05.12.1994 г.


П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И

 

ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ

 

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС)


СДС за себе си:
Продължава промонархическата стратегия на СДС, като се използва посещението на съветника на Симеон Втори Николай Тошков. Атакуват се промонархическите организации извън СДС и отново се внушава, че само СДС е в състояние да осъществи въжделенията на монархистите.
Продължава представянето на кандидатите на СДС в предстоящите избори. Набляга се на техния професионализъм и деловитост.
Продължава агитацията на избирателите да гласуват на изборите, тъй като негласуването на практика обслужва комунистите.  ("Демокрация")
Лично монархът в изгнание препоръчал някои водачи на листи (Иван Глушков, Васил Гоцев). (Асен Агов в Стара Загора - "Стандарт", "Труд", "Континент")
Нова програма по литература и история замисля СДС, цел - възпитание на децата в патриотизъм. Съюзът на българските учители отхвърля предложението на СДС училищата да се финансират чрез спонсорство. ("Труд")


Реклама: два цветни плаката на СДС в "Демокрация" на цяла страница.
Платена реклама - "Ние ще гласуваме за СДС отново" - Ал. Морфов и Рени Врангова. ("Стандарт", "24 часа")
 
СДС за другите:
"Анализ" на Николай Колев-Босия за предизборните стратегии на основните политически сили:
- БСП цели следното: 1) чрез сателитни формации да получи максимален брой гласове и 2). чрез организации-фантоми да отнеме възможно най-много гласове на СДС.
- СДС под лозунга "Всичко за фронта, всичко за победата" се стреми да изгради широка антикомунистическа коалиция. ("Труд")
СДС за БСП:
Атакува се предизборната програма на БСП. Културната политика:
- Социалистическите агитатори навярно се мъчат да забравят за времената, когато самозвани културни шефове и партийни цензори запушваха устатата на талантливите, за да мълчат, плащаха с облаги и привилегии на мислещите да не мислят.
Продължава внушението за пагубното 50-годишно комунистическо управление:
- И тези причини (за разрухата в икономиката) се коренят в петдесетилетното безхаберно комунистическо управление, в самата същност на тъпата им и безперспективна доктрина, която направи от производителите чиновници, лиши хората от собственост.
Внушава се за наличие на известно обезверяване сред червения електорат:
- Редовите социалисти само омърлушено клюмат глави. И на тях като на всички яслите им са празни и този път те се усетиха, че водачите ги лъжат.
Включването на армейски генерал Л. Петров в листата на БСП в Плевен се използва от СДС за атака срещу БСП, личността на генерала и самата българска армия:
- С действията си генералът прави най-малко три нарушения: Закона за избиране на народни представители, деполитизацията на БА и указанията на военния министър за участието на действащи офицери от армията в изборите. Тандемът БСП - ген. Петров показа мнимия и повърхностен процес на деполитизация в армията.("Демокрация")

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

 

БСП за себе си:
Виденов обиколи предизборно центъра на столицата. "Беше безсмислено да се хвърлят милиони в кампанийната акция за метрото."("Дума")
Отчаяното положение в областта на бюджетната политика може да бъде преодоляно чрез преориентация и ускоряване на реформите. Реформата трябва да бъде подкрепена чрез изграждане на адекватна бюджетна структура, приемане на закона за Сметната палата трябва да бъде приоритетен в програмата на бъдещото народно събрание. Наложително е увеличаването на частта от данъчните постъпления, оставащи в общинските бюджети. ("Дума")
Макар и при неимоверни трудности, хули и пречки за работа новите земеделски кооперативи са тези, на които може да се надяваме за хляба. Над 75% от засетите площи с есенниците през 1994 г. са дело именно на тези земеделски кооперации. ("Дума")

 

Реклама: "Дума" представя Юри Борисов - "Ще възстановим ли науката, тежко засегната от синята метла?: Няма да позволим да бъде доразрушено останалото от БАН и Селскостопанската академия. Няма да позволим противопоставянето на висшите училища на академиите. Няма да приемем проекти, тотално несоъбразени с традицията и условията в България. Все още живият Национален изследователски център трябва да бъде запазен и подпомогнат, а висшите училища да получат реални възможности за научна дейност и тясно взаимодействие с академиите. Трябва да върнем достойнството, себеуважението и авторитета на учените, да чуем техния глас и възможности да подпомогнат възстановяването на страната." ("Дума")
Предизборен плакат във в."Дума" - "Ще спрем разрухата!"

 

БСП за другите:

БСП за СДС:
Според лидера на БББ Жорж Ганчев бившият консул в Лос Анжелос, арестуван по афера за пране на пари, имал в офиса си снимка с Филип Димитров, на която те били прегърнати. ("Дума")
Синята власт бръкна с двете ръце в джоба на българина - разглеждат се проблемите на бюджета, бюджетния дефицит и инфлацията като последица от стореното през последните пет години. ("Дума")

 

Другите за БСП:
Жан Виденов се е разходил из центъра на София, по пазарите и градинките с предизборна цел. Бил е придружаван от Сашка Каракашева, Георги Пирински и Чавдар Добрев. Заради изборите Г. Пирински вчера е бил и в "Кремиковци". ("Стандарт")
БСП засега няма шанс да бъде приета в Социалистическия интернационал. На сесията на Социнтерна в Будапеща БСП не била спомената като реформирала се партия. В заключителната си декларация Социнтерна пожелал успех на ДАР на предстоящите избори. Международната левица обещала помощ за България при включването й в европейската транспортна инфраструктура, съдействие за инвестиции в тази сфера и за строителство на газопровода от Русия към Западна Европа. ("Новинар")


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС)
Плакати на ДПС, показващи дете, набучено на войнишки щик на български войник и карта, в която се твърди, че в България има 3,5 млн. българи, 3 150 000 турци, 550 000 шопи и 600 000 македонци - шопите и македонците, изведени като отделни нации. ("Труд")/
На предизборна среща в Шумен Ахмед Доган обещал, ако бъде избран, да даде лични пари или съдействие за инвестиции за сумата 30 млн. лева през първата година, а през втората и третата - по 50 млн. лева. ("Континент", "24 часа")
Предизборен жест на ДПС към ромите в Кюстендил - ромски буквари на луксозна хартия и богато илюстровани са раздадени в детските градини в Кюстендил. ("Стандарт")

 

НАРОДЕН СЪЮЗ (НС)
НС "БЗНС-ДП" има нов законопроект за въоръжените сили, който ще внесе в бъдещия парламент. Според него съставът на ГЩ трябва да се намали, а офицерският състав трябва да се подмлади. Страната ни да влезе в НАТО. Депутатите от НС ще защитават правата и интересите на българите от Западните покрайнини и Бесарабия. ("Стандарт")

 

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

 

ДАР за себе си:
- Единствените, които имат регионални програми.
- Искат закон за насърчаване на националната индустрия по подобие на Стамболов.
- Разчитат на държавните служители, на разочарованите от БСП и интелигентните привърженици на СДС.
- Общо 300-350 хил. гласа ще получат на изборите.
- Обвинява Ф. Димитров в "провеждане на криминална предизборна кампания, срещи по тайни места на явочен принцип с избирателите, хомосексуализъм и че ако стане министър-председател, всъщност ще управлява не той, а любовникът му." ("Труд" - интервю с А. Мичковски)

 

Другите за ДАР:
Предизборна лотария ще прави А. Мичковски в Благоевград. Наградите ще вземат гражданите, които познаят резултатите на ДАР в страната и в Благоевградски район. Изборният успех на ДАР в Благоевград ще е 10-12% и 7.5% - 8.5% за страната. ("Стандарт", "Новинар", "24 часа")

 

ДАР за другите:
БСП не е между споменаваните като реформирани бивши компартии - Петър Дертлиев. ("Труд")

 

НОВ ИЗБОР (НИ)
Д. Луджев признава, че е един от "оня плакат". Той обещава да направи разногледа коалицията БСП-СДС, ако вкара в парламента 25 човека. ("Стандарт")
В подкрепа на "Нов избор" се изказаха на промоцията на новата касета "Замунда Банана бенд" - нейните създатели. Касетата беше представена заедно с плаката на Христо Стоичков. ("Стандарт", "Новинар")

