08.12.1994 г.

 


 

П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И

 

ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

СДС за себе си:
Продължава да се внушава, че всички разногласия в СДС, довели до отлюспване, отцепване, са само един процес на катаразис, от който съюзът става все по-здрав, все по-сплотен, все по-пречистен:
- "В навечерието на изборите СДС излиза съхранен, сплотен и пречистен. Толкова опити бяха предприети отвън и отвътре да се разбие на малки конфликтуващи помежду си формации. Излизането от властта (свалянето на правителството на Ф. Димитров) се очакваше да попари амбициозните, службогонците, приспособленците и те с подкрепата на внедрената "пета колона" да се измъкват навън. Ефектът в крайна сметка беше, че чуждите тела, че обичащите повече собствените си персони, отколкото демокрацията, изпаднаха."     (Атанас Свиленов - "Демокрация")
Продължава афиширането на промонархическата ориентация на СДС, като в случая се използва интервюто на Симеон Втори пред "Свободна Европа":
- "Негово Величество заяви, че трябва да се гласува за партиите, които са защитавали демократичните принципи и открито държат на Търновската конституция (естествено СДС). Търновската конституция, според Негово Величество, може да се върне не чрез референдум, а при наличието на достатъчно парламентарно мнозинство."
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС. Земеделска политика:
- "На първо място програмата на СДС поставя задачата за бързо връщане на земята. Широко прилагане на арендните отношения и създаване на пазар на земята, оземляване на безимотните и малоимотните и обезщетяване на българските бежанци. Целеви данъчни привилегии и създаване на институции, гарантиращи изгодно кредитиране на производителя." (Диана Савова - "Демокрация")
Само синьото мнозинство ще гарантира гражданска сигурност. Единствено СДС представя цялостна технология за намаляване на криминогенните фактори. Мерките, които той предвижда, се групират най-общо като законодателни, организационно-управленски и бюджетни. (Б. Бонев - "Стандарт")
СДС е уникално явление. Няма друга формация в Източна Европа, която да се е запазила като единствена алтернатива на комунизма. (Ф. Димитров - "Труд")
Ф. Димитров обеща България да бъде първата страна, която ще прекъсне веригата на връщане на комунистите на власт. ("Труд")
 
СДС за другите:
СДС за БСП:
Внушава се, че БСП може да използва сила в предизборната борба, което било нещо нормално за тази партия:
- "Очертаващата се смазваща победа на СДС в Пловдив очевидно е изнервила докрай опонентите на синята коалиция. Затова те вече посягат към оръжието като към последен аргумент." (по повод стрелбата срещу клуб на СДС в Пловдив)
Продължава критиката на предизборната платформа на БСП. Социална и земеделска политика:
- "Другарите възнамеряват отново да приравнят заплащането на физическия с умствения труд."
- БСП поднася мъгливи формулировки - "възстановяване на частната собственост върху земята по начин, запазващ предимствата на механизираното селско стопанство". Не за механизацията е болката им, а за запазване на ТКЗС.
Продължава критиката срещу БСП като партия, която бяга от отговорностите на прякото управление:
- "Хитростта на нашите преименувани комунисти се изразяваше в това, че решиха да управляват с подставени лица, не поеха отговорността, задълженията, а се скриха зад фигурата на Беров и вота на Доган."
Продължава да се критикува тактиката на БСП да използва т. нар. безпартийни и независими за своите партийни цели:
- "Като в избелял съветски филм сред редиците на БСП заприпкаха и тукашни безпартийни."
Внушава се, че в БСП вирее само простащината и нищожествата:
- "Комунисти стават и остават само морални  и интелектуални нищожества." ("Демокрация")

 

СДС за Народен съюз:
Внушава се, че коалицията НС няма никакви шансове да влезе в парламента, тъй като електоратът бил разочарован от действията на политическите й лидери:
- "Необходимо е част от привържениците на СДС да гласуват за НС. Иначе те няма да влязат в парламента и синята коалиция ще остане изолирана, без възможности за съюзяване. За изборите Ст. Савов разчита само на разочарован син електорат, но за да го спечелиш, трябва да го очароваш, а с какво точно ще се хареса Старецът и приятелката му (Савов и Мозер)?" ("Демокрация")

 

Другите за СДС:
Сградата на СДС в Пловдив била обстрелвана. ("Континент")
Пет години от създаването на СДС празнуваха сините лидери. Според Ф. Димитров кампанията на СДС е най-добрата. Той обвини ДАР, Нов избор и Народния съюз, че плащали на хора да късат сините плакати. ("24 часа")
Мандатът на Ф. Димитров като шеф на СДС изтича на 21 декември - ако СДС изгуби изборите, ще бъде поискана неговата оставка, ако ги спечели и бъде посочен за министър-председател, той отново ще трябва да освободи поста си. За евентуални негови заместници в НКС се посочват Иван Куртев, Петър Стоянов, Асен Агов, Стефан Софиянски и Ал. Йорданов. ("24 часа")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

 

БСП за себе си:
С престъпността не могат да се справят самодейци:
- трябва да се започне с премахването на социалните и икономическите фактори, които предизвикват престъпността;
- необходима е хармония и взаимодействие между държавните институции в борбата с престъпността;
- БСП няма намерение да връща политическата полиция;
- СДС освободи добрите и силните професионалисти, с които още повече усложни ситуацията. (Н. Добрев - "Стандарт")
70% от ромите ще гласуват за БСП. Говорителят на Конфедерацията на ромите в България разказа как са протекли предизборните разговори с четирите главни политически сили. Предложението на ДПС за влизане в параламента по формулата "ром гласува за ром" било утопично, от СДС направо им казали, че не ги искат, а ДАР им предложили неизбираеми позиции. Единствено БСП направила разумна и изпълнима оферта. ("Дума")
Терорист плаши с бомба БСП. Заплаха за взривно устройство поставена в сградата на читалището в с. Карабунар (община Септември). ("Дума")
БСП осъжда позициите на ОМО "Илинден" като опит за разединяване на българската нация. ("Дума")

 

Реклама: рекламно каре, представящо Любомир Начев - "Ще си отдъхнем ли от уличната престъпност?":
 Три неща са необходими, за да променим положението: закони, кадри и пари. Закони, които ще осигуряват:
- задължително предварително задържане на лица, извършили тежки предумишлени престъпления;
- гарантирано приключване на предварителното следствие в кратки срокове и ускоряване на съдебните процедури;
- възстановяване участието на полицията в разследването на престъпленията чрез изменение на Наказателно-процесуалния кодекс;
- гарантиране неприкосновеността на полицая при изпълнение на служебните му задължения;
- въвеждане на наказание "доживотен затвор без право на помилване" за извършителите на особено тежки престъпления.
Полицията е сериозен длъжник на обществото. Необходима е авторитетна, компетентна и неподкупна полиция, която се ръководи в своята дейност единствено от закона, а също и увеличение на полицейския състав.
Бюджетните разходи, предвидени за МВР и съдебната власт ще бъдат увеличени в съответствие с нарасналите потребности на борбата с престъпността. Допълнителни резерви могат да се намерят  чрез разкриване на извънбюджетни сметки на съответните ведомства. ("Дума", "24 часа")
                      
БСП за другите:
Хумористичната страница на "Дума" е на тема: "В пустинята и буренът е оазис".


