5 август 2020г.

Празник на железничаря, Предпразненство на Преображение Господне, починал Тодор Живков

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

“Как да решим проблема с бездомните кучета?” (1998)

“ПЛОВДИВСКО ОБЩО СЪБРАНИЕ“

МИНИ-РЕфЕРЕНДУМ НА ТЕМА:

Уважаеми съграждани - участници в първия мини-референдум,

В следващите редове ви предоставяме информация и становища по темата, които ще ви помогнат да си изработите компетентно виждане по проблема с бездомните кучета и да вземете решение как да гласувате.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ПО ПРОБЛЕМА

Бездомните, свободно скитащи кучета, представляват все по-голяма опасност за хората. Те се размножават безконтролно и 1 двойка за 6 години може да даде до 67000 броя потомство. Те разнасят и могат да предадат на човека около 70 болести. Сред най-опасните са бруцелоза, токсоплазмоза, аскаридоза. Последиците от тях за човека са спонтанни аборти, стерилитет и други тежки заболявания с голямо социално значение. Значително зачестиха и ухапванията от бездомните кучета. Най-сериозни са последствията при ехинококоза - известна още като кучешка тения.

В момента в Пловдив работи един общински приют за бездомни кучета с капацитет 50-60. Екипът залавя при един обиколка средно от 3 до 5 кучета. Видимо болните се евтанизират (евтаназия означава умъртвяване по белознен начин), а останалите, след обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс, предстоят в приюта 14 дни и се пускат. Поне мъжките екземпляри би трябвало да се кастрират, но поради липса на средства това не се прави.

Много от свободно скитащите кучета са носители на опасни болести и въпреки че нямат външни признаци на заболяване, са потенциално опасни за хората. За да се докаже или отхвърли наличието на тези заболявания е необходимо поне 1-2 пъти в месеца да се правят изследвания на кръвни и фекални проби на произволно избрана група от новопостъпили животни (поне 20-25). Цената на изследванията е около 5000 лв за едно куче резултатите се получават след 3-4 дни. Кастрацията струва около 10 000 лв за мъжко и 25 000 лв женско животно.

Проблемите с бездомните кучета засягат всички граждани на Пловдив. Хората би трябвало да знаят повече за опасностите, на които те са източници.

ЕХИНОКОКОЗА - кучешка тения – е сред най-тежко протичащите заболявания при човека. През последните години се наблюдава възходяща тенденция в заболяването сред населението във връзка с увеличения брой на бездомните кучета. В тях може да паразитира зрялата форма на паразита ехинокоза гранулозис, чиито яйца с изпражненията на кучето попадат по тревни площи, детски площадки, пасища. Те имат голяма устойчивост във във външна среда. Освен това кучето разнася яйцата от ануса по космите на цялото си тяло.

Човек се заразява при поглъщане на яйцата с вода и храна или най-често при пряк контакт - милване, гледане и пр. От яйцата на кучешката тения в различни органи на човека - бял дроб, черен дроб, мозък, кости - се развива ларвната форма на паразита, т.нар „Ехинококов мехур“. Той е с размери от просено зърно до човешка глава. Заболяването у хората се развива бавно, в продължение на няколко години, без оплаквания в ранния период. Тежестта на протичането е в зависимост от броя, големината и локализацията на Ехиноковия мехур. Лечението е само оперативно.

Заболяването засяга всички възрастови групи, но особено често децата, и може до доведе до трайна инвалидизация.

Кучешката тения е почти непознато заболяване в САЩ. Франция и другите напреднали страни Дори в Санкт Петербург въпреки че там традиционно няма дом бе ( не се чете )

Преобладават вече множествените локализации на ехинококовия мехур (черен дроб и двата бели дроба). Зачестяват усложнените форми - отхрачване, пробивни нагноявания, които застрашават живота на децата или го превръщат в заболяване за цял живот. Изключително високи са и материалните разходи за операции и лечение, особено при усложнените форми - това са антибиотици, реанимационни средства, обезболяващи, наркозни средства, оперативни екипи. Съществува риск от фатален край, родителите и близките са подложени на тежък и продължителен морален тормоз и т.н.

Кучето, когато не е под редовен медицински контрол, е постоянен хазяин на кучешката тения, а междинни хазяи са човека, добитъка, свинята и др. С всяко изхождане в изпражненията необезпаразитеното куче изхвърля 600 “яйца” и всяко от тях може да даде началото на ехиноковята киста. Тези “яйца” са навсякъде - по почвата, в праха, пясъка, зеленчуците, тревата, цветята. Те попадат в човека по:

храносмилателен път - недобре измити ръце, плодове и зеленчуци;

дихателен път - чрез вдишване на уличен прах или чрез миграция от устата.

Децата постоянно играят с пясъка, в тревата, на улицата , и колкото и да се приучват на хигиенни навици, те си лапат пръстчетата, ядат често плодове и зеленчуци. Над 50% от заболелите нямат в къщи кучета!

Медицинската профилактика срещу това заболяване изисква приучване към хигиенни навици, строг ветеринарно-медицински контрол върху месните продукти, строг контрол върху хранителните заведения за спазване на санитарните норми при обработка на зеленчуци, особено кромид, чесън, маруля.

Но това ще бъде безмислено, ако не се справим с проблема с бездомните кучета, които са най-честите преносители на паразита както върху човека, така и върху домашните кучета. Ако нещата останат както са сега, след няколко години ние ще бъдем първи в света, но по заболеваемост от кучешка тения, което е атрибут на най-изостаналите и нискоинтелигентни народи.

Бездомните кучета могат да предадат и други опасни за човека болести при ухапване, одраскване или ослюнчване. Най-опасната от тях е бяс. Тя често води до летален (смъртоносен) изход, ако заразеното лице не бъде навреме ваксинирано. Броят на ухапаните от кучета хора расте и за миналата година са регистрирани 895 такива случая.

Бездомното куче може да бъде носител на кърлежи, чрез които се предава лаймска треска, марсилска болест. През 1996 година е имало 40 такива случая, а през 1997 година - 76. Около половината са при деца. Има 5 смъртни случая.

Точният брой на бездомните кучета в Пловдив не е известен, но по приблизителни изчисления те са около 20000.

2. ПЪРВИ ВЪПРОС ОТ МИНИ-РЕфЕРЕНДУМА:

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ОБЩИНАТА ДА ПРЕДПРИЕМЕ НОВИ, РАДИКАЛНИ МЕРКИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА?

Можете да отговорите с “ДА” (ако това е Вашето становище, моля, оградете с кръгче отговорът “Да” на въпрос 1 от бюлетината).

Можете да отговорите с “НЕ” (ако това е Вашето становище, моля, оградете с кръгче отговорът “Не” на въпрос 1 от бюлетината).

ВЪЗМОЖНИ АРГУМЕНТИ ЗА ОТГОВОР “ДА” (необходими са нови, радикални мерки):

Проблемът е изключително сериозен и това, което се прави досега, е крайно недостатъчно. Бездомните кучета се размножават безконтролно, броят на пострадалите от тях хора, особено деца непрекъснато нараства и е възможно в най-скоро време болестите, предавани от бездомни кучета ( не се чете )...