06.12.1994 г.


 

П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И

 

ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС)

 

СДС за себе си:
Продължава апелът на СДС към хората да гласуват на предстоящите избори:
- "Като академичен човек аз имам специално послание към младите хора: те трябва да осъзнаят, че са лично отговорни." (да гласуват) - проф. д-р Боряна Пирьова
- В изборния ден никой не бива да остава вкъщи.
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС:
- Коалицията ще внесе в новия парламент подготвени законопроекти за защита на инвалидите, за създаване на национален фонд "Рехабилитация" и за социалното подпомагане. Да осигури данъчни облекчения за предприятия, в които работят инвалиди. Инвалидите от първа и втора група ще се пенсионират при условията на първа категория труд, тези с трета степен - като втора категория.("Демокрация")
Главна управленска философия на СДС: икономическа стабилност и инициативност на свободната личност. Тя е естествена оздравителна среда за българската култура. ("Стандарт")
В новия парламент СДС ще прокара следните закони: промени в законите за ДДС и ДОД, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за местните данъци и такси, промени в Кодекса на труда и в Закона за пенсиите. Целта е да бъде утвърдена докрай договорната система и да се регламентира ясно творческият труд при пенсиониране. ("Стандарт")
Ще са необходими промени в Закона за бюджета за 1995 г. Само така ще може да се финансира културата ефективно. ("Стандарт")
Конфискуване на мръсни пари иска СДС. ("24 часа")
ВМРО-СМД смята границата между Македония и България за изкуствена и отживелица и иска премахването й. Наричат я "Берлински зид". В някои черноморски градове формално независими организации, спонсорирани от гръцката държава, агитират български граждани да декларират гръцко самосъзнание. (Кр. Каракачанов - "Труд")

 
Реклама: "Аз ще гласувам за СДС отново" - с актьора Константин Коцев. ("Демокрация")
Платена реклама "Аз ще гласувам за СДС отново" - Константин Коцев ("Стандарт", "24 часа")

 

СДС за другите


СДС за БСП:
Продължава критиката на БСП, че се опитва да разколебае хората да гласуват, като поддържа тезата, че всички са маскари, че нищо не зависи от избирателите:
- "Подтекстът, че не би трябвало да се изисква от хората участие в изборите. Даже обратното - да им се внушава, че политиците са компрометирани и бойкотът е своеобразен протест." - проф. д-р Пирьова
- Постсоциализмът и демокрацията получават знак за равенство в идеологическите лаборатории на червените шамани.
Продължава атаката срещу коалиционното партньорство между БСП, БЗНС "А. Стамболийски" и ПК "Екогласност", като се акцентира върху абсурда на този съюз:
- Убийци и защитници на природата - рамо до рамо.
- Едно от най-удивителните явления в предизборната кампания е коалирането на групичка бивши еколози с БКП/БСП, водени от Петър Слабаков, талантлив актьор, но явно непоправим комунист.
Атакуват се по-известните автори в "Дума", участващи в предизборната пропаганда чрез своето слово - писателите Атанас Наковски и Петър Караангов, и поета Дамян Дамянов. Те са обявени за галеници на предишния режим, които още въздишат по него:
- Вчерашни хрантутници, днешни оплаквачки.
- Какво правят при нея (БСП) вчерашните живковски хрантутници? Това показва колко действително се е променила.
Искането от БСП да се отмени законът "Панев" за науката се представя за връщане на партийните секретари в науката. Атакува се предизборната програма на БСП за образованието:
- Пълна отмяна на закона "Панев" и връщане на червените функционери на ключови постове в науката и образованието обеща комунистическата партия. Незабавно ликвидиране на ВАК, тъй като била отживелица. Отмяна на разпоредбата в Кодекса на труда, която предвижда освобождаване от длъжност в интерес на работата. БКП/БСП иска образованието да бъде безплатно и достъпно. Частното щяло да съществува само ако си извоюва място.
Продължава обвинението в безбожие на БСП:
- С тревога наблюдаваме откритите заплахи на митингите на червената коалиция на БСП, че ако спечели изборите, ще върне България към мракобесническото безбожие.
- Даренията от миряни за 5 години демокрация са повече, отколкото за 45 години комунизъм, а имотите на БПЦ са достатъчни тя да бъде просперираща.
- За 45 години комунистите успяха да направят църквата непривлекателна, особено за младежите, ограничавайки всячески достъпа до нея. Внедрените в нея ченгета нямат намерение да си отидат.
Внушава се, че обиколката на Жан Виденов в Русия, Германия и Белгия е, от една страна, сверяване на часовника с Москва, а от друга, опит да се представи в благоприятна светлина пред Запада, което било слабо вероятно.
Прокарва се внушението, че коалицията на БСП няма право да използва името на Ал. Стамболийски, тъй като той е бил голям български патриот, докато БКП/БСП е партия на националното предателство.
Продължава атаката срещу БНТ, която под диктата на Хачо Бояджиев провежда прокомунистическа политика, тъй като  с късното излъчване на предизборните дискусии спасява комунистите от провал.
Атаката срещу медиите се засилва:
- Всички медии са комунистически.
Продължава да се припомня мрачното комунистическо минало, където всички сме били тотално следени и манипулирани. "Демокрация")


