04.12.1994 г.


 

П А Р Т И И  И  К О А Л И Ц И И


СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС)

 

СДС за себе си:
СДС настоява за кадрови промени в енергетиката. (А. Агов - "Стандарт")
Внушава се, че се получава широка финансова подкрепа от редови симпатизанти на СДС за предизборната кампания. ("Демокрация")

Реклама: СДС планира 240 митинг-концерта в страната. ("Демокрация")
П
латена реклама: "Аз ще гласувам за СДС отново" - Симеон Щерев (музикант). ("Демокрация", "24 часа")
К
онтра реклама: на фона на знака "СТОП" са представени фотоси на Доган и Ананиева и лозунги:
"Всеки глас за партия джудже пълни гушата на БСП и ДПС"
"Няма да делим мегдан с Нора и Ахмед Доган". ("Демокрация")

 

СДС за другите:

 

СДС за БСП:
Използва се религиозното чувство на електората, като се внушава, че гласуването с червената бюлетина е "небогоугодно дело". (отец А. Балачев - ("Демокрация"); изказване на баба Ванга, че "ке се оправи България, само не с червената бюлетина" - "Демокрация")

 

Другите за СДС:
Според Петър Стайков от "Нов избор" СДС може да бъде категоризиран като лява, а не като дясна политическа сила. ("Стандарт")
Конфликт между Е. Михайлов и К. Мишев по повод засечен разговор между Е. Михайлов и "Позитано" 20. ("Неделен Новинар")
СДС ще вложи даренията от симпатизанти в абонамент за вестниците на пресгрупата. А. Йорданов разкрива любовта си към "168 часа". ("168 часа")

 

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

Кандидат-депутатите на ДАР в Благоевградско са организирали лотария с награди от по 10 и 5 хиляди лева за най-близки прогнози до действителните изборни резултати.  ("Стандарт")

 

ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

Недим Генджев обещава на хората от Смолянско пари за стипендиаити в чужбина, обзавеждане на джамиите и подпомагане на строителството им. Лично обещание - ако влезе в парламента, той ще създаде специален фонд за изкупуването на тютюна. ("Стандарт")

 

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП):

 

БСП за себе си:
Реклама: платено рекламно каре, което представя Юрий Борисов. "Ще възстановим ли науката, тежко засегната от синята метла?" - трябва да се върне достойнството, себеуважението и авторитета на учените; БСП ще подкрепя и ще си сътрудничи с всеки, който на дело се присъедини към битката за възраждането на българската наука". ("Стандарт")

Платено рекламно каре, което представя Иво Атанасов. "Ще съхраним ли националната култура и българския език?" - при наложения от СДС шоков вариант на реформата държавата се отдръпна рязко от управлението и финансирането на културата. Тя може да се опази само чрез:
- Стопиране на проекта "Знеполски". Нова реформа в областта на театъра, музиката и танца.
- Освобождаване от ДДС на периодичния печат, българската книга и културните услуги.
- Отмяна на члена "Капудалиев".
- Преминаване от сегашните 0.6% от държавния бюджет за култура към нивото от 1980 г. (1.6%).
- Разширяване на възможностите за извънбюджетно финансиране на културните учреждения и облекчение на разходите чрез данъчни облекчения.
- Законови и други актове за закрила на националната култура и на българския език.
- Гарантиране на достоен обществен статус на творците. ("168 часа")

 

Другите за БСП:
Апаратното лоби в БСП готви Георги Пирински за президент. ("Неделен Новинар")
Обиколката на Жан Виденов в страните от Западна Европа е ответен ход на подводното течение срещу него във ВС на БСП и от хората на Янаки Стоилов. ("Неделен Новинар")/
Чрез международните си контакти Жан Виденов иска да си създаде международен престиж, а така премиерският пост със сигурност остава негов. ("Неделен Новинар")
Възможно е след изборите Виденов и Пирински да станат новата политическа двойка на БСП. ("Неделен Новинар")


НОВ ИЗБОР
Реклама: платена реклама - Хр. Стоичков: "Нов избор" трябва да победи.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

Според Стефан Николов правителството на Ренета Инджова си превишава правомощията, като в различни ведомства и учреждения се извършват промени, които придобиват характер на "разчистване на сметки" и уреждане на близкия президентски антураж.

