03.12.1994 г.


П А Р Т И И   И   К О А Л И Ц И И

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС):

Основни теми, тези и внушения:

СДС за себе си:
Продължава пропагандата на предизборната програма на СДС:
- Документът (програмата) изхожда от принципите на СДС за отговорно, честно и силно управление на страната. (Ф. Димитров)
- СДС има социална програма, която ще реши безработицата и ще осигури построяването на жилища. (Асен Агов пред избиратели в Раднево)
- След изборната си победа коалицията се ангажира с приоритетно развитие на туризма в общината (Банско) в рамките на екопрограмата ПРЕСТ. (В. Василев)
- Бързото връщане на земята и ускоряването на приватизацията ще бъдат сред приоритетните проблеми, които ще решава СДС, след като спечели изборите. л. Йорданов - "Демокрация")                                
"Победата ни в изборите сега е по-реалистична, отколкото през 1991 г." (Филип Димитров - "Континент")
Основен акцент в платформата на СДС е борбата с мафията. (Ф. Димитров - "Континент")
Филип Димитров е за двуполюсен политически модел, тъй като останалите политически формации са създадени от комунистите с цел да разсейват гласовете. Комунистическата партия ще търси свои нови партньори, за да наложи беровски модел на правителството. В този смисъл всеки глас за малки формации е глас за беровщината. ("Демокрация", "Новинар")
Стефан Софиянски - интервю във в."Труд":
- Синята коалиция все повече разширява социалната си база. Към СДС се присъединяват съсловни и други организации.
- При процесите, които протекоха след свалянето на СДС от власт, съюзът беше напуснат от конюнктурни личности.
- Ако "Народният съюз" влезе в парламента, сътрудничеството на СДС с него няма алтернатива.("Труд")

Реклама: платена реклама "Аз ще гласувам за СДС отново" - Никола Николов (оперен певец). ("24 часа", "Стандарт"). Същата реклама и в "Демокрация".

СДС за другите:
СДС за БСП:
Прави се опит да се свърже името на А. Луканов с това на ген. Бриго Аспарухов и експосланика ни в САЩ Огнян Пишев с аферата "Лъчезар Христов". А. Луканов бил участник в аферите с каптагон, а О. Пишев и Ст. Ганев ходатайствали за назначаването на Л. Христов за почетен консул. Според "Демокрация" на дъното на това е ген. Б. Аспарухов. ("Демокрация")
БСП ще промени Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и ще направи тотална чистка в органите на съдебната власт, полицията и следствието като мерки за обуздаване на ширещата се престъпност. БСП не споменава нищо за собствената си вина: след като чрез марионетното правителство на Беров, БДП/СДС 22 месеца толерираше вихрещата се престъпност, сега същата партия си позволява да твърди, че не тя, а липсата на законност е причината за бандитизма у нас. Росен Хубенов признава, че корупцията в държавните органи се развихри през 1993 г. ("Демокрация")
БСП използва за своите "мръсни" цели удобни маши, които й служат за прикрите на техните дела:
- Комунистите в безогледната си демагогия си служат с удобни паравани, зад които вършат своята мръсна работа (Кимон Георгиев, Георги Трайков, Петър Танчев, Сендов, Беров, Гиньо Ганев).
- В широкия диапазон от "научен марксизъм" до социалистически утопизъм се появяват десетки еднолични партийки и формирования, които развеселяват българския народ с неадекватни, абсурдни и комични предизборни пасквили. Цялата тази клоунада е подчинена изцяло на идеята да обслужва единствено само бившите комунисти. ("Демокрация")

СДС за ДАР:
Голям политически портрет на Петър Дертлиев: родените под знака на Овена, притежават борбеност, малък ръст и високо самочувствие, но също и раздразнителност, суетност и нямат чувство за хумор. Лесно се главозамайват от успеха. Д-р Дертлиев отдавна проповядва, че иска да води (управлява) с таланта на целия народ и е направил нова коалиция, но само с отпаднали от БСП таланти. ("Демокрация") 
"Народен съюз" отнемал гласове на СДС, но бил по-приемлив от ДАР. (Ф. Димитров - "Новинар")
Социологическите прогнози за изборните резултати са некоректни. Според повечето данни СДС и БСП събират заедно около 50%. Противоречията в проучванията са предизборна манипулация. (Ст. Софиянски - "Стандарт")
Зам.-председателят на пловдивския координационен съвет на СДС Спас Гърневски иска публична екзекуция на циганите, убийци на 16-годишната Росица Петрова. ("Стандарт")

Другите за СДС:
СДС изплагиатствал лозунга си "Победа, България" от девиза на Ай Би Ем - "Успех, България!" ("Континент")
Освен колос на глинени крака, СДС се оказала и с глинена глава. ("Континент")
СДС избрала "временния допинг" - изборите, за да отклони вниманието на своите привърженици от напускането на Демократическата партия и фактическото разцепление на радикалдемократите. ("Континент")
Кризата в СДС е израз на остри противоречия в сферата на идеологията и на по-тесните партийни интереси. ("Континент")
Доминираният от крайната десница НКС е тласнал СДС към самоизолация и принудата да търси партньори за коалиране сред най-консервативните националшовинистични и промонархически групировки - преди всичко за колорит. ("Континент")
КС на СДС в Смолян отказа да работи за изборите, тъй като Ф. Димитров е поверил ръководството на кампанията в ръцете на създадения наскоро алтернативен СДС. ("24 часа")


БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (БСП)

Основни теми, тези и внушения:

БСП за себе си:
Визитите на Жан Виденов имат следизборни цели и са особено важни за твърде амбициозната инвестиционна програма на социалистите след изборите за преструктуриране на българската икономика чрез социална приватизация за поносима социална цена на прехода и гарантиране на националната сигурност. За БСП най-надеждните партньори на България са Гърция - на Балканите, Русия - на изток, и Германия - на запад. Асоциирането на страната в Европейските общности ще бъде ратифицирано до февруари, след което ще паднат бариерите пред чуждите инвеститори. Затова обаче България се нуждае от политическа стабилност, основана на широк обществен консенсус и от бързи и решителни промени в икономиката. ("Дума")
На заседанието на Съвета на Социалистическия интернационал в Будапеща е присъствал и Георги Димов от отдел "Международен" на БСП. ("Дума")
БСП предлага спокойствие, защита на труда и собствеността. Ограничаването на престъпността не се свежда само до работа на съда и полицията. За това е нужно преди всичко доизграждане на правовата система и спешни мерки в икономиката и социалната сфера. В основата на решаването и придвижването напред на тези проблеми стои въпросът с излъчването на силно правителство, подкрепяно от широко и стабилно мнозинство. Всяко повторение на политическата конфигурация от предишния парламент ще доведе до същата ситуация. ("Дума")
БСП ще защитава влоговете на гражданите. Не е вярно твърдението на в. "Демокрация", че ако партията спечели изборите, ще посегне на валутните и левовите спестявания на гражданите. (А. Луканов - "Дума")
Лозунгите и плакатите на БСП чертаят една приемственост с тези от миналите избори, като и в двете кампании социалистическото послание към избирателите включва националнопатриотичния елемент. ("Дума")
Привържениците на БСП по места искат от своите кандидат-депутати да се премахне мораториумът върху смъртното наказание. ("Новинар")
БСП ще промени някои социални и икономически закони. Мерките за ограничаване на престъпността ще се провеждат при координация на трите власти и взаимодействие с обществеността. (Н. Ананиева - "Новинар")
След изборите социалистите очакват да получат подкрепа от чужбина. Посещението на Жан Виденов в Русия, Германия и Белгия е с предизборна цел. Политическа стабилност, силно правителство и гаранциите за мира на Балканите очакват от България в Германия и Русия. (Жан Виденов - "Стандарт")

Реклама: Пенсионерите - ще има ли за тях нещо повече от хляб и кисело мляко? - представя Минчо Коралски - кандидат-депутат на БСП: Две неща са нужни преди всичко - система на социално осигуряване, адекватна на пазарните условия, и политици, отговорни към социалното осигуряване. Не може да има пари за социално осигуряване, когато министри освобождават предприятия от осигурителни вноски. Докато социалните фондове са част от държавния бюджет, всеки министър ще разиграва парите на пенсионерите в името на тесноведомствен интерес. Средната пенсия трябва да покрива социалния минимум. ("Дума")
Платено рекламно каре: Д-р Мими Виткова - "Ще престанат ли да зависят здравето и животът на българина от неговия портфейл?" - "Да." ("Труд")

БСП за другите:
БСП за СДС:
Бившият външен министър Стоян Ганев и бившият посланик в САЩ Огнян Пишев оказали огромен натиск над тогавашния премиер Ф. Димитров да направи Лъчезар Христов почетен консул. (Ф.Димитров - "Дума")
Предизборните лозунги и плакати на СДС еволюират от "45 години стигат" през "Времето е наше" до "Победа, България!" Последният плакат обаче лесно се подава на механична редакция с ножче за бръснене и тогава посланието получава противоположно значение. ("Дума")
Продължава критиката на изминалия "лош" петгодишен период, който се визира като период на синята власт. В рубриката "Спомени за цените" се разглежда нарастването на цените на топлината енергия. Подборно е разгледано положението на българската наука и на проблемите, които стоят пред учените. ("Дума")
"В неравен брак са СДС - ВМРО-СМД" - ВМРО реже корените си -  като общобългарско движение на всички социални групи и политически течения от многострадална Македония." ("Дума")

БСП за ДПС:
На видно място в окръжната централа на ДПС в Кърджали е поставена демографска карта, която "разкрива" съществуването на македонски, шопски и помашки етнос в България. Според нея в България живеят само около 3 400 000 чисти българи. Преди три месеца в местната централа на ДПС в Джебел е открита подобна цветна карта, издадена от турска фирма. ("Дума")
Чрез своите лозунги и плакати ДПС прави чрез визуалната си агитация пореден опит да се затвърди на политическата сцена не като етническа, а като общобългарска партия. Крилата фраза на движението е "България за всички". ("Дума")

БСП за ПАТРИОТИЧНИЯ СЪЮЗ:
В "Дума" се дава оценка за предизборния плакат и клипа на ПС: "Девизът "Родината - дом на децата ни" визира България, но е по-труден за разшифроване и носи повече подтекст. Неудачно е избрана мелодията, съпътстваща неговия клип по телевизията." ("Дума")

БСП за Нов избор:
Нов избор скандализира с плаката си. "На него има няколко задници, за които се подразбира, че са старият избор. А кой е "новият избор" - пак трябва да се подразбира." ("Дума")

БСП за Народен съюз:
БЗНС Мозер и Демократическата партия разчитат в плакатите си на нищо незначещото и бледо като позив "Разумният избор". ("Дума")

Другите за БСП:
Виденов се връща доволен от обиколката си в Русия, Германия и Белгия. ("Континент", "Стандарт")
БСП изплагиатствала лозунга си "БСП - градивната сила!" от реклама на Тошиба "Тошиба - японската сила!" ("Континент")
Освен колос на глинени крака БСП се оказала и с глинена глава. ("Континент")
БСП избрала авангардната позиция за разлика от СДС. ("Континент")

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ (ДПС)

Другите за ДПС:
ДПС агитира с данни от преди четвърт век. 2,15 млн. турци и 3,4 млн. българи е имало у нас през 1970 г., личи от карта, изложена в предизборния щаб на окръжния съвет на ДПС в Кърджали. Останалата част от населението били помаци (1 млн.), други турско говорещи (150 хил.), шопи (0,5 млн.), македонци (600 хил.) и власи (150 хил.). ("24 часа", "Стандарт")   
ДПС няма да влезе в следващия парламент, избирателите са разочаровани от Ахмед Доган. (Ф. Димитров - "Континент", "Стандарт")  