СДС за ДПС:
Атакува се предизборният плакат на ДПС в Кърджали, който изкривява демографската картина в България. Внушава се, че СДС може да спечели 1 мандат в този район, който е бил бастион на ДПС и БСП, тъй като хората вече не вярвали толкова на Доган и комунистите. ("Демокрация")
    
Другите за СДС:
Плакат на СДС затруднил сини лидери със съкращения на имена. Сините не успели да дешифрират какво значи "НИС" на плаката. ("24 часа")
Вътрешнопартиен проблем на СДС е включването на хора с промонархистки убеждения. (Симеон Втори - "Континент")
Във вихъра на партизанските боричкания стратезите от "Раковски" 134 със замах набъркаха и уважаваната от целия народ Ванга. ("24 часа")
СДС и ДПС все още не отстъпват ефирно време. ("Труд")
 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

 

БСП за себе си:
БСП е за силно местно самоуправление и нова държавна регионална политика. ("Дума - Дончо Конакчиев)
На вчерашното заседание общопартийният предизборен център на БСП обсъди основните положения в програмата на БСП за управление. ("Дума")
Предизборният център на БСП е отчел наличието на сериозен резерв сред избирателите на БЗНС "Ал. Стамболийски". ("Дума")
Посланието на БСП в областта на науката и образованието е - не е възможен изход от кризата, ако нямаме силни и модерни образование и наука. Духовната сфера се нуждае от спешни законодателни решения. Първото, което ще направи БСП в новия парламент, е да възстанови данъчните облекчения, ще настояват за дела на науката от брутния вътрешен продукт в рамките на един устройствен бюджет. Ще отменят закона "Панев". Пари и държавна стратегия са необходими за духовната сфера. Необходимо е да се приеме Закон за спонсорството - бизнесмените, които решат да подпомагат духовната сфера, трябва да ползват данъчни облекчения. За духовната сфера ще важат принципите - относителна приоритетност, държавна стратегия, увеличаване на финансирането, децентрализация на управлението. Трябва да бъдат спрени импровизациите в областта на културата. Българската култура е на световно равнище, ако успеем да я защитим, ще я задържим в България. Необходим е Закон за печата, за да не се злоупотребява със свободата на словото. ("Дума", "Стандарт")

 

Рекламно каре: представящо Иво Атанасов: "Ще съхраним ли националната култура и българския език?" ("Дума")
Платено рекламно каре, в което се представя Юрий Борисов: "Ще въстановим ли науката, тежко засегната от синята метла?":
- БСП е за увеличаване бюджета на научните институции, като се прескочат позорните 0.3%;
- БСП е за възстановяване на данъчните преференции и за отмяна на абсурдния ДДС за науката;
- БСП няма да позволи разрушаването на БАН и Селскостопанската академия;
- БСП е против противопоставянето на висшите училища на академиите;
- БСП трябва да върне достойнството, себеуважението и авторитета на учените. ("24 часа")
БСП ще иска отмяна на члена "Капудалиев" и закона "Панев". (Иво Атанасов - "Труд")
20 законопроекта за културата има БСП. (Иво Атанасов - "24 часа")
След изборите БСП ще закрие ВАК. (Ю. Борисов - "24 часа")

 

БСП за другите:

БСП за СДС:
Все още се подценяват редица опасни тенденции в СДС, които засилват неговата конфронтационна физиономия, превръщайки го в реална разрушителна сила. СДС се превръща в събирателна категория на хората, които виждат единственото спасение в бруталния и агресивен антикумонизъм. ("Дума")
В рубриката "Спомени за цени" продължава тезата за изминалите "лоши" пет години - този път за цените в строителството. ("Дума")
По повод изказването на Ст. Софиянски в предизборната телевизионна дискусия на 1.12. т.г. (за това, че източните пазари не съществуват), е в противоречие с програмата на СДС, която той очевидно не познава добре. ("Дума")
Продължава тезата, че електоратът на СДС се състои от обидени от социализма хора, както и от различни "отломки" от обществото. ("Дума")
По времето на правителството на Ф. Димитров (лудите сини години), Родопите преживяха варварски стрес:
- Забраниха уранодобива, който според тях нанасял екологически и нравствени вреди.
- Нарекоха Горубсо "техническо недоносче".
- Джамиите около него (Горубсо) са само закъснели религиозни знаци, а не символи на една безродна асимилация. ("Дума")
Синята власт разгроми българската култура. ("Дума")


