11.12.1994 г.
П А Р Т И И
 И  К О А Л И Ц И И

ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
(СДС)

СДС за себе си:

За СДС земята е въпрос на живот и смърт. (Ф. Димитров - "Стандарт")
Реклама: "Аз ще гласувам за СДС отново" - Ставри Калинов - скулптор. ("Демокрация", "24 часа")


Другите за СДС
:

СДС в Благоевград разчита на ВМРО за охрана на клубовете, каза Анатолий Величков. Активността на избирателите от района е нараснала забележимо след включването на ВМРО в кампанията. ("Стандарт")
След изборите Филип Димитров ще бъде сменен като председател на НКС на СДС. ("168 часа")
ВМРО-СМД направи поредния рязък завой в позицията си, като се обяви за спазване на югоембаргото. Те се опасяват от промяна на границите във вреда на България. Увеличава се съпротивата на местни организации срещу политизацията на ВМРО - Хасково, Гоце Делчев, Белица. ("168 часа")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
(БСП)
Николай Добрев ще бъде бъдещият шеф на МВР. Екипът му вече бил готов и включвал 6 зам.-министри. ("168 часа")
Бриго Аспарухов правеше опити да предостави НРС в услуга на БСП. Ген. Б. Аспарухов се визира като агент на КГБ. (Стамен Петров - "168 часа")

Реклама:
1. Платено рекламно каре, представящо Любомир Начев - "Ще си отдъхнем ли от уличната престъпност?" - три неща са необходими: закони, кадри и пари. ("Стандарт")
2. Платено рекламно каре, представящо Стефан Стоилов - "Ще се продават ли предприятията открито и за истински пари?":
- БСП отдава предпочитание на социалноориентираните форми - масова приватизация чрез безплатни инвестиционни бонове, изкупуване на предприятията от персонала и стопанските ръководители при силно преференциален режим;
- политиката на БСП по отношение на пазарната приватизация ще бъде подчинена на следните основни изисквания: пълна прозрачност и недопускане на отклонения от закона; продажби само по реална пазарна цена; условията на сделките трябва да съдействат за динамизиране на стопанската дейност; контрол, за да не се допуснат "мръсни пари" в приватизацията; запазване на определен приоритет на националния капитал в някои сектори и производства; активна политика за привличане на чуждестранни инвеститори; прилагане на подходяща система за стимулиране на сделките "дълг срещу собственост"; с предимство да се предлагат предприятия, които се нуждаят от икономическо и технологично оздравяване, привлекателни за местни и чуждестранни инвеститори. ("168 часа")
3. Платено рекламно каре, представящо Петър Башикаров - "Ще възстановим ли загубените наши традиционни пазари?"
("
168 часа")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
(ДПС)
Ремзи Осман от листата на ДПС в Кърджали, заяви на митинг, че "нищо добро не очаква България, ако търпението на ДПС се изчерпи". ("Стандарт", "168 часа")

Тревожни акценти за сигурността на малцинствата имат предизборните прояви на БСП и СДС. 80 000 души от Кърджалийско заминали за Турция от 1990 г. досега заради страха от преследвания и нов възродителен процес. Турското население през 1989 г. свалило Тодор Живков. ДПС е издигнало за шеф на ТВ Асен Агов, а по-късно го прогонило, защото не пуснал по ефира програми на турски език. Същото щяло да сполети и Хачо Бояджиев. ("24 часа", "168 часа")
Кметът на община Лозница Вехби Османлъ е агитирал ромите да гласуват за ДПС, като им е обещал по 2000 лв. От централата на ДПС са заявили, че са забранили на кметовете да участват в предизборната агитация, но не коментираха действията на кмета. ("Стандарт")
Разгаря се съперничеството между турските партии и организации - ДПС, Демократичната партия на справедливостта и Партията на демократичните промени. Вече открито се твърди, че да си фундаменталист няма нищо лошо. (Ридван Кадьов - член на Висшия духовен съвет - "168 часа")

НАРОДЕН СЪЮЗ
(НС)
Кандидат-депутати от НС "БЗНС-ДП" поискаха премиерът Ренета Инджова да наложи мерките на кмета Янчулев за "водния режим" в София да се ревизират. ("Стандарт")