НАРОДЕН СЪЮЗ

"Народният съюз" не е равностоен на СДС. ("Континент")
НС и КТ "Подкрепа" подписаха споразумение във Враца като морална гаранция за работата им в парламента. ("Стандарт")

ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА (ДАР)

Социалната политика ще бъде приоритет за депутатите на ДАР в новото народно събрание. Те ще работят предимно за здравно-осигурителна система. ("Новинар")

НОВ ИЗБОР (НИ)

НИ за себе си:
Стимулиране на частния бизнес, откриване на нови работни места и разрешаване на проблемите на частното земеделие - това обещава Петър Стайков на своите избиратели. Според него не 4%-ната бариера е проблем за неговата партия, а това с кого ще трябва в бъдеще да управляват страната. ("Новинар")

НИ за другите:
БСП и СДС са един полюс с еднакво недемократични позиции според Петър Стайков. ("Стандарт")


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
За лозунгите на ПС се твърди, че са "мъгляви завъртулки" и са малко "сивички", но пък имат едно истинско достойнство - "че са творение на собственото сиво мозъчно вещество". ("Континент")
По 5000 лв. бяха глобени предизборните щабове на ПС и ДАР от община "Лозенец" заради неправилно разлепени предизборни плакати. ("24 часа", "Стандарт", "Демокрация", "Новинар")
8-10% за ПС очаква Петко Симеонов. Не по-малко от 20 000 души трябва да бъдат анкетирани, за да се получат приблизително верни резултати в предизборните проучвания. ("24 часа")

ПРЕЗИДЕНТ
Ослабването на двете партийни централи  (а при политически паритет това е неизбежно) означава президентът да продължи да управлява страната независимо дали това ще стане със служебно или подставено правителство. ("Континент")
Президентът сега има контрол над Конституционния съд. ("Континент")

ПАРЛАМЕНТ

Следващото народно събрание може и да не оцелее, ако се получи същото като 36-ото народно събрание. ("Континент")

ПРАВИТЕЛСТВО

Политическите сили тайно се надяват да се избавят от отговорността за страната през зимата, като оставят служебното правителство да действа. ("Континент")
Не е изключено продължителното служебно управление тайно да се аплодира от политическите сили, защото ще ги избави от изнасяне на отговорността за страната през зимата. ("Континент")
Венцислав Димитров предложил направо Ренета Инджова да състави парламентарното правителство след изборите. ("Континент")

Ц И К
На независимите кандидат-депутати не се полага специално ефирно време, тяхната агитация трябва да се вмести в разкроените минути за партиите и коалициите, реши ЦИК. ("Дума")
До СДС и ДПС ЦИК изпраща писма, в които ЦИК пита дали те ще отделят, или не,("Дума", "Стандарт")
парченце от "ефирната торта" за ДАР, Нов избор и Демократическата партия на Стефан Савов. 

ИЗБОРИ

Още се чака решение на ЦИК дали БНТ ще излъчва реклами през изборния ден. ("Континент")
Над 1 млн. лв. струва на "Подкрепа" агитацията за изборите да накара апатичните граждани да гласуват. ("Континент")
Социологическо проучване на агенция "Агора 22", специално за в. "Континент". Данните са от национално представително изследване с 1131 души, проведено от 21 до 28 ноември. Проучването показва известно надмощие на БСП с 38,7% пред СДС - 29,2%; ДПС, ДАР и Народен съюз са съответно с 6,3, 5,4 и 5 на сто от гласовете. Не без шансове да прескочат 4-процентовата бариера са ББ, Федерация "Царство България" и ПАТРИОТИЧНИЯ СЪЮЗ. Само 16% няма да гласуват. ("Континент")
Според проучвания на ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ две седмици преди изборите най-вероятен изглежда вариантът в парламента да намерят място четири партии - БСП, СДС, ДПС и БББ. Реални възможности за влизане в парламента имат също ДАР и Народният съюз. Известни шансове запазва и Патриотичният съюз. ("24 часа")
Моряците ще могат да упражнят изборното си право единствено с автентични бюлетини, като ще гласуват само онези кораби, където бъдат доставени оригинални изборни листи. )"Дума")
"Нито СДС ще види вече изборна победа, нито пък БСП може да бъде градивна сила". ("Континент")
Изборна апатия ще донесе 35 места на БСП и 15 на СДС според националния координатор на мрежата за гражданска активност на "Подкрепа" Олег Чулев. Мрежата ще работи и след изборите, за да следи депутатите по места. ("Стандарт")

11 партии са поискали заем от държавата за предизборните си кампании. ("24 часа")
СДС и БСП се обединиха в с. Расник - Пернишко за кметските избори. ("Труд", "Новинар")

ЛИЧНОСТИ, ФАКТИ, СЪБИТИЯ

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ
Платена реклама - фотос. ("Труд")

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ
Интервю в "24 часа" с Димитър Луджев. - През 1992 г. корупция нямаше във Министерството на отбраната. ("24 часа")

ИВО КАРАМАНСКИ
Иво Карамански няма да се яви във Върховния съд в понеделник, когато ще обжалва решението на ЦИК да анулира кандидатурата му за депутат. ("24 часа")

България е обвинена, че пере милиарди долари. Иван Костов като финансов министър преди две години бил заявил това. ("Континент")

ДАР и ПАТРИОТИЧНИЯТ СЪЮЗ са глобени в квартал "Лозенец" - защото са разлепили предизборните си плакати на непозволени за това места. ("24 часа", "Стандарт", "Новинар", "Демокрация", "Континент")

По делото за секретните оръжейни команди обвиняеми са А. Луканов, Ал. Лилов и 19 членове на секретариата на ЦК на БКП. ("Демокрация")
Подписано бе споразумение за партньорство между СДС и Национална синдикална федерация "Гаранция, мир, хляб" ("Демокрация"
Нора Ананиева направи скандал на охраната в НДК. ("Демокрация")
Филип Димитров представи предизборната програма на СДС в пресцетъра на НДК. ("Демокрация")