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС)
ДПС ще помага за създаването на частни електронни медии в районите със смесено население. ("Стандарт")
ДПС отказва да даде от ефирното си време. ("Стандарт", "Новинар", "Континент")
Главна прокуратура спря проверката срещу А. Доган, като се мотивира с кандидат-депутатския му имунитет. ("24 часа", "Труд")


НАРОДЕН СЪЮЗ
Ръководни дейци от Християнската народна партия в Белгия са в България, за да подкрепят морално и финансово Народен съюз БЗНС-ДП. Те са партньори от 1991 г в рамките на Европейския християндемократически съюз. Стремят се да подпомогнат обединението на всички християндемократически формации.
- Народен съюз може да се превърне в добра, влиятелна християндемократическа сила.
- Народен съюз може да гарантира на България, ако влезе в парламента, едно скорошно приемане на страната в Европейския съюз. Той отстоява европейската идея.
- Народен съюз получава не само морална, но и финансова подкрепа от белгийските християндемократи - главно печатни материали за предизборната кампания.  ("Континент", "Новинар")


ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)
ДАР се гласи за коалиционно управление с БСП, но при определени условия. ("Новинар") 


НОВ ИЗБОР (НИ)
"Нов избор" има различни варианти за приоритетни икономически закони. ("Континент")
"Нов избор" иска държавната намеса в икономиката да е под формата на данъци и такси, а не като квоти за износ. ("Труд")
Реклама: платена реклама: "Димитър Луджев и Иван Пушкаров гарантират: по-малки данъци за тези, които започват; по-малки данъци за създаващите работни места; по-малко преки данъци, но и затягане на данъчния контрол; защита на производителя; законова закрила на търговците; държавни гаранции за износителя; независимост за държавните фирми; бърза приватизация с предимство за специалистите; отстраняване пречките пред чужди инвеститори; край на политическите уволнения. Който работи, трябва да яде!" ("Стандарт")


Лозунги: "Който работи, трябва да яде!"

 

МОНАРХИСТИ
Лидерът на Федерация "Царство България" Христо Куртев предложил споразумения на СДС и Народния съюз, но не получил отговор. ("Континент")
Асоциацията на царските клубове призова симпатизантите си да гласуват за СДС. ("Континент")

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (ПС)
ПС ще вее 100 метра знаме в Родопите. Акцията е символ на загрижеността на ПС към българската земя. Днес лидерите на коалицията ще имат среща с едри частни предприемачи в БТПП. ("24 часа", "Дума")
Петко Симеонов е категоричен, че ПС стартира в надпреварата с осигурени 4 процента. Според него в окончателните резултати от изборите ПС ще има около 8 процента. ("Дума")
Е. Масларова съобщи, че в деня на изборите представители на ПС от всички 31 избирателни района ще гласуват в секцията в Карлово, където е родната къща на Васил Левски. ("Дума")
ПС ще измести ДПС като балансьор в новия парламент. ("Новинар")
Реформа със социални гаранции ще има. ("Новинар")


ПАРЛАМЕНТ
Народното събрание пак ще "плоди" новобогаташи, ако не бъде променен законът от 1977 г. за статута на народния представител. ("Новинар")

 

ПРАВИТЕЛСТВО
Кабинетът се опитва да съживи трипартизма. Подписаното временно тристранно споразумение дава възможност за оперативна работа по социалните проблеми в напрегнатия предизборен период. ("Континент")
Човек на Савов стана зам.-министър - Драгия Драгиев. ("24 часа")

 

Ц И К
Върховният съд потвърждава решението на ЦИК за Иво Карамански. ("Труд", "Континент", "Стандарт", "Новинар")
Иво Карамнски ще съди държавата. ("Труд")
На среща между ЦИК и БНТ ще се реши, кой ще има право да прави изследвания и да дава прогнози в изборния ден (Г. Минкова). Основен критерий ще бъде представителността на извадката. ("Демокрация", "Труд") 
Войниците отпускари ще гласуват по родните си места според решение на ЦИК. ("Демокрация")

