09.12.1994 г.

 П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И


ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/


СДС за себе си:

СДС е единствената сила, която може да даде свобода и надежда на младите, а не само хляб. (По повод срещата със студентите в пресцентъра на СДС - "Демокрация")
Пропагандират се кандидат-депутати от листата на СДС, които придават благоприятен облик на синята коалиция - Василка Добрева Папломатас и Анатолий Методиев Величков. ("Демокрация")
Пропаганда на коалиционните партньори на СДС, които оформят новото лице на СДС като патриотична, национално отговорна сила - Анатолий Величков, член на ръководството на ВМРО-СМД за своята организация и отношенията й със СДС: "Намесихме се на страната на СДС и от прагматизъм, и от идеологически подбуди. Като дясна организация, която държи на националната сигурност и националните интереси, сметнахме за нужно именно в този момент да подкрепим създаването на едно силно национално управление на България, каквото може да осигури само синята коалиция." ("Демокрация")

СДС за другите:

СДС за БСП:
БКП/БСП ще създаде втори комсомол. Учредената преди две седмици БСМ не съответства на първоначално замисления план. ("Демокрация")
БСП и Луджев се скараха заради Стоичков. ("Демокрация")
Ген. Петров може да изхвърчи от листата на БСП. ("Демокрация")
БСП е свързана с мафията и престъпния свят: комунистите създадоха комфорт за престъпниците. Сега става ясно защо беше изгодно за партийната върхушка разбиването на всички служби за сигурност. ("Демокрация")
БСП е подкрепяла правителството на Беров - 22 месеца неговияТ кабинет, подкрепян от БСП/БКП и ДПС, съзнателно стимулира престъпността. Те са виновни за сегашното състояние и развихрилата се страшна престъпност. ("Демокрация")
Предизборната платформа на БСП в частта й за земеделието е демагогия: партията, която сега проповядва, че милее за селското ни стопанство, е реален виновник за всичките му несполуки. Унищожаването на селскостопанската ни наука не беше одобрено дори и от "съветските другари". ("Демокрация")

Другите за СДС:

В СДС-Перник се карат за цвета на общинския официоз "Нов пернишки вестник". Спорът е дали главата на вестника да бъде оцветена в синьо. ("Континент")
Неизвестни лица са съсипали най-големия плакат на СДС, с който е бил пакетиран хълмът Стратеш в Ловеч. ("24 часа", "Труд", "Демокрация" - "Щурмоваци на БСП извършиха вандалски акт в Ловеч.")
За да привлекат монархистите, СДС обяви, че веднага след изборите (ако ги спечели) ще се отмени незаконният референдум. Те заявяват, че ще се борят парламентът да реши въпроса "република или монархия". За да има от всичко по-малко в коалицията, СДС заложи на малки и неясни промонархически организации. ("24 часа")
СДС загуби възможността за каквото и да е коалиране с бъдещите парламентарни сили. ("Континент")

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
(БСП)

БСП за себе си:

БСП ще запази реформаторската същност на своята политика и е убедена в необходимостта от промяна на собствеността. БСП подкрепя собствеността във всичките й форми. (Н. Камов - "Континент")
Конфронтацията не е изживяла времето си. БСП се стреми да разруши "Берлинската стена", която разделя хората в България, и се стреми да консолидира становище по най-важните въпроси. (Н. Камов - "Континент")
Веднага след спечелването на изборите БСП ще се заеме със съдебната система - тя е един от основните фактори, които попречиха на борбата с престъпността. (Н. Камов - "Континент")
Правителствената формула след изборите е от голямо значение - според БСП тя трябва да бъде коалиционна. (Н. Камов - "Континент")
БСП няма да прави политически чистки. (Н. Камов - "Континент")
БСП ще провежда една стабилна външна политика, насочена към Европа, и ще поддържа добри отношения с великите сили САЩ и Русия. (Н. Камов - "Континент")
В БСП няма противоречия, има само творчески спорове. (Н. Камов - "Континент")
Жан Виденов даде коктейл на дипломатическия корпус в НДК. ("Демокрация", "Дума", "Труд", "24 часа", "Новинар")
Пропаганда на предизборната платформа на БСП в частта й за престъпността:
- борбата с организираната престъпност ще бъде важна част от държавната политика;
- ефективното противодействие срещу престъпността изисква еднопосочните усилия на трите власти;
- БСП единствено може да отстоява и реализира на дело исконните стремежи на българите по света за духовно единение. (Н. Добрев - "Дума")

