10.11.1994 г. 
ОБЗОР НА МАТЕРИАЛИТЕ В ЦЕНТРАЛНИЯ ЕЖЕДНЕВЕН И ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ

10.11.1994 г.

ОБЩИ ПОСТАНОВКИ:

1. "Демокрация" продължава политиката на провокиране на конфликти между партии и коалиции, които не влизат в СДС, както и противопоставяне на вече изградени коалиции. Основно се атакува БСП чрез противопоставяне на реформаторите и хардлайнерите, ДАР - Патриотичен съюз, Нов избор - ДАР.

2. "Дума" - започват с дълги аналитични материали, интервюта, представяне на собствени лидери, защита на предизборната платформа и индиректна критика към основния опонент - СДС (не е свързано с лични нападки и обиди).

3. "24 часа" и "Труд" се придържат към един обективистичен тон, избягват да демонстрират пристрастия. Същото се отнася и за "Стандарт".

4. "Континент" за разлика от останалите независими вестници прави сериозни анализи върху предизборната ситуация и шансовете на отделните лидери, партии и коалиции. Материалите се отличават с по-голяма задълбоченост, аналитичност и обемност.

5. "Стандарт" проявява недоброжелателност и негативно отношение към Патриотичния съюз.

6. Брифингът на БПЛ не е отразен достатъчно в пресата. Единствено "Дума" и "Стандарт" публикуват по-големи материали (вж. по партии).

ПАРТИИ:

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Патриотичният съюз фигурира в следните вестници: "Дума", "Демокрация", "24 часа", "Труд", "Стандарт", "Континент".

1. Голямо интервю с Е. Масларова във в. "Дума" под заглавие "С БСП ще покажем, че политиката не е полесражение" (с. 7). Основни внушения:
- Патриотичният съюз - съдружие на хора с различни убеждения;
- цел на съюза - стабилност на страната;
- сходство на възгледите с БСП (ще пазим с нея държавата, за да ни пази и тя нас);
- ще предлагаме за листите хора, заслужаващи доверие;
- не сме сателит на БСП - влязохме в коалиция с основателите на СДС и с представителите на частния и държавния бизнес.

Ключови думи: стабилност, доверие.
Лозунги: "Родината - дом на децата ни"; "Да пазим държавата, за да ни пази и тя нас".

2. В кратки материали споменатите вестници осведомяват за перипетиите около участието/неучастието на Либералната партия  - Перник в изборите и евентуалните им аспирации към зелената бюлетина.

3. Компромати:

- Главна прокуратура е завела дело срещу ДСЖ във връзка с неговата регистрация в съда, което прави спорно участието им в коалицията. ("Демокрация")
- В руб. "Автогол" на в. "Демокрация" (с. 4) направен шарж на П. Симеонов, придружен с цитат от брифинга на Партия либерали: "Нашата партия взима пари от там, откъдето трябва".

3. В."Стандарт": "Патриотичният съюз пазари бюлетина за мандати", с. 3.
От първите редове се прави внушение, че Е. Масларова и Г. Ганев са "готови да отстъпят зелена бюлетина срещу половината от местата в листите на ДАР", но Ал. Томов им е отказал, тъй като не вярва в техния политически имидж.

I теза - Някои от лидерите на ПС сами не вярват в успеха си и търсят изход в непочтени машинации със зелената бюлетина.
II теза - ПС не разполага със значителен брой избиратели, като вероятно целта е манипулация на евентуални избиратели на ПС да не участват в изборите (тъй като ПС няма шансове) или да гласуват за друга формация (за да не "пропадне" гласа ми).

Личности: Г. Ганев, П. Симеонов, Е. Масларова.
(За Е. Масларова - в. "Дума" извежда в заглавие "Е. Масларова ще се извинява на пенсионерите" - поради недостатъчната й активност по време на министерския си мандат през 1991 г. за интервенция върху парламента за приемане на пакета от социални закони.)