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

К А Н А Л  1

ТЕЗИ/ТЕМИ/ВНУШУНИЕ

Аферата с прането на мръсни пари в САЩ и замесения генерален български консул. - Главният прокурор заявява готовност българските власти да съдействат на разследването.
Режимът на водата - обсъждан на заседание при зам.-председателя на Министерския съвет Н. Василев. Търсят се пътища за преодоляване на кризата.
Укази на президента Желев за присъждане на високи звания и нови назначения в армията.
Съобщение, че пенсиите ще бъдат изплащани от 7.12.94, като пенсионерите ще получат компенсации.
Покачва се газоподаването от Украйна.
Писмо-опровержение на Софарма АД, че фирмата не е замесена в износа на психотропни вещества.
Проблемите около Германския манастир.
Четири съюза на инвалидите в България на пресконференция настояват за цялостна социална политика за инвалидите .
Анкета "Къде се лекува българинът?" - голяма част се лекуват в държавните заведения, но частното здравеопазване печели все по-голямо доверие.
Въпросите на банковата приватизация - обсъждани на среща на Инджова с представителите на МВФ.
Ж. Виденов се завръща от Белгия - посещението било от значение за бъдещата инвестиционна политика на БСП.
България - НАТО - приет е планът за съвместните инициативи.
Оставката на генерал Лилко Йоцов и въпросът за корупцията във Военна прокуратура.
Глоби на СГО, наложени на ДАР и ПС за лепене на плакати по електрически стълбове.
ЦИК - само 11 партии са поискали финансиране от държавата в определения срок, 9 от тях не са представили необходимите документи. Решение за използване на ефирно време. Решение за гласуването в чужбина.
МВР - пресконференция на министър Червенков за подготовката на министерството за изборите.
КТ "Подкрепа" - пресконференция на О. Чулев за участието им в Мрежата за гражданска активност.

ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА
БСП и коалиция - тематична конференция на тема престъпността - Росен Хубенов заявава, че не липсата на закони, а липсата на законност е основната причина за високия ръст на престъпността. Единна стратегия за борба с престъпността е разработила БСП. Н. Ананиева - разправа с икономическата престъпност, законодателна програма за сметната палата, трудовата заетост, Наказателния кодекс, детската престъпност. Ако резултатите от изборите повторят сегашната конфигурация, няма да има резултати. Необходимо е силно преимущество на една политическа сила за силна изпълнителна власт.
Среща на Ал. Маринов с избиратели от община "Витоша" - квартал "Драгалевци" - 23 избирателен район - БСП е единствената политическа сила, разработила цялостна и конкретна държавна политика за развитието на столицата. Ключът за изхода от кризата е съживяването и преструктурирането на производството и създаването на нови работни места.
Н. Добрев и Ир. Цветков се срещат с избиратели в град Драгоман - 26
БСП - среща на "Позитано" 20 с Н. Хайтов по случай неговата 75-годишнина.
БСП и коалиция - пресконференция на кандидатите в Ловешки район - по-висока средна посещаемост на срещите от миналите избори; обсъждани престъпността, кризата в селското стопанство и формите на приватизация.
БСП и коалиция - срещи на кандидати във Видинския край - Н. Койчев разглежда програмата на коалицията.
Среща на Елена Поптодорова с медицински работници от Трявна и симпатизанти от Габрово - социалната програма на социалистите.
Среща на Ст. Продев, П. Пехливанов и Иван Величков в Горубсо-Мадан - за национална политика за рудодобива и укрепване на минната ни промишленост.
Среща в с. Ерусалимово, община Любимец - Клара Маринова - бъдещето не започва днес, успехът му е в нас.
Среща в Крумовград и Ардино - Г. Първанов - тежкото положение на земеделието и на малките предприятия.
БСП и коалиция - пресконференция на А. Папаризов - водач на листата в 30-и избирателен район - програмата на социалистите - единствената алтернатива за спасяването на България от разрухата.
СДС - "е основна политическа сила и има един основен опонент - БСП. Това са двете алтернативи в страната" - изказване на Ф. Димитров пред журналисти в Международния пресцентър. "Двете политически сили не биха могли да се окажат в коалиция, дори да останат сами в парламента. ДПС е формация на самите комунисти."
Предизборни срещи на СДС в 18-и Разградски избирателен район. В Цар Калояново, Лозница и Коставляне - обещават да направят живота им по-спокоен и по-хубав, като обявят война на мафията и корупцията и ускорят рерформата в селското стопанство.
На среща със симпатизанти в Генерал Тошево Ал. Божков кандидат от 8-и Добрички многомандатен район, представя програмата на СДС. С ръкопляскания е посрещнат Ал. Йорданов - за извършване на необходимите реформи, които да гарантират по-добро бъдеще на България.
Среща на кандидати от 24-и избирателен район със симпатизанти от  избиратели от община Подуене, където водач на листата е Ф. Димитров.
Среща в Пазарджик на Ек. Михайлова, водач на синята листата, със симпатизантки от Българския женски съюз. Участва актрисата Катя Паскалева.
Среща на Г. Панев в община Студентска - СДС има реални шансове да победи, но не бива да допуска разпиляването на гласове в малките партии.
Среща на кандидатите на СДС за Благоевградски район - Вал. Василев - България става все по-синя. Предава поздрави от Ф. Димитров.
Среща на Ал. Йорданов в Смядово - България се намира пред голям избор.
Среща на Ас. Агов в с. Сърнево, Старозагорско - обсъждат проблемите на селското стопансто - СДС ще гарантира нисколихвени кредити за закупуване на земеделска техника.
В Разградски регион - предизборен маратон на И. Костов и Й. Соколов.
ДПС - среща на Касим Дал - водач на листата във Варненски избирателен район - не подкрепяме нотките на агресивност в предизборната борба, в момента на България й е нужно единство. ДПС е една от малкото сили, които познават проблемите на всеки един избирател.
Среща на Касим Дал във Варненския квартал Аспарухово. Отхвърлят духа на противопоставяне в предизборната борба и след нея.
Срещи на кандидати от ДПС в 30 Шуменски избирателен район - за централизъм, прагматизъм и личен ангажимент към избирателите. А. Доган - "Ако бъда избран и до май не осигуря инвестиции за 30 милиона лева, ще си подам оставката."
Серия от срещи на кандидати от ДПС в Кърджалийски регион във Фотиново, Самодива, Широко поле, Сингълци и Старец - селското стопанство, миграционните процеси, защитата на етническите малцинство. Хасан Али обещава приемането на финансово обезпечена програма за развитието на тютюнопроизводителните райони.
НС - среща на най-младия кандидат в Пернишката листа - Петьо Фетфов - за разумна приватизация, да се защити производството на Стомана АД. Най-възрастният е И. Неврокопски от Съюза на репресираните; акцент в програмата - връщането на земята.
НС - 24 избирателен район - Савов, Мозер представят своята листа и програма - в Народното събрание ще има само две антикомунистически сили - СДС и НС.
НС представя своята листа за 2-ри Бургаски район - за разумен избор с оранжевата бюлетина.
ДАР - среща с избиратели от 23 район - Ал. Томов - влизането на ДАР в парламента означава стабилна коалиция. Около ДАР се концентрират и други центристки сили, които нямат шанс да влязат в парламента. Изключително важно е кой ще бъде регулаторът в парламента - ДАР или ДПС.
Среща на водача на листата В. Карабашев в 27 избирателен район в Чирпан - акцентира върху състоянието на детските градини в града. ДАР ще внесе готовия закон за социални грижи, който ще гарантира по-голяма самостоятелност на териториалните служби.
Среща на ДАР  в спортна зала "Изгрев", Бургас - "Бъдещето на Бургас е наше бъдеще", за етнически и социален мир, Ст. Радославов води листата, за демокрация, активност и разум.
ДАР представя листата си пред журналисти в НДК за 26-и избирателен район, водач - А. Кондев.
НИ - представя своята програма в Габрово. Луджев смята, че изборът е не политически, а житейски, трябва да се избира дали партийни централи ще ръководят страната, или държавници.
НИ - 3-и Варненски район - среща чрез разговор в студиото на частно радио - Пушкаров: "Единственото нещо, което се произвежда в България в момента, са предизборни програми. Въпросът е как ще се изпълняват те."
НИ - среща във Враца и Видин на П. Стайков - "Гласът за НИ е реалният глас за промяната." Той няма да бъде пропилян, най-силното качество на програмата им - реализмът и прагматизмът."
НИ - Луджев с водосвет представя кандидатите в Ловешки окръг - ще водят тотална война със съюза СДС-БСП, но това ще е война с усмивка.
НИ - срещи в комбината за тежко автомобилостроене и окръжната болница. Здравко Попов - водач на листата, разяснява програмата.
ПС - Пресконференция на П. Симеонов в Пловдив - "Интересът към нас е голям. Населението вече се отърсва от политическата апатия."
ПС - среща на кандидати от 10-и Кюстендилски район - за единение, връщане към отколешните ценности на нацията, разграничаването от конфронтирането ще направи възможно смяната на модела на икономическата реформа. Е. Божков е роден в Кюстендил.
БББ - проведе своята първа предизборна среща в Кърджали. Ж. Ганчев, Петър Манолов и Любомир Марков представиха програмата. "Червено-синята мъгла извърши престъпления спрямо вас. Ние обещаваме сигурност, поминък и просперитет."
НД "Царство България" - открива кампанията си - за възстановяване на Търновската конституция, програма "План - пазар".
Съюз на монархическите сили "Царство България" - представя своите кандидати.
БКП - пресконференция - ще продължи социалистическата революция по парламентарен път - Вл. Спасов.
многомандатен избирателен район - основни акценти: платформата на БСП и проблемите на този град.

ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО
Излъчиха се клиповете на:
Патриотичен съюз
БНРП
Демократическа партия в България (Йоло Денев)
Българска революционна младежка партия
Ера 3
Съюз на българските общности
Коалиция "Обединение за социализъм"
Свободна кооперативна партия
Християндемократичен съюз
Конфедерация БЗНС и национален блок "Търновска конституция"
Клипът на ПС - сковано поведение в кадър на Св. Шаренкова. Твърде дълъг и отвлечен текст.

РЕКЛАМА
На два пъти бе излъчен познатият клип на БСЧИГП.

ЛОЗУНГИ
"
Победа, България", "Законност и ред, сигурност и спокойствие" (СДС); "Родината - дом за децата ни", "Да възродим България" (ПС); "Разумният избор", "За разумна приватизация" (НС); "Бог е вечен и може да прощава. Ние не сме вечни, вечна е България" ("Царство България"); "Нека Богородица съхрани децата на България"(Свободна кооперативна партия); "България за всички" (ДПС).

КЛЮЧОВИ ДУМИ
прагматизъм, България, алтернатива, единствена сила, единение, програма, избирател, коалиция, силно управление.

ЛИЧНОСТИ
Ж. Виденов, Р. Хубенов, Ф. Димитров, Ж. Ганчев, Н. Ананиева, Ал. Маринов, Н. Добрев, И. Костов, Луджев, А. Томов, Ал. Йорданов, Ал. Божков, Пушкаров, Мозер, Савов, Дренчев, Кл. Маринова, Е. Поптодорова, Ек. Михайлова, Хасан Али, А. Доган, К. Дал, П. Симеонов, Св. Шаренкова, Г. Ганев.

НОВИ АКЦЕНТИ, ИЗВОДИ, ПРЕПОРЪКИ
Масово навлизане на популистки обещания. Все по-често се споменава името на България.
Продължава да се изтъкват международните връзки на БСП и евентуалните практически резултати от тези връзки.
Тезата, че не съществува друга алтернатива на комунизма освен СДС.
02.12.1994 г.