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА
(ДАР)
В средите на ДАР се твърди, че ДАР ще управлява чрез БСП:
- Жан Виденов е заявил, че един от коалиционните партньори на социалистите ще бъде ДАР;
- ГОР, АСП и Зелената партия вече имат списък с министри и посланици, които ще искат да поставят в кабинета на БСП;
- според информация от БСДП, БСП след съставяне на правителство ще следва следната логика - за 9 месеца ще уволни некадърниците (назаначавани под натиск от "Подкрепа"), после ще намери място за своите професионалисти и накрая ще разчисти силно политизираните;
- БСДП по принцип не е против кадровите чистки;
- БСДП очаква, че БСП ще се справи за 6 месеца както с престъпността, така и с долара. ("168 часа")ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
(ПС)
"Кръжецът около Гиньо Ганев е готов за борба в зимни условия. Отпечатани са портретите на водачите, зеленото знаме е осветено на Божи гроб, зелените знаменца за митингите и шествията са готови, от "Позитано" потвърдиха подкрепленията с електорат за площадите. Парите не са проблем." ("Стандарт")

Изборен лист за Патриотичния съюз с ликовете на Стефан Николов, Емилия Масларова и Гиньо Ганев. Отдолу се чете заглавието "С този цвят ще победите".("168 часа" този път наистина е оцветил в зелено страницата). Картата на България с надпис "Патриотичен съюз". ("168 часа")


СЕКТИТЕ

Подбрани пастори манипулират страната. Те проповядват забрава на националната идентичност. Анализите на Центъра за социологически проучвания към Министерството на отбраната сочат:
- младият българин все още познава своята религиозна идентификация и откровено я свързва с принадлежността си към един или друг от етносите у нас;
- 61.9% от самоопределилите се българи са се самоидентифицирали като православни християни; 0.7% - като мюсюлмани; 3.3% - като католици; 1.6% - като протестанти; 31.4% - не са вярващи;
- 84.5% от самоопределилите се турци се самоидентифицират като мюсюлмани, 14.4% - не са вярващи;
- 44.8% сред циганите се самоопределят като православни християни, 6.9% - като мюсюлмани и 34.5% - не са вярващи;
- 51.5% искат държавата да забрани дейността на сектите;
- всеки втори непълнолетен софиянец и всеки трети негов връстник в страната бил атакуван от мисионери;
- сред най-активните секти, които имат негативно отношение към националната сигурност на България и към непризнаване на държавните институции и закони са: "Слово за живот", "Истина от Сион", "Свидетели на Йехова", "Воини на Христа", "Емануил", "Мюсюлмански братя". ("Стандарт")

Ц И К

ЦИК превишава правата си. Няма да има виновни, ако резултатите от изборите се фалшифицират. ("168 часа")

ИЗБОРИ

Предсрочните избори са дело на двамата големи мастодонта - БСП и СДС. Младите и амбициозни лидери на БСП и СДС проведоха няколко тайни срещи, на които уговориха всички условия за следизборно упражняване на властта. Парламентът изчака те да се разберат и тогава гласуваха за предсрочни избори. ("Стандарт")
Трябва да се гласува, за да не се повтори същата конфигурация на силите и в новия парламент. Този, който няма да гласува, със сигурност ще даде 1/3 за политиците, които и без друго ще бъдат в параламента - БСП, СДС и ДПС. ("Стандарт")
Свободни избори с ограничена свобода на избора. Формалният плурализъм бърка реално в джоба на данъкоплатеца:
- продължителното съществуване на тоталитарната държава доведе до подмяна на реалните стойности с формални показатели;
- за разлика от силните икономически общества, където двупартийният баланс е полезен, у нас той е опасен за страната, тъй като всеки от опонентите иска да се скрие зад гърба на другия;
- със своите действия ВНС и 36-ото НС не позволиха създаването на истински конкурентни партии;
- като започнем от партийните функционери, депутатите, висшите чиновници и стигнем до певци, актьори, сръчни в превъплащенията си политолози, всички са обладани от прагматизъм, измерен с финикийски знаци;
- всички партийни централи нямат желание да поемат отговорността за държавно управление, а свеждат принципите на парламентаризма до облагите, които носи;
- всичко това не решава проблемите на народа (икономически, социални и духовни);
- независимо от резултатите от изборите клопката е поставена отвън и отвътре и облаците над нас ще продължат да се сгъстяват. ("Стандарт")