 

ПРЕЗИДЕНТ

Президентът е обявил война на корупцията малко след разпускането на парламента. Правителството започна да подменя шефовете в изпълнителните органи. Стигна се и до специалните служби. "Отнесе" го Военна прокуратура, въпреки че се казва, че там се работело най-добре срещу корупцията. "Стандарт" задава въпроса означава ли това, че корупцията е настояще и бъдеще на България.  ("Стандарт")
При очертаващата се внушителна победа на БСП и коалиция на предстоящите избори поведението на президента Желев издава правилен политически разум. ("168 часа")


ПРАВИТЕЛСТВО
Инджова почти поиска оставката на вътрешния министър Червенков. Тя е изразила сериозно недоволство от неговата работа. ("168 часа")

 

ИЗБОРИ
Централите изхвърлиха плуралисти от листите си - изявени бивши парламентаристи, доказали, че не употребяват властта за своя полза, отпаднаха от предизборните списъци на съпартийците си като "неподходящи" или "нелоялни" (Н. Слатински, Д. Йончев, А. Панов, М. Ходжа, Г. Близнашки, М. Дърмов). ("Стандарт")
Докога ще научаваме важни информации от наши политици в чужбина (визира се изказването на посланика ни в ООН В. Добрев, че изпраните червени пари са три милиарда долара). ("24 часа")
В подобен материал се поставя въпросът - след като ООН не ни компенсира загубите от ембаргото, дали не е по-добре да постъпим като Швейцария, "която никога не е била в ООН, но по нищо не й личи". ("24 часа") 
Демокрацията вирее при изключително хубаво време и лесно може да се изроди при стопанска криза. У нас бързо се наплоди цяла политическа прослойка от партийки и всевъзможни "коалиции", приличащи досущ на ООД с предмет на дейност докопване до властта. ("168 часа")
Абсолютно мнозинство очаква БСП за себе си в бъдещия парламент. Според НЦИОМ БСП получава 46% от гласувалите за партии, преминали 4% бариера, а СДС - 28%. Същото проучване сочи, че в Жан Виденов вярват 10% от българите, а в Ж. Желев - 11%. Виденов е абсолютен лидер и в своята партия (28%), съответно Луканов и Лилов (4% и 2%). Ако БСП не успее да получи абсолютно мнозинство, последствията за нея ще бъдат трагични. За БСП се очертават две възможности за фиаско:
- Жан Виденов да повтори съдбата на Ф. Димитров и да направи коалиция със Савов-Мозер или ДАР, при условие че те влязат в парламента. Такава формация на практика ще бъде коалиция на БСП с президента. (Съюзът Савов-Мозер и ДАР са създадени от президента).
- Възможно е БСП да мине в опозиция, ако президентът нареди на своите творения да съставят кабинет, но правителство на СДС, ДПС, Народен съюз и ДАР е невъзможен.
Най-голямата битка за изборите на 18 декември е не смяна на модела на реформата, а дали ще се подменят лидерите на елитите у нас.
Пропагандата на БСП е насочена към онези 1 млн. души, които през 1990 г. гласуваха за червените, но през 1991 г. казаха "стига на сполуката". В тези 1 млн. души влизат:
- офицерите и служителите от вътрешното министерство, изгонени по времето на Семерджиев,
- професионалистите от икономиката, държавната администрация,  дипломацията, които след изгонването им от СДС станаха втората вълна от разочарованите от червените,
- обикновените хора, повярвали на БСП. ("168 часа")
Тайно споразумение как да действат заедно след изборите гласели политическите сили ДАР и ДПС. От ДАР не потвърдиха, но от ДПС не отрекоха, че подготвяната коалиция ще претендира за центристки съюз. ("168 часа")
Всички политически сили (БСП, ДПС, СДС, ДАР) флиртуват с ромския електорат, но вероятно само БСП ще съумее да вкара в парламента ромския лидер Петър Георгиев. Той е на трета позиция в листата на БСП в 25-и Софийски избирателен район. Известни шансове запазват и привлечените роми в листите на ДПС, но твърде вероятно е нито един от ромите на ДПС да не влезе в парламента. Представителите на ромите в листите на СДС и ДАР са на практика на неизбираеми места. ("168 часа")


ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ

Симеон II поздрави победители в математически конкурс. Те бяха наградени за най-добро представяне на математическия конкурс "Черноризец храбър". ("Стандарт")
Предизборни обиколки на кандидати от СДС в: София, Камено, Сунгурларе, Гълъбово, Кюстендил, Благоевград, Балчик, Варна, Добрич, Червен бряг, Стара Загора. ("Демокрация")

 

ЖАН ВИДЕНОВ
Жан Виденов ще обикаля днес (неделя) из столичните паркове и градини, за да разговаря с червени бабички. Освен това ще звъни по домовете с въпрос: "Добър ден, имате ли някакви проблеми?" ("Демокрация")

 

ДИМИТЪР ИВАНОВ
Интервю в "Неделен новинар": Той е против безпочвения идеализъм. Сега се създава уникалната ситуация - да намерим третата гледна точка. Ако в парламента пак влязат некадърници, по-добре е да се закрие държавата. Факт е, че сред подръжниците на "Патриотичния съюз" са финансово-икономически групировки като Мултигруп, ССИГ, Първа частна банка, банка "Моллов", пресгрупа "168 часа". Убеден е, че двуполюсният модел ще бъде преодолян.  ("Неделен новинар")

 

ДРАГОМИР ДРАГАНОВ
Интервю в "Неделен новинар": сега е в "Патриотичния съюз", защото смята, че патриотичният капитал е в него. ("Неделен новинар")


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

К А Н А Л  1

 

ТЕМИ/ТЕЗИ/ВНУШЕНИЕ
Нещастие с туристи над Троян - 8 умрели от измръзване. Спасителните операции продължават. Президентът и правителството изпратили съболезнования на семействата на загиналите.
НАТО и интегрирането на новите демокрации от Източна Европа  и Прибалтика.