 
Реклама: БСП пусна марки с образа на Д. Благоев - Дядото, за да финансира изборната си кампания. Така спестява 9 млн. лева на държавата. ("Стандарт")
1. Платено рекламно каре, представящо Ат. Папаризов - "Ще овладеем ли инфлационния растеж?"
- след провала на монетарната стабилизация се отстоява друга също толкова опасна крайност: чрез ускорена инфлация да се създаде по-голямо търсене на пазара и да се поевтини износът;
- БСП отхвърля този подход, защото той е добър за длъжниците и за тези, които имат много долари, но е пагубен за хората, скътали малко пари, и тези, които получават доходите си от бюджета;
- БСП ще се стреми към възстановяване на производството при стабилизиране на финансиите на страната и снижаване на инфлацията чрез ясни правила в пазарните отношения, по-голяма финансова дисциплина, грижа на държавата-собственик за предприятията и банките, ускоряване на социалната и пазарната приватизация. ("Труд")
2. Платено рекламно каре, представящо Николай Добрев - "От бухалките до белите якички - ще дезорганизираме ли организираната престъпност?":
- Борбата с организираната престъпност ще бъде важна част от държавната политика за борба с престъпността.
- Необходими са законодателни мерки: наказателна отговорност при злоупотреба с монополно положение, при пране на мръсни пари, нелоялна конкуренция, мними фалити, укриване на данъци.
- Причина за сегашното положение е занижената наказателна отговорност на членовете на престъпни групи, които съдействат на следствието.
- Изменение и допълнение на НПК, с което ще се уредят правомощията на полицията при разследване на престъпленията; закрила на тъжителите и свидетелите и др.
- Приемане на закон за Централната служба за борба с организираната престъпност.
- Приемане на закон за хазарта.
- Закон за дейността на частните детективи и сдружения за охрана.
- Режим за предоставяне на оръжие на физически и юридически лица.
- Усъвършенстване на режима за пребиваване на чужденци в България.
- Цялостен преглед на стопанското законодателство.
- Мерки на изпълнителната власт: разработване на механизъм за контрол на мръсни пари; разработване на нормативни актове, регламентиращи вноса, износа и реекспорта на оръжие, стратегически суровини и взривни вещества; подобряване дейността на ЦСБОП.
- Мерки на съдебната власт за повишаване на ефективността й. ("24 часа")

 
БСП за другите:
БСП за СДС:
Продължава тезата за "изминалите лоши пет години" - с цените на лекарствата.
СДС обеща общество без синдикати - К. Петков и К. Тренчев ще трябва да си търсят друга работа, ако СДС спечели изборите. Синдикатите изобщо няма да бъдат търпени като политически фактор (цитира се Иван Костов). ("Дума")
Управлението на СДС съсипа производството и системата за безопасност на труда. Днес работната среда е последна грижа на държавата. Работниците не смеят да боледуват. ("Дума")
СДС е направило огромни грешки по отношение на външната политика. ("Континент")

Другите за БСП:

БСП си оставя вратички за коалиционни партньори след изборите. ("Континент")

НАРОДЕН СЪЮЗ
(НС)
"Народният съюз" е за връщане на смъртното наказание. Предлагат се следните мерки:
- възстановяване на смъртното наказание;
- наказание на съдебните състави, които бавят процедурите по издаване на присъдите;
- бездействието пред лицето на престъпността да бъде наказано. ("Труд")

"Народен съюз" ще настоява за операция "чисти ръце" в български вариант. ("Континент")

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА
(ДАР)
Петя Шопова обеща създаването на 100 000 работни места. ("Стандарт")

НОВ ИЗБОР
(НИ)
"Нов избор" връчи по един презерватив на 2500 студенти на празника им в зала "Христо Ботев" снощи. ("24 часа", "Труд")

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
(ПС)
Патриотичен съюз ще изпрати до БСП и СДС официално предложение за незабавни нови избори, ако след 18 декември ДПС остане балансьор в парламента. ("24 часа")
Среща с шофьори от Софийския транспорт, гараж "Земляне" е имала Светлана Шаренкова. Обсъдени бяха проблемите на транспортът в София и настаняването на шофьорите в общежития. ("24 часа")
Патриотичният съюз имал готови проекти за закони и ще настоява за приоритетното им приемане в новото народно събрание. ("Континент")

ЗЕМЕДЕЛЦИ

БЗНС - оранжев ще работи с БСП в бъдещия парламент. ("Труд")

ПРЕЗИДЕНТ

Бавно, но сигурно президентът укрепва не само своите позиции, но и позициите на кабинета "Инджова". Той просто ще продължи да управлява страната при евентуална патова следизборна ситуация. ("Стандарт")

ПАРЛАМЕНТ

Новият въпрос сега е кого ще представляват бъдещите депутати - своите избиратели или своите партийни централи. БСП принуди всичките си кандидати да попълнят декларации за лоялност към политиката на партията. Същата позиция зае и СДС на своята Шеста национална конференция. И двете решения противоречат на конституцията. Ясно е, че следващият парламент ще бъде повече партиен, отколкото национално отговорен. Изход от тази ситуация е мажоритарният избор на кандидат-депутатите. ("24 часа")