Е Ф И Р 2

ТЕМИ/ПОДТЕМИ:

1. Пресконференция на Ф. Димитров по повод снимката му във вестниците с Лъчезар Христов - Лъки.
2. От пресцентъра на Mинистерски съвет съобщават, че 11 партии са поискали полагащия им се заем за предизборната кампания, но само 9 представили небходимите документи.
3. 15 хил. полицаи ще охраняват реда и спокойствието в нощта на изборите.
4. 20 хил. души работят в мрежата "Гражданска активност" към КТ "Подкрепа" с цел преодоляване политическата апатия на гражданите, с разговори или анкетни карти активистите проучват наболелите проблеми и ги поставят на срещи с кандидат-депутати.
5. ЦИК не разрешава на кандидат-депутатите да ползват радиото и тв кампания извън вече определеното им време, а независимите кандидати ще агитират само по регионалните радио-тв центрове и местните радиовъзли.
6. ЦИК очаква СДС и БСП да съобщят времето, което предоставят на други политически сили.
7. Тема на теоретична конференция на БСП: "Законността, политическият.
8. Пресконференция на кандидатите на БСП в Ловеч и Ловешка област.
9. Кандидатите Н. Добрев от БСП и Ир. Цветков от БЗНС "А. Стамболийски" се срещат с жители на Драгоман.
10. Представяне на Програмата на СДС пред журналисти.
стабилитет и отговорната администрация в борбата срещу престъпността"

11. Ф.Димитров и др. кандидати от сините в 24 МИР - София;
12. Ек. Михайлова от СДС се среща със симпатизантки от Българския женски съюз в Пазарджик.
13, СДС открива предизборната си кампания в Разлог с водосвет.
14. Среша на водача на ДПС в 3 МИР - Варна с избиратели.
15. Пред журналисти кандидатите от ДАР в 26 МИР - София-окръг разглеждат старите демографски проблеми на София-окръг.
16. Ал. Томов от ДАР се среща с избиратели в община "Триадица".
17. Депутати от Нов избор представят пред симпатизанти и журналисти от 7 МИР - Габрово програмата си.
18. Ив. Пушкаров като водач на листата във Варненски район за ролята на Нов избор.
19. Най-младият водач на листата на Народен съюз в 14 МИР - Перник, а най-възрастният - Иван Неврокопски.
20. Ст. Савов на среща с избиратели от 24 МИР - София-град.
21. Кандидат-депутатите от Патриотичен съюз в Кюстендил.
22. Пресконференция на Патриотичния съюз в Пловдив.
23. Съюзът на монархически дружества "Царство България" откри предизборната си кампания с пресконференция в гранд-хотел "София".
24. Пресконференция на инженер Илия Стефанов, председател на Форум "Преображение".
25. Българските републиканци - недоволни от бюлетините.
26. Пресконференция на Националното движение на коронованата демокрация "Царство България".
27. Генералният секретар на ЦК на БКП прави изявление.
28. Социологическо проучване на БСЧИ.


СДС
Ф. Димитров "Аз не си представям да правя коалиция с ДПС, ...поддържам двуполюсния модел, а в новото народно събрание ще привлечем всички, които не са голям резил и са попаднали в Парламента" и още "Алтернативите след изборите са две - или синьо управление, или прокомунистическо управление от типа на Л. Беров, защото не е възможно Жан Виденов да ни управлява"; снимката му с Лъки [?] е направена в Лос Анджелиз през 1992 г.


БСП
Н. Ананиева и Р. Хубенов на тематичната конференция - "първите поправки в новия Парламент ще са в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, както и приемане на Закона за сметните палати"; кандидатите на БСП в Драгоман излагат приоритетите в програмата и се запознават с проблемите в пограничния район.


ДПС
Касим Дал във Варна споделил добрите си впечатления от срещите с избиратели в с. Дръндар и Медовец, както и впечатления от Истанбул, Одрин и Анкара, където се подготвяли за изборите.


ДАР
Обръща внимание върху отрицателния прираст и детската смъртност в Софийски район и предвижда здравни и социални закони. Ал. Томов: "ако влезем в парламента, ще се обединим около една програма извънпарламентарните формации, само така ще се съберат в едно противниците на двуполюсния модел", получил писмо от Р. Гечев от БСП, който отказвал диспут с Томов, "защото не желаел да си разваля имиджа с извънпарламентарна партия".


НОВ ИЗБОР
Д. Луджев: "Тези избори няма да бъдат политически, а житейски, защото трябва да се избира партийни щабове ли ще ръководят, или държавните, заслужили доверието на народа." И. Пушкаров: "С качествени хора може да се разбъркат картите на политическите мастодонти."


НАРОДЕН СЪЮЗ
Акцентът в програмата на коалицията за Софийски окръг е връщането на земята. Савов: "В бъдещия парламент ще влязат само некомунистически сили - Народен съюз и СДС."
С.


ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ
Как ще се справи с кризата Патриотичният съюз, разясни Еленко Божков в Кюстендил. Петко Симеонов: "Интересът към нас е голям, населението вече се отърсва от политическата си апатия."


ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ"
Предлага 3 програми с 3 реформи, председателят му завършил 10 училища в България и 10 в Белгия, работил в 10 завода в България и 10 в Белгия, има епохални открития, за които е изпратил 4 писма на президента, при него 1 долар ще струва 4 лева.


"Българските републиканци" - "Лоши са ни законите, а по тях БСП и СДС препускат като коне", бюлетините с цветни ивици не се виждали в тъмните стаички.


БКП
Вл. Спасов: "Социалистическата революция ще продължава да живее, ... ще направим референдум социализъм - капитализъм, а всички управници първо ще ги съди партиен съд, а после другият, всичко това ще стане, като вземем властта, а проучванията днес са в наша полза." (!?!)