БСП за СДС:
Омразата е най-голямата заплаха за България. (Кольо Георгиев - "Дума")

Много малко и много скромно тържество в НДК отбелязва рожденния ден на синята коалиция. Разглежда се историята на роенето и отлюспването на СДС, довела до логически завършек - превръщането й в синя партия. ("Дума")
Сини общинари ще искат референдум за кмет на София. ("Дума")
Продължава тезата за изминалите "лоши пет години" от "управлението" на синята власт:
- разглеждат се растежът на цените на детските облекла;
- читалищата от културни средища и стожери на художествената самодейност са загубили сградите си, които са се превърнали в търговски обекти и банки;
- обезценяването на лева, инфлацията и безработицата ще продължават;
- предстоят ни трудни години и поради нарастващите вноски по обслужване на външиня дълг;
- научен колектив от Икономическия институт на БАН разработи антикризисна стабилизационна програма: "Икономиката на България до 1997 г.";
- железопътният транспорт е в плачевно състояние; има нужда от помощ днес - утре може да бъде късно. ("Дума")
Стефан Продев коментира като неуспешно за СДС и неговия представител Д. Аврамов участието в предизборния тв диспут на тема: "Наука, култура, изкуство, образование". ("Дума")
 
Другите за БСП:
БСП е подготвила програма за управление на страната и ще я направи достояние в началото на работата на 37-ото Народно събрание. ("Континент")
Иван Татарчев е наредил нова проверка по отдавна прекратеното следствие за ИНФАС, в което са замесени имената на Андрей Луканов и Нора Ананиева. ("Континент")
БСП още няма програма за управление. Тя ще бъде готова до края на годината. БСП ще я огласи веднага след като станат известни изборните резултати. ("Стандарт")
 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
ДПС се чувства несигурно в предстоящите избори, въпреки демонстрациите на сила.
От четири години ДПС е най-неразгаданият и непредсказуем детайл от българския политически пъзел:
- Движението все още е затворено в своите етнорелигиозни рамки;
- ДПС се интересува единствено от своето постоянно и трайно присъствие в законодателната, а по места и в изпълнителната власт, което го прави възможно най-рискован партньор за политически комбинации.
Движението не се приема безрезервно от останалите политически сили.
СДС рязко е променило отношението си към Доган след "левия завой", а БСП мълчи за отношенията с Доган. ДАР не би отказал сътрудничество с ДПС, а на Народния съюз положението било по-сложно.
ДПС губи, макар и засега незначително, монопол върху гласовете на мюсюлманското население.
В битката за гласове ДПС залага на националистическите елементи в предизборната кампания, съчетавайки карти на "изгубените територии" с тиражиране на слухове за нова смяна на имената.
ДПС иска на всяка цена да има в новия парламент 30 депутати, за да не загуби значението си на балансьор. ("Континент")
ДПС е готово с проекто-закона за легализирането на проституцията, но нямало морално право да го внася засега в парламента.
Доган потвърди обещанието си да инвестира 30 млн. лв. през 1995 г. в икономикаката на Шумен. ("24 часа")

 

НОВ ИЗБОР
Нов избор не е ползвал и няма да използва телевизионното време на БСП. ("Континент")
Усилията на Нов избор се насочват към осъществяването на референдум, който да регламентира създаването на национално политическо споразумение за излизане от кризата. ("Континент")
Докато кукувците представяли кандидатите на Нов избор, привърженици на Бизнесблок настояли за среща с Жорж Ганчев. Почти се стигнало до бой. ("Континент")
Предизборната платформа на формацията се основава на своеобразното разграничаване от емпиричните дадености в държавата - не гласувайте за нас, ако искате нещата да продължат по-старому. ("Континент")
Луджев обещал да използва цялото си влияние и връзки, за да задържи по-дълго служебното правителство на Инджова. ("Континент")
Нов избор се разграничил и от Народен съюз, когато не стана споразумението между двете формации. ("Континент")


ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)
ДАР се разграничила от БСП, рискувайки електорална загуба, като се отказа от ефирното време на БСП. ("Континент")
ДАР разчита на 30 депутати, за да бъде балансьор в бъдещия парламент:
- ДАР навсякъде се посреща добронамерено;
- врмето на коалициите не само не е отминало, то е предстоящо;
- основните идеи, около които се обединяват тези коалиции, са социалдемократическата и неолибераалната;
- БСДП е искала коалиция със Земеделския съюз на Мозер, но по различни причини тя е отклонила тяхното предложение;
- БСДП е единствената партия с оформена политическа физиономия; близо до нея е ГОР, Зелената партия на Каракачанов, докато АСП е малко по-наляво от тях;
- никога в България капиталистическата прослойка не е била субект на голяма партия;
- СДС все повече се превръща в партия на жертви на комунизма и присламчилите се към тях;
- БСП е партия, която има ревизирани разбирания, но в голямата си част нейният електорат има тоталитарно мислене;
- основният съперник на ДАР в предстоящите избори са всички носталгични партии;
- в момента няма партия, която сама да може да управлява: нито БСП с огромния си кадрови и професионален потенциал, нито СДС, които освен всичко нямат и такъв;
- ДАР е готова да състави мнозинство от ляво на дясно;
- коалиция между БСП и СДС в управлението на държавата имаше (визира се правителството на Димитър Попов);
- малка е вероятността за голяма коалиция, но не е невъзможна;
- ДАР поначало има една мека позиция, тя предлага, не критикува;
- Петър Дертлиев не би правил компромиси със съвестта си, в противен случай той е щял да бъде президент;
- за сделка БСП - БСДП за влизане в Интернационала не може да се говори;
- ДАР трябва да бъде балансираща сила в бъдещия парламент; добре е той да има 30-28 депутата;
- предизборната кампания на ДАР се финансира от хора с умерени доходи; ДАР не разполага с 80 млн. лева, както се пишеше в пресата.  (Интервю с Петър Дертлиев - "24 часа")
ДАР вече е третата политическа сила. Много от колебаещите се ще дадат гласовете си за ДАР, защото:
- не искат техният глас да се загуби;
- много български граждани желаят балансьор в парламента да не бъде ДПС;
- няма предварително решение на политическите органи на ДАР за това с кого да се коалират, респ. да не се коалират, засега по-конструктивна позиция има БСП. (Интервю с Валентин Карабашев - "Труд")