                   
ИЗБОРИ
Избирателният закон не урежда достъпа на независимите кандидати, но е възможно те да получат ефирно време за предизборни обръщения. ("Континент")
В България няма възможности избирателната кампания да се води така, както в някои западни страни. Въпреки това някои партии имат чисто западни елементи в подготовката си за 18 декември. ("Континент")
Кампанията в средствата за масова информация е можела да бъде далеч по-добре организирана, така че повече партии да имат достъп до националния ефир. Решението на ЦИК не е правилно. ("Континент")
В предизборните си обещания всички партии обещавали всичко. ("Континент")

 

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

 

Л и ч н о с т и

РЕНЕТА ИНДЖОВА
Интервю за в."Стандарт" - "Аз върша това, което смятам за необходимо": екипът на правителството е много силен; той действа по схемата "повод - реакция", правителството беше сформирано по принципите и идеите на независима, но конституционно предвидена изпълнителна власт и действа като такова. Не смята, че следващата стъпка в кариерата й ще бъде президентския стол. Сегашната си работа оценява като "последната си авантюра". ("Стандарт") 

СИМЕОН ВТОРИ
Интервю по Би Би Си, в което заявява, че няма да бърза с връщането си в България. Обявява се против референдум, а за решение на Народното събрание, тъй като то изразявало волята на народа. Смята, че е добре, че в страната съществуват няколко монархически организации. Няма нищо против снимката и гласът му да се използват в предизборната кампания. Не може да посочи за кого да гласуват роялистите в България. ("Континент", "24 часа", "Труд")
Царското семейство дари 25 000 щвейцарски франка на детската болница за белодробни заболявания "Цар Борис III" в Трявна. Парите са събрани на благотворителна вечер в Мадрид, организирана от Симеон II. /("Стандарт")
Приканва българите да гласуват ("Демокрация")

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА
"Еми ошашавила японците при посещението си в страната на Изгряващото слънце. Кръшните изпълнения на елегантната ни политичка на народни песни и хора накарали кротките японци да съжаляват, че не са електорат на неподражемата българска дама". ("Новинар")

СТЕФАН НИКОЛОВ
"Стефан Николов - патриотичен до мозъка на костите си - обеща смърт за наркотрафикантите, т.е. в своята ярост към престъпността се изравни с най-върлите фундаменталисти." ("Континент")

ЖАН ВИДЕНОВ
Интервю за "24 часа" - "Премиерският пост е важен, но не е самоцел за мен":
- Изразителната изборна победа ще даде на България стабилно, силно и ефективно правителство.
- СДС саботираше най-важните елементи на прехода: приватизацията, данъчната реформа, външнополитическите отношения, законите за сигурността. 
- След изборите е възможно някои политици да се опитат да натрапят на страната управление без участие на БСП, което противоречи на политическата логика.
- Целта на БСП е да промени начина, по който се осъществява прехода в България.
- БСП пое курс към избори, защото страната не може да се управлява чрез т. нар. "динамично парламентарно мнозинство".
- Страната се нуждае от правителство с максимално широка парламентарна подкрепа.
- Най-големият риск в предстоящите избори за БСП е конфронтацията. 
- Всички малки парламентарни сили се криеха зад приблизително равната тежест на СДС и БСП в парламента.
- В БСП има различия, но има и чувство за отговорност, затова победата едва ли ще доведе до разцепление в партията.
- Жан Виденов би станал министър-председател само при ясно израазена воля на БСП, нейните коалиционни партньори и парламентарното мнозинство.
- Жан Виденов не би допуснал морално изхабяване, ако евентуално стане министър-председател.
- БСП е готова веднага след изборите да лансира управленски екип.
- Амбициите на Николай Добрев за шеф на МВР са добре подплатени след работата му в Комисията по национална сигурност.
- Напоследък съдебната власт действаше крайно пристрастно, като отказваше разглеждането на жалби срещу правителството на Ф. Димитров, а отменяше решенията на кабинета "Беров".
- Няма да има "червена метла" в съдебната система. БСП ще засили максимално контрола върху изпълнителната власт, за да е независима изцяло от съдебната власт в борбата срещу престъпността. Ще подобрят качеството на приеманите от парламента закони.
- Налагат се промени в конституцията. Трябва да гарантираме: постоянно действие на параламента, преодоляване на самоизолацията на съдебната система от обществото и въвеждаането на по-добър контрол върху изпълнителната власт, включително върху служебните кабинети.
- Кабинетът "Инджова" не работи срещу някоя политическа сила, но определно работи срещу предишния и бъдещия парламент, срещу предишното и бъдещето правителство.
- Кабинетът "Инджова" чрез някои популистки некомпетентни и вредни действия вече създаде проблеми на бъдещето правителство: задържа подготовката на бюджета, преговорите с чуждите икономически партньори и масовата приватизация. Той пилее пари с лека ръка и извърши масови кадрови кадрили (в армията, службите за сигурност и дипломаацията). БСП няма да допусне тези действия да се прехвърлят на бъдещето правителство.
- Претенциите на БСП към г-н Желев са свързани с твърде разширеното му тълкуване на президентските правомощия. Това е особено опасно в условията на правителствена и парламентарна криза.
- Президентът настояваше няколко месеца да няма парламент, служебното правителство да му е лично предано и президентството да има право на законодателна инициатива. Това е една въъзможност за авторитарно управление.
- При определени ситуации и най-вече при провокиран конфликт между институциите е възможно да настояваме за предсрочни президентски избори.
- БСП не се отказва от политиката на протегнатата ръка, включително и от създаването на коалиционен кабинет със СДС.
- Потенциалните политически партньори на БСП са Патриотичният съюз и ДАР. С ДПС, Народен съюз и Нов избор шансовете са много по-малки. Всичко зависи от изборните резултати. ("24 часа")

БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ
Компромат във в."Континент" - интервю с кмета на Асеновград Симеон Тодорчев, съученик на Благовест Сендов.
- Семейство Сендови е сред най-богатите търговски фамилии в града, техните имоти са били национализирани, а сега ще се върнат.
- Ако Сендов дойде в Асеновград да се кандидатира, може да бъде сигурен, че няма да бъде избран.
- Сендов бил човек на всички режими.
- Пътуванията са "хоби" на академика - през 1990 г е навъртял два пъти и половина повече километри от тогавашния американски президент.
- Математици от класата на Сендов има поне двайсетина в България, но той винаги искал да бъде пръв.
- Въпреки пречките, които са му били създавани заради произхода, той винаги се е уреждал на добри места.
- Бил е близък с Тодор Живков и други висши сановници, а после е отричал тези факти. ("Континент")
ДОНЧО КОНАКЧИЕВ
Предимствата му пред опонента от СДС Н. Михайлова (Великотърновски избирателен район) са: професионализъм, конструктивизъм. Той е специалист в областта на икономиката, социалната политика, развитието на населените места. Неговата политика не е "анти" - не отрича, а предлага. Между него и Н. Михайлова няма база за сравнение. Разчита на личността си и на партията, която представлява, но най-много разчита на мъдростта и разума на хората, на способността да преценяват реалистично. Девизът му е: "С честен професионализъм да обновим България като социална правова и демократична държава". ("Стандарт")

НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА
За нея кампанията във Велико Търново е предизвикателство. Тя вярва в каузата, която защитава. Това й дава вътрешна стабилност и сигурност. Нейният опонент (Д. Конакчиев) има предимство по отношение на рутината и опита в апаратните игри. Разчита на мъдростта на хората, които ще различат конкретните дела от предизборната бутафория. Програмата на СДС е програма за изграждането на нова и по-щастлива България. Предизборен девиз: "Бъдещето зависи от нас!". Конкретно лично обещание - да работи за избирателите и да не изневери на онази Н. Михайлова, в която са повярвали. ("Стандарт")

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Платена реклама в "Труд" - "Искам да бъда зависим само от своите избиратели!"

 

Ф а к т и,  с ъ б и т и я

Стоян Ганев и Огнян Пишев със сигурност са искали американско гражданство. (Хр. Коновски пред Радио "Свободна Европа" - "Труд")
Емил Хърсев твърди, че икономиката на страната може да се развива и без парите на МВФ и Световната банка. "Труд")
Братовчед на Ренета Инджова арестуван от КАТ. ("Труд")
Предизборни срещи на кандидати от СДС в: Гоце Делчев, Сатовча, Варна, Пловдив, Свищов, Горна Оряховица, Силистра, Нова Загора, Сливен, Братя Даскалови, Чирпан, Плевен, Враца, Кърджали, Смолян. ("Демокрация")
Баскетболистът Г. Младенов се е оттеглил от листата на СДС по здравословни причини. ("Демокрация")
Кандидат на СДС за кмет в Бойчиновци е бизнесменът Митко Исаев. ("Демокрация")
В неделя в зала "България" 100 хористи и над 90 оркестранти от всички професионални състави в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще изнесат концерт за победата на СДС. ("Демокрация")
Интервю с проф. д-р Боряна Пирьова ("Демокрация")
Комунистът Иво Атанасов се опита да влезе в НДК с пищов. ("Демокрация")
Червеният кмет на община Рила е започнал организиране на антифашистки съюз на територията на бившата Дупнишка околия. ("Демокрация")