Централите налагат поведение - ние сме в Европа и Европа е в нас. Последни лидерски приготовления, последни обръщения към нацията преди деня за размисъл, заключителни диспути, цветни митинги на победата. Характерно за последните предизборни дни е:
- БСП дава коктейли и се среща с електората;
- СДС не излязоха по улиците, те отпразнуваха в тесен кръг юбилея от създаването на синята коалиция без голяма част от основателите й;
- победителите не трябва да бъдат двама;
- ДПС няма да бъде пак балансьор в новия парламент; ако се получи същата конфигурация като в 36-ото НС, Патриотичният съюз ще предложи на СДС и БСП незабавни избори (Петко Симеонов). ("Стандарт")
Кандидатите от листата на Българската лига за защита правата на човека в Пиринска Македония считат, че техните депутати нямат никакви шансове да влязат в парламента. За тях кампанията ще бъде успешна, ако четвъртият в листата на СДС Анатолий Величков от ВМРО не влезе в НС. ("Стандарт")
При цялото разнообразие от партии българският гражданин е оставен пак без избор - ние все още търпим партийните щабове да мислят вместо нас. ("24 часа")
В стремежа си да привлекат ромите на своя страна политическите сили стигат до "цигания". ("168 часа")

Рано е да се отговори дали БСП ще има абсолютно мнозинство, или "за малко няма да има". Рано е да се отговори колко партии ще влязат в парламента. ("168 часа")
Социологическо проучване на "168 часа":
- ще гласуват между 75-80% от избирателите;
- разпределението на гласовете е следното: БСП - 32.35%, СДС - 23.99%, ДАР - 7.82%, БББ - 5.45%, ДПС - 4.38%, НС - 3.67%, ПС - 1.78%, НИ - 1.54%.
Според анализа:
СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА САМО: БСП, СДС и БББ.
СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ ДАР, НАРОДНИЯТ СЪЮЗ И ПАТРИОТИЧНИЯТ
СЪЮЗ, а ДПС Е ПОД ВЪПРОС. ("168 часа")

ПРАВИТЕЛСТВО

Г-жа Инджова беше единствената жена сред представителите на 6-те асоциирани страни и това силно впечатли шведската делегация, в която пък беше единствената жена сред 12-те от Европейския съюз. ("Стандарт")

ПРЕЗИДЕНТ

Желю Желев заяви от Будапеща, че обича американците: даде воля на проамериканските си тежнения, като загърби възможността да приближи страната към европейските структури. ("168 часа")
Желев скрил послание на Елцин за укрепване на сигурността ни през 1993 г. ("168 часа")

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ И ФАКТИ


Л и ч н о с т и:


АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Фотос в "Стандарт" със следния текст: "Като гласувате за мен, вие казвате: "Не" на платформите и "Да" на Другия човек. Една легенда се завръща в парламента."

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Фотос в "Стандарт" със следния текст: "Не всички пътища ще отворим, само Третия път - този за Драма."

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ

Фотос в "Стандарт" със следния текст: "Аз обичам да пея, не да пия. Ще ме обесите на тая буква."

ПЕТКО СИМЕОНОВ

Фотос в "Стандарт" със следния текст: "Червено и синьо в мен се преплитат в неделим кръговрат".

СИМЕОН II

В интервю по "Дарик радио" Симеон обяви, че не се страхува от ляво правителство. Според него нов референдум за връщане на монархията не е на дневен ред. Новият референдум трябва да бъде поискан от 30% от българите. Той не вярва в неговата демократичност и пак отказа да призове роялистите да гласуват за СДС. ("Стандарт", "24 часа", "Демокрация")