Рекламна страница в "Труд": характеристика на актуалната обществено-политическа ситуация:
- интелектуалният потенциал на страната е отстранен от обичайните си занимания;
- деиндустриализация на страната.
Предложения на ДАР за изход от ситуацията:
- Специални грижи на държавата в преходния етап за интелектуалното възраждане на нацията - чрез изпълнението на програма за стабилизиране на 350-400 структуроопределящи български предприятия, което означава 100 хиляди инженери да възстановят своята работа.
- ВУЗ да се превърнат в мощни научни и културни центрове - не финансиране на измислени организации, а на научни общности, които реално работят и създават продукт.
- Създаване на национален технологичен фонд - ще се управлява като обособен от бюджета и ще финансира проекти с висока научно-техническа стойност.

           
НОВ ИЗБОР
Смисълът на истинската декомунизация и на смяната на системата е да се създадат цивилизовани правила за живот на гражданите. Държавата все още е господар, а не апарат, който да бъде в услуга на гражданите. Затова "Нов избор" предвижда:
- ограничаване ролята на държавата в икономиката;
- развитие на модерна система за съгласуване на социалните интереси;
- изграждане на независима съдебна власт и полиция;
- достигане на политическа, икономическа и религиозна толерантност в обществото.
Нов избор е готов да управлява и се бори за това. Става дума за борба за управление на държавата, а не за борба за власт. (Интервю с Д. Луджев - "Новинар")
  
НАРОДЕН СЪЮЗ
НС се разграничи от СДС, като не пожела от ефирното време на СДС. Същевременно Савов приложи не за първи път хватката на идентификацията - ние сме искинският СДС. ("Континент")


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (ПС)
РИК в Кърджали ще бъде сезирана от Патриотичния съюз, че общинските адмиинистрации участват в предизборната борба. Съветници и селски кметове от Момчилград и Ардино разнасяли плакати и агитирали за ДПС. ("24 часа")

В къщата на Апостола в Карлово ще гласуват 31 кандидати от Патриотичния съюз, по един от всички избирателни райони. ("24 часа")

 

МОНАРХИСТИ
Царският ловен клуб иска национално съвещание за бракониерството, за да се запази ловното и риболовното богатство на страната. Обръщението на царския клуб е подписано от Гиньо Ганев, Николай Хайтов, Дончо Цончев, Соломон Паси и др. Това не било монархическа организация и на членовете й било забранено да свързват името на клуба с политика и да го въвличат в нея. Цар Симеон II е одобрил в писмо идеята за създаването на ловния клуб. ("Стандарт")

 

ПАРЛАМЕНТ
Седмица преди изборите е в ход масова антипарламентарна акция от страна на държавните институции:
- Най-доволен от състоянието в момента би се почувствал президентът Желев, който е в основата на тази акция. 
- Проводник на политиката на президента е и правителството на Р. Инджова.
- От антипарламентаризма на президента и служебния кабинет се влияе и ЦИК. Тя умишлено пусна за участие в изборите малки и неизвестни никому партии, за сметка на "Ку-Ку".
- В антипарламентарната акция се включи и БНТ.
В ход е една целенасочена и очевидно добре планирана кампания на сега действащите държавни институции по дискредитиране на парламентаризма. Да, но това си е чист заговор срещу държавата. (Др. Драганов - "24 часа")

  

ПРАВИТЕЛСТВО
Служебното правителство започна прочистване на горните етажи на властта, но това не се харесва на предишното правителство. Инджова ще бъде гледана под лупа от следващото правителство. ("Континент")

 

ЦИК
По повод обвиненията на Гражданската инициатива за свободни и честни избори, че договорът на ЦИК със Съюза на математиците е за много висока сума, ЦИК опровергава всички данни, но без да посочва защо не е предпочел офертата на Информационно обслужване. ("Континент", "24 часа", "Демокрация")
Ренета Маринкова, говорителка на ЦИК, нарече пълни глупости и лъжи констатациите на ГИСДИ за договора. ("Дума")


ИЗБОРИ
ГИСДИ намери нарушение в подготовката на изборите в някои населени места. От община Черноочене не е спазено изискването да се проведат консултации с политическите сили при назначаване на секционни избирателни комисии. В община Харманли списъците са поставени не така, както изисква законът. Договорът, който е сключил ЦИК с математическия колектив "Избори 94" за компютърна обработка на изборните резултати, е написан едностранно и защитава само интересите на математиците. ("Дума")
Изборните бюлетини за чужбина още не са готови. Ще бъдат изпратени за по-бързо с "Ди Ейч Ел". ("Континент", "Стандарт")
В този предизборен сезон разграничаването е сред обикнатите похвати. ("Континент")
Бивши сътрудници на политическата полиция са кандидат-депутати за новото народно събрание, според Г. Тамбуев (Крум Неврокопски, Янко Янков, Иван Глушков, Манол Журналов и др.). Сред уличените във връзки с ДС има и лидери на партии, но най-много били в ДПС. ("Стандарт, "Континент")
БНТ подписа договори със седем социологически колектива, които ще имат право да правят паралелни преброявания и да оповестяват резултатите в нощта след изборите. ("Стандарт", "Труд")
Най-голямата слабост на предизборната кампания е, че нито една политическа сила не обещава да се отчита по някакъв начин пред своите избиратели. (проф. Кр. Петков - "Дума")


НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
НАТО е разработило три отделни сценария за мащабна сухопътна операция за 60 хиляди войници срещу Сърбия. Турция щяла да участва с 10 хиляди войници. Операцията е била провалена поради съпротивата на Германия, Великобритания и Франция. Не е ясно откъде са щели да преминат турските войски, след като се знае рязко отрицателното становище на Гърция за турска намеса. Интервюто на ген. Гюреш не е случайно при желязната дисциплина в турската армия. Нашите държавници са длъжни да разгадаят защо то е дадено. ("Труд")

 

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ
 

Л и ч н о с т и

ИВО КАРАМАНСКИ
Карамански се оплаква от мудната работа на следствието. Нямало връзка между разходката му до Съдебната палата и последвалите престрелки в София. ("Континент")