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ (ПС)
В декларация ПС е поискал да престане разлепването на плакатите на "Нов избор" с неморално съдържание. "Всеки показва това, което има, но не сме съгласни нашите лица да стоят редом с техните задници." ("Стандарт", "Новинар")
Смъртна присъда за наркотрафиканти - за това ще настоява Патриотичният съюз - изявление на среща с журналисти на лидера на Нова България Стефан Николов. ("Континент", "Дума", "24 часа")
Патриотичният съюз и "Мултигруп" са срещу политическата конфронтация и злобата, защото в противен случай мизерията ще продължи. ("Дума")
Ограбен е предизборният център на Патриотичния съюз в Бургас. Крадците отмъкнали техника за около 200 хил. лева. ("24 часа")
                      
ИЗБОРИ  
Само 11 от регистрираните 48 партии са подали молби за отпускане на държавен заем за предизборната кампания. Правителството предвижда за това 7.2 млн., половината от които се полагат на БСП, СДС и ДПС. Но те не са сред заявителите. Готовност от страна на банкерите да гарантират заемите не липсват, но проблемът е в обезпечаване на кредитите. Отговарящ на всички условия засега е само Народен съюз. ("Новинар")
Задълженията на партиите от миналите избори са 7.4 млн. лева. ("Новинар")
По неофициални данни ще бъдат отпечатани 500 млн. изборни бюлетини. 45 млн. лева са предвидени за хартия, 15 млн. - за оцветяване, 22 млн. - за отпечатването им. ("Новинар")
Предизборните коалиции в България са конюнктурни. След изборите една от двете големи политически сили ще бъде принудена да намери коалиционен партньор в някои от новите политически партии. Ако коалициите са съставени от две, максимум три партии, те са по-стабилни, отколкото от четири и повече. България върви към двупартийност, максимум трипартийност в коалицията. Сегашните коалиции са твърде различни:
- СДС определено върви към формиране на синя партия;
- коалицията на БСП е конюнктурно, временно образувание;
- ДАР и Народният съюз имат перспектива, но това зависи от резултатите от изборите.
 За първи път се очертава възможност в следващия парламент да има две или три нови формирования: Народен съюз, ДАР и ДПС. Ако тези коалиции влязат в парламента, има няколко варианта за парламентарно коалиране:
- най-реална коалиция е между БСП и ДАР;
- те ще потърсят може би и трети партньор - ДПС, а може би и Народния съюз;
- по-малко вероятна е коалицията между Народния съюз и СДС;
- същото важи и за СДС - ДПС; 
- голяма коалиция могат да направят БСП и СДС, но тя засега е изключена поради непримиримите им позиции и все още твърдия им електорат. ("Новинар")


СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОГНОЗИ
Всички социологически изследвания получиха сходни резултати по няколко показателя:
- Нито един от сондажите не показа преднина за СДС. Рацзликата варираше в границата между 10-13 на сто в полза на БСП.
- Нараства желанието на хората да застанат пред урните. Само за месец от две трети те нарастват до три четвърти от населението.
- От 2 до 5 политически сили ще имат депутати в новия парламент.
- Политическият център пак е на ръба на провала. Народният съюз, ДАР, Нов избор и Патриотичният съюз са в границите на 4-те процента. Бързо нарастват гласовете единствено на БББ (според "Галъп").
Най-стабилни като трета сила в парламента са хората на Доган. Шансовете за монархисти и земеделци, различни от Мозеровите, са много малки.
- Подозренията за корист и въжеиграчество към нашите политици са големи. Според агенция "Факт" този процент е 60.
- При открити въпроси рейтингът на нашите политически лидери е много нисък (от 5 до 11%). Когато тези въпроси са закрити, този процент е изключително висок - 30 до 50%. ("24 часа")
До изборите социологията е заключена за специална употреба. Общественото мнение остава за политическа и частна консумация и загърбва контрола на медиите поради стар закон. Известно е, че пресгрупите имат своите платени изследователски центрове, че БСП ползва своя агенция, а СДС - нейна си. ("Континент")

 

ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ:
 

Л и ч н о с т и:

ИВАН СУНГАРСКИ
Той винаги е бил и ще си остане безпартиен наемен работник. СДС залага на кадърните, честните, добрите професионалисти, а той се смята за такъв и затова е със СДС. Понятието "работническа класа" трябва да отпадне от българския политически речник. Ще остане в политиката, докато България стане истински демократична и просперираща държава. Лично ще се бори в новото народно събрание законите, които се създават, да спомогнат работническото съсловие да стане част от средната класа. Не е марксист. Марксизмът е прекрасно доказателство, как с висша демагогия може да се обезправи още по-жестоко наемният работник. ("Стандарт")

АНТОН ГРИГОРОВ
Неговият избор се определя от факта, че единствено БСП заявява, че ще продължи да бъде партия на трудовите хора, на дребните собственици, на научно-техническата интелигенция и на частния бизнес. Работниците са биологически обусловени да имат ляво мислене и тяхното място е в БСП. Ако бъде в парламента, няма да се състезава, а ще си сътрудничи с неговия опонент. Не е бил марксист. Ако под марксист се разбират онези идеи на Маркс, които търсят път за подобряване на обществото, то той ги споделя. ("Стандарт") 

ЕВГЕНИЙ МАТИНЧЕВ
В България има незаконни хареми. За това е виновен Е. Матинчев - той допуснал чужди обичаи и религиозни учения, защото изповядва католицизъм, а не православие. По негово време у нас се родили 14 ислямски фондации. Някои от тях продължават да работят в Лудогорието и подтикват към многоженство. Учредители на фондациите са арабски граждани. Фондация "Менар" разпространява книги на български с "вредно тълкувание" на Корана. (Недим Генджев - "Стандарт")

ЕВГЕНИ МИЛЧЕВ
Заместник председател на Демократическата партия. Кандидатства за народен представител, защото иска да помогне за икономическото възраждане на България. Той е за здрав разум и почтеност в управлението. В Народното събрание ние ще партнираме с всички демократични политически формации, но не и с БСП. Първите закони, които трябва да се променят, това е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, както и подзаконовите актове, които да осигурят бързото връщане на земята. ("Стандарт", "Новинар")

АХМЕД ДОГАН
"Не ме питайте за първия милион, за втория или десетия мога да ви дам фактура, бил афоризмът на новите милионери, каза по повод на Доган лидерът на Партията на демократичните промени Мехмед Ходжа. Трите милиона за сватбата си председателят на ДПС получил от президента на фирма "Камея". Когато един политик получава пари, връща нещо друго, но за сметка на избирателите", заяви Ходжа. На едно от последните заседания на единната все още парламентарна група на ДПС за изкупуването на тютюна, Доган поискал лично за себе си 5 процента комисионна. ("Континент")

 

С ъ б и т и я   и   ф а к т и :
Българските масони се събират на конгрес днес. Коктейл в хотел "Витоша" ги маскира между политици и бизнесмени. Поканени са и Ф. Димитров, А. Луканов, Е. Кюлев, С. Анжел. Братята се познават само по известни за тях знаци и специално сплитане на пръсти. Председател на оргкомитета по реактивирането и осветяването на българското масонство стана президентът на фирма "Минтекс" Георги Крумов. ("Стандарт")
Симеон II ще говори от Мадрид по радио "Свободна Европа". Разговорът започва след новините в 17 ч. в предаването "Среща в понеделник".
Партията на демократичните промени и Демократичен съюз "Рома" сключиха предизборно споразумение. ("Новинар")
СДС имал друга кандидатура за почетен консул в Лос Анжелос - оправдания на Асен Агов за назначаването на арестувания за пране на пари почетен консул Лъчезар Христов. ("Континент")
В предизборния пресцентър на СДС е представен съюз "Истина". ("Демокрация")
Предизборни срещи на кандидатите на СДС в: Добринище, Гърмен, Хаджидимово, Дупница, Ловеч, Варна, Свищов, Равда, Влас, Стара Загора, Смолян, Плевен, Лом. ("Демокрация")
В село Слаши, община Сатовча, се образува дружество ВМРО-СМД. ("Демокрация")
Организацията на БКП/БСП в Несебър наема офис на 5 м от входа на избирателната секция. ("Демокрация")
Мнозинството членове на "Подкрепа" в Монтана ще подкрепят СДС на изборите. ("Демокрация")
Е. Матинчев е пряко виновен за навлизането на чужди религиозни учения у нас. ("Демокрация")
Бизнесменът от Монтана Красимир Вълков, бивш секретар на БКП, скъсал избирателните списъци в наетия от него общински обект. ("Демокрация")
Под диктата на червената кметица Боянка Петкова в с. Якимово секционните избирателни комисии са запълнени с членове на БСП. ("Демокрация")
Виденов слезе сред народа. ("Демокрация")
Интервю със съветника на Симеон Втори Николай Тошков. ("Демокрация")

