстоява принципа на независимостта на съдебната власт. БСП настоява съдебната власт да отговори на изискванията на обществото. ("Дума")

БСП за другите:

БСП за СДС:
Янчулев сваля плакати на БСП - мащабна акция за унищожаване на предизборни плакати в столичните общини Красна поляна, Слатина, Сердика. ("Дума"
В "Дума" е разгледан въпросът с високата инфлация като последица от спада в икономиката. Липсата на всякакви представи за икономическо ръководство в СДС и грозната тактика "да оставим комунистите да се забъркат" в изключително горчивата каша от проблеми веднага след 10 ноември и после да се събират дивиденти от това, са сред основните субективни причини за разрухата. ("Дума")
СДС не уважи празника на Плевен по случай 117-годишнина от освобождението му от турско робство. На празника присъства руският посланик. ("Дума")
Новоназначената областна управителка в Хасково д-р С. Василева нарежда в писмо до общинския съвет в Раднево да бъде възстановен на поста му бившият("Дума")
председател на съвета - активист на СДС.
Другите за БСП:
Борбата за икономическо надмощие измества борбата на идеи в БСП - висши функционери на БСП направили опит да получат пълния списък и информация за задграничните фирми с участието на Андрей Луканов. ("Новинар")

Лидерът на забранената в Македония Партия на човешките права Илия Илиевски е получил 200 000 марки от БСП, съобщиха от ВМРО. ("Стандарт")


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
(ДПС)

ДПС за себе си:

Само единно турското население може да оцелее като етнос - призив на окръжния лидер на ДПС в Крджали Ахмед Юсеин. ("Континент")
Турците са и против сините, и против червените. ("Континент")
Турците не са допускани до МВР и МВнР. ("Континент")
ДПС иска постове за вицепремиер и министри за турци. ("Континент")
Да се пази електоратът на ДПС от чужди сили - като Недим Генджев. ("Континент")
Турското население иска привилегии за влизане във висши и полувисши учебни заведения. ("Континент")
ДПС се заканва да уволни шефа на телевизията Хачо Бояджиев. ("Труд")

Другите за ДПС:

ДПС отново се връща към изтърканите лозунги от 1989-1990 г. и заплахата с мними опасности за нов "възродителен процес", защото не е много уверено в резултатите от изборите. ("Континент")
Турците отново се оплакали, че мюсюлманите не можели да се издигат професионално и че плащали за лечението си. ("Континент")
ДПС иска отново министерски постове като гаранция, че се спазвали правата и свободите на мюсюлманите в България. ("Континент")


НАРОДЕН СЪЮЗ

Народен съюз ще партнира с всички демократични политически формации, влезли в парламента, с изключение на БСП. Трябва да се приемат промени в Закона за собствеността и ползването на земите. (Интервю с Евгени Милчев - "Новинар")
Народният съюз има силно лоби в европейските структури и от тях ще потекат капитали за икономиката в Кюстендилско. (Владимир Джаферов - "Стандарт")
Девиз: "Здрав разум и почтеност в управлението". ("Новинар")


НОВ ИЗБОР

На пресконференция Луджев съобщава, че бира "Нов избор" ще залее пазара. ("Континент", "Новинар", "24 часа")
Нов избор разчита на интелектуалния и спортния елит на обществото. ("Континент")
Нов избор е създал с народното движение "Ку-ку" трайни бизнесинтереси. ("Континент")
Политиката на Нов избор е прагматична и реална - хората се хранят от работата си, а не с илюзиите си. (Интервю с Димитър Тановски - "Новинар")
Димитър Луджев счита, че Нов избор ще има [не?] 3,5, [а?] 9 процента на изборите. ("Стандарт", "Труд")
Девиз: "Всички обещават, ние можем". ("Новинар")
Реклама: платена реклама "Нов избор трябва да победи" - Христо Стоичков. ("24 часа", "Труд")


ДЕМОКРАТИЧНА АЛЕТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА
(ДАР)
Рекламна страница на ДАР във в."Труд":
- ДАР предлага своя програма и екип, готов да я осъществи. Млади хора съставляват нова икономическа школа - школата на ДАР.
- Отделяне на социалните фондове от държавата.
- Икономическите закони ще бъдат приоритетни.
- Икономическа платформа: 1) Спиране на разграбването на държавната собственост. 2) Стабилизиране на 350-400 структуроопредялещи предприятия. 3). 4) Закриване на губещите предприятия.
- Стопанска политика с модерни социални корективи.   ("Труд")
Укрепване на 80-100 предприятия чрез създаване на смесени предприятия с водещи фирми

БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК
(БББ)
Музикални редактори от БНР и частните радиостанции обвиниха Жорж Ганчев в плагиатство за клипа му с песента "Питам". Музиката е на Боб Дилън от "Отговорът с вятъра се носи". ("Стандарт")


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
(ПС)
Патриотичният съюз пуска Коледна томбола. Целта на томболата е да съживи изборната активност на българите. Томболата "зелена бюлетина" не е рекламна акция на ПС, това е провокация към всички, които не бива да допускат ДПС да вземе пак ролята на балансьор. ("24 часа")

Патриотичен съюз е пример за сателит на БСП. "Родината - дом за децата ни" е празен лозунг, роден от празни глави. (Д. Дамянова - "Стандарт")
В читателско писмо до в. "Демокрация" се казва, че привърженици на БСП ще гласуват по заповед за Патриотичния съюз. ("Демокрация")


ПРЕЗИДЕНТ

Един от парадоксите на настоящата предизборна кампания е растящият рейтинг на управляващите в момента, а не на усилено рекламиращите се политически сили. Въпреки желанието на СДС и БСП през 1994 г. да орежат конституционните права на президента и непрекъснатото им очакване той да се злепостави, като вземе страна в предизборната борба, той не само не наруши конституцията, но и печели все повече дивиденти от управлението на служебното правителство, което възвърна усещането у гражданите, че държавата все пак съществува. ("Стандарт")


ПРАВИТЕЛСТВО

Все по-печеливша изглежда една непредвидена досега поправка в конституцията, отнасяща се до служебния кабинет. 58% от анкетираните признават, че макар и действащ за кратко време, екипът на Инджова прави добрини за страната. ("Стандарт")


Ц И К

ЦИК извади от листите ген. Любен Петров. Причината е, че той е бил на действителна военна служба към датата на подаване на листите в ЦИК. ("24 часа", "Демокрация")


ИЗБОРИ

Последната седмица преди изборите може тотално да обърка очакванията за следизборно управление на страната. Масовата представа в обществото вече е за бъдещо социалистическо управление. Дори нагласата извън обществото е такава. Има много прогнози за следизборно коалиране в парламента на влезлите в него, но всички те изглеждат много хипотетични. При несбъдване на нито една от хипотезите служебният кабинет наистина ще продължи да управлява до възможни нови избори през пролетта. Но това качествено ще промени ситуацията в страната. За първи път ще се появи необходимостта от извънредни мерки. При създаден прецедент никой да не може да приеме бюджета за 1995 г. ще се наложи ново извънредно решение. Проблемът е, че никой не знае какво ще е то, а може и да не го забележим. ("Стандарт")
В знак на протест срещу ограниченото отразяване в медиите на предизборната кампания на Конфедерация БЗНС-Национален блок "Търновска конституция" членка на коалицията ще протестира в евино облекло в центъра на Русе. ("Континент", "Демокрация")
Предизборните програми на БСП и СДС си приличат, но това е само фиктивно. Който вземе мнозинството, ще се втурне да поправя "грешките" на 36-ото народно събрание и на изпълнителната власт. ("Континент")
Двуполюсният модел не е ефикасен, защото винаги единият ще пречи на другия и ще чака да дойде на власт, да му поправи грешките - и така до края на България. ("Континент")
Разбирателството не е равно на предателство, но политиците не искат да го разберат и постоянно обръщат колата на реформата, осъществявайки партийната линия на противопоставяне. ("Континент")
За 240 места в парламента претендират близо 5000 кандидат-депутати, което съвсем не е гаранция за качеството на следващото народно събрание. ("Континент")
Законът за изборите и Законът за партиите е некачествен. ("Континент")
В БСЧИ има само 10 оплаквания за нарушения. ("Стандарт")


ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ


Л и ч н о с т и


АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА

Интервю с певицата във в."Континент", в което се споменава, че тя е ангажирана в предизборната кампания на СДС. Пендачанска единствено призовава хората да отидат да гласуват, за да повлияят по някакъв начин на бъдещето. ("Континент")

ДИМИТЪР ТАДАРЪКОВ

Интервю във в."Континент". Кандидат-депутат и водач на листата в Пловдив от Конфедерация БЗНС-Национален блок "Търновска конституция".
Моделите на приватизация, лансирани в България, са необосновани. Масовата приватизация е теоретическо недомислие. Разрухата в икономиката е предизвикана от много фактори. През петте години преход в управлението на страната се включиха непрофесионалисти. Разпускането на 36-ото народно събрание доказва недалновидността на депутатите. Ако в предстоящите избори отново се гласува за цвят, а не за професионалисти, ще бъде тотална трагедия. Той е бизнесмен и затова е решил да се кандидатира за депутат. Законите се приемат прибързано, но това е естествено за прехода. Трябва да има държавна намеса и планиране на икономическото развитие. Той самият е безпартиен, но е избрал коалицията, защото за първи път от десетилетия почти всички земеделци са успели да се обединят. За България общите решения трябва да бъдат на принципа на коалицията, а тя се създава на базата на консенсус. ("Континент")