ИВАН СЛАВКОВ
Делото на Иван Славков щяло да се раздели на две -  едната част, която се отнася до разхищенията, констатирани за времето, когато той е бил директор на телевизията, а другата част се отнася до пътуването на сина му на Олимпиадата в Канада на разноски на МОК. ("Континент")

ХРИСТО СТОИЧКОВ
Близки на Христо Стоичков заявиха, че той се е съгласил да подкрепи с лика си само Иван Радичев - независим кандидат в предстоящите избори. Той не знаел, че ще се появи на плакатите на Нов избор. За рекламното си предизборно присъствие той е получил 100 000 щ. долара. ("Стандарт", "Дума", "Труд")

СВЕТОСЛАВ ЛУЧНИКОВ
Компромат за него в "Дума": Заклетият противник на комунизма като ученик е бил комунист, а през войната - убеден антифашист. Разглежда се историята на "героя" като безгръбначен кариерист и сребролюбец (поискал е хонорар от 1 млн. лева, за да съди БСП и БЗНС). ("Дума")

ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ
В. Димитров се отличава от опонента си (Иван Пушкаров) по въпроса за властта. Въпреки че се е подчинил на Луджев, той не е загубен за антикомунистическата кауза. В. Димитров ще предложи в парламента много нови закони и поправки към старите: закон за застраховането, за местните данъци и такси, за отделянето на общинските финанси от държавните, промени в Закона за ДОД, отмяна на предварителното удържане на 10% от хонорарите. Той би работил с Пушкаров, ако в екипа няма комунисти и не разчита на комунистическа подкрепа. Народният съюз разчита на най-широк кръг експерти и извън коалицията. ("Стандарт")

ИВАН ПУШКАРОВ
Платформата им не съдържа популистки обещания, тя е конкретна, реална, изпълнима. Ако влезе в парламента, той ще наложи парламентарно споразумение върху националните приоритети на реформата. Партийни програми и платформи не могат да стоят в основата на управлението на държавата. Не счита, че мястото на В. Димитров е в Народен съюз, защото НС е една изкуствена и невъзможна политическа организация. Екипност и синхрон на подготвени хора, които няма да се обучават във властта, а направо ще управляват - на това разчита той. ("Стандарт")

ФИЛИП ДИМИТРОВ
Той е готов на всичко, което може да го очаква, включително и на премиерско кресло. Алтернативите са: управление на СДС или управление на комунистическата партия в стил Беров. Коалиция между БСП и СДС в парламента не може да има.
Симеон II не би могъл да даде каквито и да било директни напътствия на избирателите.
СДС не е гарантирал, че ще провежда референдум. Служебното правителство прави някои добри и някои лоши неща.
До края на годината ще бъде поставен въпросът за нов председател на НКС, но това зависи от резултатите на изборите.
В България ще има наблюдатели на изборите, но няма да са покаанени официално. СДС вече е поканил наблюдатели от Франция, САЩ и Великобритания. Поканената от СДС френска асоциация "Ест Либерте" ще дойде на собствени разноски.
(
Интервю с Ф. Димитров - "Стандарт")  

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Платена реклама в "Труд".
 

Ф а к т и, с ъ б и т и я

Личната охрана на Жорж Ганчев едва не се сбила с бодигардовете на артистите от "Ку-Ку" в зала "Орловец". Мартина Вачкова нарекла Жорж Ганчев "български хитрец". ("Стандарт")
В Пловдив стреляха срещу демокрацията. ("Демокрация")
СДС отпразнува в НДК 5-годишнината от създаването си. ("Демокрация")
Пресконференция в пресцентъра на СДС на групата "Интелектуалци за изборно участие". ("Демокрация")
Заместник-председателят на окръжната организация на БЗНС (Мозер) в Пловдив Тончо Мехов е призовал да се гласува за СДС. ("Демокрация")
Столичният общински съвет реши да изгради паметник на жертвите на комунизма. ("Демокрация")
По 3000 лв глоба е наложена на БСП и БББ във Варна за разлепени афиши на неразрешени места. ("Демокрация")
Николай Койчев иска да е новият Матинчев. ("Демокрация")
Георги Тамбуев е отрязан от кандидатските листи на БСП заради разкритията му на банковите афери, в които са замесени Луканов, Акрам и други и други партийни величия. ("Демокрация")
Шефът на банка "Славяни" и ченге от кариерата полк. З. Захариев не оставят никакви следи от далаверите си. ("Демокрация")
Ген. Семерджиев е бил изпратен в МВР, за да го съсипе. ("Демокрация")
Архивите на Шесто не са унищожени, но вероятно са вън от страната. ("Демокрация")
Димитър Барбуков - независим кандидат-депутат, дължал половин милион лева на районния телевизионен център в Русе. ("Демокрация")
Според Кръстьо Петков местните и районните структури на "Подкрепа" застават зад СДС, затова е безсмислено решението на ръководството да поддържа три политически формации. ("Демокрация")
Председателят на Комитета за младежта, спорта и децата Цвятко Барчковски иронизира заканите на Фидел Косев, Валентин Заеков и още няколко "пишман спортни деятели", че след победата на БСП трябва да си подаде оставката. ("Демокрация")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

БНТ - ПСН, Предизборно студио, Късни новини

07.12.94

 

ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЕ

Съобщение на Интерпол за арестуването на Д.Дилян в Швейцария.
Новият шеф на Военната прокуратура е полк. Николай Колев.
Режимът за водата в София.
Среща на Хр. Вучева с Джон Уилтън - обсъждано сътрудничество в решаване на водния проблем на столицата.
Българо-американски семинар за икономическото развитие.
ЦИК - пресконференция - техническата подготовка на изборите.
ГИЗДИ - пресконференция - ще наблюдават изборите, някои възражения по подготовката на изборите.
"Ес Либерте" - ще наблюдават изборите в България.

 

ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА


БСП и коалиция - посещение на Ж. Виденов и кандидати от 24 избирателен район в училища и детски заведения от община Сердика, Ж. Виденов не успял да положи цветя пред паметника на П. Топалов-Шмит, защото тази нощ паметникът бил отмъкнат.
БСП - среща на Ж. Виденов на среща с избиратели от община Сердика. - Победата ще бъде наша, защото наша е истината - Г. Пирински.
БСП - тематична пресконференция - Н. Койчев - до края на месеца програмата за управление на социалистическата партия ще бъде готова, въз основа на нея ще бъде направена и програмната декларация на евентуалния бъдещ кабинет. Социалният диалог сега е необходим повече от всякога. Без него правителствата си отиват - М. Коралски. БСП обещава благоприятни правно-икономически условия и преференции за частния бизнес.
БСП - пресконференция с Конфедерацията на ромите - разработили са своя програма за разрешаване на най-наболелите проблеми, роми участват в листите на БСП.
БСП - пресконференция на ОСД - Д. Йончев - единствената възможност за излизане от кризата е изпълнителна власт на широка коалиционна основа. Победата на БСП била достатъчна предпоставка за коалиционно управление.