 

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л   1


ТЕМИ,ТЕЗИ,ВНУШЕНИЕ
Президентът Желев заминава за Будапеща за участие в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, двата основни въпроса - гаранциите за сигурност на Балканите и балансът на въоръженията на балканските държави, включени в договора за конвенционалните оръжия.
Трагичният инцидент с измръзналите туристи.
Режимът на водата.
Социологическо изследване на МВМD за тревогите на българина - близо 75% не са ходили на почивка миналото лято.
Срещи в НАТО на външния министър И. Станчов.
КНСБ декларира, че ще спазва неутралитет в дните около изборите.
Съобщение, че се прекратява излъчването на социологически изследвания по БНТ.
Интервю с генералния секретар на НАТО Вили Клаас, подчертава - не кои и кога, а как и защо ще бъдат приемани в НАТО бившите социалистически страни.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
БСП  - Ж. Виденов и други кандидати от 24-и избирателен район - разходка из града и срещи с граждани, гостуват на поканили ги семейства. "Проблемите и несгодите на хората се разбират най-добре, когато си сред тях." Обсъждали проблемите на минералните води, селското стопанство и режимът на водата.
БСП и коалиция - среща в с. Славовица, родното място на Ал. Стамболийски, с избиратели. Св. Шиваров, Ив. Генов и В. Мезов - поднесли цветя пред паметника.
БСП и коалиация - среща на кандидати, начело с Г. Първанов, с избиратели от Кърджалийско. "БСП ще има над 50%"от местата в бъдещия парламент."
БСП - среща в Доспат - Ст. Продев - обсъждани масовата безработица, липсата на преференции за планинските райони.
БСП - среща на Кл. Маринова в Любимец - за Закон за защита на българското земеделие, ликвидационните съвети да се отчетат как са съхранили и използвали собствеността на бившите стопанства.
СДС - пресконференция на Съюз "Истина" (обединение на репресираните от тоталитаризма) - проф. Г. Марков - "Ние искаме да преодолеем Каиновия комплекс на братоубийството, а за това е нужно покаяние, което единствено би довело до гражданско спокойствие. Всички действия на ОФ правителството, включително и референдумът от 1946 г, да се приемат за незаконни."
СДС - среща с избиратели в Бяла и Долни Чифлик на Ал. Йорданов и Ал. Божков - за връщането на земята и приватизация в областта на туризма.
СДС - Стара Загора - среща на кандидати със симпатизанти - Ас. Агов - света литургия, отслужена от Старозагорския митрополит - "за изпросоване божията благословия за българския народ и за успеха на СДС в предстоящите избори. По-късно - митинг-концерти в Павел баня и Казанлък.
СДС - Среща на Н. Михайлова с привърженици от Свищов - това няма да са обикновени избори, а съдбовен избор между лъжата и истината. В. Гоцев - "С Бога напред, за победата на СДС."
ДПС - среща с изибиратели от Шумен на А. Доган и Татарлъ - за целите и същността на движението.
ДПС - среща на Ю. Лютфи в с. Алпака и Голямо градище - бъдещата политика в парламента, някои примери на драстична дискриминация в Търговищки регион.
ДПС - обиколка на Ш. Мустафа в Ловешки регион, поставени следните въпроси: как се е стигнало до избори, отношението към БСП и кое определя поведението на движението.
ДАР - в читалището в Елхово А. Томов представя кандидатите от 31-ви избирателен район - основните аспекти на икономическата платформа, по-късно среща с водача на тукашната листа проф. Матеев.
ДАР - среща със свободните рибари във 2-ри Бургаски избирателен район - Ст. Радославов ги поздравява с настъпващия Никулден, рибарите им пожелават да направят "един действащ парламент".
ДАР - среща-концерт в Казанлък - В. Карабашев - "ДАР ще върне усмивките на казанлъчани, а как - с трайно законово гарантиране бъдещето на военно-промишления комплекс и розопроизводството", да направят своята добра инвестиция - да гласуват за ДАР.
НС - среща с избиратели - Нино Ставров - член на комисията по национална сигурност в бившия парламент - представя концепцията за националната сигурност и военната доктрина на България, за финансова самостоятеност на отделните родове войски и закон за отбраната.
НС - среща с избиратели от 23-ти избирателен район във Владая - Ал. Джеров и Ас. Николов - за възстановяване на земеделското производство.
НС - среща в Силистра - Хр. Гинев - обещава връщане на земята в реални граници и нисколихвени заеми за земеделските стопани.
НИ - среща в клуб на НИ в Чирпан. - Д. Луджев - "50 г. лошо управление стигат, в НИ са тези, които могат, Стара Загора и Чирпан ще изпратят свои представители в парламента."
НИ - среща на Д. Луджев със симпатизанти в Пазарджик - "въпреки информационната завеса, спусната върху програмата на НИ от коалицията БСП-СДС, не попречи на все повече хора да се запознават с плановете ни и да ги подкрепят".
НИ - среща в Сливен - Д. Луджев - всички от листата на НИ са от местния интелектуален и икономически елит на града.
НИ - среща-концерт във Велико Търново. Д. Дамянова - техни симпатизанти са 25-30-годишните, това е утрешната средна класа.
ПС - среща със симпатизанти в 23-ти избирателен район - Ст. Николов - "Основната цел на ПС е обединение на всички в името на България. Истинска демокрация в България ще има след време." Предлагат 90% нови лица, които досега не са участвали във властта.
НС - срещи на Мозер в Перущица и Асеновград - представяне на кандидатите и програмата.
ПС - среща на кандидатите от 24-ти избирателен район - Св. Шаренкова в Кремиковци. Обсъждани проблемите на екологията и масовата безработица.


РЕКЛАМА
Бе излъчен клипът на БСЧИГП "Гласувайте...."


КЛЮЧОВИ ДУМИ
Местен интелектуален и икономически елит, средна класа, съдбовен избор, лъжа, истина, инвестиция, обединение, истинска демокрация, безработица, действащ парламент.


ЛОЗУНГИ
"Победа, България!" (СДС), "С Бога напред, за победата на СДС!",
"България за всички" (ДПС), "Разумният избор" (НС), "50 г. лошо управление стигат!" (НИ)


ЛИЧНОСТИ
Ж. Виденов, Ал. Маринов, Г. Първанов, Кл. Маринова, Ст. Продев, Ал. Йорданов, Ас. Агов, Н. Михайлова, Джеров, Н. Ставрев, Мозер, Савов, Радославов, Ал. Томов, Луджев, Дамянова, Св. Шаренкова, Ст. Николов, Татарлъ, Доган, Лютфи, Мустафа.


НОВИ АСПЕКТИ
БСП - Ж. Виденов - разходка из София и разговори с граждани - копиране на американския опит.
 

04.12.94                              Л. Верих


Е Ф И Р  2

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

 

ДПС
Шерифе Мустафа в Тетевен обяснява кое наложило изборите, за отношението на ДПС към БСП и за поведението му в бъдеще.


СДС
Надежда Михайлова "на 18 декември няма да има просто избори, а съдбоносен избор между лъжата и истината", а В. Гоцев "С бога напред за победа на СДС" и отговорили на много въпроси на свищовлии; Асен Агов, водач на листата, присъства на литургията в храма "Свети Димитър" в Стара Загора, а след това на митинга в с. Павел баня и Казанлък.


Съюз "Истина"
Проф. Георги Марков: "Истината за престъпленията, покаянията и наказанията - това е вълшебният триъгълник на демокрацията", Съюзът е със СДС, защото ще решават заедно проблемите на рапресираните и социално слабите.