Репортаж за състоянието на българските имоти в Турция.
Интервю с генералния консул на България в Лос Анджелис.


ПРЕДИЗБОРНАТА ТЕМА
ЦИК и ролята на агенциите за изследване на общественото мнение - разговор със секретаря на ЦИК. Има промени в техните нареждания за използването на ефирното време."През последните 45 години не сме били изправени пред толкова непредвидими избори."
Иван Кръстев за предизборната ситуация в България, съпоставка с 1991 г. Кампаниите на двата колоса, на ДАР, на НИ - по-агресивна кампания, към младия електорат, използва и ресурса на временното правителство."След изборите всичко е възможно, дори голяма коалиция."
Александър Андреев (журналист от "Дойче Веле") за ролята на електронните медии в предизборната надпревара. Изтъква изключителната роля на клиповете.
Журналистическата класация на проблемите от седмицата поставя на първо място режима на водата, следван от оставката на ген. Лилко Йоцов, разкритията за участие на български генерален консул в международна мрежа за пране на наркодолари.


ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА


БСП и коалиция - среща на Н. Добрев с избиратели в курорта Боровец - за по-голямо държавно участие в областта на туризма и спорта и гласуване на ясни закони за развитието им, представя своята програма за опазването на екологичната чистота в комплекса.
БСП и коалиция - среща на Иво Атанасов в Кочериново - "Не 45 години стигат, а 45 пъти повишаване на цените стига" - победата тук е сигурна, в името на общото благополучие и спокойствие.
БСП и коалиция - среща на Д. Конакчиев с офицери от запаса във В. Търново - "Ние нямаме сериозен политически противник в страната и ще спечелим абсолютното мнозинство в парламента, но за да осъществим програмата си, ни трябва и подкрепата на 60-70% от населението."
БСП и коалиция - среща с избиратели от Момчилград, Ардино и Кърджали - Г. Първанов, К. Димитров, Д. Гечев - дискутирани теми - суверенитета на държавата, икономическият просперитет и запазването на българския дух.
БСП и коалиция - среща на Кл. Маринова в селата Лозен, Малко градище, Вълче поле - за връщане на земята, в подкрепа на земеделските кооперации.
БСП и коалиция - срещи с избиратели от пограничните села в Белоградчишко. Н. Койчев - за основните моменти в програмата.
Българската социалистическа младеж (БСМ) - в Силистра - весел предизборен купон с участие на столични изпълнители.

 

СДС - среща в Червен бряг на Ф. Димитров с избиратели - говори за нарасналата активност на избирателите, СДС е реална алтернатива на политическите сили, които се стремят към ново правителство тип Беров. Среща се и с представители на ромите в града.
СДС - митинг и концерт в Стара Загора - водач на листата в 27 избирателен район А. Агов - до две седмици СДС ще предостави на правителството сигнали за корупция в "Марица-Изток".
СДС - кандидати от 23 избирателен район на среща с избиратели от община Владая и Витоша. Участва ансамбъл "Владайска младост". Кирил Ампов призовава "да гласуваме за бъдещето на децата си със синята бюлетина". Водач на листата е Иван Куртев.
СДС - среща на кандидати с избиратели от 25 избирателен район в Световрачене. Вл. Костов - "Изборът, който ще направим на 18-и, по значимост е равен на избора, направен от цар Борис 1-ви - за християнство или варварство. А днес - напред към демократична Европа или назад - към Азия".
ДПС - среща на кандидати от 19 избирателен район Е. Матинчев - оземляването на безимотните и малоимотните граждани и въвеждането на религиозното обучение в улището.
ДПС - Юджел Атила се среща с избиратели от община Минерални бани:"България за всички".
СДС - среща на кандидати с избиратели в Сандански и в Благоевградски район, Вал. Василев - "България е все по-синя, защото вече знае кой е виновен за разрухата, а сините кандидати са по-силни и чисти". Листата се оглавява от Ф. Димитров.
СДС - среща на А. Йорданов с интелектуалци от Варна. Обсъждали специфичните проблеми на хората в културата, изкуството и образованието.
СДС - честване на 45 години от смъртта на Елин Пелин в родното му село - заупокойна панихида, Васил Гоцев и Драган Бобчев, кандидати от 23
ДПС - среща на кандидати от 3-и Варненски район в с.Радан войвода. - Тютюнопроизводството не е проблем само на ДПС, то е проблем на България, ще се стремят да намалят вноса на селскостопански продукти на безбожни цени, като развият производството в родните села.
лозунг - избирателен район.