ЖОРЖ ГАНЧЕВ

В статията "Българите полудяха по великия симулант" ("Сънди таймс") за Жорж Ганчев е написано следното: "С охотата си да разказва за любимите си завоевания, с ентусиазма, с който свири на китара, и с предизвикателно добрия си външен вид Жорж Ганчев прилича повече на актьор, очакващ холивудския си дебют, отколкото на претендент за поста президент на България." Според автора озадачаващите истории на Ж. Ганчев са "подходящи да впечатлят електорат, уморен от партийни бюрократи". В статията се цитира проучване на общественото мнение, в което БББ е единствената от малките партии, която ще прескочи 4% бариера. ("Стандарт")

С ъ б и т и я
 и  ф а к т и:

Недим Генджев обяви, че в България пребивава турски гражданин - преподавател в Русенското духовно мюсюлманско училище, с харема си от 12 жени.
("Стандарт")
В овотел "Европа" тържествено се откри българската национална кампания срещу расизма, антисемитизма, ксенофобията и нетолерантността. ("Стандарт")
100 доброволци от БСДЧИ ще бъдат наблюдатели на изборите в 10-и Кюстендилски район. Двама юристи дават безплатни консултации. ("Стандарт").
Предизборни срещи на кандидати от СДС в: София, Златоград, Кърджали, Враца, Дупница, Петрич, Симитли, Свиленград, Видин, Бургас, Малко Търново, Варна, Сливен, Славовица, Елена, Златарица. ("Демокрация")
Опит за убийство на кандидат-депутати от СДС около град Елена (Васил гоцев, Пламен Радонов). ("Демокрация")
Диспут между Николай Камов и Едвин Сугарев по "Дарик радио". ("Демокрация")
Янчулев гони белгийска фирма заради реклама на БСП. ("168 часа")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ


БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ


К А Н А Л 1


ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЕ

Президентът Ж. Желев на път за Молдова се отбива за няколко часа в Одеса. Посещава Болградски район, където живеят над 200,000 българи.
Посещението на Ренета Инджова в Есен.
Разговор в студиото с Б. Ноев, Ч. Червенков.
Разговор с К. Червенкова за дефицита на моралните авторитети.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА


СДС - Обиколка на кандидат депутатите за 24-ти избирателен район в община Кремиковци, поставят се проблеми на квартала - замърсената земя, водата и др.
СДС - Среща на Е. Михайлова в с. Ветрен, разяснява аграрната политика на съюза.
СДС - Среща на Ст. Софиянски в гр. Две могили. Обсъждат се проблемите на земеделието и развитието на малките производства. Д-р Иванов - СДС започна промените и отвори вратите за свободата на словото и свободната мисъл.
СДС - Среща на А. Йорданов в Суворово, Варненско - за бързото връщане на земята, за отделяне на социалните фондове от държавния бюджет.
СДС - Водачът на листата К. Костадинов открива в кв. Света гора клуб на СДС. В разговорите се изразява тревога за сигурността на турците и циганите в България, както и за стремителното обедняване на тази част от населението.


БСП - Музикално-поетичен концерт за Н. Вапцаров.
БСП и коалиция - Отбелязват 100-годишнина на местната партийна организация и 75 години от обявяването на Айтоската комуна - Г. Първанов, Св. Шиваров.
БСП - Среща на Топенчаров с роми от гр. Монтана - "Само червената бюлетина е спасението за вас".
БСП и коалиция - Срещи в Пловдив - окръг и митинг в Първомай - Я. Стоилов, Ст. Шапатов - за промяна, сигурност и солидарност.
БСП - Среща на А. Вагенщайн в Русе - да пречупим гръбнака на престъпността, да спрем разрухата, да открием нови работни места, да върнем достойнството, спокойствието и сигурността на пенсионерите. "Как България ще прекрачи в 21-ви век, зависи от това как ще гласувате."
БСП и коалиция - срещи на Зл. Орсов в Плевен с ромите - проблемите на средния българин, циганин, турчин, са едни и същи.
БСП - 100 години организирано социалистическо движение в Нови пазар и от избора на първия депутат-социалист отбелязва общинския съвет. Гости на тържеството са А. Папаризов и В. Петров, който връчва книжки на новоприети социалисти.
БСП и коалиция Организират рок-маратон в Хасково и региона. Събраните от концертите средства ще са за благотворителни теми.
БСП и коалиция - Срещи в Подуене и Хаджи Димитър, обсъждани проблемите на района. Ж. Виденов връчва членски книжки на новоприети социалисти.
БСП и коалиция - А. Луканов и кандидати поднасят венци на паметника на падналите руски войни в Плевен, по случай 117-годишнината от освобождението на България. А. Луканов открива митинг-концерт в Плевен - "Който иска оправия за България, да гласува с червената бюлетина". Среща с избиратели от гр. Левски.