Нов избор
Д. Дамянова: "Голям е интересът към "Нов избор" - към програмата му, към представителите му, които са утрешната средна класа.


БСП
жан Виденов се срещнал с потенциални гласоподаватели в парка "Заимов", след това разговарял със селскостопански производители на пазара на Сточна гара и след това отишъл към старата Централна градска баня, за да усети най-значимия столичен проблем. Г. Първанов в Кърджали - "БСП ще има над 50% от местата в бъдещия парламент". Цветана Платиканова и колегите й изпели най-новите си песни на естрадно-сатиричния спектакъл в НДК", с който призовават гласоподавателите да гласуват с червената бюлетина".


ДАР
Ал. Томов представя кандидатите и програмата на ДАР в Ямболско; Валентин Карабашев - "ДАР ще върне усмивките на казанлъчани с трайно, законно гарантиране бъдещето на военно-промишления комплекс и розопроизводството" и призовава да направят добра инвестиция, гласувайки за ДАР.


Народен съюз
Нино Савов: "НС ще настоява за нова доктрина, Законът за отбраната трябва да обхване  икономиката със силните структури ... Генщабът на армията и разузнаването трябва да влязат в истинските си функции". Приоритетът в кварталите Мърчаево и Владая са "възстановяване на земеделското производство и развитие на агробизнеса" - Ал. Джеров.


Патриотичен съюз
Стефан Николов "Единство в името на България".

 

Христиандемократичен съюз...

 

Стефан Николов "организацията е за всички видове собственост, а справедлива и стимулирана данъчна система ще доведат само извънпарламентарните сили". Има 35 кандидати в 30 избирателни района, без Кърджали, защото там преобладават мюсюлмани.
Български национален съюз "Нова България"
Ще се опита да установи Велика България, ще увеличи свещениците и учителите в Западните покрайнини; 22 кандидати ще мерят сили в 31 избирателни района.

 

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

 

ПРЕДИЗБОРНИ ПРОЯВИ НА ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

 

БСП:
Жан Виднеов: посещение на пазара на Сточна гара в София, където е разговарял с продавачи и производители; проблемите за водата - на опашката за вода пред минералната баня; гостувал на семейство в столицата.
Николай Камов - 25-и столичен избирателен район, Клара Маринова - Любимец, Доспат, Видинско, Пловдив, Куртово Конаре, Скобелево.

 

СДС:
Стефан Софиянски - Силистренски избирателен район, Асен Агов - Старозагорски, Александър Йорданов - Варненски, Йордан Соколов - Плевенски, Бяла, Свищов, Самоков, Казанлък, Павел баня.


Пресконференция на Съюз "Истина" в НДК.

 

ДПС:
Срещи в селата Божан и Снягово.

 

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ:
Срещи в 23-ти МИР - София-град.
Драгомир Драганов - Плевенски район.
Пресконферецния в НДК - представяне на кандидати за депутати.
На 18 декември 11 кандидат-депутати начело с Петко Симеонов ще пуснат зелената бюлетина в Карлово в секцията близо до родната къща на Васил Левски. Защото "Няма по-естествено място от това да дадеш гласа си в родното място на великия българин".

 

НАРОДЕН СЪЮЗ БЗНС-ДП:
Пресконференция на тема "Проблемите на националната сигурност".
Анастасия Мозер - Асеновград и Перущица, Силистра.

 

НОВ ИЗБОР:
Димитър Луджев - Пазарджик. Срещи в Чирпан, Сливен.

 

ДАР:
Срещи, концерти, изложби в градовете Ямбол, Елхово, Тервел, Иваново - Русенско.

 

БББ:
Ямбол и Бургас.

 

ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ НА ЛИЧНОСТИ (ПАРТИИ):

 

БСП:
Жан Виденов - "Който не може да се оправи с водата, трудно може да се оправи с политиката."
Николай Камов - "БСП ще търси и от ликвидиационните съвети сметка, престъпили закона", "БСП не иска и не може да връне миналото. Ще разчита да активизира хората чрез новата им функция на собственици".
Клара Маринова - "Премахване на ликвидиационните съвети".

 

СДС:
Стефан Софиянски - "СДС е единствената политическа сила, която има смелостта да обяви война на корупцията", "Незабавно връщане на земята на нейните законни собственици".
проф.Георги Марков - "В лицето на СДС виждаме онази политическа сила, която ще отстоява интересите на пострадалите от социалистическия тоталитаризъм."
Йордан Соколов - "Съюзът е подготвил социална програма за осигуряване работни места за повече от 72 хиляди безработни" - става въпрос за изказване в 17-и МИР - Перущица и Асеновград.

 

ИЗВОДИ:
1. През днешният ден информацията за Патриотичния съюз отново е твърде суха - няма теми на разговорите и участници - с изключение на едно съобщение за Драгомир Драганов.
2. В информацията за останалите партии и коалиции се съобщават програмни намерения, правят се внушения - това за Патриотичния съюз отсъства.
3. Не се чувства активниост от страна на Патриотичния съюз.

 

ИДЕИ за пропагандната кампания:
- В приватизацията ще участват само тези, които докажат произхода на парите си.
- Виновни за управлението има, но досега няма осъдени.
- Връщане на земята на собствениците в реални граници за.. срок. Досега всички говорят в неопределно време.


Програма "Хр.Ботев"
 
Клуб 7 - Седмичен политически обзор - 9-11.00 ч.

 

Основни тези
- Традиционно предоставяне на предизборната ситуация в гротесков план: кандидат-депутати хукнаха по купони, изнвъпарламентарните сили се жалват, 21 депутати напрягат сили за едно местенци и пр.
- Две седмици преди изборите - обстановката в страната е твърде спкойна, малко вяла, няма я предишната настървеност.
- Журналистите развиват по-нормално поведение от преди. Да се въведе статут за политическите журналисти, да бъдат защитени при смяна на правителствата, например в БНТ и БНР да не се сменят ръковдствата.
- В пресата преднамерено се акцентира колко граждани няма да гласуват, а трябва да се апелира всеки да даде своя глас.
- Вотът на негласуване е вот срещу цялото общество.
- Трябва да се ориентират хората, които няма да гласуват за БСП, СДС и ДПС, за кого да подадат гласа си. В САЩ подготовката трае цяла година, а у нас - месец и нещо.

 

Ключови думи: топли предизборни обещания, нормално, вяло, вот, криза, настървеност, скорост.

 

Внушение: независимо от кризата в политическата система или точно заради нея, всеки гражданин е длъжен да гласува.

 

Извод: Рубриката по принцип отделя малко време на предизборната кампания - около 15 мин. общо, при това между другото, като досадно задължение.

 

04.12.1994 г.


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Актуална неделя - Преглед на събитията - 19-20 ч.

 

Основна тема:
Защо на България е нужен десен, а не ляв преход:
- В началото на прехода към пазарна икономика е нужен десен, а не ляв преход - това показва опитът на всички развити западни икономики.
- наблюдава се определена цикличност, периодична смяна на дясно и лявоцентристки подход в западните икономики, но в началото на прехода винаги, при всички случаи без изключение се прилага дясноцентристкият.
- В една разрушена икономика дясноцентристкият подход осигурява условията, без които възстановяването й е немислимо: строго рестриктивна финансова политика, което ще рече: ограничаване на обществените разходи, свиване ролята на държавата в икономическия сектор и стимулиране на частното предприемачество. Обществената цена е увеличаване на безработицата и ограничаване на социалните придобивки.
- Когато икономическите показатели прехвърлят допустимия праг, влиза в сила лявоцентристкият подход: разкриват се нови работни места, увеличават се разходите за социалната сфера. Следва рецесия във финансовата политика и цикълът се затваря и всичко отново се повтаря.
- Западна Европа успя да постигне превъзходството си с поставянето на икономическите над социалните приоритети.
- Политическите сили в България, които разчитат на лявоцентристкия подход, пренебрегвайки опита на Запада, преследват една илюзия, далеч от реалността.

 

Ключови думи: ляво и дясноцентристки подход, периодичност, цикъл, рестриктивна, рецесия, опит, практика, реални, показатели, икономика, преход.