ВАСИЛ ЗЛАТАРОВ

Компромат за него в "Дума" - председател на Демократичния формум и активен деец на Съюза на българските национални легиони някога, съратник и наместник на Иван Дочев у нас. Цитират се неговите изказвания за расовата хигиена и борбата с ония болести, които убиват бъдещето на нацията. Прави се аналогия със сегашните му изказвания в полза на демокрацията. ("Дума")

ГЕОРГИ ПАРУШЕВ
(компромат)
Водачът на ДПС-листата в 25-и столичен район е завлякъл чешката фирма "Центротекс" с пари и стоки за 250 хил. лв. Фирмата не вярва да си получи парите, ако той стане депутат и получи имунитет. ("Труд")

ДИАНА ДАМЯНОВА

Тя е в Нов избор, защото там залагат на професионалистите, а не на идеолозите. Истинските алтернативи на идеологическите централи са донякъде ДАР и Народен съюз. Нов избор изцяло съответства на понятието за алтернатива. Жените влизат в политиката, когато ситуациите изискват налиичието на воля. ("Стандарт")

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА

Подценяването на социалните въпроси и оставянето им извън политиката е грешка. Няма нищо лошо в Нов избор стига да не е само декларация, да не е необходим само на определена група хора. Фактът, че 3% по-висок коефициент на интелигентност има българката е достатъчен, за да се опрвдае нейното присъствие в политиката. Разумът, балансът и прагматизмът на жените е необходим сега в политиката. ("Стандарт")


Ф а к т и, с ъ б и т и я:


Недим Генджев агитира на турски език в Кърджали.
("Стандарт")
Писмо на премиера на Италия Силвио Берлускони до Филип Димитров с пожелание за победа на СДС на изборите. ("Демокрация")
Интервю с Антонио Палмиери - сътрудник на С. Берлускони. ("Демокрация")
Кандидат-депутатът от БСП в Кюстендил Иво Атанасов изпаднал в нервна криза от неудобните въпроси на избирателите в с. Ваксево. ("Демокрация")
На среща с войници в Белене представителят на БСП ген. Л. Петров е просрочил времето за изказване и е взел от времето на СДС. ("Демокрация")
На среща с журналисти във В. Търново Д. Луджев се явил пиян. ("Демокрация")
В София се проведе акция "Синя София" за облапване с предизборни плакати на СДС. ("Демокрация")
В зала "България" се състоя концерт, посветен на победата на СДС на изборите. ("Демокрация")
Предизборни срещи на кандидати от СДС в: София, Кърджали, Разград, Казанлък, Варна, Шумен, Русе, Две могили, Монтана, Добрич, Смолян, Сапарева баня, Благоевград, Петрич, Айтос, Бургас, Силистра, В. Търново, Дряново, Севлиево. ("Демокрация")
По инициатива на Лекарския съюз в Русе се състоя диспут между представители на: СДС, БСП, ДАР, Нов избор и независимя кандидат Д. Барбуков. ("Демокрация")
След посещение на Лилов в Мъглиж местните болшевики заплашили с бесилки и Белене привържениците на СДС. Бити били трима мъже и две жени. ("Демокрация")
Кандидат-депутатите от БСП са подписали декларации за вярност към комунистическата партия. ("Демокрация")
Националният съвет на новосформирания комсомол е избрал Изпълнително бюро от 24 души. ("Демокрация")
Лидерът на прокомунистическата Федерация на ромските общности Васил Данев обещал на Луджев от 80 до 120 хил. гласа. ("Демокрация")
Съобщението на Ефир 2, че лидерът на СДС в Смолян е подал оставка, е лъжа. ("Демокрация")
В НДК бе организирана среща на комунистки и симпатизантки на комунистическата партия. ("Демокрация")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ


БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ


К А Н А Л 1


ТЕМИ/ТЕЗИ/ВНУШЕНИЕ

Навлизане на руски войски в Чечня.
Срещи на президента Желев в Молдова.
Унгария - в местните избори печелят левоцентристките сили - слаба активност на избирателите.
Проверка на международни експерти на АЕЦ "Козлодуй". Международен семинар, организиран от Зелената партия и КНСБ на тема "Бъдещето на ядрената енергетика в България".
Самоубийства в армията.
Европейска младежка кампания срещу фашизма, ксенофобията, антисемитизма и нетолерантността.
Режимът на водата в София.
Строителството и опазването чистотата на града.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
СДС - среща-концерт в зала "България" - Ф. Димитров - В България никога не е имало толкова голям шанс за победа на демокрацията и дай Боже да не го изтървем. Над 200 елитни музиканти и А. Милчева ще участват безвъзмездно.
СДС - среща на кандидатите за 24-ти избирателен район с избиратели от община Искър. Ф. Димитров - синята коалиция вече е натрупала достатъчно политически опит и сега предлага личности, доказали своите качества в практиката. Две автомобилни колони от Симеоново и Панчарево. Ив. Куртев и В. Василев обикалят част от селата край София.
СДС - на неделна света литургия в Русе присъства Ст. Софиянски, легитимира принадлежността си към християнските добродетели.
СДС - предизборна среща в с. Джулюница, отец К. Бараков заявява, че църквата стои зад СДС и винаги ще го поддържа. Н. Михайлова, В. Гоцев - само вярата в Бога не е достатъчна, трябва да се повярва, че синята идея ще прероди България.
СДС - среща в Кърджали на Ив. Костов, А. Агов и ген. Люцканов - Левият завой ни доведе до лява катастрофа, СДС ще управлява тази държава и тогава виновните ще отговарят пред закона за състоянието на държавата, за икономическата и политическата платформа на СДС.
СДС - втора среща на Й. Соколов и Ж. Чобанов в Цар Калоян - "нашата държава е в опасност за собственото си съществуване, поради нанесените щети."
СДС - среща на Ал. Йорданов в Преслав - проблемите на образованието и културата, приоритетите на СДС - икономическата стабилизация. Среща със студенти в Шумен - Шумен и за мен е град на любовта. Нежеланието да се участва в изборите е бягство от отговорност именно пред онези, на които принадлежи бъдещето.


БСП и коалиция - обиколка в община Кремиковци. Среща на Ж. Виденов в комбината - бъдещето на комбината и металургията, за липсата на питейна вода и газ. България се приближава към решаващ избор. За поносима цена на прехода, за съживяване на производството, за държава на реда и закона, сигурност на външните ни граници. Жан Виденов на среща с избиратели в Бухово представя хората от листата. Поднасят цветя към паметника-костница на загинали антифашисти.
БСП - Н. Камов и кандидат-депутати на обиколка на пазар Люлин в столицата, пазара и минералния извор в Банкя и квартал Вердикал. Прекупвачеството и високите цени.
БСП - Представяне в Пловдив на книгата "Забравени новели" от Ст. Продев. Ив. Гранитски - Новелите защитават свободното гражданско общество, каквото България няма да има още 20 години. Вестник "Дума" е захранила с идеи журналисти, пресгрупа "168 часа" и модерния печат, изиграл голяма роля за свалянето на правителството на Ф. Димитров. Среща с избиратели.
БСП и коалиция - дискусия на тема "Жените в демократичните промени" - здравеопазване, правосъдие, проблеми на семейството и майчинството - М. Виткова, К. Маринова, М. Митева, А. Караиванова.
БСП - среща-концерт с артисти и певци. БСП означавало "Бъдете сигурни в победата. За повече ред, сигурност и култура.
БСП и коалиция - среща на А. Луканов с журналисти и дейци на културата от Плевен - обсъждат проблемите на икономическия, стопанския и културния живот в града.


НС - среща на Ал. Джеров, А. Николов и Р. Цветков с избиратели от Панчарево. - Единствено НС има силата и разума да бъде обединителният център на демократичните сили в бъдещия парламент.
НС - предизборен митинг в Плевен - шествие и поднасяне на цветя - Мозер - за приоритет на селското стопанство, не заради идеята, а защото то е богатството на България.
НС - среща в с. Николово, Русенско - Я. Димитров - само широка коалиция между града и селото, защитаваща средната класа, ще съхрани традиционните български ценности и ще изведе страната от кризата.
НС - среща в с. Якимово, обл. Монтана, за възраждане на селските стопани.


ПС - кандидатите посещават спектакъла "Суматоха" от Й. Радичков. Изтъква се, че изборът е направен между двете единствени пиеси от български автори.
ПС - среща с група столични бизнесмени и запасни офицери - обсъждани проблемите на предприемачеството и на националната сигурност - за модерна пазарна икономика, за преференции за българския частен бизнес.
ПС - Е. Масларова подарява икони на театрали, спечелили наградата "Театрон".
ПС - членове на ПС, Г. Ганев, стават кръстници на 21 деца от Вълчидол - за поддържане на българската традиция.