ДПС - Среща със симпатизанти на А. Доган, И. Татарлъ и Пл. Георгиев в с. Руен. "Преливането на етносите, характерно за Балканите, дава солидни основания ДПС да се вярва, че ще има солидно присъствие в новия парламент."
ДПС - Е. Матинчев и кандидати в гр. Две могили - обсъждат изучаването на турски език в училище и излъчването на ТВ новини на турски език. България за всички.
ДПС - Среща на Ю. Калъчев представя в Пещера колегите си кандидат-депутати - "Не политици, а отбор от професионалисти изпраща ДПС в парламента".
ДПС - Ю. Лютфи, верен на принципа да се посети всеки дом, гостува в селата Пресиян, Александрово и Звездица. За регионална политика, в зависимост от спецификата на районите.
ДПС - митинг-концерт в Кърджали - "Всеки, който ни заплашва, ще си получи заслуженото. Когато видим зам.- премиер-министър или министър с името Хасан, Мехмед или Али, тогава ще бъдем спокойни - Р. Осман.


НС - митинг в Първомай - А. Мозер - приоритет на селското стопанство не заради земеделската идея, а защото точно там е богатството на България.
НС - среща на А. Джеров с избиратели от Бояна - обсъждани проблеми на местното самоуправление.
НС - среща на И. Неврокопски с избиратели от Самоков - за извеждане на България от кризата с проста и ясна програма, туризмът - приоритетен отрасъл за района.
НС - резултати от допитване на местната преса във Видин и окръга - НС е на второ място; Д. Папазов - приоритети - връщането на земята и изграждането на инфраструктура за свободна безмитна зона.


НИ - Д. Луджев участва в тържествата в Плевен - поднася цветя пред паметника и дава кокотейл.
НИ - Среща на Г. Вазов с избиратели от община Искър - програмата на НИ е правителствена с конкретни методи на управление.
НИ - Среща на Д. Тановски и П. Атанасова с избиратели от Елин Пелин - НИ не дава щедри обещания, НИ знае какво и как трябва да се направи.
НИ залага на млади, интелигентни и преуспяващи личности. Представяне на кандидатите от Варненски район от И. Пушкаров пред видни интелектуалци и бизнесмени. Покана за театър и изискан коктейл.


ДАР - предизборна среща в Тетевен. Според проф. В. Балинов при победа, ДАР ще даде път на професионализма, за широка коалиция в управлението. Изнесен концерт.
ДАР - среща в Стара Загора - А. Каракачанов - целта на ДАР в парламента е да състави широко коалиционно правителство. Спектакъл на театър "Възраждане".
ДАР - среща на А. Мичковски с избиратели от Якоруда - най-реалистичната и може би единствената конкретна програма е тази на ДАР. ДАР е коалиция с огромен интелектуален потенциал.
ДАР - пресконференция по случай годишнината от освобождението на Плевен и концерт в театъра. А. Томов, П. Шопова.
ДАР - кандидати от 20 избирателен район представят в НДК програмните си намерения. В. Дончев - за възстановяване на характерните за района производства и техните пазари, за създаване на Североизточна банка и решаване на екологичните проблеми.


ПС - доц. Др. Драганов почете паметта на загиналите войни за освобождението на град Плевен.
ПС полага цветя на паметника на граничаря във Варна. Г. Ганев - обещанията за по-добър живот по-лесно се лансират в предизборната кампания, но оцеляването на българския дух и историческата памет са силата, която ще спаси страната ни. Г. Ганев става инициатор на подписка за събиране на дарения за възстановяване на паметника.
ПС - Г. Ганев - вместо изборни речи избира разговор с представители на интелигенцията от Варна - "Мина времето, когато повтаряхме една заблуда, че историята се прави от народа. Историята се прави от гражданската интелигенция."
ПС - среща в с. Градинари, Еленска община и освещаване на подарения от съюза кръст за църквата, която ще се строи от мюсюлмани и християни. ПС набира средства и ще осигури безвъзмездното й иконописване.