 

Внушение: изведено в края на коментара: левият подход на преход към пазарна икономика не почива на реални основи, а е само една илюзия.

 

04.12.1994 г.

 

05.12.1994


П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И
ОСНОВНИ ТЕМИ, ТЕЗИ И ВНУШЕНИЯ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ /СДС/
СДС за себе си:
Продължава промонархическата стратегия на СДС, като се използва посещението на съветника на Симеон Втори Николай Тошков. Атакуват се промонархическите организации извън СДС и отново се внушава, че само СДС е в състояние да осъществи въжделенията на монархистите.
Продължава представянето на кандидатите на СДС в предстоящите избори. Набляга се на техния професионализъм и деловитост.
 Продължава агитацията на избирателите да гласуват на изборите, тъй като негласуването на практика обслужва комунистите.
    /Демокрация/
Лично монархът в изгнание препоръчал някои водачи на листи /Иван Глушков, Васил Гоцев/. /Асен Агов в Стара Загора - Стандарт, Труд, Континент/
Нова програма по литература и история замисля СДС - цел възпитание на децата в патриотизъм. Съюзът на българските учители отхвърля предложението на СДС училищата да се финансират чрез спонсорство. /Труд/
Реклама: два цветни плаката на СДС в "Демокрация" на цяла страница.
Платена реклама - "Ние ще гласуваме за СДС отново" - Ал. Морфов и Рени Врангова /Стандарт, 24 часа/
 
СДС за другите:
"Анализ" на Николай Колев-Босия за предизборните стратегии на основните политически сили:
- БСП цели следното: 1/. чрез сателитни формации да получи максимален брой гласове и 2/. чрез организации-фантоми да отнеме възможно най-много гласове на СДС.
- СДС под лозунга "Всичко за фронта, всичко за победата" се стреми да изгради широка антикомунистическа коалиция.
     /Труд/
СДС за БСП:
Атакува се предизборната програма на БСП. Културната политика:
- Социалистическите агитатори навярно се мъчат да забравят за времената, когато самозвани културни шефове и партийни цензори запушваха устатата на талантливите, за да мълчат, плащаха с облаги и привилегии на мислещите да не мислят.
Продължава внушението за пагубното 50-годишно комунистическо управление:
- И тези причини /за разрухата в икономиката/ се коренят в петдесетилетното безхаберно комунистическо управление, в самата същност на тъпата им и безперспективна доктрина, която направи от производителните чиновници, лиши хората от собственост.
Внушава се за наличие на известно обезверяване сред червения електорат:
- Редовите социалисти само омърлушено клюмат глави. И на тях като на всички яслите им са празни и този път те се усетиха, че водачите ги лъжат.
Включването на армейски генерал Л. Петров в листата на БСП в Плевен се използва от СДС за атака срещу БСП, личността на генерала и самата българска армия:
- С действията си генералът прави най-малко три нарушения: Закона за избиране на народни представители, деполитизацията на БА и указанията на военния министър за участието на действащи офицери от армията в изборите. Тандемът БСП - ген. Петров показа мнимия и повърхностен процес на деполитизация в армията.
     /Демокрация/

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСП/

БСП за себе си:
Виденов обиколи предизборно центъра на столицата. "Беше безмислено да се хвърлят милиони в кампанийната акция за метрото."/Дума/
Отчаяното положение в областта на бюджетната политика може да бъде преодоляно чрез преориентация и ускоряване на реформите.  Реформата трябва да бъде подкрепена чрез изграждане на адекватна бюджетна структура, приемане на закона за Сметната палата трябва да бъде приоритетен в програмата на бъдещото Народно събрание. Наложително е увеличаването на частта от данъчните постъпления, оставащи в общинските бюджети. /Дума/
Макар и при неимоверни трудности, хули и пречки за работа новите земеделски кооперативи са тези, на които може да се надяваме за хляба. Над 75% от засетите площи с есенниците през 1994 г са дело именно на тези земеделски кооперации. /Дума/

Реклама: "Дума" представя Юри Борисов - "Ще възстановим ли науката, тежко засегната от синята метла?: Няма да позволим да бъде доразрушено останалото от БАН и Селскостопанската академия. Няма да позволим противопоставянето на висшите училища на академиите. Няма да приемем проекти, тотално несоъбразени с традицията и условията в България. Все още живият Национален изследователски център трябва да бъде запазен и подпомогнат, а висшите училища да получат реални възможности за научна дейност и тясно взаимодействие с академиите. Трябва да върнем достоинството, себеуважението и авторитета на учените, да чуем техния глас и възможности да подпомогнат възстановяването на страната." /Дума/
Предизборен плакат във в."Дума" - Ще спрем разрухата!"

БСП за другите:

БСП за СДС:
Според лидера на БББ Жорж Ганчев бившият консул в Лос Анжелос, арестуван по афера за пране на пари, имал в офиса си снимка с Филип Димитров, на която те били прегърнати. /Дума/
Синята власт бръкна с двете ръце в джоба на българина - разглеждат се проблемите на бюджета, бюджетния дефицит и инфлацията като последица от стореното през последните пет години. /Дума/

Другите за БСП:
Жан Виденов се е разходил из центъра на София, по пазарите и градинките с предизборна цел. Бил е придружаван от Сашка Каракашева, Георги Пирински и Чавдар Добрев. Заради изборите Г. Пирински вчера е бил и в "Кремиковци". /Стандарт/
БСП засега няма шанс да бъде приета в Социалистическия интернационал. На сесията на Социнтерна в Будапеща БСП не била спомената като реформирала се партия. В заключителната си декларация Социнтерна пожелал успех на ДАР на предстоящите избори. Международната левица обещала помощ за България при включването й в европейската транспортна инфраструктура, съдействие за инвестиции в тази сфера и за строителство на газопровода от Русия към Западна Европа. /Новинар/


ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/
Плакати на ДПС, показващи дете, набучено на войнишки щик на български войник и карта, в която се твърди, че в България има 3,5 млн. българи, 3 150 000 турци, 550 000 шопи и 600 000 македонци - шопите и македонците изведени като отделни нации. /Труд/
На предизборна среща в Шумен Ахмед Доган обещал, ако бъде избран, да даде лични пари или съдействие за инвестиции за сумата 30 млн. лева през първата година, а през втората и третата - по 50 млн. лева. /Континент, 24 часа/
Предизборен жест на ДПС към ромите в Кюстендил - ромски буквари на луксозна хартия и богато илюстровани са раздадени в детските градини в Кюстендил. /Стандарт/

НАРОДЕН СЪЮЗ /НС/
НС "БЗНС-ДП" има нов законопроект за Въоръжените сили, който ще внесе в бъдещия парламент. Според него съставът на ГЩ трябва да се намали, а офицерският състав трябва да се подмлади. Страната ни да влезе в НАТО. Депутатите от НС ще защитават правата и интересите на българите от Западните покрайнини и Бесарабия. /Стандарт/

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА /ДАР/

ДАР за себе си:
- Единствените, които имат регионални програми.
- Искат закон за насърчаване на националната индустрия по подобие на Стамболов.
- Разчитат на държавните служители, на разочарованите от БСП и интелигентните привърженици на СДС.
- Общо 300 - 350 хил. гласа ще получат на изборите.
- Обвинява Ф. Димитров в "провеждане на криминална предизборна кампания, срещи по тайни места на явочен принцип с избирателите, хомосексуализъм и че ако стане министър-председател всъщност ще управлява не той, а любовника му."
    /Труд - интервю с А. Мичковски/

Другите за ДАР:
Предизборна лотария ще прави А. Мичковски в Благоевград. Наградите ще вземат гражданите, които познаят резултатите на ДАР в страната и в Благоевградски район. Изборният успех на ДАР в Благоевград ще е 10-12% и 7.5% - 8.5% за страната. /Стандарт, Новинар, 24 часа/

ДАР за другите:
БСП не е между споменаваните като реформирани бивши компартии - Петър Дертлиев /Труд/

НОВ ИЗБОР /НИ/
Д. Луджев признава, че е един от "оня плакат". Той обещава да направи разногледа коалицията БСП-СДС, ако вкара в парламента 25 човека. /Стандарт/
В подкрепа на "Нов избор" се изказаха на промоцията на новата касета "Замунда Банана бенд" - нейните създатели. Касетата беше представена заедно с плаката на Христо Стоичков. /Стандарт, Новинар/