ДАР - среща с дипломати, журналисти, общественици на икономическия екип, съставил "най-амбициозната и интересна икономическа програма - професори, доктори, общо владеещи 24 езика. А. Томов - "Запомнете тези лица - те може да изменят тенденциите в развитието на икономиката."
ДАР - среща с избиратели в Самоков - А. Томов - "При спечелени 7% на изборите, програмата на ДАР ще бъде изпълнена. Това означава 2.5 пъти по-малка инфлация, 2 милиарда долара чуждестранни инвестиции и до 100,000 нови работни места.
ДАР - Пловдив - среща с изибиратели- "България загива. Националните интереси трябва да бъдат над всичко" - доц. Славян Сапарев.
ДАР - среща в Ст. Загора на В. Карабашев - имат регионална индустриална програма, отнасяща се до военно- промишления комплекс и розопроизводството.
ДАР - среща на А. Мичковски в Благоевградско - имат програма за преструктуриране на тютюнопроизводството и стимулиране на дребното и фамилно предприемачество. ДАР разчита поне на два мандата в района.


НС - откриват паметна плоча на Ст. Момчев в с. Горно Ботево, Старозагорско. Петко Илиев - водач на листата в района. Изтъква значението на неговото дело.
НС - водосвет и народен събор в община Елин Пелин. Иван Неврокопски се среща с избиратели.
НИ - среща с изибиратели в 8 Добрички избирателен район - И. Пушкаров се надява НИ да сложи край на двуполюсния политически модел в България.
НИ - среща на стадиона във В. Търново - Пл. Панайотов - подпомагането на спорта е част от програмата на НИ.
ПС - Г. Ганев присъства на националния конкурс "Топ модел 94" в двореца на куртурата - Варна.
НИ - проф. Ал. Джеров разяснява законодателната програма на коалицията - приемането на наказателни и процесуални граждански кодекси, изработването на социално законодателство, за публичност и яснота в приватизационния процес, за максимално участие на българските граждани. А. Праматарски от ДП обясни, че за оранжавата коалиция алтернативата пазарна или социална приватизация не съществува, защото съчетанието на двете тендеции ще осъществи плавния преход при раздържавяването.
НИ - среща на кандидати с членове на съюза от кв. Надежда - Д. Луджев и д-р М. Миланов разясниха начините, по които съюзът ще се пребори в предизборното състезание.


БББ - среща с избиратели на Ж. Ганчев в Ст. Загора - обеща, при изборна победа затвор, за кмета на града.


Напред, България - Ив. Славков открива предизборната си кампания с откриване на дискотека в Студентски град.


РЕКЛАМА
На два пъти бе излъчен клипът на БСЧИГП - "Гласувайте..."


ЛОЗУНГИ
"Победа, България" (СДС); "България за всички" (ДПС); "Разумният избор" (НС)"Националните интереси - над всичко" (ДАР);  "Напред - към демократична Европа, или назад - към Азия" (СДС); "Да гласуваме за бъдещето на децата си със синята бюлетина" (СДС); "Победа в името на общото благополучие и спокойствие"(БСП).

 

КЛЮЧОВИ ДУМИ
А
лтернатива, програми, преход, преструктуриране, инвестиции, оземляване, тютюнопроизводство, национални интереси.


ЛИЧНОСТИ
Ф. Димитров, Луджев, А. Томов, Савов, Мозер, Джеров, Праматарски, Г. Ганев, Д. Дамянова, А. Агов, Г. Първанов, Вл. Костов, В. Василев, Гоцев, Д. Конакчиев, И. Атанасов, Н. Койчев.


НОВИ АКЦЕНТИ
Изтъква се значимостта на изборите, като се прави аналогия с покръстването на българите при цар Борис Първи.


ИЗВОДИ. ПРЕПОРЪКИ
Встрани от вниманието на кампанията остават проблемите на българската младеж и интелигенция.

 

Е Ф И Р  2

 

ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

 

СДС

"След тежката година България става все по-синя", "Победа, България!" от срещите в Петричко.
- На митинга-концерт Асен Агов: "до две седмици СДС ще представи на правителството сигнали за корупция в "Марица-изток".
- Ал. Йорданов: "Да се върне самочувствието на българската интелигенция, култура и образование."


БСП
- Иво Атанасов в Кочериново: "Не 45 години стигат, а 45 повишения на цените стигат", представя и другите 4 кандидата, които се опитват да убедят отново да гласуват за БСП.
- Маратонецът Василев посрещнат от прадставители на БСП в Дупница.


НАРОДЕН СЪЮЗ
- Закон за търсене на отговорност на виновните за външния дълг от 80-те години плюс пакет от проектозакони, които ще внесат в новия парламент, акцентите са върху процесуалните и социалните закони.
- Ал. Праматарски: "Най-важното за старта на приватизацията е финансовото стабилизиране на държавата, което ще привлече свежи инвестиции, както и ... изчистването на предприятията от "лошите" кредити.


