07.12.1994 г.


 

П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И

 

ОСНОВНИ ТЕЗИ, ТЕМИ И ВНУШЕНИЯ

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС)

 

СДС за себе си:
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС в областта на културата и здравеопазването:
- "Към индивида е насочена културната програма на СДС, към естественото самочувствие на личността. То може да дойде от преднината на таланта, от възприемане на европейските стандарти в образованието, от възстановяване на историческите традиции в дарителството".
- Единствено СДС предлага цялостна реформа в здравеопазването. Програмата на СДС е основана на модерни принципи. ("Демокрация")
СДС е против предсрочни избори за президент. ("24 часа")
СДС е готов да решава за Симеон II в парламента. Въпросът за република или монархия може да бъде решен там. ("24 часа")
Реклама: платена реклама - "Аз ще гласувам за СДС отново" - Хилда Казасян. ("Стандарт", "24 часа")
Предизборна пропаганда: СДС опакова хълма Стратеш в Ловеч с транспаранти, на които пише "Победа, България!", и националния трибагреник. Преди това транспарантите покриваха Драматичния театър "К. Кисимов" във В. Търново. ("Стандарт")

 

СДС за другите:
СДС за БСП:
Продължава критиката срещу предизборната платформа на БСП. Културната политика:
- "Културата е смъртник, трябва всячески да оцелее. Но кое от културата да оцелее? Комунизмът създаде до голяма степен антикултура, пълна с фалш, лъжа, насилие. Ако това трябва да оцелее, то значи просто връщане към тоталитарното битие."
- Пак от ръкава на даващия трябва да зависят и артистът, и ученият, и даскалът, и попът.
Продължава критиката на предизборната платформа на БСП в частта за земеделската политика:
-"В предизборната кампания на Стогодишната почти не се споменава, че се бави възстановяването на собствеността върху земята. Цялата артилерия е насочена към ликвидационните съвети. Баламосват ни с така наречения временен въвод и измисления отскоро колективен въвод, напълно обезсмислящ стотици милиони, хвърлени досега в плановете за земеразделяне."
Атакува се външнополитическата активност на БСП и лидера Жан Виденов:
- Жан Виденов се е договорил с гръцкото правителство за финансова подкрепа на евентуално правителство на БСП. В гръцкото правителство вероятно има хора, които поддържат икономически връзки и въртят съвместен бизнес с лидери на БСП. Виденов обещал, че "социалистите" ще се откажат от ангажимент с проблемите на сънародниците ни в Гърция. Подобни обещания раздавал и Велко Вълканов в Турция.
Внушава се, че БСП готви цензура в националните медии:
- БКП/БСП се кани да създаде шапка над двете електронни медии (БНТ и БНР) от типа на отдел "Средства за масова информация" към ЦК на БКП. Ще бъде създаден обществен съвет за формиране на критериите, по които те да работят. В него щели да бъдат представени всички власти. Допълнителна стъпка към цензурата е намерението на БКП/БСП да приеме закон за печата. Комунистическата партия е твърдо решена да отстрани чуждестранните радиостанции от националния ефир на УКВ-честоти. Атаката е най-вече срещу радио "Свободна Европа".
Продължава критиката срещу БСП за нанесените в миналото щети на народа:
- Мощният осигурителен фонд с милиони златни левове бе разграбен от комунистическата партия през 1950 г. Данъците, събирани от населението по време на тоталитаризма, безследно изчезнаха и сега няма пари и за здравноосигурителен фонд. ("Демокрация")


Другите за СДС:
Създаден за митинги, СДС е идеалният апарат. За пет години синята коалиция смени не само много лидери, но и същността си. СДС и БСП са производни на БКП, но съвсем не са директен продукт на комунистическия елит. ("24 часа")
Филип Димитров ще говори с всекидневника "Уолстрийт джърнъл" в петък. Вестникът е поискал от лидера на СДС интервю. ("Стандарт")
ВМРО-СМД в Хасково да напусне коалицията със СДС, тъй като гласуването за предизборен съюз било нарушение на устава на организацията. ("Континент", "Земя")
СДС безспорно е най-важното творение на българската обществено-политическа мисъл на историческия момент, което даде възможност на намиращата се в ембрионалния си стадий българска опозиция за броени месеци да се превърне в мощна организация, принудила властващата БКП да отстъпва окоп след окоп по пътя към демокрацията.
Сегашните ръководители на СДС се опитвали да пренапишат биографиите си със задна дата.
Структурните проблеми имат решаващ принос за провала на СДС.
"Младите лъвчета" и "здравите сили" изтласкват от СДС основателите му. ("Континент")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

 

БСП за себе си:
Жан Виденов сред народа: записал се е за редовен абонат в библиотеката на читалище "Асен Златаров" в ромската община "Слатина"; опасявал се е от назряващото напрежение между роми и българи в махалата; посетил е инвалид в дома му; разговарял е с продавачи на пазара "Ситняково". ("Дума")
БСП се обяви срещу частната телевизия. Нито една фирма не може да направи национална частна телевизия според Клара Маринова поради липса на средства. ("Стандарт", "Континент")
Новият парламент ще гласува закона на БСП за телевизията и радиото. Обществен съвет за медиите ще избира ръководството на националните електронни медии. БСП ще оспорва лиценза на чуждите радиостанции в българския ефир, особено на радио "Свободна Европа". ("Стандарт", "Континент", "Дума")
БСП ще отмени данъка-убиец върху медиите и книгоиздаването. ("Стандарт", "Дума")
Стефан Продев предложи вчера Закон за печата, който ще защитава интересите на журналистическата колегия. ("Стандарт")
Освободените по члена "Капудалиев" ще бъдат върнати на работа. ("Континент")
БСП ще защитава свободната преса ("Земя")