 

СДС - Ловеч - опаковане на ловчанските скали, на паметника на Левски сложена мраморна плоча с мемориален надпис - Е. Михайлов, Ф. Димтров: Разбирате колко е важно в Ловеч да не се пусне нито една червена бюлетина, заради петното на срама, което ви оставиха лагерите на смъртта. Никога младите хора да не бъдат прокуждани от родината си.
СДС - честване 5-годишнината от създаването на съюза - Ф. Димитров открива тържеството - СДС е уникално явление в Източна Европа, защото успя да се запази като единна демократична алтернатива на комунизма.
Среща в пресцентъра на СДС на независими интелектуалци - обсъждани проблемите на българската наука и образованието. - Качеството на образованието не е гарантирано от конституцията и от никакъв закон. Държавата се държи като чиновник.
СДС - кандидатите от листата за 23 избирателен район представени в културния дом "Красно село". Девиз в парламента - "Верни на избиратели". Водач на листата е Иван Куртев.
СДС - Пловдив - обстрелвана предизборната централа в града. - И. Костов - Всички политически сили трябва незабавно и категорично да осъдят този инцидент, за да стане ясно, че те по никакъв начин не биха насърчили подобни действия.

 

ДПС - пресконференция на А. Доган за резултатите от предизборната кампания в Шуменски регион - проблемите на турското население са от икономически и социален характер. Симпатизантите на ДПС подкрепят предизборната платформа на движението.
ДПС - среща на кандидати със симпатизанти от Омуртаг - Ю. Лютфи - за приоритетно решаване проблемите със земята, за стабилизиране на икономиката и ликвидиране на безработицата.

 

НС - водачите на коалицията - срещи в Ямбол и пресконференция - призовават към активност в изборния ден.
НС - клубовете на жените в БЗНС представят своята предизборна програма - защита на интересите на жената-майка, участието й в политическия живот, пресичане пътя на сектите, възраждане на християнските добродетели. 16 жени включени в листите на коалицията.
НС - среща на кандидатите за 25 избирателен район - Г. Каркъмов и Ал. Праматарски - излагат основните принципи в програмата на оранжевата коалиция.
НС - В. Димитров излага възгледите си за реформа в сферата на социалното осигуряване, образованието и здравеопазването - парламентът не е място за надлъгване, а място за работа.

 

ДАР - пресконференция на П. Дертлиев - "Изявлението на БСП, че ДАР е техен потенциален бъдещ партньор, е само за вътрешна консумация между социалистите", припомня резолюцията на Социнтерна за подкрепа на ДАР.
ДАР - втора среща на кандидати с привърженици от Русе - А. Каракачанов - Радвам се, че ни посрещат не политически агитки, а усмивките на млади хора. ДАР иска в новия парламент да бъде прекратена конфронтацията, като се състави широко коалиционно правителство, това е алтернативата.
ДАР - среща на кандидати в гр. Ловеч.
ДАР - среща на кандидати в Плевен - Петя Шопова приветства студентите с предстоящия празник. ДАР иска младежта да живее в една красива и спокойна България.
ДАР - предизборен митинг-концерт във Видин - Н. Василев - за възраждане достойнството на българина, достойнството на България пред света, за единодействие в решаване съдбините на отечеството.

 

НИ - предизборна обиколка на Д. Луджев в Хасковска област. Призовава да направят нов избор, за да стигнат до успешен край реформите в България и тя да стане нормална европейска страна.
НИ  - в Стара Затора - организира благотворителен коктейл, средствата от който ще бъдат предоставени на Дома на инвалида. Р. Семерджиев - НИ апелира за завръщане на милосърдието.
НИ - среща на И. Пушкаров в 23 избирателен район - пътят на реформата трябва да се реши чрез национално споразумение между всички политически сили. НИ е привлякъл Г. Глушков, единственият български баскетболист, играл в НБА - САЩ.
НИ -  среща на кандидати от 19 Русенски избирателен район в гр. Бяла - Г. Вълчев - ние не сме идеолози, не сме партократи, ние сме просто нов избор.
НИ - открива предизборната си кампания в Монтана - С. Захариева анализира участието си в 36-ото НС, за силна власт и ясен закон за всички.
НИ - среща на Палишутски с интелектуалци от Сандански - акцентира на проблемите в пазарната ни икономика и на законовите несъответствия.
НИ - Д. Луджев представя кандидатите за Кърджалийски район - водач на листата е Петко Яхнаджиев. - Да не се повтарят старите грешки.

 

ПС - в църквата "Свети Никола" освещават 100-метров национален трибагреник. Хр. Смоленов - благодарение на родопските българи, на тяхната човещина и патриотизъм, този край е и ще си остане български. Спортисти развели знамето на пистата на връх Снежанка.
ПС - среща на Г. Ганев - водач на листата за 19 избирател район - с инвалиди. Среща с представители на местната интелигенция, обсъждат се проблеми на изграждането на демокрацията, ролята и мястото на интелигенцията, "Не!" - на противопоставянето.
ПС - среща на кандидати с избиратели от кв. "Емил Марков" 
[...] избирателен район - Ст. Николов изяснява програмата   на съюза - България е достигнала критична точка в развитието си и само можещи държавници трябва да я управляват.
ПС - пресконференция на кандидат-депутатите - Е. Божков, Тр. Цветков и др. в Стара Загора - предложението им за изграждане на нова енергийна мощност на мястото на ТЕЦ 1 в "Марица-изток" предизвикало особен интерес. Подчертали необходимостта от спешни мерки за подобряване статуса на интелигенцията.
ПС - Емилия Масларова представя позицията на съюза пред интелектуалния потенциал на Пловдив - говори по съвременни проблеми, заетост, заплащане на труда и книгоизвдаване. Провежда втора среща в квартал Столипиново по искане на избирателите.

 

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Излъчени бяха клипове на следните партии и коалиции:
ДПС, БСП и коалиция, СДС, НИ, НС, ДАР, ПС, Ера 3, БББ и др.

 

РЕКЛАМА
На два пъти бе излъчен клипът на ГИЗДИ.