ПРАВИТЕЛСТВО

Държавата трябва да бъде защитена с ред и законност. СДС има готови законопроекти, СДС обявява война на мафията и корупцията. Докато има зависимост на частния собственик от държавните чиновници, винаги ще има корупция. Необходима е спешна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, но за да бъдат реализирани тези промени, е необходимо да има силна парламентарна група, която да осигури силна изпълнителна власт. Необходимо е взаимодействие между институциите. (Интервю с Петър Стоянов - "Труд")
Служебното правителство трябва добре да подготви изборите - това е основната му цел и ако се стигне до конфликт, то трябва да носи отговорност за това. ("Континент")

Ц И К

Военният министър Бойко Ноев пита ЦИК дали ген. Любен Петров е нарушил закона, като се е кандидатирал за депутат в листите на БСП. ("24 часа", "Новинар")
ЦИК позволи на българските социологически агенции да излязат с прогнози за изборните резултати по националните медии в изборната нощ. ("Стандарт")

ИЗБОРИ

Предизборните програми си приличат - всичките залагат не на успеха, а на контрола и разпределянето. ("Континент")
Избирателите ще разберат какви коалиции ще има в бъдещия парламент едва след 18 декември. ("Континент")
Федерацията на анархистите в Кюстендил създаде граждански комитети за бойкот на изборите. ("Стандарт")
Чужди организации няма да правят прогнозно броене на тези избори. Външно министерство е пуснало само наблюдатели. ("Стандарт")
БСП недоумява, защо на изборите не са били допуснати чуждестранни наблюдатели. ("Континент")
Според БСП договорът с математическия колектив, който ще извърши преброяването на гласовете, не е ясен. ("Континент")
Всеки действа в момента по максимата: "Целта оправдава средствата". Борбата за ромските гласове е в разгара си:
- БББ купува ромски гласове в Перник;
- ДАР - в Хасковския регион;
- БСП предлага по 15 000 лева на ромите за гласуване с червената бюлетина;
- кметове от ДПС нарушават Избирателния закон (кметът на Момчилград се разпоредил да бъдат ликвидирани агитационните материали на СДС, общинските автомобили станали предизборен автопарк на ДПС).
("
Континент", "Стандарт")

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ И ФАКТИ


Л и ч н о с т и:

 

СИМЕОН II
Симеон не иска да влезе в предизборна комбинация с нито една политическа сила. За първи път той призова да се гласува за демократичните сили, без да се назове кои точно демократични сили има предвид. Пред Н.В. остава единственият избор да се прости окончателно с трона или да заложи на БСП. ("24 часа")
Симеон ще участва в радио-мост Мадрид-София по Дарик радио в събота от 11 часа. ("Стандарт")

ЛЮБЕН ПЕТРОВ

Ген. Петров може да бъде уволнен за втори път, ако се установи, че е нарушил закона, като се е кандидатирал за депутат в Плевенската листа на БСП, а е подписал декларация за деполитизиране. ("Стандарт")

НИКОЛАЙ ХРИСТОВ

Преодоляването на двуполюсния модел ще позволи упражняването на властта да се усети по-добре във всеки дом. Истинските гаранции за решаване на местните проблеми е непосредствената връзка на депутатите с избирателния си район. Въпреки, че е в листата на Народния съюз, той участва в изборите подчертано мажоритарно. ("Стандарт")

ФИЛИП БОКОВ

Проблемът не е в двуполюсния модел, а в непримиримостта на двата полюса. По-съществено е един депутат да изпълнява възложените му от Конституцията задачи. Той има предимства като депутат от листата на БСП заради широките си хоризонти и политическия си опит. ("Стандарт")

ДИМИТЪР БАРБУКОВ

Неплатени сметки на независимия кандидат към БНТ са довели до решение да бъдат потърсени парите чрез съда. ("Демокрация")

ПАВЕЛ ЛИЛЯНОВ

Той е подсъдим, независимо от това, че е 10-и в листата на БСП в 29-и Хасковски избирателен район. ("Демокрация")

НЕДИМ ГЕНДЖЕВ

Мюсюлмански студентски съюз е учредил Н. Генджев. ("Дума")

ИВАН КУРТЕВ

През 1951-1952 г. той е избран за член на учкома и става номнклатура на Сталинския РК на ДКМС. Той е българският Куислинг, тъй като води политика надясно от партиите, които споделят принципите на свободата, справедливостта и солидарността (П. Дертлиев). Приема дарения за изборната кампания на СДС от престъпния свят, въпреки че внесе мораториум върху дейността на хазартния бизнес. ("Дума")