РЕКЛАМА
Излъчени бяха клиповете на ГИСДИ и БСЧИ.


КЛЮЧОВИ ДУМИ
Н
ов възродителен процес, български дух, историческа памет, интелектуален потенциал, широко коалиционно правителство, местно самоуправление.


ЛОЗУНГИ
"
Победа, България" (СДС), "Който иска оправия за България, да гласува с червената бюлетина", "За промяна, сигурност и солидарност", "Само червената бюлетина е спасението за вас" (БСП).


ЛИЧНОСТИ
Ф. Димитров, С. Софиянски, Е. Михайлова, Ж. Виденов, А. Луканов, Г. Ганев, А. Томов, А. Джеров, Д. Папазов, Папаризов, Мозер, А. Доган, Лютфи, Татарлъ, Луджев, Пушкаров, Г. Вазов, П. Шопова, Мичковски, Д. Драганов.


НОВИ АКЦЕНТИ
Изтъква се, че програмата на НИ е не предизборна, а правителствена.
Изтъкват се исканията на ДПС за участие в управлението на най-високо ниво.
ДПС внушава, че има опасност от нов възродителен процес, от междуетнически сблъсквания.


ИЗВОДИ И ПРЕПОРЪКИ
ПС залага в предизборната кампания на духовното и историческата памет, несъмнено печеливша политика.


Л. Верих  10.12.1994 г.

Е Ф И Р 2


Партии и коалиции


СДС

- Общо 4 репортажа - в община Кремиковци "Млади и стари стискат ръка на Ф. Димитров и споделят болката си"(!?);
- Й. Соколов в Разград - "СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от кризата и да я доведе до материален и духовен проспоритет, не може живот в бедност да е предпоставка за творчество", за цялостно обновяване на образователната дейност;
- Ст. Софиянски - за реформата в селското стопанство и развитието на малките производства, д-р Д. Иванов - "СДС започна промяната и отвори вратата към свободата на личността и свободното мислене";
- Ал. Йорданов - за връщане на земята и отделянето на социални фондове от държавния бюджет.


БСП
- Общо 5 информационни материала - в квартал "Хаджи Димитър" Ж. Виденов връчва книжки на новоприети социалисти.
- В Плевен - А. Луканов "Който иска оправия, трябва да гласува с червената бюлетина!... България е била добре, когато и Русия е била с нея (по повод 117-годишнината от Освобождението на града!"
- Р. Гечев "Сигурен съм, че празникът на 19 декември ще бъде по-емеционален от днешния.. решени сме да дадем решителната битка в Плевен и да покажем как се печели".


ДПС - 3 репортажа
- И. Татарлъ в с. Руен
"Преливането на етносите толкова характерно за Балканите, дава сериозни основания ДПС да гледа сериозно на присъствието си в новия Парламент като реалност".
- Г-жа Метен (?името не се чу добре
[Емел Етем?]) "Мотото, с което ДПС отива на изборите е "България за всички!" и през последните 4 години ние го доказахмеV"
- Ю. Лютфи в с. Пресиян - "Мястото на ДПС е там, където е неговит електорат", дава отчет за извършеното в 36-ото народно събрание и посочва "следващия етап е провеждането на регионална политика".


Народен съюз - 3 репортажа
- А. Мозер - "Приоритет на селското стопанство не заради земеделската идея, а заради това, че там е богатството на България."
- Подробности от програмата на оранжевата коалиция се обсъжда от кандидатите на НС в община "Витоша".
- Дончо Папазов във Видин - "Според средствата за масова информация тук Народният съюз е на 2-ро място след БСП", приоритетно ще работят за земеделието, свързаната с него лека промишленост, връщането на земята в региона.
- Регионален референдум по вариантите за създаване на свободна безмитна зона и строеж на мост между Видин и Калафат.


ДАР - 2 материала
- В. Дончев в Силистра - приоритетно възстановяване на традиционните производства в района, уредба на работни места и особено внимание на екологичните проблеми на града.
- Ал. Каракачанов - "Целта на ДАР в парламента е да състави широко коалиционно правителство за защита на националните духовни ценности.