ПАРТИЯ: БСП

ИЗБОРНИ ЛИСТИ:

Главната интрига на столичния печат на 10.11.1994 г., която касае БСП, се върти около изборните листи. В това отношение в. "Демокрация" и отчасти "Стандарт" правят силни пропагандни внушения. Те противопоставят хардлайнерите в БСП на останалите групировки. Ал. Лилов наложен за водач в Стара Загора с 33 от 40 гласа пред Юрий Борисов (4 гласа) и Д. Димитров (3 гласа) - "Стандарт", "Труд".

ОСД (Чавдар Кюранов) определя начина на съставянето на листите като "апаратен". Ще поставят остро въпроса за това на пленума в събота. ("Демокрация")
Под заглавие "Вътрешнопартиен преврат планират на "Позитано" 20",  "Демокрация" твърди, че при изборен неуспех Я. Стоилов, "протеже" на Ал. Лилов, ще измести от председателското място Ж. Виденов. Затова той бил "замразен" в избирателните листи.
По същия начин Р. Карадимов (ОСД) е бил изхвърлен от избирателните листи, което той обяснява с противоречивите изборни намерения на ръководството. Вестниците "Стандарт", "Дума" и "Труд" съобщават този факт, без да го коментират.
В. "Дума" в два свои материала, посветени на темата, прави внушението, че в листите на БСП се избират нови и надеждни кандидати; маркира факта, че кметове и общински съветници от БСП са влезли в избирателните листи.
"Парашутисти" - хардлайнери от центъра, са спуснати в листата на социалистите в гр. Монтана (проф. В. Топенчаров и проф. Т. Ив.  Живков). Бунт на местните "червени мравки". ("Демокрация")

ЛИЧНОСТИ, ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ, КОМПРОМАТИ И РЕАНИМИРАНИЯ

Карадимов критикува Я. Стоилов. ("Демокрация", "Труд", "Стандарт")
В. Дърева срещу А. Лилов (казала?), че хардлайнерите готвят преврат. ("Демокрация")

Компромат срещу Г. Захариев - кандидат за народен представител от БСП от Казанлък.

Реанимирани: П. Младенов - във връзка с 10-и ноември (телевизия, "Дума") и А. Бунджулов - взема отношение по въпроса за партийните листи - боял се, че "партийната листа се смесва с партийния апарат".

ИЗПОЛЗВАНИ ЛОЗУНГИ И КЛЮЧОВИ ДУМИ:

Ключова дума: "демокрация"

Пропагандни фрази: "Пет години по-късно"

Лозунги:
"Да спрем разрухата, да обновим България",
"Социалнослабите - национална сила"

Пародии на лозунги:
"Когато народът харесва партията ти, това не харесва на другите партии"
"Алчни старци, изпълзете на припек и гласувайте за хляба си"
"Едни си реституираха дюкяните. Ние имаме да си реституираме заводите"
"Всеки втори българин - първи".

ПЛАТФОРМА НА БСП

Като антитеза на Р. Карадимов, че съществува отчетлива разлика между предизборната програма и конгресните документи. ("Демокрация", "Труд", "Стандарт"). В. "Дума" публикува материал "ОСД предлага тактика на предизборната кампания на БСП", в който внушава, че ОСД подкрепя платформата на партията и участва в нейното обогатяване.

КРИТИКА НА ПЛАТФОРМАТА НА БСП

В. "Демокрация" атакува земеделската програма (възстановяването на ТКЗС), данъчната политика, насочена срещу реституционния капитал, ценообразуването, приватизацията.
Ключовите думи, използвани тук, са: "популистки", "ТКЗС", "посткомунизъм".
Пропагандни изрази: "симбиоза между капитализъм и социализъм", "неокомунистическа логика".