ДПС - среща на А. Доган с 2 000 роми в гр. Средец и околните села - Пл. Георгиев - не въглищата, а вие сте черното злато на България. Татарлъ - ДПС е универсална правозащитна партия. Митингът завършва с "буен кючек".
ДПС- представя своите кандидати в Асеновград - Октай очертава бъдещите политически задачи на движението.
ДПС - среща на В. Адем в Балчик - основните акценти в предизборната платформа - оземляване, система за финанасиране, нисколихвени кредити в селското стопанство.
ДПС - празник на стадион "Младост" в Хасково - ДПС ще продължава да защитава правата и свободите на българските граждани и на малцинствата.


НИ - среща на Д. Луджев с избиратели от Овча купел - за ролята на видни артисти и спортисти в кампанията, в това число и НД "Ку-ку". Хр. Стоичков помага безкористно на съюза. Обсъждат проблемите на преходния период. "Нова България се е родила."
НИ - тържествена литургия и водосвет за успех на изборите в Добрич - участвал Ив. Пушкаров.


ДАР - среща на А. Томов в "Хиподрума" - "ако се възпроизведе старата структура на парламента, в България няма да има стабилност, невъзможна ще бъде и коалицията. Ето защо е важно кой ще е балансьорът - ДАР или ДПС.
ДАР - "Бъдещето на Бургас е бъдещето на България!" - предизборен лозунг на коалицията. Ст. Радославов заявява, че рано или късно политиката на ДАР ще спечели, тя е политика на разума и съгласието!" За създаване на Бургаско лоби в парламента.
ДАР - среща в театъра на Пазарджик - А. Ахрянов, Ал. Томов.


БББ - среща на Ж.Ганчев в Дупница и Кюстендил - Ние ще работим за общата българска кауза и националното единение, представя програмата.


Девет партии и коалиции се обединяват около протестите на добруджанските селяни - за изкупуването на тютюна и другата селскостопанска продукция.


Среща на Русенския лекарски съюз с представители на СДС, НИ, ДАР и независими - Барбуков, обсъждат проблеми на здравеопазването.


НД за коронована демокрация "Царство България" в Русе - представят своята кандидатска листа.

РЕКЛАМА

Излъчен бе клипът на БСЧИГП - "Гласувайте..." и този на ГИСДИ.


ЛОЗУНГИ
"Победа, България" (СДС), "България за всички" (ДПС), "Разумният избор" (НС),"Бъдещето на Бургас е бъдеще на България" (ДАР).


КЛЮЧОВИ ДУМИ
Т
радиционни ценности, национално единение, българска кауза, отговорност, балансьор, широка коалиция, кючек.


ЛИЧНОСТИ
Ф. Димитров, Луджев, А. Томов, Савов, Мозер, Джеров, Г. Ганев, Д. Дамянова, А. Агов, Камов, В. Василев, Гоцев, Ж. Виденов, Масларова, Ст. Николов, Барбуков, Доган, Октай, Татарлъ, А. Луканов, П. Симеонов.


ИЗВОДИ. ПРЕПОРЪКИ
Нов акцент в кампанията са автоколоните.
Масово се свързва политическата кампания с религиозни празници и обреди, както и посещения на културни мероприятия - най-вече театрални спектакли. Появяват се нюанси (ДПС, СДС) за наказание на виновници. ПС все по-точно намира своята ниша - българския дух, историческите ценности, традицията, вярата, отказа от политиканство в името на България и т.н.


Л.Верих 11.12.94


Е Ф И Р 2


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ


БСП

Привържениците на земеделската идея да гласуват с червената бюлетина, а не с оранжевата - съветват депутатите-социалисти във Вердикал.


СДС
Ф. Димитров - Пред България никога не е имало толкова голям шанс за победа на демокрацията"; Н.Михайлова и В. Гоцев - "само вярата в Бога не е достатъчна, трябва да се повярва и във възможността на синята идея да прероди България"; Ал. Йорданов - "Стагнацията и икономическата криза в България повлякоха първо културата, след това блокираха инвестициите в образованието" и затова главният приоритет е икономическата стабилизация и продължаването на реформите; Ал. Йорданов в Шумен - в лозунга на СДС освен надеждата за победа, неизменно присъства и мисълта за България, а нежеланието да се участва в изборите е "бягство от отговорност"; Й. Соколов - "На 18.12. ще се реши съдбата на България дали да се развива като нормална европейска държава, или управлението да се поеме от същите хора, които нанесоха огромни щети, страната е опасност за собственото си съществуване" (!?!); Ив. Костов - "СДС ще управлява тази държава и тогава виновните ще отговарят пред закона. левият завой ще е голяма катастрофа".