ДПС
- Връщане на земята, купуването й чрез разплащане и оземляване на безимотните са най-важните проблеми според кандидатите в 3 Варненнски район.
- Евгени Матинчев в 19-и Русенски район - "България за нас е единно Отечество".


ДАР
- Акцентите, според В. Карабашев, в Старозагорски избирателен район са - стабилизиране на военно-промишления комплекс, розопроизводството и енергетиката.
- Ал. Томов представя икономическия екип, разработил програмата на ДАР - "най-либералната, амбициозна и социална програма".
- В Самоков Ал. Томов говори за възраждане на българската икономика, за борба срещу престъпността и "нужна е промяна в конфигурацията на парламента, но и двете големи сили вървят към обратното".


НОВ ИЗБОР
- "Реформата не съществува 4 години" - Иван Пушкаров в Добрич и представя програмата и кандидат-депутатите за района.
- Кандидатите от 25-и избирателен район в квартал "Надежда" - Д. Луджев заявява, че мотото на Нов избор е "Всички обещават, ние можем!"


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
- Ст. Николов очертава пътя за национално спасение - опазване на държавния сектор и свобода на стопанската инициатива в частния сектор.
- Патриотичният съюз се ангажира със защита на националния пазар и производство и особено на военно-промишления комплекс.


БББ
- Жорж Ганчев представя кандидатите за 27-и избирателен район и обещава при изборна победа затвор за кмета на Стара Загора.

 


БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

 

ПРЕДИЗБОРНИ СРЕЩИ НА ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ:

 

БСП и коалиция:
София - митинг-концерт в Южния парк под надслов: "Да спрем разрухата, да обновим България". Община Подуене, Триадица, Красна поляна, Бояна, Владая.
Ловешко, Варна и Варненско, Кърджалийско, Видинско, Плевен, Велико Търново, Смядовска община - Шуменско, Ардино, Ловеч, Рудозем, Търговище.


СДС:
София - с. Мърчаево и Владая, ж.к."Надежда".
Шумен, Сандански, Чурково, Нови хан, Варна, Стара Загора, Пиринския край, Червен бряг - среща на Ф. Димитров по искане на циганското население.


НОВ ИЗБОР
София - общините "Надежда", "Овча купел".
Добрич, Велико Търново, Свищов.


ДАР:
София - В Пресцентъра на коалицията Валентин Карабашев за представяне на Старозагорската листа и Асен Мичковски - Благоевградската листа. В зала 10 на НДК представяне на икономическата програма.
Пловдивско, Севлиево, Русе, Варна, Червен бряг, селата Вълчи дол и Пелово.


НАРОДЕН СЪЮЗ:
София - в Пресцентъра на съюза дискусия на тема "Алтернативни ли са социалната и пазарната приватизация". Срещи в Кремиковци, Горна баня.
Елин Пелин - предколеден рибен курбан, Стамболийски.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
Плевен - диспут на тема "Парламентаризмът и държавните институции" - водачът на листите на ПС - доц. Драгомир Драганов и на БСП - Андрей Луканов. Изразено е становището, че България се намира в конституционен вакуум и че са сериозни проблемите в съдебната власт.
24 предизборни срещи в страната - без да се уточнява къде.


ДПС:
Шуменско - Ахмед Доган, Търговишко - Юнал Лютфи. Срещи във Варна, Силистра, Кърджали, Разград, Стара Загора, Хасково.

 

ТЕЗИ, ВНУШАВАНИ ОТ ЛИЧНОСТИ (ПАРТИИ):


ДАР:
- Съветът на социалистическия интернационал на заседание в Будапеща, където участва и Петър Дертлиев, е приел резолюция за България: "Социалистическият интернационал подкрепя коалицията ДАР, създадена от БСДП и други партии, приели социалдемократическите ценности".
- "Регламентиране на военното производство и на розопроизводството, статут на свободните търговски зони, преструктуриране на тютюнопроизводството."


НАРОДЕН СЪЮЗ БЗНС-ДП:
- Пазарна приватизация с висок ефект - предварително изчистване на фирмените активи от лошите дългове, реституция на труда при насочване на приватизационните пари към стопанска стабилизация, а не за битово облагодетелстване. Приватизация няма да има, ако следващото правителство не реши въпроса за дълга, финансовата стабилизация и за свежите пари - Александър Праматарски.
- Модерни закони за социалното и здравното осигуряване, Закона за Сметната палата и за търсене на отговорност за външния дълг - Александър Джеров.


НОВ ИЗБОР
- Съюзът е създаден, за да предложи нова политическа алтернатива, която да сложи край на двуполюсния модел. Нов избор е с дяснолиберална позиция. Естествен партньор на съюза е СДС и всички, които застават на позицията за радикална промяна - Иван Пушкаров.
- Във Велико Търново на плакатите на Петко Симеонов - водач на листата на Патриотичния съюз за този район са се появили надписите "Стар избор".