Реклама: платено рекламно каре, в което се представя Росен Хубенов "Ще отстояваме ли независимостта на съдебната власт":
- след спечелването на изборите БСП ще доизгради започнатото от нея във ВНС и ще доизгради съдебната власт;
-  ще бъде създаден Върховен касационен съд, Върховен административен съд и апелативни съдилища;
- спешно ще бъдат приети новите устройствени и процесуални закони;
- незабавно ще се приемат поправки в Наказателния кодекс за безнаказани досега тежки престъпни действия;
- по въпроса за смъртното наказание БСП ще се допита до народа с референдум;
- ще направи нужното за материалното и социалното обезпечаване на високия статус на съдебната власт;
- ще отстоява принципа за независимостта на съдебната власт;
- БСП настоява съдебната власт да отговори на изискванията на обществото. ("24 часа")
 Създаването на етнически партии ще затвори отделните етноси в себе си и ще се превърне в пречка за тяхната интеграция - интервю на Георги Първанов пред в. "Труд".
Намеренията на ВМРО-СМД за международна конференция за промяна на границите със Сърбия е нереалистична и по-скоро ще влоши отношениятя с българите от Западните покрайнини. ("Труд")
"Предизборната платформа на БСП - да я прочетем заедно" - статия от Велко Вълканов. ("Земя")
"БСП е против шоковата терапия на село" - статия от Златомир Орсов. ("Земя")

Реклама на в. "Дума" на някои пропагандни предизборни кампании.
БСП пуска антиинфлационни пари (талони) с лика на Димитър Благоев за Фонд "Солидарност с БСП".
Рекламно каре, представяно от Станка Величкова: "Ще спрем ли обезглавяването на образованието?"
Безродничеството и чудовищното затриване на бащинията трябва да бъдат спрени чрез:
- изменение на Закона за народната просвета, който да гарантира българския характер на образованието, чрез широка нормативна уредба, отстояваща и съхраняваща езика, историческото наследство и самобитността;
- изменения на нормативните актове, които нарушават конституцията, и особено онези, свързани с изучаването на майчиния език;
- съобразяване на учебните програми с основната им функция за формиране на национално съзнание;
- създаване система за написване, отпечатване и разпростраанение на учебни помагала;
- няма да се допусне осъществяването на изготвения от Стопанскатаа банка и МНО антибългарски проект за образованието, който на практика означава денационализация и обезродяване;
- ще се прекрати порочната практика на антидържавно пилеене на средства от т.нар. дарения на други държави. ("Дума")
Платено рекламно каре, в което се представя кандидат-депутатът на БСП Минчо Коралски - "Пенсионерите - ще има ли за тях нещо повече от хляб и кисело мляко?":
- Две неща са необходими за това: система за социално осигуряване, адекватна на пазарните условия, и политици, които да са отговорни към соицалното осигуряване;
- отделянето на фондовете от бюджета и ясното регламентиране на задълженията на работодателите, работниците и държавата към тях е повече от наложително;
- пенсията трябва да покрива социалния минимум. ("Стандарт")     
Предизборна пропаганда: БСП озвучи зала 7 в НДК (предизборния си център) с "Последен валс" на Ал. Кипров. ("Стандарт")

 

БСП за другите:
БСП за СДС:
СДС обърна гръб на свиканата преди време пловдивска кръгла маса по етническите проблеми, в която близо 30 партии и организации участваха и сложиха подписите си под т.нар. харта за етническа толерантност на района. ("Дума")
Поредната голяма лъжа на сините ("Дума" за управляващите по време на правителството на проф. Беров):
- Проф. Беров не е бил техен привърженик, а привърженик на СДС;
- той е издигнат от Желев в заговор с ДПС;
- основни фигури в правителството бяха не депутати на БСП, а на СДС (Неев, Карабашев, Биков) и на ДПС (Матинчев); В. Александров остана неизменно верен на линията "Луджев-Сталийски";
- всички зам.-министри, областни управители и т.н. бяха хора, чрез които СДС запази своето присъствие във властта;
- ликвидационните съвети по същество бяха на СДС, те изпълняваха указанията на СДС;
- съдебната власт е също толкова "наша", колкото "наши" бяха и другите власти;
- Конституционният съд пък, угаждайки на СДС, постановяваше по един и същ правен казус две точно противоположни решения.
Правителството на БСП не беше "наше" не само по личния си състав, но и по следваната от него политика, която изпълняваше програмата на СДС. ("Дума") 
"СДС сънува сделки между ПАСОК и БСП" - контраатака срещу СДС по повод изказване на кандидат-депутати от СДС в Кърджали, че БСП е обещала да не подкрепя нашите сънародници в Гърция срещу подкрепата на ПАСОК при кандидатстването на БСП в Социнтерна. ("Дума")
На литургия по повод Никулден в Кърджали, софийски свещеници от "Св. Парашкева" (София) са свързали тържествената молитва с демократичните процеси у нас и са призовали от амвона да се гласува със синята бюлетина и за Конфедерация "Царство България". Възмутени жени са протестирали. ("Дума")
Мюсюлманите са лъгани много, но днес могат да избират по съвест. ("Дума")
Продължава тезата на БСП за "изминалите лоши пет години":
- състоянието на промишлените технологии в Шуменския район са в катастрофално положение;
- разглежда се нарастването на цените на телевизорите.("Дума")


БСП за ДПС:
От централата на ДПС в Кърджали е иззета турската демографска карта, която оповестява лъжливи данни, за демографското разпределение на българското население.