Поредното социологическо допитване на БСЧИ:
На въпрос: "Как преценявате сегашната избирателна кампания в сравнение с тази от 1991 г.?"
о
тговорите са:
28% - като по-чиста (61% от БСП и 38% от СДС);
19% - същата;
31% - с повече провокации;
22% - се затрудняват да преценят;
Следователно столичани са единодушни, че кампанията е по-различна.

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

ОСНОВНИ ТЕМИ, СВЪРЗАНИ С ПРЕДИЗБОРНИ СРЕЩИ НА ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ:

1. БСП:
За днешния ден са предвидени 85 предизборни прояви в столицата и страната.
Основната: В НДК тематичната пресконференция на Нора Анананива и Росен Хубенов на тема: "Законността, политическият стабилитет и отговорната администрация в борбата срещу престъпността".
Среща на Чавдар Кюранов със синдикатите от Нефтохим-Бургас.
Среща в Горубсо ААД в Мадан в ръководството.

2. СДС: За днес са предвидени 33 предизборни срещи.
Филип Димитров - на среща в община "Подуяне" - София: "Алтернативите и отговорността на предстоящия избор".
Сключено споразумение за съвместна предизборна и следизборна дейност на СДС и Националната синдикална федерация "Гаранция - мир - хляб".

3. ДПС: Според данни от движението днес ще се осъществят срещи в 13 селища.

4. Народен съюз БЗНС-ДП:
В зала "България" - представяне на листата на съюза за 24 МИР - София.
В 26 МИР - София-окръг - според Иван Неврокопски разчитат на два реални мандата.

5. Съюз "Нов избор" - В пресцентъра в НДК пресконференция на тема "Развитието на демократичните процеси - какво направихме и защо нямаме право да се откажем".

6. ДАР:
Ал. Томов - среща в 23 МИР - София.

7. Патриотичен съюз:
Обявени 20 предизборни срещи.
Според кандидатите в 26-и МИР - София-окръг това е "труден район с остри социални проблеми".

8. Национално движение за коронована демокрация "Царство България" - пресконференция.


ТЕЗИ

БСП
- На пресконференция днес Нора Ананиева и Росен Хубенов:
Н. Ананиева: "На всички свои предизборни срещи основното е желанието на хората да се премахне незабавно мораториумът върху смъртното наказание. Така според хората може да се реши ефикасно борбата с престъпността". Според Н. Ананиева "Важно за БСП е борбата да започне в сферата на икономиката. БСП не омаловажава и социалните фактори - безработицата, която поражда престъпността сред младите хора. Основното е изготвянето на съответни правни закони."
Р. Хубенов: "БСП ще настоява след изборите да се постигне законност, политически стабилитет и взаимодействие между държавните органи за борба с престъпността."
Жан Виденов: След посещението си в Русия, Германия и Белгия: "Всички наши партньори подчертаха три неща: България се нуждае от политическа стабилност, основана на широк обществен консенсус, стабилно парламентарно мнозинство, силно, политическо отговорно и компетентно правителство. Естественото място на България е в обединена Европа. България се нуждае от бързи, мащабни действия, предсказуема политика на промени".

СДС:
"Подкрепа на идеята да се привлече обществеността в борбата срещу престъпността, но трябва да се намери подходяща форма за това" - Йордан Соколов на среща в Разград.

ДПС:
"Още от пролетта на 1995 г. движението ще съдейства да се направят инвестиции в Шуменския регион". В Шумен Ахмед Доган е заявил, че ако това не се изпълни, той ще напусне парламента през м. май 1995 г.

Нов избор:
Според Петър Стайков - водач на листата на съюза за Враца и Видин: "Със сегашните си конкуренти - Народен съюз и ДАР, Нов избор може да работи съвместно в следващия парламент."

Патриотичен съюз:
Според Петко Симеонов "Реално постижимо участие на кандидатите на съюза в бъдещия парламент е 8%. ДПС не трябва да бъде балансьор в 37-ото народно
събрание".

В "Предизборното студио - обръщения на партии и коалиции" нямаше нищо съществено.

От името на Патриотичния съюз обръщение направи Драгомир Драганов.

Движението "Напред, България" адресира своето обръщение към спортистите акар и не директно назовани) и издигна лозунга "Здрав дух в здраво тяло".

Партията на демократичните промени се обърна с думите: "Тези, които гласуват за ДПС и Ахмед Доган ще гласуват за БСП."

"Български орел" посвети обръщението си на висшето образование, като с компилирани лъжи и полуистини оплю Христо и Евлоги Георгиеви (дарителите на Софийския университет "Св.Климент Охридски").

ИЗВОДИ:
1. Проследявайки изказванията на лидерите на БСП (не само от днешния ден, а от началото на предизборната кампания), се налага впечатлението, че ако след изборите се възложи на тази партия да състави правителство, ще се търсят възможности за коалиция.
2. За първи път от няколко дни се дава конкретна информация за изказване на лидер на Патриотичния съюз - г-н Петко Симеонов.
3. Сравнявайки изказванията на лидерите на ДАР и Нов избор, като че ли от ДАР проявяват повече увереност за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента.


ДАРИК РАДИО

Водеща: Пролет Велкова

Тема: Как да се съкрати безработицата?

Участници:
Патриотичен съюз - Катя Владимирова;
Нов избор - Духомир Минев;
СДС - Никола Чолаков;
БСП - Александър Маринов;
ДАР - Евгени Попов.

Подтеми и въпроси в хода на дискусията:
1. Може ли да се реши проблемът за безработицата в условията на криза?
2. Откъде ще дойдат новите работни места?
3. Каква политика ще води всяка политическа сила, чиито представители участват, спрямо безработните хора?
4. Как работят службите по заетостта - средства, помощи, от какви фондове?
5. Каква роля играе приватизацията спрямо този проблем?

Патриотичен съюз
- Сега базработицата е 14-15%, а трябва да се сведе до 4-5%, най-висока от всички източноевропейски страни.