ПРОПАГАНДНА И ОРГАНИЗАЦИОННА ДЕЙНОСТ, ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПАРТНЬОРИТЕ

Цялата седма страница на "Дума" е посветена на пропаганда и контрапропаганда. Публикува се интервю с Е. Масларова, материал за ДПС, които подробно ще разгледаме в разделите за тях.
Продължава кампанията  да покаже, че БСП не е изолирана партия, като в случая се маркира и външният аспект "БСП и ПАСОК - заедно сега и утре". Алюзията е, че БСП не е изолирана от Социнтерна, който се свързва обикновено с ДАР.
Основната пропаганда на БСП продължава да е индиректна, като основното й острие е насочено не срещу СДС, а срещу изминалите лоши пет години, от установяването на демокрацията. Търсят се всевъзможни сравнения с времето "преди".
Друг такъв раздел е посветен на петгодишнината от 10 ноември, като са дадени интервюта с дисидентите Вагенщайн, С. Гайтанджиев, П. Берон и политиците А. Луканов и П. Младенов. Основни внушения на първите са: "революцията изяжда децата си", верни са на старата идея, а вторите, че у нас "инициативата за радикална обществена промяна беше подета от самата управляваща партия".
Продължава старата тактика на СДС в пропагандата й срещу БСП, като освен критиката на платформата се визират и факти (?), които я характеризират като нечестна във воденето на предизборната борба: напр. кметът на Бобов дол (БСП) е изхвърлил на улицата предизборния клуб на СДС.

ПАРТИЯ: СДС

Събития:

1. Откриване на пресцентъра на СДС в НДК на 9.11. т.г.
В. "Демокрация" помества репортаж от откриването на предизборния център на СДС в зала 8 на НДК от лидера на НКС Ф. Димитров. Като официални присъстващи се посочват - гл. редактор на "Демокрация" Иво Инджев, Хачо Бояджиев и Христо Друмев. "Труд" добавя, че в него ще работи К. Мишев, а "Стандарт" споменава за възникналия спор между К. Мишев и Х. Бояджиев, който оценява дейността на основния организатор на пресцентъра като "руско изпълнение на американския декор".
2. Определени са три листи от три избирателни окръга.

Основни теми:

1. Финансиране на кампанията
В. "Дума" под заглавие "Рекет за демокрация" информира, че бившият гл. секретар на МС от правителството на Ф. Димитров - В. Муховски, е изпратил писмо "до неизвестно колко предприятия"  да подпомогнат СДС финансово. Това се противопоставя като антитеза на лозунгите на СДС, че "СДС е за силни, честни и действащи институции".

2. Програма на СДС
В "Континент" Мирослава Белчева в статията си "СДС задейства предизборно в стил "фантастика" сравнява програмата с фантастиката на Спилбърг, Бредбъри, Кларк. тя иронизира следните пунктове в програмата - "отстраняване на детската смъртност за 10 години, пресичане вноса на екологично опасни отпадъци, сваляне на инфлацията до 10 на сто за "четири години" и др. Тя разглежда отношенията вътре в СДС, отношенията между СДС и бивши нейни членове, отношенията СДС - други партии. Заключението й е, че "едни фантазират, че са марсианци на земята, други - че са месии на прекрасната родина България".
Много силно се открояват следните внушения: неизпълнимост на предизборните обещания на СДС; опасността да се тръгне към волунтаризъм, изпълнявайки неизпълними неща; "СДС ще подпише коалиционни споразумения с всички онези партньори, които нямат прекомерни претенции, за места в своите депутатски листи, но одобряват програмата на съюза през тези дни" - сред тях са ХАП, БЗНС "Н. Петков" на М. Дренчев, ФЦБ, ВМРО-СМД, Възпитаниците на Царското военно училище, съюзите "Истина", "Отец Паисий", "Балканското възраждане и др."

Реклама за СДС:
Платената реклама, помествана ежедневно във в. "Демокрация", "24 часа" и "Стандарт", днес е с певеца В. Петров.
В. "Континент", отразявайки откриването на пресцентъра на СДС,  прави скрита реклама, като помества голям фотос на Ф. Димитров на фона на предизборния плакат на СДС "Победа, България!". В. "Стандарт" помества цветен фотос на Ф. Димитров на фона на същия лозунг, той е и във в. "Демокрация" (черно-бял).