 

Другите за БСП:
БСП "крои шапка на медиите". ("Новинар")
Атаките срещу БСП, ако БСП спечели с абсолютно мнозинство, ще идват преди всичко от страна на президентството и Конституционния съд. ("Земя")
Правителството на Гърция сключило сделка с Жан Виденов, че ще подкрепи БСП на изборите, ако тя откаже да подкрепя българите там. Хората на Ж. Виденов перяли пари чрез кипърската фирма "Акел". ("24 часа")
 

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС)
Димитър Андонов се е договорил с чужди правителствени организации да дадат пари за циганското население у нас. ("Стандарт")
Окръжният прокурор в Кърджали е наредил да се свали цветната демографска карта от офиса на ДПС, в която тенденциозно се посочват неверни данни за етносите в страната. ("Континент")
Предизборна пропаганда: Забавление за кюстендилските роми е подготвил днес Димитър Андонов, като  водач на листата на ДПС в Кюстендил. 
Предизборна пропаганда: Материал за хронологията на събитията от възродителния процес, на който с едри букви се уточнява, че "изселниците са скъп спомен за загубени територии". ("Континент")
ДПС и партията на Генджев се надпреварват да обещават кредити на електората - Н. Генджев обещава 120 хил. лв. безлихвени кредити от март следващата година; щял да създаде Ислямска банка с активното финансово участие на мюсюлманските страни. ("Новинар")
Доган и Генджев се карат за електорат в Мадан. ("Земя")


НАРОДЕН СЪЮЗ (НС)
"СДС е съюзникът ни, нормално е да правим заедно правителство" - интервю с А. Мозер в "24 часа":
- Мозер и Савов бяха при президента, за да изразят недоволството си от решението на ЦИК за тв време.
- Пред президента те изразиха и своето одобрение към служебното правителство.
- Президентът не се е ангажирал с кампанията на Народния съюз.
- Изключено е създаването на коалиция с БСП. Тази партия е приобщила поредния сателит към себе си - БЗНС "Ал. Стамболийски".
- СДС е естественият съюзник на Народния съюз.
- Иван Глушков е от тези хора, които се въртят наоколо и все още търсят режисьор. Той заявяваше преди известно време, че не е земеделска партия, въпреки че сега се обявява за такава.
- Обтегнатите отношения между Ф. Димитров и Ст. Савов няма да навредят на бъдещето сътрудничество със СДС, въпреки че са напуснали коалицията.
- Ал. Йорданов говори много необмислени неща. Той би трябвало повече да работи, отколкото да приказва.
- Народният съюз би се съюзил и с ДПС, тъй като до голяма степен имат общ електорат.
- Народният съюз няма желание да се среща с други земеделски организации.
- Георги Петров искаше да се върне към Народния съюз, но като водач на листа, а за това приобщаване беше нужно време.
- Предизборната кампания на Народния съюз е финансирана от тях самите. Те са искали и средства от МС.
- Богатите емигранти дават малко средства за разлика от обикновените хора.
- Към листите на Народния съюз трябваше да се приобщи Николай Слатински.
- Димитър Луджев имаше желание също да дойде към Народния съюз.
- Президентът Желев не е убеждавал Народния съюз за коалиране с "Нов избор".
- А. Мозер се е отказала от американския си паспорт. ("24 часа")
Народният съюз ще предложи наказание за съдиите от Върховния съд, защото коалицията все още няма отговор от ВС по конкретно отправена жалба преди повече от две седмици. В нея се заявява, че БСП и СДС не са идентични с партиите и коалициите от изборите през 1991 г. ("Континент", "Новинар")
Народният съюз в Силистра почти се е разцепил. ("Земя")
Рекламно каре на НС в "24 часа": Тежките проблеми, пред които е изправена българската държава, искат радикални решения:
- промяна в съотношението в дела на държавната и частната собственост;
- след реституцията на градската собственост - ускорено връщане на земята и национализираните гори, малка и голяма, пазарна и масова приватизация;
- структурна реформа, базираща се на приоритет на земеделието, леката и хранителната промишленост и туризма;
- нормативна уредба, гарантираща нормални условия за нормална стопанска дейност;
- на първо място - здрав разум и почтеност в управлението на страната. ("24 часа")

 

НОВ ИЗБОР (НИ)
НИ е взел от тв времето на БСП. ("24 часа")
2 цяло и 1/3 партии участвали в политическата кампания, благодарение на ЦИК според Д. Дамянова - в такъв случай демокрацията получава 2 1/3. ("Континент")
Нов избор смята, че ако БСП спечели абсолютно мнозинство на изборите, най-малко три държавни институции ще изпаднат в ролята на опозиция. Ж. Желев бил най-уязвим за атака на БСП. ("Земя")
"Нов избор" и "Напред, България!" заедно с "Ку-ку" ще образуват "армия" за спасението на българите. ("Земя")
"Нов избор" уговарял Красимир Балъков да се ангажира предизборно с тях. ("Земя")
Карикатура "Аз пак ще гласувам за Нов избор от Борис Димовски в "Новинар" - старо лице в нови дрехи.