СДС:
- Бивши стопански дейци от енергийния комплекс "Марица-изток", сега занимаващи се с частен бизнес, извършват сериозни престъпления и ние няма да чакаме да спечелим изборите на 18-и, а още идната седмица ще настояваме пред правителството за компетентни проверки по сигнали за корупция - Асен Агов в Стара Загора.


БСП и коалиция:
- Не искаме да продължава тази разруха в икономиката и селското стопанство, това състояние в армията, тази престъпност и това положение на пенсионерите. БСП иска нова политика и хората, които искат това, са много. - Дончо Конакчиев във Велико Търново.
- На среща с избиратели от 25-и МИР - София-град, община "Красна поляна", Николай Камов е заявил, че има информация за подготвяна провокация при обявяване на изборните резултати, като е призовал симпатизантите на БСП към бдителност.


ИЗВОДИ:
1. Липсва информация, с изключение на диспута в Плевен, за местата, където се провеждат предизборните срещи на Патриотичния съюз.
2. Няма информация за темите на провежданите разговори с избирателите от страна на Патриотичния съюз. Въобще информацията се дава телеграфно - срещи в страната и край.
3. Няма публичност на изявите на лидерите на Патриотичния съюз.


ПРЕПОРЪКИ:
1. Публичност и търсене на възможности за активизиране на журналистите към изявите на Патриотичния съюз - напр. във всички бивши окръжни градове има кореспондентски бюра на БНР.  Напълно осъществимо е активистите на съюза да носят информация за проявите и срещите на лидерите - къде и какво се говори. Не може да се чака само на проявения интерес от страна на журналистите или на предизборния пресцентър в София.
2. Ежедневно подаване на информация от предизборния пресцентър къде точно и какво ще се говори на срещите в страната - в повечето случаи като че ли информацията е анонимна.
3. Вместо да се махат лепенките с надпис "Стар избор" на плакатите на Петко Симеонов във Велико Търново, е възможно примерно да се продължи с друга лепенка с надпис "Традиция-сигурност". Българският народ е консервативен и макар "Нов избор" да привлича, на хората им е писнало от експерименти.
4. За приобщаване на избирателите към "родината - дом на децата ни" би могло да се организират прояви за децата до 6-годишна възраст, на които те ще дойдат придружени от родителите си. И това е начин за водене на предизборна агитация, защото там може да се раздават листовки, да има плакати и т.н.
5. Изява в частните радиостанции - не само в столицата, а и в други градове. В предаването на Дарик радио на 15 ноември - "Денят" такава покана беше отправена чрез г-н Еленко Божков към Патриотичния съюз.

 

ДАРИК РАДИО

На 3 декември ТЕМИТЕ в 180-минутния "Седмичен обзор" бяха:
1. България през седмицата.
2. Световни новини в рубриката "7 дни в 7 минути".
3. Коментар на властимащите.
4. В постоянната рубрика "Разговор в студиото" бяха поканени социолози за разговор на тема "кой как ще брои гласовете в изборната нощ".
5. Вместо 5-минутния "Коментар на Петко Бочаров" по актуален проблем, бяха поканени П. Бочаров и Владимир Костов да разговарят на тема - избори, да отговарят на слушателски питания и т.н.
За да отговорят на въпроса около паралелното преброяване на изборните гласове, водещият Владимир Танев бе поканил: Мирослава Янева от MBMD, Димитър Димитров - социолог, член на ЦИК, Кънчо Стойчев - българския шеф на "ГАЛЪП", и Илия Божинов - експерт в Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИЗДИ)
Те всички говориха за:
- Предварителните си прогнози или проучвания.
- Обясниха технологията на преброяване на подадените гласове.
- Представителят на ЦИК обясни защо са отказали на "НОЕМА" да участва в преброяването.
- Отговаряха на въпросите на слушателите.
MBMD - Сега може да се представят само тенденции: електоралната кампания вече до голяма степен е свършила работата си, т.е. голям процент от хората са решили да гласуват и едновременно с това е намалял процентът на хората, които няма да отидат до урните. Лична прогноза - сондажите показват преимущество на БСП, но няма да постигне абсолютно мнозинство в парламента, влизането на СДС е категорично, но част от избирателите му не са мобилизирани и по ред причини не иска да отговаря или категорично отказва да гласува, очаква се повишение на процентите и за двете сили с наближаване деня на изборите, като крехкото преимущество ще бъде този път в полза на БСП, шанс да минат 4%-ната бариера имат - ДПС, БББ, който сериозно покачва процента, Народния съюз е с по-голям от ДАР, поради социално-демографската специфика на електората му. Ще работят с малка извадка - 150-200 избирателни секции, малко повече от предишния път - президентските избори, тъй като малките партии са по-трудни за прогнозиране, а зависи и от нивото на прогнозиране - до 4-5 или повече партии, бързината им зависи от приключването в секциите, но евентуално 1 и половина до 2 часа след приключване на изборния ден ще имат прогноза, резултати.