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ /ПС/
В декларация ПС е поискал да престане разлепването на плакатите на "Нов избор" с неморално съдържание. "Всеки показва това, което има, но не сме съгласни нашите лица да стоят редом с техните задници." /Стандарт, Новинар/
Смъртна присъда за наркотрафиканти - за това ще настоява Патриотичния съюз - изявление на среща с журналисти на лидера на Нова България Стефан Николов. /Континент, Дума, 24 часа/
Патриотичният съюз и "Мултигруп" са срещу политическата конфронтация и злобата, защото в противен случай мизерията ще продължи. /Дума/
Ограбен е предизборния център на Патриотичния съюз в Бургас. Крадците отмъкнали техника за около 200 хил. лева /24 часа/
                      
ИЗБОРИ  
Само 11 от регистрираните 48 партии са подали молби за отпускане на държавен заем за предизборната кампания. Правителството предвижда за това 7.2 млн., половината от които се полагат на БСП, СДС и ДПС. Но те не са сред заявителите. Готовност от страна на банкерите да гарантират заемите не липсват, но проблемът е в обезпечаване на кредитите. Отговарящ на всички условия засега е само Народен съюз. /Новинар/
Задълженията на партиите от миналите избори са 7.4 млн. лева. /Новинар/
По неофициални данни ще бъдат отпечатани 500 млн. изборни бюлетини. 45 млн. лева са предвидени за хартия, 15 млн. - за оцветяване, 22 млн. - за отпечатването им. /Новинар/
Предизборните коалиции в България са конюнктурни. След изборите една от двете големи политически сили ще бъде принудена да намери коалиционен партньор в някои от новите политически партии. Ако коалициите са съставени от две, максимум три партии, те са по-стабилни, отколкото от четири и повече. България върви към двупартийност, максимум трипартийност в коалицията. Сегашните коалиции са твърде различни:
- СДС определено върви към формиране на синя партия;
- коалицията на БСП е конюнктурно, временно образувание;
- ДАР и Народният съюз имат перспектива, но това зависи от резултатите от изборите.
 За първи път се очертава възможност в следващия парламент да има две или три нови формирования: Народен съюз, ДАР и ДПС. Ако тези коалиции влязат в парламента, има няколко варианта за парламентарно коалиране:
- най-реална коалиция е между БСП и ДАР;
- те ще потърсят може би и трети партньор - ДПС, а може би и Народния съюз;
- по-малко вероятна е коалицията между Народния съюз и СДС;
- същото важи и за СДС - ДПС; 
- голяма коалиция могат да направят БСП и СДС, но тя засега е изключена поради непримиримите им позиции и все още твърдия им електорат.
                               /Новинар/
СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОГНОЗИ
Всички социологически изследвания получиха сходни резултати по няколко показателя:
- нито един от сондажите не показа преднина за СДС. Рацзликата варираше в границата между 10 - 13 на сто в полза на БСП.
- Нараства желанието на хората да застанат пред урните. Само за месец от две трети те нарастват до три четвърти от населението.
- От 2 до 5 политически сили ще имат депутати в новия парламент.
- Политическият център пак е на ръба на провала. Народния съюз, ДАР, Нов избор и Патриотичния съюз са в границите на 4-те процента. Бързо нарастват гласовете единствено на БББ /според Галъп./
Най-стабилни като трета сила в парламента са хората на Доган. Шансовете за монархисти и земеделци, различни от Мозеровите, са много малки.
- Подозреният за корист и въжеиграчество към нашите политици са големи. Според агенция "Факт" този процент е 60.
- При открити въпроси рейтингът на нашите политически лидери е много нисък /от 5 до 11%/. Когато тези въпроси са закрити този процент е изключително висок - 30 до 50%.
     /24 часа/
До изборите социологията е заключена за специална употреба. Общественото мнение остава за политическа и частна консумация и загърбва контрола на медиите поради стар закон. Известно е, че пресгрупите имат своите платени изследователски центрове, че БСП ползва своя агенция, а СДС - нейна си. /Континент/

               ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ:
                  Л и ч н о с т и:

ИВАН СУНГАРСКИ
Той винаги е бил и ще си остане безпартиен наемен работник. СДС залага на кадърните, честните, добрите професионалисти, а той се смята за такъв и затова е със СДС. Понятието "работническа класа" трябва да отпадне от българския политически речник. Ще остане в политиката, докато България стане истински демократична и просперираща държава. Лично ще се бори в новото Народно събрание законите, които се създават, да спомогнат работническото съсловие да стане част от средната класа. Не е марксист. Марксизмът е прекрасно доказателство, как с висша демагогия може да се обезправи още по-жестоко наемният работник. /Стандарт/

АНТОН ГРИГОРОВ
Неговият избор се определя от факта, че единствено БСП заявява, че ще продължи да бъде партия на трудовите хора, на дребните собственици, на научно-техническата интелигенция и на частния бизнес. Работниците са биологически обусловени да имат ляво мислене и тяхното място е в БСП. Ако бъде в парламента няма да се състезава, а ще си сътрудничи с неговия опонент. Не е бил марксист. Ако под марксист се разбират онези идеи на Маркс, които търсят път за подобряване на обществото, то той ги споделя. /Стандарт/ 

ЕВГЕНИЙ МАТИНЧЕВ
В България има незаконни хареми. За това е виновен Е. Матинчев - той допуснал чужди обичаи и религиозни учения, защото изповядва католицизъм, а не православие. По негово време у нас се родили 14 ислямски фондации. Някои от тях продължават да работят в Лудогорието и подтикват към многоженство. Учредители на фондациите са арабски граждани. Фондация "Менар" разпространява книги на български с "вредно тълкувание" на Корана. /Недим Генджев - Стандарт/

ЕВГЕНИ МИЛЧЕВ
Заместник председател на Демократическата партия. Кандидатства за народен представител, защото иска да помогне за икономическото възраждане на България. Той е за здрав разум и почтеност в управлението. В Народното събрание ние ще партнираме с всички демократични политически формации, но не и с БСП. Първите закони, които трябва да се променят, това е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, както и подзаконовите актове, които да осигурят бързото връщане на земята. /Стандарт, Новинар/

АХМЕД ДОГАН
"Не ме питайте за първия милион, за втория или десетия мога да ви дам фактура, бил афоризмът на новите милионери, каза по повод на Доган лидерът на Партията на демократичните промени Мехмед Ходжа. Трите милиона за сватбата си председателят на ДПС получил от президента на фирма "Камея". Когато един политик получава пари, връща нещо друго, но за сметка на избирателите, заяви Ходжа". На едно от последните заседания на единната все още парламентарна група на ДПС за изкупуването на тютюна, Доган поискал лично за себе си 5 процента комисионна. /Континент/

             С ъ б и т и я   и   ф а к т и :
Българските масони се събират на конгрес днес. Коктейл в хотел "Витоша" ги маскира между политици и бизнесмени. Поканени са и Ф. Димитров, А. Луканов, Е. Кюлев, С. Анжел. Братята се познават само по известни за тях знаци и специално сплитане на пръсти. Председател на оргкомитета по реактивирането и осветяването на българското масонство стана президентът на фирма "Минтекс" Георги Крумов. /Стандарт/
Симеон II ще говори от Мадрид по радио "Свободна Европа". Разговорът започва след новините в 17 ч. в предаването "Среща в понеделник".
Партията на демократичните промени и Демократичен съюз "Рома" сключиха предизборно споразумение. /Новинар/
СДС имал друга кандидатура за почетен консул в Лос Анжелос - оправдания на Асен Агов за назначаването на арестувания за пране на пари почетен консул Лъчезар Христов. /Континент/
В предизборния пресцентър на СДС е представен съюз "Истина" /Демокрация/
Предизборни срещи на кандидатите на СДС в: Добринище, Гърмен, Хаджидимово, Дупница, Ловеч, Варна, Свищов, Равда, Влас, Стара Загора, Смолян, Плевен, Лом. /Демокрация/
В село Слаши, община Сатовча, се образува дружество ВМРО-СМД. /Демокрация/
Организацията на БКП/БСП в Несебър наема офис на 5 м от входа на избирателната секция. /Демокрация/
Мнозинството членове на "Подкрепа" в Монтана ще подкрепят СДС на изборите. /Демокрация/
Е. Матинчев е пряко виновен за навлизането на чужди религиозни учения у нас. /Демокрация/
Бизнесменът от Монтана Красимир Вълков, бивш секретар на БКП, скъсал избирателните списъци в наетия от него общински обект. /Демокрация/
Под диктата на червената кметица Боянка Петкова в с. Якимово секционните избирателни комисии са запълнени с членове на БСП. /Демокрация/
Виденов слезе сред народа. /Демокрация/
Интервю със съветника на Симеон Втори Николай Тошков /Демокрация/