 

ЛОЗУНГИ
"
БСП - градивната сила", "БСП заслужава вашето доверие", "Промяна, справедливост, сигурност", "Да спрем разрухата", "Не - на реваншизма и връщането назад" (БСП), "България за всички" (ДПС), "Победа, България", "СДС или те", "България  или социализъм", "Да изберем България", "Верни на избирателите" (СДС), "НС - това е разумният избор" (НС), "ДАР - надежда за всички" (ДАР), "Родината - дом за децата ни", "Не - на противопоставянето" (ПС).

 

КЛЮЧОВИ ДУМИ
конфронтация, младеж, студентски празник, бъдеще, широка коалиция, инцидент, осъждане, интелигенция, достойнство, социален диалог.


ЛИЧНОСТИ
Жан Виденов, Г. Пирински, Н. Койчев, Кл. Маринова, Минчо Коралски, Д. Йончев, Росен Карадимов, Камов, Е. Михайлов, Ф. Димитров, Ал. Йорданов, Е. Сугарев, Ив. Куртев, Ив. Костов, А. Доган, Татарлъ, Лютфи, А. Мозер, Ст. Савов, Г. Каркъмов, Ал. Праматарски, В. Димитров, П. Дертлиев, А. Каракачанов, Вл. Сотиров, Пушкаров, Г. Вълчев, Хр. Смоленов, Д. Луджев, Г. Ганев, Е. Масларова, П. Симеонов, Ст. Николов, А. Томов.


ИЗВОДИ, ПРЕПОРЪКИ
В излъчените материали се обръща внимание на проблемите на интелигенцията, на студентите, на младите хора.
В потока от информация значително място се отделя на т. нар. извънпарламентарни сили.

 

ЕФИР 2

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИ

 

СДС
Ф. Димитров разрязва торта с 5 сини свещички с червен нож и заявява: "Само СДС остана в Източна Европа като алтернатива на комунизма, която не се разцепи." Президентът не присъства и по този повод. И. Куртев - "за празненството не е изпращана покана на никого". На рокконцерта в Ловеч - водачът на листата Е. Михайлов и Ф. Димитров; С. Софиянски в Русенско представи платформата на СДС и разкри приницпите на работа в бъдещия парламент; куршумите в Пловдив са произведени от малокалибрен самоделен пистолет, в тази връзка Иван Костов: "Всички политически сили трябва незабавно и категорично да осъдят този инцидент, за да се разбере, че не насърчават такива действия"; на срещата в СУ - Й. Василев "Качеството на образованието не е гарантирано и ако това не стане, ще продължават да изтичат мозци от България" и "Ако едно общество е чиновническо, в него не може да има творци".

 

БСП
Ж. Виденов в община "Сердика" - "Да спрем разрухата и обновим България - ние имам сили за това, но се нуждаем от вашето доверие!" М.Коларски и Ник. Койчев как точно ще стане според програмата на БСП социалното партньорство и мира.. Водещият на срещите в Шумен - "ако Ат. Папаризов бъде избран, неговият висок професионализъм ще помогне за решаването на проблемите на промишлените предприятия в региона".
Кандидатите роми формулират проблемите на общността в 3 групи: трудова заетост, безплатно обучение и издръжка и оземляване

 

ДПС
А. Доган - симпатизантите подкрепяли програмата на ДПС, а проблемите, които ще се решават, са главно социално-икономически. Ю. Лютфи - за земята, за икономическите проблеми и за безработицата. В Момчилград - най-дискутираната тема е тютюнопроизводството и възраждането на икономиката в този район.

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
Г. Ганев на среща с инвалиди. Кандидати на Съюза разговарят с Русенската интелигенция за демокрацията, за мястото и ролята на интелигеницията. Ем. Масларова в Пловдив - за съвременни проблеми, заплащане на труда, книгоиздаването; по искане на избиратели специална среща в квартал "Столипиново". Христо Смоленов при освещаването на знамето на Съюза -опите си остават български, въпреки че местното население е изоставено от държавната институция".
"Род

 

НАРОДЕН СЪЮЗ
В. Димитров във Варна изразява възмущението си от решението на ЦИК за медиите; и за парламента - "Вярвам, че ще дойде времето, когато в парламента няма да се водят литературни дискусии, а ще се работи". В Бобошево Владимир Джаферов обяснява, че съсипването на селското стопанство се дължало на това, че БЗНС не е участвало в  управлението, отново готовността на Народен съюз да работи съвместно с всички некомунистически сили.

 

НОВ ИЗБОР
Иван Пушкаров - "Р. Инджова показва, че България може да се управлява без партии и без парламент, ..Нов избор няма да участва повече в тв дискусии, защото е безсмислено", предлага широка коалиция около една програма в името на нацията, и тя може да стане само след референдум. Д. Луджев при обиколката си в Хасковско - да направят своя нов избор, за да стигнат до успешен край реформите в България и тя да стане "нормална, европейска страна, в която хората да уреждат живота си по начин, достоен за нашия народ и неговата история. Водачът на листата Г. Вълчев в Бяла - за съживяването на икономиката, развитието на селското стопанство и основните моменти в програмата.

 

ДАР
П. Дертлиев - "Партньорството с БСП само на основата на програмата на ДАР, а от промяна вътре в БСП зависи благосклонността на Социалистическия интернационал", изказва пророчество, че 5-те свещи на тортата на СДС са все едно на гроба на СДС (!?!). Ал. Томов в Троян и Ловеч - за нова политическа доктрина и за широка коалиция след изборите; в Русе - Ал. Каракчанов - "ДАР иска в новия парламент да бъде съкратена конфронтацията и да се състави широко коалиционно правителство", а Вл. Сотиров - "Вие първо започнахте борбата за чистота и демокрация, но победихте наполовина, демокрацията дойде, но мръсотията остана, затова заедно да продължим борбата до победа".

 

ДАРИК РАДИО

 

СДС
Причините са комплексни. Този проблем става актуален още от правителството на Луканов, когато се разбиват институциите, системите на МВР, уволнени са над 14 хил. души, а по време на Беровото правителство още по-актуален и има тенденция към организирана престъпност. СДС предлага 1) промяна на съществуващото законодателство - Наказателния и Наказателно-процесуален кодекс, Закона за пребиваването на чужденците и др., 2) разширяване сътрудничеството с другите държави, 3) по-добра координация между съд, прокуратира, следствие и полиция - да се съкратят сроковете на придвижване на делата от полиция до съда, да се фиксират точно функциите на отделните звена в дадена система, изчистване функциите на съдебните звена и службите за сигурност; едва ли смъртното наказание ще реши проблемите на престъпността, по-скоро част от проблемите ще се оправят със строгост на закона и неотменимост на наказанието. "СДС поема ангажимент да води борба против мафията". Още при управлението си подписани много двустранни договори и сега може да се задълбочават тези връзки. За емиграцията - преразглеждане Закона за пребиваването на чужденците и контрол върху българите, пътуващи навън, защото либералността позволява на много престъпници да се укриват; счита, че няма друга алтернатива, независимо кой ще управлява, държавата трябва да е победител срещу престъпността; въпросът за корупцията трябва да се реши от всички политически сили.