ДПС
Пламен Георгиев от програмата "Ром за ром" в Бургаско - "Не въглищата, а вие сте черното злато на България", а И. Татарлъ добавя "ДПС е универсално правозащитна партия за всички български граждани"; О. Октай в Асеновград очертава бъдещите политически задачи на движението; Вада Тадем [?] в Балчик разяснява акцентите в предизборната платформа - оземляване на имотните и безимотните, създаване на система за финансиране и нисколихвени кредити за земеделието.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
Посещението на "Суматоха" част от предизборната кампания за стимулиране на българското самодейно творчество и българската култура. С участието си в кръщаването на децата ПАТРИОТИЧНИЯТ СЪЮЗ подчертава, че подкрепя традиоцнните български ценности; Ем. Масларова подарява две икони на актриса и директора на театъра в Пловдив.


НАРОДЕН СЪЮЗ
А. Джеров - "След 7 дни трябва да дадем своя разумен вот за България, ... само в съюз със земеделците ще може да се изгради пазарната икономика и новите икономически отношения"; Явор Димитров в Русенско - "Само коалиция между града и селото, защитаваща средната класа, ще съхрани традиционните български ценности и ще изведе България от кризата".


НОВ ИЗБОР
Д. Луджев на заключителната пресконференция - "Сините и червените за 5 години съградиха Берлинска стена и вятърът на промяната спря, затова Нов избор на първо време ще направи дупка в стената, откъдето да мине промяната", вярва, че ще влезе в парламента, защото има подкрепата на интелигенти и спортисти.


ДАР
Ст. Радославов - "ще се опитаме да създадем Бургаско лоби в парламента"; Ал. Томов - "Ако се възпроизведе старата структура на парламента, стабилността в държавата е изключена; основният принцип на ДАР е политическото съгласие, а то би трябвало да доведе до защита на българското производство и на държавните интереси в процеса на приватизацията.


БББ
Ж. Ганчев - "БББ е за национално единение, без това - България ще стане една тъжна, бивша страна", припомня програмата и акцентите в нея, а българската история счита за основание за национално самочувствие.

БЪЛГАРСКО РАДИО


ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"


"Клуб 7" - Седмичен политически обзор - 9-11 ч.

Гости в студиото: Евгени Станчев, М. Бехар, Ст. Кожухаров, Н. Колев-Босия
Тема на разговора: За чие бъдеще ще гласуваме - за нашето или за тези, които искат отново да бъдат избрани?

1. За кого ще гласува българин
ът?
- На тези избори ще гласуват 100% - 60-70% ще отидат до урните, останалите гласуват вот на недоверие;
- изборите ще бъдат спечелени от политиците и изгубени от избирателите;
- няма два полюса: има зло и по-малко зло;
- политиците ще бъдат победители, но комплексирани, победените - избирателите - също комплексирани от Андрешковския комплекс;
- може и да не ти е симпатичен даден политик, но важното е да разбереш дали за себе си мисли, или за хората.
2. Ролята на журналистите и медиите
- Предизборната кампания е твърде вяла, но вината не е в журналистите, че в следващото народно събрание ще влязат не особено читави хора;
- свръх задача на медиите е да търсят истината и да я разпространяват, а те правят точно обратното ("Дума" например твърди, че разрухата настъпила през последните 4 години);
- днес цената на една медия не е много висока, но на телевизията е много висока, най-търсената медия (Д. Дамянова беше в студиото, а Св. Шаренкова - не, и вдигна луд скандал. На следващата дискусия пристигна Гиньо Ганев);
- тези дискусии, независимо от борбите за участие, няма да определят изборните резултати;
- в дискусиите липсва провокацията в добрия смисъл, да се покаже истинското лице на политика, да му се задават въпроси от публиката, от журналисти, но регламентът не позволява;
- министър Червенков и Гарелов онанират с химикалките пред тв екрана.


Ключови думи: политици, победители, победени, комплексирани, читави, луд скандал, цена, онанират.


Внушение: От провокиращия въпрос, превърнал се в основна тема на разговора - българинът ще гласува не за своето бъдеще, а за политиците, той ще бъде победеният, а те победители, но и едните и другите са комплексирани.


Извод: "Клуб 7" продължава първоначалната си линия да омаловажава изборите като решаващо за страната събитие. Много кадърни журналисти, събрани заедно, но не направиха добро предаване. И най-важното - не се изясни за кого все пак ще гласуваме, от гледна точка не на журналистите, а на българина.
11.12.1994 г.