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л   1


ТЕМИ,ТЕЗИ,ВНУШЕНИЕ
Президентът Желев заминава за Будапеща за участие в Съвещанието да сигурност и сътрудничество в Европа - двата основни въпроса - гаранциите за сигурност на Балканите и балансът на въоръженията на балканските държави, включени в договора за конвенционалните оръжия.
Трагичният инцидент с измръзналите туристи.
Режимът на водата.
Социологическо изследване на МВМD за тревогите на българина - близо 75% не са ходили на почивка миналото лято.
Срещи в НАТО на външния министър И.Станчов
КНСБ декларира, че ще спазва неутралитет в дните около изборите.
Съобщение,че се прекратява излъчването на социологически изследвания по БНТ.
Интервю с генералния секретарна НАТО Вили Клаас - подчертава - не кои и кога, а как и защо ще бъдат приемани в НАТО бившите социалистически страни.
ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
БСП  - Ж.Виденов и други кандидати от 24 избирателен район - разходка из града и срещи с граждани, гостуват на поканили ги семейства  - "Проблемите и несгодите на хората се разбират най-добре, когато си сред тях". Обсъждали проблемите на минералните води, селското стопанство и режимът на водата.
БСП и коалиция - среща в с.Славовица, родното място на АлСтамболийски, с избиратели. Св.Шиваров, Ив.Генов и В.Мезов - поднесли цветя пред паметника.
БСП и коалиация - среща на кандидати, начело с Г.Първанов, с избиратели от Кърджалийско. "БСП ще има над 50%"от местата в бъдещия парламент.
БСП - среща в Доспат - Ст.Продев - обсъждани масовата безработица, липсата на преференции за планинските райони.
БСП- среща на Кл. Маринова в Любимец - за Закон за защита на българското земеделие, ликвидационните съвети да се отчетат как са съхранили и използвали собствеността на бившите стопанства.
СДС - пресконференция на Съюз "Истина" /обединение на репресираните от тоталитаризма/- проф. Г.Марков - "Ние искаме да преодолеем Каиновия комплекс на братоубийството, а за това е нужно покаяние, което единствено би довело до гражданско спокойствие. Всички действия на ОФ правителството, включително иреферендума от 1946 г, да се приемат за незаконни".
СДС - среща с избиратели в Бяла и Долни Чифлик на Ал.Йорданов и Ал.Божков - за връщането на земята и приватизация вобластта натуризма.
СДС - Стара Загора - среща на кандидати със симпатизанти - Ас.Агов - света литургия, отслужена от Старозагорския митрополит - "за изпросоване божията благословия за българския народ и за успеха на СДС впредстоящите избори. По-късно - митинг-концерти в Павел баня и Казанлък.
СДС - Среща на Н. Михайлова с привърженици от Свищов - това няма да са обикновени избори, а съдбовен избор между лъжата и истината. В.Гоцев - "С Бога напред, за победата на СДС".
ДПС - среща с изибиратели от Шумен на А.Доган и Татарлъ - за целите и същността на движението.
 ДПС - среща на Ю.Лютфи в с.Алпака и Голямо градище - бъдещата политика в парламента, някои примери на драстична дискриминация в Търговищки регион.
ДПС - обиколка на Ш.Мустафа в Ловешки регион, поставени следните въпроси: как се е стигнало до избори, отношението към БСП и кое определя поведението на движението.
ДАР-  в читалището в Елхово А.Томов представя кандидатите от 31 избирателен район - основните аспекти на икономическата платформа, по-късно среща с водача на тукашната листа проф.Матеев.
ДАР - среща със свободните рибари във 2 Бургаски избирателен район - Ст. Радославов ги поздравява с настъпващия Никулден, рибарите им пожелават да направят "един действащ парламент".
ДАР - среща- концерт в Казанлък - В.Карабашев - "ДАР ще върне усмивките на казанлъчани, а как - с трайно законово гарантиране бъдещето на военно-промишления комплекс и розопроизводството", да направят своята добра инвестиция - да гласуват за ДАР.
НС - среща с избиратели - Нино Ставров - член на комисията по национална сигурност в бившия парламент - представя концепцията за националната сигурност и военната доктрина на България, за финансова самостоятеност на отделните родове войски и закон за отбраната.
НС - среща с избиратели от 23 избирателен район във Владая- Ал.Джеров и Ас.Николов - за възстановяване на земеделското производство.
НС - среща в Силистра - Хр.Гинев - обещава връщане на земята в реални граници и нисколихвени заеми за земеделските стопани.
НИ - среща в клуб на НИ в Чирпан - Д.Луджев - "50 г. лошо управление стигат, в НИ са тези, които могат, Стара Загора и Чирпан ще изпратят свои представители в парламента."
НИ - среща на Д.Луджев със симпатизанти в Пазарджик- "въпреки информационната завеса, спусната върху програмата на НИ от коалицията БСП-СДС, не попречи на все повече хора да се запознават с плановете ни и да ги подкрепят".
НИ - среща в Сливен - Д.Луджев - всички от листата на НИ са от местния интелектуален и икономически елит на града.
НИ - среща - концерт  във Велико Търново. Д.Дамянова - техни симпатизанти са 25-30 годишните, това е утрешната средна класа.
ПС - среща със симпатизанти в 23 избирателен район - Ст.Николов - "Основната цел на ПС е обединение на всички в името на България. Истинска демокрация в България ще има след време." Предлагат 90% нови лица, които досега не са участвали във властта.
НС - срещи на Мозер в Перущица и Асеновград - представяне на кандидатите и програмата.
ПС - среща на кандидатите от 24 избирателен район - Св.Шаренкова в Кремиковци. Обсъждани проблемите на екологията и масовата безработица.
РЕКЛАМА
Бе излъчен клипът на БСЧИГП "Гласувайте...."
КЛЮЧОВИ ДУМИ
местен интелектуален и икономически елит, средна класа, съдбовен избор, лъжа, истина, инвестиция, обединение, истинска демокрация, безработица, действащ парламент
ЛОЗУНГИ
Победа, България!/СДС/, С Бога напред, за победата на СДС!
България за всички /ДПС/, Разумният избор /НС/, 50 г. лошо управление стигат!/НИ/
ЛИЧНОСТИ
Ж.Виденов, Ал.Маринов, Г.Първанов, Кл.Маринова, Ст.Продев, АлЙорданов, Ас.Агов, Н.Михайлова, Джеров, Н.Ставрев, Мозер, Савов, Разославов, Ал.Томов, Луджев, Дамянова, Св.Шаренкова, Ст.Николов, Татарлъ, Доган, Лютфи, Мустафа.
НОВИ АСПЕКТИ
БСП - Ж.Виденов - разходка из София и разговори с граждани - копиране на американския опит.
04.12.94                              Л. Верих