НАРОДНО ДВИЖЕНИЕ "КУ-КУ"
"Мултигруп" и "Трон" взели под крилото си кукувците и финансирали предизборните му акции, както и издаването на в. "Ку-ку".
Сините адвокати попречили на движението да участва в изборите.
Заедно с "Нов избор" и "Напред, България!" кукувци ще образуват "армия" за спасението на българите.
Всеки един от кандидатите на "Ку-ку" - движението е заставен да подпише декларация, чрез която се отказва от мястото си на депутат в бъдещия парламент. Целта била да се вземат гласове от младите хора, за да се ограничат местата на БСП и СДС. ("Земя")

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (ПС)
Кандидат-депутатите от ПС Стефан Николов и Светлана Шаренкова получиха предизборна благословия по време на литургия в църквата "Св. Неделя" в София. На нея присъстваха банкери и предприемачи, подкрепящи ПС. (снимков материал) ("24 часа")
Върховният съд за втори път отложи делото за отмяна на съдебната регистрация на ДБЖ поради отсъствието на Емилия Масларова. ("Демокрация")
Кире Либерало бил изигран от патриотите на Петко Симеонов. С бодигардове и бил закаран в София, за да подпише документ, че предоставя зелената бюлетина, след което Светлана Шаренкова и Петко Симеонов така се забързали за ЦИК, че го зарязали насред улицата. После бил затворен в багажник на кола и отвлечен. Успял да избяга и се обадил на Каракачанов, който веднага пристигнал и го прибрал. ("Труд")

 

ПРЕЗИДЕНТ
Според Ж. Желев трябва да се търси друга формула за приобщаване към НАТО, която, ако не включва Русия, то поне да не я изолира. ("Стандарт")
Президентът е натоварил Стоян Ганев с "държавна отговорност", като му е възложил да осигури американски инвестиции за България. ("Стандарт")

 

ПРАВИТЕЛСТВО
Четири партии ще получат пари от МС за изборите: СДС (3.3 млн. лв.), Народен съюз (750 000 лв.), Български орел и Движение за безработните и социално слабите (по 300 000 лв.). ("Стандарт", "24 часа")

 

Ц И К
ЦИК реши през изборната нощ да не се излъчват социологически проучвания. БСЧИ и ГИСДИ ще броят паралелно вота само ако ги допусне избирателната комисия. ("Стандарт")
ЦИК ще обучава от утре до 9 декември представителите на районните комисии и областните управители. ("Стандарт")
ЦИК е сключила неизгоден договор с математическия колектив, който ще обработва резултатите от изборите. 23-те математически светила, които организират смятането ще получат три месеца по една премиерска заплата от 25 000 лв. За работата си колективът ще получи 25 млн. лева. ("24 часа")
4808 кандидати за депутати е регистрирала ЦИК. ("Континент")
Върховният съд е потвърдил решението на ЦИК да не бъдат регистрирани проф. Николай Генчев и още 24 независими депутати. ("Континент")

 

ИЗБОРИ
Всички възможни бедствия (липсата на вода, повишаване цените на бензина, увеличаване на престъпността и др.) се струпаха върху електората в предизборните дни. Някои заподозряха президента и правителството в раздуване ролята им на национални спасители. На този фон заливащата ни политическа кампания се преобърна в политически компромат за несвършена или зле свършена работа. ("Стандарт")   
Всички партии, които ползват помещенията на НДК за пресцентрове, ще плащат по 300 лв./кв.м., а може би и по-скъпо. ("Стандарт")
В предизборните кампании на политическите сили рефлексът "анти" пак сработи:
- в призивите на СДС "Победа, България!" започна да звучи един срещу всички /и срещу България/;
- единственият антагонист на Народния съюз е БСП, а под сурдинка те признават, че парламентарна коалиция със СДС няма да правят;
- въпреки неконфронтиращата се предизборна кампания на ДПС, те трудно биха намерили общ език с някоя от парламентарните сили;
- БСП едва ли ще прави компромиси в името на евентуален съюз с друга партия, тъй като тя не се чувства така изолирана както преди три-четири години;
- "Нов избор", БББ и Патриотичният съюз сами минират подстъпите към себе си. ("24 часа")
  "Под мостовете не шумят реки" трябва да стане химн на кандидат-депутатите, ако държат наполовина на думите си.