Контрареклама:
В. "Дума" (с. 9) е оформил страница по подобие на в. "Демокрация" със сатирично-пропагандистка насоченост, в която персонално се злепоставят дейци на СДС (Ф. Димитров, Татарчев, Св. Лучников), коалицията СДС като цяло и "тъзи демокрация". Пародия на лозунгите на СДС: "Алчни старци изпълзете на припек и гласувайте за хляба си", "Всеки втори българин - първи", "Едни си реституираха дюкяните. Ние си реституирахме заводите".

Ключови думи:
Съпоставят се понятията:
добра новина - СДС;
да гласуваме - демокрация.

Личности:
Ф. Димитров, А. Агов (мнение по повод 10 ноември), И. Инджев

ПАРТИЯ: НОВ ИЗБОР

Теми:
Кандидатски листи: В кандидатските листи влизат: Д. Луджев, Иван Пушкаров, Р. Семерджиев - София, Григорий Вазов - Пловдив, Милан Миланов - Стара Загора. ("Демокрация")
По Радио Стара Загора Иван Пушкаров е казал, че Ренета Инджова изпълнява на практика програмата на Нов избор.

Реклама:
Лидерите на Нов избор заявяват, че рекламната кампания ще бъде осъществена чрез скандални изображения на плакатите и е по-скромна от финансова гледна точка от тази на ДАР.


ПАРТИЯ: ДАР

Теми:
1. Финансиране на кампанията:
В. "Демокрация" под заглавие "Близки и сродници в надпревара даряват ДАР"  става дума за финансовите източници на ДАР, които според лидерите на ДАР са от близки, сродници и спонсори само от България" (Ал. Томов).  В друг материал е цитиран Д. Луджев, който посочва фирмата-спонсор на ДАР "Арго Вива Арго Браво". Цитат от Луджев: "тази фирма окраде българското общество".
От своя страна в "Дума" се посочва мнение на П. Дертлиев, че "трябва да оберем до дъно джобовете на близките си".
2. Кандидатските листи - Ал. Томов, П. Дертлиев и проф. Н. Василев са водачи на листи в 23, 24 и 25 Софийски избирателни райони.  (А. Каракачанов - във Варна). Предвиждат се места за Обединения ромски съюз и КНСБ (в. "Демокрация"). "Труд" добавя: проф. З. Карамфилов - Добрич, Сл. Сапарев - Пловдив, Ас. Мичковски - Благоевград.

ПАРТИЯ: ДПС

1. В. "Дума" на стр. 7 в рубриката "Ние пак сме тук!" прави следните внушения:
- ДПС е изпаднало в тежко положение и засега мълчи;
- ДПС се представи на електората като богата организация, която получава мощни финансови инжекции от юг, което ще се отрази и върху неговото благосъстояние;
- върху решенията на ДПС оказват голямо влияние турски дипломати;
- те го съветват да не търси контакти със СДС;
- Конфедерацията на мюсюлманското духовенство е нанесла удар по ДПС; ходжите сега няма да съветват да се гласува за ДПС, а за партията на Генджев.

2. Компромат - А. Доган съдействал на депесарски кмет да избяга с фалшиви документи в Турция. ("Демокрация")

3. Ромите в Лом се присъединяват към ДПС с двама кандидати - Д. Костов (юрист) и д-р Б. Асенова (хирург).

ПАРТИЯ: НАРОДЕН СЪЮЗ

В. "Дума", "Допълнение към рекламата на една нова коалиция" (с. 8) - прави се внушение чрез исторически аналогии на предишно коалиционно управление между ДП и БЗНС, довели до дискредтиране на демокрацията и подмяната й с тоталитарен режим (преврата на 19 май 1934 г.).
   
ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ

"24 часа"
Българите в чужбина могат да гласуват само с валиден паспорт. До този момент пожелалите да гласуват от чужбина са 50 000. В момента няма още данни от Турция, Русия, Македония, СР Югославия, бившите съветски републики. "Външното недоволство от ЦИК за вота в странство" (стр. 3).