Е Ф И Р  2

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

ДПС
Шерифе Мустафа в Тетевен обяснява кое наложило изборите, за отношението на ДПС към БСП и за поведението му в бъдеще.
СДС
Надежда Михайлова "на 18 декември няма да има просто избори, а съдбоносен избор между лъжата и истината", а В. Гоцев "С бога напред за победа на СДС" и отговорили на много въпроси на свищовлии; Асен Агов водач на листата присъства на литургията в храма "Свети Димитър" в Стара Загора, а след това на митинга в с. Павел баня и Казанлък.
Съюз "Истина"
Проф. Георги Марков "Истината за престъпленията, покаянията и наказанията - това е вълшебният триъгълник на демокрацията", Съюзът е със СДС, защото ще решават заедно проблемите на рапресираните и социално слабите.
Нов избор
Д. Дамянова "Голям е интересът към "Нов избор" - към програмата му, към представителите му, които са утрешната средна класа.
БСП
жан Виденов се срещнал с потенциални гласоподаватели в парка "Заимов", след това разговарял със селскостопянски производители на пазара на Сточна гара и след това отишъл към Старата Централна градска баня, за да усети най-значимия столичен проблем. Г. Първанов в Кърджали - "БСП ще има над 50 % от местатат в бъдещия Парламент"; Цветана Платиканова и колегите й изпяли най-новите си песни на естрадно-сатиричния спектакъл в НДК", с който призовават гласоподавателите да гласуват с червената бюлетина".
ДАР
Ал. Томов представя кандидатите и Програмата  на ДАР в Ямболско; Валентин Карабашев - "ДАР ще върне усмивките на казанлъчани с трайно, законно гарантиране бъдещето на военно-промишления комплекс и розопроизводството" и призовава да направят добра инвестиция гласувайки за ДАР.
Народен съюз
Нино Савов "НС ще настоява за нова доктрина, Законът за отбраната трябва да обхване  икономиката със силните структури ... Генщабът на армията и разузнаването трябва да влязат в истинските си функции"; Приоритетът в кварталите Мерчаево и Владая са "възстановяване на земеделското производство и развитие на агробизнеса" Ал. Джеров.
Патриотичен съюз
Стефан Николов "Единство в името на България";
Христиан-демократичен съюз
Стефан Николов "организацията е за всички видове собственост, а справедлива и стимулирана данъчна система ще доведат само извънпарламентарните сили"; има 35 кандидати в 30 избирателни района, без Къджали, защото там преобладават мюсюлмани.
Български национален съюз "Нова България"
Ще се опита да установи Велика България, ще увеличи свещениците и учителите в Западните покрайнини; 22 кандидати ще мерят сили в 31 избирателни района.

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

ПРЕДИЗБОРНИ ПРОЯВИ НА ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

БСП:
Жан Виднеов: посещение на пазара на Столична гара в София, където е разговарял с продавачи и производители; проблемите за водата - на опашката за вода пред минералната баня; гостувал на семейството в столицата.
Николай Камов - 25-ти столичен избирателен район, Клара Маринова - Любимец, Доспат, Видинско, Пловдив, Куртово Конаре, Скобелево

СДС:
Стефан Софиянски - Силистренски избирателен район, Асен Агов - Старозагорски, Александър Йорданов - Варненски, Йордан Соколов - Плевенски, Бяла, Свищов, Самоков, Казанлък, Павел баня.
Пресконференция на Съюз "Истина" в НДК

ДПС:
Срещи в селата Божан и Снягово.

ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ:
Срещи в 23-ти МИР - София-град.
Драгомир Драганов - Плевенски район.
Пресконферецния в НДК - представяне на кандидати за депутати.
На 18 декември 11 кандидат-депутати начело с Петко Симеонов ще пуснат зелената бюлетина в Карлово в секцията близо до родната къща на Васил Левски. Защото "Няма по-естествено място от това да дадеш гласа си в родното място на великия българин".

НАРОДЕН СЪЮЗ БЗНС-ДП:
Пресконференция на тема "Проблемите на националната сигурност"
Анастасия Мозер - Асеновград и Перущица
Силистра.

НОВ ИЗБОР:
Димитър Луджев - Пазарджик. Срещи в Чирпан, Сливен.

ДАР:
срещи, концерти, изложби в градовете Ямбол, Елхово, Тервел, Иваново - Русенско.

БББ:
Ямбол и Бургас.

ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ НА ЛИЧНОСТИ /ПАРТИИ/:

БСП:
Жан Виденов - "Кой не може да се оправи с водата, трудно може да се оправи с политиката".
Николай Камов "БСП ще търси и от ликвидиационните съвети сметка, престъпили закона", "БСП не иска и не може да връне миналото. Ще разчита да активизира хората чрез новата им функция на собственици".
Клара Маринова - "Премахване на ликвидиационните съвети".

СДС:
Стефан Софиянски - "СДС е единствената политическа сила, която има смелостта да обяви война на корупцията", "Незабавно връщане на земята на нейните законни собственици".
проф.Георги Марков - "В лицето на СДС виждаме онази политическа сила, която ще отстоява интересите на пострадалите от социалистическия тоталитаризъм".
Йордан Соколов - "Съюзът е подготвил социална програма за осигуряване работни места за повече от 72- хиляди безработни" - става въпрос за изказване в 17-ти МИР - Перущица и Асеновград.

ИЗВОДИ:
1. През днешният ден информацията за Патриотичния съюз отново е твърде суха - няма теми на разговоритем учасъници - с изключение на едно съобщение за Драгомир Драганов.
2. В информацията за останалите партии и коалиции се съобщават програмни намерения, правят се внушения - това са Патриотичният съюз отсъства,
3. Не се чувства активниост от страна на Патриотичният съюз.

ИДЕИ за пропагандната кампания:
- В приватизацията ще участват само тези, които докажат произхода на парите си.
- Виновни за управление има, но досега няма осъдени.
- Връщане на земята на собствениците в реални граници за.. срок. Досега всички говорят в необпределно време.


Програма "Хр.Ботев"
 
Клуб 7 - Седмичен политически обзор - 9-11.00 ч.

Основни тези
- традиционно предоставяне на предизборната ситуация в гротесков план: кандидат-депутату хукнаха по купони, изнвъпарламентарните сили се жалват, 21 депутати напрягат сили за едно местенци и пр.
- две седмици преди изборите - обстановката в страната е твърде спкойна, малко вяла, няма я предишната настървеност;
- журналистите развиват по-нормално поведение от преди. Да се въведе статут за политическите журналисти, да бъдат защитени при смяна на правителстватам например в БНТ и БНР да не се сменят ръковдствата;
- в пресата преднамерено се акцентира колко граждани няма да гласуват, а трябва да се апелира всеки да даде своя глас;
- вотът на негласуване е вот срещу цялото общество;
- трябва да се ориентират хората, които няма да гласуват за БСП, СДС и ПДС за кого да подадат гласа си. В САЩ подготовката трае цяла година, а у нас - месец и нещо.

Ключови думи: топли предизборни обещания, нормално, веяло, вот, криза, настървеност, скорост

Внушение: независимо от кризата в политическата система или точно заради нея, всеки гражданин е длъжен да гласува.

Извод: Рубриката по принцип отделя малко време на предизборната кампания - около 15 мин. общо, при това между другото, като досадно задължение.

04.12.1994 г.


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Актуална неделя - Преглед на събитията - 19-20 ч.

Основна тема:
Защо на България е нужен десен, а не ляв преход
- в началото на прехода към пазарна икономика е нъжен десен, а не ляв преход - това показва опита на всички развити западни икономики;
- наблюдава се определена цикличност, периодична смяна на дясно и лявоцентристки подход в западните икономики, но в началото на прехода винаги, при всички случаи без изключение се прилага дясноценстристкият;
- в една разрушена икономика дясноцентристкият подход осигурява условията, без които възтсановяването й е немислимо: строго рестриктивна финансова политика, което ще рече: ограничаване на обществените разходи, свиване ролята на държавата в икономическия сектор и стимулиране на частното предприемачество. Обществената цена е увеличаване на безработицата и ограничаване на социалните придобивки;
- когато икономическите показатели прехвърлят допустимия праг, влиза в сика лявоцентристкият подход: разкриват се нови работни места, увеличават се разходите за социалната сфера. Следва рецесия във финансовата политика и цикъла се затваря и всичко отнов се повтаря;
- Западна Европа успя да постигне превъзходството си с поставянето на икономическите над социалните приоритети;
- политическите сили в България, които разчитат на лявоцентристкият подход, пренебрегвайки опита на Запада преследват една илюзия, далеч от реалността.

Ключови думи: ляво и дясноцентристки подход, периодичност, цикъл, рестриктивна, рецесия, опит, практика, реални, показатели, икономика, преход.

Внушение: изведено в края на коментара: левият подход на преход към пазарна икономика не почива на реални основи, а е само една илюзия.

04.12.1994 г.