Визират се нереалистичните предизборни обещания на ДПС и Демократическата партия на справедливостта в надпревара за гласовете на електората си. (Валери Запрянов - "Стандарт")
Проф. Николай Генчев призова на пресконференция да се бойкотират "тези жалки, нагласени тоталитарни избори, които ще обслужат интересите на една корумпирана партийна класа". ("Континент")
Генджев агитира с листовки на турски в Кърджалийския регион. ("Континент")
Обяснителна статия във в. "Континент" - "Кой, кога и къде има право да гласува".
Янко Янков настоява за отмяна на решението на Върховния съд да не бъде допусната партията му "Либерален конгрес" до участие в изборите. ("Новинар")
Изборните резултати ще бъдат готови около Коледа. ("Новинар")
Партиите плащат милиони на НДК за пресцентрове. ("Труд")


ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ И ФАКТИ

 

Л и ч н о с т и

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА
Само опитен полиитик може да се ориентира в сложната обстановка от самозвани "демократични" лидери и фантомни партии. РДП е единствената партия, която не се разцепи. Тя не е имала никакви конфликти с хората от НКС и досега не й е ясно защо са я изгонили от СДС. Доволна е, че РДП е останала в СДС. Единството на СДС не е могло да се спаси по вина на нетолерантната политика на НКС. Убедена е, че в бъдещия парламент Народен съюз ще работи заедно със СДС. Затова сега не се кандидатира, а само помага на Народния съюз. ("Стандарт")

ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ
Зрелостта прави политика по-разсъдлив и по-малко спонтанен. Винаги е бил социалдемократ. След като в СДС реакционната "трета вълна" узурпира властта, е станало невъзможно в него да се осъществяват нито демократични, нито социалдемократични идеали. Затова са потърсили други сродни по мислене формации. Той е строител на социалдемокрация и социалдемократи. Единственото, което чака, е да узреят младите приемници. ("Стандарт")

СТОЯН ГАНЕВ
С "поръчката" си Желев направи неоценима услуга на Стоян Ганев, като му помогна да се нареди сред "хората за специални поръчки". Така Стоян Ганев постигна съкровеното си желание хем да се оттегли от българския политически живот, хем да остане в него. Той демонстрира невероятната си способност да усеща промяната в околната среда и да се приспособява към нея.
Пет години след като изгря в центъра на българския обществен живот, той доказа, че за него никога няма да бъде късно да се завърне в политиката. Той е достатъчно ярък и със силна способност да се харесва на хората, които не го познават, за да бъде точната фигура в една предизборна кампания. ("Стандарт")  

СИМЕОН II
"Дума" реагира на интервюто на Симеон II по Би Би Си като публикува на цяла страница информация за царската династия. ("Дума")

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Реклама на първа страница на в. "Труд".

  

Ф а к т и,  с ъ б и т и я
Янчулев съден за нанесени морални и материални щети поради неправилното уволнение на Стоян Груйчев и д-р Христо Димов. ("24 часа")
Ванга не е давала рамо на СДС. (Ж. Виденов - "24 часа")
Главна прокуратура проверява Ананиева и Луканов за Инфас. ("Демокрация")
Предизборни срещи на кандидати на СДС във: Велико Трново, Ловеч, Видин, Тутракан, Петрич, Благоевград, Перущица, Кърджали, Плевен, София, Бургас. ("Демокрация")
Димо Илийски от ОКЗНИ е в листата на БКП (е). ("Демокрация")
Е. Сугарев и Н. Камов ще дискутират в събота от 12.00 ч по Дарик радио. ("Демокрация")
Кандидат на БББ обвини ДАР, ПС и Нов избор в нарушаване на избирателния закон. ("Демокрация")
Д-р Васил Михайлов е назначен за официален говорител на Международната монархическа лига в България. ("Демокрация")
Починал преди 12 години е вписан като гласоподавател. ("Демокрация")
Дружеството на лекарите с частна практика у нас ще подкрепи СДС на изборите. ("Демокрация")
В предизборния пресцентър на СДС е представен съюз "Антикомунизъм за демокрация". ("Демокрация")
Българите в Швейцария ще гласуват за СДС и ще инвестират само ако спечели СДС. ("Демокрация")
Моряците на океански риболов разчитат на СДС. ("Демокрация")
Голяма статия за вътрешнополитическото положение в Турция във в."Труд":
- вътрешнополитическата обстановка в Турция е нестабилна;
- кюрдският проблем е неразрешим;
- външнополитическите инициативи на Турция са обусловени от вътрешнополитически цели. ("Труд")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
К А Н А Л  1

 

ТЕМИ, ТЕЗИ, ВНУШЕНИЕ
Президентът Желев се завръща от срещата на ОССЕ в Будапеща, кратка оценка на срещата, отношението Русия - НАТО.
Пресконференция на бившия министър на правосъдието - Корнажев - "Корупция в съдебната власт има".
Режимът на водата.
Бойни схватки по улиците на София. Полицейски новини. Аферата "Софарма".
Празнична литургия в Руската църква "Св. Николай" по случай празника.
Предизборната тема
ЦИК - подготовката на изборите, обучение на районните избирателни комисии, подготвят оперативен план за изборния ден.