С ъ б и т и я
 и  ф а к т и:
Предизборни срещи на кандидати от СДС в Кюстендил, Хасково, Пловдив, Приморско, Варна, София, Разград, Силистра, Левски, Стара Загора, Кърджали, Кюстендил, Враца, Видин, с. Сиво поле. ("Демокрация")
Мирела Митева, кандидат-депутат от листата на БСП, катастрофирала вчера сутринта. Отървала се с моментна загуба на съзнание, но се наложило да отложи срещата си с избиратели. ("Стандарт")

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ


БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ


К А Н А Л 1


ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЕ

Основни теми на деня:
Студентският празник.
Правителството уволни ръководителя на Националния съвет по водите и шефа на Вътрешни войски.
БНБ е получила първия транш от кредита на ЕО, отпуснат за финансиране на икономическата програма за 1994-95 г. в размер на 70 млн. екю. Целият кредит е на стойност 110 млн. екю.
Президентът Желев на посещение в Украйна заедно с министрите на търговията, земеделието, външните работи, транспорта, както и председателя на Комитета по енергетика.
Интервю с президента Желев.
Информация за пристигането и началото на преговорите в Украйна.
Обсъжда се въпросът за създаване на смесена фирма ВиК и френската СОР. КТ "Подкрепа" е против сделката.
Столичните общински съветници гласуваха отпускането на 30 млн. лева от Общинския приватизационен бюджет за спешен ремонт на водопроводната мрежа в София.
Направено е предложение да се създаде набирателен фонд за питейна вода, в който да се събират доброволни вноски от фирми, банки, предприятия.
Среща на специалисти по водните проблеми и метеорология - предлагат Специална комисия по проблемите на водоснабдяването към Министерския съвет - те са против режима на водата.
Извършва се инвентаризация на питейни кладенци за установяване на кои от тях водата е годна за пиене.
Произшествие с миньор от рудник Шешкинград.
740 хиляди безработни в страната - актуализирани статистически данни. От 20% на 25% се е увеличил процентът на безработица само за три месеца. 140 хиляди безработни на възраст между двайсет и четирийсет години.
Предстои семинар на ЦИК с районните избирателни комисии в Пловдив.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА


СДС - в Ловеч от професионални алпинисти е унищожен най-големият предизборен плакат на СДС, с който са били опаковани скалите. Евгени Михайлов коментира случая.
СДС - среща в пресцентъра със студенти, по случай празника им.
СДС - Среща на Ф. Димитров в Кюстендил - СДС е единствената политическа сила,
СДС - Иван Костов в (28-и р-н) Търговищки регион - "Само силна и честна власт може да спре престъпността." Говорено е за спиране на негативните процеси в СДС, образованието, връщане на земята и пътищата за намаляване на безработицата.
СДС - рокконцерт организиран от синята коалиция в Панаирното градче в Пловдив по случай студентския празник.
СДС - Водачът на синята листа в 23-ти столичен район Иван Куртев поздравява симпатизанти от община Младост по случай петата годишнина от създаването на СДС. Казва, че лицата и в бъдеще ще се сменят, но СДС ще остане.
СДС - кандидатите се срещат с избиратели от община Слатина. Приканват да се гласува в името на България и нейното демократично бъдеще със синята бюлетина.
доказала реално своята непримиримост към корупцията


БСП - среща с дипломати. Лидерът Жан Виденов подчертава, че Социалистическата партия е за развитието на традиционно добрите отношения със страните, които дипломатите представят, и ги уверява, че тази политика ще бъде продължена, ако БСП вземе участие в изпълнителната власт.
БСП - Кл. Маринова на тематична конференция изтъква, че интегрирането на младежта в обществения живот, решаването на демографската криза и преодоляването на отчуждението сред младите хора - това са само част от проблемите, които БСП си е поставила като приоритетни в своята програма.
БСП - среща-разговор с поета Д. Дамянов в предизборния център на коалицията.
БСП - Политова, кандидат на коалицията за 16 многомандатен избирателен район на среща с деца в Пловдив. Тя подчертава, че има три малки деца и проблемите на младите семейства са и нейни.
БСП - среща на кандидат-депутати с избиратели от община Студентска - Ал. Маринов: "Промяна в посоката на промяната и то в интерес на повечето българи."
БСП - Ст. Шапатов, Ел. Миленова и инж. Г. Пехливанов се срещат с избиратели от гр. Лъки. Първият внесен законопроект от БСП ще бъде за ликвидационните съвети и прекратяване на дейността им. За бъдещото управление на страната коалицията ще разчита и на извънпарламентарни сили.
БСП - Л. Коларов се среща с избиратели в с. Зефирово Силистренско. - Аз съм тук, за да поискам вашето доверие и няма да крия тежкото положентие, в което се намира страната ни. Реформата в селското стопанство - само така ще бъде намалена безработицата.
БСП - рокмаратон в читалище "Заря" в Хасково.
БСП - Поредица от срещи в крайдунавски села на кандидатите - в гр. Дунавци - Никола Койчев говори за основните моменти в предизборната програма, за ускореното връщане на земята и безработицата в малките селища.
БСП - Ф. Боков среща с обществеността в с. Мраморен. Проблемите за социално-икономическото и духовно възраждане на българското село.
БСП - М. Миланов, Д. Дойчинов и д-р Арнаудов се срещат с избиратели от гр. Батановци - 14 район. Сигурност и благоденствие.