Избирателните листи на ДАР и БСП са готови.
Избухнал е скандал за квотите в секционните избирателни комисии. БСП не желае нейните хора в комисиите да бъдат 25%, колкото са хората на СДС. Вестникът не посочва изискването на БСП за представителност в секционните избирателни комисии. СДС още не са простили на БСП, че първа резервира зала 7 на НДК.
В материала "Татарчев не знаел за горени портрети на Желю Желев", "24 часа" (стр. 2) посочва, че Татарчев има двойни стандарти по отношение на Желю Желев и С. Продев.
"24 часа" публикува статията на Юра Младенова "Може ли ЦИК да подели ефира", в която се посочва, че между СДС, БСП и ДПС, от една страна, и хората на Савов, ДАР и Нов избор, от друга,  се води борба за подялба на радио и тв ефира. ЦИК трябва да вземе решение в най-скоро време 3 или 6 парламентарни сили ще си поделят електронните медии. Ако СДС, БСП и ДПС успеят да надделеят в тази борба, ще имат възможност два пъти седмично по 90 минути да излизат на екрана и по 120 мин. по радиото.
Аргументите на СДС, БСП и ДПС са, че за Савов, ДАР и Нов избор никой не е гласувал на предишните избори като самостоятелна политическа сила и те нямат правата на парламентарните сили. От друга страна, Савов, ДАР и Нов избор твърдят, че според чл. 67 от конституцията те са легитимни парламентарни сили.
В статията се твърди, че последна дума в този спор отново ще има президентът, тъй като за да се вземе решение, е необходимо да гласуват 2/3 от членовете на ЦИК (общо 17 души) - посочените три парламентарни групи имат необходимата квота, а някои от членовете на ЦИК от квотата на СДС са и негови хора (стр. 10).
Политиците и журналистите приемат информация от социологическите изследвания само в случаите, когато тази информация е удобна за тях. В повечето случаи те се обявяват против тези изследвания. Ако обаче се въведе пълна информационна завеса, именно тези хора биха станали първите й жертви . "Идиотите не си знаят интереса" (стр.10).


ТЕМА "10-и НОЕМВРИ"

В статията на Волен Сидеров "10 ноември планиран в Малта" се прави внушението, че "Юлската концепция от 1987 год. не е по-малко смела в идеите си и е "една малка революция" за България, отколкото създаването на неформалните дисидентски движения. Никой от членовете на последните няма големи изисквания. Ж. Желев пред френския журналист Шевалериа казва, че "Никой от членовете на клуба не се стреми към политическа кариера". Според В. Сидеров за дисидентството в България е малко пресилено да се говори. По същата логика и Т. Живков може да се самоопредели, както се и самоопределя, като един от най-големите дисиденти (последният оспорва маркс-ленинската политикономия, въвежда Указ 56 за стопанската дейност и др.). Прокарва се идеята, че Желев, както и другите дисидентски организации и личности (без да се споменават) не са направили нищо повече, отколкото Т. Живков, напротив, в своята дейност те са се ръководили единствено от перестройката на Горбачов и не са искали нищо повече. Никой на 10-и ноември не говори за преход към капитализъм и пазарна икономика. Действителната смяна на властта на 10-и ноември се извършва от политическия елит на БКП - Младенов, Луканов, Джуров и др.

Лозунг-внушение:  "Ако това е демокрацията, по-добре е бай Тошо да се върне."
     
ПО ПОВОД 10 НОЕМВРИ (пет години) - освен "24 часа", пишат в. "Стандарт" и в. "Континент", които публикуват сравнително големи статии с обобщаващ характер и мнения на видни личности (предимно интелектуалци) е, че не са използвани възможностите, предизвикани от смяната на системата преди пет години.
 
11.11.1994 г.