 

ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА


ДАР - екологична програма на ДАР - за нови връзки между икономика и екология, за нов подход между човека и природата.
ДАР- представят листата си във Враца и обсъждат местни проблеми.
ДАР - Във Видин - съгласието и разумът трябва да обединяват бъдещите депутати, ще предложат среща с политическите си противници следващата събота.
ДАР - Ал.Томов и кандидати организират студентски купон в зала "Хр. Ботев", участва и П. Дертлиев.
ДАР - представя кандидатската си листа за Варненски район - Ал. Каракачанов - за прекратяване на конфронтацията, за съставяне на ширококоалиционно правителство.
ДАР - среща на водача на листата за Кърджалийски район Кольо Парамов с военослужащите от пограничното поделение, разяснява програмата им за стабилизиране на икономическото състояние и защита на националния суверенитет, основен акцент - развитието на крайграничните райони.


БСП и коалиция - тематична конференция посветена на СМИ - Кл. Маринова - законът за радиото и телевизията ще бъде приоритетен, той ще даде гаранции на работещите в тях, за преференции към частните радиостанции и ТВ канали и вестници.
БСП - пресконференция - в спорта няма място за политика, за данъчни облекчения в тази област, за подпомагане на детско-юношеските спортни школи.
БСП и коалиция - среща на Ж. Виденов в Слатина, Ив. Гайтанджиев - в община Изгрев - за достойна, прагматична и балансирана външна политика, съобразена с националните интереси.
БСП - среща на кандидати със социално слаби от Пазарджик - Ив. Генов - представя социалната програма.
БСП и коалиция - среща с избиратели от Варненски район, квартал "Т. Страшимиров".
БСП - среща на Ф. Боков във Враца - нови идеи за очовечаване на жизнената среда в комплексите, социалната програма на червената коалиция в условията на криза.
БСП и коалиция - среща в ж.к. Младост - Р. Модева обещава при победа защита на социално слабите.
БСП - среща на Ал. Лилов в с. Гурково - за реалистична политика и силно управление, базиращо се на победа с повече от 50%.


СДС - среща на кандидати в Княжево - Вал. Василев - кампанията на СДС в страната е успешна, гаранция за успеха е широката синя коалиция, която успяхме да изградим с дванайсет други партии и организации, освен влизащите в СДС.
СДС - пресконференция на съюз "Антикомунизъм за демокрация", Св. Дърваров - двама техни представители са включени в листите.
СДС - Велико Търново - пресконференция на Н. Михайлова и В. Гоцев на тема култура и образование, шансовете, които дава тяхната програма за реализацията на младите хора, участвали в шествието на ВМРО и присъствали на концерт по случай студентския празник.
СДС - срещи с избиратели в Кърджали и региона. А. Агов на пресконференция окачествява кампанията като успешна.
СДС - тържествена литургия в Ново село, Видинско, участвали и четирима кандидати от листата на СДС. Разясняват основните моменти в предизборната платформа.
СДС - Ив. Станчев и Ив. Глушков - срещи с избиратели от гр. Мездра и редица села от общината. Призовават да се гласува със синята бюлетина против играта на демокрация, прането на червени пари, срещу заплахата от политическа реставрация у нас.
СДС - в Чирпан срещи с учители от града и региона, обсъждани проблемите пред образованието, присъстват на митинг-концерт в Елхово.


НС - ще поиска от ВСС да наложи дисциплинарно наказание на състава на ВС, който потвърди решението на ЦИК за достъп до медиите.
НС - среща в Кюстендил с избиратели - В. Джеферов - за развитие на туризма и създаването на фермерски институт в града.
НС - среща на Мозер и Савов в зала "Диана" - Ямбол - представят кандидатите от 31-ви избирателен район и призовават за разумен изибор с оранжевата бюлетина.
НС - водачът на листата в Стара Загора Петко Илиев открива възстановена чешма, участва в празника.


ДПС - среща с избиратели в Тракиец, Хасковско - за държавни гаранции в изкупуването на тютюна и създаване на специализиран фонд за тютюнопроизводството.
ДПС - срещи в 30-и избирателен район на А. Доган - освен гражданските свободи, икономическата стабилност също е цел на ДПС. Реч произнесъл и почетният гост проф. Татарлъ.
ДПС - срещи на кандидат-депутати с избиратели от Кърджалийско.
НИ - Д. Дамянова смята, че след изборите ще има 2 1/3 демокрация по шестобалната система според разпределението на информационното пространство, сега е необходима тежка либерална реформа, за която някой трябва да си сложи главата в торбата.
НИ - Ал. Александров и И. Радичев правят дарение за по 50 000 лв. за социални домове в Пловдив и окръга.
НИ - среща на К. Палишутски със студенти от Благоевградски район - разчитаме на младите и предприемчивите, на всички, които вярват в своите сили, те ще изведат България напред.
НИ - предизборно парти дава д-р М. Миланов на лекари от квартал Люлин. Освен обсъждане намеренията на НИ в областта на здравеопазването, отпазнувал и рождения ден на дъщеря си.


ПС - среща на Е. Масларова с жени от клуба на пенсионера в Пловдив, както и с поетеси от ДСЖ - за достойно място на българката, за единение, топлина и уют помежду ни. Среща и с учители от града - обсъждат наболелите проблеми.
ПС - среща в манастира "Св. Николай Чудотворец" в Мъглиш - Ел. Божков.
ПС - Св. Шаренкова и Ст. Николов организират водосвет в черквата "Св. Неделя". Поканени банкери и индустриалци, сред които и И. Павлов по повод Деня на банкера.
ПС - ОПТ - Румен Попов - ОПТ след изборите трябва да се справи с глада и страха. Оптимизъм, надежда и реалистични действия възлагат на Националния комитет за защита на националните интереси.