- Девиз на Патриотичния съюз е "Родината - дом за децата ни!" и оттук осигуряване работа за всеки и увеличаване възможността за доходи, а не за социални помощи.
- "Партия "Нова българия", която е в Патриотичния съюз е представител на новите, на частните производители", по статистически данни 500 хил. са регистрираните фирми и ако има стимули и те разкрият само 1 място, тогава въпросът се решава.
- Патриотичният съюз ще се бори за стимули, за привилегии за развитие на частния бизнес, изготвени са два законопроекта за насърчаване на малките частни предприятия и оттам създаване на нови работни места, създаване на семейни фирми на предприемачеството сред безработицата, а при завършване на аграрната реформа - нови работни места и там.
- Патриотичният съюз ще води т. нар. активна политика в широки мащаби, ще съдейства за създаване на работни места, дори и временни, по линията на различните програми за заетост.
- Сега фондът за преквалификация се използва 90% за изплащане на помощи, а дори се трансформират средства от него за плащане на пенсии (!), съвсем малко са средствата от него за квалификация и преквалификация или за разкриване на нови работни места.
- Патриотичният съюз конкретно се ангажира:
1) Да настоява в парламента за бързо приемане на закон за насърчаване и защита на безработните, като се създават възможности за предприемачество и трудова заетост.
2) Да отдели внимание на групата на продължително безработните, които дори не са регистрирани.
- Приватизацията може да доведе до масово освобождаване на работна ръка, следователно приватизация от гледна точка на заетостта и преструкторирането, но към какви производства?
- Да не се дават високи помощи, които да не стимулират към труд.

Нов избор
- Българската безработица е особена, защото е породена от прехода и най-вече от политическите фактори, отколкото от икономически явления, "тя отразява липсата на демокрация и спецификата на прехода".
- Прекфалификацията без реални социални перспективи и финансови помощи "може да задълбочи маргинализирането на онези, които се ползват от тях".
- Причините за безработицата:
1) изсмукване на доходи от държавните предприятия и трансферът им в частни фирми;
2) превръщането на банков капитал в търговски при тозе трансфер;
3) превръщането на производствени разходи в непроизводствени, като данъчната система го стимулира, вместо да го ограничава;
4) експортът на капитал в чужбина и ще може ли да бъде върнат.
- Наборът от мерки спрямо безработицата трябва да е по-широк.
- България вече има "бананова структура на националното богатство - има една прослойка сравнително богата и огромна беднотия", трябва да се направи всичко, за да се запълни тази пропаст между тях, но не само чрез икономическо оживление, обикновено се прави чрез преразпределание на богатството - примерно данъците (у нас данъкът за "BMV" и за "Волга" са абсолютно еднакви!).
- Ако България не стане една правова и демократична държава, законите за безработните няма да работят. "Борбата срещу безработицата започва на 18.12. и да не гласуват за СДС или БСП!

СДС
- Безработицата и заетостта са две страни на едно и също нещо.
- Създаване на условия за развитие на частния бизнес като голяма възможност за разкриване на работни места. ("Това е идея не само на Патриотичния съюз!"). Тези условия започват:
1) Със създаването на ред и законност, съгласно тезата за инвестиции от Запад, но е за пазари навсякъде (това е срещу ДАР).
- Има скрита безработица - ред предприятия не са плащали заплати от месеци и закриването на предприятия невинаги означава "свиване" на заетостта, защото примерно инвентарът на едно закривано предприятие може да се изкупи за започване на семеен бизнес.
- В програмата на СДС има различия с другите политически сили - СДС ще подпомага безработните не само с помощи, но когато се захванат с бизнес.
- Патриотичният съюз е прав, че фондът за безработни не се потребява  добре.
- Бюрата по труда трябва да излязат от тази пасивна, полурегистрираща роля, а да започнат изследователска, консултантска и посрденическа дейност.
- СДС предвижда  и защита на трудовия пазар - никаква налегална емиграция и отнемане работни места на българите.
- Мерки:
1) чужди нвестиции, експортно рентиране на голяма част от отраслите включително туризма, и индустрията и селското стопанство;
2) трябва да се направи система за социално осигуряване и включително срещу безработицата и здравното осигуряване, който да е отделен от държавата и да функционира самостоятелно, хората ще участвуват в него и косвено ще го управляват и контролират - всичко да бъде на открито и тогава няма да има преливане на средства.

БСП
- Единствената възможност за съкращаването й - чрез съживяване на икономиката.
- Нужна е регулативна държавна политика, която да доведе до възстановяване на част от временно закритите места, стратегия за възстановяване част от загубените пазари и преструктуриране на икономиката, тази политика трябва да се обяви с фази и резултати във времето.
- Същевременно трябва да се помогне на създаването и преливането на работна ръка примерно: от промишлеността към туризма, към услугите, "но този е по-дълъг процес".
- Досега няма програма за приватизация, внесена в парламента - с приоритети, темпове и т.н.
- Не се прилагат косвени форми на стимулиране на експорта - примерно специални тарифи.

ДАР
- Държи на формулата: инвестиции от Запад и пазар на Изток, а това е начин за решаване на безработицата.
- Работното място е всъщност концентрацията на проблема за изхода на сегашното състояние.
- "Бъдещото правителство трябва да подпомогне промяната в дълбокото осмисляне, защото въпросът за безработицата е свързан и с нагласата за работа, а по наследство българинът не е готов да работи интензивно един пълен работен ден, "и това е един много сериозен проблем у нас".
- Приватизацията, каквато й да е, води до загуба на работни места, къде ще се преориентират тези хора, трябва да реши всеки, но обществото трябва да подскаже някакво решение.
- У нас всеки работодател отделя 7% за фонд преквалификация и 35% за обществено осигуряване или общо 42%, но къде са тези средства и има ли друга държава да заделя толкова средства?

Изводи:
Най-добре прозвучаха и се представиха в тази дискусия г-жа Владимирова от Патриотичен съюз и Н. Чолаков от СДС, най-слабо, като че ли не намясто попаднал, бе Е. Попов от ДАР, той и позакъсня, но...