ДАРИК РАДИО


На 10 декември в 180
-минутния Седмичен обзор - половинчасово интервю (радиомост) със Симеон II от Мадрид и едночасов предизборен диспут на Едвин Сугарев (СДС) и Николай Камов (БСП).
Водещ на блока Владимир Танев. На предстоящите избори бе посветен и 5-минутният постоянен коментар на Петко Бочаров.

Коментар на Петко Бочаров: - какво показват социологическите проучвания от преди и от тази седмица, кои политически сили биха влезли в
парламента, кой ще стигне до абсолютно мнозинство, какво ще стане, ако нито една политическа сила не получи повече от 121 места, каква ще е картината в парламента - варианти, кой ще бъде партньор на БСП - тук разсъжденията вървят така: съмнително е ДПС да стане партньор, Народният съюз - също, но най-естествено той може да си партнира със СДС и тогава заивси какво число депутати ще стигнат общо, ако обаче не минават 121, ще им трябва и друг съюзник. Ако ДАР би могъл да партнира на бившите си партийци, то П. Дертлиев не може, тогава, ако БББ е влязъл в парламента, може да се окаже истински балансьор! При тази конфигурация съставянето на правителство ще е трудно и продължително, а защо да не продължи управлението на служебния кабинет на Р. Инджова?! Бочаров обяснява, че при пропорционалната изборна система втори тур няма и призовава състезаващите се, вече над 40 партии да се огледат, да видят кой стои идейно най-близо до тях и да се оттеглят, като призоват привържениците да гласуват за друга сила, по този начин ако гласовете им не пропаднат (не преминавайки 4% бариера), ще засилят представителството извън БСП и СДС и в парламента много по-лесно ще се образува силно мнозинство.

Интервю със Симеон II:
(Въпросите се задават от журналиста Владимир Танев, само 1 път бе включен слушател на живо, въпросите бяха разделени на 2 групи: 1) на привърженици-монархисти и 2) на републиканци.)

Отговори - кратки, прецизни, отмерени, пестеливи, конкретни.


I група:

Монархията е идеал, а не партия, затова монархисти членуват в ред партии. Не може да налага диктатура - вето над образуваните 6 монархически организации, а това, че те ползват за агитация негови писани или излъчени по ефира изказвания, не вижда злоупотреба, защото те са публични. Ако бил в България като цар, може би щял да доведе до обединяване на нацията в името на нейното бъдеще. За него може да се гласува само чрез референдум, а за наличие на Велики сили, които уж му пречили да се върне, счита това за фантазии. Известно му е, че у нас са събрани много подписи в подкрепа на завръшането му..
Чуждестранни инвестиции за осигуряване на работни места може да привлече благодарение на връзките, които има
II група:
Много интересно ще бъде да се срещне с д-р Дертлиев, защото го е впечатлил с идеализма и с качествата си и му отговаря, че обещанията са едно, а изпълненията - друго, затова говори малко, за да го изпълнява. Всяка партия трябва да каже на какво държи и ми се струва интересно това, че СДС е за съвременен вариант на Търновската конституция. Не може да казва на представителите на "Царство България" какво трябва или не, защото ги обединява един общ идеал и ако те са истински монархисти, ще знаят как да постъпят в негово име (идеала).
Почитания към Петко Симеонов и най-вече към идеята за либерали - самата дума много му харесва, и тъкмо защото са с либерални убеждения, е прието вотът на човека да е нещо лично и затова има и кабинки, където се гласува. Не се окачествява като бизнесмен, защото тази дума е широко изопачена у нас и има негативно звучене, а като "икономист, прагматист", колкото повече се развиват средните и малките фирми, толкова по-добре и най-вече производствените, не бива само да се търгува, а качествено да се произвежда.
"Ако се огледаме, и Франция, и Испания имат ляв кабинет и работите вървят добре, но пред ЕО или Вашингтон една визитка с фирми, идеологии, които са били отговорни за стопански разорените страни от бившия соц. лагер" - така вижда един бъдещ ляв кабинет у нас.
На въпроса дали би призовал открито да се подкрепи програмата на СДС, където Християндемократическият съюз е заложил референдума, отговрът е: "Един конституционен цар мисли за общото добро" (т.е. може да се разбира, че не се обявява открито, но е за референдума, заложен там).
От 50 години не живее в дворци, така че липсата на специално място не го вълнува, "стига да има една маса и няколко телефона".
Не познава прекалена толерантност, защото толерантността лиспва хронически,.
Ако бил в София, щял автоматически да приеме всички политически дейци, а ако отидат някои на среща с него в Мадрид, ще се помисли, че ги подкрепя, може да се разбере неправилно или да се критикува.
Настоява и държи всеки българин да гласува, защото това е единственият начин, по който може да се закрепи и консолидира крехката демокрация.
Дали има монархически настроения и сред членовете на БСП? "Навлизаме в"стига да се върши работа и страната да върви напред".
Голям въпрос се бил вдигнал, че той си искал короната и други подобни, но корона той не иска, защото тя си е негово право, а що се отнася до референдум - 1) по икономически съображения не иска, защото е много скъпо, 2) но и не разрешава на никой да му дава уроци по демокрация, а още по-малко някои хора с комсомолско възпитание; в момента има други приоритети или "да се изкара България от блатото".
Не подкрепя идеята българският дълг да се изплати чрез собственост и възкликва: "Как може да обясните това!?!"
Обединението на монархическите групи и организации само да си се уговарят и оправят на место, правилно е да се обединяват, но не той да им казва.
Има сценарии за евентуалното завръщане, но не би желал да ги споделя все едно, че мечтае да попадне под критиките на дадени медии, но ще е решил добре и ще действа по един рационален начин.
другото, което не познава, е страх - по повод обвинения в прекалена толерантност или страх гадания, може би в по-новите генерации, може и да има хора, настроени със симпатия" и би управлявал заедно с правителство на БСП -
Диспут между Е. Сугарев и Н. Камов на тема: "Бъдещето на България" (темата е определена от Сугарев).
Регламентът - всеки има по 30 минути общо, редуват се, като по жребий започва Камов, и не се прекъсват, (водещият въобще не участва, освен като следи за времето).
Камов - през цялото време играеше ролята на бъдещия победител, на човек, който може и знае всичко, демонстрираше превъзходство с възпитан тон, привеждаше цитати от изказвания, писмото до президента, реплики на своя опонент (явно добре се беше подготвил с всякакви уличаващи други материали!).
Сугарев - непрекъснато в ролята на обвинител, дърпаше разговора назад, към миналото на БКП, използваше острия си образен език, но не бе така ловък, умел и гъвкав, цитираше данни от ЦСУ, но не и компрометиращи изказвания, демонстрираше познания и в областта на селското стопанство, и в икономиката, но не бе убедителен (според мен!).
В края на диспута, като за "хепи енд" и двамата ни увериха, че ще влязат със сигурност в парламента и ще помислят заедно за бъдещето на България.