    
ПАРТИЯ: СДС

1. Отразени пропагандни тези има в: "Демокрация", "24 часа".
- Икономическата платформа на СДС е реалистична и изпълнима.
- Пазарната приватизация е единствено възможната за излизане от кризата.
- СДС не се коалира с който и да е, а само с почтени и лоялни партньори. "Демокрация", "Континент".
- Само непочтените и користолюбивите напускат коалицията на СДС. "24 часа", "Демокрация".
- БСП е партия, която нарушава конституцията (по повод избора на ВСС). "Демокрация".
- БСП не възприема западноевропейските социалдемократически ценности и програми.
- БСП не иска да се извини.
- БСП/БКП окраде държавата.
- БСП не се е променила; продължава да използва апаратния подход (при определяне на избирателните листи).
- Интелигентните хора са в СДС (продължаваща теза).

2. Ключови думи:
- пазарна приватизация - бърза;
- частен сектор - голям;
- реалистична (за програмата);
- икономическа свобода;
- отговорност.

3. Лозунг:
- "Икономическата свобода и отгворност гарантират успех на частната инициатива"
   
ПАРТИЯ: БСП

1. Отразени пропагандни тези има в: в. "Дума", "Континент", "24 часа".

    - Действащият от 5 г. икономически модел, наложен от СДС, е виновен за разрухата (разграничават се от правителството на Беров, защото е действало по модела на СДС). Търсят се аналогии със стабилността преди промяната. ("Дума", "Континент")
    - СДС продължава да се разпада (по повод излизането на Г. Петров от СДС). ("Земя", "Дума", "Земя", "24 часа")
    - Във вътрешно и въшнополитически план БСП не е в изолация. ("Дума")
    - Продължава да се лансира тезата, че социално слабите са естественият електорат на БСП. Посланието продължава да е насочено към ромите. ("Дума", "24 часа", "Континент") Пропагандната теза се материализира чрез конкретно действие - певецът Ибро Лолов ще пее за БСП на предизборните митинги.
    - БСП е за най-справедливата (масовата) приватизация за разлика от СДС. ("Дума")

    2. Ключови думи:
    - справедливост (за програмата)

    3. Лозунги:
    - "Да спрем разрухата, да обновим България"
         
ПАРТИЯ: ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

1. ЗА НЕГО
    - Реални възможности да преминат 4%-ната бариера имат: НС, ДПС, ДАР и Патриотичният съюз. ("Континент")
    - Очаква се БСП да "подари" гласове на ПС, тъй като се готви верен съюзник в следващото народно събрание. ("Континент" - Я. Барух)
    - Който иска да гласува срещу двуполюсния модел, трябва да гласува за някои от тези формации. ("Континент")
    Гиньо Ганев е наречен в "Демокрация" - "комунистически коминочистач".
         
ПАРТИЯ: ДАР

Опровергаване на тезата за коалиране между БСП и ДАР:
    - Различия в програмите на Патриотичния съюз и ДАР. (Н. Василев - "24 часа")
    - Личностна непоносимост (Дертлиев - П. Симеонов) - взаимно неприемане на коалиционните партньори. ("Демокрация")
     
ПАРТИЯ: НАРОДЕН СЪЮЗ

1. Основна пропагандна теза - Ние сме реалната алтернатива на разочарованите от СДС. Всяко негласуване на тези хора обслужва комунизма. ("Континент" - за коалицията Савов - Мозер)

2. Тези на Партията на демократичния център:
    - Партия със структури, парламентарен опит и добри експерти.
    - Коалиране с ДАР, Нов избор или Патриотичния съюз е невъзможно.
    - Програмата на ПДЦ е като ОХДЦ. Различията са по отношение на разбирането за "коалиционност", затова са излезли от СДС и са се включили в НС (против безкомпромисно подчинение на ръководен орган на коалицията, изобщо не трябва да има такъв, за самостоятелност на партиите). ("Континент" - В. Димитров, интервю)

3. Популистите от БСП ще гласуват за неработещи закони. ("Континент")

Ключови думи: законодателство, приемственост в икономическата реформа, компромис между партиите в коалицията.