Нов избор - 1 репортаж
- "Нов избор залага на млади, преуспяващи и интелигентни личности" - И. Пушкаров.


Патриотичен съюз - 1 материал
- Г. Ганев вдига наздравица с думите: "Мина времето, когато повтаряхме една заблуда, че историята се прави от народа - историята се прави от гражданската интелигенция."


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"


Студио "България" - седмичен политически обзор

Гости в студиото: Евгени Станчев, Максим Бехар - водещи на предизборните тв диспути.
Водещ предаването: Г. Папакочев

1. ТВ диспути - общи тези

- Няма дискусия, няма разговор, всеки гледа да си прочете написаното и да се вмести в рамките на регламентираното време;
- много ниско равнище на участвуващите, 90% не се готвят предварително, голяма част "природно възпрепятствани", с увреждания, на странно интелектуално равнище, два случая на тежко пияни;
- трагедията е, че зрителите обръщат внимание на външния вид, на държането пред камерата, а не слушат какво се говори; всъщност всичко е казвано хиляди пъти; малко казаха нещо ново;
- в тези студиа спечелиха партиите, които представиха нови хора, с ново модерно мислене като например "Нов избор";
- нямаме опит, традиции, но все пак крачка напред да се направи нещо читаво.


2. Отношения БСП-СДС
- По-малко нападки, повече какво ще направи всеки, ако дойде на власт, все пак има прогрес;
- двуполюсният модел не е толкова страшен, при това поне 3-4 формации ще влязат в парламента и ще играят на коректив;
- ако двете политичиски сили не направят коалиция, България няма да мръдне сантиметър напред. Като изключим лозунгите "45 години стигат" и "5 години стигат", и двете се стремят към едно и също;
- правителството на Димитър Попов е христоматиен пример - всеки си гледаше министерствата и работата вървеше; какво им пречи сега, имат толкова общо помежду си;
- оптимистична нотка от устата на най-висшестоящите ръководители на двете големи политически сили, че управлението на държавата след изборите ще бъде поверено на специалисти, за които цветовото обагряне не е от значение;
- България никога не е била по-близко до Европа - необходими са три неща: парламентарна демокрация, защита правата на човека и нормални пазарни отношения. Първите две имаме, остава третото и могат да го постигнат само БСП и СДС.


3. Партии


БСП
- лидер на БСП заяви, че като дойдат на власт, ще закрият Радио "Свободна
Монархическите формации
- Пет монархически формации, всяка от които с 10-15 сдружения в България. Според г-н Куртев различията им са личностни, а не принципни.
Движение за християнство и прогрес
- Първи национален конгрес на движението, което има за цел да приобщи българомохамеданите към християнската вяра, насилствено ислямизирано от ДПС и местните управи. За 4 г. няколко десетки хиляди са приели православието.
Европа". Липсва на политически усет. Партия на опозиция може да говори всички, но когато се готви да вземе властта, такива изказвания са недопустими.


Личности:
Симеон II
- Голяма медийна активност през седмицата: интервюта в чуждестранния печат, гостуване на "Свободна Европа" и Радио Дарик;
- прави чест на царя, че не остана настрана от политическия живот, държи се като истински българин, не се меси в политиката; единственото, което засяга, е референдумът от 1946 г., но за него говори от 5 г.;
- личност с модерно мислене, изключително интелигентен, много популярен на Запад;
- през 1990 г. и 1991 г. интервюта със Симеон II се приемаха по-нормално, дори "Дума" помести едно, а БНТ излъчи филм, по-голяма толерантност и като че ли по-малко цензура.


4. Оценка и самооценка на Радио "Свободна Европа"
- Принцип на радиостанцията - пълната балансираност.
- Абсолютна неангажираност, за да дава персонална оценка на нашите политици. В противен случай би излязла от характерния за нея добър тон, откакто излъчва програма в националния УКВ-сектор.


Ключови думи: диспут, дискусия, регламентиран, правителство, оптимистично, БСП и СДС, личност, представител.


Внушение: единственият път за проспоритета на България е коалиционно правителство на БСП и СДС, но правителство, съставено от специалисти, а не от политици.


10.12.1994 г.