НС - Зл. Русева и Ас. Николов заявяват, че в програмата на коалицията са предвидени тежки санкции за корупция и престъпност, както и солидни гаранции за служителите от правозащитните органи. "В момента за България е наложителна акция "Чисти ръце", подобна на италианската."
НС - нова книга за Никола Петков, представена в пресцентъра.
НС - кандидат-депутати от 24-ти столичен район запознават с програмата на коалицията присъстващите и подчертават, че приоритетна е защитата на частната собственост, както в селото, така и в града.
НС - помислете за разумния избор, заявява г-жа Мозер пред симпатизанти в Бургас. Нашата коалиция е алтернативна сила. Присъства и Савов.


НИ - Пушкаров се среща с бизнесмени и представители на местната власт от Герман, Горни и Долни Лозен и Панчарево - представя вижданията на Съюза за развитието на общинския малък и среден бизнес. Смята, че е необходим ясен регламент на отношенията между централната и общинската власт.
НИ - Гр. Вазов, кандидат в 24-ти избирателен район смята, че проблемите на икономическата и финансовата реформа не трябва да се политизират, а да се решават от професионалисти. Съюзът има правителствена, а не предизборна програма.
НИ - Д. Луджев кани на изискано парти в СБЖ журналистическия елит.
ПС - Единственият път да спасим страната е да изберем парламент, в който преобладават градивните сили. По предварителни изчисления съюзът смята да спечели 8% от гласовете на избирателите. Категорична увереност, че ще влязат в бъдещия парламент.


ПС - Ем. Масларова водач на лисатата в 16 многомандатен район в Пловдив споделя, че коалицията е подготвила пакет от социални закони. При изборна победа те ще започнат да действат в срок до една година.
ПС - Й. Тодоров се среща с граждани от община Овча купел.
ПС - среща на Ст. Николов в Горни Лозен. Заявява: В дъното на дупката, в която се намира страната, няма ляво и дясно, трябва да се върви нагоре.
ПС - Св. Шаренкова се среща с учителки - проблемите на образованието. Модерно и достъпно образование за децата на България.


ДАР - кандидатите от 13 Пазарджишки район възнамеряват да вкарат поне З-ма депутати. Н. Гузев - за отваряне на пътя за Драма и цялостен просперитет на района.
ДАР - Плевен, над 90% от листата са местни хора, обяви Петя Шопова и заяви, че коалицията ще работи за борбата срещу престъпността, икономиката и възстановяване на военно-историческите паметници.
ДАР - синдикалисти от КНСБ и П. Дертлиев се срещат в Перник с избиратели. Разглеждат проблема за рационалното използване на питейната вода и развитието на града. Металургията и проблемите на работниците в този отрасъл са близки на социалдемокрацията.
ДАР - В. Търново Ал. Томов: ДАР се ангажира с развитието и укрепването на "Свилоза", заводите за битова електроника, и ДЗУ. Среща с медицински работници. Среща и в Стражица.


БББ - Ж. Ганчев - "Трябва да имаме шейсет процента производство, ако искаме да влезем с достоинство в 21 век." Търговище, Разград. "БББ защитава политиката на националното достоинство."

 

Царство България - Куртев
 

Конфедерация БЗНС - Национален блок "Търновска конституция"
Предизборната кампания върви обнадеждаващо, защото конфедерацията защитават българската кауза без чужди влияния. Настоящите избори са избори на икономическите групировки.


Напред, България - в Сливен, Ив. Славков.


ДПС - в Куклен - предизборна среща, която се води на ТУРСКИ И НА БЪЛГАРСКИ. Осман Октай - за изучаване на турски в училищата и построяване на джамия в Брани поле.
ДПС - А. Доган се среща с избиратели в с. Сунгурларе. Татърлъ заявява, че в този край е най-твърдият електорат на движението.
ДПС - с. Езерово - апел към избирателите да гласуват. Със социалната програма на движението ги запознава Касим Дал.
ДПС - среща с избиратели от Кържалийско - Хасан Али - да се решат проблемите на тютюнопроизводителите.
ДПС - гарант на гражданския мир в периода на преход към гражданско общество и пазарна икономика - заявява в Хасково Юджел Атила.


ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Излъчи се 90-минутна дискусия на тема "Ред, сигурност и борба с престъпността".
Участваха: БСП и коалиция - Н. Добрев, Л. Начев; СДС - П. Стоянов, Б. Бонев; ДПС - И. Палчев; ПС - Г. Ганев.
Дискутирано бе по следните основни въпроси:
1. Кои са причините, довели до нарастването на престъпността?
2. Смятате ли да въведете извънредни мерки, дори с цената на ограничаване на някои права на гражданите?
3. Как смятате да повлияете на независимата съдебна власт?
4. Имате ли готови екипи от професионалисти за силовите министерства?
5. Възможна ли е в България операция "Чисти ръце"?


РЕКЛАМА
Излъчи се клипът на БСЧИГП.


ЛИЧНОСТИ
Г. Ганев, Гр. Вазов, Пушкаров, Жан Виденов, Ем. Масларова, Н. Гузев, Й. Тодоров, О. Октай, Ив. Славков, Св. Шиваров, Иво Атанасов, Ив. Генов, Зл. Русева, Ст. Николов, Ст. Шапатов, Ел. Миленова, Костов, Ф. Димитров, Софиянски, Св. Шаренкова, Мозер, Савов.


КЛЮЧОВИ ДУМИ
студенти, деца, престъпност, мафия, образование, достоинство, отрасъл, корупция.


ЛОЗУНГИ
"Зима е - да се хванем за зелено!" (ПС), "Хлябът и децата на България са по-скъпи от демокрацията" (ПС), "Родината - дом за децата ни" (ПС), "Победа, България"(СДС), "Разумният избор" (НС).


НОВИ АКЦЕНТИ
Внимание към образованието и студентството във връзка с празника.


ИЗВОДИ, ПРЕПОРЪКИ
Ем. Масларова заснета на фон - плакат на БСП. Защо?

8.12.1994 г.Е Ф И Р 2


ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ


СДС

"Ние подкрепяме идеята на СДС принципно, защото сме млади и желаем да се развиваме и да печелим както ние искаме, затова ще се доверим на бъдещето и свободата"; И. Костов в Търговищко "Само силна и честна власт може да спре престъпността", на срещите в Омуртаг и Попово разгледани - реформата в образованието, връщането на земята и пътищата за намаляване на безработицата.

БСП

Ж. Виденов на срещата с дипломатическия корпус уверява, че демократичните процеси в страната си необратими и че партията му е гарант за това. Кандидат от Хасковски район - "България има нужда от нова младежка политика, защото проблемите на младите хора нямат цвят". Л. Коларов в Силистренско "Аз съм тук, за да поискам вашето доверие, най-важна е реформата в селското стопанство и зърнопроизводството тук и бързо премахване последиците от ликвидационните съвети".

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Ем. Масларова "Зима е, да се хванем за зелено" е новият предизборен лозунг на Съюза" и още "Коалицията е подготвила пакет от социални закони, които ако победим, ще започнат да действат до 1 година". (Целият репортаж обаче мина на фона на филмов материал, на който се вижда не зеленият плакат на ПС, а плакат на БСП, на който с огромни букви е написано "Гласувайте с червената бюлетина!" - това е чиста проба антипропаганда!!!)

НОВ ИЗБОР

Григорий Вазов "от приетите през последните 5 години закони в областта на банковото дело този за необслужване на кредита направи най-големи поразии, защото е правен от политици, а не от специалисти".

ДАР

Водачът на листата в 13 Пазарджишки район за приоритетите в региона - възстановяване на военно-промишления комплекс и оранжерийното производство, като за това осигуряване и на руските пазари. П. Шопова в Плевен - борба срещу престъпността, подсигуряване на нови щатни бройки за местната полиция и възстановяване военно-историческите паметници. П. Дертлиев в Перник - как ДАР ще реши водната криза, "модерна и скъпа металургична апаратура умишлено бездейства и ние ще спрем тази безотговорност!" А. Мичковски в Благоевград - "Синьо-червената мъгла се разсейва заедно с опита да се заглуши гласа на ДАР" и още "липсва наказателна война срещу престъпността".

ДПС

Във Варненско - Апел към избирателите непременно да гласуват, познават проблемите в съответните райони, а И. Татарлъ в Сунгурларе - "Бургаският регион е бастион на ДПС в страната, тук ще разчитаме преди всичко на твърдия електорат."

НАРОДЕН СЪЮЗ

А. Николов - БЗНС ще иска референдум да се реши въпроса за смъртното наказание. Да се създаде специална комисия, която да съблюдава за корупция в правозащитните органи и в полицията. А. Мозер - "Помислете за разумния избор! Създадохме нашата коалиция, която е алтернативна сила за работа в едно ново, градивно начало."