ГАЛЪП - не се ангажира с предварителни прогнози 15 дни преди изборите, но с тези 15% все още не решили дали да гласуват, няколкото формации, които са на границата от 4%, могат да се случат различни шеги на всякакви прогнози. От данните досега - БСП има значително предимство от 10 пункта, но за разлика от MBMD - те смятат, че БСП е на границата на абсолютното мнозинство, което допуска два варианта - тя да бъде мината, или да е малко преди нея. Тези възможности са равни, зависят от разместванията по партии в деня на изборите; 4 са партиите, които ще влязат в парламента - БСП, СДС, ДПС и БББ, като ДПС е на границата и може би е още рано да се каже, с най-голям шанс са ДАР и НС. Всички социолози работят по един и същи начин, майсторлъкът е в съставянето на извадката - планират извадка от 350 секции и много са зависими от секционните комисии, от климатичното време - вероятно снеговито, което ще утежни комуникационните връзки.

ГИЗДИ - Не се занимава с прогнози, резултати ще имат вечерта при преброяването. Извадката им е с 250 секции, но вероятно ще я увеличат, тук е много важна методиката. Ако не ни допуснат до екрана (след решение на ЦИК и съответно на Хачо Бояджиев), предоставя правото си на други организации, които да броят от тяхно име. Димитров от ЦИК - лична прогноза въз основа на данните в "24 часа" и "Континент"; съгласен с ГАЛЪП, че БСП е на границата и че много зависи дали 4-5 партии ще надскочат бариерата от 4%, след БСП се нареждат СДС, ДПС, НС, както и ДАР; "ако СДС държи затъмнен ефира, малките центристки формации няма да могат да вземат липсващия им 0,5%, но този 1/2 % няма да отиде в СДС, а в БСП"; ЦИК не се занимавала с тези, които ще правят паралелни преброявания, с изключение на едно писмо от "НОЕМА", с което искаше в деня на изборите, веднага след гласуването да набира информация по т. нар."екзит пол" от вече гласували хора относно вота, който те са дали, ЦИК отхвърли искането им, защото "у нас това не е правено"(!), защото може би ще повлияе на условно негласувалите, освен това зимният изборен ден не позволява това да се прави извън сградата и най-важният аргумент - има възможност за изтичане на информация. По повод решението на ЦИК за медиите - "Срамота е след 5 години демокрация да се слагат филтри, да има ограничения и забрани.

НОЕМА (по телефона) - "Възможностите на изследването, което предлагаме, не бяха обсъдени нито с нас, нито публично ... Отказът има политическия аспект - просто някой се уплаши."

На слушателски обаждания бяха дадени отговори за: самата процедура на преброяването, за отказ при анкетиране, за прилагания избирателен закон у нас, обяснено бе и как се получава абсолютно мнозинство, откъде и кой финансира социологическите изследвания у нас. (Преобладаваха привържениците на СДС, сред обаждащите се в Дарик радио, като някои бяха много злобни и язвителни.)

Лични прогнози на журналистите П. Бочаров и Вл. Костов:
П. Б. - В известни отношения българинът е непредсказуем, но могат да се направят заключение за два възможни резултата - 1) ако процентът на гласувалите е сериозно голям, резултатът ще бъде един и 2) ако процентът на негласувалите е голям - той ще е друг или ако 20% гласуват за една партия и 30% не гласуват, то тя получава допълнителни места в парламента и да стане мнозинство; на 1-во място БСП с 8-9% разлика от СДС, Народният съюз ще мине бариерата и ще събере към 6-7%, след това са ДПС и ДАР. "Много е важно депутатските места на СДС и Народния съюз да са мнозинство, заради реформите в страната, тъй като политиката на БСП и коалиция е съвсем друга, добре би било, ако ДПС остане верно на декларациите си за несъздаване на съюз с БСП, по-добре ще е техните депутати да се обединят с тези от СДС и Народен съюз." Струва му се, че след провежданата линия на "Раковски" 134 много неща остават открити... Смята, че някои от политическите сили след изборите сигурно ще протестират и няма да искат да ги признаят, защото решението на ЦИК за медиите ги постави в неравностойно положение. "Това е абсурд. И двете сили са запазили баницата за себе си и действат според интереса си." Появата си в клипове на Народния съюз по тв и радиото обяснява така: Народният съюз е част от демократичните сили в България, той ги подкрепя, без да откъсва гласове, а само ги прехвърля. Националното съгласие е много хубаво нещо, но с този термин не бива да се демагогства, защото "национално съгласие може да има само ако ти стъпиш върху изчистен от миналото терен, на чисто и нищо не пречи на съгласието". Мястото му не е в кандидат-депутатските листи, а като журналист, политически наблюдател и коментатор, свободен от всякакви партийни рамки.
ВЛ. К. - съжалява множеството от партии и коалиции, които са на ръба, с изключение на първите две или три, "и се чудят дали ще влязат, или не", по-честно и коректно би било те да се обединят, групират в целта си. Присъединява се към прогнозата на П. Бочаров - БСП, след него СДС, не знае дали ще се съюзят СДС и НС, или БСП и ДАР, но не е оптимист по отношение на Народния съюз, "защото "Раковски" 134 са се вживели в ролята на бъдещата опозиция и това не е добре". Решението за медиите на ЦИК е рекорд за книгата на Гинес, а СДС и БСП си гледат интереса. Участието на П. Бочаров в клиповете на НС счита за съвсем нормално, защото "един политически наблюдател е стигнал до определени изводи и си казва от своя лична позиция. Апелира: "Гласувайте за онези, които ви дават най-голяма надежда за национално съгласие!" (т.е. внушение да се гласува за БСП!). Обяснява, че този термин фигурира във всички партийни програми, но важно е да се гледа цялостната политика на дадената политическа сила; не споделя репликата на П. Бочаров за националното единство "в този емоционален аспект". Отговаря на слушател, че трябва да се гласува не само за цвят, но и "според максималната преценка на личните качества на кандидатите", т.е. да внесат известен мажоритарен избор (доколкото е възможно), след като "политическите централи не разрешиха, не пожелаха това". След изборите вероятно ще спадне имиджът на държавните институции - не сме им толкова приоритетни в списъка на грижите; не се вижда в ролята на депутат, а само като журналист, коментатор, наблюдател. Нападнат в края на предаването от слушателката Красимира Петрова - "Вие ще работите във в."Континент", който е братчето на "Дума", а жена Ви пък направо в "Дума", така че не се правете, че не защитавате определена сила!" (това беше неочакван финал на предаването, както за Вл. Костов, така и за водещия, който не знаеше как да реагира).