БББ - пресконференция на Ж. Ганчев - въпреки нетолерантната предизборна борба, нашата кампания върви много добре, макар и водена с джобни пари, разчитаме на дамите в политиката и бизнеса. Призовава всеки българин да гласува, другото би било предателство.


НД "Напред, България" - прескоференция на Ив. Славков - "Тази държава е създавана от Аспарух с меч и огън и нямаме право да я разпродаваме като акционери. Разчитаме на приятели и хора, които знаят какво можем." Разчитат на висшисти, за приоритетно приемане на 30 закона, между които за масмедиите и спорта.

 

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Дискусия на тема култура, наука, образование.
Участваха: СДС - А. Йорданов, проф. Б. Богданов, проф. Д. Аврамов; БСП - Ю. Борисов, акад. Бл. Сендов; ДПС - доц. Пламен Георгиев. С преотстъпено от БСП и коалиция време - 3 мин. участва Д. Дамянова - ДАР.
Дискутирани бяха следните основни въпроси:
1. Къде е мястото на науката, културата и образованието във вашата програма?
2. За какъв процент от бюджета ще пледирате вие?
3. Какво конкретно може да направи вашата партия за спасяването на българската куртура? Ще се борите ли за законово регламентиране на спонсорството?
4. Какво предвиждате в сферата на образованието? Трябва ли да има вероучение в училището?
5. Какви закони предлагате в областта на общественото мнение, медиите, книгоиздаването, ДДС, предварителното събиране на 10% данък от упражняващите свободни професии?

 

РЕКЛАМА
Преди и след емисията на ПСН  бе излъчен клипът на ГИСДИ с апел към гражданите да гласуват.

 

КЛЮЧОВИ ДУМИ
коалиция, наука, култура, образование, масмедии, социално слабите, спонсорство, политическа реставрация, пране на червени пари, игра на демокрация, младите, преференции

 

ЛОЗУНГИ
"Победа, България!" (СДС), "България за всички" (ДПС), "За разумния избор" (НС).

 

ЛИЧНОСТИ
Ф. Боков, Ж. Виденов, Ю. Борисов, Кл. Маринова, Бл. Сендов, Б. Богданов, Ал. Йорданов, Д. Аврамов, Пл. Георгиев, Д. Дамянова, Ал. Лилов, Доган, Татарлъ, Мозер, Савов, М. Миланов, Св. Шаренкова, Ст. Николов, Масларова, Е. Михайлова, Н. Михайлова, В. оцев, А. Агов, Ал. Томов, Дертлиев.

 

НОВИ АКЦЕНТИ, ИЗВОДИ
Свързването на религиозния празник Никулден с политическата кампания. Отказ от политическата терминология за сметка на хуманитарна лексика. Все по-голямо място се отделя на социално слабите, на проблемите на науката, образованието, културата.

 

07.12.1994 г.                                   Л. Верих

 

Е Ф И Р  2

 

Партии и коалиции:

 

БСП
- Клара Маринова, Л. Коларов и Ст. Продев представят отношението към медиите - ключовата дума е "професионализъм" и след изборите ще премахнат прословутия член "Капудалиев";
- Н. Робева и Дим. Пенев поради ангажираност не пристигнали на срещата с журналисти;
- срещата в Пазарджик, озаглавена "За достоен живот и справедливост", представена социалната програма на БСП, коментирана 9-хилядната безработица в този край.


СДС
- Валентин Василев - "С всеки ден от разгара на предизборната кампания България става по-синя" и пред княжевци -  "Нашите шансове са по-големи от преди, стига да не направим някоя грешка".
- Ек. Михайлова, Петко Търпанов и Здравко Кръстев обсъждат проблемите на образованието с учители от Ямболския регион и водят митинг-концерт в Елхово.
- Във Велико Търново - Н. Михайлова и В. Гоцев разглеждат образователната и културна програма на СДС и шансовете, които дава за реализацията на младите хора, те участвуват в организираното от ВМРО "Съюз на македонските движения" шествие, присъстват и на празничния концерт на студентите.


ДПС
- Освен държавни гаранции, създаване на специализиран фонд за подпомагане на тютюнопроизводителите;
- Ремзи Осман в Кърджалийско - "Докато малцинствата в България не се почувствуват равнопоставени, ДПС е единствената алтернатива за тях".


Нов избор
- Диана Дамянова - изборите ще спечели БСП, СДС и вероятно ДПС. "Това е ситуацията от 90-а година. Демокрацията се отлага за две години", защото не дава повече от 2 години живот на 37-ия парламент, а през това време ще бъде "демокрация 2 и 1/3 по шестобалната система".
- М. Миланов "Гласувайте по съвест!".


ДАР
- Емил Ненов - "Екологичната програма на ДАР е основана на нов подход във взаимоотношенията човек - природа и разбирането на тясната връзка между икономика и екология", обещава решаването проблемите с водата, безработицата и селското стопанство във Врачанско.
- Във Видинско мотото на ДАР . "Съгласие и разум в бъдещата политика".
- Ал. Томов танцува със студентите.