БББ

Ж. Ганчев "Трябва да има 60% производство, ако искаме да влезем с достойнство в 21 век, в България No 1 е селското стопанство, след него хранителната промишленост". Цветан Петров - "БББ защитава политиката на националното достойнство." т филмовия материал се виждаше, че залите са пълни и то с млади хора, които аплодираха.)

ДАРИК РАДИО


Дискусионно студио на ТЕМА:

КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ВЪРНЕ ЗАГУБЕНИТЕ ЧУЖДИ ПАЗАРИ?

Водещ: Кирил Вълчев

и
УЧАСТНИЦИ: ДАР (Ганчо Ганчев), СДС (Никола Чолаков) и НОВ ИЗБОР (Иван Пушкаров)

Поканените участници от БСП и ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ не могли да дойдат поради заетост!ДАР

3-те фактора заедно са причините за това: 1) разпадането на СИВ, 2)) закриването на Министерството на външната търговия и външнотърговските представителства. Закриването на МВнТ е грешка, нужна е такава структура, но не бива да се счита, че то ще отвоюва нови пазари, а само ще подпомага този процес; аспекти за възстановяване на пазарите - 1) валутната политика - обезценяването на лева е фактор за стимулиране на износа и съкращаване на вноса и ако се направи фиксиран валутен курс, това означава да се ликвидира българският износ, 2)) структурата на българския износ, свързан с машиностроенето и характерът на нашите партньори изисква експортно кредитиране, затова ДАР предвижда създаването на експортно-инвестиционна банка, 4) привличане на чуждестранни инвестиции и проникване на източните пазари, а ако може и на западните. Споделя мнението на Нов избор за създаването на свободни безмитни зони за търговия като важна крачка за възстановяване на обмена между бившите социалистически страни, работата започва с премахването на митата, синхронизиране на цените и др. Пазарът с балканските страни е по-особен и не винаги е на здрава икономическа основа, например Македония; "съседите са подстъп за влизане в световния пазар, Гърция е и врата към Европейската общност, ... Турция ни е напълнила с некачествени стоки, като често се заобикаля митническия режим, а българските стоки често не получават адекватен пазар там", балканското сътрудничество е преплетено с идеята за безмитна черноморска зона, но тук се появява моментът конкуренция; България няма много суровини, така че трудно ще стане суровинен придатък за Запада; сега у нас фирмите, които изнасят, имат сериозни проблеми със събирането на ДДС, което им блокира средства и прави износа неефективен; ДАР препоръчва политика на намеса в европейските програми като напр. "Еврика" - тя е за цяла Европа и стимулира важни технологични отрасли; целта на всяка от тези програми е завоюване на пазар в Европа и система от стимули за всички производители.
неконкурентността на българските стоки и 3 по-активна външна политика и предимно в страните, които са навикнали и имат потребност от български стоки, 3
СДС
Несъгласни с формулировката - загубване и връщане, а - по-точното е завоюване на пазари; как ще се възстановят и как ще се завоюват пазари според програмата на СДС: на първо място трябва анализи на пазара в бившите съветски страни, у нас и в съседните страни. Главен проблем е, че пазарът на бившите соцстрани трудно плаща, налага се постепенно търговските отношения с тези страни да стават на пазарна основа, ориентираност към износ на промишлеността и производството въобще и затова се свързва с чуждите инвестиции, с чуждите технологии и разбира се възможности за пазари. И държавният, и частният бизнес си имат своя живот, те не могат да се заместват, изместват, те имат различни задачи - държавата не може да разработва пазар, но може да следи как става, да помага с информация. Където се налага, трябва да има търговски представителства, но където не - да няма, в крайна сметка това е въпрос на маркетинг и на икономическо разузнаване и стратегия. Ключов момент е митническата политика, "по нея ще познаят дали трябва да влезем в Европа", сериозно трябва да се развиват още и банковото, и застрахователното дело, и финансирането - експортно и импортно, експортното префинансиране; при инфлация експортът превишава импорта; (Н. Чолаков участва само половин час в дискусията, поради неотложни ангажименти.)