 

НАРОДЕН СЪЮЗ
Причините се отнасят в 4 групи: I - морални - разбиването морала на българския народ по време на комунистическия режим, когато се поощряват доносничеството, подлизурството, нагаждачеството, клеветничеството; II - икономически - разрухата на държавата; III - правно-нормативни - несъвършенство и несъобразеност със сегашната действителност на действащото законодателство и главно Наказателния и Наказателно-процесуален кодекс и IV - структурно-организационни причини - разпадането, корумпирането на т. нар. правозащитни органи. Какво и как да се направи срещу престъпността в раздел 2 на Програмата, и раздел 1 и 3 (икономическите проблеми): - разширяване на предохранителните мерки срещу условията, които създават престъпността и особено сред младежта - мерките за правозащитните органи - примерно в член 157 от Наказателния кодекс се създават големи възможности за субективизъм, срещу това Народният съюз предлага изменение, - правно-нормативната категория - "и законите не са добри, и не се прилагат добре" - тук например блокиране, затова че всички съучастници трябва да бъдат доведени в следствието, а ако се измисли някой несъществуващ - край на следствието!; не трябва НК и НПК, защото няма време, а с промени и старите могат да вършат работа. Изразява съмнения спрямо желанието на БСП за ефективна борба с престъпността - блокирала подготвен проект преди; БЗНС в коалицията Народен съюз е за референдум за смъртното наказание (не е наясно с Демократическата партия); НС е за създаване на визови ограничения спрямо страни, които са източник за нахлуване у нас (бившия Съветски съюз и Румъния) - на престъпен контингент, или безвизов режим не отговаря на сегашните условия, а трафикътевропейските страни (прим. това пречи на екстрадирането на някои българи от др. страни у нас).) икономически и 2) персонален; по 1), все ще се краде, следователно трябва по-бърза проватизация и по 2) - мерки за прочистване на държавната администрация от недобросъвестни, некомптентни и нехайни служители, независимо от  партийната им принадлежност и чак след това може да се прави закон за държавния служител и стабилитет.
на наркотици, оръжие попада в зоната на законодателството и трябва да се спазва; нужно е сключване на договори за правна помощ с Въпросът за корупцията има 2 аспекта: 1 "докато има държавна собственост

 

ДАР
Причините - 1) нихилистичната политика веднага след 10.XI., която разбива предишните органи и оттам се създава чувството за ненаказауемост, 2) социален аспект - при гладни и безработни има и силна престъпност, 3) синдром на криворазбраната демокрация, когато всеки бърза да забогатее, като често нарушава законите, и 4) липса на адекватна на създадената ситуация правно-нормативна уредба, за което имат вина 36-ото НС и правораздаващите органи; решаването на проблема вижда в 2 аспекта: 1) законова база - приемане на изцяло нови НК и НПК, закон за изпълнение на наказанията, закон за контрол на въоръженията и боеприпасите, закон за хазарта, закон за престъпността на малолетните и непълнолетните, закон за държавния служител; промени в закона за политическите партии, в Търговския закон, закона за банките и кредтиното дело и 2) по-трудната част - изпълнението на тези закони - ДАР е за повишаването правата на полицията и следствието и по-голям контрол върху дейността им, за увеличаване размера на наказанията при всякакви престъпления; обявява се против смъртното наказание и обещава до 3 години да осигури средства за 1500 офицерски бройки в полицията; счита, че законово трябва да се регламентира правото на защита на полицая; ДАР е за: - засилване контрола на влизане и излизане от страната, - за транзитния трафик - това се отнася до организацията на граничните и митническите служби; "обявява война, не борба, а война на престъпността и корупцията", съгласна е с чистка, но трябват нови кадри, а тя ги има; "необходима е стройа регламентация в дейноста на министри, депутати, държавни служители, ръководители на предприятия и банки, съдии, прокурори, полицаи, офицери; финансова регламентация на привилегии за длъжностните лица и определяне правовия им статут, приемане на ясно законодателство и контрол върху него" - всичко това ще победи корупцията.

 

БСП
Причините - главно от икономически характер - тежкото положение на голям дял от населението и безработицата; в последните години е направено много малко за ограничаване на престъпността, с лека ръка е "разрушена системата за превантивност, преди да е изградено силно гражданско общество, правата на човека се разбират едностранно - само защита на престъпника, наблюадава се разнобой между полиция, следствие, прокуратура и съд, или държавата е абдикирала от задълженията си"; срещу престъпността трябва да се обединят всички власти плюс средствата за масово осведомяване; мерки: - премахване предпоставките за увеличаването й, - промяна в законите, създаващи напрежение в населението като приватизационния закон, - синхронно да заработят органите, - приемане закон за статута на държавния служител и гаранции за сигурност; БСП е за референдум за смъртното наказание и за доживотна просъда без право на обжалване; предлага задълбочаване сътрудничеството с Интерпол и установяване на връзки с Европол, сътрудничество и със специалните служби в Русия; "по инициатива на БСП в 36 НС бе внесен проект на закон за емиграцията, но не е достатъчно"; против корупцията - силна държавна власт и желание за борба, и който е виновен да си понесе наказанието; в крайна сметка трябва да има консенсус между политическите сили против престъпността и корупцията.