Патриотичен съюз
- Подкрепящите съюза бизнесмени обещават разкриването на нови работни места.
- Ем. Масларова се среща с жени от Клуба на пенсионерите в Пловдив и с поетеси от Демократичния съюз на жените - говори за достойно място на българката в напрегнатия ден, за единение, топлина и уют; след това обсъжда наболели проблеми на образованието с Пловдивски учители.


Народен съюз
- Висшият съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание на състава на Върховния съд, "защото в мотивите на съда липсва отговорност на основното ни оплакване", а това значело отказ от правосъдие.


БББ
- Д-р Орлин Драганов - силна антиинфлационна политика, при която инфлацията през 1995 г. да е 40%, а през 1996 г. - 15%, БББ има 3 програми - за модерно стопанство, за гражданско общество и за националната сигурност.
- В Благоевград - "запазване на гражданина като гражданин", силна и добра полиция и строги мерки срещу нарушителите.


Напред, България
- И. Славков - "Тази държава е основана с огън и меч от хан Аспарух и ние нямаме право да я разпродаваме като акционери", в предизборната борба разчитат на приятели и хора, които знаят какво могли да сторят.
- 92% от кандидатите на "Напред, България" са с висше образование, предлага се бързо приемане на 30 приоритетни закони, между които Закон за масмедиите и за спорта.


Ера 3
- отива на избори без нито една стотинка.
- Славомир Цанков - "Свенливостта и трепетът на извънпарламентарните партии правят добро впечатление, а парламентарните са ултралеви, ... ние сме там, където би трябвало да сме" (!?!)

 

РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Студио "България": факти, събития, коментари

Основна тема: Избори'94

1. Отношения партийни централи - местни структури


БСП и СДС
- Водачи на листите само лидери от центъра, местните хора - от 2-ро място надолу - чувстват се измамени и огорчени.
- Догодина предстоят местни избори, вероятно конфронтация между партийните централи на БСП и СДС, от една страна, и местните водачи - от друга.


ДПС
- В листите също не включва местни хора на избираеми места, но А. Доган е успял да ги убеди, че са необходими хора с опит, които са вътре в нещата, и да запази добри отношения с тях.
- ДПС с изключително жизнени структури по места, със силно влияние, както всяка партия, създадена в нелегалност.
Заключение на коментатора: в изборите догодина местните бизнесмени и банкери ще заложат не на БСП и СДС, а на ДПС, защото им осигурява връзки с Турция и азиатския свят. Противоборството на БСП и СДС ги заслепява и те не гледат в бъдещето, а само в следизборната нощ.
Внушение: "Св. Европа" е по-далновидна от българските политици, които се интересуват само от предизборните резултати.


2. Брифинг на БСП
Личности:
Л. Коларов
- Ако БСП спечели изборите, ще предложи Комисията за телевизия и радио да разработи законопроект за електронните медии и печата, след което ще я закрие.
- По повод предаванията на Радио "Св. Европа": не знам страна в Западна Европа, на чиито национални честоти да се излъчва чуждестранна програма, която целенасочено да се обявява срещу Президента, Парламента, Министерския съвет. Такова нещо никъде не е прието.
Кл. Маринова
- всички чужди и частни радиостанции в националния честотен сектор ще бъдат задължени да се съобразяват с българските закони. Това ще бъде в интерес както на българската държава, така и на самите радиостанции.
Ст. Продев
- Много неща вече са остарели, времето ги е решило, животът ни накара да гледаме с ново око на нещата...
Внушение: Ако БСП дойде на власт, демокрацията е застрашена.
Извод: Радио "Свободна Европа" не коментира изявлението на Л. Коларов, засягащо я пряко, защото аргументите й досега бяха, че в нито една източноевропейска страна не са имали проблеми с излъчването на програмите си. Сега въпросът опира до Западна Европа и тя мълчаливо го елиминира. В своя защита включва изказването на Ст. Продев, но извадено от контекста.
3. Интервю на Ж. Виденов във "24 часа":
- Демонстрация на високо самочувствие - личностно и партийно поведение на победител.
- Предназначено да привлече колебаещите се да гласуват за БСП, интервюто всява смут, дори страх и у твърдия електорат.
- Заканва се, че партията му ще наложи диктат върху съдебната власт, самоизолирала се от обществото. Празни приказки за обществена намеса в съдебната власт (коментаторът посочва чл. 6 от Конституцията за независимостта на съдебните органи).
- Критичните бележки на Ж. Виденов към правителството и президента - неконкретизирани, неаргументирани; езикът - суров, тонът - категоричен.
- Обвинява, че  СДС плашел хората с въображаема комунистическа опасност, БСП ги плаши със същото.
- Интервюто на Ж. Виденов не е червена точка за червения лидер. Напротив!


Ключови думи: червен електорат, плаши, смут, страх, самочувствие, победител, заканва, диктат, намеса, суров, категоричен.
Внушение: Още БСП не е взела властта и как се държи червеният лидер, а после? Комунистите не трябва да се допускат до властта.
Извод: Тонът, подходът, стилът на коментатора са толкова злостни, че човек го побиват тръпки, като слуша. А само преди час "Св. Европа" се възмущава от възможното вето над радиостанцията, ако БСП спечели изборите.


07.12.1994 г.