РАДИО "СВОБОДНА ЕВРОПА"

Студио България - Седмичен вътрешнополитически обзор


Гости в студиото: Кр. Станчев, П. Георгиев

 

I. Общи тези
- двете големи партии защищават двуполюсния модел и оказват своеобразен политически натиск върху електората: ако гласуват за малките партии, отново разпиляване за гласовете;
- отново гласове-фантоми, избирателните списъци - неактуализирани.


Личности:
Ив. Трифонов
- Призив към гражданите да сигнализират при допуснати грешки.
- Бъдещото правителство - еднопартийно или коалиционно. Нито една партия няма да спечели над 50%, възможен ли е синьо-червен модел от парламентарно до правителствено равнище.
- Коя ще бъде третата парламентарна сила - ДПС или НС, още ли играе ли балансираща роля.


II. Партии и коалиции


БСП
- Предизборната програма на БСП дотолкова популистка, че не се знае на какво може да се разчита.
- Политическата приемственост - неудобна за БСП тема, но икономическата вече е на лице. Заимствани идеи от програмата на Лукановото правителство.
- БСП няма да падне в капана да управлява сама. Партийното ръководство прави всичко, за да спечели удобно мнозинство. Партньорите са назовани.
Личности:
Ал. Лилов: У част от хората остава убеждението, че не искаме да управляваме.
Георги Петров: Ценови шок очаква българския народ с повишаване на цените на енергията.
Р. Гечев: Ценови шок няма да се допусне. Политиката на правителството ще бъде кредитиране на НЕК.
(Коментар в студиото: Драстично разминаване между професионалиста и агресивната некомпетентност.)
А. Томов: признава, че правителството на Луканов оставило страната без валутен резерв.
А. Бунджулов: Добри намерения, но донякъде невъзможни, илюзорни.

 

СДС
- Предизборната програма не се различава стратегически от сега действуващата, но е единственият положителен сценарий за момента.
- СДС сочи А. Доган като единствен виновник за всички беди с надеждата да го отцепи от ДПС.

Личности:
А. Агов: Ние искаме абсолютно мнозинство, за да доведем реформата докрай, което ще рече категорична промяна. Затова разговаряме с всички. Голямата коалиция - голяма работа, малката коалиция - малка работа.

Независими депутати
- Какъв е смисълът бизнесмен да става депутат. Какви са шансовете на Гущеров и Барбуков. Кандидатирането им предполага предварително споразумение с някоя партия.

Ключови думи: парламентарно, правителство, мнозинство, коалиция, фантоми, ценови шок, популизъм, големи и малки партии.

Внушение: големи игри в политиката, не избирателите, а тайните споразумения между партии и политици решават съдбините на страната.

ИЗВОДИ:
1. Разговорът в студиото се водеше повече в сферата на предположенията, догадките.
2. Едно правителство на БСП е най-лошото, което може сполети страната, но и БСП няма да се реши самостоятелно да управлява, а ще се коалира с предварително избрани партньори.

3. Вариантът "голяма коалиция БСП-СДС" за трети път излезе на преден план в предаванията на "Свободна Европа" през последната седмица.

 

03.12.1994 г.