 

НОВ ИЗБОР
"Демокрацията няма да дойде, докато не се осъществи първоначалното натрупване на капитала, а стане ли - хората ще пожелаят да се преврънат в почтени и няма да бъдат перачи на пари, нито крадци, и ще бъдат толкова уважавани, колкото и западните капиталисти, но това още е далеч във времето - може би 4-5 години, хората ще станат нормални и ще имат нужда от закон, който да пази спечелените пари" (!?!); (по това веднага реагира Народният съюз - че все още може да се спре грабежът), "докато не се падне на дъното, от тук натам подобрение не може да има"; икономическото положение не може да се оправи бързо, но поне да се ограничи престъпността, така че хората по-лесно да търпят!?!; проблемът не е в Наказателния кодекс, а в отказа на ред институции да прилагат законодателството, в търсене на начини за освобождаване на престъпниците или полицай работи цял месец по даден случай и за 1 ден прокурорът решава и освобождава престъпника, съгласен с увеличаването размера на наказанията, против мораториума за смъртното наказание, трябва първо да се започне с дребната престъпност, защото не е организирана и по-лесно може да се удари; преките заплахи са от нашите съседи, добри взаимоотоношения с руските сили за сигурност; емиграцията да се решава на базата на реципрочност и одобрява визовия режим, предложен от другите
участници в предаването; против корупцията - очистване на органите, които ще се занимават с чистенето от корупция; - връщане на отменения закон за отнемане на нетрудовите доходи; ясно е, че държавата ще победи престъпността, но важното е да стане по-бързо и по-безболезнено.

 

РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Студио България - 17-19 ч.
Основна тема: Пресата пред изборите

I. Партийните издания пред изборите
Гости в студиото: зам.-главните редактори на
в. "Дума" - Пл. Енчев
в. "Демокрация" - Ив. Ибришимов
в. "Труд" - Н. Стефанов
в. "Стандарт" - П. Ковачев
1. Партийните издания - оценка отвън
в. "Дума"
- в червените карета представя водачите на листи - по-малко въздействуващо от рекламните карета на "Демокрация";
- отделя почти 4 [?] дискусия за предизборната кампания, много текстове, отрицанието потъва в тях и се създава впечатлението за позитивен акцент на кампанията;
- рубриката "Спомен за сини" - творческа сполука,  ситуира ежедневието;
- добре работи с контекста и скритото послание - тонът спокоен, толерантен, добър контакт с читателите;
- от създаването на вестника до днес - само един главен редактор, докато "Демокрация" колко главни редактори смени;
- цялата първа страница - директно срещу СДС; в статията на Ч. Добрев вчера само черепи, кървища... в резултат - днес стреляно в портрета на Ив. Костов;
- "Дума" е псевдоним на "Дело" така, както БСП е псевдоним на БКП.

 

ЛИЧНОСТИ:
Жан Виденов:
- в. "Дума" играе положителна роля, помага на БСП, имаме добро взаимодействие, малко се намесваме с предложения за някои политически акценти.

 

в."Демокрация"
- рекламните карета много добре оформени в черно-бяло - силно въздействуващо послание;
- през '91 врагът бе БСП, сега образът на врага се превъплащава в Нора Ананиева (превъплащаваща БСП) и А. Доган;
- в резултат от двете линии - позитивната в каретата и конфронтационната - се получава балансираща пропагандна линия;
- с карето "Аз ще гласувам за СДС отново" в. "Демокрация" затваря пространството;
- не акцентира достатъчно на 22-месечното управление на правителството на БСП и Доган;
- предназначен за по-интелигентния читател, посланията са по-завоалирани.

 

ЛИЧНОСТИ:
В. Василев:
- Оценка за вестника могат да дадат читателите, аз участвам по някакъв начин в списването му. Намесата на политическите ръководители е минимална. Отправяме призив всички да гласуват, да не се разпиляват гласовете; кампанията чрез вестника е предимно позитивна.

 

САМООЦЕНКА НА ПАРТИЙНИТЕ ИЗДАНИЯ

в."Дума"
- със стила си "Дума" привлича потенциоални читатели и евентуални гласове за БСП и всъщност това е целта;
- в първата част на вестника поместваме информации за деня, за да загубим облика си, следващите са посветени на изборите;
- пряка намеса на политически личности няма; имаме свобода на действие, но в истинския смисъл на думата независими вестници няма.

"Демокрация"
- ние имаме само един вестник, а "Дума" има много партньори, не само "Новини" и "Земя";
- успяхме да се преборим с линията на БСП хората да не излязат да гласуват;
- имаме свобода, но независими вестници никъде няма.

 

II. Независими вестници

"Труд"
- партийните вестници - абсолютна зависимост от партийните централи, ние не зависим от никого, нищо общо с КСНБ; финансовите групировки също не се намесват в работата ни;
- обективно, безпристрастно отразяваме събитията, изявите на политици от различни партии - ангажирани чрез споразумения с политическите сили;
- читатели на "Дума" и "Демокрация" са електоратите съответно на БСП и СДС, нашите читатели са 40-те процента колебаещи се, които всеки иска да привлече; решително няма да подкрепим тъмночервени и тъмносини;
- "Труд" акцентира на общонационалните проблеми, влияе на патриотичните чувства;
- след сухия език преди, сега прекалена свобода; при ударна новина трябва с 4 думи да изведеш есенцията на едно внушение. И политиците като журналистите се опитват с 4 думи да хванат окото и ухото на електората веднага;

"Стандарт"
- още с първите си стъпки се утвърди като "вестника на двете мнения", сега рубриката "Опоненти" - двата опоненти един срещу друг, при еднакви условия;
- никой не ни дава инструкции как да списваме вестника си, някой ни нарече пропрезидентски, по времето на Ф. Димитров - червен проправителствен вестник, а ние сме независими от никого; ако "Дума" и "Демокрация" са наистина толкова независими и обективни, бих уволнил главните им редактори (ако е лидер от БСП или СДС);
- "Стандарт" - евро-ориентиран, вестник на космополитизма, но и национално-патриотични проблеми;
- модата на агресивния, уличен език в пресата въведе "24 часа", стараехме се да се придържаме към правилен книжовен език, но читателите възприеха и личния и ни обвиниха в сухота; това са временни залитания.
Накрая въпрос на водещия: Страх ли ви е, ако БСП дойде на власт?
"Труд" - Демокрацията не изключва и възможността БСП да вземе властта, зависи как ще се държи, но предполагам не като БКП от преди 5 години.
"Стандарт" - Ако сме демократична страна, не може една власт да обяви война на медиите. В началото на всяко правителство вестниците са по-толерантни, но после грешките излизат наяве.


Ключови думи: независими, свободни, неутрални, обективни, толерантни, позитивен и негативен, карета, врага, власт.
Внушение: всички твърдят, че са независими, свободни, никой не им оказва натиск, вкл. и партийните, ето защо информацията им е обективна.


Изводи:
1. Според изследвания на независими експерти, ангажирани от "Свободна Европа", в. "Демокрация" е адресиран за по-интелигентна аудитория, отколко в."Дума".
2. Отрицателната информация на "Дума" е разпръсната в много голямо пространство на вестника и създава илюзия за позитивен подход.
3. Предизборната пропаганда на "Демокрация" е балансирана.

 

07.12.1994 г.