Засегнати проблеми, подтеми:

- Отговорността - на БСП, на СДС, на правителствата на Луканов, Попов, Беров, на правителството на Ф. Димитров, пред народа, пред младите хора.
- Обещанията - без покритие, нереални, реални, изпълними, резултатни.
- Приоритети на СДС неизпълнени.
- Чия разруха ще възстановява БСП; външен дълг, допотопна индустриализация, обезлюдено село, изхарчени пенсионни фондове, колапс в международните отношения, мизерията, безработицата и престъпността.
- Но в миналото освен лошото имало и добро - училища, детски градини, всеки живеел сносно, трябва "реституция на труда на хората, а не на богаташите" (!?), боричкания в парламента, гладна стачка (за Сугаревата).
- Бившите съюзници ДПС, ликвидационните комисии ликвидират селското стопанство, колективизацията и национализацията - вършат това най-голямо разграбване по времето на Беров, "зърнената афера" на Ф. Димитров - не е вярно, монополът върху изкупните цени притиска селското стопанство, връщането на земята - там е главната разлика между програмите.
- Откъде ще се вземат пари, за чия сметка, за да се изпълнят нереалните обещания на БСП - ключът за решаването на проблемите е съживяването на производството, за 4-годишен мандат всичко ще изпълни.
- С влизането на Указа 56 през началото на 1989 г. стопанската номенклатура действа с пазарни принципи в непазарна страна и големи злоупотреби; сега се наблюадава паралелна икономика, паразитиране на паралелни частни фирми, създадени от стопанската номенклатура, примерно "Кремиковци" и фирма "Интер Стийл" на Мултигруп;
- Националното съгласие - не конфронтация, спазване на законите и конституцията, различни философии за управление.
- Отношението на Сугарев към президента - основа е "Отвореното писмо" (надълго и нашироко се занимават с него, с проблемите в него).
- Идентификация със съответната партия - БСП и СДС; Камов не се идентифицирал, защото не бил роден и това било историята на неговата партия, "СДС са избирателите, които вярват в бъдещето на България".
- "Нормалният човек не се занимва с политика" - това е последното изречение на Е. Сугарев (тълкуванията за слушателите).