НОВ ИЗБОР

Разпадането на СИВ е само част от причините за разпадането на търговията в тези страни, то е израз на разпада на цялата икономическа система, при това разпадането на икономическите системи вътре в отделните страни става едновременно, трета причина - "че Висшеградската тройка" е изведена на предна линия на взаимоотношения. Трябва да се работи за откриване на нов тип пазарни връзки между България и страните от ОНД, които ще остана решаващи за българската икономика и едновременно с това интегриране чрез чужди инвестиции, със съвременни западни технологии и пробиване на пазара на Запад. Определени макроикономически условия трябва да съпътстват оздравяването на икономиката, повишаването на конкурентноспособността й и оттам възможности за завоюване на пазари; сред тези условия са валутният курс (и Нов избор против фиксиран валутен курс, както и ДАР) външнотърговският режим, който да проявява тенденция към либерализация и митническата политика (гъвкава, адаптивна, да улавя различията и да дава преференциални възможности на българските износители). Резултатът от закриването на МВнТърговия е негативен, но в прехода не бива само да се разчита на държавата, пазари ще се завоюват само ако тя се обедини с обществените структури (пр.: смесени търговски камари, смесени дружества и т.н.). Въпросът за подпомагането на експорта също е много важен, защото тук се наблюдава отлагане на плащанията, което удря главно износителя - трябва да се създаде Експортно-импортна банка като основен стожер на външния пазар на всяка страна. Невъзможно е държавните фирми да излизат на пазара без комбинация с частните фирми, които са много по-гъвкави и намират "нови ниши, нови схеми, чрез които парите да минат примерно през 3 държави и пак да се върнат в България". Резерв за интензифициране на връзките между българските производители и пазара на ОНД е създаването на свободни безмитни зони на търговия, при които ще се облекчават и износителят, и вносителят. Съгласен с ДАР, че има сериозна асиметрия в търговското сътрудничество с балканските страни и в ущърб на България. Според Нов избор много важен е въпросът как да се възстанови собственият, българският пазар (в момента той се е свил до 10 стоки - "до голия живот"), важно е "да се подготвим да бъдем приоритетните партньори на Сърбия при падането на ембаргото". България има квоти за т. нар. чувствителни стоки в Европейския съюз, но през 1993 г. изпълни едва 1/3 от квотите или България не се адаптира добре към западния пазар за ЕО и европейския пазар? - привличане на чужди инвестиции, създаването на смесени дружества и разработването на отговарящи на европейския стандарт стоки, а чуждестранните инвеститори си идват с осигурен пазар, а не да се чака дълго и мъчително да стигне българската икономика такова равнище, че да я приемат за пълноправен член.
Прави впечатление, че позициите на СДС, ДАР и Нов избор що се отнася до връщането, възстановяването или намирането на нови пазари за българските стоки или са много близки, или съвпадат, тонът бе колегиален, с голяма доза уважение един към друг.


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"


Студио България и Факти, събития, коментари - 17-20 ч.


Общи теми "Избори '94"


-
В БА не са констатирани политически нарушения. Уреждат се срещи с кандидат-депутати извън казармите. В деня на изборите войниците ще бъдат в градски отпуск, никой няма да ги контролира дали са гласували, или не.

Партии


БСП

- Създадена нова младежка организация, подобна на ДКМС, но членовете й намалели вече с 2%;
- разпространяват се червени позиви - на всяко работно място във военните заводи Сопот - тотален натиск на БСП;
- през 1990 г. БСП спечели изборите и стотици хиляди млади хора напуснаха страната;
- в програмата на БСП се предвижда жилище за всяко младо семейство, но не е посочено как ще стане това.

Личности:

И. Атанасов, бившият лидер на БДМ заявил, че е необходима нова младежка политика, нови съвременни идеи, промяна, но не в досегашната посока.
Ген. Петров, началник на Генералния щаб на БА, в листа на БСП: или трябва да подаде оставка, или да се откаже от кандидатурата си.

СДС

- Среща със студенти под мотото "Демокрацията - възможности за реализацията на младежта". Коментар: всеки се сеща за младежта и циганите само пред избори, СДС не прави изключение.
- Младежка организация в СДС от интелигентни млади хора, които вярват на СДС, защото залага на активни позиции и поема отговорност.
- Сполучлива форма на СДС - писмата до младите хора, които ще гласуват за първи път, с подходящ тон: ... "не Ви агитирам за кого да гласувате... Моля Ви да поемете своята отговорност... Моля Ви да участвате в изборите, дори ако гласувате за моите противници... С уважение: Ф. Димитров."

ДПС - теза с продължение

- Балансьорът в следващия парламент, недалновидно изолиран и подценяван от БСП и СДС. Изтъква се етническият му характер, вместо да се намерят пътища за приобщаване към българската националност. Западна Европа прави спекулативни аналогии с Босна, но така или иначе, външният свят няма да погледне с добро око.

Ключови думи: младежта, студентите, младежка политика, червени позиви, активност, отговорност


Внушения: всички политици се сещат за младежта и циганите само преди избори; БСП оказва груб натиск върху избирателите, докато СДС действа по демократичен начин; внимателно с ДПС - бомба със закъснител.


Извод: През цялата изминала седмица предизборната тема не присъства в осведомителните бюлетини. И най-кратките съобщения за не толкова значителни събития се излъчват в големите пропагандни рубрики "Студио България" и "Факти, събития, коментари", вероятно за да може радиостанцията да изрази позицията си.


09.12.1994 г.